فهرست مطالب

نشریه مطالعاتی در مدیریت بانکی و بانکداری اسلامی
پیاپی 23 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمانه خاکسارآستانه*، مهدی گوهررستمی صفحات 1-24

    کفایت سرمایه به عنوان شاخص ضروری برای ایفای تعهدها و سودآوری بانک‏ها، از جمله شاخص های مهم و اساسی در نهادهای مالی محسوب می‏شود. از سویی، کارایی اقتصادی زمانی حاصل می‏شود که بانک‏ها از بهترین ترکیب نهاده‏ های ورودی استفاده کنند و با کاهش هزینه ‏های عملیاتی، به سطح مطلوبی از ستانده و ارایه خدمات برسند. قانون ‏گذار برای ارتقای سیستم مالی سالم، از بانک‏ها می‏خواهد که برای مقابله با زیان و محدودکردن ریسک‏ های اعتباری، سرمایه کافی در اختیار داشته باشند. این پژوهش بر اساس فرضیه‏ فاما که عنوان می‏کند تنظیم مقررات بانکی، کارایی اقتصادی بانک‏ها را ارتقا می‏دهد، به‏دنبال پاسخ به این سوال است که آیا بهبود در ضوابط سرمایه بانک‏ها، بر کارایی اقتصادی آن ها اثرگذار است یا خیر. برای پاسخ به این سوال، از داده ‏های مربوط به هفت بانک دولتی و روش اقتصادسنجی پنل‏دیتا، برای دوره زمانی 1395 تا 1400 استفاده شده است. نتایج برآورد مدل نشان می‏دهد که ضرایب متغیرهای اندازه بانک، سودآوری، نسبت مطالبات غیرجاری به کل تسهیلات و نسبت کل تسهیلات به کل سپرده، منفی و از لحاظ آماری در سطح 1 درصد معنادار است؛ در حالی که ضریب متغیر کفایت ‏سرمایه مثبت و در سطح 10درصد معنادار است. این نتیجه نشان می‏دهد که افزایش مقررات نظارتی در خصوص سرمایه بانک‏ها، بر تغییر استراتژی بانک‏ها در خصوص عملیات داخلی خود تاثیر می‏گذارد که در نهایت، به عملکرد بهتر بانک یا همان بهبود شاخص کارایی اقتصادی بانک منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: کفایت سرمایه، کارایی اقتصادی، داده‏های تابلویی، بانک‏های دولتی
  • وحید آقاپور* صفحات 25-46

    در این پژوهش به اهمیت آزمون بحران در مدیریت ریسک بانک‏ها پرداخته شده است. اطلاعات صورت های مالی 20 بانک از بورس اوراق بهادار، در 58 دوره فصلی، از ابتدای سال 1387 تا اواسط 1401 داده های این پژوهش بود و به کمک این اطلاعات، متغیرهای پژوهش برای این بانک ها محاسبه شد. ابتدا اطلاعات جمع آوری شده، از طریق نرم ‏افزار اکسل پردازش شدند و در ادامه، فرضیه های پژوهش با توجه به نوع داده ها و روش داده های پانل با استفاده از نسخه 4.1.1 نرم افزار متن باز آر، تجزیه وتحلیل و آزمون شدند. بر اساس نتایج پژوهش، از بین متغیرهای کلانی که به آن ها شوک داده شده است، متغیرهای نرخ ارز و شاخص قیمت بازار سهام، تاثیر مهمی در افزایش ریسک نقدینگی داشتند. این موضوع بیانگر توجه سرمایه ها به سمت بازارهای جایگزین، نظیر بازار ارز و بازار سرمایه است.

    کلیدواژگان: آزمون بحران، مدیریت ریسک، ریسک نقدینگی، شوک
  • نازیلا محرم جودی* صفحات 47-78

    با توجه به نقشی که بانک‏ها در سیاست پولی، نظام پرداخت‏ها، کاهش هزینه معاملات و کنترل ریسک دارند، مطالعه عملکرد آن ها از اهمیت خاصی برخوردار است. از جمله عواملی که عملکرد و کارایی بانک را تحت تاثیر قرار می‏دهد، نوع مالکیت آن است. علاوه بر نوع مالکیت، تصمیم‏ گیری های بانک در خصوص تنوع‏ بخشی به خدمات خود، عملکرد و کارایی آن را تحت تاثیر قرار می‏دهد. به منظور بررسی اثرهای مالکیت دولتی و صرفه‏ های ناشی از تنوع در خدمات بر معیار بازدهی و ریسک بانک، در این پژوهش تلاش شده است تا در دوره زمانی 1384 تا 1400، تابع هزینه خطی و غیرخطی مربوط به بانک ‏های منتخب ایران، تخمین زده شود و با معرفی روشی جدید، صرفه ‏های شبه‏تنوع در سپرده‏ ها استخراج شود. همچنین در پژوهش حاضر با استفاده از الگوهای رگرسیونی سانسور شده (الگوی توبیت) تاثیر مالکیت دولتی و صرفه‏ های شبه تنوع در سپرده ‏ها، روی معیارهای بازدهی و ریسک بانک ارزیابی شده است. نتایج حاصل از برآورد ضرایب، حاکی از آن است که صرفه ‏های شبه تنوع، همواره بر معیار بازدهی بانک تاثیر مثبت و معناداری می‏گذارد؛ در حالی که تاثیر آن بر معیار ریسک، به مدل هزینه تخمین زده شده بستگی دارد. مالکیت دولتی نیز همواره، رابطه ای منفی با بازدهی و رابطه ای مثبت با ریسک را نشان می‏دهد.

    کلیدواژگان: صرفه‏های شبه تنوع در سپرده‏ها، مالکیت دولتی، معیار بازدهی بانک، معیار ریسک بانک، رگرسیون توبیت
  • محمدحسن وکیلی زارچ* صفحات 79-98

    هدف پژوهش حاضر، بررسی آثار نرخ سود واقعی بر نابرابری، در دهک های مختلف درآمدی در ایران است. برای این منظور با رویکرد کوانتایل و بر اساس داده های سال‏های 1370 تا 1400 مدلی برآورد شد. نتایج برآورد نشان داد که در دوره مطالعه، بین نرخ سود واقعی با نابرابری درآمد، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و با افزایش سهم دهک های درآمدی، نابرابری توزیع درآمد بیشتر می شود؛ به طوری که 60 درصد دهک پایین، 05/0 درصد از سهم درآمد خود را در کل از دست می‏دهند، در حالی که 10 درصد بالا، 16/0 درصد به دست می‏آورند. این نتیجه نشان دهنده انتقال درآمد از گروه های فقیر و متوسط درآمد به ثروتمندان است. شایان ذکر است که 10 درصد دهک بالا، در پاسخ به افزایش در پرداخت سود، از 60 درصد دهک پایین، انتقال درآمد کسب می کنند. تاثیر چنین انتقال درآمدی را می توان در افزایش شاخص جینی نیز مشاهده کرد؛ زیرا شاخص جینی 10/0 درصد در پاسخ به افزایش پرداخت سود افزایش می یابد. بنابراین، این انتقال درآمد، نابرابری درآمدی را به هزینه گروه های درآمدی پایین و متوسط افزایش می دهد و در نتیجه رفاه اجتماعی را کاهش می دهد. با توجه به یافته های فوق، می توان ادعا کرد که در صورت افزایش نرخ سود توسط مقامات پولی، به خانوار هایی که پس انداز بیشتری دارند، سود بیشتری تعلق می گیرد؛ در حالی که خانوار هایی که بدهی بیشتری دارند، آسیب زیادی متحمل می شوند. این نشان می دهد که نتیجه چنین حرکتی، در نهایت به ایجاد نابرابری درآمد منجر می شود؛ بنابراین بهتر است که به‏جای سیاست افزایش سود بیش از اندازه، به تثبیت و کاهش تورم و سیاست هدف گذاری تورم، تمرکز داشته باشند تا از انتقال نرخ سود واقعی از فقرا به ثروتمندان جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: نرخ سود واقعی، نابرابری، دهک های درآمدی، رویکرد کوانتایل
  • رضا حیدری*، سید موسی خادمی صفحات 99-122

    این پژوهش به دنبال بررسی اثر متغیر ها و داده های مرتبط با شبکه اجتماعی افراد، بر امتیاز اعتباری آن هاست. در این پژوهش، دو هدف اصلی دنبال می‏شود: اول، کاهش عدم تقارن اطلاعاتی و دوم، افزایش شمول مالی. دستیابی به اهداف یادشده با یافتن اطلاعات معنا دار در زمینه داده های اجتماعی افراد انجام می شود تا چگونگی اثر چنین داده هایی بر امتیاز اعتباری آن ها اندازه گیری شود. فرضیه اساسی پژوهش این است که افراد با امتیاز اعتباری بالا با افراد مشابه و هم سنخ خود ارتباط اجتماعی دارند. در این پژوهش از یک مجموعه داده، برای تایید و توضیح اثر متغیرهای شبکه اجتماعی بر امتیاز اعتباری استفاده شد که مشتمل بر وام‏هایی بود (بیش از 300 هزار) که یکی از بانک های ایرانی به افراد حقیقی پرداخت کرده بود. برای تعیین متغیرهای پژوهش با تعدادی از متخصصان بانکی و افراد خبره در حوزه اعتبارسنجی، مصاحبه عمیق صورت گرفت و در انتها، متغیرها در سه طبقه مالی، رفتاری و اجتماعی تعیین و طبقه بندی شد. برای آزمایش فرضیه پژوهش، ابتدا از روش های آمار توصیفی و در ادامه، از روش رگرسیون لجستیک و در نهایت، از انواع مدل‏های رگرسیون مبتنی بر یادگیری عمیق ماشین، از جمله گرادیان استفاده شد. نتیجه بررسی های روش رگرسیون لجستیک نشان داد که از نظر آماری، متغیر های اجتماعی افراد، قابلیت پیش بینی احتمال نکول وام آنان را دارد. نتایج الگوریتم های یادگیری ماشین نیز نشان داد که اطلاعات شبکه اجتماعی، می تواند عملکرد پیش بینی نکول وام را به طور چشمگیری بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: امتیازدهی اعتباری، ریسک نکول، شمول مالی، عدم تقارن اطلاعاتی، شبکه اجتماعی، پیوند اجتماعی بد
  • محمد پورغلامعلی*، احمد پویان فر، سیاوش گلزاریان پور صفحات 123-146

    با عنایت به اهمیت مدیریت ریسک در صنعت بانکداری، مطالعات متعددی را می توان در ارتباط بین آثار سرمایه‏ های فکری و ریسک بانکی یافت. در برخی از مطالعات مشاهده شده است که سرمایه‏ های فکری بر ریسک بانک‏ها، از جمله ریسک اعتباری اثر می گذارد. پژوهش حاضر به بررسی ضریب ارزش افزوده سرمایه‏ های فکری و اجزای آن، بر ریسک‏ پذیری بانک‏ها در شبکه بانکی کشور (ریسک اعتباری و اعسار) پرداخته است. برای بررسی موضوع، از روش رگرسیون چندکی استفاده شده و نمونه بررسی، بانک‏ های بورسی کشور در دوره 1391 تا 1400 بوده‏ است. نتایج پژوهش نشان می دهد که ضریب ارزش افزوده سرمایه ‏های فکری، در دهک‏های اول تا چهارم با ریسک اعتباری، ارتباط معناداری دارد. بررسی اجزای ضریب ارزش افزوده سرمایه ‏های فکری بیانگر آن است که ضریب ارزش افزوده سرمایه‏ های فیزیکی، در دهک ‏های دوم تا نهم بر ریسک نقدینگی اثر دارد. این عامل در هیچ یک از دهک‏ها بر ریسک اعتباری اثری نداشته است. ضریب ارزش افزوده سرمایه ‏های انسانی در تمامی دهک ‏ها ارتباط معناداری با ریسک اعتباری دارد؛ اما در دهک‏ های دوم تا پنجم و هشتم و نهم با ریسک اعسار ارتباط معنادار دارد. در خصوص سرمایه‏ های ساختاری، ضریب ارزش افزوده سرمایه ‏های ساختاری بر ریسک اعسار اثر معنادار نداشته؛ اما بین این متغیر و ریسک اعتباری در دهک‏ های اول تا پنجم ارتباط معنادار مشاهده شده است.

    کلیدواژگان: ضریب ارزش افزوده سرمایه‏ های فکری، ریسک اعتباری، ریسک اعسار، بانکداری
|
  • Samaneh Khaksarastaneh *, Mehdi Goharrostami Pages 1-24

    Capital adequacy, as a necessary indicator for protecting the debt payment and profitability of banks, is regarded as one of the most important and fundamental indices in a financial institution. Economic efficiency is achieved when banks use the best combination of inputs and reach an optimal level of output and service delivery by reducing operating costs. In order to promote a healthy financial system, the legislator requires banks to have sufficient capital to deal with losses and limit credit risks. This study is based on the Fama hypothesis, which states that the regulation of banking improves the economic efficiency of banks, as well as seeks to answer the question of whether the improvement in the capital regulations of banks has an effect on their economic efficiency. To answer this question, the data of seven state banks and the panel data econometric method were used for the period of 2016 to 2021. The results of the model estimation show that the coefficients of bank size variables, profitability, NPL, and the ratio of total facilities to total deposits are negative and statistically significant at the 1% level, while the variable coefficient of capital adequacy is positive and significant at 10% level. This result indicates that the increase in regulatory rules regarding banks' capital affects the change of banks' strategy regarding their internal operations, which will ultimately lead to better bank performance or the improvement of the bank's economic efficiency index.

    Keywords: Capital Adequacy, Economic efficiency, panel data, State Banks
  • Vahid Aghapour * Pages 25-46

    In this study, the importance of crisis test in bank risk management is discussed. In order to conduct this research project, information on the financial statements of 20 banks from the stock exchange was collected in 58 quarterly periods from the beginning of 2007 to the middle of 2021. Next, the research variables were calculated for these banks. The collected data was processed through Excel software. Then, the research hypotheses were analyzed and tested according to the type of data and panel data method, using R 4.1.1 open-source software. The results show that among the major variables that have been shocked, the exchange rate variables and the stock market price index have had an important effect on increasing the liquidity risk, which indicates that owners of funds are paying attention to alternative markets such as the foreign exchange market and the capital market.

    Keywords: Crisis test, Risk Management, Liquidity risk, Shock
  • Nazila Moharam Joudi * Pages 47-78

    According to the role that banks play in monetary policy, payment system, lessening the transaction costs, and controlling risks, it is important to study their performance and efficiency. Ownership is one of the factors that affects bank performance and efficiency. In addition to ownership, banks’ decisions on diversification affect their performance. In order to investigate the effects of bank ownership and scope economies of diversification, this study aims to estimate the linear and non-linear cost functions for selected banks of Iran during 2005 and 2021 and extract quasi scope economies of diversification by introducing a new method. Subsequently, using censored regression pattern (Tobit method), the effects of government ownership and quasi economies of diversification on banks’ risk return are investigated. The results indicate that there is always a positive and significant relationship between quasi economies of diversification and bank return. However, the effects of quasi economies of diversification on bank risk depends on the estimated cost function. In addition, government ownership always has a positive relationship with bank return but a negative relationship with bank risk.

    Keywords: Quasi scope economies of diversification, Government Ownership, Bank return, bank risk, Tobit Regression
  • MahammadHassan Vakili Zarch * Pages 79-98

    The purpose of this study is to investigate the effects of real interest rate on inequality in different income deciles in Iran. For this purpose, the current model was estimated with the quantile approach and based on the data of 1990-2020. Based on the estimation results, there is a positive and significant relationship between the real interest rate and income inequality in the study period, and as the share of income deciles increases, income distribution becomes more unequal. As such, the bottom 60 percent of the decile lose 0.05 percent of their income share in total, while the top 10 percent gain 0.16 percent, which indicates the transfer of income from the poor and middle-income groups to the rich ones. It should be noted that the top 10 percent receive income transfers from the bottom 60 percent as a result of the increase in interest payments. The effect of such income transfer can also be seen in the increase of the Gini index, because the Gini index increases by 0.10% as a result of the increase in interest payments. Therefore, this transfer of income increases income inequality at the expense of low- and middle-income groups, thereby reducing social welfare. According to the above-mentioned findings, it can be claimed that if the interest rate is increased by the monetary authorities, households with more savings will benefit more, while households with more debts will suffer a lot. This reveals that the result of such a decision will eventually cause income inequality. Thus, it is better to focus on stabilization and reduction of inflation, as well as inflation targeting policy, instead of the policy of excessive profit increase to prevent the transfer of the real interest rate from the poor to the rich.

    Keywords: Real Interest Rate, inequality, Income deciles, Quantile approach
  • Reza Heydari *, Sayyed Mousa Khademi Pages 99-122

    This study seeks to investigate the effect of variables and data related to people's social network on their credit score. In this study, two main goals are pursued: reducing information asymmetry and increasing financial inclusion. Achieving the above goals is done by finding meaningful information about people's social data to measure how such data affects their credit score. The basic hypothesis of this study is that people with a high credit score have social relationships with people who are similar and of the same age. A data set of more than 300,000 loans that have been paid by an Iranian bank to real people has been used to confirm and explain the effect of social network variables on credit score. In order to determine the variables of the study, an in-depth interview was conducted with a number of banking experts and people actively involved in the field of credit scoring, and at the end, the variables were determined and classified into three categories: financial, behavioral, and social. The study continued with the logistic regression method and finally with various regression models based on deep machine learning, including gradient. The results of the analyses conducted using the logistic regression method show that, statistically, people's social variables can predict the probability of their loan default. The results of machine learning algorithms also indicate that social network information can significantly improve the performance of loan default prediction.

    Keywords: Credit Scoring, Default risk, Financial Inclusion, Information Asymmetry, social network, Bad social ties
  • Mohammad Pourgholamali *, Ahmad Pouyanfar, Siavash Golzarianpour Pages 123-146

    Considering the importance of risk management in the banking industry, several studies can be found on the relationship between the effects of intellectual capital and banking risk. In some studies, it has been observed that intellectual capital affects the credit risk and insolvency risk of banks. Investigating the existence of a stable relationship between intellectual capital and banks' risk-taking is still one of the important research topics. In addition, the fact that banks are more ambiguous compared to some other industries, which can result in more risk-taking behaviors, leads to the interest of researchers to investigate the issue and the necessity of its importance. The present study examines the value-added of intellectual coefficient (VAIC) and its components on the risk-taking of banks in Iranian banking industry. Quantile regression method was used to investigate the issue and the sample was the stock market banks in Iran in the period of 2012 to 2021. The results of the study show that the VAIC in the first to fourth quantiles has a significant relationship with credit risk. Examining the components of the VAIC shows that capital employed efficiency (CEE) has an effect on insolvency risk in the second to ninth quantiles. This factor has no effect on credit risk in any of the quantiles. The human capi‏tal efficiency (HCE) has a significant relationship with credit risk in all quantiles, but it has a significant relationship with liquidity risk in the second to fifth, eighth and ninth quantiles. Regarding structural capital, the structural capital efficiency (SCE) has no significant effect on Insolvency risk, but a significant relationship has been observed between this variable and credit risk in the first to fifth quantiles.

    Keywords: intellectual capital, Credit risk, Insolvency, banking industry