فهرست مطالب

روان سنجی - پیاپی 43 (زمستان 1401)

نشریه روان سنجی
پیاپی 43 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مطالعه سیر تحول مفهوم لذت تحصیلی در دانش آموزان پایه های دوره دوم آموزش ابتدایی
    مهدی نامجومنش*، حسن پاشا شریفی، منصوره شهریاری احمدی صفحات 0-0
    این پژوهش با هدف ساخت و هنجاریابی آزمونی برای سنجش لذت تحصیلی دانش آموزان دوره دوم آموزش ابتدایی شهر تهران انجام شد. به این منظور، ابتدا با بهره گیری از روش مصاحبه های باز و بسته با اعضای نمونه مورد مطالعه از جامعه هدف مولفه ها، ملاک ها و شاخص های سنجش لذت تحصیلی استخراج شد. سپس سوال های ابزار بر پایه شاخص های استخراج شده تدوین و برای بررسی ضریب توافق بر روی 10 معلم دوره دوم آموزش ابتدایی اجرا و ضریب توافق حاصل شد. فرم اولیه سوالات بر روی 742 دانش آموز دختر و پسر پایه های چهارم تا ششم 5 منطقه جغرافیای - آموزشی شهر تهران که به روش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده بودند اجرا شد. سپس با اجرای تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی روایی عاملی آزمون و اعتبار آن به معنای همسانی درونی محاسبه شد. در نهایت سیر تحول مفهوم لذت تحصیلی در پایه های دوره دوم ابتدایی و بین دختران و پسران بررسی شد.
    کلیدواژگان: لذت تحصیلی، هیجانات تحصیلی، سنجش لذت تحصیلی، آزمون لذت تحصیلی
  • مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و توانبخشی شناختی بر بهزیستی روان شناختی و خودکارآمدی دانش آموزان کم بینا
    میرعون موسوی تیله بنی* صفحات 0-0
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و توانبخشی شناختی بر بهزیستی روانشناختی و خودکارآمدی در دانش آموزان دختر و پسر کم بینا مقطع متوسطه ی دوم مدارس تهران بود. روش مطالعه پیش آزمون- پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر کم بینای مقطع متوسطه ی دوم مدارس تهران در سال 1399 تشکیل داد که ازاین بین با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 45 نفر (دو گروه مداخله ACT و CRT و گروه کنترل) انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های بهزیستی روانشناختی ریف (1980) و خودکارآمدی شوارتز و جروسلم (1995) جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل کوواریانس چند متغیره و تک متغیره و همچنین آزمون تعقیبی بونفرونی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره در فرضیه اول و سوم نشان داد با کنترل اثر پیش آزمون ها F به دست آمد در مولفه های «بهزیستی روانشناختی» در سطح 05/0 معنی دار است. به عبارت دیگر نمرات پس آزمون این متغیرها در «گروه آزمایش» با «گروه کنترل» تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل واریانس تک متغیره در فرضیه های دوم و چهارم نیز نشان از تفاوت دو گروه مداخله با گروه کنترل در متغیر خودکارآمدی داشت. از طرفی مقایسه اثربخشی دو روش مداخله ACT و CRT در مولفه های پذیرش خود، روابط مثبت با دیگران و زندگی هدفمند تفاوت معناداری را با یکدیگر نشان دادند اما در بقیه مولفه های بهزیستی رواشنناختی و همچنین متغیر خودکارآمدی از نظر تاثیر تفاوت معناداری بین دو روش مداخله ACT و CRT مشاهده نشد. واژه های کلیدی: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، توانبخشی شناختی، بهزیستی روانشناختی، خودکارآمدی
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، توانبخشی شناختی، بهزیستی روانشناختی، خودکارآمدی
  • بررسی عوامل موثر در هراس از کرونا در خانواده مبتلایان: پیک چهارم شیوع
    صدیقه حیدری*، محمدرضا یکتا، مجید برزگر صفحات 0-0
    هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر در هراس از کرونا در خانواده مبتلایان در پیک چهارم شیوع بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد الکترونیکی در نیمسال دوم تحصیلی 1400-99 بودند. جهت جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختارمند بهره گرفته شد. داده ها در فروردین 1400 جمع آوری و رویکرد تحلیل داده ها، براساس نظریه داده بنیاد (روش اشتراوس و کوربین (1990)) بوده است. پس از اتمام مصاحبه و رسیدن به وضعیت اشباع، داده ها از بین مشارکت کنندگان 39 نفری گردآوری شد. یافته ها نشان داد عواملی همچون عوامل روانشناختی، عوامل اقتصادی، اجتماعی و روان تنی در خانواده مبتلایان، بر هراس از کرونا تاثیرگذار هستند. از بین عوامل ذکر شده، عوامل روانشناختی اولویت اول (14/61 %)، عوامل اجتماعی اولویت دوم (38/29 %) و عوامل اقتصادی سومین اولویت (11/7 %) را دارا بوده اند. در عوامل روانشناختی "بی مبالاتی مردم"، در عوامل اجتماعی "اجتناب از افرادی که عطسه می کنند" و در عوامل اقتصادی مولفه "بررسی و ضدعفونی مداوم وسایل خانه" اثرگذارترین مولفه ها بوده اند. به طور کلی؛ چهار عامل مهم ایجاد کننده هراس از ابتلا به ویروس کرونا در خانواده مبتلایان به این ویروس در پیک چهارم شناخته شده اند، که از بین آن ها توجه ویژه به عوامل روانشناختی در این افراد توصیه می شود. بنابراین ارایه مشاوره های مطلوب توسط مشاوران و دست اندرکاران بهداشت روانی کشور به خانواده ها می تواند نتایج مطلوبی را به بار آورد زیرا پرداختن به اثرات روانشناختی یکی از مولفه های اساسی مدیریت بلایای بیماری های همه گیر عفونی است و باید از طریق طیف وسیعی از مدیریت حوادث از جمله آمادگی، تسکین، واکنش و بازیابی اجرا شود.
    کلیدواژگان: هراس از کرونا، خانواده مبتلایان، پیک چهارم شیوع، عوامل موثر
  • زهرا ناصری*، فاطمه شاطریان محمدی صفحات 1-15
    چکیدههدف از این پژوهش بررسی ویژگیهای روانسنجی مقیاس سخترویی مرتبط با مدرسه در دانشآموزان دوره دوم ابتدایی شهر ساوه بود. پژوهش از نوع توصیفی و مبتنی بر روش پیمایشی- اکتشافی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشآموزان دوره دوم ابتدایی شهر ساوه در سال تحصیلی 97-1396 بود. نمونه پژوهش شامل 399 دانشآموز دوره دوم ابتدایی بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقهای انتخاب شدند. تعداد 221 نفر یعنی 4/55 درصد شرکت کننده کان دارای جنسیت پسر و 178 نفر که 6/44 درصد را شامل می شود دارای جنیست دختر هستند . ابزار سنجش شامل مقیاس سخترویی مرتبط با مدرسه بود. تحلیل عاملی اکتشافی به روش تحلیل مولفه های اصلی و چرخش واریماکس و تحلیل عاملی تاییدی برای بررسی مدل بدست آمده از تحلیل عاملی اکتشافی انجام شد. تحلیل عاملی اکتشافی یک مدل اندازهگیری سه عامل اصلی (سه عامل کنترل، تعهد و مبارزهطلبی)و نه عامل فرعی را نشان داد که در تحلیل عاملی تاییدی نیز تایید شد. مقدار پایایی کل با مقدار 778/0 نشان دهند اعتبار درونی قابل قبول در مورد پرسشنامه سخت رویی است .
    کلیدواژگان: ویژگیهای روانسنجی، تحلیل عاملی، اعتبار، روایی، مقیاس سخترویی مرتبط با مدرسه مقدمه
  • روح الله عرب مختاری*، اسماعیل شریفیان، کوروش قهرمان تبریزی، محسن منوچهری نژاد صفحات 16-26
    هدف پژوهش حاضر هنجاریابی مقیاس مدیریت الکترونیکی منابع انسانی و بررسی خصوصیات روان سنجی آن بود. در قالب یک مطالعه توصیفی، نسخه فارسی مقیاس مدیریت الکترونیکی منابع انسانی پس از آماده سازی به روش ترجمه مضاعف، بر روی 269 نفر از کارکنان ادارات کل ورزش و جوانان اجرا شد. پایایی نسخه فارسی مقیاس مدیریت الکترونیکی منابع انسانی از طریق روش های همسانی درونی، بازآزمایی و همبستگی بین مجموعه ماده بررسی شد. هم چنین، ساختار عاملی مقیاس از طریق تحلیل عاملی اکشتافی، تاییدی و روایی آن با استفاده از همبستگی بین خرده مقیاس ها، روایی محتوا، واگرا، همگرا و ملاکی مورد بررسی قرار گرفت. دامنه ضرایب آلفای کرونباخ خرده مقیاس ها 962/0-899/0، ضریب آلفای کرونباخ کل مقیاس 965/0، دامنه ضرایب بازآزمایی 888/0-998/0 و دامنه همبستگی بین معرف ها 383/0-905/0 بیانگر پایایی مطلوب مقیاس بود. نتایج تحلیل عاملی تاییدی از برازش قابل قبول ماده ها حکایت داشت. همچنین الگوی ضرایب همبستگی بین خرده مقیاس ها 201/0-497/0، روایی محتوا، واگرا، همگرا و ملاکی بیانگر روایی خوب مقیاس بود. در مجموع می توان گفت نسخه فارسی مقیاس مدیریت الکترونیکی منابع انسانی خصوصیات روان سنجی مطلوبی دارد و ابزار معتبر جهت استفاده در موقعیت های پژوهشی است.
    کلیدواژگان: هنجاریابی، سازمان های ورزشی، مدیریت الکترونیک منابع انسانی
  • محمدرضا یکتا، فاطمه زهرا نظری*، مجید برزگر صفحات 27-37
    کیفیت زندگی امروزه یکی از پیامدهای مهم سلامتی به شمار می آید که جهت مواردی همچون ارزیابی مداخلات بهداشتی، اندازه گیری آن در بسیاری از پژوهش های سلامتی ضروری است. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی روایی و اعتبار پرسشنامه کیفیت زندگی دانش آموزان دوره دوم ابتدایی بوده است. جامعه آماری پژوهش حاضر دانش آموزان دوره دوم ابتدایی شهر خرم آباد و نمونه آماری 480 دانش آموز بوده که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش پرسشنامه کیفیت زندگی چو و همکاران (2017) بوده است. جهت بررسی روایی پرسشنامه از تحلیل عاملی اکتشافی و به منظور تایید عامل های شناسایی شده، از تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید. نتایج نشان داد نسخه فارسی پرسشنامه کیفیت زندگی دانش آموزان ابتدایی از 4 عامل تشکیل شده است و همه 4 عامل آلفای کرونباخ قابل قبولی را نشان داده و اعتبار ابزار مورد تایید واقع می شود. بنابراین می توان گفت نسخه فارسی پرسشنامه کیفیت زندگی در دانش آموزان دوره دوم ابتدایی (پایه چهارم، پنجم و ششم) روا و پایا بوده و می توان از آن در مراکز مشاوره تحصیلی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، روایی، اعتبار، دانش آموزان دوره دوم ابتدایی
  • فائزه ادیب نیا* صفحات 38-51
    هدف پژوهش حاضر ساخت و اعتبار یابی نسخه فارسی آزمون استروپ عددی در دانش آموزان بود. روش پژوهش توصیفی-پیمایشی از نوع ساخت و اعتباریابی است. جامعه ی موردمطالعه، دانش آموزان دوره دوم ابتدایی شهر اراک (کلاس های چهارم، پنجم و ششم) بودند که تعداد 315 نفر از آن ها به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. آزمون رایانه ای استروپ عددی به زبان دلفی ساخته شد. از ابزارهای آزمون استروپ رنگ-واژه، آزمون هوش ریون ومقیاس درجه بندی معلم کانرز استفاده شد. روایی محتوایی آزمون ساخته شده توسط متخصصان تایید شد. روایی همگرای آزمون ساخته شده نیز با استفاده از آزمون استروپ رنگ-واژه مورد بررسی قرا رگرفت. همگرایی آزمون استروپ رنگ-واژه با بخش استروپ عددی 78/0 و با بخش استروپ فیزیکی 71/0 شد. پایایی بازآزمایی آموزن طراحی شده با فاصله زمانی 21 روزه نیز 88/0 شد. توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که آزمون استروپ عددی ابزار شناختی مناسبی است و از آن می توان در پژوهش های آینده جهت بررسی توجه انتخابی در اختلالات مختلف آموزشی مانند اختلالات یادگیری و سایر اختلالات روانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اعتبار یابی، استروپ عددی، دانش آموزان
  • محمد احمدی ده قطب الدینی*، ولی الله فرزاد صفحات 52-72
    این مطالعه با هدف طراحی، ارزیابی و پالایش مقیاس برنامه ریزی جهت دستیابی به اهداف آینده بر پایه نشانگرهای انجمن مشاوران مدرسه آمریکا انجام گرفت. به این منظور از بین دانش آموزان متوسطه دوم شهرهای سیرجان و رفسنجان در سه رشته علوم انسانی، تجربی و ریاضی یک نمونه (1030n=) به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و مقیاس مورد نظر بر روی آنها اجرا گردید. مقیاس اولیه شامل 48 سوال و 7 عامل که بر روی پیوستار نمره گذاری 5 درجه ای مقیاس لیکرت طراحی شده بودند که با کاربرد مدل تحلیل مولفه های اصلی و مدل پاسخ مدرج نظریه پاسخ سوال، سوال های مقیاس تحلیل شد. نتایج نشان داد از 48 سوال اولیه بر حسب نمودار تابع اطلاعاتی سوال، 8 سوال حذف شد، سوال های باقی مانده دارای پارامتر شیب در دامنه بین 091/1 تا 899/2 و آستانه طبقات بین 056/0- تا 379/1 بودند. به منظور رواسازی نمرهای عاملی حاصل از فرم بلند و کوتاه آزمون همبستگی بین نمرهای عاملی دو آزمون نشان داد که همبستگی بین دو نمره کلی و نمره مولفه های همگی بالای 9/0هستند و نزدیک به 8/96% پاسخ دهندگان در دو فرم آزمون به درستی طبقه بندی شده اند. بنابراین می توان نتیجه گرفت مدل های IRT ابزاری سودمند و مناسب برای ساخت، ارزیابی و پالایش ابزارهای اندازه گیری کوتاهی است که دارای روایی به اندازه فرم های بلند هستند.
    کلیدواژگان: مقیاس برنامه ریزی جهت دستیابی به اهداف، تحلیل عاملی اکتشافی، نظریه پاسخ سوال، مدل پاسخ مدرج
  • شهربانو دهرویه*، نجمه توکلی، نغمه توکلی صفحات 72-83
    هدف از پژوهش حاضر، مدل ساختاری کمال گرایی والدین و فشار روانی ادراک شده با عملکرد تحصیلی با نقش میانجی گری سبک های هویت در دانش آموزان بود. روش پژوهش همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی دانش آموز پسر پایه نهم شهرستان قایم شهر در نیمسال دوم تحصیلی 1398-1397 بودند. تعداد 330 نفر به عنوان حجم نمونه به روش در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه عملکرد تحصیلی فام و تیلور (EPT)، پرسشنامه کمال گرایی چند بعدی تهران (TMPS)، مقیاس سبک هویت برزونسکی (ISI-6G) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از معادلات ساختاری با نرم افزار SPSS18 و AMOS23 استفاده شد. نتایج نشان داد که متغیرهای کمال گرایی والدین، الگوهای ارتباطی خانواده، فشار روانی ادراک شده، تاب آوری، تعلل ورزی و سبک هویت بر عملکرد تحصیلی اثر مستقیم و معنی داری دارا هستند و همچنین اثر غیر مستقیم کمال گرایی والدین، الگوهای ارتباطی خانواده، فشار روانی ادراک شده، تاب آوری و تعلل ورزی با میانجیگری سبک هویت بر عملکرد تحصیلی مورد تایید واقع گردید. پژوهش حاضر نشانگر اهمیت عوامل شناختی مانند فشار روانی ادراک شده، سبک هویت، تاب آوری، کمال گرایی والدین و تعلل ورزی و عوامل اجتماعی مانند الگوهای ارتباطی خانواده در تبیین عملکرد تحصیلی است.
    کلیدواژگان: کمال گرایی والدین، فشار روانی ادراک شده، عملکرد تحصیلی، سبک-های هویت، دانش آموزان
|
  • Study of the evolution of the concept of academic enjoyment in students of the second period of primary education
    Mehdi Namjoomanesh *, Hasanpasha Sharifi, Mansoreh Shahriyari Ahmadi Pages 0-0
    The aim of this study was to construct and normalization a test to assessment the academic enjoyment of students in the second period of primary education in Tehran. For this purpose, using the method of open and closed interviews with the members of the sample, components, criteria and indicators for assessing academic satisfaction were extracted from the target population. Then, the tool questions were compiled based on the extracted indicators and the agreement coefficient was performed on 10 teachers of the second course of primary education to study the coefficient of agreement. The initial questions form was administered to 742 boy and girl students in the fourth to sixth grades of elementary school from five geographical-educational areas of Tehran that were selected by multi-stage cluster random sampling method. Then, by performing exploratory and confirmatory factor analysis, and reliability in the sense of internal consistency. Finally, the evolution of the concept of academic enjoyment in the second period of elementary school and between girl and boy students were examined.
    Keywords: academic enjoyment, educational emotion, assessment of academic enjoyment, academic enjoyment test
  • Comparison of the effectiveness of acceptance and commitment based therapy and cognitive rehabilitation on psychological well-being and self-efficacy of Kombina students
    Miraoun Mousavi Tileboni * Pages 0-0
    The aim of the present study was to compare the effectiveness of acceptance-based therapy and cognitive rehabilitation on psychological well-being and self-efficacy in visually impaired male and female high school students in Tehran. The study method was pretest-posttest with experimental and control groups. The statistical population of the study consisted of all visually impaired male students in the second secondary school of Tehran in 1399, of which 45 people (two groups of intervention ACT and CRT and control group) were selected using available sampling method. Data were collected using the Reef (1980) Psychological Well-Being Questionnaire and the Schwartz and Jerusalem Self-Efficacy Questionnaire (1995). Data were analyzed using multivariate and univariate analysis of covariance as well as Bonferroni post hoc test. The results of multivariate analysis of covariance in the first and third hypotheses showed that by controlling the effect of pretests, F was obtained in the components of "psychological well-being" at the level of 0.05 is significant. In other words, there are significant differences between the post-test scores of these variables in the "experimental group" and the "control group". The results of univariate analysis of variance in the second and fourth hypotheses also showed the difference between the two intervention groups and the control group in the self-efficacy variable. On the other hand, comparing the effectiveness of ACT and CRT intervention methods in their acceptance components, positive relationships with others and purposeful life showed a significant difference with each other, but in other components of narratological well-being and self-efficacy variable in terms of significant difference between the two intervention methods ACT and CRT were not observed.Keywords: Acceptance and commitment based therapy, Cognitive rehabilitation, Psychological well-being, Self-efficacy
    Keywords: : Acceptance, commitment based therapy, Cognitive rehabilitation, psychological well-being, Self-efficacy
  • Investigating the Effective Factors in Phobia of Corona among the Families of Patients: the Fourth Peak of Outbreak
    Sadigheh Heydari *, Mohammad Reza Yekta, Majid Barzegar Pages 0-0
    The aim of this study was to investigate the effective factors in coronary artery disease in the families of patients in the fourth peak of prevalence. The statistical population included students of the Islamic Azad University in the electronic unit in the second semester of the academic year 2020-21. Semi-structured interviews were used to collect data. Data collection in March 2021 and data analysis approach was based on Grounded theory (Strauss and Corbin method (1990)). After the interview was completed and saturation was reached, data were collected from 39 participants. Findings showed that factors such as psychological factors, economic, social and psychological factors in the family of patients, affect the fear of coronation. Among the mentioned factors, psychological factors had the first priority (61.14%), social factors had the second priority (29.38%) and economic factors had the third priority (7.11%). In psychological factors, "people's lack of wealth", in social factors, "avoidance of people who sneeze" and in economic factors, the component of "continuous inspection and disinfection of household items" have been the most effective components. Generally; Four important risk factors for coronavirus infection in the family of those infected with the virus are known in the fourth peak, among which it is recommended to pay special attention to psychological factors in these people. Therefore, providing desirable counseling by counselors and mental health professionals in the country can bring good results because addressing the psychological effects is one of the basic components of disaster management of infectious diseases and should be through a wide range of disaster management, including preparedness, relief, Perform reaction and retrieval.
    Keywords: Phobia of Corona, Families of Patients, Fourth Peak of Outbreak, Effective factors
  • Zahra Nasseri *, Fatemeh Shaterian Mohammadi Pages 1-15
    The purpose of this study was to examine the psychometric properties of School Related Hardiness Scale (SHRS) in Saveh’s late elementary school Students. The research method was descriptive type based on exploratory-survey method. Statistical population was containing all of Saveh’s late elementary school students in 2017-2018 academic years. Sample of research was consisted of 399 students of late elementary schools who were selected using stratified random sampling. A total of 221 people, 55.4% of male and 178 male participants, 44.6%, are female. Assessment instruments consisted of School Related Hardiness Scale (SRHS). Exploratory Factor Analysis (EFA) based on principles component analysis and Varimax rotation and Confirmatory Factor Analysis(CFA) was conducted. Exploratory factor analysis showed a three main factors measurement model(tree factor of control, commitment, and challenge) and nine subsidiary factors confirmed by confirmatory factor analysis. The total value of reliability with the value of 0.778 represents the internal validity of the hardiness questionnaire.
    Keywords: Psychometric Properties, Factor analysis, Reliability, Validity, School Related Hardiness Scale (SRHS)
  • Rohollah Arab Mokhtari *, Esmael Sharifian, Kourosh Ghahraman Tabrizi, Mohsen Manochehri Nezhad Pages 16-26
    The purpose of the present study was to assess the normativeization of the E-HRM scale and to investigate its psychometric properties. As part of a descriptive study, the Persian version of the eHRM scale was administered to 269 employees of the General Directorate of Sport and Youth after the double-translation method. The reliability of the Persian version of the Human Resources E-Management Scale was assessed by means of internal consistency, retesting, and correlation between sets of items. Also, the scale factor structure was evaluated by multidisciplinary correlational, content validity, divergent, convergent, and criterion through multidisciplinary, confirmatory, and validity factor analysis. Cronbach’s alpha coefficients ranging from 0.899- 0.962, Cronbach’s alpha coefficients of total scale of 0.965, test-retest coefficients ranging from 0.888- 0.998, and item-rest correlations ranging from 0.383-0.905, Content validity, divergence, convergence, and criterion indicated good scale validity. On the whole, it can be said that the Persian version of the E-HRM scale has good psychometric properties and is a valid tool for use in research situations.
    Keywords: Normativeization, Sport Organizations, Human Resources Electronic Management
  • Mohammad Reza Yekta, Fatemeh Zahra Nazari *, Majid Barzegar Pages 27-37
    Quality of life today is one of the most important health outcomes that is necessary to measure in cases such as the evaluation of health interventions in many health researches. The main purpose of this study was to evaluate the validity and reliability of the "quality of life questionnaire" for elementary school students. The statistical population of the present study was the second grade students of Khorramabad and the statistical sample was 480 students who were selected by convenience sampling. The instrument used in the research was the "Quality of Life Questionnaire" of Chou et al. (2017). Exploratory factor analysis was used to evaluate the validity of the questionnaire and confirmatory factor analysis was used to confirm the identified factors. The results showed that the Persian version of the "quality of life questionnaire" for elementary students consists of 4 factors and all 4 factors show acceptable Cronbach's alpha and the validity of the tool is confirmed. Therefore, it can be said that the Persian version of the "quality of life questionnaire" is valid and reliable in the second grade elementary students (fourth, fifth and sixth grade) and can be used in academic counseling centers.
    Keywords: quality of life, Validity, Reliability, Secondly Elementary School students
  • Faezeh Adibnia * Pages 38-51
    The aim of this study was to construct and validate the Persian version of the numerical stroop test in students. The research method is descriptive-survey of construction and validation type. The study population was the second grade elementary students of Arak (fourth, fifth and sixth grades), 315 students were selected by multi-stage cluster sampling. The numerical stroop computer test was developed in Delphi. The tools of color-word stroop test, Raven’s IQ test and Connors Teacher Rating scale were used. The content validity of the test made by experts was confirmed. The convergent validity of the constructed test was also assessed using the color-word Stroop test. The convergence of the color-word stroop test with the numerical stroop section was 0.78 and with the physical stroop section was 0.71. The reliability of the designed student retest with a time interval of 21 days was also 0.88. Considering the research findings, it can be concluded that numerical strop test is a suitable cognitive tool and it can be used in future research to examine selective attention in various educational disorders such as learning disorders and other mental disorders.
    Keywords: Numerical Stroop, Students, validation
  • Mohammad Ahmadi Deh Qutbaddini *, Valiyohhah Farzad Pages 52-72
    This study aims to design, evaluate, and refine the scale of planning to achieve future goals based on indicators from the American School Counselors Association. For this purpose, a sample of second-grade students from Sirjan and Rafsanjan in three disciplines of humanities, experimental science, and mathematics (n = 1030) was selected by multistage cluster sampling method and the desired scale was implemented on them. The initial scale consisted of 48 questions and 7 factors designed on a 5-point Likert scale continuum which was analyzed using the principal component analysis model and graded response model of item-response theory. The results showed that of the first 48 questions according to the item information function diagram, eight questions were omitted, the remaining questions had a slope parameter in the range of 1.091 to 2.899 and category thresholds between -0.056 to 1.379. To validate the long and short form factor scores, the correlation between the two test factor scores showed that the correlation between the two general scores and the component scores were all above 0.9 and nearly 96.8% of the respondents in both test forms correctly classified. Therefore, it can be concluded that IRT models are a useful tool for constructing, evaluating, and refining short measurement tools that are valid as long forms.
    Keywords: the scale of planning to achieve goals, Exploratory factor analysis, item response theory, graded response model
  • Shahrbanoo Dehrouyeh, *, Najmeh Tavakoli, Naghmeh Tavakoli Pages 72-83
    The aim of this study was structural model of parental perfectionism and perceived psychological pressure with academic performance with the mediating role of identity styles in students. Correlation research method was structural equation modeling. The statistical population of this study was all male students of ninth grade in Ghaemshahr city in the second semester of 2018-2019. A total of 330 people were selected as the sample size by available method. To collect data, Fam and Taylor's academic performance questionnaire (EPT), Tehran Multidimensional Perfectionism Inventory (TMPS), Berzonsky Identity Style Scale (ISI-6G) were used. Structural equations with SPSS18 and AMOS23 software were used to analyze the data. The results showed that parental perfectionism, family communication patterns, perceived psychological pressure, resilience, procrastination and identity style had a direct and significant effect on academic performance and also indirect effect of parental perfectionism, family communication patterns, perceived psychological pressure, resilience and procrastination mediated by identity style on academic performance were confirmed. The present study indicates the importance of cognitive factors such as perceived psychological pressure, identity style, resilience, parental perfectionism and procrastination and social factors such as family communication patterns in explaining academic performance.
    Keywords: Parental perfectionism, Perceived psychological pressure, academic performance, Identity Styles, Students