فهرست مطالب

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 64 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حیدر سهرابی*، حسین طاهری، ضیاء پاسدار صفحات 9-44
    زمینه و هدف

    بصیرت و آگاهی سیاسی برای هر سازمان، ضرورتی اجتناب ناپذیر و ارتقاء بعد سیاسی در مدیران آن سازمان از اهمیت بالایی برخوردار است. بر همین اساس شناخت شاخص های بصیرت سیاسی بر اساس محتوای بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و بیانیه گام دوم انقلاب برای مجموعه فراجا ضروری می نماید. هدف از مطالعه حاضر تبیین شاخص های ارتقای بصیرت سیاسی فرماندهان و مدیران فراجا با تاکید بر بیانیه گام دوم انقلاب است.

    روش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی، و از نظر ماهیت اکتشافی با تحلیل محتوای جهت دار است. نمونه گیری آن به صورت هدفمند انجام شد. در گردآوری داده ها بیانات مقام معظم رهبری و بیانیه گام دوم موردمطالعه قرار گرفت و محتوای مرتبط با موضوع انتخاب شد. از نرم افزار سیتاوی برای فیش برداری و از نرم افزار مکس کیود ا برای ساماندهی مقوله ها و نیز در فرایند تبیین شاخص ها، از کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به حجم نهایی 214 صفحه ای محتوای تحلیل شده، یافته های پژوهش به تعداد 1122 کد و زیرکد در مورد شش بعد انقلابی گری، ولایت مداری، استکبارستیزی، دشمن شناسی، زمان شناسی و آینده نگری در قالب 89 مجموعه کد اصلی شناسایی شد.

    نتایج

    بر اساس شاخص های اصلی احصاشده، شش مولفه «انقلابی گری، ولایت مداری، استکبار ستیزی، دشمن شناسی، زمان شناسی و آینده نگری» در حوزه بصیرت سیاسی شناسایی و تبیین شدند. نتایج تحقیق بیانگر آن است که این شاخص ها در ارتقای بصیرت سیاسی فرماندهان و مدیران فراجا تاثیر بسزایی دارند.

    کلیدواژگان: بصیرت سیاسی، فرماندهان و مدیران، بیانیه گام دوم انقلاب
  • بررسی و تحلیل اجتماعی مصادیق معروف و منکر مندرج در پیام های مردمی واصله به سامانه نظارت همگانی
    قدیر بخشی جغناب* صفحات 45-63
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و احصاء مصادیق معروف و منکر در رفتارها و عملکردهای کارکنان ف. انتظامی ج.ا.ا، بر اساس یافته های حاصل از بررسی و تحلیل علمی در متن و محتوای پیام های مردمی واصله به سامانه نظارت همگانی، جهت برنامه ریزی و اتخاذ تدابیر لازم برای تقویت و توسعه امر به معروف و نهی از منکر در این حوزه صورت گرفته است.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش جزء تحقیقات توصیفی- تحلیلی از نوع تحلیل محتوای کمی و کیفی است. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر پیام های مردمی واصله به سامانه نظارت همگانی است که به صورت تمام شمار مورد مطالعه قرار گرفته و روایی صوری و محتوایی آن بر اساس نظر کارشناسان و خبرگان تایید گردید. یافته ها و
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های حاصل از پژوهش و پس از پالایش مفاهیم، تعداد 3 مفهوم پایه و نیز 62 مفهوم با عنوان مصادیق منکر و50 مفهوم در قالب مصادیق معروف به تفکیک جغرافیا و قلمروی مکانی و نیز پلیس های تخصصی، طی سه مرحله از متن و محتوای پیام های واصله احصاء شدند. امر به معروف و نهی از منکر مردمی در قالب سامانه نظارت همگانی، در بازتولید قدرت نرم سازمان فراجا سهم بسزایی دارد و بر این اساس می توان نتیجه گری نمود که فرهنگ، مکتب و ارزش های اسلامی (اصل امر به معروف و نهی از منکر)، درونمایه ای از قدرت دارند که در نهایت به احساس کرامت، حرمت و رضایت مندی مردم نیز منجر می شوند.
    کلیدواژگان: معروف، منکر، نظارت همگانی، پلیس
  • محمدکریم حکمت آرا*، علیرضا پیروزمند، حسن کلاکی صفحات 65-95
    زمینه و هدف
    سبک زندگی نهاد خانواده در کشور از مباحث مهم عرصه فرهنگ است، که با گذشت بیش از چهار دهه از عمر با برکت انقلاب شکوهمند اسلامی ایران، مقام معظم رهبری(مدظله العالی) روی آن بیش از پیش تاکید فرمودند. لذا هدف پژوهش واکاوی مفهومی جایگاه سبک زندگی خانواده در فرهنگ اسلامی از دیدگاه مقام معظم رهبری(مدظله العالی) می باشد. سوال اصلی پژوهش عبارتند از اینکه، آسیب های سبک زندگی نهاد خانواده در جامعه امروز کدامند؟ سبک زندگی نهاد خانواده در حکمرانی فرهنگی از چه ویژگی هایی برخوردار است و نهادهای متولی فرهنگی چه نقشی را باید در راستای ارتقای سبک زندگی نهاد خانواده داشته باشند.
    روش
    روش تحقیق، کیفی از نوع اسنادی و از ابزار گردآوری اطلاعات با مراجعه به سایت رهبری و بیانات ایشان مورد مطالعه قرار گرفته است. روش نمونه گیری متناسب با اهداف پژوهش، هدفمند بوده و از روش تحلیل اسنادی بهره برداری شد.یافته ها و
    نتیجه گیری
    برای تحقق و دستیابی به نهاد خانواده ایرانی مطلوب، نهادینه سازی تقویت فرهنگی اسلامی-ایرانی ضروری است. تجویز ترویج فرهنگ اسلامی-ایرانی برای سبک زندگی نهاد خانواده ایرانی، تابعی از پیوند عمیق فرهنگ اسلام و آداب و رسوم فرهنگ اصیل خانواده های ایرانی است. نتایج حاصل از آن به معرفی فرهنگ خانواده طیبه با بیان مهم ترین راهبردهای درون و برون خانوادگی، همچنین نهادینه سازی فرهنگ اسلامی برای سبک زندگی نهاد خانواده ایرانی توسط نهادهای متولی فرهنگ، ضمن شناسایی آسیب شناسی و پرهیز از سبک زندگی غربی، به سمت فرهنگ اصیل اسلامی-ایرانی گام های اساسی رهنمون شود.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، نهاد، خانواده، فرهنگ اسلامی- ایرانی
  • اشرف رضاسلطانی، محمدحسن میرزا محمدی*، صادق رضایی صفحات 97-117
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش، بررسی تربیت عقلانی و غایت آن بر اساس اندیشه های حکیم صدرالمتالهین می باشد. 

    روش

    پژوهش حاضر با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی، از طریق گردآوری محتوای موجود پیرامون عقل، تربیت و تربیت عقلانی در متون و کتب حکیم صدرالمتالهین شیرازی به واکاوی، بازنمایی، تحلیل و استنتاج می پردازد. ابزار پژوهش شامل فرم های فیش برداری است و داده ها نیز با استفاده از شیوه های تحلیلی کیفی واز نوع تحلیل اسنادی، جمع آوری، طبقه بندی، استنتاج و تحلیل شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان می دهد که عقل ازمنظر صدرالمتالهین برپایه مبانی وجودشناختی وی استوار است و انسان برای دستیابی به آن باید بر اساس تربیت عقلانی، از مراحل نفس عبور نماید تا به نهایت آن، به عقل فعال رسیده و به ذات احدیت نزدیک شود.نتایج پژوهش حاکی از آن است که بر اساس حکمت متعالیه ملاصدرا، تربیت عقلانی راهی است برای ورود انسان به مرتبه اسلام و سپس با حصول مراتب ایمان، کشف و شهود و عبور از مرتبه عقل فعال و مقام احسان و در نهایت رسیدن انسان در مقام مظهریت ربوبیت به غایت تربیت عقلانی انسان دست یابد.

    کلیدواژگان: عقل، تربیت عقلانی، ملاصدرا
  • محمد داوند*، مجید شمس الدین نژاد، رحیم سابقی نژاد، حمید شیرزاد نشلی صفحات 119-149
    زمینه و هدف
    تحلیلگران همواره در بررسی ریشه های الگوی صحیح رقابت سیاسی در دیدگاه امام خمینی (ره) دیدگاهی تک بعدی داشته و بیشتر فعالیت های خود را معطوف به رهنمودهای امام (ره)، در زمینه یادآوری وظایف مردم و نخبگان در حوزه رقابت سیاسی و انتخاباتی نموده اند. اما مقاله حاضر عوامل شکل دهنده به رقابت های سیاسی در اندیشه امام را منبعث از مردم سالاری دینی و در مقابل سه ایدیولوژی فاشیسم، کمونیسم و محافظه کاری می داند.روش پژوهش: روش اصلی تحقیق حاضر؛ قیاسی و رویکرد آن تحلیلی است.
    یافته ها
    با کنکاش در اندیشه امام خمینی (ره)، سه سامانه نیروهای اجتماعی (در قالب سامانه مادی)، مبانی عقیدتی (در قالب سامانه ایدیولوژیک) و نهادهای سیاسی (در قالب سامانه نهادی) مقوم یک رقابت سیاسی سالم است.
    نتیجه گیری
    ایشان در چارچوب سامانه مادی همواره وظایف مردم و نخبگان سیاسی را در حوزه رقابت سیاسی یاد آور می شدند. این سامانه رقابت سیاسی را از ذره ای شدن (فاشیسم) و متاثر نشدن جامعه از صنعت فرهنگ (محافظه کاری لیبرال) دور می کند. همچنین در قالب سامانه عقیدتی به مطابقت مبانی رقابت سیاسی در چارچوب آموزه های اسلامی مبادرت می ورزیدند که کارویژه آن پرهیز از رادیکالیسم و ضدیت با حفظ وضع موجود (کمونیسم و فاشیسم) است. و در چارچوب سامانه نهادی ضمن تاسیس نهادهای سیاسی برای ایجاد و نظارت به رقابت سیاسی، به نهادمند سازی رفتارهای سیاسی مبادرت نمودند که به رعایت حقوق شهروندی و افزایش کارکردهای حکومت اسلامی (مردم سالاری دینی) در قالب یک رقابت سیاسی سالم می انجامد.
    کلیدواژگان: امام، رقابت، مردم
  • حبیب احمدی*، امیر نادری، سیده زینب حسینی صفحات 151-177
    زمینه و هدف
    تربیت سیاسی به معنای پرورش فضایل، دانش ها و مهارت های موردنیاز برای مشارکت سیاسی دارای گونه ای اولویت و تقدم اخلاقی نسبت به سایر اهداف آموزش عمومی است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی دوره های آموزش و هدایت سیاسی و طراحی راهنمایی جهت تدوین الگوی آموزشی مطلوب تربیت سیاسی در دانشگاه جامع علوم انتظامی امین انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش ترکیبی همزمان (کیفی- کمی) می باشد. جامعه تحقیق حاضر شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم انتظامی و متخصصان تربیت سیاسی و برنامه درسی است. در این تحقیق 263 نفر از دانشجویان جهت تکمیل پرسشنامه به صورت نمونه گیری تصادفی و تعداد7 استاد جهت مصاحبه به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شده اند. تجزیه و تحلیل نتایج کمی حاصل از این پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری 18SPSS و در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. در سطح آمار استباطی از آزمونهایt مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه، آزمون خی دو و آزمون های تعقیبی(آزمون فیشر و شفه)استفاده شد. در بخش کیفی، داده ها با روش تحلیل مضمون مورد تحلیل و تفسیر قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها وضعیت موجود دوره های آموزش و هدایت سیاسی در چهار مولفه اصلی اهداف و اولویت ها، روش های یاددهی- یادگیری، محتوای آموزشی وکیفیت ارزشیابی، به طور معنی داری در سطح متوسط رو به بالا ارزیابی شد. همچنین اولویت دار نبودن دروس عمومی به ویژه در حوزه هدایت سیاسی از مهمترین چالش های آموزش این حوزه مطرح شده است.
    نتیجه گیری
    حمایت از روند آموزش جاری به طور کامل پاسخگو علایق و پیشبرد اهداف اصلی تربیت سیاسی نخواهد بود و استفاده از راهنمای آموزشی طراحی شده برای تدوین برنامه درسی تربیت و هدایت سیاسی می تواند راهگشا باشد. در پایان نیز بر مبنای یافته ها، پیشنهادهایی در جهت عملی شدن الگوی ارایه شده، مطرح شد.
    کلیدواژگان: تربیت سیاسی، دانشجویان پلیس، الگوی آموزشی، وضعیت موجود، هدایت سیاسی
|
  • Heydar Sohrabi *, Hossein Taheri, Zia Pasdar Pages 9-44
    Background and objectives

    Political insight and awareness is an inevitable necessity for any organization and the promotion of the political dimension in the managers of that organization is of great importance. Based on this, knowing the indicators of political insight based on the content of the Supreme Leader's statements and the statement of the second step of the revolution is necessary for the I.R.I. Police group. The purpose of the present study is to explain the indicators of improving the political insight of the commanders and managers of I.R.I. Police, emphasizing the statement of the second step of the revolution.

    Methodology

    In terms of its objectives, the current study is of an applied research type, and in terms of the nature it is an exploratory study with content analysis. Its sampling was done purposefully. In data collection, the statements of the Supreme Leader and the statement of the second step were studied and the content related to the topic was selected. Citaway software was used for data collection and MAXQDA software was used for organizing categories and in the process of explaining indicators, open, central and selective coding were used.

    Findings

    According to the final volume of 214 pages of analyzed content, the research findings were identified as 1122 codes and sub-codes regarding the six dimensions of revolutionism, devoting to the leader, anti-arrogance, enmity, chronology and foresight in the form of 89 sets of main codes.

    Results

    Based on the main indicators, six components of "revolutionism, devoting to the leader, anti-arrogance, enmity, chronology and foresight" were identified and explained in the field of political intelligence. The results of the research show that these indicators have a significant effect in improving the political insight of the commanders and managers of I.R.I. Police.

    Keywords: Political insights, commanders, managers, Statement of the Second Step of the Revolution
  • Social investigation and analysis of famous and infamous examples contained in popular messages sent to the public monitoring system
    Ghadir Bakhshi Jeghnab * Pages 45-63
    Background and
    purpose
    The present research aims to identify and count famous and infamous examples in the behaviors and functions of F. J.A. Police, based on the findings of the scientific review and analysis in the text and content of popular messages sent to the public surveillance system, in order to plan and adopt the necessary measures to strengthen and develop the cause of good and forbidding evil in this The field has taken place.Findings and
    conclusions
    Based on the findings of the research and after refining the concepts, there are 3 basic concepts including: criticism, complaint and appreciation of employees, as well as 62 concepts with the title of negative examples and 50 concepts in the form of famous examples, separated by geography and territory. Makani and specialized police officers were counted in three stages of the text and content of the received messages. are the famous and the bad things of Sharia and law that have been narrated by citizens and through the public monitoring system, and based on this, it can be concluded that the Islamic culture, school and values The principle of enjoining good and forbidding evil) have an underlying theme of power that ultimately leads to the feeling of dignity, respect and satisfaction of the people.Key words: enjoining good and forbidding evil, public supervision, behavior and performance of employees.
    Keywords: famous, negative, public surveillance, Police
  • Mohammad Karim Hekmatara *, Alireza Piroozmand, Hasan Kalaki Pages 65-95
    Background and objectives
    The lifestyle of the family institution in the country is one of the important topics of the cultural arena, which after more than four decades of life with the blessing of the glorious Islamic revolution of Iran, the Supreme Leader has emphasized it more and more. The purpose of this research is to analyze the concept and the place of family life style in Islamic culture from the point of view of the Supreme Leader. The research questions are as follows: what are the harms of the family institution's lifestyle in today's society? What are the characteristics of the family institution's lifestyle in cultural governance, and what role should cultural guardian institutions play in order to promote the family institution's lifestyle?
    Method
    The research method is a qualitative type of documentary study and the statements have been studied by means of gathering information and referring to the leader's website. The sampling method is purposeful according to the goals of the research and the document analysis method has been used.Findings and
    results
    In order to realize and achieve the desired Iranian family, it is necessary to institutionalize and strengthen Islamic-Iranian culture. Prescribing the promotion of Islamic-Iranian culture for the lifestyle of the Iranian family institution is a function of the deep connection between Islamic culture and the customs of the authentic culture of Iranian families. The results obtained from it can introduce the culture of the Tayyaba family by expressing the most important strategies inside and outside the family, as well as the institutionalization of Islamic culture for the lifestyle of the Iranian family institution by the institutions in charge of culture, while identifying pathology and avoiding the western lifestyle. The authentic Islamic-Iranian culture should guide the basic steps.
    Keywords: Lifestyle, Family institution, Islamic-Iranian culture
  • Ashraf Reza Soltani, Mohammad Hasan Mirzamohammadi *, Sadegh Rezaei Pages 97-117
    Background and objectives

     The purpose of this research is to investigate intellectual education and its goal based on the thoughts of the Hakim Sadr al-Mutalahin.

    Methodology

     Using the qualitative content analysis method, the present research analyzes, represents, and infers the existing content about reason, education and intellectual education in the texts and works of Hakim Sadr al- Mutalahin Shirazi.

    Findings and Results

     The findings of the research show that reason from the perspective of Sadr al-Mutalahin is based on his ontological foundations, and in order to achieve it, a person must go through the stages of the soul based on rational education to reach its ultimate development and approach the essence of oneness. The results of this research indicate that based on the wisdom of Mulla Sadra, intellectual education is a way for a person to enter the rank of Islam and then by attaining the ranks of faith, discovery and intuition and passing through the rank of active intellect and the position of benevolence and finally reaching the position of the manifestation of God for the purpose of rational education.

    Keywords: Intellect, Intellectual education, Mulla Sadra
  • Mohammad Davand *, Majid Shamsuddin Nejad, Rahim Sabeghi Nejad, Hamid Shirzad Nashli Pages 119-149
    Background and objectives
    Analysts have always had a one-dimensional in examining the roots of the correct model of political competition in the view of Imam Khomeini and focused most of their activities on the Imam's guidelines in the field of reminding the people and elites of their duties in the field of political and electoral competition. However, the present article deals with the shaping factors of political competition in Imam's thought, originating from religious democracy and against the two ideologies of perspective fascism and conservatism.
    Method
    The main method of the current research is qualitative and its approach is analytical.
    Findings
    By delving into Imam Khomeini's thought after the victory of the revolution, social forces (in the form of the material system), ideological foundations (in the form of the ideological system) and political institutions (in the form of the institutional system) are the basis of a healthy political competition.
    Results
    Within the framework of the material system, he always reminded the people and political elites of their duties in the field of political competition. This system keeps political competition away from fragmentation (fascism) and the society from being affected by the culture industry (liberal conservatism). Also, in the form of an ideological system, they attempted to match the foundations of political competition within the framework of Islamic teachings, whose function is to avoid radicalism and opposition to maintaining the status quo (fascism). And within the framework of the institutional system, while establishing political institutions to create and monitor political competition, he started to institutionalize political behavior, which leads to the observance of citizen rights and increasing the functions of the Islamic government (religious democracy) in the form of a healthy political competition.
    Keywords: Imam Khomeini, Political competition, religious democracy, Fascism, conservatism
  • Habib Ahmadi *, Amir Naderi, Seyed Zynab Hoseini Pages 151-177
    The current research was conducted with the aim of investigating the status and place of political education and guidance and designing guidelines for developing a desirable educational model for political education in Amin University of Police Sciences.The research method is simultaneous combination (qualitative-quantitative). The current research community includes all students of the University of Police Sciences and experts in political education and curriculum. In this research, due to the size of the population, 263 students were selected to complete the questionnaire and 7 professors were randomly and purposefully selected as samples for interviews. Analysis of the quantitative results of this research was done using SPSS 18 statistical software and at two levels of descriptive and inferential statistics. One-sample t-test was used at the level of inferential statistics. In the qualitative part, the data was analyzed and interpreted using the content analysis method. Based on the findings, the current state of education and political guidance is significantly on the medium level. The lack of priority of general courses, especially in the political field, is the most frequent in the university, and based on the information obtained, a desirable educational model of political training for police students was drawn. Kamel will not be fully responsive to the interests and advancement of the main goals of political education and guidance, and the use of educational guidance designed to formulate the educational model and curriculum of political education can be a way forward.
    Keywords: Political Training, police students, educational model, existing situation, political guidance