فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال دوازدهم شماره 7 (پیاپی 88، مهر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 20
|
  • نگار شیخلی، مسعود غلامعلی لواسانی*، مهدی دهستانی، غلامعلی افروز صفحات 1-10

    هدف از پژوهش حاضر امکان سنجی مداخله روانشناختی خانواده محور متمرکز بر شفقت بر شدت و ناتوان کنندگی درد در زنان متاهل مبتلا به میگرن بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری شامل زنان متاهل مبتلا به میگرن مراجعه کنند به "کلینیک درد مهر" شهر رشت در سال 1400 بود. 40 نفر به روش هدفمند انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه مداخله و گواه جایگذاری شدند. در مراحل سنجش از مقیاس شدت درد (PIS، دویین و همکاران، 1978) و شاخص ناتوان کنندگی درد (PDI، پولارد، 1984) استفاده شد. گروه مداخله طی هشت جلسه 90 دقیقه ای، به طور هفتگی تحت مداخله قرار گرفت. تحلیل داده ها به روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر انجام شد. نتایج نشان داد که متغیر شدت درد در گروه مداخله از مرحله پیش آزمون به پس آزمون با اختلاف میانگین (800/3) به طور معنادار کاهش یافته است (05/0>p)، اما این تغییر از پیش آزمون تا پیگیری با اختلاف میانگین (950/0) تفاوت معناداری نداشته است. ناتوان کنندگی درد در گروه مداخله از مرحله پیش آزمون به پس آزمون با اختلاف میانگین (555/4) به طور معنادار کاهش یافته است، همچنین این تغییر از پیش آزمون تا پیگیری با اختلاف میانگین (400/3) کاهش یافته است (05/0>p). در مجموع می توان نتیجه گرفت که مداخله روانشناختی خانواده محور متمرکز بر شفقت نقش موثری در کاهش درد و ناتوان کنندگی درد در زنان متاهل مبتلا به میگرن داشته است، اما این کاهش در متغیر شدت درد در طول زمان پایدار نبوده است.

    کلیدواژگان: خانواده، درد، شفقت، مداخله روانشناختی، میگرن
  • رحیم بدری گرگری، شهروز نعمتی، رویا وحید صبح خیز* صفحات 11-20

    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه نیازهای روانشناختی، نظریه ذهن و مهارت های تنظیم هیجان دانشجویان دختر دارای تجربه طلاق والدین و بدون تجربه طلاق والدین بود. طرح پژوهش از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دختر دانشکده های مختلف دانشگاه تبریز در سال 1401 بود که از بین آنها 120 نفر به عنوان نمونه در دسترس انتخاب شد. انتخاب نمونه به این ترتیب بود که ابتدا 60 نفر از دانشجویان دختری که تجربه طلاق والدین را داشتند انتخاب شدند. سپس از سایر دانشجویان دختر که تجربه طلاق والدین را نداشتند، 60  نفر به صورت همتاسازی از لحاظ سن، تحصیلات و وضعیت تاهل و به شیوه در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه نیازهای اساسی روانشناختی   (BNSG-S) دسی و ریان (2000)، پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان  (CERQ) گارنفسکی و کرایج (2006) و پرسش نامه ذهن خوانی  (RMET) بارون و کوهن (2001) استفاده شد. تحلیل واریانس چندراهه و آزمون t مستقل نشان داد که میانگین نیازهای روانشناختی خودمختاری، شایستگی و ارتباط، میانگین نظریه ذهن و میانگین راهبردهای سازش یافته تنظیم هیجان در بین دانشجویان دختر دارای تجربه طلاق والدین بطور معنی داری در سطح 05/0 کمتر از دانشجویان دختر بدون تجربه طلاق والدین بود. اما راهبردهای سازش نایافته تنظیم هیجان دانشجویان دختر دارای تجربه طلاق والدین بطور معنی داری در سطح 05/0 بیشتر از دانشجویان دختر بدون تجربه طلاق والدین بود. با توجه به بافته ها نتیجه می شود که بین دانشجویان دختر دارای تجریه و بدون تجربه طلاق والدین از نظر این سه متغیر تفاوت وجود دارد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، نظریه ذهن، طلاق والدین، نیازهای روانشناختی
  • پرویز احمدی اوچ تپه*، عبدالله شفیع آبادی، علی دلاور صفحات 21-30

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان گروهی ماتریکس بر تنظیم شناختی هیجان، راهبردهای مقابله ای و عود در افراد وابسته به مت آمفتامین انجام گرفت. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد وابسته به مت آمفتامین شهر میاندواب در سال 1399 بود. از جامعه فوق 30 نفر با توجه به معیارهای ورود و خروج از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. گروه آزمایش طی 14 جلسه 90 دقیقه ای (هر هفته یک جلسه) درمان گروهی ماتریکس را دریافت کردند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (ERQ) گراس و جان (2003)، راهبردهای مقابله ای (WOCQ) لازاروس و فولکمن (1985) و مقیاس پیش بینی بازگشت (PRC) رایت (1993) بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین دو گروه آزمایش و گواه از نظر تنظیم شناختی هیجان، راهبردهای مقابله ای و عود تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>p). بنابراین درمان گروهی ماتریکس روشی کارآمد برای افزایش تنظیم شناختی هیجان، راهبردهای مقابله ای و کاهش عود در افراد وابسته به مت آمفتامین بوده است.

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، درمان گروهی ماتریکس، راهبردهای مقابله ای، عود اعتیاد، مت آمفتامین
  • فاطمه سادات چوکان سنبل*، حمید رضائیان فرجی، عباس عبداللهی صفحات 31-40

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سبک های دلبستگی با رفتار پرخطر جنسی با متغیر تعدیل گر ترتیب تولد و تجربه سوء استفاده جنسی در دوران کودکی انجام شد. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت اجرا توصیفی با طرح همبستگی بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه جوانان 20 تا 30 ساله دختر و پسر دارای رفتار پرخطر جنسی در شهر تهران بود که طی آبان 1397 تا شهریور 1398 انجام شد. از میان آن ها تعداد 100 نفر که تجربه رفتار پرخطر جنسی داشتند، به شیوه ی نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای به کار رفته در این پژوهش شامل پرسشنامه رفتارهای پرخطر جنسی (RSBQ)، خاکباز و همکاران (1389) و پرسشنامه سبک دلبستگی (ASQ)، کالینز و رید (1990) بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش های آماری آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نهایی نشان داد میان سبک های دلبستگی با رفتار پرخطر جنسی رابطه معناداری وجود دارد (05/0<p)، اما متغیر ترتیب تولد و تجربه سوء استفاده جنسی در دوران کودکی نقش تعدیل گر در رابطه میان سبک های دلبستگی با رفتار پرخطر جنسی ندارد (05/0>p). همچنین بین سبک های دلبستگی ایمن و اجتنابی و دوسوگرا با رفتار پرخطر جنسی ارتباط چشمگیری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، رفتار پرخطر جنسی، ترتیب تولد، سوء استفاده جنسی دوران کودکی
  • هادی صمدیه، حسین کارشکی*، سید امیر امین یزدی، الهه حجازی صفحات 41-52

    هدف پژوهش حاضر بررسی تجارب زیسته احساس تعلق دانشجویان به دانشگاه بود. برای دستیابی به این هدف از رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی توصیفی استفاده شد. شرکت کنندگان پژوهش شامل 19 نفر از دانشجویان دانشگاه های فردوسی مشهد و بیرجند در سال تحصیلی 1398-1399 بود که با روش نمونه گیری هدفمند و با توجه به اصل اشباع انتخاب شدند و با مصاحبه نیمه ساختاریافته مورد مطالعه قرار گرفتند. تحلیل داده ها با روش استویک-کولایزی-کین انجام شد. نتایج منجر به تولید 5 مضمون اصلی، 14 مضمون فرعی و 50 واحد معنایی گردید. تحلیل مصاحبه ها پنج مضمون اصلی شامل ادراک از جو دانشگاه (محیط حامی خودمختاری، نگرش به دانشگاه، امکانات)، تعامل با استادان (تاکید بر رشد علمی، رعایت احترام، صمیمیت، همدلی و حمایت)، تعامل با همسالان (نزدیکی رابطه، الگوپذیری)، مشارکت اجتماعی (فعالیت های فوق برنامه و عضویت ادراک شده) و عوامل درون فردی (باورهای خودکارآمدی و درگیری تحصیلی) را نشان داد. نتایج به دست آمده حاکی از این بود که تجربه های مثبت و منفی دانشجویان در خصوص احساس تعلق به دانشگاه، تحت تاثیر ترکیبی از عوامل درون فردی، بین فردی و بافتی است که نقش عمده ای در زندگی دانشگاهی آنان ایفا می کند.

    کلیدواژگان: احساس تعلق، پدیدارشناسی، تجربه زیسته، دانشجویان، دانشگاه
  • فریبا جعفری روشن*، رضا پورحسین صفحات 53-62

    یازدهمین نسخه سازمان بهداشت جهانی طبقه بندی بین المللی بیماری ها (ICD11)، اختلال استرس پس از سانحه پیچیده (CPTSD) را به عنوان وضعیت جدید و متفاوتی از  اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) تعریف کرده است. این مقاله با روش مروری روایتی، یافته های پژوهشی منتشر شده مرتبط با عوامل به وجودآورنده، علایم، ابزار سنجش، تشخیص افتراقی و درمان CPTSD بین سالهای 2023-1992 برگرفته از پایگاه اطلاعاتی گوگل اسکالر، ساینس دایرکت و پاب مد  را مورد مطالعه قرار داد. روش شناسی این پژوهش مبتنی بر گردآوری، طبقه بندی و خلاصه کردن یافته های مقالات علمی بود. بدین منظور از کلیدواژه های تروما، CPTSD و PTSD استفاده شد. در جستجوی اولیه 86 مقاله انتخاب شد و در ادامه 39 مقاله مرتبط با ترومای کودکی و CPTSD و تفاوت PTSD با CPTSD انتخاب شدند. . نتایج نشان داد CPTSD یک اختلال مجزا از  PTSD است که علایم و ابزار تشخیص آن با PTSD متفاوت است. ترکیب دلبستگی ناایمن و اختلال در تنظیم هیجان از عوامل زیربنایی ایجاد CPTSD در اثر ترومای کودکی هستند. درباره درمان CPTSD با توجه به نو بودن این اختلال، تحقیقات اندکی انجام شده و نیازمند مطالعات بیشتری است.

    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه پیچیده، اختلال استرس پس از سانحه، تروما و مرور روایتی
  • وحید ملکی کالیانی، مهدی لسانی*، حامد حسینی، صادق رزاقی صفحات 63-72

    هدف از پژوهش حاضر  پیش بینی خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان  براساس راهبردهای تنظیم هیجان، تحمل ابهام و حمایت عاطفی معلم بود. روش پژوهش، توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری را کلیه دانش آموزان پسر دبیرستان (دوره دوم) مشغول به تحصیل در سال تحصیلی  1399-1400 در شهر کرمانشاه تشکیل دادند که از بین آن ها  با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای  چند مرحله ای 195 نفر  انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل، پرسش نامه های خودکارآمدی تحصیلی (SES، پاتریک و همکاران،1977)، راهبردهای تنظیم هیجان (ERS، شیلد و کیکتی،1997)، تحمل ابهام (IUS، فرستون و همکاران ،1994) و حمایت عاطفی معلم (TASQ، ساکیز، 2007) بود. داده های پژوهش با روش های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد متغیرهای عدم تحمل ابهام، حمایت عاطفی معلم و راهبردهای تنظیم هیجان  می توانند 40 درصد از واریانس خودکارآمدی تحصیلی را در دانش آموزان تبیین کنند (001/0>P). در مجموع می توان گفت تحمل ابهام، حمایت عاطفی معلم و راهبردهای تنظیم هیجان پیش بینی کننده خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان هستند و از طریق آن ها می توان خودکارآمدی دانش آموزان را تیین کرد.

    کلیدواژگان: تحمل ابهام، حمایت عاطفی معلم، خودکارآمدی تحصیلی، مهارت های تنظیم هیجان
  • زهرا طالبی، حمید یعقوبی*، انیس ایرانمنش، محمدرضا صفاریان طوسی صفحات 73-82

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش پیش از ازدواج مبتنی بر مدل ساخت ارتباط پایدار و مدل سیمبیس بر صمیمیت جنسی زوجین نو و کاندیداهای زوجی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون_پسآزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل زوج هایی در آستانه ازدواج و یا ازدواج کرده در سال 1401 و مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر مشهد بودند. تعداد 24 زوج به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه (هر گروه 8 زوج) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل مقیاس صمیمیت جنسی (SIS) بطلانی و همکاران (1389) بود. گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد اما یکی از گروه های آزمایش مداخله ساخت ارتباط پایدار را در 6 جلسه 2 ساعته و گروه آزمایشی دیگر نیز مداخله مدل سیمبیس را در قالب 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کرد. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس آمیخته استفاده شد. نتایج نشان داد که هر دو گروه ازدواج ساخت ارتباط پایدار (01/0>P) و سیمبیس (05/0=P) بر صمیمیت جنسی زوجین نو و کاندیداهای زوجی در مقایسه با گروه گواه اثربخشی معنادار و پایداری داشته است. همچنین نتایج نشان می دهد که بین اثربخشی دو مداخله تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0<P). نتایج نشان داد که مدل ساخت ارتباط پایدار و مدل سیمبیس برای بهبود سازگاری زناشویی زوجین نو و کاندیداهای زوجی مداخله های کارآمدی برای استفاده مشاوران و روان شناسان هستند.

    کلیدواژگان: صمیمیت جنسی، زوج، مدل ساخت ارتباط پایدار، مدل سیمبیس
  • ربابه آقا میرزایی، محبوبه عبداللهی*، سحر صادقیان صفحات 83-92

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی طرح واره درمانی مبتنی بر برنامه غنی سازی و زوج درمانی سیستمی - تلفیقی بر بخشودگی بین فردی زنان خیانت دیده بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی زنان خیانت دیده مراجعه کننده به مراکز مشاوره مستقر در شهرستان رودهن در سال 1401 تشکیل دادند. که تعداد 45 نفر به شیوه هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. ابزار این پژوهش پرسشنامه بخشودگی بین فردی پولارد (IFS، 1998) بود. مداخله طرح واره درمانی مبتنی بر برنامه غنی سازی ارتباطی پذیرش لو و مک کی (2012) و پروتکل زوج درمانی سیستمی - تلفیقی فلدمن (1990) در 12 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای دوبار به صورت گروهی برای گروه آزمایش اول و دوم اجرا شد. داده ها با بهره گیری از تحلیل واریانس آمیخته تجزیه وتحلیل شدند. . نتایج تحلیل واربانس نشان داد بین گروه ها در پس آزمون و پیگیری بخشودگی بین فردی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P)، و نتایج نشان داد طرح واره درمانی مبتنی بر برنامه غنی سازی ارتباطی پذیرش نسبت به زوج درمانی سیستمی - تلفیقی فلدمن به طور معناداری بر بخشودگی بین فردی زنان خیانت دیده اثربخش تر بود و بین دو درمان تفاوت معنادار مشاهده شد (05/0<P). می توان این گونه نتیجه گرفت که بین دو درمان  طرح واره درمانی مبتنی بر غنی سازی ارتباط پذیرش و زوج درمانی سیستمی تفاوت معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: بخشودگی بین فردی، خیانت دیده، زوج درمانی سیستمی - تلفیقی، طرح واره درمانی، غنی سازی ارتباطی پذیرش
  • آزاده عباسی راد، مریم بهرامی هیدجی*، بیوک تاجری، فاطمه محمدی شیرمحله، طاهره رنجبری پور صفحات 93-102

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی طرح واره درمانی مبتنی بر مدل ذهنیت مدار بر بدتنظیمی هیجانی و خودشناسی انسجامی در نوجوانان خودآسیب رسان بود. این پژوهش از نوع  نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری 3 ماهه بود. جامعه آماری پژوهش کلیه نوجوانان پسر بزهکار دارای تجربه خودآسیب رسانی کانون اصلاح و تربیت شهر تهران در سال 1401 بود که از بین آنها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 36 نفر انتخاب شدند. این تعداد در بین گروه طرح واره درمانی مبتنی بر ذهنیت مدار و گروه گواه به طور تصادفی جایگزین شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه خودشناسی انسجامی قربانی و همکاران  (2008، ISK) و بدتنظیمی هیجانی گراتز و همکاران (2004، DERS) جمع آوری شد. مداخله طرح واره درمانی مبتنی بر مدل ذهنیت مدار در 20 جلسه 90 دقیقه و هفته ای یک بار برگزار شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد تفاوت بین مرحله پیش آزمون و پس آزمون بدتنظیمی هیجانی (05/0>p، 89/9-=d) و پیش آزمون پیگیری بدتنظیمی هیجانی (05/0>p، 8/12-=d)، معنادار بود. همچنین تفاوت بین مرحله پیش آزمون و پس آزمون خودشناسی انسجامی (05/0>p، 63/8-=d) و پیش آزمون پیگیری خودشناسی و انسجام (05/0>p، 71/3-=d) نیز معنادار بوده است. نتیجه گیری می شود طرح واره درمانی مبتنی بر مدل ذهنیت مدار بر بدتنظیمی هیجانی و خودشناسی انسجامی موثر و ماندگار است.

    کلیدواژگان: بدتنظیمی هیجانی، خودشناسی انسجامی، طرح واره درمانی مبتنی بر مدل ذهنیت مدار
  • وریا احمدی کانی گلزار، کیومرث کریمی*، امید مرادی، مریم اکبری صفحات 103-112

    پژوهش حاضر با هدف طراحی بسته آموزش گروهی سازش یافتگی زنان بعد از رویداد طلاق و امکان سنجی آن بر بهبود دشواری در تنطیم هیجان زنان مطلقه انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زنان مطلقه شهرستان سنندج در سال 1401-1400 بودند که با استفاده از نمونه گیری در دسترس 40 نفر انتخاب شده و به صورت گمارش تصادفی در 2 گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 20 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت بسته آموزش گروهی سازش یافتگی زنان بعد از رویداد طلاق به مدت 10 جلسه 75 دقیقه ای (هفته ای 2 جلسه) قرار گرفتند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه دشواری تنظیم هیجان گراتز و رویمر (2004، DERS) بود. تجزیه و تحلیل داده های آماری با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر صورت گرفت. یافته ها نشان داد که تفاوت معناداری بین پس آزمون گروه آزمایش و گواه در دشواری در تنظیم هیجان زنان مطلقه وجود دارد (01/0=p) و نتایج حاکی از ماندگاری بسته آموزشی در دوره پیگیری بود (01/0=p). بر اساس نتایج پژوهش می توان گفت بسته آموزشی سازش یافتگی زنان بعد از رویداد طلاق روش مداخله ای مناسبی برای بهبود دشواری در تنظیم هیجان زنان مطلقه است.

    کلیدواژگان: دشواری در تنطیم هیجان، زنان مطلقه، سازش یافتگی زنان بعد از رویداد طلاق
  • رقیه پرهام، فهیمه نامدارپور*، محمدمسعود دیاریان صفحات 113-122

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی رویکرد هیجان مدار بر تحمل پریشانی و تنظیم شناختی هیجان در زنان متاهل بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه گواه با دوره پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان متاهل که از نیمه اول خرداد تا پایان مرداد ماه سال 1401 به مراکز سلامت و بهداشت شهر کرج  مراجعه کرده بودند؛ که 35 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 10جلسه (60-70دقیقه ای) تحت آموزش رویکرد هیجان مدار قرار گرفتند، در حالی که گروه گواه آموزش و مداخله ای دریافت نکردند. از مقیاس تحمل پریشانی (DTS، سیمونز و گاهر، 2005) و پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (CERQ، گارنفسکی و همکاران، 2006) به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر جهت تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها نشان داد رویکرد هیجان مدار در افزایش تحمل پریشانی در مراحل پس آزمون و پیگیری موثر بود (001/0<p). همچنین رویکرد هیجان مدار در افزایش و بهبود تنظیم هیجان سازش یافته و کاهش تنظیم هیجان سازش نایافته در مراحل پس آزمون و پیگیری موثر بود (001/0<p). با توجه به یافته ها می توان بیان کرد که اثربخشی رویکرد هیجان مدار در افزایش تحمل پریشانی و بهبود تنظیم شناختی هیجان (افزایش تنظیم هیجان سازش یافته و کاهش تنظیم هیجان سازش نایافته) موثر بوده است.

    کلیدواژگان: تحمل پریشانی، تنظیم شناختی هیجان، رویکرد هیجان مدار، زنان متاهل
  • سیما سپهری پیام*، ایوب قاسمیان، سمیه رجب پور صفحات 123-132

    پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر نظم جویی شناختی هیجان در بیماران مبتلا به اختلالات اضطرابی انجام شد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش تمامی مبتلایان به اختلالات اضطرابی مراجعه کننده به یکی از کلینیک های شهر مشهد بودند که از مهرماه تا دی ماه سال 1401 به فراخوان دعوت به این پژوهش به صورت داوطلبانه پاسخ مثبت دادند و به روش نمونه گیری در دسترس از میان حدودا 100 نفر مراجعه کننده 30 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفر مداخله و 15 نفر گواه گمارش شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس اضطراب (BAI) بک و همکاران (1988) و معیارهای تشخیصی DSM-V-TR، پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان (CERQ_P) گارنفسکی و کرایج (2006) بود. گروه آزمایش هشت جلسه 90 دقیقه ای به صورت یک جلسه در هفته درمان فراتشخیصی یکپارچه (UP) را دریافت کردند. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تحلیل قرار گرفتند. تحلیل داده ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون نظم جویی شناختی هیجان شامل سرزنش خود، نشخوارگری، فاجعه سازی و سرزنش دیگران، پذیرش، تمرکز مجدد مثبت، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی، ارزیابی مجدد مثبت و دیدگاه پذیری در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری در سطح 05/0 وجود داشت. لذا؛ درمان فراتشخیصی یکپارچه بر نظم جویی شناختی هیجان در افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی اثرگذار است.

    کلیدواژگان: اختلالات اضطرابی، فراتشخیصی یکپارچه، نظم جویی شناختی هیجان
  • شبنم مودب کازرونی، محمد حاتمی*، رستم سیف الدینی صفحات 133-142

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش خود مراقبتی و نظم جویی فرایندی هیجان بر کیفیت زندگی مراقبان سالمندان مبتلا به دمانس بود. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون و گروه کنترل  با دوره پیگیری 4 ماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه مراقبین مراجعه کننده به مرکز درمانی دمانس شهر کرمان بود که در منزل یا موسسات از بیماران دمانس در سال 1400 مراقبت می کردند. نمونه آماری شامل 45 نفر بود که به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی 15 نفر در گروه گواه و 30 نفر در دو گروه آزمایش جایگزین گردیدند. گروه آزمایش آموزش خودمراقبتی و نظم جویی فرایندی هیجان مداخلات را طی 8 جلسه 45 دقیقه ای، هفته ای یکبار دریافت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی (WHOQOL-BREF، سازمان بهداشت جهانی، 1996) جمع آوری و به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد تفاوت میانگین های هر دو گروه آزمایشی در مقایسه با گروه گواه معنی دار گزارش شد (05/0>P). در مقایسه اثربخشی دو گروه آزمایشی نسبت به یکدیگر نیز تفاوت میانگین ها در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار گزارش شد و نشان داده شد آموزش خودمراقبتی نسبت به نظم جویی فرایندی هیجان در بهبود کیفیت زندگی مراقبان سالمندان مبتلا به دمانس موثرتر بود (05/0<p). نتیجه گیری می شود آموزش خودمراقبتی و نظم جویی فرایندی هیجان در افزایش کیفیت زندگی مراقبان موثر است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، آموزش خودمراقبتی، نظم جویی فرایندی هیجان
  • ندا میری، محمدرضا زربخش بحری*، شهره قربان شیرودی صفحات 143-154

    هدف از پژوهش حاضر ارایه الگوی اعتماد در زوجین آسیب دیده از خیانت بر اساس طرحواره های هیجانی با میانجیگری ابرازگری هیجانی بود. پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه زوجین آسیب دیده از خیانت تشکیل داده که به مراکز مشاوره شهرستان های نوشهر، چالوس و تنکابن در فاصله زمانی اردیبهشت تا مرداد 1400 مراجعه کردند. از بین افراد مراجعه کننده تعداد 150 زوج (300 نفر) به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های اعتماد زوجین (IRS) رمپل و همکاران (1985)، طرحواره هیجانی (LESS) لیهی (2002) و ابرازگری هیجانی (EEQ) کینگ و امونز (1990) را تکمیل کردند. نتایج نشان داد طرحواره های سازگارانه و ناسازگارانه به صورت مستقیم بر اعتماد زوجین اثر معنی داری دارند (05/0>P)؛ همچنین طرحواره های سازگارانه با میانجی گری ابراز هیجان مثبت و طرحواره های ناسازگارانه از طریق ابراز هیجان مثبت و ابراز صمیمیت بر اعتماد زوجین اثر غیرمستقیم و معنی داری داشتند (01/0>P). بنابراین می توان گفت مدل اعتماد در زوجین آسیب دیده از خیانت بر اساس طرحواره های هیجانی با نقش میانجیگری ابرازگری هیجانی از برازش مطلوبی برخوردار است و استفاده از این مدل می تواند در جهت آگاهی از روابط فرازناشویی به متحصصان کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: ابرازگری هیجانی، اعتماد زوجین، خیانت زناشویی، طرحواره های هیجانی
  • فرشته دیوارگر*، حسن محمد طهرانی صفحات 155-164

    پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی آموزش مدیریت والدین (PMT) بر کاهش اضطراب کودک و خشونت خانگی علیه فرزندان طلاق ، شهرستان داراب در سال 1401 انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران مطلقه دارای فرزندان 5 تا 10 ساله بود که به مرکز مهر خانواده دادگستری شهرستان داراب در سال 1401 مراجعه کرده بودند و به صورت هدفمند 25 نفر از این مادران در گروه آزمایش و 25 نفر نیز در گروه گواه قرار گرفت. ابزارهای پژوهش مقیاس خشونت خانگی علیه کودکان ادلسون و همکاران (2008، CEDV) و مقیاس اضطراب کودک اسپنس (1999) برای والدین (SCAS)  بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین نمرات اضطراب کودک و خشونت خانگی و در پس آزمون گروه آزمایش و گروه گواه تفاوت معناداری در سطح (001/0≥P) وجود داشت. به عبارتی می توان گفت آموزش مدیریت والدین در کاهش اضطراب و خشونت خانگی علیه کودکان موثر می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش مدیریت والدین، اضطراب، خشونت خانگی، طلاق
  • ماریا قدیری نیاری*، محسن مشکبیدحقیقی صفحات 165-174

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی اضطراب کرونای پرستاران بر اساس رفتار خودمراقبتی، فرسودگی شغلی و ناگویی هیجانی بود. این پژوهش به روش توصیفی- همبستگی انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی پرستاران شاغل در بیمارستان آریا شهر رشت در سال 1401 به تعداد 190 نفر بود که تعداد 123 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه های خودمراقبتی (SCQ) هان و همکاران (2014)، فرسودگی شغلی (JBQ) ماسلاچ و جکسون (1996)، ناگویی هیجانی (AQ) بگبی و همکاران (1994) و اضطراب کرونا (CAQ) علیپور و همکاران (1398) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین فرسودگی شغلی و ناگویی هیجانی با اضطراب کرونای پرستاران رابطه معناداری وجود دارد (05/0>P)، اما بین رفتار خودمراقبتی با اضطراب کرونا رابطه معناداری مشاهده نشد (05/0<P). این متغیرها در مجموع 67/6 درصد از واریانس اضطراب کرونا را تبیین کردند. با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که متغیرهای فرسودگی شغلی و ناگویی هیجانی پیش بین مناسبی برای کاهش اضطراب پرستارن در ایام کرونا می باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، رفتار خودمراقبتی، فرسودگی شغلی، ناگویی هیجانی، پرستاران
  • سمیه عابدینی چمگردانی*، مائده باقری دستگردی، فهیمه حیدری، شیوا نامجو صفحات 175-184

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر افکار خودکشی، پریشانی روانشناختی و افسردگی زنان دارای کم کاری تیرویید بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان دارای کم کاری تیرویید مراجعه کننده به مراکز مشاوره در شهر اصفهان در سال 1401 بود. از بین این زنان به شیوه نمونه گیری هدفمند تعداد 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند و به پرسشنامه های افکار خودکشی BSSI (بک، 1961)، پریشانی روانشناختی KPDS (کسلر و همکاران، 2002) و افسردگی BDI-13 (بک،  1972) پاسخ دادند. برای گروه آزمایشی آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در 8 جلسه 2 ساعته، هفته ای یک جلسه برگزار شد. تجزیه وتحلیل داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره انجام شد. نتایج نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون دو گروه آزمایش و گواه در متغیر افکار خودکشی (113/0=p) تفاوت معناداری وجود نداشت؛ اما در متغیرهای پریشانی روانشناختی و افسردگی تفاوت معناداری وجود داشت (05/0>p). براین اساس می توان نتیجه گرفت که آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر پریشانی روانشناختی و افسردگی زنان دارای کم کاری تیرویید موثر بود.

    کلیدواژگان: افسردگی، افکار خودکشی، آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، پریشانی روانشناختی، کم کاری تیروئید
  • سمیه محمدی تیله نویی، نفیسه بابایی، عماد ایمانی راد، امینه کاشانیان*، گل مهر احمدی صفحات 185-194

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار و زوج درمانی تلفیقی مبتنی بر پذیرش و تعهد و طرحواره درمانی بر انعطاف پذیری شناختی زوجین بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل زوجین متقاضی طلاق مراکز مشاوره بینش و حکمت شهرستان حکمت در سال 1398 بودند. 24 زوج (48 نفر) نفر با نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه (هر گروه 8 زوج) گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه انعظاف پذیری شناختی (CFI-I) دنیس و واندروال (2010) بود. هر گروه آزمایش 14 جلسه مداخله دریافت کردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر استفاده گردید. نتایج نشان داد که هر دو گروه آزمایش در مرحله پس آزمون و پیگیری به صورت معناداری میانگین بیشتری در مقایسه با گروه گواه در خرده مقیاس های انعطاف پذیری شناختی (جایگزین، کنترل و جایگزین برای رفتارهای انسانی) کسب کرده اند (01/0>P). همچنین نتایج نشان داد که زوج درمانی تلفیقی مبتنی بر پذیرش و تعهد و طرحواره درمانی در مقایسه با زوج درمانی هیجان مدار بر خرده مقیاس کنترل اثربخشی بیشتری داشت (05/0>P). نتایج پژوهش بیانگر اولویت استفاده از زوج درمانی تلفیقی مبتنی بر پذیرش و تعهد و طرحواره درمانی در مقایسه با زوج درمانی هیجان مدار برای بهبود انعطاف پذیری شناختی توسط روان شناسان و مراکز مشاوره زوجین بود.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، پذیرش و تعهد، زوج درمانی، طرحواره درمانی، هیجان مدار
  • آرمان خزایی، سهیلا اسعدی*، هادی داوودی پور صفحات 195-206

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش ورزش مغزی و آموزش فیلیال تراپی بر اجتناب شناختی و کارکرد اجرایی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری بود. روش این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آمون-پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری سه ماهه بود. جامعه پژوهش را تمامی دانش آموزان 7 تا 9 سال (پایه های اول و سوم ابتدایی) دارای اختلال یادگیری مراجعه کننده به مراکز اختلال یادگیری شهرستان تنکابن در سال تحصیلی 1402-1401 تشکیل دادند که از بین آنها 45 نفر به صورت در دستر س انتخاب و در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. گروه اول طی 8 جلسه تحت آموزش ورزش مغزی و گروه دوم طی 10جلسه فیلیال تراپی قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه کارکردهای اجرایی (BRIEF، جرارد و همکاران، 2000) و پرسشنامه اجتناب شناختی (CAQ، سکسون و داگاس، 2008) بود. یافته های به دست آمده از تحلیل واریانس آمیخته نشان داد، تفاوت معناداری بین گروه ها در مراحل پس آزمون و پیگیری وجود دارد (001/0>p). هر دو روش مداخله موجب کاهش اجتناب شناختی و افزایش کارکرداجرایی شده اند و میزان اثربخشی در طی زمان دارای ماندگاری اثر بوده است. همچنین بین میزان اثربخشی دو روش تفاوت معناداری وجود نداشت (001/0>p). بطور کلی نتایج به دست آمده از پژوهش نشان داد هر دو روش مداخله بر اجتناب شناختی و کارکرد اجرایی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری موثر است.

    کلیدواژگان: آموزش ورزش مغزی، آموزش فیلیال تراپی، اجتناب شناختی، کارکرد اجرایی
|
  • Negar Sheikhli, Masoud Gholamali Lavasani*, Mehdi Dehestani, Gholamali Afrooz Pages 1-10

    The purpose of this study was the feasibility of a family-oriented psychological intervention focused on compassion on the pain intensity and disability in married women with migraine. The research method was semi-experimental with a pretest-posttest design and a control group with a three-month follow-up period. the statistical population of married women suffering from migraines who were referred to " Clinic Dard Mehr" in Rasht city in 2022. 40 people were selected in purposive sampling and were assigned to two intervention and control groups by a simple random method. Pain Intensity Scale (PIS) (Downie et al., 1978) and Pain Disability Index (PDI) (Pollard, 1984) were used in the measurement stages. The intervention group underwent weekly intervention during eight 90-minute sessions. Data analysis was done by Repeated measures ANOVA. The results showed that the variable of pain intensity in the intervention group from pretest to posttest with a mean difference (3.800) decreased significantly (p<0.05), but this change from pretest to follow-up with a mean difference (0.950) had no significant difference. Disability of pain in the intervention group has decreased significantly from the pretest to posttest with a mean difference (4.555), also this change has decreased from the pretest to the follow-up with a mean difference (of 3.400) (p<0.05). In general, it can be concluded that family-centered psychological intervention focused on compassion had an effective role in reducing pain intensity and disability in married women with migraines, but this reduction in pain intensity variable was not stable over time.

    Keywords: family, pain, compassion, psychological intervention, migraine
  • Rahim Badri Gargari, Shahroz Nemati, Roya Vahid Sobh Khiz* Pages 11-20

    The aim of the current research was to compare the psychological needs, mind theory, and emotion regulation abilities of female students with parental divorce experience and normal female students. The research method was causal-comparative. The statistical population of this research included female students of different faculties of the University of Tabriz in 1401, among whom 120 people were selected as a convenient sample. The sample was selected in such a way that 60 female students who experienced parental divorce were selected. Then, 60 female students who did not have the experience of parental divorce were selected according to their age, education, and marital status in an accessible manner. To collect the data, basic psychological needs questionnaire (BNSG-S) Deci & Ryan  (2000), emotional regulation questionnaire (CERQ) Garnefski & Kraaij (2006)  and mind reading questionnaire (RMET) Baron & Cohen (2001)   were used. Multivariate analysis of variance and independent t-test showed that the dimension of independence, competence, and connection of psychological needs, mind theory, and adaptive emotion regulation strategies among female students with parental divorce experience is significantly lower than normal students. but The amount of non-compromised emotion regulation strategies among female students with parental divorce experience is significantly higher than among normal students (p≤0/05). According to the findings, it is concluded that there is a difference between female students with and without parental divorce experience in terms of these three variables.

    Keywords: emotion regulation, mind theory, parental divorce, Psychological needs
  • Parviz Ahmadiochtapeh*, Abdollah Shafiabadi, Ali Delavar Pages 21-30

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of matrix group therapy on the cognitive regulation of emotion, coping strategies, and relapse in methamphetamine-dependent people. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research included all methamphetamine addicts in Miandooab City in 2019. 30 people from the above society were selected according to the entry and exit criteria through targeted sampling and randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group received Matrix group therapy during 14 sessions of 90 minutes (one session per week). The research tools included the Emotion Cognitive Regulation Questionnaire (ERQ) by Gross and John (2003), Coping Strategies (WOCQ) by Lazarus and Folkman (1985), and the Predictive Return Scale (PRC) by Wright (1993). Data were analyzed using multivariate analysis of covariance. The results showed that by controlling the pre-test effect, there is a significant difference between the experimental and control groups in terms of cognitive regulation of emotion, coping strategies, and relapse (p<0.05). Therefore, matrix group therapy has been an efficient method to increase cognitive emotion regulation, and coping strategies and reduce relapse in methamphetamine-dependent people.

    Keywords: cognitive emotion regulation, matrix group therapy, coping strategies, addiction relapse, methamphetamine
  • Fatemeh Sadat Chokan Sonbol*, Hamid Rezaeian Faraji, Abbas Abdollahi Pages 31-40

    The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between attachment styles and risky sexual behavior with the moderating variable of birth order and the experience of sexual abuse in childhood. This research was applied in terms of purpose and descriptive in terms of the nature of implementation with correlational design. The statistical population in this research included all young men and women between 20 and 30 years of age with risky sexual behavior in Tehran, which was conducted between November 2017 and September 2018. Among them, 100 people who had experienced high-risk sexual behavior were selected through purposive sampling. The tools used in this research included a high-risk sexual behaviors questionnaire (RSBQ), Khakbaz et al. (2019), and an attachment style questionnaire (ASQ), Collins and Reed (1990). The collected data were analyzed using Pearson's correlation test and multiple regression. The final results showed that there is a significant relationship between attachment styles and risky sexual behavior (P<0.05), However, the variable of birth order and the experience of sexual abuse during childhood does not have a moderating role in the relationship between attachment styles and risky sexual behavior (P>0.05). Also, there is a significant relationship between secure, avoidant, and ambivalent attachment styles with risky sexual behavior.

    Keywords: Attachment Styles, High-Risk Sexual Behavior, Birth Order, Childhood Sexual Abuse Experience
  • Hadi Samadieh, Hossein Kareshki*, Seyed Amir Amin Yazdi, Elahe Hejazi Pages 41-52

    The current study aimed to investigate the lived experiences of students' sense of belonging to the university. To achieve this goal, qualitative and descriptive phenomenological methods were used. According to the principle of saturation, the research participants included 19 students from the Ferdowsi University of Mashhad and the University of Birjand in the academic year of 2018-2019, who were selected using the purposeful sampling method and were studied with semi-structured interviews. Data analysis was conducted using the Stevick-Colaizzi-Keen method. The research findings led to 5 main themes, 14 sub-themes, and 50 meaning units. The analysis of the interviews revealed five main themes including university climate (Autonomy-Supportive environment, attitude toward university, facilities) interaction with professors (emphasis on academic growth, respect, intimacy, empathy, and support), interaction with peers (relationship closeness, modeling), social participation (extracurricular activities and perceived membership) and interpersonal factors (self-efficacy beliefs and academic engagement). The results showed that the student's positive and negative experiences of belonging to the university are influenced by a combination of intra-personal, interpersonal, and contextual factors that play a major role in their university life.

    Keywords: Lived experiences, Phenomenology, Sense of belonging, Students, University
  • Fariba Jafari Roshan*, Reza Pour Hossein Pages 53-62

    The 11th edition of the WHO International Classification of Diseases (ICD11) has defined Complex Post-Traumatic Stress Disorder (CPTSD) as a new and different condition from Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD). This article studied published research findings from 1992 to 2023 related to causative factors,  symptoms, assessment tools, differential diagnosis, and treatment of  CPTSD from Google Scholar, Science Direct, and Pubmed with a narrative reviewing method. Its methodology is based on the collection, classification, and summarizing of the findings of scientific articles. For this purpose, the keywords of trauma, CPTSD, and PTSD were used. 86 articles were selected in the initial search, and 39 articles related to childhood trauma and CPTSD and the difference between PTSD and CPTSD  were selected. The results showed that CPTSD  is a separate disorder from PTSD, whose symptoms and diagnostic tools are different from PTSD. The combination of insecure attachment and emotional dysregulation are the underlying factors in the development of CPTSD as a result of childhood trauma. due to the newness of this disorder, little research about its treatment has been done and more studies are needed.

    Keywords: Complex Post-Traumatic Stress Disorder (CPTSD), Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD), trauma, narrative reviewing
  • Vahid Maleki Kaliani, Mehdi Lesani*, Hamed Hosseini, Sadegh Razaghi Pages 63-72

    The purpose of the present study was to predict Academic Self-Efficacy in students based on emotion regulation strategies, ambiguity tolerance, and teacher affective support. The research method was descriptive -correlation.  The study population included all high school boys students of Kermanshah city in 2021-2022 among them  195 students were selected as a sample by multi-stage random cluster sampling. Research questionnaires included: academic self-efficacy questionnaires (SES, Patrick et al, 1977), emotion regulation skills questionnaires (ERS, Shields, Cicchetti, 1997), ambiguity tolerance questionnaires (ERS, Freston et al, 1994), and teacher Affective support questionnaires (TASQ, Sakiz, 2007). Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression. The results of multiple regression showed that ambiguity intolerance, teacher Affective support, and emotion regulation skills s can explain the 0.40 variance in academic self-efficacy in students (P <0.001). In general, it can be said that emotion regulation strategies, tolerance of ambiguity, and emotional support of the teacher predict students' academic self-efficacy, and through them, students' self-efficacy can be determined.

    Keywords: Academic Self-Efficacy, Ambiguity Tolerance, Emotion Regulation Skills, Teacher Affective support
  • Zahra Talebi, Hamid Yaghubi*, Anis Iranmanesh, MohammadReza Saffarian Tousi Pages 73-82

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of premarital education based on the model of building a lasting connection and the SYMBIS model on the sexual intimacy of newly married couples and couple candidates. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with a three-month follow-up. The statistical population of the research included couples on the verge of marriage or married in 2023 and referred to the service center in Mashhad. 24 couples were purposefully selected and randomly divided into three groups (8 couples in each group). The research tool included the sexual intimacy scale (SIS) by Botlani et al. (2009). The control group did not receive any intervention, but one experimental group received the building a lasting connection model in 6 sessions 2 hours, and another experimental group received the SYMBIS model intervention in the form of 8 sessions 90-minute sessions. A mixed variance analysis was used to analyze the data. The results showed that both groups of building a lasting connection (P<0.01) and SYMBIS (P =0.05) had a significant and stable effect on the sexual intimacy of new couples and couple candidates compared to the control group. Also, the results show that there is no significant difference between the effectiveness of the two interventions (P>0.05). The results showed that the model building a lasting connection and the SYMBIS model are effective interventions for the use of counselors and psychologists to improve the marital compatibility of new couples and couple candidates.

    Keywords: sexual intimacy, couple, model of building a lasting connection, SYMBIS model
  • Robabeh Agha Mirzaei, Mahboubeh Abdollahi*, Sahar Sadeghian Pages 83-92

    The aim of the present study was to compare the effectiveness of schema therapy based on enrichment programs and systemic-integrated couple therapy on interpersonal forgiveness of betrayed women. The method of the current research was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with a follow-up period of two months. The statistical population of the present study was made up of all the betrayed women who were referred to the counseling centers located in Rodhen City in 2022. 45 people were selected in a purposeful way and randomly assigned to two experimental groups and one control group. The instrument of this research was Pollard's interpersonal forgiveness questionnaire (IFS) (1998). Schema therapy intervention based on Lu and McKay's acceptance communication enrichment program (2012) and Feldman's (1990) system-integrated couple therapy protocol was implemented in 12 90-minute sessions twice a week for the first and second experimental groups. The data were analyzed using mixed analysis of variance. The results of the Varbans analysis showed that there is a significant difference between the groups in the post-test and follow-up of interpersonal forgiveness (P<0.05). The results showed that the schema therapy based on the communication enrichment program of acceptance compared to Feldman's systemic-integrated couple therapy had a significant effect on forgiveness The interpersonal relationship of betrayed women was more effective. A significant difference was observed between the two treatments (P<0.05). It can be concluded that there is a substantial difference between the two treatments of schema therapy based on the enrichment of acceptance communication and systemic couple therapy.

    Keywords: Interpersonal Forgiveness, Betrayal, Integrative - Systemic Couple Therapy, Schema Therapy, Communication Enrichment of Acceptance
  • Azadeh Abasi Rad, Maryam Bahrami Hidaji*, Biuok Tajeri, Fatemeh Mohamadi Shirmahaleh, Tahereh Ranjbari Poor Pages 93-102

    The aim of the present study was to determine the effectiveness of schema therapy based on the mindset model focused on emotional dysregulation and coherent self-knowledge in self-harming teenagers. This research was a semi-experimental type with a pre-test, post-test, and control group design with a 3-month follow-up period. The statistical population of the research was all delinquent male teenagers who experienced self-harm in the Tehran Correctional Center in 2022, and 36 of them were selected using a targeted sampling method. This number was randomly replaced between the schema therapy group and the control group. Data were collected using Ghorbani et al.'s (2008) Cohesive Self-Knowledge Questionnaire (ISK) and Gratz et al.'s (2004) Emotional Dysregulation Questionnaire (DERS). Schematic therapy intervention based on the oriented mindset model was held in 20 sessions of 90 minutes and once a week. Data were analyzed using analysis of variance with repeated measurements. The results showed the difference between the pre-test and post-test stage of emotional dysregulation (p<0.05, d=-9.89) and the pre-test follow-up of emotional dysregulation (p<0.05, d=-12.8). , is significant. Also, the difference between the pre-test and post-test stage of self-knowledge of coherence (p<0.05, d=-8.63) and the pre-test of follow-up of self-knowledge and coherence (p>0.05, d=3.71) is meaningful. It is concluded that the therapeutic scheme based on the mindset-orientation model on emotional dysregulation and self-knowledge is effective and lasting.

    Keywords: Emotional dysregulation, coherent self-knowledge, therapeutic schema based on the mindset-oriented model
  • Vorya Ahmadi Kanigolzar, Qumarth Karimi*, Omid Moradi, Maryam Akbari Pages 103-112

    The current research was conducted with the aim of designing a group training package for women's reconciliation after the divorce event and its feasibility to improve the Difficulties in the emotional regulation of divorced women. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group and a three-month follow-up. The statistical population of this research included all the divorced women of Sanandaj city in 2021-2022, 40 people were selected using available sampling and randomly assigned to 2 experimental and control groups (20 people in each group). The experimental group was subjected to the group training package on women's reconciliation after the event of divorce for 10 sessions of 75 minutes (2 sessions per week) and the control group did not receive any intervention. The measurement tool in this research was the Difficulty in Regulating Emotion Questionnaire (DERS) by Gratz and Roemer (2004). Statistical data analysis was done using the method of analysis of variance with repeated measurements. The findings showed that there is a significant difference between the post-test of the experimental and control groups in the difficulty in regulating the emotions of divorced women (p=0.01) and the results indicated the durability of the training package in the follow-up period (p=0.01). Based on the results of the research, it can be said that the educational package of women's compromise after the divorce event is a suitable intervention method to improve the difficulty in regulating the emotions of divorced women.

    Keywords: Difficulties in emotion regulation, divorced women, women's compromise after the event of divorce
  • Roghayeh Parham, Fahimeh Namdarpour*, Mohamadmasoud Dayarian Pages 113-122

    The present study investigates the effectiveness of the emotion-oriented approach on distress tolerance and cognitive emotion regulation of married women. The method of study was a quasi-experimental type with a pre-test-post-test design with a control group and a one-month follow-up. The statistical population of the study included all married women referred to Karaj health centers from the first half of June to the end of August 2022. In this regard, 35 people were selected using the convenience sampling method. They were randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group received emotion-oriented approach training for ten sessions (60-70 minutes). However, the control group did not receive any training or intervention. Distress Tolerance Scale (DTS, Simons & Gaher's, 2005) and Cognitive Emotion Regulation Strategies Questionnaire (CERQ, Garnefski et al., 2006) were used to collect data. The emotion-oriented approach increases distress tolerance in the post-test and follow-up phases (p<0.001). Also, it was effective in increasing and improving adaptive emotion regulation and reducing maladaptive emotion regulation in the post-test and follow-up phases (p<0.001) Based on the results, it can be stated that investigating the emotion-oriented approach increases distress tolerance and improves cognitive emotion regulation (increasing adaptive emotional regulation and reducing maladaptive emotional regulation).

    Keywords: distress tolerance, cognitive emotion regulation, emotion-oriented approach, married women
  • Sima Sepehri Payam*, Ayub Ghasemiyan, Somaye Rajabpour Pages 123-132

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of unified transdiagnostic group therapy on cognitive emotional regulation in patients with anxiety disorders. The current research was semi-experimental with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population of the research included all individuals with anxiety disorders referred to one of the clinics in Mashhad, who had been referred to this clinic for treatment from October to December 2022. 30 participants in this research were selected from about 100 patients by voluntary sampling method and were replaced in two experimental and control groups. Subjects in two stages of pre-test and post-test with Anxiety Inventory (BAI) Beck et al. (1988) and DSM-5-TR diagnostic criteria, Persian version of the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ-P) Garnefski & Kraaij (2006) were measured. The intervention group received 8 sessions of 90 minutes as one session per week of unified transdiagnostic treatment. Data analysis was done using multivariate covariance analysis. Data analysis showed that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference at the level of 0/05 between the post-test mean of cognitive emotional regulation including self-blame, rumination, catastrophizing, other-blame, acceptance, positive refocusing, refocus on planning, positive reappraisal and putting in the two experimental and control groups. Therefore, it can be concluded that group-based Unified transdiagnostic therapy can be effective in cognitive-emotional regulation.

    Keywords: anxiety disorders, unified transdiagnostic therapy, cognitive emotional regulation
  • Shabnam Moadeb Kazerouni, Mohammad Hatami*, Rostam Seifaddini Pages 133-142

    The aim of the present study was to compare the effectiveness of self-care training and regulation of the emotional process on the quality of life of caregivers of the elderly with dementia. This research was a semi-experimental type with a pre-test-post-test design and a control group with a 4-month follow-up period. The statistical population included all caregivers who were referred to the Dementia Treatment Center in Kerman City in 2021. The statistical sample included 45 people who were selected as available and randomly replaced in the control group and two experimental groups. The experimental group of self-care training and regulation of emotion process received interventions during 8 sessions of 45 minutes, once a week. The data were collected using the WHOQOL-BREF quality of life questionnaire, World Health Organization, 1996) and analyzed using the analysis of variance method with repeated measurements. The results showed that the difference between the averages of both experimental groups was significant compared to the control group (P<0.05). Comparing the effectiveness of the two experimental groups to each other, the difference in means was reported to be significant at the 95% confidence level, and it was shown that self-care training was more effective than regulating the emotional process in improving the quality of life of caregivers of the elderly with dementia (P<0.05). It can be concluded that self-care training and regulation of the emotional process are effective in increasing the quality of life of caregivers.

    Keywords: quality of life, Self-care training, regularization of emotional process
  • Neda Miri, Mohammadreza Zarbakhash Bahri*, Shohreh Ghorban Shiroudi Pages 143-154

    The present study aimed to present a model of trust in couples affected by marital infidelity based on emotional schemas with the mediating role of emotional expression. The current research was descriptive-correlational based on structural equation modeling (SEM). In light of these considerations, the statistical population of this study comprised all couples affected by marital infidelity who were referred to the counseling centers of Nowshahr, Chalus, and Tonekabon between May and August 2021. , 150 couples (300 people) were selected using the available sampling method, and Rempel et al. (1985) Interpersonal Relationship Scale (IRS), Leahy's (2002) emotional Schema Scale (LESS), and King and Emmons’ (1990) emotional expressiveness Questionnaire (EEQ) were completed. At the conclusion of the study, adaptive and nonadaptive schemas directly have a significant effect on couples' trust (P<0.05). Also, adaptive schemas through the mediation of positive emotion expression and nonadaptive schemas through the expression of positive emotion and expressing intimacy had an indirect and significant effect on couples' trust (P<0.01). The findings of this study suggest that the model of trust in couples affected by infidelity based on emotional schemas with the mediation role of emotional expression has a good fit, and the use of this model could be effective for experts in the determination of extramarital relationships.

    Keywords: Emotional Expression, Couple’s Trust, Marital Infidelity, Emotional Schemas
  • Fereshteh Divargar*, Hasan Mohamad Tehrani Pages 155-164

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of parent management training (PMT) in reducing child anxiety and domestic violence against children of divorce in Darab City in 2022. The research method was a semi-experimental with pre-test-post-test design and a control group. The statistical population included all divorced mothers with 5 to 10-year-old children in 2022 who had been referred to the Mehr Family Court Center in Darab City, and 25 of these mothers were placed in the experimental group and 25 in the control group. The tools used in this research were the scale of domestic violence against children by Adelson et al. (2008) (CEDV( and the child anxiety scale of Spence (1999) for parents (SCAS). The research results showed that by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference in the level (P≥0.001) between the average scores of child anxiety and domestic violence and in the post-test of the experimental group and the control group. In other words, it can be said that parent management training is effective in reducing anxiety and domestic violence against children.

    Keywords: anxiety, divorce, domestic violence, parent management training
  • Maria Ghadiri Niari*, Mohsen Moshkbid Haghighi Pages 165-174

    The aim of the present study was to predict the Corona anxiety of nurses based on self-care behavior, job burnout, and alexithymia. This research was done by the descriptive-correlation method. The statistical population included all the nurses working in Aria Hospital in Rasht City in 2022, numbering 190 people, of which 123 people were selected by the available sampling method. To collect the required data from self-care questionnaires (SCQ) Han et al (2014), job burnout (JBQ) Maslach and Jackson (1996), alexithymia (AQ) Bagby et al (1994), and Corona anxiety. (CAQ) Alipour et al. (2018) was used. Data were analyzed using Pearson correlation and simultaneous regression methods. The results showed that there is a significant relationship between job burnout and alexithymia with the nurses' corona anxiety (P<0.05), but no significant relationship was observed between self-care behavior and corona anxiety (P>0.05). These variables explained a total of 6.67% of the variance of Corona anxiety. According to the findings of the research, it can be concluded that the variables of job burnout and alexithymia are suitable predictors for reducing the anxiety of nurses during the Corona period.

    Keywords: Corona Anxiety, Self- Care Behavior, Job Burnout, Alexithymia, Nurses
  • Somayeh Abedini Chamgordani*, Maedeh Bagheri Dastgerdi, Fahimeh Heidari, Shiva Namjoo Pages 175-184

    The aim of the present study was to determine the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on suicidal thoughts, psychological distress, and depression in women with hypothyroidism. The research method was quasi-experimental and pretest-posttest with the control group. The statistical population included all women with hypothyroidism who were referred to counseling centers in Isfahan City in 1401. From among these women, 30 people were selected through targeted sampling and randomly replaced in two experimental and control groups and they responded to the Suicide Scale Ideation  (Beck, 1961), Psychological Distress Scale  (Kessler et al., 2002), and depression inventory short form items  (Beck, 1972). For the experimental group, mindfulness-based cognitive therapy was held in 8 sessions of two hours and once a week. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance. The findings showed that by controlling the pre-test effect, there is no significant difference between the post-test average of the two experimental and control groups in the variable of suicidal thoughts (P=0/113); But in the variables of psychological distress and depression, there is a significant difference (p<0/05). Based on this, it can be concluded that the mindfulness-based cognitive therapy intervention was effective in psychological distress and depression in women with hypothyroidism.

    Keywords: Depression, Suicidal Thoughts, Mindfulness-based cognitive therapy, Psychological Distress, Hypothyroidism
  • Somayeh Mohammadi Tileh Noii, Nafiseh Babaei, Emad Imani Rad, Amine Kashanian*, Gul Mehr Ahmadi Pages 185-194

    The aim of the present study was to compare the effectiveness of emotion-focused couple therapy and integrated couple therapy based on acceptance and commitment and schema therapy on couples' cognitive flexibility. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group and a two-month follow-up. The statistical population of the research was the couples applying for divorce in Binesh and Hekmat counseling centers in Behshahr City in 2018. 24 couples (48 people) were selected by available sampling and randomly assigned to three groups (8 couples in each group). The research tool included the cognitive flexibility inventory (CFI-I) of Dennis and Vander Wal (2010). Each experimental group received 14 intervention sessions... Repeated measurement analysis of variance was used to analyze the data. The results showed that both the test groups in the post-test and follow-up stage had significantly higher average scores compared to the control group in the subscales of cognitive flexibility (substitute, control, and substitute for human behavior) (P<0.01). Also, the results showed that integrated couple therapy based on acceptance and commitment and schema therapy is more effective than emotion-focused couple therapy on the control subscale (P<0.05). The results of the research showed the preference for using integrated couple therapy based on acceptance and commitment and schema therapy compared to emotion-focused couple therapy to improve cognitive flexibility by psychologists and couples counseling centers.

    Keywords: cognitive flexibility, acceptance, commitment, couples therapy, schema therapy, emotion- focused
  • Arman Khazaei, Soheila Asadi*, Hadi Davoudipour Pages 195-206

    This research aimed to compare the effectiveness of brain exercise training and filial therapy training on cognitive avoidance and executive functioning of students with learning disabilities. The method of this research was semi-experimental with a pre-amon-post-test design with a control group and a three-month follow-up period. The research population consisted of all 7-9-year-old students (first and third grades) with learning disabilities referred to the learning disability centers of Tonkabon City in the academic year of 1402-1401. Among them, 45 people were selected and were divided into two experimental groups and a control group. The first group underwent brain exercise training during 8 sessions and the second group underwent filial therapy sessions during 10 sessions. The research tool was the executive functions questionnaire. (BRIEF, Gerrard et al., 2008) was the Cognitive Avoidance Questionnaire (CAQ, Saxon and Dagas, 2008). The findings obtained from mixed variance analysis showed that there is a significant difference between the groups in the post-test and follow-up phases (p<0.001). Both intervention methods have reduced cognitive avoidance and increased executive functioning, and the level of effectiveness had a lasting effect over time, and there was no significant difference between the effectiveness of the two methods (p<0.001). In general, the results obtained from the research showed that both ways of intervention are effective in cognitive avoidance and executive functioning of students with learning disabilities.

    Keywords: Brain exercise training, filial therapy training, cognitive avoidance, executive function