فهرست مطالب

پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی - سال پانزدهم شماره 65 (تابستان 1402)

نشریه پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی
سال پانزدهم شماره 65 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحات 9-10
  • حسین منافی راثی*، سلمان افشار، حمیدرضا مصلحی صفحات 11-22

    تامین نیروی انسانی متخصص به عنوان مهمترین عامل توسعه در هر کشور از رسالتهای نظام آموزش عالی است. این امر نیازمند برنامهریزی علمی بوده، و از مبانی و مقدمات برنامهریزی نیازسنجی میباشد. در راستای واکاوی نیاز به نیروی انسانی روش ها و الگوی متنوعی مطرح و به تبع آنها تجربیات فراوانی در کشورهای مختلف بدست آمده است. محققان بنا به تجربه علمی که بر درک واقعیات کشورها، اطلاعات در دسترس و مقتضیات اقتصادی استوار است، یکی از این روش ها یا تلفیقی از چند روش را پیشنهاد نموده اند. بر اساس نظر کانون خبرگان به دلیل ماهیت فعالیت های مربوط به پرورش دام ، طیور و سایر حیوانات اهلی و استانداردهای پیش بینی شده در نظام دامپروری کشور برای نیازسنجی نیروی انسانی تحصیل کرده مورد نیاز بخش از روش چگالی نسبت ها استفاده شده است. مبنای این برآورد نسبت استاندارد نیاز به نیروی انسانی دارای تحصیلات دانشگاهی به تعداد دام ، طیور، زنبورعسل و ظرفیت تولید خوراک دام است. نسبت مطلوب بین نیروی تحصیل کرده به ظرفیت تولیدی بر اساس نظر خبرگان مربوطه ، نظام دامپروری کشور تعیین گردید. نتایج کاربرد روش کادرگیری استاندارد در برآورد نیاز کشور به دانش آموخته دانشگاهی علوم دامی نشان داد که برای فعالیت های پرورش دام 44135 نفر، پرورش طیور 16336نفر ، پرورش زنبورعسل 8000 و تولید خوراک دام 985 نفر برای یک دوره سی ساله نیروی انسانی تحصیل کرده مورد نیاز است که بطور سالیانه باید 2315 نفر در رشته علوم دامی تربیت شوند. از این تعداد 5/3 درصد در مقطع دکتری تخصصی، 5/26 درصد در مقطع کارشناسی ارشد و 70 درصد در مقاطع کارشناسی و تکنسینی مورد نیاز خواهد بود.

    کلیدواژگان: تجزیه تحلیل نسبت ها، دانش آموخته علوم دامی، نیروی انسانی، آموزش عالی
  • مهدی نیک خواه ممان*، سید رضا صابری صفحات 23-38
    یکی از کارکرد های مهم نهاد علم و به تبع آن آموزش عالی، تربیت نیروی انسانی د ارای مهارتی است که متناسب با شرایط حال و آیند ه کشور، برخورد ار از د انش و توانایی به کارگیری آن باشد. از معیارهای مهم کارآمد ی نظام آموزش عالی، میزان انطباق پذیری آن با بازار کار و اشتغال، کارآمد ی تناسب نوع مهارت ها با نیازهای بازار کار و همچنین تناسب سطح و اند ازه آن با نیازها است. د رحال حاضر نرخ قابل توجه بیکاری نیروی کار تحصیل کرد ه د ر کشور گواهی بر عد م انطباق پذیری سیاست های این د و بخش است. در ایران به رغم گسترش کمی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی در دهه های اخیر ، مسایل مرتبط با بیکاری و فقدان مهارت های عملی فارغ التحصیلان جوان افزایش یافته است. توسعه مبتنی بر دانش مستلزم هماهنگی نظام آموزش عالی با تحولات مبتنی بر دانش در نظام اشتغال است. سازگاری بین نیازهای شغلی و توسعه کمی و کیفی آموزش های عالی نقشی اساسی در شناسایی شایستگی های مورد نیاز دانشجویان به ویژه در بخش کشاورزی در راستای کسب شغل های پایدار دارد. در این پژوهش نیاز سنجی و برآورد نیروی انسانی دانشگاهی مورد نیاز در رشته های زیربخش صنایع تبدیلی و غذایی با رویکرد تحقیق کیفی از نوع روایتی تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت. به این صورت که ابتدا وضعیت پذیرش دانشجویان در رشته های صنایع غذایی طی سال های 1389-1400 مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله بعد پردازش و تحلیل داده ها، با در نظر گرفتن اسناد بالادستی و راهبردهای کلان ملی مرتبط با بخش صنایع غذایی با استفاده از روش چگالی نسبت ها انجام و نیروی انسانی متخصص مورد نیاز برآورد شد.بر اساس نتایج حاصل، مجموع نیروی متخصص مورد نیاز در سال 1400 در زیر بخش صنایع تبدیلی و غذایی برابر با 7236 نفر تعیین شد که به تفکیک مقاطع تحصیلی شامل 3587 نفر کاردان یا تکنسین، 2468 نفر کارشناس، 1058 نفر کارشناسی ارشد و 123 نفر دکتری می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی و برآورد نیروی انسانی، نیازسنجی آموزش عالی، دانشجویان صنایع غذایی، گروه کانونی
  • مهدی علیخانی دادوکلایی، سعیده نظری نوقابی*، زهرا تیموری کوهسار صفحات 39-55

    تحقیق حاضر به منظور بررسی عامل های موثر اجتماعی و آموزشی بر اثربخشی مهندسین ناظر کلزا از دیدگاه کلزاکاران شرق استان گلستان انجام گرفته است. تحقیق از نوع علی-ارتباطی است و جامعه ی آماری (کشاورزانی که در سال 1400 در زمین کشاورزی خود کلزا کشت نمودند) 950 نفر بوده است. نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب و با استفاده از آماره ی کوکران 210 نفر به عنوان نمونه آماری گزینش شدند. جهت مطالعه میدانی از پارادایم کمی استفاده شد. ابزار تحقیق پرسشنامه ای محقق ساخته بود که روایی محتوایی آن براساس نظر متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی تایید و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ 93/0 =α ، آلفای ترتیبی 91/0 =α و تتای ترتیبی90/0 =θ محاسبه شد. به منظور پردازش داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی از نرم افزارهای SPSSWin21 و Smart PLS استفاده شد. نتایج با استفاده از روش های الگویابی علی ارایه شده و حاکی از آن است، همه افراد مورد مطالعه با اتفاق نظر اثربخشی مشاوره-های فنی مهندسین ناظر کلزا را متوسط و کم تر آن گزارش نمودند. همچنین بر اساس الگویابی معادله ساختاری، بیشترین تاثیر را بر اثربخشی مهندسین ناظر کلزا، متغیر نفوذ اجتماعی کلزاکاران با ضریب مسیر 459/0داشته است و نیز متغیر مشارکت اجتماعی با ضریب مسیر 195/0 و متغیر آموزشی به میزان 185/0، به ترتیب اثرات بعدی را داشتند. شایان ذکر است، 2/72 درصد از تغییرات مربوط به اثربخشی مهندسین ناظر کلزا در شرق استان گلستان، توسط متغیرهای فوق تبیین می شود.

    کلیدواژگان: اثربخشی ناظرین، نفوذ اجتماعی، مشارکت اجتماعی، کلزاکاران
  • سهیل علی نژاد، حمید منصف کسمایی، عطاالله یگانه کاری* صفحات 56-68
    بیشتر تحولاتی که منجر به توسعه اقتصادی، اجتماعی و صنعتی در هرکشور می شود متاثر از پیشرفت های علمی آن جوامع است. برنامه ریزی برای تعلیم و تربیت نیروی ماهر و متخصص به ویژه در سطوح دانشگاهی باید ضمن تامین و برآورده کردن نیازهای تخصصی جامعه و بازار کار، از بیکاری و هدررفت توان دانش آموختگان پیشگیری نماید. در این راستا دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشاورزی باید متناسب با تغییرات، دگرگونی ها و چالش های موجود در بخش کشاورزی، برنامه ریزی و تنظیم شوند. سازگاری بین نیازهای شغلی و توسعه کمی و کیفی آموزش های عالی نقشی اساسی در شناسایی شایستگی های مورد نیاز دانشجویان به ویژه در بخش کشاورزی در راستای کسب شغل های پایدار دارد. در این مقاله با دیدمان تحقیقی کیفی از نوع روایتی با روش تحلیلی و از نظر گردآوری داده های اسنادی، با الگوی غیر آزمایشی، به بررسی عملکرد آموزش عالی در رشته های شیلات و آبزیان پرداخته شد. در تعیین میزان نیاز به نیروی انسانی از روش چگالی نسبت ها یا کادرگیری استاندارد استفاده شد. مبنای این برآورد نسبت استانداردسازی نیاز به نیروی انسانی دارای تحصیلات دانشگاهی به بخش های مختلف فعالیت های شیلاتی شامل تکثیروپرورش، صید و فرآوری آبزیان است. نتایج نشان داد که برای پاسخگویی به نیاز بخش در سال تحصیلی 1403 در مقطع کاردانی 417 نفر، کارشناسی 177 نفر، کارشناسی ارشد 123 نفر و دکتری 37 نفر در رشته و گرایش های مختلف دانشجو باید پذیرش شود
    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزش عالی، برآورد نیروی انسانی، دانش آموخته شیلات و آبزیان
  • مریم باباپور واجاری، علی شمس*، کورش فتحی واجارگاه صفحات 69-90
    پژوهش حاضر به منظور ساخت پرسشنامه علل انتخاب رشته مهندسی کشاورزی با روش آمیخته اکتشافی انجام شد. جامعه آماری بخش کیفی را پژوهش های مرتبط با انتخاب رشته و دانشجویان کارشناسی دانشکده-های کشاورزی تشکیل می دادند که 91 پژوهش به روش تمام شماری و 12 دانشجو با نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی و با توجه به شاخص اشباع نظری انتخاب شدند. داده ها در بخش کیفی از طریق اجرای مصاحبه استخراج و به روش تحلیل محتوای کیفی پردازش و تحلیل شدند. در بخش کمی، جامعه آماری شامل دانشجویان کارشناسی دانشکده های کشاورزی کشور بودند که از بین آن ها با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای 382 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده ها در بخش کمی از طریق اجرای پرسشنامه محقق-ساخته استخراج و به روش تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از SMART PLS3 تجزیه و تحلیل شدند. روایی پرسشنامه پژوهش با نظر متخصصان و نیز محاسبه بار عاملی و انجام آزمون روایی واگرا، و پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی، محاسبه و مورد تایید قرار گرفت و در نهایت، پرسش نامه نهایی شامل 84 گویه در شش عامل مربوط به رشته (قوی ترین رابطه با سازه اصلی)، فردی، سازمانی، اقتصادی، اجتماعی و خانوادگی (ضعیف ترین رابطه با سازه اصلی) به دست آمد. عامل های مربوط به رشته، فردی، سازمانی، اقتصادی، اجتماعی و خانوادگی، هر کدام به ترتیب شامل 10، 26، 8، 9، 26 و 5 گویه بودند. یافته ها نشان داد پرسشنامه ساخته شده، ابزاری معتبر و قابل اعتماد برای دستیابی به علل انتخاب رشته مهندسی کشاورزی است.
    کلیدواژگان: مهندسی کشاورزی، طراحی پرسشنامه، انتخاب رشته، روایی، پایایی
  • سمیرا فرزی، شهرام مقدس فریمانی* صفحات 91-113

    هدف از این پژوهش، ارزشیابی اثربخشی دوره های آموزشی ترویجی کارآفرینی بر تقویت رفتار کارآفرینانه زنان روستایی عضو صندوق اعتباری خرد زنان روستایی استان تهران بود. جامعه آماری این پژوهش را 98 تن از زنان روستایی عضو صندوق اعتباری شرکت کننده در دوره های آموزش کارآفرینی استان تهران تشکیل می دادند و برای انتخاب نمونه آماری از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی استفاده شد و برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان استفاده گردید که حجم نمونه برابر 70 نفر در نظر گرفته شد. از بین سه شهرستان دماوند، ورامین و سوله قان 4 روستا به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که برای پایایی و روایی آن به ترتیب از شیوه آلفای کرونباخ و با ضریب آلفای 76/0 بود. پرسشنامه از دو بخش سازه های فردی، اجتماعی و اقتصادی و عوامل موثر بر کارآفرینی، ایجاد شغل، تاثیرات دوره های آموزشی و همچنین محدودیت هایی که بر سر راه آنان قرار گرفته تشکیل یافته بود. برای تجزیه تحلیل داده ها در این تحقیق از استنباط آماری و آزمون فرضیات و تحلیل رگرسیون و آزمون تی بهره گرفته شد. بر اساس نتایج به دست آمده مولفه های دوره های آموزشی ترویجی (آموزشگر، هدف، محتوا، روش تدریس) بر تقویت رفتار کارآفرینانه زنان روستایی تاثیر به سزایی دارد. میانگین کل شاخص محاسبه شده برای اثربخشی دوره های آموزشی بر تقویت رفتار کارآفرینانه 49.29 با سطح معنی داری 05/0 و t= 53.19 با درجه آزادی 69 و با اطمینان 95% بزرگ تر از میانگین جامعه (48) و مقدار t بحرانی است. محدودیت های دوره های آموزشی ترویجی کارآفرینی بر تقویت رفتار کارآفرینانه زنان روستایی نیز تاثیر دارد. میانگین کل شاخص محاسبه شده موانع و محدودیت های دوره های آموزشی ترویجی کارآفرینی 64.01 با سطح معنی داری 05/0 و 77.87t= با درجه آزادی 69 و با اطمینان 95% بزرگ تر از میانگین جامعه (63) و مقدار t بحرانی است.

    کلیدواژگان: دوره های آموزشی ترویجی کارآفرینی، رفتار کارآفرینانه، زنان روستایی، صندوق اعتباری خرد، استان تهران
  • علی اکبر احمدی، سپیده منصور*، بهراد دهقانی صفحات 114-132
    یکی از راهکارهای زیربنایی برای کشورهای در حال توسعه، برنامه ریزی راهبردی فناوری اطلاعات و ارتباطات جهت دستیابی به هدف های کشاورزی پایدار است. افزایش تعهدهای نظارتی برای انطباق و اجرای عملیات سازگار با محیط زیست، پیگیری راهبردهایی را برای کسب وکارها ضروری می سازد که می توانند برتری رقابتی آنها را در بازار تقویت کنند. دانشگاهیان و متخصصان به شکل یکسان به سمت کشف این که چگونه فعالیت های کسب دانش ممکن است دست آوردهای کسب و کار را بهبود بخشد، گرایش پیدا کرده اند.این تحقیق، نقش حیاتی کسب دانش سبز را در تقویت مدیریت دانش سبز و تاثیر فناوری در بهبود شرایط محیطی گلخانه، بررسی می کند. هدف کاربردی این تحقیق، بررسی نقش مدیریت مجموعه دانش موجود و تاثیر فناوری در پرورش گیاهان گلخانه ای می باشد. این تحقیق اثبات گرا و علی- ارتباطی است که محقق در آن رابطه بین متغیرها را از طریق گردآوری داده های عددی و مشاهده نمونه ها و سپس عرضه این داده ها به تحلیل عددی فراهم می کند. جامعه آماری شامل 690 تن از گلخانه داران محدوده کرج، صفادشت و ملارد بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب و استفاده از فرمول کوکران، شمار 220 گلخانه دار به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه بود که در اختیار هیات علمی دانشگاه و کارشناسان جهاد کشاورزی قرار گرفته و نظرات اصلاحی ایشان لحاظ گردید و پس از تایید آنان روایی محتوا به دست آمد. برای به دست آوردن پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است که مقدار بالای 8/0 قابل قبول می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد کسب دانش سبز به طور قابل توجهی بر مدیریت دانش سبز و فناوری آن تاثیر می گذارد. یافته های آماری همچنین نشان می دهند که اقدامات فناوری سبز، ترجمه مدیریت دانش سبز را در بهبود شرایط محیطی گلخانه تسریع می کند.
    کلیدواژگان: راهبرد کسب و کار، دانش سبز، فناوری سبز، عوامل محیطی، گیاهان گلخانه ای
  • نشمیل افشارزاده*، نادر نادری، زهرا کرانی، محمدحسین بابایی، مجید رضا خداوردیان، فرشته مرادی صفحات 133-147

    نظریه رفتار برنامه ریزی شده برای تشخیص و درک عوامل محیطی و فردی موثر بر رفتار استفاده می شود، با توجه به این که این نظریه، به صورت گسترده ای به منظور پیش بینی رفتار استفاده شده است، به همین خاطر این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر عدم گرایش دانش آموزان به تحصیل در هنرستان های کاردانش کشاورزی استان کرمانشاه بر مبنای نظریه ی آیزن انجام پذیرفت. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی دانش-آموزان پایه سوم متوسطه اول استان کرمانشاه در سال تحصیلی 1401 - 1400 بود (14824 نفر)؛ از این تعداد و بر اساس جدول بارتلت و همکاران، 370 نفر از دانش آموزان، به صورت خوشه ای دومرحله ای و به شیوه ی انتساب متناسب، به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته بر مبنای مدل آیزن بود که روایی و پایایی پرسشنامه به وسیله ی پانل متخصصین و ضریب تتای ترتیبی تایید گردید. نتایج نشان داد که سه سازه ی باور به خودکارآمدی، نگرش نسبت به کاردانش کشاورزی و هنجارهای جامعه، 40 درصد واریانس سازه ی قصد دانش آموزان برای انتخاب شاخه کاردانش کشاورزی را تبیین می کنند و از بین این سه سازه، سازه ی هنجارهای جامعه، به عنوان موثرترین عامل شناخته شد.

    کلیدواژگان: باور به خودکارآمدی، نگرش، هنجار جامعه، کاردانش، رفتار
  • ایرج ملکمحمدی* صفحات 148-165
    شناخت و آگاهی از پدیده های جهان هستی یکی از شیوه های کسب دانش است که از دیدگاه ماهیت شناسی، از راه تحقیق با دیدمان کیفی فراهم می شود. استفاده از دیدمان کیفی در تحقیق، باید ها و نباید های ویژه ای دارد که متضمن شناخت درست، آگاهی درست و ارزش درست معرفت به دست آمده هستند و با توجه به آن ها می توان دست آورد های ارزشمند و قابل اتکایی را در دنیای علم و فنآوری فراهم کرد. تحقیق با دیدمان کیفی به شرط تشخیص و انجام درست روش تحقیق مورد نیاز، از جمله نظریه پایه ور (بنیانی)، از ارزش بالایی برخوردارست و یافته های آن می توانند پایه ی استواری برای مرحله تکمیلی تحقیق یعنی تحقیق با دیدمان کمی فراهم کنند. نارسایی در روش های شناخت شناسی، بود شناسی، روش شناسی و روش ها، یا استفاده نادرست و نابه جا از آن ها سبب دست آورد هایی نا معتبر و نا موجه هستند. یکی از این روش های شناخت روش نظریه پایه ور است که هم نارسایی در روش و هم نادرستی در استفاده از آن سبب نگارش این نگاشته برای آگاهی محققانی شد که از روش نظریه پایه وردر تحقیق کیفی استفاده می کنند. بررسی مقاله های تحقیقات کیفی پرشماری که در آن ها از روش نظریه پایه ور، به شکلی که تا کنون در منبع های مربوط به آن آمده و استخراج نارسایی های این مقاله ها، سبب شد تا با رویکردی فرگشتی (تحولی) و تفسیر گری یا سفرنگ گری انتقادی، متون تخصصی نظریه پایه ور بررسی شوند و با روش تحلیلی در نتیجه، ده مورد راهکارهای تکمیلی برای رفع نارسایی ها و بهینه سازی این روش نظریه ای (که به شکل تجربی نیز در اصلاح مقاله های مزبور تجربه شده اند) معرفی شوند. این نارسایی ها که تا کنون به هیچ یک از آن ها به هر سببی، در ادبیات این نظریه حتی اشاره هم نشده عبارتند از: معرفی دقیق خبرگان و صاحب نظران موضوعی، موقعیت استفاده از خبرگان و صاحب نظران، مناسبت روش و ابزار داده گیری، استفاده از توافق سنجی خبرگانی، نشان (کد) گذاری متناسب با ویراست روش نظریه پایه ور، شیوه ی درست پردازش داده ها، دست یابی به آستانه ی سودمندی، تدوین مدل نظری، همگانشی (اجماع) کردن یافته نهایی تحقیق، و ساخت نظریه. بررسی مقاله های نگاشته با روش نظریه پایه ور نشان می دهد که نماد گذاری ها همگی به روش ویراست فراگشته ی این نظریه به ترتیب؛ باز، محوری و انتخابی بوده اند در حالی که همه ی نگارندگان مقاله های مزبور با استناد به گلیسر و استراوس که پدیدآورندگان ویراست سنتی هستند از این روش استفاده کرده اند. از این رو به نظر می رسد که آگاهی کافی از شرایط استفاده از این روش و شیوه های نماد گذاری مناسب هر یک از ویراست های آن به درستی وجود ندارد که در نتیجه هم از ویراست قدیمی برای تحقیق استفاده می شود و هم شیوه ی نماد گذاری داده ها به روز (مطابق ویراست ساختارمند) نیست. به همین سبب نتیجه گیری از این مقاله ی تحلیلی به شکل گام نمای 19 مرحله ای فرگشت (تکاملی) نظریه پایه ور(نگاره 3)، تا رسیدن به مرحله ی تحقیق کمی فراهم شد تا در نتیجه، نظریه ای که استخراج می شود اعتبار لازم را داشته باشد و بر پایه آن فرضیه و نظریه علمی برای آزمون آماری ساخته شود تا پس از آزمون و تایید قانون علمی در موضوع تحقیق تولید شود.
    کلیدواژگان: نظریه پایه ور(بنیانی)، کد گذاری، نماد گذاری، تولید نظریه، آستانه سودمندی
|
  • HOSSEIN MANAFI RASI *, Salman Afshar, Hamidreza Moslehi Pages 11-22

    As the main cause of development, provision of specialized workforce is known as a mission of higher education system in any countries. This issue entails scientific planning and is regarded as a base for need assessment in education. To assess the need for manpower, various methods and models have been proposed and lots of experiences have been obtained in different countries. Based on scientific experience, realities, available information as well as economic requirements, one of these methods or a combination of them is employed by researchers. Considering the nature of the activities related to livestock farming as well as the available standards by animal husbandry system in the country, the ratio density method was applied to assess the need for educated manpower, in which the ratio of the need for university-educated manpower to the number of livestock, poultry, honey bee colony and feed production capacity was considered as the basis of the estimate. The optimum ratio between the educated workforce and the production capacity was determined based on the relevant experts of the animal husbandry system. The results indicate that the required recruitment for university graduates in different relevant activities for a thirty-year period was estimated to be 44135 in livestock farming, 16336 in poultry farming, 8000 in honey bee keeping and 985 in feed production. In addition, it appeared that some 2315 graduates in animal science are required, annually, including 3.5% PhD, 26.5% in the master's, 70% in the bachelor's and associate’s levels.

    Keywords: Ratio analysis, animal science graduates, manpower, Higher Education
  • Mehdi Nikkhah Maman *, Seyed Reza Saberi Pages 23-38
    One of the important functions of the institution of science and higher education, is the training of human resources with skills that are suitable for the current and future conditions of the country, dealing with knowledge and the ability to apply it. Currently, the significant unemployment rate of the educated workforce in the country is a proof of the incompatibility of the policies of these two sectors. In Iran, despite the quantitative development of universities and higher education institutions in recent decades, issues related to unemployment and lack of practical skills of young graduates have increased.Compatibility between job needs and quantitative and qualitative development of higher education plays a fundamental role in identifying the competencies needed by students, especially in the agricultural sector. In this research, the need assessment and estimation of academic human resources required in the fields of food processing industries were investigated with a qualitative research approach type. First, the the number of students in the fields of food science and technology during the years 2010-2021 were examined. next, by referring to upstream laws and documents related to the food processing industry and using the ratio density pattern in a qualitative method, data processing and analysis was done and the required expert manpower was estimated. Based on the results, the total number of specialists required in the year 2021 in the fields of food processing industries was determined to 7236 people, which, according to the educational levels, includes 3587 associates 2468 bachelor 1058 masters and 123 doctors
    Keywords: Human resource planning, estimation, Higher education needs assessment, food industry students, focus group
  • Mehdi Alikhani Dadoukolaei, Saeedeh Nazari Nooghabi *, Zahra Teimuri Koohsar Pages 39-55

    The purpose of this study was to investigate the factors affecting the rapeseed consulting engineers’ effectiveness in East of Golestan province from the rapeseed farmers’ viewpoints. The study was a causal-relationship research. The statistical population consisted of farmers who planted the rapeseed in their land summing up to 950 people in 2021. The proportional stratified random sampling using the Cochran formula was adopted and 210 were selected as the sample. A quantitative paradigm was used and the content validity of the researcher-made questionnaire was confirmed by agricultural extension and education experts. Its reliability using Cornbrash’s alpha formula, ordinal alpha and Theta ordinal coefficient were α= 0/93, α = 0.91 and θ= 0/90, respectively. In order to analyze the data for both descriptive and inferential statistics, the SPSSWin21 and Smart PLS software were used. The results are presented using causal modeling methods and showed that all the subjects agreed and ranked the engineers’ technical advice and supervision at average and less. Also, based on the structural equation modeling, the greatest impact on the effectiveness of the consulting engineers was attributed to farmers ‘social impact variable with the path coefficient of 0/459 and the social participation with 0/195, educational factors with 0/185 ranked the next. It is worth noting that 72/2 percent of consulting engineers’ effectiveness in Eastern part of Golestan province is explained by the given variables.

    Keywords: effectiveness of consulting engineers, social influence, social participation, rapeseed farmers
  • Soheil Alinezhad, Hamid Monsef Kasmaei, Ataollah Yeganeh Kari * Pages 56-68
    Most of the transformations that lead to economic, social and industrial development in any country are affected by the scientific progress of those societies. Planning for the education and training of skilled and specialized personnel, especially at the university level, should provide and meet the specialized needs of society and the labor market, while preventing unemployment and wastage of graduates. In this regard, universities and centers of higher agricultural education should be planned and adjusted according to the changes, transformations and challenges in the agricultural sector. Adaptation between job needs and quantitative and qualitative development of higher education plays a fundamental role in identifying the competencies needed by students, especially in the agricultural sector, in order to obtain sustainable jobs. In this article, with the view of a qualitative research of narrative type with analytical method and in terms of document data collection, with a non-experimental model, the performance of higher education in the field of fisheries and aquatics was examined. In determining the amount of manpower required, the ratio density method or standard framing was used. The basis of this estimate is the standardization ratio of the need for university-educated manpower to different sectors of fisheries activities, including aquaculture, fishing and processing. The results showed that in order to meet the needs of the department in the academic year 1403, 417 associate students, 177 bachelor's students, 123 master's students, and 37 PhD students should be accepted in different fields and trends.
    Keywords: Higher education needs assessment, estimation of manpower, fisheries, aquatics education
  • Maryam Babapour Vajari, Ali Shams *, Kourosh Fathi Vajargah Pages 69-90
    The current study was conducted through an exploratory mixed method with the aim of creating a questionnaire regarding the reasons for choosing the field of agricultural engineering. The statistical population of the qualitative research involved studies related to the choice of majors as well as undergraduate students of agricultural faculties. 91 studies were selected by the enumeration method and through purposeful snowball sampling 12 students were recruited based on the theoretical saturation index. The qualitative data were extracted through interviews and processed and analyzed using the qualitative content analysis method. Out of the given population, 382 people including undergraduate students of the agricultural faculties were also selected using stratified random sampling representing statistical population sample. The quantitative data were driven through the implementation of a researcher-made questionnaire and analyzed by confirmatory factor analysis using SMART PLS3. The validity of the questionnaire was evaluated and confirmed by piloting. On the other hand, factor loading and the divergent validity test, and the reliability of the questionnaire was also evaluated and confirmed using Cronbach's alpha test and composite reliability method, respectively. And finally, an 84-item questionnaire was obtained containing six factors related to major (the strongest relationship with the main structure), individual, organizational, economic, and social factors, and family status (the weakest relationship with the main structure). Each factor i.e. major, individual, organizational, economic, social, and family status included 10, 26, 8, 9, 26, and 5 items respectively.
    Keywords: Agricultural Engineering, Constructing questionnaire, Major Choice, Validity, Reliability
  • Samira Farzi, SHAHRAM MOGHADDAS FARIMANI * Pages 91-113

    The purpose of this research was to evaluate the effectiveness of entrepreneurship promotion training courses on strengthening the entrepreneurial behavior of rural women. The statistical population of this research consisted of 98 rural women in Tehran province, and random cluster sampling was used to select the statistical sample, . The sample size was considered equal to 70 people. Among the of Damavand, Varamin and Sole Qan, 4 villages were selected as samples, The data collection tool was a researchermade questionnaire and Cronbach's alpha method with an alpha coefficient of 0.76 and experts' survey. The questionnaire was composed of two parts: individual, social and economic structures and the obstacles and restrictions placed on their way. To analyze the data in this research, statistical inference, hypothesis testing, regression analysis, and t-test were used. Based on the obtained results, the components of training courses (instructor, goal, content, teaching method) have a significant effect on strengthening the entrepreneurial behavior ofthem. The average total index calculated for the effectiveness of training courses on strengthening entrepreneurial behavior is 49.29 with a significance level of 0.05 and t=53.19 with a degree of freedom of 69 and with 95% confidence greater than the community average (48) and a critical t value.The total average calculated index of barriers and limitations of entrepreneurship promotion training courses is 64.01 with a significance level of 0.05 and t=77.87 with a degree of freedom of 69 and with 95% confidence is greater than the community average (63) and the critical t value behavior of rural women.

    Keywords: entrepreneurship promotion training courses, entrepreneurial behavior, rural women, micro credit fund, Tehran province
  • Aliakbar Ahmadi, Sepideh Mansour *, Behrad Dehghani Pages 114-132
    One of the basic solutions for developing countries is the strategic planning of information and communication technology to achieve the goals of sustainable agriculture. Increasing regulatory obligations to adapt and execute environmentally friendly operations make it critical for businesses to pursue strategies that can strengthen their competitive edge in the market. Academic and practitioners alike have recently gravitated toward exploring how knowledge acquisition activities might improve business outcomes. This research examines the vital role of acquiring green knowledge in strengthening green knowledge management and the impact of technology in improving greenhouse environmental conditions. The practical purpose of this research is to investigate the role of management of existing knowledge and the effect of technology in growing greenhouse plants. This is an affirmative and causal-communicative research in which the researcher provides the relationship between variables by collecting numerical data and observing samples and then providing these data for numerical analysis.The statistical population consisted of 565 greenhouse owners in Karaj, Safadasht and Mallard areas, and 220 greenhouse owners were selected as a sample by stratified random sampling with proportional assignment and using Cochran's formula.The research tool was a questionnaire that was given to the academic staff of the university and experts of agricultural jihad, and their corrective comments were taken into account, and after their approval, the validity of the content was obtained.To obtain the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was used, and a value above 0.8 is acceptable.
    Keywords: Business strategy, Green knowledge, Green technology, environmental factors, Greenhouse plants
  • Nashmil Afsharzade *, Nader Naderi, Zahra Korani, MohammadHossein Babaei, Majidreza Khodaverdian, Fereshteh Moradi Pages 133-147

    The theory of planned behavior is used to recognize and understand environmental and personal factors affecting behavior, considering that this theory has been widely used to predict behavior, therefore this research aims to investigate the factors affecting The lack of students' inclination to study in Kermanshah's vocational colleges was based on Ajzen theory of planned behavior. The statistical population of the research included all the students of the third grade of the first secondary school of Kermanshah province in the academic year of 2020-2021 (14824 persons); From this number and based on the table of Bartlett et al., 370 students were selected as a sample in a two-stage cluster and proportional assignment method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire based on Ajzen model, the validity and reliability of the questionnaire was confirmed by a panel of experts and the ordinal Theta coefficient. The results showed that the three constructs of belief in self-efficacy, attitude towards agricultural science, and society's norms explain 40 Percent of the variance of students' intention to choose the agricultural science field, and among these three constructs, Society's norms were recognized as the most effective factor.

    Keywords: Belief in self-efficacy, Attitude, society norms, Technical, Vocational School, Behavior
  • Iraj Malek Mohammadi * Pages 148-165
    Gaining cognition and awareness from the world is one of the procedures of acquiring knowledge from the essentialism viewpoints applying qualitative research. There are considerable numbers of specific do’s and don’ts (regulations) applying qualitative research paradigm to secure appropriate knowledge, awareness and values of cognition. Conducting qualitative research under the stipulation of detection and application of appropriate research method, including grounded theory (GT), with highly valuable findings can provide stable basis for the quantitative research paradigm faze. Ontology, epistemology, methodology and method’s insufficiency or misapplication create invalid and unjustifiable research findings. Insufficiency and inappropriate use of GT as one of the ontological methods grounded this article to acquaint researchers with appropriate application of this method in their research. Inspecting considerable numbers of article in which GT was applied as per literature of this method, along with investigating GT method failures in these article motivated the author to investigate related literature through evolutionary approach and critical hermeneutic analysis detect 10 failures in this theory that none of them has been mentioned in GT literature so far. As the result these 10 issues are: precise identification of experts and subject matter specialists, experts and specialists footing, fitness of the research method and data collection tools, applying experts’ conformity measurement, harmony of coding procedure and GT type, accurate data processing procedure, approaching the usefulness threshold, developing theoretical model, achieving findings generalizability, and finally, producing and/or exploring reliable theory. Editorial appraisal approach of the articles developed applying GT showed that almost all of the coding procedures fit the evolutionary version as; open, axial and selective while all of the authors of the articles index Glaser and Strauss who developed traditional version of GT for coding. Therefore it seems that there is not sufficient awareness of GT application and coding exigencies. Hence, while traditional GT version is referred, coding procedure is not up to date. Therefore, the outcome theories won’t be as reliable as should be where as unfortunately, these articles are being published regardless of their shortcomings.
    Keywords: Grounded Theory, coding, Theory generation, Profitability Threshold, GT evolution