فهرست مطالب

دانشنامه تحول دیجیتال
سال دوم شماره 4 (پیاپی 5، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا جانفدا، سید امین حسینی سنو* صفحات 1-18
    اینترنت‎ وسایل ‎نقلیه (IoV) مفهومی نوظهور در سیستم‎ های حمل‎ونقل‎ هوشمند (ITS) است که هدف بهبود ایمنی عابران‎ پیاده و رانندگان و نظارت بر ترافیک را دنبال می‎ کند؛ اما ارتباطات اینترنت ‎وسایل‎ نقلیه در برابر حملات مختلف آسیب پذیر هستند. بنابراین امنیت در اینترنت‎ وسایل‎ نقلیه یک مسیله جدی است زیرا مستقیما بر زندگی کاربران ان تاثیر می‎ گذارد. یکی از مهم ترین حملات در این محیط، حمله انکارسرویس (DoS) است که از دسترسی به سرویس‎ های اینترنت ‎وسایل‎ نقلیه جلوگیری می ‎کند و از همه مهم‎ تر باعث ترافیک و تصادفات جاده ‎ای می‎ شود و ایمنی کاربران را به خطر می‎ اندازد. بنابراین، یک راه حل مبتنی بر یادگیری عمیق برای شناسایی حملات انکارسرویس در محیط اینترنت ‎وسایل‎ نقلیه پیشنهاد شده است. مدل پیشنهادی از شبکه عصبی کانولوشن 10لایه تشکیل شده ‎است که می‎ تواند انواع مختلف حملات انکارسرویس را بطور موثر تشخیص دهد. عملکرد مدل پیشنهادی با مجموعه داده واقعی و جدید VDoS-LRS ارزیابی شده است. نتایج تجربی نشان می دهد که سیستم تشخیص نفوذ پیشنهادی به نرخ صحت 100% رسیده است.
    کلیدواژگان: اینترنت وسایل نقلیه، حمله انکارسرویس، سیستم تشخیص نفوذ، شبکه عصبی کانولوشن
  • علیرضا بناگر*، هاجر آقایی، زهرا سعیدی رامیانی صفحات 19-38
    هدف پژوهش، تعیین تاثیر سیستم آموزش الکترونیکی بر مهارت تفکر سطح بالا و مهارت یادگیری خودتنظیمی دانش آموزان با نقش میانجی علاقه به یادگیری می باشد. پژوهش حاضر از حیث هدف، کاربردی و از حیث روش، توصیفی- همبستگی می باشد. تعداد کل جامعه آماری پژوهش شامل 1755 نفر از دانش آموزان کارودانش و فنی وحرفه ای (دخترانه و پسرانه) متوسطه دوم شهرستان محمودآباد بود که براساس جدول مورگان نمونه‎ای برابر 315 نفر به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های مربوط سیستم آموزش الکترونیکی از یوزرلن (2010)، پرسشنامه علاقه به یادگیری، برگرفته از پژوهش بتاچرجی (2001) و متییسون (1991) و روکا و همکاران (2006)، پرسشنامه مهارت تفکر سطح بالا از عبدی و همکاران (1393) و پرسشنامه مهارت یادگیری خودتنظیمی از بوفارد و همکاران (1995) بود که روایی (صوری و محتوایی) و پایایی پرسشنامه ها حاکی از روایی و پایایی مناسب ابزار اندازه گیری بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون معادلات ساختاری و تحلیل عاملی با استفاده از نرم افزار spss_26و 〖pls〗_3 استفاده شد. نتایج پژوهش، تاثیر سیستم آموزش الکترونیکی را بر مهارت تفکر سطح بالا و مهارت یادگیری خودتنظیمی با نقش میانجی علاقه به یادگیری در بین دانش آموزان دختر و پسرکارودانش و فنی وحرفه ای متوسطه دوم شهرستان محمودآباد تایید کرد.
    کلیدواژگان: سیستم آموزش الکترونیکی، مهارت تفکر سطح بالا، مهارت یادگیری خودتنظیمی، علاقه به یادگیری
  • نادی علیزاده*، حسین حجازی جوشقانی صفحات 39-60
    هدف از این تحقیق بررسی عوامل موثر بر اکوسیستم بازاریابی کارافرینانه دیجیتال در صنعت بیمه (مورد مطالعه: شرکت بیمه استان تهران) می باشد. در این راستا ضمن مروری بر مفاهیم اکوسیستم بازاریابی کارآفرینانه دیجتال و فروش آنلاین بیمه با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری به ارایه مدل اکوسیستم بازاریابی کارآفرینانه دیجتال پرداخته شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان و مشتریان شرکت بیمه استان تهران میباشد که تعداد آنها نامحدود بوده و حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان برابر با 384 نفر محاسبه شده است. برای جمع آوری داده ها در این تحقیق از پرسشنامه استفاده شده است که روایی آن به صورت روایی محتوا توسط خبرگان و روایی سازه و ساختار توسط تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار SPSS وSmart-PLS2 مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در این تحقیق از آزمون کلموگروف- اسمیرنوف، جهت تست نرمالیته و از آزمون تحلیل مسیر جهت تایید فرضیه ها استفاده شد. نتایج نشان داد که مولفه های بازار محوری، نوآوری محوری، کارآفرینی محوری و مشتری محوری از مولفه های اثر گذار در اکوسیستم بازاریابی کارآفرینانه دیجتال برای فروش آنلاین بیمه می باشند.
    کلیدواژگان: اکوسیستم بازاریابی کارآفرینانه، فروش آنلاین، صنعت بیمه
  • مریم علی ئی، میثم عاقلی*، محمدحسن بیلندی، پریسا جلالی صفحات 61-83

    پژوهش حاضر با هدف کاربردهای فناوری هیت مپ در حوزه کسب و کار آنلاین و ارتباط بکارگیری این فناوری با عملکرد کسب و کارهای آنلاین صورت گرفت.این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظرشیوه جمع آوری داده ها توصیفی پیمایشی است. همچنین پژوهش حاضر با استفاده از روش شناسی پژوهش آمیخته (کیفی- کمی) مورد تحلیل قرار گرفته است .در مرحله اول جهت بررسی کاربردهای فناوری هیت مپ در حوزه کسب و کار، مصاحبه با تعداد 10 نفر از خبرگان و مدیران ارشد در حوزه فناوریهای آنلاین کشور صورت گرفت و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی تجزیه و تحلیل و پرسشنامه ای طراحی شد که مبنای پژوهش کمی قرار گرفته است. جامعه آماری مربوط به مطالعه کمی، 300 نفر از مدیران و صاحبان کسب و کارهای آنلاین بوده اند که با استفاده از روش حجم نمونه مناسب برای مدلیابی معادلات ساختاری تعیین شد. روش نمونه گیری در اجرای مطالعه کمی نیز نمونه گیری تصادفی ساده بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش مدلیابی معادلات ساختاری توسط نرم افزار لیزرل صورت گرفت. نتایج حاکی از رابطه بین کاربردهای فناوری هیت مپ شامل شناخت الگوی رفتاری مشتری، افزایش بازدید وب سایت و بهبود با عملکرد کلی کسب و کارهای آنلاین در سه مفهوم اثربخشی، سودآوری و رضایت مشتری است. بر اساس یافته های تحقیق حاضر می توان گفت، استفاده از فناوری هیت مپ در ردیابی عملکرد وب سایت، باعث بهبود عملکرد کلی کسب و کارهای آنلاین می گردد.

    کلیدواژگان: کسب و کار آنلاین، فناوری نوین، هیت مپ
  • فریبا اسلامی امیرآبادی*، کمال میرزایی صفحات 84-97
    نوشته ی حاضر، بررسی برخی مشکلات مدل سازی، بیان ویژگی ها و نیز تجزیه و تحلیل سیستم های پیچیده ی پویا (CDS) با استفاده از نقشه های شناختی فازی (FCM) و مطالعه موردی عوامل موثر بطلاق است. تجزیه و تحلیل و کنترل کارآمد CDS مبین آنست که، مشکل کلیدی CDS و تیوری کنترل؛ توسعه روش های تحلیل کیفی پویا و رفتار چنین سیستم هایی و ساخت الگوریتم های کنترل مناسب برای عملکرد موثر آنها است. مشکل آنست که توصیف کیفی بیشتر پارامترهای سیستم های پیچیده ی پویا، ناچارا منجر به ابهام، پیچیدگی و عدم قطعیت می شود، که نقشه های شناختی فازی (FCM) زمینه لازم برای تولید دانش جدید بر اساس برنامه های کاربردی سیستم را فراهم نموده و نیاز به رسیدگی به عدم قطعیت ها، ابهامات و نادرستی های مرتبط با مشکلات واقعی CDS را برطرف می کنند. در این مطالعه که بر روی عوامل موثر بر طلاق انجام شده است، ابتدا اصول اولیه FCM به طور خلاصه مطرح شده و سپس الگوریتم NHL برای آموزش مدل FCM و تنظیم وزنها با استفاده از عبارات فازی و تبدیل داده های کیفی مورد بحث قرار گرفته که نتایج حاصل می تواند نشان دهنده موفقیت و پیشرفت بیشتر مدل سازی و کنترل CDSبا استفاده از روش های محاسبات نرم باشد.
    کلیدواژگان: نقشه های شناختی فازی، سیستم های پیچیده ی پویا، مدلسازی، الگوریتم هبیان غیر خطی، عوامل موثر بر طلاق
  • فرزانه آقامحمودیان اصفهانی*، ناصر نعمت بخش، محسن اخوان طبیب صفحات 98-120
    دیابت، به گروهی از اختلالات متابولیکی گفته می شود که نتیجه عدم کنترل قند خون است. تشخیص به موقع و در ادامه کنترل این بیماری به خوبی باعث کاهش اثرات ناشی از آن مثل رتینوپاتی دیابتی، گرفتگی قلبی و عروقی سکته های مغزی و غیره می شود. محققان تا به امروز تلاش های بسیاری در این زمینه کرده اند؛ اما اغلب این مدل ها یا مبتنی بر روش های یادگیری ماشین ساده و یا بر این فرض استوار هستند که داده های دیابت در دسترس متوازن هستند. از اینرو، در این مقاله یک مدل تشخیص بیماری دیابت مبتنی بر شبکه های عصبی بازگشتی عمیق و الگوریتم بیش نمونه گیری SMOTE ارایه شده است. در این مدل چندین مرحله پیش پردازش شامل مقدار دهی به مقادیر از دست رفته، حذف داده های پرت و سپس بیش نمونه گیری انجام شده است. از سه شبکه عصبی عمیق بازگشتی با سه واحد پنهان بازگشتی شامل LSTM, GRU و BiLSTM برای تشخیص استفاده شده است. نتایج مدل ارایه شده بر روی پایگاه داده Pima حاکی از آن است که میانگین صحت در 10 اجرای مختلف در LSTM و GRU و BiLSTM به ترتیب 91.21 % ، 89.61 و 90.99 % است. نتایج مدل بازگشتی ما نشان می دهد، شبکه های عصبی عمیق در مقایسه با روش های یادگیری ماشین عملکرد بسیار موفق تری دارند.
    کلیدواژگان: تشخیص دیابت، شبکه عصبی بازگشتی، بیش نمونه گیری، داده های پرت، یادگیری ماشین
|
  • Zahra Janfada, Seyed Amin Hosseini Seno * Pages 1-18
    The Internet of Vehicles (IoV) is an emerging concept in Intelligent Transportation Systems (ITS) that aims to improve pedestrian and driver safety and traffic monitoring, But the IoV is vulnerable to various attacks. Therefore, security in the IoV is a serious issue because it directly affects the lives of the users. One of the most important attacks in the IoV is the Denial of Service (DoS) attack, which prevents access to the services of IoV and most importantly causes traffic and road accidents and the safety of users. endangers Therefore, a solution based on deep learning is proposed to detect DoS attacks in the IoV. The proposed model consists of a 10-layer convolutional neural network that can effectively detect different types of denial of service attacks. The performance of the proposed model is evaluated with real and new VDoS-LRS dataset. Experimental results show that the proposed intrusion detection system has reached a 100% accuracy rate.
    Keywords: IoV, DoS, IDS, CNN
  • Alireza Banagar *, Hajar Aghaee, Zahra Saeedi Ramiani Pages 19-38
    The aim of the research is to determine the effect of the e-learning system on high-level thinking skills and self-regulated learning skills of students with the mediating role of interest in learning. The present research is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of method. The total number of the statistical population of the research included 1755 skilled, technical and professional students (girls and boys) of the second secondary school in Mahmoud Abad city, who were randomly selected based on the Morgan table of 315 people. Research tools include questionnaires related to electronic education system from Userlen (2010), interest in learning questionnaire, taken from the research of Betacherji (2001) and Mathieson (1991) and Ruka et al. (2006), high-level thinking skill questionnaire from Abdi et al. (2013) and the self-regulation learning skill questionnaire from Bouffard et al. (1995) that the validity (face and content) and reliability of the questionnaires indicated the appropriate validity and reliability of the measurement tool. To analyze the data, structural equation test and factor analysis were used using spss_26 and pls_3 software. The results of the research confirmed the effect of the electronic education system on high-level thinking skills and self-regulated learning skills with a mediating role of interest in learning among male and female technical and vocational second secondary students in Mahmoud Abad city.
    Keywords: E-learning System, high-level thinking skills, self-regulated learning skills
  • Nadi Alizadeh *, Hosein Hejazi Pages 39-60
    The purpose of this study is to Investigating the factors affecting the digital entrepreneurial marketing ecosystem in the insurance industry (Case study: Tehran Province Insurance Company). In this regard, while reviewing the concepts of digital entrepreneurial marketing ecosystem and online insurance sales using structural equation modeling method, the model of digital entrepreneurial marketing ecosystem was presented. The statistical population of this study includes employees and customers of Tehran Insurance Company, whose number is unlimited and the sample size has been calculated using Morgan table equal to 384 people. A questionnaire was used to collect data in this study. Its validity was confirmed as content validity by experts and structure validity was confirmed by confirmatory factor analysis in SPSS and Smart-PLS2 software and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha coefficient. Has been. In order to analyze the data in this study, Kolmogorov-Smirnov test was used to test the normality and the path analysis test was used to confirm the hypotheses. The results showed that market-oriented, innovation-oriented, entrepreneurship-oriented and customer-centric components are effective components in the digital entrepreneurial marketing ecosystem for online insurance sales.
    Keywords: Entrepreneurial Marketing Ecosystem, Online sales, Insurance Industry
  • Maraym Aliei, Meysam Agheli *, MohammadHasan Bilondi, Parisa Jalali Pages 61-83

    The current research was conducted with the aim of heatmap technology applications in the field of online business and the relationship between the use of this technology and the performance of online businesses. Also, the current research has been analyzed using mixed research methodology (qualitative-quantitative). In the first stage, to investigate the applications of heatmap technology in the field of business, interviews were conducted with 10 experts and senior managers in the field of online technologies. country, and using the qualitative content analysis method, a questionnaire was designed, which is the basis of quantitative research. The statistical population related to the quantitative study was 300 managers and owners of online businesses, which was determined using the appropriate sample size method for modeling structural equations. The sampling method in the implementation of the quantitative study was simple random sampling. Data analysis was done using structural equation modeling method by Lisrel software. The results indicate the relationship between the applications of heat map technology, including the recognition of customer behavior patterns, increasing website visits, and improving the overall performance of online businesses in the three concepts of effectiveness, profitability, and customer satisfaction. Based on the findings of the present research, it can be said that the use of heatmap technology in tracking website performance improves the overall performance of online businesses.

    Keywords: Online business, new technology, heat map
  • Fariba Eslamiamirabadi *, Kamal Mirzaie Pages 84-97
    This article is an investigation of some problems of modeling, expression of characteristics and analysis of Complex Dynamic Systems (CDS) using Fuzzy Cognitive Maps (FCM). Efficient analysis and control of CDS is impossible without a formal model of the system. The key problem of CDS and control theory is to develop methods to qualitatively analyze the dynamics and behavior of such systems and to construct efficient control algorithms for their efficient operation. Most qualitative description of the parameters of complex dynamic systems inevitably leads to ambiguity, complexity and uncertainty. Reasons for using Fuzzy Cognitive Maps (FCM) in CDS modeling are presented. FCMs provide an opportunity to generate new knowledge based on system applications and address the need to address the uncertainties, ambiguities, and inaccuracies associated with real CDS problems. In this study, the basic principles of FCM are briefly presented and then the NHL algorithm for training the FCM model and adjusting these weights. With fuzzy expressions and converting qualitative data into quantitative, a presentation and an example about the factors affecting the phenomenon of divorce were presented. The example results are promising, further development of CDS modeling and control using soft computing methods.
    Keywords: fuzzy cognitive maps, Complex Dynamic Systems, Modeling, nonlinear Hebbian algorithm, Factors affecting divorce
  • Farzaneh Aghamahmoudian Esfahani *, Naser Nematbakhsh, Mohsen Akhavan Tabib Pages 98-120
    Diabetes is a group of metabolic disorders that are the result of untreated high blood glucose greatly. Early diagnosis and continued control of this disease can reduce its effectsTherefore, providing a method for timely diagnosis of this disease is of great importance. Until now, researchers have made many efforts to provide machine learning methods to diagnose diabetes. But most of these models are either based on simple machine learning methods or based on the assumption that the available diabetes data are balanced. Both cases are factors of their complete failure. Therefore, considering the existing challenges as well as the importance of timely diagnosis of diabetes, in this research, a diabetes diagnosis model based on deep recurrent neural networks and SMOTE oversampling algorithm is presented. In this model, several pre-processing steps including quantification of missing values, removal of outlier data and then oversampling have been performed. Three deep recurrent neural networks with three recurrent hidden units including LSTM, GRU and BiLSTM have been used to diagnose diabetes. The results of the model presented on the Pima database received from the UCI repository indicate that the average accuracy in 10 different runs in LSTM, GRU and BiLSTM is 91.21%, 89.61% and 90.99%, respectively. The recurrent network with GRU unit has achieved the highest accuracy of 93.74% on average in 10 different executions. The results of the proposed model show that deep neural networks have a much more successful performance in diabetes diagnosis compared to traditional machine learning methods.
    Keywords: : Diabetes Diagnosis, Recurrent Neural Network, Oversampling, Outlier Data, Machine Learning