فهرست مطالب

نشریه دانش های بومی ایران
پیاپی 19 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی نقی گویا*، حسین بارانی، احمد عابدی سروستانی صفحات 1-47

    دانش بومی شترداری در مناطق بیابانی یکی از آن مقوله هایی است که باوجود قدمت و انحصارتقریبی آن در مناطقی چون ایران چندان که باید شایسته توجه باشد موردبررسی قرارنگرفته است. هدف این تحقیق شناسایی دانش بومی شترداری در قلمرو عشایر ایل کلکویی در دشت مسیله استان قم بوده که دارای سابقه دیرینه شترداری در این منطقه می باشند. شیوه دستیابی به داده ها به صورت میدانی با حضور مستمر بین عشایر ایل کلکویی به شیوه مصاحبه(پرسش و پاسخ)، مشاهده، فیلمبرداری و عکسبرداری طی سه سال صورت گرفته است همچنین علاوه بر مصاحبه های انفرادی با شترداران بومی و خبرگان عشایر به منظور گردآوری داده ها و آگاهی به دانش بومی شترداران از مصاحبه های گروهی نیز استفاده به عمل آمده است . اطلاعات براساس همگرایی و واگرایی طبقه بندی شده است یافته ها شامل دانش بومی مربوط به نامگذاری ، نشانه گذاری، جایگاه شتر، ویژگی شتر خوب و تولید مثل بین عشایر ایل کلکویی بوده است. نتایج تحقیق در قلمرو عشایر ایل کلکویی نشان داد ایشان در امر شترداری از دانش بومی و تجربه شغلی گسترده ای برخوردارند .

    کلیدواژگان: شترداری، ایل کلکویی، دانش بومی، نشانه گذاری شتر، نامگذاری شتر، استان قم
  • فاطمه میرزایی، آمنه مافی تبار* صفحات 49-86

    سوزن دوزی بلوچ، صورت برجسته ای از هنرهای سنتی است که با استان سیستان و بلوچستان، به ویژه نواحی سرحد و مکران تناسب پیدا می کند. هدف این مقاله، طبقه بندی نقوش اصیل و پرکاربرد در بلوچی دوزی جهت دستیافتن به معانی نمادین آنهاست. بدین قیاس پرسش آن است: چگونه می توان با نظر به اسلوب هنرهای سنتی، نسبت به تحلیل و طبقه بندی موضوعی نقش در سوزن دوزی بلوچ اقدام نمود؟ با این نگاه، پژوهش پیش رو به شیوه توصیفی تحلیلی و با نظر به اطلاعات میدانی (مبتنی بر مشاهده و مصاحبه) و البته مطالعات اسنادی (فیش برداری و تصویرخوانی) به شیوه نمونه گیری احتمالی از نقوش سوزن دوزی بلوچ شکل گرفت و تحلیل داده ها بر مبنای طبقه بندی موضوعی برآمده از اسلوب هنرهای سنتی دنبال شد. نتیجه پژوهش در چهل و چهار نقش نشان داد: نقوش سوزن دوزی بلوچ بر مبنای طبقه-بندی موضوعی هنرهای سنتی ایران قابل تقسیم هستند. نقوشی که در عین حال که اغلب به صورت تجریدی و با اشکال شکسته و هندسی تصویر می شوند، بر صور و اجزاء انسانی، جانوری، گیاهی و جمادی همچون زیورآلات، اشیاء مصرفی زندگی و مکان ها دلالت می کنند و واقعیت زندگی مردم بلوچ، اعتقادات و باورهای ایشان را به تصویر درمی آورند.

    کلیدواژگان: سیستان و بلوچستان، هنرهای سنتی، سوزندوزی بلوچ، بلوچی دوزی، نقش
  • مژگان خانمرادی*، ناهید عزیزی صفحات 87-118

    دشت بیستون در غرب ایران قرار دارد. انسان از دیرباز با شناخت محیط پیرامون و بهره مندی از پتانسیل های موجود در فراهم ساختن بستر مناسبی برای استقرار و معیشت در این منطقه کوشیده است که نمونه بارز آن زاغه های دستکند است. این آثار در روستاهای زیادی همانند ظلم آباد سفلی، باقرآباد، چشمه کبود، کوری زاغه، زالوآو و محوطه تاریخی بیستون شناسایی شده است. سوال اینجاست که در دشت بیستون ساخت زاغه های دستکند در کدام دوره آغاز شده و کاربرد آنها تا زمانی تداوم داشته است؟ اجزای سازنده و ساختار معماری این دستکندها چگونه بوده است؟ پژوهش حاضر به روش توصیفی _ تحلیلی است و روش تحقیق براساس فعالیت های میدانی و مطالعات کتابخانه ای استوار است. هدف از پژوهش، معرفی و بررسی دستکندهای دشت بیستون، شناخت دانش بومی و آخرین حلقه تاریخ معماری سنتی در منطقه است. در دوره قاجار و پهلوی ساخت زاغه دستکند در پیوند با بافت روستا عمومیت داشته است. این فضاهای زیرزمینی با پلانی مشابه دارای فضاهایی ورودی (راهنگ)، فضای مرکزی (راسا)، فضاهای جانبی (چپک) و هواکش بوده و در پاییز تا اوایل بهار برای نگهداری دام مورد استفاده قرار می گرفت. وسعت و تعداد فضاها به وضعیت اقتصادی، شرایط توپوگرافی، نوع خاک و همجواری با فضاهای دیگر بستگی داشت.

    کلیدواژگان: بیستون، دستکند، دوره قاجار، دانش بومی، زاغه، معماری
  • میلاد پرنیانی*، جمشید قشنگ صفحات 119-173

    کاریزهای خراسان محرک دو شاخصه مهم فرهنگی-اجتماعی بودند: دانش و سبک زندگی. دانش کاریز شامل علومی می شد که مبتنی بر مهندسی و زمین‏شناسی بود و به طور موروثی از نسلی به نسل بعد انتقال می یافت. از طرفی پیرامون کاریز، فرهنگی نیز نشو و نما یافت که سازگاری با خشکسالی، قناعت در مصرف آب و بهره مندی از کار جمعی را ترویج می کرد و تبدیل به سبک زندگی مردم خراسان شد. این فرهنگ تا آغاز دوره معاصر زنده و پویا بود اما با ورود به دوران مدرن و زوال تمدن کاریزی، به مرور تولیدات فرهنگی-اجتماعی کاریز نیز به فراموشی سپرده شد. این مقاله با تمرکز بر جغرافیای خراسان، به بررسی جزییات بیشتری از این زوال می پردازد. در این راستا تحولات تاریخی کاریز در یکی از مناطق کاریزخیز خاک ایران بررسی می‏شود تا درک بهتری از کلیت موضوع حاصل گردد. پرسش اصلی این خواهد بود که کاریز چه پیشینه ای در خراسان داشته و مولد چه فرهنگی بوده که فقدان آن امروز احساس می شود؟ بنا بر ماهیت موضوع از روش توصیفی و تحلیلی در ارزیابی داده های تاریخی و جغرافیایی استفاده خواهد شد.

    کلیدواژگان: کاریز، خراسان، تاریخ، خشکسالی، فرهنگ
  • سمانه کاکاوند * صفحات 175-212

    کارخانه قالی اعتماد، موجب تغییرات شگرفی در تاریخ فرش قزوین شد. تولیداتی که در دو دهه نخست قرن چهاردهم شمسی نام قزوین را در بین خریداران قالی دستباف مطرح نمود. وجود نقشه ها و چند تخته قالی از کارخانه اعتماد حاوی اطلاعات ارزشمندی است. کندوکاوی در وجوه بینامتنی قالی اعتماد در بستر تاریخی هدف اصلی مقاله پیش رو است. با این پرسش که «ویژگی های کیفی و بصری نقشه های قالی اعتماد محفوظ در موز ه شهر قزوین چگونه قابل تحلیل است؟» به نظر می رسد با وجود بافندگان گوناگون از اقصی نقاط ایران در کارخانه اعتماد، قالی های تولید شده به سبکی منحصر بفرد خلق شده اند و نوآوری در طراحی مشهود است. جهت نیل به نتیجه پژوهش که ماهیتی کیفی دارد. ارتباط اقلیم و تاثیر آن بر شکل گیری نقوش غیرقابل انکار است. انگور و پسته به عنوان دو محصول مهم باغستان های سنتی قزوین، منبع ترسیم برگ تاک و گل های خوشه ای پسته ای بوده اند. در میان تمام نمونه های برجای مانده در موزه و سایر موارد مشاهده شده، ختایی ها از فراوانی بیشتری نسبت به اسلیمی ها برخوردار بودند. طیف رنگی در قالی های اعتماد وسیع بوده و قالیچه ای با موضوع آزمونه رنگ قالی اعتماد بیانگر بهره مندی از بیست و یک رنگ در تولیدات کارخانه بوده که دلالت بر شاخصه های تولیدات کارخانه اعتماد دارد.

    کلیدواژگان: کارخانه قالی بافی اعتماد، نقوش قالی اعتماد، بافته های داری، موزه شهر قزوین
  • سید علی مزینانی*، سید محمدرضا مزینانی صفحات 213-250

    در بررسی فرهنگ دریانوردی جنوب و مردمان بوشهر وجود یک چرخه کامل جغرافیایی، اقتصادی و جمعیتی وابسته به دریا در ساحل بوشهر کاملا محسوس است. این چرخه در یک گستره جغرافیایی از دریای قلزم (دریای سرخ) تا دریای صنجی (دریای چین جنوبی) و در طول یک بازه زمانی متشکل از هزاره ها، سده ها و دهه ها، قابل پیگیری است. مسیله اصلی این پژوهش این است که چگونه این فرهنگ برخاسته از تعاملات دریایی بر تحول خلق وخو، انباشت نظام دانش، تجمیع تجربیات زیسته و گستردگی شبکه اطلاعاتی اثر گذاشته است.در این مقاله ابتدا به بررسی خلق وخوی مردمان سواحل بوشهر پرداخته خواهد شد.در ادامه، نوشتار حاضر به بررسی نظام اطلاعاتی این مردم از خلال مقولات:دریانوردی، دریا شناسی، کالاشناسی دریایی، صید مروارید و کشتی سازی خواهد پرداخت.داده های این پژوهش به صورت کتابخانه ای جمع آوری گشته است و ارایه داده ها نیز به صورت توصیفی-تحلیلی خواهد بود. کوشش این مقاله بر این است که شبکه و میراث دریانوردی بوشهر را چه از لحاظ فنی و چه از لحاظ آثار آن بر حیات اجتماعی این سواحل پیش روی مخاطب ترسیم نماید.

    کلیدواژگان: بوشهر، خلیج فارس، دریانوردی، فرهنگ، نظام دانش
  • مریم کیان* صفحات 251-279

    کاخ شمس العماره به عنوان اولین بنای مرتفع و پنج طبقه تهران در سال 1282ه.ق به دستور ناصرالدین شاه و به تقلید از بناهای اروپایی، توسط معیرالممالک در مدت 2سال ساخته شد. ساخت و تزیینات آن متاثر از جنبش فرنگی سازی در ایران بوده است. از آن جا که نقاشی رنگ روغن اغلب بر روی سطوح بافت دار مرسوم بود، به کارگیری این روش روی کاشی لعابدار تا آن زمان انجام نشده بود. در این مقاله این روش منحصر بفردکه در پنج فضای خصوصی درچهار طبقه شمس العماره اجرا شده، بررسی می شود. پرسش اصلی این پژوهش این است که علل به کارگیری نقاشی رنگ روغن روی کاشی های لعابدار در این بنا چیست؟ این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته و جمع آوری داده ها به صورت میدانی و کتابخانه ای است. برخی پژوهشگران هنر دوره قاجار اذعان دارند که نقاشی هایی با موضوع چشم اندازها، اغلب کپی از آثار نقاشی کلاسیک هنرمندان اروپایی است. یافته ها نشان می دهد متغیرهای انتخاب شیوه نقاشی رنگ روغن، نتیجه تغییر رویکردهای هنرمندان نسبت به نقاشی ایرانی است، شیوه آسان، قابل دسترس بودن مواد و مصالح و تمایل به غرب گرایی که کاملا به شرایط اجتماعی و سیاسی آن دوران وابسته بود، از جمله این متغیرهاست.

    کلیدواژگان: نقاشی رنگ روغن، جنبش فرنگی سازی، نقاشی کارت پستالی، کاشی نگاره، شمس العماره
  • جواد نظری مقدم*، هوشنگ عباسی صفحات 281-315

    تعاون و همکاری متقابل انسان ها از بدو حیات بشر در همه دوران های زندگی در تمام جوامع وجود داشته است . فرهنگ تعاون در میان زنان گیلان ، ریشه دارترین فرهنگ اصیل بومی می باشد، یاوری نه تنها در تولید و کار، بلکه جنبه های مختلف زندگی روستاییان را در برمی گیرد و روی تمام مناسبات اثر می گذارد و همگرایی و مشارکت زنان درعرصه اجتماعی را فراهم می سازد و نقش زنان را پررنگ تر جلوه می دهد. هدف از ارایه ی این مقاله ، توجه به یکی از مناسبات دیرپا و سنتی در گیلان است که زمینه ی پیدایش نوعی از فرهنگ و ادبیات را فراهم آورده و روی تمام مبانی زندگی در آمیختگی پیدا کرده و اثر گذاشته است. این مطالعه یک پژوهش توصیفی و تحلیلی است که در آن تلاش شده است تا با رویکرد مردم شناختی ضمن توجه به تجربه زیسته مردم گیلان ابعادی از فرهنگ همیاری و تعاون سنتی در میان زنان گیلان مورد بررسی قرار گیرد. یافته-های پژوهش حاکی از آن است که اشکال یاوری در میان زنان گیلان بسیار متنوع و گوناگون است و نه تنها در شالی کاری که عمده ترین محصول کشاورزی است ، بلکه در باغداری (کشت چای و توتون و حبوبات) دامداری و صنایع دستی ، نوغان داری ،باغداری، آیین ها و نمایش های گروهی جریان داشته است.

    کلیدواژگان: یاوری، مشارکت، تعاون سنتی، زنان، گیلان
  • فاطمه ساعدی*، مرضیه قاسمی صفحات 317-341

    تنوع نقوش، تکنیک های دوخت، ظرافت بالا و هندسه ای که در هنر بلوچی دوزی نهفته است در قرن اخیر موجب جلب نظر طراحان در سطح ملی و بین المللی شده است. دوخت بلوچ باتوجه به پارچه زمینه به دو روش تارکش و تارشمار قابل اجراست. در دوخت های تارشمار تزیینات بلوچی دوزی بر روی قطعات هندسی جداگانه ای دوخته شده و سپس به لباس اصلی متصل می شوند، اما دوخت های تارکش مستقیم بر روی پارچه اصلی لباس اجرا می شوند و ارزش هنری بالاتری دارند، اما باید در نظر داشت که تمام نقوش و تکنیک های دوخت با این روش قابل اجرا نیستند. پژوهش حاضر به روش تحلیلی توصیفی در پی پاسخ گویی به این پرسش است که؛ در تزیین لباس غیربومی با چه شیوه هایی می توان نقوش بلوچی را به صورت سنتی اجرا کرد؟ تلاش جهت شناخت نقوش بر مبنای پارچه زمینه جهت اجرای آسان و راحت در مباحث طراحی لباس هدف اصلی این پژوهش است. این نتایج حاصل شد که نقوش انتزاعی بر روی پارچه های با بافت معمولی به صورت ذهنی و تارکش قابل اجرا هستند و نقوش هندسی به جز تکنیک های پرکار پنوچی و چوتل که فقط بر روی پارچه تارشمار قابل اجرا بوده، به صورت تارکش و ذهنی بر روی پارچه های معمولی نیز قابل اجرا هستند.

    کلیدواژگان: طراحی لباس، بلوچی دوزی، نقوش سنتی، تکنیک دوخت
  • سارا صادقی*، اردشیر جوانمردزاده، منیژه هادیان دهکردی، رضا رضالو صفحات 341-379

    سگ از نخستین جانورانی است که به دست بشر اهلی شده است و همواره دوستان و ملازمان خوبی برای انسان ها بوده اند. نقاشی هایی که در غارهای انسان های نخستین کشف شده حاکی از این موضوع است که این دوستی حداقل سابقه ای 16 هزار ساله دارد. سگ در صحنه ها و وضعیت های مختلف در هنر صخره ای ایران در چهار حوزه فرهنگی (شمال، غرب، جنوب و شرق) نقش شده است. با توجه به دیرینگی، تنوع و پراکنش این نقوش در سنگ نگاره های مناطق مختلف در ایران، هدف از این پژوهش، مطالعه نقش مایه سگ و بررسی نژاد واقعی این حیوان در هنر صخره ای استان لرستان است. سوال اصلی پژوهش این است: ریخت شناسی و نژاد نقش مایه سگ در رنگین نگاره های استان لرستان چگونه است؟ سگ در رنگین نگاره های استان لرستان در کدام صحنه ها و موضوعات تصویر شده است؟ نقش مایه سگ در رنگین نگاره های استان لرستان با چه سنگ نگاره هایی در ایران قابل مقایسه است؟ روش پژوهش حاضر، کیفی و به صورت توصیفی-تحلیلی- تطبیقی است. شیوه گردآوری اطلاعات به صورت (کتابخانه ای) و میدانی است. جامعه آماری در این پژوهش رنگین نگاره های استان لرستان در سه منطقه (سنگ مهرداد و میرملاس در کوهدشت و تخت چان پلدختر) است.

    کلیدواژگان: نقش مایه سگ، رنگین نگاره، ریخت شناسی، نژاد سگ
|
  • Alinaghi Gooya *, Hossein Barani, Ahmad Abedi Sarvestani Pages 1-47

     he aim of this research is to identify the indigenous knowledge of camel husbandry in the territory of Kalkuyee nomads in Masileh plain of Qom province, who have a long history of camel husbandry in this region. The way of obtaining the data is in the field with the continuous presence of the tribes of the Kalkuyee tribe in the form of interview (question and answer), observation, filming and photography during three years. Also, in addition to individual interviews with native camel herders and nomadic experts, group interviews were also used in order to collect data and gain knowledge about the local knowledge of camel herders. The information has been classified based on convergence and divergence. The findings include indigenous knowledge related to naming, marking, the position of camels, characteristics of good camels, and reproduction among nomads of Kalkuyee tribe. The results of the research in the territory of Kalkuyee nomads showed that they have local knowledge and extensive work experience in camel husbandry. From the local knowledge of camel herders, we come to the conclusion that camel herding has long been a traditional and cultural activity with specific regional characteristics, and with camel herding and traditional life,

    Keywords: camel heding, Kalkuyee tribe, indigenous knowledge, camel marking, camel naming.Qom Province
  • Fatemeh Mirzaei Pages 49-86

    Associated with Sistan and Baluchestan Province in Iran, specifically Sarhad and Makran, Baluchi needlework is a prominent form of traditional arts. The purpose of this study was to classify original and frequent motifs found in Baluchi-Duzi (Baluchi embroidery) to discover their symbolic meanings. The central question was how could the motifs in Baluchi needlework be analyzed and thematically classified according to the Iranian traditional arts model. In this descriptive-analytical study, probability sampling was utilized to select Baluchi needlework motifs through field research (observation- and interview-based) and library research (indexing and image analysis). The data were analyzed by thematic classification derived from the Iranian traditional arts model. Examination of forty-four motifs demonstrated that Baluchi needlework motifs are geometrical in the main that can be classified into signify human, animal, plant and object (such as jewelry, everyday items, and places) shapes and components. These represent the realities of the Baluchis’ life and beliefs.

    Keywords: Sistan, Baluchestan, traditional arts, Baluchi Needlework, Balochi embroidery, Baluchi-Duzi, Motif
  • Mozhgan Khanmoradi *, Nahid Azizi Pages 87-118

    Bisotun plain is located in the west of Iran and many historical monuments from Pre-history to Islamic era have been identified in it. Man's understanding of nature showed itself in the construction of Bisotun Zagehs. The Zagheh was built in the villages of Zolm abad sofla, Bisotun, Kori zageh, Baqerabad and Zaloab. This research aims to answer the above fundamental questions: In which period did the construction of troglodytic architecture begin in Bisotun and how long did their use continue? What were the components and architectural structure of these handholds?. The results of the research show that based on the available evidence in the Bisotun Plain, during the Qajar and Pahlavi periods, the construction of zagheh in the form of handstands was common under village houses and in connection with the village fabric. These underground spaces with an almost similar plan have spaces such as sloping entrances, central space, side spaces, and ventilation, and were used by the villagers of the region to keep livestock in the autumn to early spring seasons. The size and number of spaces depended on the owner's economic status, topographical conditions, the type of soil in the area, and the proximity to empty spaces.

    Keywords: Bisotun, troglodytic architecture, Qajar, indigenous knowledge, Zagheh, Architecture
  • Milad Parniyani *, Jamshid Ghashang Pages 119-173

    The Qanats of Khorasan were the driving force of two important cultural indicators: knowledge and lifestyle. The knowledge of Qanat included sciences that were based on engineering and geology and were inherited from one generation to the next. On the other hand, around the Qanat, a culture was formed that promoted adaptation to drought, contentment in water consumption, and the benefit of collective work, and it had become the lifestyle of Khorasan people. This culture was alive and dynamic until the beginning of the modern era, but with the entry into the modern era and the decline of the Qanatic civilization, the Qanats of Khorasan were destroyed and its surrounding culture was also destroyed. The present article is limited to the geography of Khorasan in order to deal with more details of the historical developments of the Qanat in one of Iran's Qanat-rich provinces and to obtain a better understanding of the overall issue of the Qanat. The main question is what is the history of Qanat in Khorasan and what kind of culture was it? According to the nature of the subject, descriptive and analytical methods will be used in the evaluation of historical and geographical data.

    Keywords: Qanat, Khorasan, history, Drought, Culture
  • samaneh kakavand * Pages 175-212

    In 1930, the Etemad Carpet Company was founded in Qazvin, Iran, and by the end of its 11-year run, it had transformed the city’s long carpet-making tradition. This article explores the hallmarks of Etemad carpets in the historical context in which the company operated. Analyzing the designs of the Etemad carpets in the Qazvin Museum suggests that although the company’s weavers came from all across the country, Etemad carpets remained consistently unique and innovative in their designs. Conducted as descriptive-analytical research, the study looked at written sources as well as archival pictures of Etemad carpets, and interviewed experts and scholars. It found that variety in design, colors, and motifs was the chief characteristic of Etemad carpets. The carpet designs featured innovative floral and abstract motifs, had little empty areas, and dominated their backgrounds. The use of a diverse set of floral motifs — including round flowers, Shah Abbasi flowers, leaves, buds, and arabesques — and various design compositions brought variety to Etemad carpets. Furthermore, the designs were visibly influenced by the native climate, featuring grape leaves and pistachio flower clusters, which represented two of Qazvin’s major crops. Khataee motifs were more frequent than arabesques across all the studied Etemad carpets,

    Keywords: Etemad Carpet Company, Etemad carpet designs, Handwoven carpets, Qazvin Museum
  • Seyed Ali Mazinani *, Seyyed MohammadReza Mazinani Pages 213-250

    Considering the maritime culture of the northern coasts of the Persian Gulf and Bushir’s people reveals a full geographic, economic, and demographic marine cycle. The cycle is integrated into a greater geographic area extended from the Red Sea to the South China Sea and starched back well into millennia. The main problem to this survey is the ways through which that maritime culture led to shape a specific form of dispositions, system of knowledge, lived experiences, information network. Accordingly, the present article will discuss Bushir people’s dispositions at first. Afterwards it will depict their information network through following categories, navigation, oceanography, marine goods knowledge, pearl hunting, and ship-making industries. Data collecting process in this text is library-based and, meanwhile, data analyzing will be subjected to a descriptive-explicative method. It is supposed that the present text elucidates successfully the maritime network and heritage of Bushehr in the both technical features and its impacts on the social life of that littoral population.

    Keywords: Bushehr, Persian Gulf, navigation, Culture, system of knowledge
  • Maryam Kian Asl * Pages 251-279

    Shams-Ol-Emareh Palace, as the first tall and five-story building in Tehran, was built in 1282 by the order of Naser al-Din Shah and in imitation of European buildings, by Moayyer Ol Mamalek in a period of 2 years. Its construction and decorations are influenced by the trend towards western art It has been in Iran. Since oil painting was often used on textured surfaces, the application of this method on glazed tiles had not been done until then. In this article, this unique method, which was implemented in five private spaces on four floors of Shams-Ol-Emareh, is investigated. The main question of this research is this What are the reasons for using oil painting on glazed tiles in this building? This research was done by descriptive-analytical method and data collection is done in field and library. Some believe that landscape painting is a copy of European classic paintings. The findings show that the variables of choosing the oil painting method are the result of the change of artists' approaches towards Iranian painting, the easy method, the availability of materials and the tendency to westernize, which was completely dependent on the social and political conditions of that time,

    Keywords: Oil painting, Transformation Farangi sazi, Postcard Painting, Patterned tile, Shams-Ol-Emare
  • Javad Nazarimoghaddam *, Hooshang Abbasi Pages 281-315

    Cooperation and mutual cooperation of humans has existed since the beginning of human life in all eras of life in all societies. The culture of cooperation among the women of Gilan is the most deeply rooted native culture, helping not only in production and work, but also includes various aspects of the life of the villagers and affects all relationships and provides women's integration and participation in the social arena and the role of women makes it look bolder. The purpose of presenting this article is to pay attention to one of the long-standing and traditional relations in Gilan, which has provided the background for the emergence of a kind of culture and literature, and has found and influenced all the foundations of life in fusion. This study is a descriptive and analytical research in which an attempt has been made to investigate aspects of the culture of cooperation and cooperation among the women of Gilan with an anthropological approach while paying attention to the lived experience of the people of Gilan. The findings of the research indicate that the forms of help among the women of Gilan are very diverse and diverse, and not only in rice cultivation,

    Keywords: Yavari, Participation, traditional cooperative, women, Guilan
  • Fatemeh Saedi *, Marziyeh Ghasemi Pages 317-341

    The variety of patterns and techniques of Baloch embroidery, the high elegance and geometry that lies in the art of Baloch embroidery, In the last century, it has attracted the attention of national and international designers towards this art. According to the background fabric, Baloch stitching can be implemented in two ways, Taarkesh and Taarshomar. In Taarshomar sewing, decorations are made on separate pieces and then connected to the main garment, But Taarkash stitching is performed directly on the main fabric and has a higher artistic value, But it should be kept in mind that not all motifs and sewing techniques can be implemented with this method. Trying to develop the art of Baluchi embroidery and creating innovation and creativity while maintaining the originality of the work and recognizing patterns based on the background fabric for easy implementation in clothing design topics are the goals of this research. So far, there has been no research that examines the traditional methods of Balochi embroidery in clothing design, And the present research, using analytical-descriptive method, focused on the division of patterns and techniques of Baloch sewing and how to implement the techniques according to the background fabric,

    Keywords: clothing design, Balochi embroidery, traditional motifs, sewing technique
  • Sara Sadeghi *, Javanmardzadeh Ardeshir, Manijeh Hadian Dehkordi, Reza Rezaloo Pages 341-379

    Dogs are one of the first animals domesticated by humans. Dogs have always been a good friend and companion of humans. The paintings found in the caves of primitive humans indicate that the relationship between humans and dogs is at least 16 thousand years old. Dogs are found in different scenes and poses in Iranian rock art in all four cultural regions (i.e., north, west, south, and east). Regarding the history, diversity, and dispersion of the dog motifs in pictographs of different areas in Iran, this study aims to evaluate dog motifs and their breeds in the rock artworks of Lorestan. The main research questions are: "What is the morphology and breed of dog motifs in pictographs of Lorestan?" "Which kind of scenes and subjects are included in pictographs in Lorestan?" and "What rock artworks can be compared to dog motifs in pictographs of Lorestan?" The current study is a qualitative research using a descriptive-analytical-comparative approach. The data was collected by library and field research. The statistical population included Lorestan pictographs in Mehrdad Stone and Mirmalas in Kuhdasht, and Takhte Chan in Poldokhtar. The results showed that dog motifs in pictographs of Lorestan are different in morphology.