فهرست مطالب

نشریه آرمان پردازش
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی رضائی* صفحات 1-10

    در دنیای رقابت محور امروز، اطلاعات بعنوان یکی از فاکتورهای تولیدی مهم پدیدار شده است. در نتیجه تلاش برای استخراج اطلاعات از داده ها توجه بسیاری از افراد دخیل در صنعت اطلاعات و حوزه های وابسته را به خود جلب نموده است. حجم بالای داده های دایما در حال رشد در همه حوزه ها می باشد و تفاوت وسیع در فرآیندهای تولید داده پیچیدگی مدیریت و استخراج اطلاعات را افزایش داده است. اخیرا استراتژیها و فنون متعددی برای گردآوری، ذخیره، سازماندهی و مدیریت کارآمد داده های موجود و رسیدن به نتایج معنی دار بکار گرفته شده اندداده کاوی یکی از پیشرفتهای اخیر در راستای فن آوریهای مدیریت داده هاست. اصطلاح داده کاوی به فرایند نیم خودکار تجزیه و تحلیل پایگاه داده های بزرگ به منظور یافتن الگوهای مفید اطلاق می شود. در این تحقیق قصد داریم فرایند عملیاتی سازی داده کاوی را بررسی نموده و به تحلیل دقیق و کاربردی این موضوع بپردازیم. بعلاوه درخصوص کاربردها و ابزارهای مهم این حوزه تحقیق نماییم.

    کلیدواژگان: داده کاوی، مدیریت داده، تحلیل، مخزن داده، تشخیص الگو
  • زهرا نصیری* صفحات 11-20

    در حال حاضر، رشد چشمگیر تعداد کاربران خدمات برخط و سیستم های توزیعی، مقدار زیادی از اطلاعات پایگاه داده ای در سطح انبارهای داده و کلان داده ها را تولید می نمایند. انبارهای داده مجموعه بزرگی از داده های تجاری هستند که به سازمان ها و کسب وکارها کمک می کند تا در تصمیم گیری های خود دقیق تر و هوشمندانه تر عمل کنند. کلان داده نیز مجموعه ای بسیار بزرگ از داده ها است که از منابع متعددی جمع آوری می شود. این داده ها می توانند نتایج ارزیابی عملکرد یک سازمان یا تعاملات مخاطبان آن در شبکه های اجتماعی باشند. بنا به اهمیت روزافزون کارکردهای کلان داده و انبارهای داده، مسیله ای حفظ امنیت داده ها، بزرگترین تهدیدی است که این سیستم ها با آن مواجه می شوند. اساسا پرداختن به مقوله امنیت اطلاعات و ایمن سازی شبکه های اینترنتی، انبارهای داده و خدمات مبتنی بر کلان داده، مستلزم توجه ویژه سازمان به جایگاه امنیت اطلاعات و ایمن سازی همه جانبه این سیستم ها بوده و می بایست به این مقوله در سطح کلان و از بعد منافع و فواید آن نگریست. وجود ضعف امنیتی در این سیستم ها، عدم آموزش و توجیه صحیح کاربران صرف نظر از دیدگاه آنان نسبت به جایگاه و اهمیت ایمن سازی، عدم وجود دستورالعمل های لازم برای پیشگیری از نقایص امنیتی، عدم وجود سیاست های مشخص و مدون به منظور برخورد مناسب و بموقع با اشکالات امنیتی، مسایلی را به دنبال خواهد داشت که ضرر آن متوجه همه کاربران و قابلیت های عملیاتی این سیستم ها می گردد و عملا زیرساخت اطلاعاتی سازمان ها را در معرض آسیب و تهدید جدی قرار می دهد. در این مقاله قصد داریم درخصوص جنبه های ایمن سازی انبارهای داده و کلان داده ها تحقیق نموده و راهکارهای موثر و منطقی این حوزه را بررسی نماییم.

    کلیدواژگان: مدیریت امنیت، قابلیت اطمینان، پایگاه داده تحلیلی، اطلاعات بزرگ، رمزگذاری داده ها
  • وهاب امینی آذر*، رسول فرحی، اقبال خوانچه سپهرالدین صفحات 21-39

    یکی از مهم ترین مشکلات درجهان، افزایش هزینه ها در حوزه سلامت است؛ از پژوهش های مهم سال های اخیر برای کاهش این هزینه ها، پیش بینی بیماری ها می باشد. بیماری های کبد یکی از بیماری های جدی در جهان است، زیرا کبد نقش حیاتی در بدن انسان دارد و هرگونه اختلال در کبد باعث مشکلات جدی و جبران ناپذیری در بدن می شود. اغلب بیماری های کبدی تا مراحل پیشرفته، علایم خاصی را نشان نمی دهند. نداشتن علایم در مراحل اولیه ممکن است موجب تشخیص نادرست بیماری توسط بسیاری از پزشکان گردد که این تشخیص نادرست می تواند منجر به درمان اشتباه و تجویز داروی نامناسب و در نتیجه ایجاد عوارض حاد و بلند مدت این بیماری و یا مشکلات دیگر گردد. بنابراین تشخیص زودتر و دقیق تر مشکلات کبدی به کمک تجزیه و تحلیل دقیق ویژگی های موثر یک سیستم تشخیص پزشکی اتوماتیک، جهت درمان صحیح و پیشگیری از آسیب های جدی به این عضو حیاتی، ضروری به نظر می رسد. به همین منظور استفاده از تکنیک های داده کاوی، یادگیری ماشین و بهره گیری از الگوریتم های فراابتکاری جهت ارایه مدلی هوشمند برای تشخیص زودهنگام این بیماری لازم و ضروری می باشد. بر این اساس هدف این پژوهش بررسی جامع بر بیمار های کبدی، روش های تشخیص و پیش بینی این بیماری ها توسط تکنیک های یادگیری ماشین و الگوریتم های فراابتکاری از نظر اهداف، محدودیت ها و قابلیت ها در حوزه پزشکی می باشد. نتایج گویا این است الگوریتم جنگل تصادفی، شبکه های فازی عصبی و الگوریتم بردار پشتیبان نسبت به الگوریتم های فراابتکاری راه-حل های تقریبی را سریع تر پیدا می کنند و همچنین در مقایسه با الگوریتم های قطعی معمولا نتایج بهتری را ارایه می-دهند، همچنین از میان مجموعه داد های بیمارهای کبدی مجموعه داده ILPD به دلیل دسترسی آسان تر و ابزار MATLAB به دلیل سادگی و قابل فهم بودن بیشترین کاربرد را در تشخیص و پیش بینی بیماری های کبد دارند.

    کلیدواژگان: بیماری های کبد، تشخیص و پیش بینی هوشمند، داده کاوی، تکنیک های یادگیری ماشین، الگوریتم های فرابتکاری
  • فاطمه سعیدی* صفحات 40-49

    اخیرا، با توجه به افزایش روزافزون استفاده از دستگاه های ارتباطی هوشمند، همه روزه شرکتها و افراد بیشتری به سمت تولید برنامه های موبایلی حرکت میکنند تا محصولات آنها از کاربری بیشتری برخوردار باشد. سیستم عامل اندروید از فناوری های جدید است که در زمان کوتاهی بروزرسانی می شود، ارتقا می یابد به سرعت امکانات بیش تری به آن اضافه می شود تا کارایی بیشتری داشته باشد. سیستم عامل اندروید به منزله اولین سیستم عامل جامع و کامل موبایل است که به صورت متن باز منتشر شده است. اگرچه توسعه برنامه های موبایلی مبتنی بر سیستم عامل اندروید علاوه بر مزایای غیر قابل انکار، چالشهایی را نیز به همراه دارد که از انگیزه ها و اهداف انجام این پژوهش بوده است. بنابراین با توجه به محبوبیت و اهمیت ابعاد مختلف این سیستم عامل و با الهام گرفتن از کارهای انجام شده در این زمینه، در این مطالعه سعی کرده ایم تا مروری بر قابلیت ها، کارکردها، نسخه ها، چالش ها، چشم اندازها و راهکارهای رفع این چالش ها در سیستم عامل اندروید داشته باشیم.

    کلیدواژگان: هوش تجاری، سیستم عامل های موبایل، اندروید، امنیت، تکه تکه شدن
  • محمد طاهری*، معصومه صادقی صفحات 50-59

    امروزه شبکه های بی سیم می توانند در تعامل با بسیاری از کاربردهای نوین مانند مانیتورینگ ترافیک، بررسی میدان جنگ و مانیتورینگ بر مبنای حسگر و شبکه های توزیعی بکار روند. شبکه های حسگر بی سیم یکی از کاربردهای مهم سیستم های سایبر فیزیکی به شمار می آیند که در آنها با استفاده کردن از تعداد زیادی گره حسگر در یک محیط وسیع جمع آوری اطلاعات از محیط پیرامون صورت می پذیرد. یک شبکه بی سیم می تواند اجتماعی از شبکه های حسگر با دستگاه های محاسباتی و اطلاعاتی باشد. این سیستم ها می توانند وضعیت محیط اطراف را به صورت هوشمندانه نظارت و پایش نموده و با پاسخی هوشمندانه به رخدادهای محیط اطراف، واکنش نشان دهند. به دلیل محدودیت های تکنولوژیکی و تاثیرات زیست محیطی، داده های حسگر جمع آوری شده توسط این سیستم ها ذاتا نویزی بوده و ممکن است هشدارهای بسیاری اشتباه صادر کنند و این بسیار مطلوب است که اطلاعات معنی دار از یک مجموعه ی بزرگ داده های نویز دار غربال شوند. رهگیری اهداف در این سیستم ها مسیله ای است که تحقیقات بسیاری را به خود مشغول کرده و در سال های اخیر با محقق شدن امکان ساخت شبکه های حسگر بی سیم، استفاده از این شبکه ها در محیط های مختلف برای رهگیری هدف های متحرک نیز مطرح شده است و یکی از مهم ترین موضوعات در این شبکه ها بشمار می آید. در این پژوهش به بررسی رویکردهای رهگیری اهداف بر روی شبکه حسگر بی سیم پرداخته، مسایل و مشکلات رهگیری را مطرح می کنیم، سپس در ادامه به بررسی روش های رهگیری رایج در این شبکه ها و پارامترهای کیفی مرتبط می پردازیم.

    کلیدواژگان: رهگیری هدف، الگوریتم های رتبه بندی، شبکه حسگر بی سیم، سیستم های سایبر فیزیکی
  • سعید سلیمانی* صفحات 60-69

    امروزه از چارچوب های مدیریت شبکه های توزیعی برای تهیه، بهره برداری، نگهداری و ایمن سازی زیرساخت های شبکه استفاده میشود. اساسا مدیریت صحیح شبکه های توزیعی نیازمند طیف وسیعی از فعالیت ها، روش ها، روال ها و استفاده از ابزارهای اجرایی، عملیاتی و نگهداری از سیستم های کامپیوتری می باشد. زمانی که موضوع حملات امنیتی در کمین شبکه مطرح می شود، اهمیت مدیریت جامع و نظارت روی داده هایی که در شبکه رد و بدل می شوند دوچندان خواهد بود. برای اینکه مدیران چنین شبکه هایی بتوانند به طور منظم روی لاگ های سیستم و چارچوب عملیاتی آن نظارت داشته باشد و مشکلات سخت افزاری، نرم افزاری و حملات امنیتی را شناسایی کند، نیاز به چارچوبی مدون است که مدیریت جامع و نظام مند شبکه را بر عهده بگیرد. چارچوبی که وقایع امنیتی را تجزیه وتحلیل کند، لاگ های سیستم را جمع آوری و دسته بندی کرده و در کل مدیریت و نظارت روی شبکه را به صورت متمرکز امکان پذیر کند. رویکرد مدیریت جامع شبکه های توزیعی مجموعه ای از سخت افزارهای ارتباطی و نرم افزارهای رابط کاربری و ملحقات را به صورت سامانه ای یکپارچه برای کنترل ابزارها و تجهیزات شبکه و نظارت بر عملکردها به خدمت میگیرد. دیدگاه مدیریت جامع شبکه های توزیعی منابع شبکه را به شکلی کارآمد، موثر و سریع در دسترس کاربران قرار میدهد. همچنین بهینه سازی شبکه با استفاده از تجزیه و تحلیل خطا و مدیریت عملکرد تضمین میشود. با استفاده از چارچوب های مدیریت جامع میتوان بهترین ابزارهای مناسب برای مدیریت، نظارت و کنترل شبکه را به کار گرفت تا در صورت نیاز، به چالش های پیش آمده در شبکه پاسخ دهند. در این مقاله قصد داریم درخصوص رویکرد دستیابی به مدیریت جامع شبکه های توزیعی و ابعاد آن تحقیق و بررسی نماییم.

    کلیدواژگان: مدیریت شبکه، امنیت، مدیریت خطا، کارائی، حسابرسی منابع
|
  • Morteza Rezaei * Pages 1-10

    In today's competitive world, information has emerged as one of the important production factors. As a result, the effort to extract information from data has attracted the attention of many people involved in the information industry and related fields. The large volume of data is constantly growing in all fields and the vast difference in data production process has increased the complexity of information management and extraction. Recently, several strategies and techniques have been used to collect, store, organize and efficiently manage existing data and achieve meaningful results, and data mining is one of the recent developments in the direction of data management technologies. The term data mining refers to the semi-automatic process of analyzing large databases and data warehouses in order to find useful and applicabale patterns. In this research, we are going to examine the operationalization process of data mining and do a practical analysis of this issue. In addition, we will research about the important applications and tools of this field.

    Keywords: Data Analysis, data management, Analysis, Data Repository, Pattern recognition
  • Zahra Nasiri * Pages 11-20

    Currently, the significant growth of the number of users of online services and distributed systems generate a large amount of database information at the level of data warehouses and big data. Data warehouses are large collections of business data that help organizations and businesses make more accurate and intelligent decisions. Big data is also a very large collection of data collected from multiple sources. These data can be the results of evaluating the performance of an organization or the interactions of its audience in social networks. Due to the increasing importance of big data functions and data warehouses, the issue of maintaining data security is the biggest threat these systems face. Basically, dealing with the category of information security and security of internet networks, data warehouses and services based on big data, requires special attention of the organization to the position of information security and all-round security of these systems, and this category should be considered at the macro level and from the perspective of benefits and benefits. it looked The existence of security weaknesses in these systems, the lack of proper training and justification of users regardless of their point of view regarding the position and importance of security, the absence of necessary instructions to prevent security defects, the absence of specific and codified policies in order to properly and timely deal with Security flaws will lead to issues that harm all users and the operational capabilities of these systems and actually expose the information infrastructure of organizations to serious damage and threats. In this article, we are going to research the security aspects of data warehouses and big data and examine effective and logical solutions in this area.

    Keywords: Security Management, Reliability, Data warehouse, Big Data, Data Encryption
  • Wahab Aminiazar *, Rasoul Farahi, Eqbal Khancheh Sepehrardin Pages 21-39

    One of the most important problems in the world is the increase in costs in the field of health. One of the important research in recent years to reduce these costs is the prediction of diseases. Liver diseases are one of the most serious diseases in the world, because the liver plays a vital role in the human body, and any liver disorder causes serious and irreparable problems in the body. Most liver diseases do not show specific symptoms until advanced stages. Not having symptoms in the early stages may lead to the wrong diagnosis of the disease by many doctors, and this wrong diagnosis can lead to the wrong treatment and prescription of inappropriate medicine, and as a result, the creation of acute and long-term symptoms of this disease or other problems. Therefore, earlier and more accurate diagnosis of liver problems with the help of detailed analysis of the effective features of an automatic medical diagnosis system, for correct treatment and prevention of serious damage to this vital organ, seems necessary. For this purpose, it is necessary to use data mining techniques, machine learning and innovative algorithms to provide an intelligent model for early diagnosis of this disease. Therefore, the aim of this research is to comprehensively investigate liver diseases, methods of diagnosis and prediction of these diseases by machine learning techniques and meta-heuristic algorithms in terms of goals, limitations and capabilities in the field of medicine. The results show that random forest algorithm, fuzzy neural networks and support vector machine find approximate solutions faster than meta-initiative algorithms, and also usually get better results compared to deterministic algorithms. Also, among the datasets of liver diseases, the ILPD dataset is the most widely used in the diagnosis and prediction of liver diseases due to its easier access and the MATLAB tool due to its simplicity and comprehensibility.

    Keywords: iver diseases, intelligent diagnosis, prediction, Data Mining, Machine learning techniques, metaheuristic algorithms
  • Fatemeh Saeedi * Pages 40-49

    Recently, due to the increasing use of smart communication devices, every day more companies and people are moving towards the production of mobile applications, so that their products can be used more. The Android operating system is one of the new technologies that is updated in a short time, it is upgraded and more features are quickly added to make it more efficient. The Android operating system is the first comprehensive and complete mobile operating system that has been published as an open source. Although the development of mobile applications based on the Android operating system, in addition to undeniable advantages, also brings challenges that were among the motivations and goals of this research. Therefore, according to the popularity and importance of different aspects of this operating system and inspired by the work done in this field, in this study we have tried to review the capabilities, functions, versions, challenges, perspectives and solutions to solve this problem and challenges in the Android operating system.

    Keywords: Business intelligence, Mobile Operating Systems, Android, Security, Fragmentation
  • Mohammad Taheri *, Masoumeh Sadeghi Pages 50-59

    Nowadays, wireless networks can be used in interaction with many novel applications such as, traffic monitoring, battlefield survey, monitoring based on sensors and distribution networks. Wireless sensor networks are one of the important applications of cyber-physical systems in which information is collected from the surrounding environment by using a large number of sensor nodes in a wide environment. A wireless network can be a community of sensor networks with computing and information devices. These systems can intelligently monitor the state of the surrounding environment and react with an intelligent response to the events of the surrounding environment. Due to the technological limitations and environmental influences, the sensor data collected by these systems are inherently noisy and may have may issues and false alarms, and it is highly desirable to sift meaningful information from a large set of noisy data. Target tracking in these systems is a critical problem that has occupied many researches and in recent years, with the realization of the possibility of building wireless sensor networks, the use of these networks in different environments for tracking moving targets has also been proposed, and one of the most important issues in this Networks are considered. In this research, we investigate the approaches of tracking targets on wireless sensor network. We present the issues and problems of tracking, then we continue to review the common tracking methods in these networks and related qualitative parameters.

    Keywords: Target Tracking, Ranking Algorithms, Wireless Sensor Network, Cyber Physical Systems
  • Saeed Soleymani * Pages 60-69

    Today, distributed network management frameworks are used to provide, operate, maintain and secure network infrastructures. Basically, the correct management of distribution networks requires a wide range of activities, methods, routines and the use of executive, operational and maintenance tools of computer systems. When the issue of security attacks lurking in the network is raised, the importance of comprehensive management and monitoring of the data exchanged in the network will be twofold. In order for the managers of such networks to be able to regularly monitor the system logs and its operational framework and to identify hardware, software and security attacks, an integrated management framework is needed to undertake the comprehensive and systematic management. An approach that analyzes security events, collects and categorizes system logs and enables de-centralized network management. The comprehensive and integrated management approach of distribution networks uses a set of communication hardware and user interface software and accessories as an integrated system to control network tools and equipments. The perspective of integrated management of distribution networks makes network resources available to users in an efficient and fast method. Therefore, network optimization is guaranteed using error analysis and performance management. By using comprehensive management frameworks, the best suitable tools for managing, monitoring and controlling the network can be used to respond to the challenges in the network if needed. In this article, we intend to research and examine the approach of achieving integrated management approach for distribution networks and its dimensions.

    Keywords: Network Management, Security, Error Handling, Efficiency, Resource Audit