فهرست مطالب

نشریه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/07
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدعلی محققی صفحه 1
  • سید مسعود خاتمی* صفحه 2
  • علی مهرابی توانا* صفحات 4-11
    وضعیت بهداشتی رزمندگان و مردم بومی و شیوع بیماری های بومی و غیر بومی در دوران 8 ساله دفاع مقدس در این نوشته بررسی شده است. با شناخت و کنکاش در پاتولوژی جفرافیایی مناطق دفاع مقدس، شیوع بیماری ها، شرایط بهداشتی قبلی، تحولات بهداشتی ادوار مختلف جنگ، اقدامات پیشگیرانه، تدابیرکنترل کننده بیماری های بومی و سایر اقدامات بهداشتی فردی و عمومی، تلاش های ارتقاء بخش بهداشت محیط و نظامات و مقررات محیط های نظامی، نتایج شگرف و درخشانی حاصل شد که زمینه ساز موفقیت های نظامی و راهبردی برای رزمندگان اسلام و مدافعان وطن بود. در این مطالعه اقدامات ویژه کنترل کننده لیشمانیوز جلدی معرفی شده است.
    کلیدواژگان: بهداشت، دفاع مقدس، لیشمانیوز جلدی
  • کاظم ندافی، علیرضا مصداقی نیا*، حسن عراقی زاده، محمدهادی ایازی صفحات 12-18
    ارزیابی سریع وضعیت بهداشتی (Rapid Health Assessment) پناهجویان جهت برنامه ریزی بهینه و ارایه موثر خدمات بهداشتی عمومی فوری در شرایط اضطراری جنگی اجتناب ناپذیر است. برهمین اساس جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات در سه سطح زیر ضروری است:  الف: داده های جمعیت شناختی آوارگان، بیماری های رایج در شرایط جاری آوارگی، مرگ و میر، وضعیت جاری تغذیه ای، آب آشامیدنی، بهسازی محیط، امکانات شستشوی دست، وضعیت ایمن سازی، نیازهای ویژه گروه های آسیب پذیر مانند کودکان، بیماران، زنان باردار و سالمندان.  ب: اطلاعات و ویژگی های محل های اسکان، پیش بینی وضعیت آب و هوا، منابع انرژی مورد نیاز، بیماری های فراگیر تهدید کننده، همه گیری های فصلی.  ج: به کارگیری سیستم مناسب از قبل طراحی شده اطلاعات سلامت (HIS Health Information System)، برای برنامه ریزی کنترل بیماری های اسهالی و همه گیری ها، ارزیابی منابع انسانی مورد نیاز، بسیج نیروهای سلامت داوطلب خدمت در اردوگاه ها و آموزش آنها قبل از شروع خدمت، و هماهنگی عملیات در بخش های مختلف.  موثرترین اقدامات برای جلوگیری از مرگ و میر و کاهش بیماری ها عبارتند از: محافظت از خشونت، جیره غذایی کافی، آب آشامیدنی بهداشتی، کنترل بیماری های اسهالی، واکسیناسیون بر علیه سرخک، تامین بهداشت مادران و کودکان.
  • احمد اخوان مهدوی* صفحات 19-27
    قبل از انقلاب و تا آغاز جنگ تحمیلی، در ارتش هر یگان رزمی، اعم از لشکر یا تیپ، واحدی به نام "بهداری"، امداد و بهداشت کل یگان را بر عهده داشت. عموم خدمات مورد نیاز در زمان آفندی و پدافندی، در شهرها و مراکز عملیاتی بر عهده همین واحد بود. در زمان جنگ آرایش بهداری رزمی در ارتش جمهوری اسلامی از نزدیکترین فاصله به خطوط نبرد تا شهرهای بزرگ، به ترتیب عبارت بودند از: پست های امداد، اورژانس های خط، اورژنس های مادر، بیمارستان های صحرایی، بهداری پشت خطوط دفاعی (بیمارستان های مادر)، بیمارستان های شهرهای نزدیک مناطق جنگی و بیمارستان های شهرهای دیگر کشور. ساختار بهداری رزمی در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، که نیرویی تازه تاسیس بود، هنوز شکل منسجمی به خود نگرفته بود. در زمان عملیات، امدادگران یا پزشک یاران همراه نیروهای عملیاتی بالای سر مجروحان می رفتند و اقدامات اولیه را انجام می دادند، سپس مجروح به پست امداد منتقل می شد. در طول دفاع مقدس تعداد زیادی اورژانس در مناطق عملیاتی دایر و فعال گردید. این مطالعه اسامی و مشخصات این مراکز اورژانس را در دفاع مقدس ترسیم نموده است.
  • محمدرضا ظفرقندی*، شهرام پایدار صفحات 28-33
    تریاژ یک لغت فرانسوی از ریشه"trier"، که عبارت است از: فرآیند عملیاتی طبقه بندی مصدومین برای اختصاص منطقی منابع و امکانات محدود به آنها. تریاژ امری چالش برانگیز به خصوص در شرایط جنگی با محدودیت بالقوه امکانات پزشکی، زمان های انتقال طولانی و شرایط دشوار است. یا به عبارتی دیگر تریاژ نجات جان هر تعداد بیشتر از مجروحین و بازگرداندن آنها به فعالیت رزمی است. از ازدحام نیروها و امکانات در شرایط آسیب پذیر تا حد امکان باید اجتناب شود، مجروحین بر حسب نیاز فوری به اقدامات حیات بخش، طبقه بندی شوند، ارزیابی و رتبه بندی شدت جراحات در ترومای جنگی در سیستم های مختلف متفاوت است و هدف اصلی تشخیص سریع آن دسته از مجروحینی است که به اقدامات احیای کنترل کننده صدمات و حفظ کننده حیات (Lifesaving and damage control resuscitation) نیاز دارند، محدودیت منابع، سیستم امداد و انتقال و شرایط جنگی در تصمیمات مورد ملاحظه قرار گیرد،یک پروتکل استاندارد و دستورالعمل قابل اجرا و از قبل تعلیم داده شده برای اجرای معتبر تریاژ در شرایط میدانی موردنیاز است،تلاش برای برگشت هرچه سریع تر به وضعیت عادی در همه موارد تریاژ. شدت درگیری نظامی، شدت، کیفیت و تنوع جراحات، تعداد مجروحین، شرایط محیط رسیدگی، امکانات موجود، همگی برای اقدام مناسب تیم تروما در شرایط رزمی باید مورد ملاحظه قرارگیرد. رعایت اصول تریاژ در شرایط جنگی تیم تروما را قادر خواهد ساخت تا مناسب ترین مراقبت های حیاتی را در صحیح ترین زمان، به گروه بزرگتری از مجروحین در شرایط میدانی جنگ ارایه نماید. در این مقاله رتبه بندی و آلگوریتم های مختلف تریاژ (Different triage scores and algorithms) مورد استفاده دردفاع مقدس و صحنه های جنگی زمان حاضر ارایه و اختلافات و وجوه تمایز مشخص می شود. سایر مطالب منتخب مورد بحث عبارتند از پیش بینی نیاز به انتقال وسیع خون (Massive transfusion)، پارامترهای همودینامیک (Haemodynamic parameters) و شرایط ویژه نظیر حملات شیمیایی است.
    کلیدواژگان: تریاژ، تروما، مجروح جنگی، انتقال خون وسیع، کنترل صدمات، جنگ
  • سید محمدرضا کلانتر معتمدی* صفحات 34-40
    زمینه و هدف

    کنترل شرایط بهداشتی و درمانی دشوار ناشی از جنگ تحمیلی، مرهون تدابیر هوشمندانه علمی و مدیریتی و حضور جهادگرانه و مخلصانه پزشکان و پرسنل خدوم نظام سلامت در دوران باشکوه دفاع مقدس بوده است. به منظور بهره برداری جامعه سلامت زمان حاضر و نسل های بعد، با مروری بر تجارب و ساختار کنترل ترومای جنگی در دفاع مقدس، مستند در برگیرنده تجارب مبتنی بر شواهد روزآمد تهیه شده است.

    روش ها

    تلفیقی از مرور نوشتجات فارسی مرتبط، جمع بندی تجارب صاحب نظران و فعالان حاضر در جنگ تحمیلی و برگیری از مستندات روزآمد در گل واژه های منتخب

    یافته ها

    ساختار و تجارب کنترل ترومای جنگی در دفاع مقدس مرهون اصول، اقدامات، راهبردها و عملکردهای ده گانه زیر بوده است: نظم و کار سیستمیک، نظارت بهداری رزمی بر پرسنل داوطلب در تمام سطوح، از امدادگران تا پرستاران و پزشکان متخصص، مدیریت توامان نظامی و علمی در بهداری رزمی، برنامه ریزی جهت کنترل نیازهای فوری، پیش بینی و آمادگی برای شرایط نزدیک بعدی، تامین تجهیزات، داروها و ملزومات و سطح بندی توزیع آنها برحسب اهداف و ماموریت و ارتقای مستمر در طول جنگ تحمیلی، التزام به انطباق دستورالعمل های علمی و اقدامات درمانی با علم، تجربه و منطبق بر جدیدترین شواهد علمی شواهد زمان، طراحی ساختار مناسب بهداری رزمی، پاسخگو و قابل انعطاف در شرایط مختلف (امداد، انتقال، اورژانس، تریاژ، درمان)، تعیین دقیق شرح وظایف در سلسله مراتب نیروی انسانی بهداری رزمی، جمع بندی تجارب قبلی برای بازطراحی ساختار و آموزش نیروی انسانی، همایش های هم اندیشی و علمی برای ارتقای عملکرد.

    نتیجه گیری

    مدیریت بهداشت و درمان در طول جنگ تحمیلی عراق، اثربخشی "مراقبت از تلفات تاکتیکی" و اقدامات مدیریتی و فداکاری و حضور فعال متخصصان و پرسنل مراقبت های بهداشتی مجاهد را در طول جنگ عراق و ایران نشان داد.

    کلیدواژگان: ترومای جنگی، دفاع مقدس، بیمارستان صحرائی، تریاژ، جنگ تحمیلی
  • محمدعلی محققی* صفحات 41-47
    زمینه و هدف

    خونریزی مهم ترین علت منتهی به مرگ در مجروحین جنگی است و مصدومینی که در زمان انتقال خون دچار اختلالات انعقادی هستند، پیش آگهی وخیمی خواهند داشت. احیای سریع با استفاده از خون کامل (Whole blood) و فراورده های خونی، بهترین نتایج را به دنبال خواهد داشت.ارایه دستورالعملی برای ارایه مناسب ترین روش احیاء مجروحین مبتلا به شوک هموراژیک در اورژانس های نزدیک به خطوط درگیری در میدان های نبرد، به استناد تجارب قبلی و شواهد معتبر جاری که در زمان حاضر و آینده کاربرد داشته باشد.

    روش ها

    این نوشته کوتاه مروری است بر تجربیات دوران دفاع مقدس و بعد از آن و نیز ادبیات علمی روزآمد، در زمینه جایگزینی مایعات در شوک هموراژیک در مجروحین جنگی.

    یافته ها

    کاربرد پلاسمای خشک (Dried plasma (DP))، خون کامل، فرآورده های طبیعی افزایش دهنده حجم پلاسما (Hetastarch)، فرآورده های خونی (Blood products)، احیای کنترل کننده آسیب و انتخاب محلول های (سرم ها) مناسب، احیای هیپوتانسیو، احیای کنترل کننده آسیب (Damage control resuscitation) و اجتناب از کابرد حجم های زیاد کریستالوییدهای که دارای اهمیت و موضوعیت در احیای مجروحین جنگی است.

    نتیجه گیری

    افزایش محدود در حجم داخل عروقی و رساندن فشار خون سیستولیک به حدود 90 میلی متر جیوه مناسب ترین رویکرد است که موجب برقراری جریان خون در اعضای حیاتی می شود. انتقال خون تازه و کامل هر وقت امکان پذیر باشد، نسبت به سایر روش ها ترجیح دارد. در مواردی که خون و فرآورده های آن در دسترس نیست، پلاسمای لیوفیلیزه، کولوییدها و مقادیر محدود کریستالوییدها استفاده شود.

    کلیدواژگان: احیا- جایگزینی مایعات، خون کامل گرم، اختلال انعقادی، احیای کنترل کننده آسیب
  • علی ابراهیمی* صفحات 48-51

    در این گزارش یک مورد ترومای پیچیده فک تحتانی با تخریب وسیع ماندیبول و نسوج نرم نیمه تحتانی صورت معرفی می شود. علاوه بر تخریب وسیع فک اسفل، نسوج نرم صورت، فک تحتانی، لب پایین، حفره دهان، قدام زبان، کف دهان و قسمت فوقانی گردن که شرایط بحرانی برای این سرباز 30 ساله ایجاد کرده بود. بیمار در بیمارستان صحرایی (Field Hospital) منطقه حادثه در عراق به روش کنترل آسیب (Damage control resuscitation)، احیاء شده و سپس به بیمارستان بقیه الله الاعظم تهران منتقل گردید و طی یک سری اعمال جراحی پیچیده ترمیمی، درمان و بازسازی شد. نتایج خوب درمانی با اقدامات بازتوانی در دوره پیگیری ادامه یافت.

    کلیدواژگان: تروما، ترومای صورت، ترومای جنگی، بازسازی
  • عباس کبریایی زاده* صفحات 52-53
|
  • Mohammadali Mohaqeqi Page 1
  • Seyed Masoud Khatami * Page 2
  • Ali Mehrabi Tavana * Pages 4-11
    Background and Aim
    This study aimed to assess the outbreak of diseases, health conditions, and healthcare developments during the 8-year Iraq-Iran war.
    Methods
    The health status of military forces and the indigenous population as well as the prevalence of indigenous and non-indigenous diseases were reviewed. Preventive measures, the measures used for disease control as well as other individual and public healthcare measures were assessed.
    Results
    Effective environmental healthcare measures taken and the regulations implemented in the military environment, as well as the residential areas of the indigenous population, showed dramatic results in disease control.
    Conclusion
    Special measures to control cutaneous leishmaniasis effectively are presented.
    Keywords: Healthcare, Iraq-Iran war, Cutaneous leishmaniasis
  • Kazem Nadafi, Alireza Mesdaghinia *, Hassan Araghizadeh, Mohammad Hadi Ayazi Pages 12-18
    Background and Aim
    Rapid health assessment of war refugees is mandatory for optimal planning and effective delivery of public health services. Data collection is essential.
    Methods
    We sought to assess: A: Information on demography, mortality, nutritional status, provision of drinking water, environmental conditions, hand washing facilities, immunization status, special needs of vulnerable groups such as children, patients, pregnant women and the elderly. B: Information on shelter site planning, weather forecast, energy resources, threatening incidents, and seasonal epidemics. C: Health Information System (HIS) designed to plan for control of diarrhea and epidemics, assess the required human resources, mobilize the Volunteer health personnel and train them before providing service, and Coordination of operations in different sectors.
    Results
    The most effective measures to prevent mortality and reduce morbidity were: Protection from violence, mass vaccination against measles, ample food supplies; special nutritional rehabilitation programs, safe water supply, and sanitation; prevention and control of diarrhea, communicable diseases and potential epidemics, and provision of maternal and child healthcare programs.
    Conclusion
    Rapid health assessment of war refugees is necessary for optimal planning and effective delivery of public health services.
    Keywords: public health, War refugees, disaster, Refugee camp, Rapid health assessment
  • Ahmad Akhavan Mahdavi * Pages 19-27
    Background and Aim
    Before the revolution and until the beginning of the imposed Iraq-Iran war, every combat unit, in the army, had a unit called the "healthcare unit". This unit was responsible for all healthcare needs and necessary aid of combatants. We sought to assess the general services required during offensive and defensive periods delivered by the same unit in the cities and military operation centers.
    Methods
    During wartime, the structure of military health services in the Islamic Republic of Iran's army, spanned from the closest distance to the front lines to the tertiary hospitals in major cities. These included the relief posts, front line emergency units, umbrella emergency centers, field hospitals, supporting medical facilities, general hospitals in major cities close to the war zones, and specialized hospitals in other cities of the country which were assessed.
    Results
    The structure of the military medicine units in the guards corps of the Islamic revolution of Iran, a newly established military force, provided emergency first aid by the field paramedics alongside the operational forces at the war zones. After this vital step, the wounded were taken back to the rescue posts. During the war, several emergency services were operating in the battlefields and war zones.
    Conclusion
    This study outlines the effective organization and characteristics of these emergency units.
    Keywords: Military Medicine, Emergency units, Iraq-Iran war, field hospital, Relief posts
  • Mohammad Reza Zafarghandi *, Shahram Paydar Pages 28-33
    Triage comes from the French verb "trier". It is the process of prioritizing the injured for the rational allocation of treatment when limited resources and facilities are available. In war times with potential medical constraints, long evacuation times, and difficult situations, the triage procedure can be most challenging. We sought to assess our triage system. Our triage system was based on the following principles: Sorting of military injured for immediate medical needs. Using standard and up to date guidelines for identifying the appropriate triage categories for specific injuries. Accounting for limited resources for treatment and transport, as well as tactical considerations for rendering medical care. Provision for returning to ordinary routine, as soon as possible. Wound severity, number of casualties, environment conditions, and available resources, must be considered when preparing the team for a successful response. Taking into account the principles of combat triage, the trauma team can offer optimum medical care, at the optimum time, to a larger number of wounded victims on the battlefield. The assessment and rating of the severity of injuries in war trauma varies and differs from civil conditions. In this paper, the ranking and different triage systems used on the battlefield during the war were assessed and differences and distinctions identified. Other topics discussed include predicting the need for large blood transfusion, hemodynamic parameters, and special conditions, such as chemical warfare.
    Keywords: triage, Trauma, Combat casualty, Massive transfusion, Damage control, war
  • Mohammadreza Kalantar Motamedi * Pages 34-40
    Background and Aim

    Experience with healthcare management under extreme conditions during the Iraq-imposed war are presented in this paper. Progress and success in the field of “Tactical Combat Casualty Care” included scientific and managerial measures as well as the dedication and active presence of diligent specialists and healthcare personnel during the war. Herein, a review of our experience with our trauma system during the war is presented.

    Methods

    Related and relevant literature on combat trauma management during the war are reviewed. Evidence-based experiences of experts and relevant managerial activists are documented.

    Results

    Main strategies and basic management plans for our trauma system during 8 years of war is based on the following: 1. Systematic order and organization 2. Provision for the care of the injured and acquisition of all needed services, including the help of volunteers at all levels, from rescuers to nurses and specialist physicians 3. Integrating military and civil management of war injuries 4. Planning for control of immediate necessities and prediction to prepare for the near future, 5. Purposeful provision and distribution of needed equipment, drugs and supplies, 6. Obligation to adopt scientific and evidence-based guidelines on the latest scientific evidence. 7. Designing a comprehensive, responsive, and flexible trauma system with regard to different conditions (relief, transfer, emergency, triage, treatment, rehabilitation, follow-up). 8. Designing and educating basic duties and responsibilities of personnel at different levels 9. Regular and systematic monitoring and summing-up previous experience to re-design and improve the structure and available manpower 10. Conducting scientific conferences to present the experience gained

    Conclusion

    Healthcare management during the Iraq-imposed war showed the effectiveness of “Tactical Combat Casualty Care” and managerial measures and dedication and active presence of diligent specialists and healthcare personnel during the Iraq-Iran war.

    Keywords: Combat trauma, field hospital, triage, Iraq-Iran war
  • MohammadAli Mohagheghi * Pages 41-47
    Background and Aim

    Hemorrhagic shock is the leading cause of preventable death in warfare victims. Early resuscitation relies on prompt administration of suitable crystalloid and colloid solutions as well as whole blood and blood components. The purpose of this study was to present an effective guideline for use at emergency posts near the front lines to prevent the death of warfare victims in hemorrhagic shock.

    Methods

    In this short overview, our experience with fluid resuscitation in the management of hemorrhagic shock in wounded combatants during the Iraq-Iran war is presented.

    Results

    Dry plasma, whole blood, and blood products to increase the plasma volume were used. Increasing intravascular volume targeting a systolic blood pressure of 90 mmHg was deemed optimal for maintaining perfusion of vital organs. Hypotensive resuscitation, damage control resuscitation via transfusion of whole blood, colloids, and limited volumes of crystalloids were effective in the management of shock.

    Conclusion

    Early resuscitation using whole blood primarily is recommended for the resuscitation of hypotension whenever possible. When blood products are not available colloids are preferred and are considered the next best option and are preferred over crystalloid solutions for the management of shock.

    Keywords: Fluid resuscitation, Warm fresh whole blood, Coagulopathy, Damage control resuscitation
  • Ali Ebrahimi * Pages 48-51

    A case of complex facial trauma, from a high-velocity missile, involving the mandibular body and ramus and the dentoalveolar complex is presented. Devastating soft tissue injury of the lower face, lower jaw, lower lip, oral cavity, tongue, mouth, and upper neck placed a 30-years-old soldier in critical condition. After damage control resuscitation at a field hospital in Iraq, the patient was transported to a major hospital in Tehran. The patient recovered following complex reconstructive operations. Favorable healing and a satisfactory outcome were obtained after surgical treatment and rehabilitation.

    Keywords: Trauma, Facial Trauma, War Trauma, Reconstruction
  • Abbas Kebriaeezadeh * Pages 52-53