فهرست مطالب

نشریه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی مهرابی توانا* صفحات 3-10
    زمینه و هدف

    عقرب ها گروه بزرگی از بندپایان متعلق به رده عنکبوتیان هستند و به لحاظ اینکه در مناطق مرطوب و بیابانی زندگی می کنند و شب فعال هستند و دارای زهر کشنده ای می باشند، می توانند برای انسان خطرناک باشند. از آنجایی که رزمندگان اسلام در مناطق بیابانی برای دفاع از سرزمین مقدسمان حضور داشتند و به طور معمول عملیات ها در طی شب ها انجام می گرفت و احتمال عقرب گزیدگی در بین آنان وجود داشته است، این مقاله به بررسی پیشگیری از عقرب گزیدگی در جنگ تحمیلی می پردازد.

    روش ها

    برای انجام این پژوهش، در کنار مطالعه کتابخانه ای و جستجوی پایگاه های علمی رایانه ای داخل و خارج از کشور، از انجام مصاحبه علمی و شفاهی با دست اندرکاران دانشگاهی و مسیولین مجرب امور بهداشتی دوران دفاع مقدس نیز بهره گیری شده است.

    یافته ها

    با عزم ملی و همکاری همگان در پیشگیری از عقرب گزیدگی توفیقات قابل ملاحظه ای حاصل شد به نحوی که گزارش های جمع آوری شده از مراکز اورژانس های صحرایی و بیمارستان های منطقه جنگی حاکی از آن است که بحمدلله هیچ رزمنده ای در اثر عقرب گزیدکی به شهادت نرسیده است و همان اقدامات آموزش فردی برای پیشگیری از عقرب گزیدگی به رزمندگان، ساخت سنگرهای بتونی و بهسازی محیط و جمع آوری پسماندها و دفع بهداشتی آن ها موثر بوده است.

    نتیجه گیری

    با تمهیدات بهداشتی و انجام تدابیر علمی در دوران دفاع مقدس از آسیب های احتمالی ناشی از عقرب گزیدگی در بین رزمندگان جلوگیری به عمل آمد. بنابراین رعایت موازین بهداشتی در شرایط مشابه توصیه می گردد. لازم است تحقیقات علمی در خصوص مبارزه با این بندپا هم در خصوص پیشگیری و درمان ادامه یابد تا از خطرات احتمالی و پیش بینی نشده آن بکاهد.

    کلیدواژگان: دفاع مقدس، مبارزه با ناقلین، عقرب، کنترل، گزش
  • کوروش نریمانی*، مونا احمدی، پریسا فرهنگی صفحات 11-17
    زمینه و هدف

    با پیشرفت فن آوری و به دنبال آن تغییر در نحوه ثبت و ذخیره داده های پزشکی، چالش هایی در راستای حریم خصوصی و امنیت اطلاعات سلامت افراد به وجود آمده است که از مهمترین مباحث بحث برانگیز در این عصر به شمار می رود، زیرا این داده ها برای افراد و نظام سلامت از اهمیت خاصی برخوردار است که این چالش ها می تواند زندگی افراد را گاه به صورت موثر و گاه غیر موثر تحت تاثیر قرار دهد. هدف مقاله حاضر در ارتباط با شناسایی چالش های امنیت اطلاعات در حوزه سلامت است.

    روش ها

    مطالعه انجام شده نتیجه جست وجو در پایگاه های Google Scholar, PubMed, SID, MagIran, Civilica, Iran doc است. مقاله هایی که متن کامل آن ها در دسترس نبود و مقالاتی که تکرار شده بودند و همین طور مقالات با ارتباط کمتر از روند مطالعاتی حذف شدند. همچنین مقالات به زبان های فارسی و انگلیسی از سال 2015 با استفاده از کلیدواژه های امنیت سایبری، حوزه سلامت، Cyber Security، Cyber Attack مورد بررسی قرار گرفتند و در نهایت 31 مقاله انتخاب و وارد روند مطالعه گردیدند.

    یافته ها

    بررسی ها نشان داد امنیت سایبری در حوزه سلامت به معنای دسترسی ایمن به اطلاعات مددجویان به صورت محرمانه است که چالش های اصلی پیش رو شامل محرمانه بودن اطلاعات، حمله نفوذگران، ذخیره سازی ایمن داده ها و اشتراک گذاری ایمن داده ها است.

    نتیجه گیری

    استفاده از تکنولوژی برای ثبت و ذخیره داده ها و اطلاعات پزشکی علی رغم ذخیره سازی ایمن، دسترسی آسان و مزایای بسیاری که دارد با توجه به احتمال حملات سایبری می تواند خود به عنوان بزرگترین تهدید برای بیماران، تیم درمان و سیاست گذاران باشد.

    کلیدواژگان: امنیت سایبری، حمله سایبری، حوزه سلامت
  • حمزه شریفی*، محمد مسافری صفحات 18-25
    زمینه و هدف

    در طی فعالیت های نظامی، فلزات باقی مانده ناشی از کاربرد تسلیحات از جمله سرب، مس و اورانیوم ضعیف شده (DU)، روی، نیکل، کروم، کادمیوم و... به محیط زیست وارد می شوند. این فلزات می توانند منجر به مواجهه انسان از طریق استنشاق یا بلع ذرات آزاد شده و همچنین آسیب های ناشی از ترکش های جدا شده از مهمات همراه باشند. این مطالعه با هدف بررسی منابع بالقوه انتشار فلزات سنگین در فعالیت های نظامی، مسیرهای مواجهه با فلزات و خطرات سلامتی مرتبط با آن ها به صورت کتابخانه ای انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مروری بوده که در زمستان سال 1401، با جستجو در پایگاه داده های PubMed ،Web of Science و Scopus و جستجو با موتور جستجوی Google Scholar و با استفاده از کلید واژه های "Health Effect" ،"Metal" ،"Embedded fragments" ،"Weapon" ،"Military" و انتخاب مقالات مرتبط و مرور و بررسی آن ها انجام شد.

    یافته ها

    بقایای سلاح های جنگی می توانند از طریق خاک، هوا، آب های زیرزمینی و سطحی و همچنین به طور مستقیم باعث مواجهه و آلوده سازی گیاهان، جانوران و انسان ها با فلزات شوند. مطالعات پایش زیستی، افزایش تجمع این فلزات را در گیاهان، مهره داران و بی مهرگان نشان داده است. مواجهه با این فلزات منجر به ایجاد پیامدهای نامطلوب قلبی عروقی، عصبی و... در پرسنل نظامی و پیامدهای منفی رشد سیستم عصبی در کودکان ساکن در مناطق نظامی می شود. همچنین مطالعات تجربی in vivo و in vitro اثرات سمی فلزات خاص و همچنین آلیاژهای فلزی پرکاربرد را نشان داده است.

    نتیجه گیری

    شواهد نشان می دهد که مواجهه با فلزات در طی فعالیت های نظامی می تواند با ایجاد سمیت فلزی همراه بوده و سهم بسزایی در ایجاد اثرات نامطلوب بهداشتی داشته باشد. افزایش بار فلزی در بدن ممکن است منجر به اثرات نهفته و دراز مدت نیز در افراد تحت مواجهه، شود. اثرات عمده سمیت به عوامل مختلفی از جمله نوع سلاح، ترکیبات شیمیایی آن ها، مسیرهای مواجهه و ویژگی های محیطی بستگی دارد که در حال حاضر به خوبی شناخته نشده اند. بنابراین، مطالعات پایش زیستی، اپیدمیولوژیک و آزمایشگاهی بیشتری برای توصیف بهتر مواجهه با فلزات مرتبط با فعالیت های نظامی مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: آلودگی محیط زیست، فعالیت نظامی، فلزات، اثرات بهداشتی، سلامت
  • علی مهرابی توانا* صفحات 26-31
    زمینه و هدف

    مراسم اربعین یکی از بزرگ ترین و باشکوه ترین تجمع انبوه در دنیا محسوب می شود. همه ساله میلیون ها نفر در حد فاصل نجف اشرف و کربلا راهپیمایی می نمایند و در روز اربعین حسینی علیه السلام در کربلا گرد هم می آیند و با حضرت سیدالشهدا علیه السلام و شهدای کربلا تجدید عهد می نمایند و یاد و خاطره شهدای کربلا را گرامی می دارند. بدیهی است که در این تجمع بزرگ و میلیونی افراد مختلفی اعم از خردسال، نوجوان، جوان، میان سال و سالمند با فرهنگ و گویش های مختلف با سطح سلامت متفاوت حضور دارند لیکن همگی به عشق حضرت امام حسین (ع) و شهدای کربلا تحت هر شرایطی اعم از گرما و یا سرما به این امر عبادی همت می گمارند. این مقاله به بررسی بیماری های شایع در مراسم اربعین در گذشته و راهکارهای پیشگیری از آن در آینده می پردازد.

    روش ها

    این مقاله با استفاده از تجارب نویسنده و مطالعات میدانی در کنار بررسی متون و گزارش های رسمی و بهره گیری از پایگاه های علمی اجرا شده است.

    یافته ها

    نتایج بررسی مطالعات انجام شده در این خصوص بیانگر آن است که غیر از دوران شیوع بیماری کووید-19، سایر بیماری ها در طول دوره مراسم اربعین مشتمل بر گزارش های موردی از اختلالات گوارشی و عصبی-عضلانی و عفونت های تنفسی شایع و در موارد جزیی اختلالات پوستی و حوادث ترافیکی بوده است.

    نتیجه گیری

    با عنایت به تاکید آموزه های اسلامی به رعایت موازین بهداشت فردی و اجتماعی، علی رغم ازدحام جمعیت و تراکم بیش از حد معمول تردد در این ایام ویژه، غیر از گزارش هایی از بروز بیماری های مرسوم و قابل انتظار در پژوهش های انجام شده که در بین آن ها بیماری های حاد گوارشی سهم بسیار اندکی را داشته اند، با این وجود به نظر می رسد باید تمهیدات لازم برای پیشگیری و یا مواجهه با هر گونه فوریت های پزشکی و بهداشتی، مد نظر تمامی مسیولین دست اندرکار برگزاری مراسم قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اربعین، بهداشت، پیشگیری
  • فرید قاسملو* صفحات 32-39
    زمینه و هدف
    در سال 1402 خورشیدی مرکز تحقیقات سلامت دفاعی در تهران مجموعه ای کتاب در چهار جلد و با عنوان «ماخذشناسی سلامت دفاعی» منتشر کرد. این مجموعه کتاب شناسی موضوعی مقاله های فارسی، مقاله های انگلیسی، کتاب ها و پایان نامه های مربوط به بهداشت و درمان دفاع مقدس می باشند. در مقاله حاضر نقد و بررسی مختصری از این مجموعه انجام شده و در عین حال، این نظریه بیان شده است که پژوهشی در زمینه بهداشت و درمان دفاع مقدس یک رویکرد میان رشته ای است.
    روش ها
    علاوه بر نقدی که بر مجموعه چهارجلدی ماخذشناسی سلامت دفاعی صورت گرفته است، با استفاده از رویکرد تحلیل تاریخی کوشیده ایم نشان دهیم پژوهش در زمینه بهداشت و درمان دفاع مقدس باید از منظر تاریخ دیده شود چرا که بسیاری از منابع مربوط به این دوران تاریخی اکنون صلاحیت خود را به عنوان منبع پزشکی از دست داده اند و تنها بر اساس رویکرد تاریخی قابل بررسی می باشند. استفاده از عرصه های نظریه پردازی، دانش اصطلاح شناسی و مانند آن، راهکارهایی هستند که در نهایت مسیر را برای رسیدن به تاریخ تحلیلی بهداشت و درمان دفاع مقدس هموار می نمایند.
    یافته ها
    پیشنهاد تدوین اصطلاح نامه بهداشت و درمان دفاع مقدس، سر عنوان های موضوعی بهداشت و درمان دفاع مقدس و گسترش رده کتابخانه ای لازم (برای راه اندازی کتابخانه تخصصی بهداشت و درمان دفاع مقدس) از جمله یافته های این پژوهش است. اصطلاحاتی چون سلامت دفاعی و طب نظامی نیز از جمله اصطلاحاتی هستند که به عنوان اصلی ترین و راس مطالعات اصطلاح شناختی در این عرصه معرفی شده اند.
    نتیجه گیری
    در نهایت، ماخذشناسی سلامت دفاعی اثری مهم و درخور توجه در زمینه تدوین منابع تحلیل تاریخی بهداشت و درمان دفاع مقدس شناخته شده است. علاوه بر پیشنهادهایی برای ارتقاء سطح کتاب و رهنمودهایی برای بهتر شدن جنبه های علمی آن، تهیه و تدوین ویرایش دوم آن نیز موکدا پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: طب رزمی، طب نظامی، دفاع مقدس، جنگ عراق با ایران، کتاب شناسی ها، نقد و بررسی
  • حسن عراقی زاده، محمد قراری* صفحات 40-47
    زمینه و هدف
    در طول سالیان گذشته بیمارستان های صحرایی (Field Hospitals) برای کمک به ارایه خدمات سریع تر و مطلوب تر درمانی و نجات جان انسان ها در زمان جنگ و بلایای طبیعی در نزدیکی محل حادثه به وجود آمده و توسعه یافته اند. از آنجایی که بیمارستان صحرایی می بایست بسیاری از تجهیزات پزشکی، نیروی انسانی و فضاهای درمانی را دارا باشد، احتیاج به چارچوب و ویژگی های خاصی دارد. هدف این مطالعه ارایه این ویژگی ها برای ساخت بیمارستان صحرایی مطلوب بوده که نتایج آن می تواند به عنوان یک الگوی عملی و قابل تعمیم برای بهره وری ساخت بیمارستان صحرایی ایده آل در ایران و سایر نیروهای مسلح دنیا مورد استفاده قرار گیرد.
    روش ها
    مطالعه کیفی حاضر به روش تحلیل محتوای اسناد و با توجه به تجربه نویسندگان و مشاهدات میدانی انجام شد. ابتدا با مرور منابع الکترونیک، تمامی اسناد و مقالات موجود مرتبط با ویژگی های یک بیمارستان صحرایی ایده آل شناسایی شد. انتخاب اسناد به صورت هدفمند و با در نظرگرفتن ملاک های چهارگانه JUPP صورت گرفت. پس از غربالگری چند مرحله ای نهایتا 85 سند انتخاب و پس از کدگذاری آنالیز انجام شد.
    یافته ها
    ویژگی های ایده آل برای برپایی یک بیمارستان صحرایی به منظور ارایه خدمات درمانی مطلوب به مجروحین و مصدومین ناشی از جنگ و یا حادثه در 40 زمینه شناسایی و ثبت شد.
    نتیجه گیری
    بیمارستان های صحرایی مدرن، به روز و جامع تر در پاسخگویی مناسب به نیازمندی های ماموریتی در جنگ ها و یا حوادث می تواند جان مجروحان و مصدومان را نجات و موجب ارتقاء بهبود انجام فرایند درمان شود. این ویژگی ها شامل: دارا بودن تمام استانداردهای عملکردی یک بیمارستان، خودکفا و خوداتکا بودن، قرارگرفتن در داخل یک شبکه، دارا بودن سامانه پزشکی از راه دور (Telemedicine) پیشرفته، ماموریت محوربودن، قابلیت حمل و نقل آسان، دارای کاربرد چندگانه، دارا بودن تجهیزات ویژه اعمال جراحی حیات بخش در مقیاس بالا، دارا بودن اتاق و سیستم فرماندهی و کنترل... می باشد.
    کلیدواژگان: بیمارستان صحرایی، شرایط بحرانی، جنگ
  • علی رمضانخانی* صفحات 48-53
    زمینه و هدف
    آزادی، عدالت، امنیت و سلامت از اصول و ارکان اصلی دستیابی جوامع به اهداف آرمانی محسوب می شود. در جامعه توحیدی و در نظام اعتقادی و ارزشی اسلام هر یک از این اصول، جایگاه ویژه ای دارند و در واقع هر کدام به عنوان محور در عین تاثیرپذیری، اثر قابل ملاحظه ای بر یکدیگر گذاشته و در مجموع محور واحد تعالی انسانی را می سازند. نظام سلامت کشور در چهار دهه گذشته علی رغم موفقیت ها و توسعه روزافزون، مشکلات متعددی را تجربه کرده و با چالش های جدی روبرو بوده است. از جمله این مشکلات می توان به دسترسی ناکافی جامعه به خدمات سلامت، هزینه های بالای مراقبت های سلامت، ناهماهنگی سطوح مختلف خدمات، غفلت از مراقبت های پیشگیرانه، غفلت از مداخلات در سطح جامعه، عدم تعادل در بین منابع، منافع جامعه و نظام سلامت و پاسخ دهی اجتماعی اشاره کرد. به نظر اکثر صاحب نظران توسعه و سلامت، توسعه و تعمیق شبکه های بهداشتی درمانی کشور، راهبرد پزشک خانواده، سطح بندی خدمات، نظام ارجاع و شیوه های صحیح تامین منابع و پرداخت و مشارکت عمومی در ارایه مراقبت های سلامت راه حل های اصلی برون رفت از مشکلات نظام ارایه خدمات سلامت می باشند. به همین منظور مقاله پیش رو سعی دارد نقش مشارکت داوطلبان و بایدها در اجرای برنامه مشارکت آنان در برنامه های بهداشتی را تبیین نماید.
    روش ها
    این مقاله با روش کیفی و از طریق انجام مصاحبه جامع با 11 نفر از صاحب نظران و نیز مرور تشریحی مطالعات و برنامه های مرتبط انجام شد.
    یافته ها
    تاثیر اجرای برنامه های مشارکتی در کاهش بی عدالتی در سلامت، افزایش پوشش مناسب در شهرها، کاهش بیمارستان محوری و افزایش توجه به عوامل اجتماعی موثر بر سلامت از نتایج انجام این مطالعه می باشد.
    نتیجه گیری
    در کنار نتایج حاصل از مطالعه که همگی در ارتقای سلامت جامعه نقش مهمی ایفا می نمایند، حضور داوطلبان سلامت در کنار کارکنان فنی و پشتیبان گروه سلامت در شهرها به عنوان یار کمک کننده پیشنهاد می شود. برای جلب مشارکت عمومی، مشارکت مردم در برنامه ریزی و تصمیم گیری و استفاده از آنان در ارایه مراقبت های بهداشتی اولیه جامعه شهری، حاشیه نشین و محروم در سطوح ملی و منطقه ای جایگاه ویژه ای قایل است که باید به طور دقیق و شفاف باز تعریف و توسعه یابد.
    کلیدواژگان: مشارکت جامعه، داوطلبان سلامت، ارتقاء سلامت
|
  • Ali Mehrabi Tavana * Pages 3-10
    Background and Aim

    Scorpions are a large group of arthropods belonging to the arachnid category, which live in humid and desert areas, are active at night, and have deadly venom. They can be dangerous for humans. Since the Iranian combatants were present in the desert areas to defend our holy land and the operations were usually carried out at night and there was a possibility of scorpion stings among them, this article examines the prevention of scorpion stings in the imposed war.

    Methods

    This study was done using the Library research method and searching scientific databases. Scientific and oral interviews with academic staff and experienced officials of health affairs during the holy defense period have also been used.

    Results

    With the national determination and cooperation of all, considerable success was achieved in the prevention of scorpion stings, so that the reports collected from field emergency centers and hospitals in the war zone indicate that no warriors have been bitten by a scorpion. Individual training measures to prevent scorpion stings to the warriors, building concrete trenches, improving the environment, and collecting waste and disposing of it have been effective.

    Conclusion

    Health measures and the implementation of scientific Arrangements during the holy defense prevented possible injuries caused by scorpion stings among the warriors. Therefore, compliance with health standards is recommended in similar conditions. It is necessary to continue scientific research to combat this arthropod and regarding prevention and treatment to reduce its possible and unforeseen risks.

    Keywords: Holy Defense, Vector control, Scorpion, Bite
  • Koroush Narimani *, Mona Ahmadi, Parisa Farhangi Pages 11-17
    Background and Aim

    The advancement of technology and the subsequent change in the way of recording and storing medical data have created challenges in terms of privacy and security of people's health information, which is one of the most important controversial topics in this era. Because these data are of special importance for people and the health system, these challenges can affect people's lives sometimes effectively and sometimes ineffectively. The purpose of this article is to identify the challenges of information security in the field of health. The purpose of this paper is to identify the challenges of information security in the field of health.

    Methods

    This study results from a search in Iran doc, Civilica, MagIran, SID, PubMed, and Google Scholar websites. Articles whose full text was not available and articles that were repeated were also excluded from the study process. Also, articles in Persian and English since 2015 Using cyber security keywords, health domain, cyber security, cyberattack, and finally 30 articles were selected and entered the study process.

    Results

    Surveys showed that cyber security in the field of health means safe access to clients' information in a confidential manner, which the main challenges are information confidentiality, hackers attack, secure data storage, and secure data sharing.

    Conclusion

    Using technology to record and store medical data and information, despite safe storage, easy access and many advantages due to the possibility of cyberattacks, can be considered the biggest threat to patients, treatment teams, and policymakers.

    Keywords: Cyber Security, Cyber Attack, Health Section
  • Hamze Sharifi *, Mohammad Mosaferi Pages 18-25
    Background and Aim

    During military operations, residual metals and weapons residue, including lead, copper, depleted uranium (DU), zinc, nickel, chromium, cadmium, etc., are released into the environment. These activities can result in human exposure to metal by inhalation or ingestion of released particles, as well as injury from embedded fragments. This study was conducted to investigate potential sources of metal emissions during military operations, pathways of metal exposure, and associated health risks.

    Methods

    This study is a review study conducted in the spring of 2023 by searching the PubMed, Web of Science, and Scopus databases and searching using the Google Scholar search engine using the keywords "Health effects", "health", "Metal", "Embedded Pieces", "Weapon" "Military" and related articles were selected and reviewed.

    Results

    Residues of war weapons can directly cause exposure and contamination of plants, animals, and humans with metals through soil, air, underground, and surface water. Biomonitoring studies have shown an increase in the accumulation of these metals in plants, vertebrates and invertebrates. Exposure to these metals leads to adverse cardiovascular, neurological, etc. consequences in military personnel and negative consequences for the development of the nervous system in children living in military areas. Also, experimental studies in vivo and in vitro have shown the toxic effects of specific metals as well as widely used metal alloys.

    Conclusion

    Evidence shows that exposure to metals during military activities can be associated with metal toxicity and contribute significantly to adverse health effects. An increased metal load in the body may lead to latent and long-term effects in exposed people. The major effects of toxicity depend on various factors such as the type of weapon, chemical composition, routes of exposure, and environmental characteristics, which are currently poorly understood. Therefore, further studies in biological, epidemiological, and laboratory surveillance are needed to better characterize metal exposure associated with military operations.

    Keywords: Environment Pollution, Military Activity, Metals, Health effects
  • Ali Mehrabi Tavana * Pages 26-31
    Background and Aim

    The Arbaeen ceremony is considered to be one of the largest and most magnificent mass gatherings in the world. Every year, millions of people march between Najaf Ashraf and Karbala, and on the Arbaeen day of Hosseini, peace be upon him, they gather in Karbala and renew their relationship with the martyrs of Karbala. They swear and honor the memory of the martyrs of Karbala. It is obvious that in this large gathering of millions, various people, including minors, teenagers, young, middle-aged and elderlies, with different cultures, dialects and also levels of health, are present, but all of them are under the love of Imam Hussain (PBUH) and the martyrs of Karbala. Any condition, whether it's hot or cold, encourages this worship. This article examines common diseases in the Arbaeen ceremony in the past and ways to prevent them in the future.

    Methods

    This study was conducted using the author's experiences and field studies along with the review of articles and official reports, as well as the use of scientific databases.

    Results

    The results of the study indicate that in addition to the prevalence of COVID-19, Other diseases have been reported during the Arbaeen ceremony, including gastrointestinal and neuromuscular disorders, common respiratory infections, in some cases of skin disorders, and traffic accidents.

    Conclusion

    Given the emphasis of Islamic teachings on observing personal and social health standards, despite overcrowding and excessive density of traffic during these special days, In addition to reports of the incidence of common and expected diseases in the conducted studies, among which acute digestive diseases had a very small contribution, however, it seems that the necessary measures for prevention or confrontation with any medical and health emergencies should be considered by all officials involved in the ceremony.

    Keywords: Arbaeen, Health, Prevention
  • Farid Ghassemlou * Pages 32-39
    Background and Aim
    In 2032, the Defense Research Center in Tehran published a book collection in four volumes titled "Bibliography of Defense Health". This collection of thematic bibliography contains Persian articles, English articles, books, and theses related to the health and treatment of the Iraq war with Iran. In this article, a brief review of this collection has been done, and at the same time, the theory has been stated that a research in the field of health and treatment of Iraq war with Iran is an interdisciplinary approach.
    Methods
    In addition to the criticism that has been made on the four-volume collection of the bibliography of defense health, we have tried to show, using the historical analysis approach, that the research in the field of health and treatment of the Iraq war with Iran should be seen from the perspective of history, because many sources related to this historical period are now, they have lost their qualification as a medical source and can only be examined based on the historical approach. Using the fields of theorizing, terminological knowledge and the like are solutions that eventually pave the way to reach the analytical history of health and medical treatment of the Iraq war with Iran.
    Results
    The proposal to compile a glossary of health and treatment of the Iraq war with Iran, the subject headings of health and treatment of the Iraq war with Iran and the expansion of the necessary library category (for the establishment of a specialized library of health and treatment of the Iraq war with Iran) are among the findings of this research. Terms such as defense health and military medicine are among the terms that have been introduced as the main terminological studies in this field.
    Conclusion
    Finally, the Bibliography of Defense Health is known as an important and worthy work in the field of compilation of sources of historical analysis of health and treatment of Iraq war with Iran. In addition to suggestions for improving the level of the book and guidelines for improving its scientific aspects, the preparation and editing of its second edition is also strongly suggested.
    Keywords: Combat Medicine, Military Medicine, Holy Defense, Iraq War with Iran, Bibliographies, Reviews
  • Hassan Araghizadeh, Mohammad Gharari * Pages 40-47
    Background and Aim
    Over the past years, field hospitals have been created and developed near the accident site to help provide faster and more favorable medical services and save human lives during war and natural disasters. Since the field hospital must have a lot of medical equipment, manpower, and treatment spaces, it needs a special framework and features. The purpose of this study is to present these characteristics for the construction of a field hospital, and its results can be used as a practical and generalizable framework for the productivity of building an ideal field hospital in Iran and other armed forces of the world.
    Methods
    The present qualitative study was conducted by document content analysis and according to the experience of the authors and field observations. First, by reviewing electronic sources, all existing documents and articles related to the characteristics of an ideal field hospital were identified. The selection of documents was done purposefully and considering the four criteria of JUPP. After the multi-step screening, 85 documents were selected and analysis was done after coding.
    Results
    The ideal features for establishing a field hospital to provide optimal medical services to the wounded and injured due to war or accident were identified and recorded in 40 fields.
    Conclusion
    Modern, up-to-date, and more comprehensive field hospitals can save the lives of the injured and improve the treatment process. These features include: having all the functional standards of a hospital, being self-sufficient and self-reliant, being in a network, having an advanced telemedicine system, being mission-oriented, easy to transport, having multiple uses, having special equipment for surgeries, having a room and a command and control system…, is vital on a high scale.
    Keywords: field hospital, Critical conditions, war
  • Ali Ramezankhani * Pages 48-53
    Background and Aim
    Freedom, justice, security, and health are fundamental principles and pillars of achieving ideal goals in societies. In the Islamic ideology and value system, each of these principles holds a special and significant position. They interact and have a noticeable impact on each other, ultimately forming the core of human excellence. Over the past four decades, despite notable successes and continuous development, the healthcare system of the country has faced various challenges. These challenges include insufficient access of the community to healthcare services, high healthcare costs, lack of coordination among different levels of services, neglect of preventive care, lack of community-level interventions, imbalance between resources and societal needs, and limited social responsiveness. According to most development and health experts, the development and expansion of healthcare networks, the family physician strategy, service categorization, referral system, proper resource allocation, payment methods, and public engagement in healthcare provision are the main solutions to overcome the challenges of the healthcare delivery system. Therefore, this article aims to explain the role of voluntary participation and their contributions to healthcare programs.
    Methods
    This article employed a qualitative approach, conducting comprehensive interviews with 11 experts, along with a descriptive review of relevant studies and programs.
    Results
    The implementation of participatory programs has shown significant effects in reducing health inequalities, increasing appropriate coverage in urban areas, decreasing hospital-centered care, and emphasizing the influence of social factors on health.
    Conclusion
    In addition to the findings of the study, which collectively play a crucial role in advancing community health, the presence of health volunteers as assisting allies alongside technical and support personnel in urban areas is recommended. To promote public participation, involving the public in planning and decision-making processes, and utilizing their involvement in providing comprehensive primary healthcare services to urban communities, especially among marginalized and disadvantaged populations at the national and regional levels, holds a significant position that needs to be precisely redefined and expanded in a transparent and inclusive manner.
    Keywords: Community participation, health volunteers, Health promotion