فهرست مطالب

نشریه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی محققی صفحات 82-83
  • علی یزدی نژاد* صفحات 84-91
    زمینه و هدف

    مناطق نفت خیز ایران، عموما در جنوب و جنوب غربی این کشور جای دارند. سرزمین هایی که شوربختانه در جریان جنگ هشت ساله ایران و عراق بارها مورد بی رحمانه ترین بمباران ها و حملات ارتش دشمن قرار گرفته، فرزندان زیادی را از دست دادند و متحمل خسارات و ویرانی های زیادی شدند. این حملات گسترده، مجروحین زیادی نیز برجای گذاشت. رسیدگی سریع و صحیح بهداشتی و درمانی به مجروحین، مصدومین و جنگ زدگان نیازمند تشکیلاتی منسجم بود که ساختارهای نظامی ایران بنا به دلایلی که در این پژوهش بدان پرداخته نشده است بویژه در روزهای نخست جنگ، از آن بی بهره بودند. باوجود مقالات و کتب منتشره متعدد در خصوص طب رزمی در دوران دفاع مقدس، گزارشی از تشکیلات بهداری و بهداشت نفت ایران و نقش آن در این مقطع زمانی به دست نگارنده نرسیده است. لذا با این هدف، بررسی خدمات بهداری صنعت نفت مورد نظرقرار گرفت.

    روش ها

    این مقاله یک بررسی تاریخی است که در آن از روش تاریخ شفاهی با انجام مصاحبه با اشخاص مرتبط با موضوع مقاله به طور گسترده استفاده شده است.

    یافته ها

    با استفاده از چند منبع انگشت شمار و گفتگو با چند تن از دست اندرکاران عرصه صنعت نفت و شاغل به کار در حوزه درمان، داده هایی درباره بیمارستان ها، افراد مشغول به کار در این بیمارستان ها و نتایج مرتبط بر فداکاری های آنان به دست آمد، که بیش از هر چیز نشان از ایثار و از خود گذشتگی آنان دارد.

    نتیجه گیری

    در آغازین روزهای جنگ ایران و عراق، حوزه بهداشت و درمان صنعت نفت از جمله مراکزی بود که خدمات متعددی به مجروحان جنگی ارایه داد؛ از جمله بیمارستان های مختلف صنعت نفت. اما متاسفانه داده های بسیار کمی در این زمینه موجود است. با هدف جمع آوری و انتقال این داده ها به نسل های بعدی، لازم است کوشش منسجمی در جهت مستندسازی خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت در طول جنگ ایران و عراق انجام شود. این مقاله، پیشنهادی برای آغاز این راه است.

    کلیدواژگان: صنعت نفت ایران، بهداری و بهداشت صنعت نفت، مجروحین جنگ ایران و عراق
  • حمزه ‏علی نورمحمدی*، علی شرفی، آرزو معصومی، جلیل عرب خردمند صفحات 92-108
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش تحلیل روند موضوعی مقاله‏ های ترومای جنگی در ایران است.

    روش ها

    این پژوهش با روش تحلیل محتوا و کتاب سنجی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل 893 عنوان مقاله منتشر شده در مجلات علمی از سال 1360 تا سال 1396 است. گردآوری اطلاعات با چک‏ لیست و تحلیل داده ها با نرم ‏افزار اکسل انجام شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که روند نشر و همکاری نویسندگان مقاله‏ های ترومای جنگی در ایران صعودی است که بیشتر آن ها توسط محمدرضا سروش (68 مقاله)، مصطفی قانعی (42 مقاله)، بتول موسوی (35 مقاله)، طوبی غضنفری (31 مقاله) و مهدی معصومی (28 مقاله) در مجله‏ های طب جانباز، طب نظامی و مجله پزشکی کوثر منتشر شده ‏اند. همچنین رویکرد موضوعی مقاله‏ ها در حوزه ‏های مدیریت (برنامه‏ ریزی و سیاستگذاری برای مواجهه با بحران‏ های ناشی از جنگ)، خدمات (ارایه خدمات رفاهی، بهداشتی و درمانی)، پژوهش (شناسایی و کشف علل بیماری ‏های ناشی از جنگ)، درمان (جراحی، تزریق، روان‏ درمانی و روانپزشکی)، دارو (اثرگذاری داروهای موثر برای بیماران جنگی)، بیماری ‏ها (شناسایی انواع بیماری‏ های ناشی از جنگ)، سلامت (شناسایی عوامل موثر بر سلامت مجروحین، معلولین، جانبازان، اسیران و آزادگان، ورزش و اثرات آن) و گزارش ‏های جنگی (درباره جنگ و آثار آن) بر روی مجروحین، معلولین، جانبازان، اسیران و آزادگان است. علاوه بر این مقاله ‏ها از مسایل پزشکی و خدمات پزشکی به مسایل روان شناسی و روان شناختی تغییر رویکرد داده ‏اند و مهم ترین شکاف‏ های موضوعی آن‏ ها در حوزه‏ های زیرساختی، مدیریتی، علمی، اقتصادی و فرهنگی است.

    نتیجه گیری

    نتایج این بررسی نشان داد که تحلیل روند پژوهش‏ های ترومای جنگی در ایران برای آسیب ‏شناسی و شناسایی شکاف ها و چالش های موجود در این زمینه مهم است و می‏ تواند به سیاستگذاری علمی درست در این زمینه منجر شود.

    کلیدواژگان: تروما، جنگ، ایران
  • سید یحیی صفوی*، محمدعلی محققی صفحات 109-116
    زمینه و هدف

    امنیت معنوی، در ذیل امنیت پایدار ملی قرار دارد و رابطه وثیق آن با سلامت همه جانبه، دربرگیرنده مبانی، اهداف، اصول و ارزش های ناظر بر سلامت معنوی اسلامی است. در این مطالعه نسبت "سلامت معنوی در رویکرد اسلامی"، و در تعامل با اصل سلامت همه جانبه، با "امنیت  پایدار ملی" مورد بررسی قرار گرفته و راهبردها و راهکارهای تحکیم و تعالی آن ارایه شده است.

    روش ها

    روش مطالعه، «کتابخانه ای» و تجزیه و تحلیل داده ها، «کیفی» و از نوع «تبیینی» (علی) و «تفسیری» است.

    یافته ها

    امنیت معنوی و سلامت معنوی، در الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت، لازم و ملزوم یکدیگر و تحکیم و تعمیق رابطه دوسویه آن ها، باعث پیشرفت و تعالی می باشد. سلامت معنوی در منظومه سلامت همه جانبه، معنی و مفهوم پیدا می کند و هماهنگ با سایر ابعاد فیزیکی (جسمانی)، روانی و اجتماعی سلامت، در امنیت ملی و توسعه پایدار جامعه، تاثیرگذار است.

    نتیجه گیری

    سلامت و امنیت دو نعمت الهی و دو ودیعه گرانبار و بی بدیل در جوامع انسانی هستند. ایمان به خداوند و تقویت صفات ایمانی، و عمل صالح، اصلی ترین خاستگاه صدور کنش های امنیت زا و همچنین اصلی ترین ساز و کار حصول و ارتقای سلامت معنوی است. در تامین، نگهداشت و ارتقای بعد معنوی سلامت و تحکیم و اعتلای رابطه آن با امنیت پایدار ملی، هدف، شناخت و حفظ ارزش های دیرپای انسانی و اسلامی است که در ارایه آموزش، پژوهش، بهداشت، درمان و توانبخشی سلامت، همواره باید رعایت شوند و دایما افزایش یافته تا مراتب بالاتری از آن ها حاصل گردد.

    کلیدواژگان: امنیت، امنیت معنوی، امنیت ملی، سلامت، سلامت معنوی، معنویت
  • فاطمه رنجبر، سید محمدرضا کلانترمعتمدی، محمدحسین نیکنام، عباس فروتن، سعید بینات بینات* صفحات 117-123
    زمینه و هدف

    مبانی هستی شناختی و معرفت شناختی در حوزه فرهنگ ایثار و شهادت به مجموعه معارف اسلامی اطلاق می شوند که برای تعیین اهداف، اصول، ساحت ها، مراحل، عوامل، موانع و روش های فرهنگ ایثار و شهادت مورد استفاده قرار می گیرند که در حوزه ماهیت هستی، چرایی هستی و غایت هستی تبیین و بررسی می گردد.

    روش ها

    این مطالعه با استفاده از روش مطالعه کتابخانه ای و جستجوی کلمات کلیدی و مرتبط موضوعی در پایگاه های داده ای فارسی و انگلیسی انجام شد و موضوعات اصلی استخراج و دسته بندی گردید.

    یافته ها

    از مهمترین مبانی هستی شناسی نظام اجتماعی قرآن مجید، اصل توحید، غایتمندی، هدفمندی، سلسله مراتبی بودن، وجود روابط متقابل در جهان هستی، تبعیت نظام تشریع از نظام تکوین را می توان نام برد و خلاصه یافته ها می تواند مبنای اصلی ارزش های فرهنگ ایثار و شهادت باشد.

    نتیجه گیری

    مبنای اصلی این ارزش ها در اسلام، سه اصل توحید، عدل و معاد است. ایثار و شهادت از طریق ارزش های اسلامی مستقر در جامعه شکل می گیرد و تا زمانی که ارزش ها و محورهای اسلامی در جامعه حاکم نباشد، نمی توان انتظار شکل گیری فرهنگ ایثار و شهادت را در جامعه داشت.

    کلیدواژگان: ایثار، شهادت، فرهنگ، فرهنگ ایثار و شهادت
  • عبدالمجید چراغعلی* صفحات 124-136
    زمینه و هدف

    انسان همواره تلاش زیادی کرده است تا توانمندی های جسمانی خود را با استفاده از هر آنچه به ذهنش می رسیده است افزایش دهد. در تاریخ جنگ های معاصر بشری نیز نشانه های زیادی از کاربرد موادی توسط سربازان دارد که آن ها را برای نبردهای بی رحمانه آماده می کرده است. امروزه نیز انسان همچنان این آرزو را دنبال می کند و قصد دارد از خود موجودی بی نقص و نامیرا بسازد. در دهه های اخیر و به موازات رشد تکنولوژی این آرزو با سرعت بیشتری به خصوص در نیروهای نظامی با حدت و شدت بیشتری مورد توجه قرار گرفته است. در حال حاضر نیروهای نظامی از روش های بسیار متنوعی برای ارتقای عملکرد سربازان خود استفاده می کنند. هدف اصلی این اقدامات ضمن افزایش توانمندی های نیروهای خودی غلبه آسان تر بر دشمن است.

    روش ها

    در این مطالعه از روش بررسی متون منتشر شده در منابع قابل دسترس با بهره گیری از متون کتابخانه ای و پایگاه های رایانه ای استفاده شده است. مقالات منتشر شده در مورد روش های بهبود عملکرد نیروهای نظامی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    استفاده از روش های افزایش توانمندی نیروهای نظامی در دهه های اخیر رشد قابل توجهی داشته است. این روش ها عمدتا به دو دسته استفاده از ابزارهای فیزیکی، ربات ها، روش های تاثیرگذار بر سیستم اعصاب مرکزی، تغییرات ژنتیکی و یا استفاده مستقیم از داروها و مواد شیمیایی تقسیم بندی می شوند. با این وجود به دلیل هزینه های مرتبط با تولید اسکلت های خارج بدنی به نظر می رسد کاربرد آن ها در حال حاضر فقط محدود به نیروهای ویژه نظامی شود. استفاده از داروها و مواد شیمیایی متداول ترین روش ارتقای توانمندی در نیروهای نظامی است. همچنین تلاش می شود تا با دخالت در سیستم عصبی انسان در توانمندی های روانی نیروها در شرایط حساس عملیاتی تداخل نمایند.

    نتیجه گیری

    در میادین نبرد نیروهای نظامی نیازمند اتخاذ تصمیمات سریع، هوشیاری در سطح ایده آل، تقویت حافظه و اجرای مسیولیت های چندگانه هستند. با این وجود توجه بیش از اندازه به افزایش توانمندی های غیرعادی سربازان با استفاده روزانه از داروها و یا ابزارهایی مانند اسکلت های خارج بدنی ممکن است اصولا ماهیت جنگ های آینده را کاملا متحول کند. سرعت روزافزون رشد روش های افزایش توانمندی سربازان ممکن است باعث شود که سربازان آینده افرادی باشند که خواب و ترس ندارند، هر نوع ماده ای را به عنوان غذا مصرف می کنند، از طریق تله پاتی با یکدیگر ارتباط برقرار می نمایند و به راحتی از دیوارها و موانع فیزیکی عبور می کنند. البته استفاده از روش های مختلف افزایش عملکرد نیروهای نظامی سوالات و ابهامات زیادی را از نظر سلامتی نیروها، رفتارهای انسانی آنان و جنبه های قانونی، حقوقی و اخلاقی ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: نیروهای نظامی، بهبود عملکرد، توانمندی، دارو
  • صدیقه اعتماد سعید، سید حسام سیدین، جلیل عرب خردمند، غلامرضا معصومی، حسام الدین ریاحی، آرزو دهقانی، سیده سمانه میراسماعیلی* صفحات 137-144
    زمینه و هدف
    با رشد روزافزون وقوع انواع حوادث و سوانح (طبیعی و انسان ساخت) در دنیا، اهمیت اطلاع رسانی خطر، بسیار ملموس تر از گذشته است. رسانه به عنوان مسیر ارتباطات، در کاهش خطر حوادث و سوانح نقش به سزایی دارد. برنامه ریزی در راستای این امر و تعیین نقشه راه می تواند این امر را تسهیل کرده و اثر بخشی اقدامات را در زمان مناسب ارتقاء دهد.
    روش ها
    این مطالعه با رویکرد کیفی انجام شده است. جامعه پژوهش، خبرگان حوزه رسانه و مدیریت بلایا و فوریت ها در ایران بودند. 11 نفر خبره با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها با استفاده از برگزاری نشست خبرگان در 10 جلسه دو ساعته جمع آوری گردیدند. داده های به دست آمده نیز با استفاده از روش تحلیل محتوای هدایت شده تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این پژوهش راهبردهای مدیریت رسانه های جمعی در حوادث و سوانح تا سال 1404 استخراج گردید. یازده راهبرد شناسایی گردید و برای هر کدام از راهبردهای تدوین شده، اقدامات دارای اولویت تعیین گردید. راهبردهای استخراج شده به صورت عمده در زمینه ایجاد زیر ساخت های مدیریت رسانه در بلایا و فوریت ها بوده است.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش نقشه راه رسانه در مدیریت خطر حوادث و سوانح در ایران تدوین شده است. این چهارچوب بر استراتژی ها و برنامه های دارای اولویت مورد نیاز رسانه در مراحل چندگانه چرخه مدیریت خطر حوادث و سوانح اعم از پیشگیری و کاهش اثر، آمادگی، پاسخ و بازیابی متمرکز است.
    کلیدواژگان: رسانه، نقشه راه، سلامت، حوادث و بلایا
  • سلیمان حیدری، شعبان مهرورز*، هادی خوش محبت صفحات 145-148
    زمینه و هدف
    وجود خون و یا مایع در داخل شکم به دنبال ترومای شکم بیانگر احتمال وجود صدمات جدی در شکم است که معمولا نیاز به جراحی فوری لاپاراتومی را ایجاب می کند. در مراکز درمانی مناطق جنگی که پذیرش مصدومین اورژانس انجام می شود رسیدن به تشخیص سریع تر بسیار مهم است زیرا در صورت کشف خونریزی داخل شکمی می توان با اقدام درمانی به موقع و سریع باعث نجات جان مصدوم شد و به میزان قابل ملاحظه ای باعث صرفه جویی در وقت و امکانات شده و به این ترتیب از کارهای اضافی و وقت گیر تشخیصی نیز اجتناب نمود. استفاده از سونوگرافی هدفمند شکم (FAST) در مراکز ترومای شهری در تایید یا رد ضایعات شکمی جایگاه مهمی دارد ولی در مراکز درمانی خط مقدم معمولا از این ابزار استفاده نمی شود. هدف از این مقاله بررسی میزان فایده و نیاز به بکار گیری آن در مراکز درمانی خطوط مقدم نظامی است.
    روش ها
    این مطالعه با ارسال پرسشنامه طراحی شده و همچنین انجام مصاحبه به دو شیوه حضوری و تلفنی از متخصصین جراحی و طب اورژانس با سابقه حضور در مراکز درمانی مستقر در مناطق دفاع مقدس اجرا گردیده است.
    یافته ها
    نتایج مقاله بیانگر تاکید بر سودمندی روش سونوگرافی هدفمند شکم با تهیه و بهره برداری از امکانات و تجهیزات لازم در مراکز درمانی نظامی است.
    نتیجه گیری
    متخصصین جراحی و طب اورژانس که دارای تجربه حضور در مراکز درمانی مستقر در مناطق جنگی دوران دفاع مقدس را داشتند، همگی موافق ضرورت تجهیز مراکز درمانی نظامی و بهره گیری از نتایج ارزشمند این روش در روند درمان مصدومین بویژه در سوانح و بحران های طبیعی دارند.
    کلیدواژگان: FAST، ترومای شکم، سونوگرافی هدفمند، مراکز جراحی نظامی
|
  • MohammadAli Mohagheghi Pages 82-83
  • Ali Yazdi Nezhad * Pages 84-91
    Background and Aim

    Oil-rich regions of Iran are generally located in the south and southwest of the country. The lands that were unfortunately repeatedly subjected to the most brutal bombardments and attacks by the enemy army during the eight-year Iran-Iraq war lost many children and suffered great damage and destruction. These widespread attacks also left many injured. Prompt and proper health care for the wounded, wounded, and war victims required a coherent organization that Iran's military structures lacked, especially in the early days of the war, for the reasons discussed in this study. For this reason, the Oil Health Organization, which was one of the most advanced health structures in the country, especially in the southern regions of Iran, was able to provide valuable services to the wounded and wounded of the war, including civilians, soldiers, volunteer fighters and even the Iraqi army.

    Methods

    This article is a historical review in which oral history has been used extensively. Unfortunately, in the articles and books written about Combat Medicine in Iran, there is no mention of the role of oil health and the author has not reached them. The present study only addresses some of these valuable services.

    Results

    Using a handful of sources and talking to several people involved in the oil industry and working in the field of treatment, data about hospitals, people working in these hospitals, and the results of their sacrifices were obtained. This, above all, is a sign of their self-sacrifice and devotion.

    Conclusion

    In the early days of the Iran-Iraq war, the oil industry was one of the centers that provided various services to the war wounded; including various hospitals of the oil industry. But unfortunately, there is very little data available in this area. In order to collect and transmit this data to future generations, it is necessary to make a concerted effort to document the health services of the oil industry during the Iran-Iraq war. This article is a suggestion to start this way.

    Keywords: Iran Oil Industry, Health, Wellness, The Wounded of the Iran-Iraq War
  • Hamzehali Nourmohammadi *, Ali Sharafi, Arezoo Masoomi, Jalil Arabkheradmand Pages 92-108
    Background and Aim

    The purpose of this study is to analyze the research trends of war trauma in Iran.

    Methods

    This research applied that done by content analysis and bibliometric method. The study population consisted of 893 articles published in the subject areas of war Trauma in Iran from 1981-2017. Data were collected using checklists and analyzed by Excel software.

    Results

    Research findings showed that the trend of publishing and cooperation of authors of war trauma articles in Iran is upward that most of them published by Mohammad Reza Soroush (68 articles), Mostafa Ghanei (42 articles), Batoul Mousavi (35 articles), Touba Ghazanfari (31 articles), and Mehdi Masoumi (28 articles) published in the journals of Teb-e-Janbaz, Military Medicine, and Kowsar Medical Journals. Also, the subject approach of articles are in the fields of management (planning and policy to deal with war crises), services (providing welfare, and health services), research (identifying and discovering the causes of diseases caused by War), treatment (surgery, injection, psychotherapy, and psychiatry), medicine (effectiveness of effective drugs for war patients), diseases (identification of various diseases caused by war), Health (identifying the factors affecting the health of the wounded, disabled, veterans, prisoners and freedmen, exercise and its effects) and war reports (about the war and its effects) on the wounded, disabled, veterans, prisoners and freedmen. In addition, these articles have changed their approach from medical issues and medical services to psychological issues, and their most important subject gaps are in the fields of infrastructure, managerial, scientific, economic, and cultural.

    Conclusion

    The results showed that analysis of the trend of war trauma research in Iran is important for pathology and identification of gaps and challenges and can lead to correct scientific policy in this field.

    Keywords: Trauma, war, Iran
  • Seyyed Yahya Safavi *, MohammadAli Mohagheghi Pages 109-116
    Background and Aim

    Spiritual security is under sustainable national security. There is a close relationship between comprehensive health, including the spiritual dimension, and national security. Spiritual aspects of Health and Security have been investigated in this study.

    Methods

    Library research method used in this study. The data analysis was qualitative and explanatory (causal), and interpretive.

    Results

    Spiritual security and spiritual health, in the “Islamic-Iranian model of progress”, are necessary and obligatory for each other. Spiritual health, the most important dimension of comprehensive health, is effective in, and necessary for, national security and sustainable development of the society, too.

    Conclusion

    Spiritual aspects of “Health” and “Security”, are two divine blessings, precious and irreplaceable havens, in human societies. Belief in God, strengthening the attributes of faith, and righteous actions, are the main origin of security actions and also the main mechanism for obtaining and promoting spiritual health.

    Keywords: Security, Spiritual Security, National Security, Health, Spiritual Health, Spirituality
  • Fatemeh Ranjbar, Seyed MohammadReza Kalantar Motamedi, MohammadHossein Niknam, Abbas Forootan, Saeed Bayyenat * Pages 117-123
    Background and Aim

    Ontological and epistemological foundations in the field of self-sacrifice and martyrdom culture are referred to the collection of Islamic knowledge that are used to determine the aims, principles, areas, stages, factors, obstacles, and methods of sacrifice and martyrdom culture which are explained and investigated in the field of nature of being, the reason for being, and the purpose of being.

    Methods

    This study was performed by the library study method and searching related keywords in Persian and English databases, and the main topics were extracted and categorized.

    Results

    Among the most important foundations of the ontology of the social system of the Holy Qur'an, the principle of monotheism, purposefulness, being hierarchical, the existence of mutual relations in the universe, and obedience of the legislative system to the developmental system can be mentioned, and the summary findings can be the main basis of the values of the self-sacrifice and martyrdom culture.

    Conclusion

    The main basis of these values in Islam is the three principles of monotheism, justice, and resurrection. Self-sacrifice and martyrdom are formed through the Islamic values established in society, and until Islamic values and axes are not dominant in society, it is not possible to expect the formation of a self-sacrifice and martyrdom culture in society.

    Keywords: self-sacrifice, Martyrdom, culture, Culture of Self-Sacrifice
  • AbdolMajid Cheraghali * Pages 124-136
    Background and Aim

    In the past human beings have made great efforts to increase their physical capabilities by using different materials and methods. In the history of contemporary human wars, there are many signs of the use of materials by soldiers that prepared them for brutal battles. Even today, man still pursues this dream and intends to make himself a perfect and immortal being. In recent decades and in parallel with the growth of technology, this desire has been taken into consideration more quickly, especially in the military forces. Currently, the military forces use various methods to improve their soldiers' performance. The main goal of these measures is to increase the capabilities of the internal forces to overcome the enemy more easily.

    Methods

    This study was conducted using the process of reviewing and analyzing the content of the published papers.

    Results

    The use of methods to increase the capability of military forces has grown significantly in recent decades. These methods are mainly divided into two categories: the use of physical tools, robots, methods affecting the central nervous system, genetic changes, or the use of medicines and chemicals. However, due to the costs associated with the production of these extracorporeal skeletons, their use seems to be limited to military special forces. The use of medicines and chemicals is the most common method of improving the capabilities of military forces. They also try to interfere with the mental abilities of the troops in sensitive operational conditions by interfering with the human nervous system.

    Conclusion

    In the battlefields, military forces need to make quick decisions, be alert at an ideal level, strengthen memory and perform multiple tasks. However, paying too much attention to increasing the extraordinary capabilities of soldiers with the daily use of drugs or tools may fundamentally change the nature of future wars. The ever-increasing rate of development of ways to enhance the capabilities of soldiers may make the soldiers of the future to be people who have no sleep or fear, consume any kind of substance as food, communicate with each other through telepathy, and easily pass through physical barriers. Of course, the use of different methods of increasing the performance of the military forces has created many questions and uncertainties in terms of the health of the forces, their human behavior, and legal and ethical aspects.

    Keywords: Military Forces, performance enhancement, medicines
  • Sediqeh Etemad Saeed, Seyed Hessam Seydin, Jalil Arab Kheradmand, Gholamreza Masoumi, Hessamuddin Riahi, Arezoo Dehghani, Seyedeh Samaneh Miresmaeeli * Pages 137-144
    Background and Aim
    Now, the types of Natural and man-made emergencies and disasters are increasing worldwide, so risk communication is more tangible. Media such as communication way has a prominent role in disaster risk reduction. Planning and designing a roadmap in this field can facilitate and promote efficient risk communication at a particular time.
    Methods
    The study was conducted with a qualitative approach. Iranian media and emergency management experts were the research community. 11 experts were selected by the purposive sampling method. Data were collected by holding expert meetings in 10 two-hour sessions. The data were analyzed using the guided content analysis method.
    Results
    In this research, the management strategies of mass media in emergencies and disasters until 1404 were extracted. Eleven strategies were identified and priority actions were determined for each of the formulated strategies. The extracted strategies were mainly in the field of creating media management infrastructures in emergencies and disasters.
    Conclusion
    In this research, the roadmap of the media in managing the risk of emergencies and disasters in Iran has been compiled. This framework focuses on priority strategies and programs needed by the media in multiple stages of the risk management cycle of emergencies and disasters, including prevention and mitigation, preparedness, response, and recovery.
    Keywords: Media, roadmap, Health, Emergencies, Disasters
  • Soleyman Heydari, Shaban Mehrvarz *, Hadi Khoshmohabat Pages 145-148
    Background and Aim
    Presence of any blood or fluid in abdominal cavity probably resulted by sever harms in abdomen causing of trauma, usually makes it easy to perform an emergency laparotomy. In battlefield medical centers which reception of traumatized patient performed, access to more rapid diagnosis would be so important because if the intrabdominal bleeding was discovered, the saving life of injured people could be accessible with on time and rapid therapeutic actions, too. This approach causes the saving time and frugality of facilities that can avoid from additional works and prolonged diagnosis. Using the focused assessment with sonography for trauma on abdomen has important position for verifying or rejecting of abdominal injuries in urban traumatic centers but this facility was not usually utilized at battlefield medical units stablished in front lines of the war. The aim of this article is the assess of usefulness level and necessity for the employment of focused assessment with sonography for trauma (FAST) in battlefield medical centers.
    Methods
    The present study has been performed with fulfilling of questioner and also to face to face and calling interviewing by surgeons and emergency medicine's specialist participated in battlefields medical centers during the holy war.
    Results
    Results of this study showed that surgeons are agreeing with this equipment, and they recommend adding this facility in emergency military units.
    Conclusion
    Examination with focused assessment with sonography for trauma (FAST) is very reliable for triage and better management in traumatized patient. Presence of any blood or fluid in abdominal cavity makes it easy to perform an emergency laparotomy. All surgeon participated in this study were emphasized to importance and necessity of using this equipment in battlefield surgical units, too.
    Keywords: FAST, Abdominal trauma, Military Surgical Units