فهرست مطالب

مهندسی منابع معدنی - سال هشتم شماره 4 (زمستان 1402)

نشریه مهندسی منابع معدنی
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید عطاالله آقا سید میرزا بزرگ، میثم عابدی*، فردین احمدی صفحات 1-26
    در این پژوهش، یک رویکرد هیبریدی برای خوشه بندی نواحی مستعد کانه زایی مگنتیت-آپاتیت در محدوده برگه 1:100000 اسفوردی به کار گرفته شده است که تعداد بهینه خوشه ها به کمک یک روش داده محور و مدل فرکتال مقدار- مساحت (C-A) به دست آمده است. بدین منظور، با توجه به ویژگی های متالوژنیکی ذخایر هدف در محدوده مورد مطالعه، 9 لایه شاهد که شامل نشانگرهای زمین شناسی، ژیوشیمیایی، ژیوفیزیکی و دورسنجی است، از مجموعه داده های مکانی استخراج و تولید شده اند. از منحنی پیش بینی- مساحت (P-A)، به عنوان یک روش داده محور برای تعیین وزن و اهمیت هر لایه استفاده شده است. تکنیک همپوشانی شاخص جهت ادغام 9 لایه وزن دار شده، به کار گرفته شده است. در الگوریتم های خوشه بندی، تعداد خوشه ها تاثیر قابل توجهی بر نتیجه مدلسازی پتانسیل معدنی دارد. برای تعیین تعداد صحیح خوشه ها، تعداد کلاس های نقشه نهایی تولید شده به کمک مدل فرکتالی مقدار- مساحت شناسایی و در ادامه از آن برای اجرای الگوریتم های خوشه بندی بدون نظارت استفاده شده است. با فرض پنج خوشه (به عنوان تعداد بهینه خوشه ها)، سه الگوریتم خوشه بندی که شامل k-means، فازی c-means و نقشه خود سازمانده (SOM) است، برای شناسایی مناطق امیدبخش کانه زایی هدف به کار گرفته شده است. در بین سه الگوریتم اجرا شده، الگوریتم k-means، بیشترین بازدهی را در شناسایی ذخایر شناخته شده آهن در محدوده مورد مطالعه داشته است؛ به طوری که زون پتانسیل معرفی شده با 8 درصد مساحت محدوده، حدود 65% رخدادهای معدنی را شناسایی کرده است.
    کلیدواژگان: اسفوردی، خوشه بندی، ذخایر مگنتیت-آپاتیت، روش هیبریدی، نقشه پتانسیل معدنی
  • شهاب زنگنه، ملیحه عباس زاده*، رضا قوامی ریابی، مجید انصاری جعفری، هوشنگ اسدی هارونی صفحات 27-41
    در پروژه های اکتشافی، شناسایی ناهنجاری های ژیوشیمیایی در مناطق مختلف ممکن است تحت تاثیر فرآیندهای زمین شناسی، پیچیده گی های خاصی پیدا کنند. برای حل این ابهامات باید از روش های مختلف، برای درک صحیحی از اطلاعات موجود، استفاده شود. در این تحقیق با بیان مفهوم خوشه بندی سلسله مراتبی جهت شناسایی عناصر مرتبط با کانی سازی، تکینگی و نحوه ترسیم نقشه های تکینگی در قالب مدل های مولتی فراکتال و روش ماشین بردار پشتیبان، نواحی ناهنجار که احتمال کانی سازی در آن وجود دارد از مناطق زمینه تفکیک می شود. در ابتدا با روش خوشه بندی سلسله مراتبی و با استفاده از روش وارد، در خوشه های ایجاد شده، دو عنصر طلا و مس به عنوان عناصر مرتبط با کانی سازی شناسایی شدند. برای محاسبه شاخص تکینگی این دو عنصر، در هر نقطه از روش مبتنی بر پنجره و رابطه توانی عیار- مساحت استفاده شد. در نهایت با تفکیک مقادیر شاخص تکینگی به دو بخش آموزش و آزمایش و با کمک روش SVM فرآیند طبقه بندی و تخمین مقادیر شاخص تکینگی جهت شناسایی مناطق آنومال برای مناطق مجهول انجام پذیرفت. مطالعه موردی بر روی داده های مربوط به نمونه های سطحی خاک در محدوده کانسار مس پورفیری غنی از طلای دالی به مساحت 900×800 متر مربع واقع در کمربند ماگمایی ارومیه- دختر انجام شده است. نتایج حاصل از روش ترکیبی استفاده شده در این پژوهش با مطالعات قبلی مطابقت خوبی را نشان می دهد. در نتیجه استفاده از این روش های ترکیبی معرفی شده می تواند راهنمای مناسبی در جهت تولید نقشه-های ژیوشیمیایی در مناطق ناشناخته گردد.
    کلیدواژگان: خوشه بندی سلسله مراتبی، تکینگی، ماشین بردار پشتیبان، مس پورفیری، دالی، ارومیه- دختر
  • سید علیرضا مصطفوی، سیاوش ریاحی*، مرضیه مودت، علیرضا بیگدلی صفحات 43-62
    در بین روش های مختلف بهبود تولید و ازدیاد برداشت نفت، تزریق آب از متداول ترین روش ها است که اخیرا به طور گسترده ای مطالعه شده است. در این مطالعات اثر کیفیت سیال تزریقی بر کاهش تراوایی مخزن و تاثیر تزریق آب بر بهبود تولید مورد بررسی قرار گرفته است. حال آنکه علاوه بر کیفیت مناسب، فراهم کردن آب به مقدار لازم نیز اهمیت بالایی دارد. در این مطالعه، منابع مختلف آب موجود برای پیشنهاد منبع بهینه برای تزریق در یک میدان نفتی نزدیک به خلیج فارس بررسی شد. این منابع شامل آب کم شور، آب دریا، پساب واحد بهره برداری و فاضلاب شهری بود که در این بین آب تولیدی همراه با نفت (پساب میدان های نفتی) و پساب های شهری در راستای رفع چالش های محیط زیستی و کاهش هزینه بالای تصفیه نیز می توانند گزینه های مناسبی برای تزریق در میدان ها باشند. منابع یاد شده از منظر کیفیت سیال، سازگاری با آب سازندی، تشکیل رسوبات معدنی و امکان استفاده از آن ها بررسی شد. در این پژوهش برای تعیین سازگاری سیالات و پیش بینی جنس رسوبات احتمالی از نرم افزار ژیوشیمیایی OLIScalChem استفاده شده است. در نتیجه این بررسی کمترین مقدار رسوبات ناشی از ترکیب آب سازندی با فاضلاب شهری و بیشترین مقدار مربوط به آب خلیج فارس است. توجه به این نکته ضروری است که برای انتخاب سیال تزریقی عوامل غیرفنی متعددی مانند شرایط اقلیمی، مسیر انتقال آب و هزینه های مربوطه، توانمندی اقتصادی کشور، مسایل محیط زیستی و اولویت استفاده از منابع آب تاثیر بسزایی دارند.
    کلیدواژگان: رسوبات معدنی، سازگاری آب ها، تزریق آب، ازدیاد برداشت نفت، بهبود تولید نفت
  • حکیمه پیرمرادیان، مسعود منجزی*، هومن عسکری نسب، احسان نیک بخش، امین الله موسوی نقلی صفحات 63-78

    عملیات بارگیری و باربری در معادن روباز، به عنوان آخرین مرحله فرآیند استخراج در نظر گرفته می شود. برای انجام این عملیات، استفاده از سیستم شاول- کامیون به دلیل مزایای زیاد مانند انعطاف پذیری بالا، ارجحیت دارد. به دلیل هزینه های عملیاتی زیاد، مدیریت مناسب ناوگان و بهینه سازی در این بخش به طور قابل توجهی در اقتصاد پروژه موثر است. مساله تخصیص و گسیل کامیون، به ویژه در معادن بزرگ با نقاط بارگیری و تخلیه متعدد بسیار پیچیده است. با توجه به اندازه و پیچیدگی مساله، استفاده از روش های حل ریاضی به دلیل زمان حل بسیار زیاد که به استفاده از ابررایانه ها منجر می شود، توجیه پذیر نیست. برای رفع این کاستی ها می توان از الگوریتم های ابتکاری استفاده کرد. در این مقاله، یک الگوریتم ابتکاری در محیط نرم افزار MATLAB، برای حل مساله تخصیص و گسیل یک معدن واقعی توسعه داده شده است. با توجه به نتایج به دست آمده، زمان اجرای الگوریتم ابتکاری 39 ثانیه محاسبه شده است. در نهایت حل همین مساله با یک مدل ریاضی موجود طی 24 ساعت، نشان دهنده برتری الگوریتم پیشنهادی نسبت به مدل سازی ریاضی است.

    کلیدواژگان: عملیات بارگیری و باربری، مساله تخصیص و گسیل، الگوریتم ابتکاری
  • سجاد رستمیان، مجید عطایی پور* صفحات 79-102
    برای طراحی یک معدن بعد از اینکه انجام عملیات زمین شناسی، تهیه مدل سه بعدی و مدل بلوکی معدن به اتمام رسید، تعیین محدوده نهایی انجام می شود. تعیین محدوده نهایی با استفاده از روش های دقیق و روش های هوش مصنوعی قابل محاسبه است. مساله تعیین محدوده نهایی از نظر سختی جزو مسایل NPhard است. روش های دقیق معمولا به نتیجه ای بهتر و بهینه خواهند رسید، اما برای مسایل بزرگ با تعداد بلوک های زیاد ممکن است با زمان حل بسیار بالایی قادر به پاسخ گویی به مساله باشد. در این شرایط بهتر است از الگوریتم های هوش جمعی یا تکاملی برای تعیین محدوده نهایی استفاده کرد. بهینه سازی مساله تعیین محدوده نهایی شبیه به مسایل بهینه سازی دیگر است که با استفاده از یک منطق الگوریتمی در نرم افزار متلب قابل حل است. در اینجا از الگوریتم کشتل در متلب برای بهینه سازی محدوده نهایی استفاده شده است. ابتدا الگوریتم کشتل برای حل مساله دو بعدی و سه بعدی پیاده سازی شده و در نهایت معدن مس سونگون به عنوان مطالعه موردی انتخاب و نتایج حل مساله تعیین محدوده نهایی با الگوریتم کشتل و نرم افزار NPVScheduler مقایسه شده است. نتایج نشان می دهد که استفاده از الگوریتم کشتل در مساله تعیین محدوده نهایی معدن مس سونگون اختلاف 47/0 درصدی با نرم افزار NPVScheduler دارد. مقایسه الگوریتم کشتل با نتایج لرچ گروسمن در تعیین محدوده نهایی دو بعدی و مقایسه نتایج حاصله از الگوریتم کشتل با نرم افزار NPVScheduler در مسایل سه بعدی نشان دهنده کارآیی مناسب آن در حل این مسایل است.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، تعیین محدوده نهایی سه بعدی، الگوریتم فراکاوشی کشتل (مرغابی)
  • رسول عابدی اشکاوندی، ابراهیم عظیمی*، سید محمدرئوف حسینی صفحات 103-118

    در چند دهه اخیر، استفاده از میکروارگانیسم ها و محصولات آنها برای جداسازی زیستی کانی ها، به ویژه بیوفلوتاسیون و بیوفلوکولاسیون، بیشتر مورد توجه محققان و صنایع قرار گرفته است. با توجه به مزایای روش های زیستی، در این پژوهش به بررسی مطالعات انجام گرفته بر روی جداسازی گالن از کانی های معمول همراه آن از جمله اسفالریت، کالکوپیریت و پیریت به کمک میکروارگانیسم ها و ترشحات خارج سلولی آنها و نتایج حاصله پرداخته شده است. بر اساس یافته ها، سلول های باکتریایی گونه تیوباسیلوس، توانایی مناسبی برای بازداشت و فلوکولاسیون انتخابی گالن دارند، لیکن سلول های گونه پلیمیکسا، توانایی بازداشت و فلوکولاسیون انتخابی پایینی داشته و اکثر کانی های سولفیدی حاضر در پالپ را بازداشت یا فلوکوله می کند. به علاوه، سازگار کردن باکتری ها، به ویژه گونه پلیمیکسا با گالن و کانی های همراه، باعث افزایش ترشحات خارج سلولی از جنس پروتیینی یا پلی ساکاریدی خواهد شد. باکتری های سازگار شده باسیلوس سابتیلیس و باسیلوس مگاتریوم، توانایی جداسازی گالن را دارند. با توجه به ماهیت آبرانی پروتیین های خارج سلولی، جذب کمتر آنها بر روی سطح گالن در مقایسه با اسفالریت، باعث شناوری کانی دوم و بازداشت گالن می شود. در مقابل، ترشح بیشتر پروتیین در حضور گالن نسبت به پیریت، در اثر سازگاری، باعث شناوری گالن و بازداشت کانی دوم خواهد شد. همچنین، می توان گفت که تمایل پلی ساکاریدهای خارج سلولی به جذب بر روی گالن و تمایل پروتیین های خارج سلولی به جذب بر روی اسفالریت باعث می شود که در صورت تماس مخلوط این دو کانی با EPS باکتریایی، معمولا گالن بازداشت یا فلوکوله شده و اسفالریت تا حدی شناور شود.

    کلیدواژگان: میکروارگانیسم، بیوفلوتاسیون، بیوفلوکولاسیون، گالن
  • عطاالله بهرامی*، فاطمه ایمانی، فاطمه کاظمی، میرصالح میرمحمدی، مرتضی رفیعی صفحات 119-135

    با افزایش تقاضای جهانی و همچنین توسعه سریع صنایع آهن و فولاد، مقدار باطله های تولید شده ناشی از معدنکاری و فرآوری این فلز، افزایش یافته است. بازفرآوری باطله های کارخانه های فرآوری سنگ آهن، از دیدگاه اقتصادی (به عنوان منبع ثانویه آهن) و محیط زیستی حایز اهمیت است. هدف از تحقیق حاضر تعیین روشی بهینه برای بازیابی آهن از باطله های کارخانه فرآوری سنگ آهن دانه بندی بالستان است. بدین منظور پس از نمونه برداری از دپوهای مختلف باطله کارخانه فرآوری سنگ آهن بالستان (واقع در شمالغرب ایران) یک نمونه معرف انتخاب و بر روی آن آنالیزهای شیمیایی، کانی شناسی، توزیع دانه بندی و تعیین اندیس کار باند انجام گرفت. عیار آهن کل در باطله حدود 10 درصد اندازه گیری شد که 5/8 درصد از آن در قالب کانی مگنتیت (با درجه آزادی کمتر از 40 درصد) شناسایی شد. مقدار d80 نمونه 7 میلی متر و اندیس باند (Kwh/ton) 84/11 اندازه گیری شد. برای تعیین روش مناسب بازیابی آهن، آزمایش های پیش فرآوری مغناطیسی، خردایش و دیویس تیوب انجام گرفت. با پیش فرآوری مغناطیسی باطله با اندازه ذرات 10-0 میلی متر، تحت میدان 2000 گاوس و به روش خشک، حدود 80 درصد از بار ورودی به درام با عیار آهن کل 5 درصد به باطله منتقل می شود. 20 درصد از بار ورودی با عیار آهن تقریبا 24 درصد به کنسانتره بازیابی می شود. برای حذف کانی های باطله و پرعیارسازی کنسانتره پیش فرآوری شده، خردایش و جدایش مرحله ای بهترین نتیجه را داشته است. خردایش در دو مرحله برای تولید محصولاتی به ترتیب با ابعاد کمتر 250 و 45 میکرون انجام گرفت. جدایش مغناطیسی نیز در سه مرحله با شدت میدان های 3000 و دو مرحله جدایش با میدان 1000 گاوس انجام شد که در نهایت کنسانتره با عیار آهن کل بیش از 66 درصد و بازیابی آهن 88/44 درصد حاصل گردید.

    کلیدواژگان: باطله های آهن، پیش فرآوری، پرعیارسازی مرحله ای، خردایش، مصرف انرژی
|
  • S.A. Agha Seyyed Mirzabozorg, M. Abedi *, F. Ahmadi Pages 1-26
    In this study, a hybrid approach is established for clustering the most favorable regions  in association with magnetite-apatite mineralization at the Esfordi district in the central Iran. An optimum number of clusters is derived from a data-driven methodology through a concentration-area (C-A) fractal model of a synthesized geospatial data set. According to the metallogenic characteristics of the sought deposits, nine evidential layers deriving from geological, geochemical, geophysical, and remote sensing data were extracted. Prediction-area curve (P-A) was used as a data-driven method to determine the weight and importance of those evidences; then an index overlay method integrated them into a single propsectivity map. The number of clusters significantly affects the mineral potential modeling results in clustering algorithms. To determine an optimum number of clusters, the C-A fractal curve of the overlaid map indicated the correct population within this district, and then used as the optimal number to run the unsupervised clustering algorithms. Assuming five clusters, three clustering algorithms, including K-means, fuzzy C-means, and self-organizing map (SOM), were used to identify and localize iron-bearing favourable areas. The K-means algorithm had the highest accuracy in identifying those potential areas, by which 8% of the whole area could predict 65% of known deposits in the main favorable region.
    Keywords: Clustering, Esfordi, Hybrid methods, Magnetite-apatite deposits, Mineral potential mapping
  • Sh. Zangeneh, M. Abbaszadeh *, S.R. Ghavami Riabi, M. Ansari Jafari, H. Asadi Harooni Pages 27-41
    In exploratory projects, the identification of geochemical anomalies in different areas may become complicated under the influence of geological processes. To solve these ambiguities, different methods should be used for a correct understanding of the available information. In this research, by expressing the concept of hierarchical clustering to identify elements related to mineralization, singularity, and how to draw singularity maps in the form of multifractal models and support vector machine method, the anomalous areas where there is a possibility of mineralization are seprated from the context regions. At first, two elements, gold and copper, were identified as elements related to mineralization in the created clusters using the hierarchical clustering method and Ward's method. To calculate the singularity index of these two elements, the method based on the window and the power relation of grade area was used at each point. Finally, by separating the singularity index values into two parts, training and testing, and with the help of the SVM method, the process of classification and estimation of singularity index values was done to identify anomalous areas for unknown areas. A case study has been carried out on the data of the porphyry copper deposit rich in Dali gold with an area of 900×800 meters located in the Urmia-Dokhtar magmatic belt. The data is related to surface soil samples in the target area. The results of this method are consistent with the previous studies conducted in the region. The results of the hybrid method used in this research show good agreement with previous studies. As a result, the use of these introduced hybrid methods can be a suitable guide for the production of geochemical maps in unknown areas.
    Keywords: Hierarchical clustering, singularity, Support vector machine, Porphyry copper
  • S.A. Mostafavi, S. Riahi *, M. Mavaddat, A. Bigdeli Pages 43-62
    Recently, water injection has been widely studied as one of the most popular enhanced/improved oil recovery methods. Most of the studies focus on low salinity and seawater injection, emphasizing the quality of the injection fluid. In addition, receiving the required quantity of injection water and high-quality injection fluid is crucial. Produced water with oil and urban wastewater can be regarded as appropriate resources for water injection projects to mitigate the environmental concerns and the cost of water treatment. This study examines several water resources suggested for injection into an oil reservoir near the Persian Gulf to find the optimal choice. The studied resources are low-salinity water, seawater (from the Persian Gulf), produced water, and urban wastewater. Injection fluid quality, compatibility with formation brine, scale formation, and usability were the primary factors considered when selecting the optimal water resource. Accordingly, geo-chemical software OLI Scale Chem was used for compatibility check and estimation of scale type and amount. As a result, the least amount of scale formed after urban wastewater injection, whereas seawater was the most incompatible water source. It should be emphasized that various non-technical factors, such as the climate of the region, the water transmission route and associated costs, economic conditions of the country, environmental concerns, and the priority of wastewater usage may significantly impact resource selection.
    Keywords: Inorganic scales, Water compatibility, Water injection, Enhanced oil recovery, Improved oil recovery
  • H. Pirmoradian, M. Monjezi *, H. Askari-Nasab, E. Nikbakhsh, A. Mousavi Nogholi Pages 63-78

    Loading and haulage operation in open pit mines is the last stage of the mining process. truck- shovel system, due to its many advantages  including high flexibility, is preferred for this operation. Due to high operating costs, proper fleet management and optimization can significantly affect the project economics. Truck allocation and dispatching issue is a very complex problem, especially in large mines with numerous loading and dumping points. Because of the problem size and complexity, employing mathematical methods is not justified due to very high solution time which leads to employing super computers. To overcome the aforesaid shortcoming, heuristic algorithms can be applied. In this paper, in MATLAB environment, a heuristic algorithm was developed to solve allocation and dispatching problem of transportation fleet of a real mine. According to the obtained results, a running time of 39 seconds was computed for the heuristic algorithm. Finally, the same problem was solved with an available mathematical model with a running time of 24 hours which shows the superiority of the proposed algorithm over the mathematical modeling.

    Keywords: Loading, haulage operation, Allocation, dispatching problem, Heuristic algorithm
  • S. Rostamian, M. Ataee-Pour * Pages 79-102
    To design an open pit mine, geological operations must be conducted, followed by the preparation of a three-dimensional model and mineral block model. The ultimate pit limit can be determined through accurate methods and artificial intelligence techniques. The problem of determining the ultimate pit limit is considered to be NP-hard, making it challenging to solve. While exact methods provide better and optimal results, they may require significant time to answer the problem due to the large number of blocks involved. In such cases, it is more suitable to use collective algorithms or a planned approach to determine the final range. Optimizing the determination of the ultimate pit limit is similar to other optimization problems that can be addressed using logical algorithms in MATLAB software. In this study, Keshtel algorithm, implemented in MATLAB, is utilized to optimize the final range. Initially, Keshtel algorithm is employed to solve the problem. Subsequently, the Songun copper mine is chosen as a case study for the two-dimensional and three-dimensional implementation, and the results of determining the ultimate pit limit are compared with both Keshtel algorithm and NPV Scheduler software. The findings reveal that Keshtel algorithm, used to determine the final limits of the Songun copper mine, differs by only 0.47% compared to the NPV Scheduler software. Moreover, the comparison of Keshtel algorithm with the results of Lerch Grossman in determining the two-dimensional final range, as well as the comparison with NPV Scheduler software in three-dimensional problems, demonstrates its efficiency in solving these issues effectively.
    Keywords: Optimization, Keshtel Algorithm, 3D ultimate pit limit
  • R. Abedi Ashkavandi, E. Azimi *, M.R. Hosseini Pages 103-118

    In recent decades, the application of microorganisms and their products for the bioseparation of minerals, bioflotation, and bioflocculation, has been extensively recognized by researchers and industry. Considering several benefits of the bioseparation, in the current paper, a detailed review has been conducted on the bioseparation of galena from its most common accompanying minerals i.e. sphalerite, chalcopyrite, and pyrite using microorganisms and their extracellular products. Based on the findings, the bacterial cells of the Thiobacillus species have a good ability to depress and selectively flocculate galena, but the cells of the Polymyxa species have a lower ability. Therefore, they depress and flocculate most of the sulfide minerals present in the pulp. In addition, the adaptation of bacteria, especially polymyxa  species with galena and other minerals will increase extracellular secretions of protein or polysaccharides. Adapted Bacillus subtilis and Bacillus megatrium can separate galena. Due to the hydrophobic nature of extracellular proteins, their less absorption on the surface of galena compared to sphalerite, causes the second mineral to be floated and the galena to be depressed. On the other hand, adaptation leads to more protein secretion in the presence of galena compared to pyrite, which will cause galena to float and the second mineral to be depressed. Also, it can be said that the tendency of extracellular polysaccharides to adsorb on galena and the tendency of extracellular proteins to adsorb on sphalerite causes that when the mixture of these two minerals comes into contact with bacterial EPS, galena is usually depressed or flocculated and sphalerite floats to some extent.

    Keywords: Microorganism, Bioflotation, Bioflocculation, Galena
  • A. Bahrami *, F. Imani, F. Kazemi, M. Mirmohammadi, M. Rafiei Pages 119-135

    The reprocessing tailings of iron ore processing plants is important from economic (as a secondary source of iron) and environmental points of view. The aim of the present study is to determine the appropriate method for recovery iron from the tailings of Balestan iron ore processing plant (located in the northwest of Iran). For this purpose, after taking samples from the tail piles of this plant, a representative sample was selected, and chemical, mineralogical, size distribution, and bond’s work index analyses were performed on it. The total iron grade in the tailings was measured to be about 10%, of which 8.5% was identified as magnetite mineral (with a degree of liberation less than 40%). The d80 value of the sample was 7 mm, and the bond index was measured as 11.84 (kWh/ton). To determine the appropriate method for iron recovery, pre-processing with magnetic drum, grinding, and Davis tube tests were performed. With the magnetic pre-processing of tailings with a particle size of 0-10 mm, under a field of 2000 G and in a dry method, about 80% of the load entering the drum with a total iron grade of 5% was transferred to the tailings. 20% of the input load with an iron grade of approximately 24% was recovered to the concentrate. In order to remove the gangue minerals and enrich the pre-processed concentrate, stepwise grinding and separation had the best results. Comminution was done in two stages to produce products with smaller dimensions of 250 and 45 microns, respectively. Magnetic separation was also done in three stages with 3000 G, and two stages of separation with 1000 G, which finally resulted in a concentrate with a total iron grade of more than 66% and iron recovery of 44.88%.

    Keywords: Iron tailings, Pre-treatment, stepwise concentration, Grinding, Energy Consumption