فهرست مطالب

فقه و اصول - پیاپی 134 (پاییز 1402)

فصلنامه فقه و اصول
پیاپی 134 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد ارشاد*، عباس یعقوب زاده مجرد، صادق طهوری (نوروزی) صفحات 9-29
    داستان سمره بن جندب از مشهورترین مستندات قاعده «لاضرر» در روایات شیعی است. در متن چهار روایت، راجع به جمله «لاضرر و لاضرار» و قید «علی مومن» اختلافاتی هست که تخریج آن ها برای استنباط قاعده «لاضرر» اهمیت ویژه ای دارد. به رغم اینکه طبق نظر مشهور فقها، سند هیچ یک از روایات داستان سمره صحیح نیست، در این نوشتار صحت صدور روایات وارده، اثبات و سپس تخریج صحیحی از آن ارایه شده است. حاصل پژوهش اینکه، وجود جمله «لاضرر و لاضرار» در متن حدیث مورد اطمینان است، اما بودن یا نبودن قید «علی مومن» در برداشت از روایات داستان سمره موثر است؛ به طوری که وجود قید «علی مومن» با نهی اضرار به غیر سازگار است و به قاعده «لاضرر» جنبه کیفری می دهد و نبودن «علی مومن» با نفی تشریع حکم ضرری متناسب است و به آن جنبه مدنی و حقوقی می بخشد. طبق دیدگاه برگزیده، تعارض مذکور، بدوی است و جمع عرفی دارد؛ اما با فرض مستقر بودن تعارض، تقدیم جانب زیادت، به دلیل اصل عدم زیادت پذیرفتنی نیست و بایستی مرجحات جانب نقیصه اخذ شود.
    کلیدواژگان: تخریج، سمرهبن جندب، لاضرر، قید «علی مومن»، اصل عدم زیادت
  • رضا توکلی تولایی*، بلال شاکری، مصطفی جلالی، مصطفی رفسنجانی مقدم صفحات 31-44
    بخشی از آسیب های معامله املاک و اراضی با تکیه بر امارات ملکیت و اسناد عادی عبارت اند از: زمین خواری، خردشدن اراضی کشاورزی، تهدید امنیت غذایی، ضعف در مدیریت بحران ها و بلاهای طبیعی، افزایش فساد اداری و قضایی، وقوع جرم کلاه برداری، رشوه، جعل و غیره. به منظور حل این آسیب ها، نظریه ثبت املاک و اراضی در سامانه ثبتی مطرح شده است، راجع به این نظریه دو چالش «مشروعیت سامانه» و «انحصاری شدن معامله املاک و اراضی در سامانه» وجود دارد. در این جستار با روش توصیفی و تحلیلی، این باور تقویت شده که بر پایه قواعد و مبانی فقهی، سامانه ثبتی مزبور، مشروع است و در فرض گردآمدن سه شرط: وجود سامانه ای که  به مالکیت علم آور باشد، اتهامی بودن بازار و اخلال معیشت مردم در فرض رجوع به امارات، معاملات املاک و اراضی به استناد امارات ملکیت، باطل است و به منظور شناسایی دقیق مالکان، خریدار و فروشنده بایستی صرفا به سامانه ثبتی مراجعه کنند. بنابراین ضروری است معامله املاک و اراضی طبق سامانه ثبتی، تبدیل به قانون شود و در مقام تعارض،این سامانه بر تمامی امارات ملکیت مقدم شود.
    کلیدواژگان: املاک و اراضی، امارات ملکیت، معضلات ثبتی، سامانه ثبتی، مشروعیت سامانه ثبتی، انحصار سامانه ثبتی
  • مصطفی دهقان* صفحات 45-66
    «الحاق مشکوک به اعم اغلب» از قواعدی است که به میزان درخور توجهی در آثار فقهی و اصولی مورد استناد واقع شده و احکام و قواعد فقهی و اصولی متعددی از آن استخراج شده است. طبق این قاعده آنگاه که اغلب افراد ماهیتی خصوصیت مشترکی دارند و فردی از آن ماهیت در داشتن این خصوصیت، مشکوک است، فرد مشکوک به افراد غالب، ملحق می شود. در باب اعتبار این قاعده، به طور کلی سه دیدگاه اعتبار، عدم اعتبار و دیدگاه تفصیلی مطرح است. در این جستار، اعتبار قاعده، به عنوان ظن خاص در احکام و موضوعات، به روش تحلیلی و توصیفی بررسی شده است. حاصل اینکه گرچه حجیت قاعده الحاق در احکام شرعی ثابت نیست، لیکن اعتبار قاعده در موضوعات احکام، به پشتوانه بنای عقلا ثابت است. این بنا توسط شارع ردع نشده، بلکه در مواردی امضا شده است و  در مواردی که بنای عقلا محرز است، می توان از آن به عنوان یکی از ظنون خاص در زمینه موضوعات، بهره جست.
    کلیدواژگان: قاعده غلبه، ظن خاص، حجیت ظن، قاعده الحاق مشکوک
  • مریم نظری طالقانی، فتح الله رحیمی*، مجتبی اصغریان، سعید منصوری صفحات 67-86

    «تنزیل»، واگذاری طلب پولی مدت دار پیش از سررسید به قیمت کمتر از مبلغ اسمی آن است که مشروعیت آن در فقه امامیه و عامه و قوانین و مقررات حاکم، محل اختلاف نظر است. منشا آن نیز اختلاف در چگونگی تبیین ماهیت حقوقی تنزیل است. اکثر قریب به اتفاق فقهای امامیه ماهیت تنزیل را بر عقد بیع، یا به عبارت دقیق تر «بیع دین» حمل کرده اند و تنزیل در ماهیت قرض را مشمول دلیل حرمت ربا و در ماهیت بیع، خارج از عنوان ربا دانسته اند. در این جستار به روش توصیفی تحلیلی با استنباط از مجموع آرای فقهی امامیه و عامه، ماهیت حقوقی تنزیل و مصادیق آن در بانکداری اسلامی تبیین شده، این نتیجه به دست آمده است که «بیع دین» می تواند به عنوان قالب مناسبی برای تحلیل ماهیت تنزیل اسناد تجاری در نظام بانکی شناخته شود.

    کلیدواژگان: تنزیل، بیع دین، ربا، فقه امامیه، بانکداری اسلامی
  • فاطمه ژیان* صفحات 87-102
    احکام شرعی ازنظر مورد ابتلا بودن، در یک درجه قرار ندارند؛ بعضی محل ابتلای همگان یا اکثر متشرعان و برخی دیگر محل ابتلای افرادی خاص است و یا حتی اگر اغلب را مبتلا سازد، محدود به مدت زمان خاصی است. پدیده عموم بلوا در بسیاری از مسایل مرتبط با علم اصول فقه بازتاب داشته است. اهمیت و حساسیت مسایل عام البلوی و نیاز شدید به آن ها سبب سخت گیری و دقت نظر فزون تر در به کارگیری ادله احکام شده است. در این نوشتار، ابتلای عمومی و میزان دخالت آن در عرصه های گوناگون اصول فقه به روش توصیفی تحلیلی تبیین شده است. عام البلوی بودن در ملاک حجیت ادله ای چون سنت و اخبار منعکس شده است؛ به طوری که اکثر محققان معتقدند که روایات عام البلوی بایستی علم آور باشد یا دست کم از شهرت و شیوعی بیش از سایر روایات برخوردار باشد. از سوی دیگر، عام البلوی بودن در تثبیت موضوع سیره و اجرای اصل برایت اثرگذار است و به ضمیمه نرسیدن ردع شارع، دلیل بر احراز عدم ردع محسوب می شود و درنتیجه حجیت سیره عقلا را در پی دارد.
    کلیدواژگان: عام البلوی، اصول فقه، ابتلای همگانی، حجیت ادله
  • عبدالله جوان* صفحات 103-121
    حدیث رفع را می توان یکی از مهمترین احادیثی دانست که در اصول فقه برای اثبات اصل برایت شرعی بدان استناد شده و در فقه به کار گرفته می شود. برخی از بزرگان معاصر اشکالاتی را در اعتبار سندی این حدیث و امکان استناد به آن مطرح نموده اند و مباحثاتی در این باره میان فق ها و اصولیان شکل گرفته است. ما در این مقاله ضمن طرح و نقد و بررسی دیدگاه های بزرگان کوشیده ایم که با تتبع در متون و جمع آوری و مقارنه شواهد، اعتبار سندی احادیثی که بر رفع ما لا یعلمون مشتمل است را بر اساس مبانی مختلف در اعتبار اخبار و اسناد نشان دهیم. در این راستا مسیر هایی برای توثیق عام و خاص راویان و وثوق به صدور مضمون رفع ما لا یعلمون با توجه به استفاضه و کثرت نقل را پی جسته ایم.
    کلیدواژگان: حدیث رفع، اعتبار، سند، راوی، توثیق
  • علی حسینی فر، عبدالجبار زرگوش نسب*، نبی سبحانی صفحات 123-145
    شمار فراوانی از روایات در متون روایی شیعه مشتمل بر واژه «نفی باس» است. فقیهان امامیه در ضمن مباحث فقهی و اصولی، در خصوص معنا و مفهوم این تعبیر، توضیحاتی ارایه کرده اند؛ اما پژوهش مستقلی درباره کشف حقیقت معنایی این تعبیر وجود ندارد. شناسایی مفهوم «نفی باس» و دامنه دلالت آن نقش بسزایی در تبیین مفاد این روایات و گزینش حکم صحیح در مقام استنباط دارد. با نظر در معنای لغوی باس، درنگ در کاربست های قرآنی این واژه و گفته های فقیهان امامیه راجع به آن، این نتیجه به دست می آید که مدلول «نفی باس» عبارت است از: منتفی بودن نهی تحریمی و عقاب در مجالی که گمان به وجود آن دو می رود.
    کلیدواژگان: باس، نفی باس، ثبوت باس، لا باس فیه، حکم تکلیفی، حکم وضعی
  • سعید سیاه بیدی کرمانشاهی* صفحات 147-167
    تعارض منافع، وضعیتی است که فرد در آن منافع شخصی خود را با منافعی که مسیول آن‎هاست در تعارض می‎بیند؛ این موقعیت‎ها در حوزه‎های مختلف روابط حقوقی وجود دارد و عدم مدیریت آن‎ها سبب بروز تالی فاسدهایی خواهد شد؛ ازین رو حاکم موظف به شناسایی این موقعیت‏هاست و برای مدیریت آن‏ها و در راستای پرهیز از مفاسد یا جبران آن‏ها باید مقرره‎گذاری کند. اکنون سوال این است که مبانی فقهی حل مسیله تعارض منافع و لزوم مدیریت آن چیست؟ قواعد فقهی متعددی به عنوان مبنا و مستند دخالت و مقرره‎گذاری حاکم در زمینه مدیریت تعارض منافع وجود دارد که عبارت اند از: وجوب دفع ضرر محتمل، تقدم اهم بر مهم، اولویت دفع مفسده بر جلب منفعت، کارکرد شرعی حسبه و وجوب دفع منکر. باتوجه به اینکه موقعیت‏های تعارض منافع، از بسترهای مهم فساد به شمار می‎رود، سه قاعده نخست، مستندات محکمی برای دخالت و مقرره‎گذاری در زمینه پیشگیری از این موقعیت‎ها و نیز لزوم خروج از آن‎هاست. قاعده حسبه و نیز وجوب دفع منکر نیز از منظر پیشگیری (دفع) و ازبین بردن (رفع) زمینه ارتکاب منکر که همان موقعیت‎های تعارض منافع اند، درخور استفاده است.
    کلیدواژگان: تعارض منافع، مدیریت حقوقی، اهم و مهم، ضرر محتمل، حسبه
  • سعید نظری توکلی، سید حسن داودالموسوی* صفحات 169-191
    با صرف نظر از عدم اشتراط رعایت غبطه در برخی تصرفات، همچون امور ناظر به شیون ولی، پرداخت هزینه معیشت، تحصیل و...، بنا بر نظر مشهور فقها، تصرفات ولی در سایر امور مولی علیه، مشروط به رعایت غبطه اوست. باوجوداین، مرز میان مفهوم غبطه و واژه های همسو و سازوکار تشخیص آن در متون فقهی چندان روشن نیست. جستار حاضر با به کارگیری روش تحلیلی و توصیفی نشان می دهد که غبطه ازنظر فقهی، مفهومی هم عرض با مصلحت و ناهمسو با منفعت دارد و شرط واقعی در تصرفات ولی است. رعایت غبطه در همه تصرفات مالی و غیرمالی ولی معتبر است و تشخیص و تطبیق آن در امور مولی علیه با نهادی است که زیرساخت های لازم را برای چنین تشخیصی در اختیار دارد. در صورت بروز تزاحم میان مصالح، اولویت با عملی است که متضمن مصلحت قطعی و بلندمدت و دربرگیرنده مصالح دنیوی و اخروی مولی علیه است. بهترین ملاک برای تشخیص رعایت غبطه مولی علیه، تضمین حفظ حقوق وی در پی اقدام ولی است؛ حقوقی که برای آگاهی از آن ها می توان به آموزه های دینی، قوانین موضوعه و اسناد بین المللی رجوع کرد.
    کلیدواژگان: غبطه، ولی، مولی علیه، مصلحت
  • مونا کمیلی، محمدحسن حائری*، حسین ناصری مقدم صفحات 193-210

    «درا» از قواعد تفسیری در قضای اسلامی است که سبب اسقاط مجازات از فردی که انتساب عمل مجرمانه به او یا تحقق مسیولیت جزایی او مشکوک است، جریان می‏یابد. این قاعده از دیرباز چه با نام قاعده و چه بدون آن، در ابواب فقه جزایی مورد توجه فقیهان بوده، مباحث مختلفی ذیل آن مطرح شده است. در این میان، شبهه اختلال روانی در مورد مرتکب عمل مجرمانه کمتر مدنظر بوده است؛ به این معنا که فرد مرتکب، ادعا می‏کند که ارتکاب عمل مجرمانه در حالت اختلال روانی (جنون) صورت گرفته و نیز ممکن است گاه بدون طرح چنین ادعایی از سوی مرتکب، خود قاضی در وجود اختلال روانی مرتکب، دچار شبهه و تردید شود. این نوشتار به روش توصیفی و تحلیلی در جایگاه تحقیق در شمول یا عدم شمول قاعده درا در خصوص این گونه شبهه، دو احتمال را بررسی کرده و جریان قاعده درا را در شبهه جنون، راجح دانسته است. ادله این قول عبارت اند از: عموم واژه «الشبهات»، لزوم احراز فقدان شبهه در جریان مجازات، اصل لزوم تخفیف در مجازات و حکم مستقل عقلی.

    کلیدواژگان: قاعده درا، شبهه اختلال روانی، جنون، شبهه خطا و اکراه
|
  • Ahmad Ershad *, Abbas Yaqoubzadeh Mojarrd, Sadegh Tahouri (Nowrozi) Pages 9-29
    The story of Samra bin Jundb is one of the most famous documents of the rule of "la Zarar" in Shia traditions. In the text of the four narrations, there are differences regarding the sentence "La Zarar Va La Zerar" and the provision of "Ali Momin" and the Takhrige of them is of particular importance for deriving the rule of "La zarar". Although, according to the opinion of famous jurists, none of the narrations of the story of Samra is authentic, in this article, the authenticity of the issue of the narrations, proof and then a correct Thakhrige of it are presented.The result of the research is that  there is surely the sentence "La Zara Va La Zerar" in   the text of the hadith, but the presence or absence of the provision of "Ali Mu'min" is effective in interpreting the narrations of Samra's story; So that the presence of the provision of "Ali Mu'min" is compatible with the prohibition of harming others and gives a criminal aspect to the rule "La Zarar" and the absence of "Ali Mu'min" is compatible to the negation of making the law of harm and gives it a civil and legal aspect. According to the selected point of view, the said conflict is primitive and has a customary Jam~; But assuming that the conflict is established, prioritizing  the side of excess is not acceptable due to the principle of non-excess, and the preferences of the side of littleness must be considered.
    Keywords: Takhrij, Samrah bin Jundab, La zarar, Ali Momin's provision, the principle of non-excess
  • Reza Tavakoli Tavallai *, Belal Shakri, Mustafa Jalali, Mostafa Rafsanjani Moghadam Pages 31-44
    Some of the harms of real estate and land transactions relying on property ownership and normal documents are: land grabbing, shrinking of agricultural land, threat to food security, weakness in managing crises and natural disasters, increase in administrative and judicial corruption, occurrence of fraud, bribery, forgery and etc.In order to solve these harms, the theory of real estate and land registration in the registration system has been proposed. Regarding this theory, there are two challenges of "the legitimacy of the system" and "the monopolization of real estate and land transactions in the system". In this essay, with a descriptive and analytical method, the belief has been strengthened that based on jurisprudential rules and principles, the registration system in question is legitimate and in the assumption that three conditions are met: the existence of a system that leads to certainty of ownership, the accusation of the market and the disruption of people's livelihood in the assumption of referring to the Amarat, real estate and land transactions based on the Amarat of property are void, and in order to accurately identify the owners, the buyer and seller should only refer to the registration system.Therefore, it is necessary to make the transaction of real estate and land according to the registration system become a law, and in the event of a conflict, this system takes precedence over all the property Amarat.
    Keywords: real estate, lands, ownership Amarat, registration problems, registration system, legitimacy of registration system, monopoly of registration system
  • Mostafa Dehghan * Pages 45-66
    "Ilhaghe' Mashkook Be A'amme' Aghlab" is one of the rules that has been cited in jurisprudential and principled works and many jurisprudential and principle  rules have been extracted from it. According to this rule, when most members of a nature have a common characteristic and a person of that nature is suspected of having this characteristic, the suspected person joins the dominant members.Regarding the validity of this rule, there are generally three views of validity, invalidity and Tafsil view. In this essay, the validity of the rule, as a special suspicion in the rulings and subjects, has been analyzed in an analytical and descriptive way. As a result, although the validity of the rule of "Ilhagh" in Sharia rulings is not proved, but the validity of the rule in the subjects of the rulings is proved based on "Banae' Aghl". This "Bana"  has not been rejected by the Shariah, but it has been approved in some cases, and in cases where " Baba" is clear, it can be used as one of the special suspicions in the context of the issues.
    Keywords: rule of GHalabeh –predominance-, special suspicion, validity of suspicion, rule of Ilhaghe' Mashkook be 'Aamme'
  • Maryam Nazari Taleghani, Fathullah Rahimi *, Mojtaba Asgharian, Saeed Mansouri Pages 67-86

    Tanzil" is the assignment of a long-term monetary credit before due date at a price lower than its nominal amount, the legitimacy of which is disputed in Imamiyyah and Ameh jurisprudence and the governing laws and regulations. Its origin is the difference in how to explain the legal nature of Tanzil. The almost all majority of Imami jurists have interpreted  the nature of Tanzil as the contract of sale, or in more precise terms, "the sale of debt", and considered Tanzil in the nature of a debt to be included in the sanctity of usury, and in the nature of a sale, it is outside the title of usury.In this essay, the legal nature of Tanzil and its examples in Islamic banking have been explained in a descriptive and analytical way by inferring from both  Imamiyyah and Ammeh jurisprudence opinions, andit has been concljded thatt sale of debt can be recognized as a suitable format for analyzing the nature of Tanzil of commercial documents in the Islamic banking system.

    Keywords: Tanzil, sale of debt, usury, Imami jurisprudence, Islamic banking
  • Fatemeh Zhian * Pages 87-102
    Shariah rulings are not on the same level in terms of being involved; Some of them affect all or most of the religious people, and some others affect specific people, or even if they affect most people, it is limited to a certain period of time. The phenomenon of public Balva has been reflected in many issues related to the science of principles of jurisprudence. The importance and sensitivity of common law issues and the strong need for them have caused more severity and double precision in the application of the evidence of rulings.In this article, the general Ibtela (involvement) and the size of its involvement in various fields of the principles of jurisprudence have been explained in a descriptive and analytical way. Being generally involved is reflected in the criterion of the authenticity of evidence such as tradition and Akhbar; So that most researchers believe that Am al-Balva narrations should cause knowledge or at least they are more famous and spread than other narrations. On the other hand, being Am al-Balva is effective in establishing the subject of Sireh and implementing the principle of Beraat, and in addition to the absence of legal prohibition, It is considered as a proof of the lack of prohibition, and as a result, it leads to the validity of the wise's Sireh.
    Keywords: Am al-Balva, principles of jurisprudence, general Ibtela(involvement), validity of evidence
  • Abdollah Javan * Pages 103-121
    Raf~ hadith is one of the most important hadiths that is cited in the principles of jurisprudence to prove the principle of Bera'at Shar'ee and has a wide application in jurisprudence. Some contemporary jurists have raised some problems regarding the documentary validity of this hadith and the ability to cite it.                                                                                                                                      In this essay, by using the descriptive and analytical method, while criticizing and reviewing the views, we try to prove the documentary validity of the quotes that contain the phrase "Rofe'a ma la ya'almun", based on different bases in the validity of traditions and documents. In this regard, we have opened paths for the general and specific verification of the narrators and trust in issuing the theme of "Rofe'a Ma La Ya'almun" due to the reliability and multiplicity of narrations
    Keywords: hadith Raf~, validity, Document, Narrator, Verification
  • Ali Hosseini Far, Abdolgabar Zargoosh Nasab *, Nabi Sobhani Pages 123-145
    A large number of hadiths in Shia narrative texts contain the word "Nafi-e- ba~s". In jurisprudence and principles courses, Imami jurists have provided explanations regarding the meaning of this phrase; But there is no independent research about discovering the semantic truth of this phraze. Identifying the concept of "Nafi"(negation) and the scope of its implications play a significant role in explaining the contents of these narrations and choosing the correct ruling in the inference position. By looking at the literal meaning of "Ba~s", the Qur'anic usage of this word and the statements of Imami jurists about it, it is concluded that the meaning of "negation of B~as" is  the exclusion of Tahrimi  prohibition and punishment  in the area where they are suspected to exist.
    Keywords: Ba~s, Na'fi-e-bas, Ba~s existence, La Ba~s Fihe', Taklifi ruling, Vazee ruling
  • Saeed Siah Bidi Kermanshahi * Pages 147-167
    Conflict of interests is a situation in which a person sees his personal interests in conflict with the interests he is responsible for; These situations exist in different fields of legal relations, and their lack of management will cause a series of corruptions; Therefore, the ruler is obliged to identify these situations and to manage them and in order to avoid corruption or compensate them, he must make regulations. Now the question is, what are the jurisprudential foundations of solving the problem of conflict of interests and the need to manage it?There are several jurisprudential rules as the basis and documentation of the rulers' intervening and lawmaking in the field of conflict of interest management, which include: the obligation to avoid possible harm, the priority of the more important over the important, the priority of avoiding the corrupt over the gaining of benefits, the Shari'a function of Hasbah, and the obligation to avoid the evil. Considering that situations of conflict of interests are considered as important sources of corruption, the first three rules are solid documents for intervening and lawmaking in the field of prevention of these situations and also the need to get out of them. The rule of Hasbah as well as the obligation to dispose of evil is also worthy of use from the perspective of prevention (removal) and elimination (remedial) of the grounds for committing evil, which are situations of conflict of interest.
    Keywords: conflict of interests, Legal Management, more important, important, possible loss, Hasbah
  • Saeed Nazari Tavakoli, Seyyed Hasan Davood Al Mousavi * Pages 169-191
    Regardless of the non-requirement of respecting Qebteh in some possessions, such as affairs related to guardian's affairs, payment of living expenses, education, etc., according to the opinion of famous jurists, the guardian's possessions in other affairs of the Movalli Alaiih are subject to respecting his Qebteh. Nevertheless, the boundary between the concept of Qebteh  and related words and the mechanism of its recognition in jurisprudence texts is not very clear. Using the analytical and descriptive method, the present essay shows that, from the point of view of jurisprudence, Qebteh  has a concept that is compatible with expediency and incompatible with benefit, and it is a real condition in the guardian's possession.Observance of Qebteh  is valid in all financial and non-financial possessions of the guardian, and its recognition and application in financial affairs is the duty of the institution that has the necessary substructure for such recognition. In case of conflict between interests, priority is given to an act that guarantee's definite and long-term benefit and includes the worldly and hereafter interests of the Movalli alaiih. The best criterion for recognition of respecting Qebteh  is to guarantee the preservation of his rights following the action of the guardian; Rights that can be found in religious teachings, statutes and international documents
    Keywords: Qebteh, guardian, Movally Alaiih, expediency
  • Mona Komeili, Mohammad Hassan Haeri *, Hossein Naseri Moghadam Pages 193-210

    "Dar~ is one of the rules of interpretation in Islamic jurisprudence, which causes the punishment to be revoked from a person to whom the attribution of a criminal act or the realization of his criminal responsibility is doubtful. This rule, with or without the name of the rule, has been the focus of jurists in the chapters of criminal jurisprudence, and various topics have been discussed under it. In the meantime, the suspicion of mental disorder in the case of the perpetrator of a criminal act has been less considered; In the sense that the perpetrator claims that the criminal act was committed in a state of mental disorder (insanity) and it is possible that sometimes without such a claim being made by the perpetrator, the judge himself may have suspicion about the presence of the perpetrator's mental disorder. This article, in a descriptive and analytical way, has examined two possibilities in the position of research on the inclusion or exclusion of the Dar~ rule regarding this kind of suspicion, and considered the flow of the Dar~ rule to be preferable in the case of the suspicion of insanity. The proofs of this statement are: the general word " suspicions ", the necessity of verifying the lack of suspicion during punishment, the principle of the necessity of mitigating the punishment, and the independent rational verdict.

    Keywords: rule of Dar~, suspicion of mental disorder, insanity, suspicion of error, obligation