فهرست مطالب

پژوهش های کارآفرینی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1402)

نشریه پژوهش های کارآفرینی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسام الدین جلادتی، احسان چیت ساز* صفحات 1-22
    چالش اصلی راه اندازی و توسعه کسب وکارهای نوپای خطرپذیر، تامین منابع مالی مناسب است. عرضه اولیه سکه (بهامهر یا توکن) به عنوان یکی از بدیع ترین شیوه های تامین مالی کارآفرینانه، پاسخگو این نیاز حیاتی نوآفرینان است، اما موفقیت آن، همچون تامین مالی جمعی وابسته به پذیرش آحاد مردم است. به دلیل مقاومتی که در اعتمادکردن به این نوآوری بنیادین وجود دارد، نه تنها موفقیت عرضه اولیه توکن، بلکه گسترش و مردمی سازی آن نیز در گرو مشروعیت و کسب اعتبار از مردم است. پژوهشگران متعددی به بررسی علل موفقیت عرضه اولیه بهامهر پرداخته اند، اما پژوهش های محدودی با رویکرد قدرتمند نظریه مشروعیت در تامین مالی جمعی مبتنی بر رمزارز صورت گرفته که در واقع، به عنوان واسطی میان ارزش های جامعه و این فناوری مالی است. ازاین رو، هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی منابع مشروعیت بخش شناختی است که منجر به موفقیت عرضه اولیه بهامهر کسب وکارهای مبتنی بر بلاک چین می شود. به عبارت دیگر، استارتاپ ها چگونه می توانند جهت موفقیت در تامین سرمایه، مشروعیت کسب کنند. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی با رویکردی کیفی است و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 26 نفر از فعالان و متخصصان حوزه رمزارزها انجام شده است. تجزیه وتحلیل داده ها با شیوه تحلیل محتوا و مضامین و با رویکرد کدگذاری نظریه پردازی داده بنیاد انجام شد و 13 منبع مشروعیت شناختی شناسایی و اولویت بندی شد. یافته های این پژوهش نشان داد که «منتشرکردن اطلاعات زیاد توسط کسب وکار درباره خود» و «داشتن دانش کافی سرمایه گذار از عرضه اولیه سکه» مشروع سازترین منابع مشروعیت شناختی هستند. نتایج و پیشنهادات این پژوهش بینش عمیق و ارزشمندی برای پژوهشگران دانشگاهی، کارآفرینان، قانون گذاران و سرمایه گذاران ارز دیجیتال ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: عرضه توکن، مشروعیت سازمانی، تامین مالی کارآفرینانه، فناوری های مالی، رمزارز، بلاکچین
  • سید مرتضی معین فر، باقر عسگرنژاد نوری*، قاسم زارعی، سمیه صائب نیا صفحات 23-38
    با توجه به فضای رقابت جهانی و تغییر و تحولاتی که با شتاب در جهان امروز رخ می دهد، شرکت ها برای حفظ بقای خود دست به اقداماتی می زنند که شرایط را برای ایجاد کارآفرینی فناورانه مهیا می سازند. در این میان شرکت هایی موفق خواهند بود که بتوانند هوش کسب وکار کارکنان خود را به ویژه در واحد بازاریابی و فروش که جزء واحدهای کلیدی هر شرکت است، افزایش دهند و بتوانند بین واحدهای اصلی نوعی هماهنگی و یکپارچگی ایجاد کنند؛ بنابراین، هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر هوش بازاریابی بر کارآفرینی فناورانه با نقش میانجی هوش کسب و کار است. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازلحاظ گردآوردی و تحلیل داده ها در دسته پژوهش های توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش تمام کارکنان گروه قطعات خودرو عظام به تعداد 630 نفر بودند. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، به تعداد 242 نفر به دست آمد که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. به منظور اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. روایی پرسشنامه با استفاده از معیارهای روایی تشخیصی، همگرا و واگرا و پایایی پرسشنامه نیز با ضریب آلفای کرونباخ بررسی گردید. آزمون مدل پژوهش بر اساس روش معادلات ساختاری و نرم افزار  LISRELانجام گرفت. نتایج نشان داد که هوش بازاریابی بر کارآفرینی فناورانه در گروه قطعات خودرو عظام تاثیر مثبت و معنا‏داری دارد. هوش بازاریابی بر هوش کسب‏و‏کار در گروه قطعات خودرو عظام تاثیر مثبت و معنا‏داری دارد. همچنین، رابطه مثبت و معنادار بین هوش کسب‏و‏کار و کارآفرینی فناورانه تایید شد. در نهایت، هوش کسب وکار توسط دو متغیر هوش بازاریابی و کارآفرینی فناورانه تشدید می‏‏شود که در صورت افزایش هوش کسب‏و‏کار این اثر قوی تر و در صورت کاهش هوش کسب‏و‏کار طبیعتا این رابطه ضعیف تر خواهد شد.
    کلیدواژگان: هوش بازاریابی، کارآفرینی فناورانه، هوش کسب و کار، صنعت خودرو
  • مسعود رمضانی* صفحات 39-52
    باوجود اهمیت و ضرورت بخش کشاورزی و تاکید بر آن به عنوان محور اصلی توسعه، ولی روزبه روز از سهم بخش کشاورزی در توسعه و رونق اقتصادی کشور کم می شود. یکی از مهم ترین برنامه ها و رهیافت ها در این زمینه ترویج و توسعه کارآفرینی و کسب وکارهای کشاورزی در بین کنشگران بخش کشاورزی به خصوص دانش آموختگان دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشاورزی کشور است؛ چراکه دانش آموختگان رشته های کشاورزی به عنوان متخصصان موضوعی می توانند نقش مهمی در توسعه نوآوری ها و فناوری های جدید و در نتیجه توسعه کارآفرینی کشاورزی ایفا کنند. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف اصلی بررسی تاثیر رشته تحصیلی بر قصد کارآفرینانه دانشجویان رشته های کشاورزی در استان اصفهان طراحی و انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمام دانشجویان رشته های کشاورزی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی استان اصفهان بودند که تعداد 212 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه ای استاندارد بود که روایی آن توسط متخصصان موضوع و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. نتایج تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد که متغیرهای نگرش کارآفرینانه، هنجارهای ذهنی کارآفرینانه، کنترل رفتاری درک شده کارآفرینی رابطه مثبت و معناداری با قصد کارآفرینانه دانشجویان رشته های کشاورزی استان اصفهان داشتند. افزون بر این، نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره بیانگر تاثیر رشته تحصیلی بر قصد کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی استان اصفهان بود؛ به طوری که قصد کارآفرینانه دانشجویان رشته ترویج و آموزش کشاورزی بالاتر از قصد کارآفرینانه دانشجویان رشته زراعت و اصلاح نباتات بود. در این راستا، بازنگری دروس و سرفصل رشته های مختلف کشاورزی با رویکرد کارآفرینانه و اجباری کردن دروس کارآفرینی و کسب وکار برای تمام رشته های کشاورزی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نیت کارآفرینانه، رشته تحصیلی، آموزش کارآفرینی، تحلیل چندمتغیره
  • بهروز بادپا*، احمد محمدولی صفحات 53-72
    ارزش آفرینی شرکت برای سهامداران، مشتریان و حتی جامعه از طریق کارایی مطلوب زنجیره ارزش ایجاد می شود و گرایش کارآفرینانه در شرکت از جمله نوآوری بر بهبود عملکرد زنجیره ارزش و در نتیجه ایجاد مزیت رقابتی برتر و موفقیت شرکت در محیط کاملا پویای تجاری تاثیر به سزایی دارد. منظور از زنجیره ارزش شرکت، فعالیت ها و مراحل شش گانه یعنی تحقیق و توسعه، طراحی، تولید، بازاریابی، توزیع و خدمات به مشتریان است. بر این اساس، در پژوهش حاضر تاثیر گرایش کارآفرینانه بر کارایی زنجیره ارزش شرکت و ارزش بازار آن بررسی شده است. جامعه آماری پژوهش همه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را شامل می شود که با استفاده از حذف سیستماتیک تعداد 127 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و در دوره زمانی ده ساله (1400-1391) مورد بررسی قرار گرفتند. برای اندازه گیری گرایش کارآفرینانه از ابعاد سه گانه (نوآوری، ریسک پذیری و پیشگامی) استفاده شد و کارایی زنجیره ارزش نیز با استفاده از داده های حسابداری و به کمک تابع مرزی تصادفی در نرم افزار استتا نسخه 14 اندازه گیری شد. برای اندازه گیری ارزش بازار شرکت از شاخص کیوتوبین استفاده شد. نتایج رگرسیون خطی چندمتغیره در سطح اطمینان 95 درصد نشان داد، گرایش کارآفرینانه بر کارایی زنجیره ارزش و شاخص کیوتوبین شرکت تاثیر مثبت و معناداری دارد. از طرفی، کارایی زنجیره ارزش شرکت نیز موجب بهبود شاخص کیوتوبین می شود. علاوه بر این، نتایج تحلیل میانجی نشان داد، کارایی زنجیره ارزش نقش میانجی در رابطه بین گرایش کارآفرینانه و شاخص کیوتوبین شرکت دارد. نتایج پژوهش حاضر می تواند برای کارآفرینان به منظور ارایه ایده ها و نظریه ها برای به کارگیری فعالیت های نوآورانه در شرکت، برای مدیران به منظور برنامه ریزی و تصمیم گیری در اداره بهتر شرکت، برای مشاوران، تحلیل گران و سرمایه گذاران برای ارزیابی صحیح ارزش شرکت و پیش بینی عملکرد آن، برای سیاست گذاران در جهت ترغیب فعالیت های نوآورانه و اشتغال زا و برای پژوهشگران در پژوهش های آینده مفید باشد.
    کلیدواژگان: گرایش کارآفرینانه، کارایی زنجیره ارزش، شاخص کیوتوبین، حسابداری مدیریت، تابع مرزی تصادفی
  • سعید ایرانمنش* صفحات 73-88
    عدم قطعیت سیاست های اقتصادی آثار جبران ناپذیری را بر پدیده های اقتصادی تحمیل می کند؛ بنابراین، جلوگیری از تبعات عدم قطعیت سیاست های اقتصادی امری ضروری است. یکی از این پدیده ها کارآفرینی است. ازاین رو، بررسی تاثیر عدم قطعیت سیاست های اقتصادی بر کارآفرینی نیازمند مدل سازی دقیق است. در این مقاله با استفاده از مدل رگرسیون فازی با ضرایب متقارن در محیط برنامه گمز به بررسی عدم اثر بخشی سیاست های اقتصادی بر کارآفرینی در ایران برای دوره زمانی 1400- 1387 پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که با کاهش عدم قطعیت در سیاست های پولی، ارزی، درآمدی و مالی به ترتیب بیشترین تاثیر را بر میزان کارآفرینی دارند؛ به گونه ای که با افزایش و کاهش عدم قطعیت (به ترتیب درجه عضویت 1/0 و 9/0) سیاست های مذکور، میزان شاخص کارآفرینی برابر با 985/8 و 623/80 است که نشان دهنده آن است با کاهش عدم قطعیت در سیاست های اقتصادی، کارآفرینی به شدت افزایش می یابد. از سوی دیگر، نتایج برآورد پهنای راست و چپ نشان می دهد که کارآفرینی در اقتصاد کشور به صورت بالقوه است و با اتخاذ سیاست های پولی و ارزی مناسب، شاخص کارآفرینی به شدت افزایش خواهد یافت و در موقعیت پهنای راست قرار خواهد گرفت. نتایج این مطالعه به لحاظ اولویت بندی تاثیر سیاست های اقتصادی در افزایش کارآفرینی نیز اهمیت فراوانی دارد از جمله سیاست های پولی که نسبت به سایر سیاست های اقتصادی در تحقق اهداف برنامه ریزان اقتصادی جهت کاهش بیکاری موثر است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، سیاست های اقتصادی، رگرسیون فازی
  • محمدحسین بابایی*، نشمیل افشارزاده، جبار قاسمی، نیشتمان کریمیان صفحات 89-111

    هدف از این مطالعه تحلیل اثرات کارآفرینی گردشگری بر توسعه روستایی در نواحی روستایی دهستان ریجاب در استان کرمانشاه بود و در آن سعی شده است تا عوامل متعددی که به واسطه کارآفرینی گردشگری بر توسعه این منطقه موثر هستند، تحلیل شوند. این مطالعه به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، روستاییان دهستان ریجاب بودند (6700 = N) که با استفاده از جدول بارتلت و همکاران، تعداد 259 نفر از آن ها برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار سنجش پژوهش، پرسشنامه ای محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن توسط آزمون KMO، آزمون بارتلت و ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که از مهم ترین اثرات مثبت ورود گردشگران به مناطق روستایی می توان به توسعه زیرساختی (واریانس: 41/35 درصد)، توسعه اقتصادی و رفاهی (واریانس: 84/21 درصد) و توسعه اشتغال (واریانس: 20/13 درصد) و همچنین، از مهم ترین اثرات منفی می توان به تخریب فضای کسب وکار (واریانس: 35/9 درصد) اشاره نمود. بررسی های میدانی در نواحی روستایی دهستان ریجاب نیز نشان داد که میزان توسعه کارآفرینی گردشگری روستایی در این مناطق پایین است و می توان با گسترش امکانات رفاهی و خدماتی، توانمندسازی روستاییان، تقویت زیرساخت فیزیکی و حمایت دولت از کارآفرینی و گردشگری روستایی، داشتن دیدگاهی مثبت نسبت به توسعه گردشگری روستایی، توانمندسازی روان شناختی، آموزش آداب و رسوم روستاییان به گردشگران، ارتقای امنیت اجتماعی و بهبود باور و نگرش نسبت به گردشگری، به موفقیت بیشتر در توسعه کارآفرینی گردشگری روستایی کمک کرد.

    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه روستایی، گردشگری روستایی، کارآفرینی گردشگری، دهستان ریجاب
|
  • Hesam Modin Jaladati, Ehsan Chitsaz * Pages 1-22
    Securing adequate financial resources is the primary challenge of entrepreneurial ventures in their establishment and growth. Initial coin offering, an innovative entrepreneurial fundraising method, caters to this critical need, but its success depends on acceptance by the public, similar to crowdfunding. Trusting such a radical innovation faces resistance, making the initial coin offering's success, diffusion, and institutionalization contingent on legitimacy and widespread reputation. Although numerous studies have explored the success factors of Initial Coin Offering (ICO), only a few have utilized the potent legitimacy theory in cryptocurrency-based crowdfunding, which bridges societal values and financial technology. Consequently, this research aims to identify and prioritize the cognitive legitimacy sources contributing to the success of blockchain-based business token offerings, essentially examining how startups can gain legitimacy to secure capital successfully. The research is an applied study that adopted a practical and qualitative approach and was carried out through semi-structured interviews with 26 cryptocurrency investors and experts. Data was analyzed through thematic and content analysis methods by adopting the grounded theory coding approach, which led to the identification and prioritization of 13 cognitive legitimacy sources. The results reveal that "extensive information disclosure by the business" and "adequate investor knowledge of the initial coin offerings" are the most legitimizing cognitive legitimacy sources. This study's findings and recommendations offer valuable insights for academic researchers, entrepreneurs, regulators, and digital currency investors.
    Keywords: Blockchain, Cryptocurrency, Entrepreneurial Financing, Organizational Legitimacy, Token Offerings
  • Seyyed Morteza Moeinfar, Bagher Asgarnezhad Nouri *, Qasim Zarei, Somayeh Saebnia Pages 23-38
    Due to the atmosphere of global competition and the changes and transformations that are rapidly occurring in today's world, companies create the conditions for technological entrepreneurship to secure their survival. In the meantime, companies that can develop the business intelligence of their employees, especially in the marketing and sales units, the key units of every company, and can create a kind of coordination and integration between the main units will be successful. Therefore, this research aims to investigate the impact of marketing intelligence on technological entrepreneurship with the mediating role of business intelligence. The research is an applied study in goal and a descriptive and correlational study in methodology. The statistical population of the research is all the Azaam Auto Parts Group (AAPG) employees, numbering 630 people. The sample size was determined to be 242 using Morgan's table. They were selected based on the stratified random sampling method. A standard questionnaire was used to measure the variables. The validity of the questionnaire was determined by diagnostic, convergent, and divergent validity, and its reliability was evaluated with Cronbach's alpha coefficient. The research model was tested using structural equation modeling in LISREL software. The results showed that marketing intelligence significantly affected technological entrepreneurship and business intelligence in the AAPG. Also, the positive and significant relationship between business intelligence and technological entrepreneurship was confirmed. Finally, marketing intelligence and technological entrepreneurship intensify by the variable of business intelligence. If business intelligence increases, the effect becomes stronger, and if it decreases, this relationship becomes weaker.
    Keywords: Business intelligence, automobile industry, Marketing intelligence, technological entrepreneurship
  • Masoud Ramezani * Pages 39-52
    Despite the importance and necessity of the agricultural sector and emphasis on it as the main axis of development, the contribution of the agricultural sector in the development and economic prosperity of Iran is decreasing day by day. One of the most important programs and approaches in this field is the promotion and development of agricultural entrepreneurship and businesses among the actors of the agricultural sector, especially the graduates of universities and agricultural higher education institutions of Iran; Because graduates of agricultural fields, as subject experts, can play an important role in the development of new innovations and technologies and, as a result, in the development of agricultural entrepreneurship. In this regard, the present study was designed and conducted with the main goal of investigating the impact of academic majors on the entrepreneurial intention of agriculture students in Isfahan province. The statistical population of the research included all agricultural students in universities and institutions of higher education in Isfahan province, The main tool of the research was a standard questionnaire whose validity was confirmed by subject experts and its reliability was confirmed by calculating Cronbach's alpha coefficient. The results of Pearson correlation analysis showed that the variables of entrepreneurial attitude, entrepreneurial subjective norms, and perceived entrepreneurial behavioral control had a positive and significant relationship with the entrepreneurial intention of agriculture students. In addition, the results of the multivariate analysis of variance showed the impact of academic majors on the entrepreneurial intention among agriculture students; So, the entrepreneurial intention of the students of agricultural extension and education was higher than the entrepreneurial intention of the students of plant breeding. In this regard, it is recommended to revise the courses and topics of different agricultural fields with an entrepreneurial approach and make entrepreneurship and business courses mandatory for all agricultural fields.
    Keywords: Entrepreneurial intention, Academic Majors, Entrepreneurship education, Multivariate analysis
  • Behrooz Badpa *, Ahmad Mohamadvali Pages 53-72
    The company's value creation for shareholders, customers and even the society is created through the optimal efficiency of the value chain, and entrepreneurial orientation in the company, including innovation, has a significant impact on improving the performance of the value chain and, as a result, creating a superior competitive advantage and the success of the company in a completely dynamic business environment. The meaning of the company's value chain is the activities and six stages, namely Research and Development (R&D), Design, Production, Marketing, Distribution and Customer Service. Based on this, in the current research, the effect of entrepreneurial orientation on the efficiency of the company's value chain and its market value has been investigated. The statistical population of the research includes all the companies listed to the Tehran Stock Exchange, which were selected as a statistical sample using a screening of 127 companies and were investigated in a ten-year period (2012-2021). Three dimensions (innovation, risk-taking, and proactiveness) were used to measure entrepreneurial orientation and the efficiency of the value chain was also measured using accounting data and the Stochastic Frontier Analysis (SFA) in Stata 14 software. To measure the market value of the company, Tobin's Q index was used. The results of the multivariable linear regression showed at the 95% confidence level, entrepreneurial orientation has a positive and significant effect on the efficiency of the value chain and Tobin's Q index of the company. On the other hand, the efficiency of the company's value chain also improves the Tobin's Q index. In addition, the results of the mediation analysis showed that the efficiency of the company's value chain has a mediating role in the relationship between entrepreneurial orientation and Tobin's Q index of the company.
    Keywords: Entrepreneurial Orientation, Value Chain Efficiency, Tobin', s Q Index, Management accounting, Stochastic Frontier Analysis
  • Saeed Iranmanesh * Pages 73-88
    Economic policy uncertainty imposes irreversible effects on economic phenomena, so it is necessary to avoid its consequences. One of these phenomena is entrepreneurship. Therefore, examining the impact of economic policy uncertainty on entrepreneurship requires careful modeling. This paper uses a fuzzy regression model with symmetric coefficients in the GAMS program environment to investigate the effect of the uncertainty of fiscal, monetary, income, and exchange rate policies on entrepreneurship in Iran for the 2008-2021 period. The results show that reducing uncertainty in monetary, exchange rate, income, and fiscal policies have the greatest impact on the rate of entrepreneurship, respectively, so that by increasing and decreasing uncertainty of these policies (membership degrees of 0.1 and 0.9, respectively), the entrepreneurship index is equal to 8.985 and 80.623, reflecting that entrepreneurship increases sharply with increasing uncertainty in economic policies. On the other hand, the results of estimating the right and left widths show that entrepreneurship has potential in Iran’s economy, and by adopting appropriate monetary and exchange rate policies, the entrepreneurship index will rise sharply and will be in the right-width position. The results of this study are also significant in prioritizing the impact of economic policies on increasing entrepreneurship, including monetary policies that are more effective than other economic policies in achieving the goals of economic planners to reduce unemployment.
    Keywords: Entrepreneurship, Economic policies, Fuzzy regression
  • Mohammad Hossein Babaei *, Nashmil Afsharzadeh, Jabbar Ghasemi, Nishtman Karimian Pages 89-111

    The purpose of this study was to analyze the effects of tourism entrepreneurship on the rural development of the rural areas of Rijab District. Kermanshah province, in which several factors influencing the development of this area through entrepreneurship tourism were analyzed. This study was carried out using a descriptive-analytical method. The statistical population was composed of the villagers of Rajab District (N = 6700), and 259 of them were sampled for the study using Bartlett et al.’s table. The measuring instrument was a researcher-made questionnaire, whose validity and reliability were checked and confirmed by the KMO test, Bartlett's test, and Cronbach's alpha coefficient. The results of the factor analysis showed that the most significant positive effects of the arrival of tourists in rural areas include infrastructure development (variance: 35.41%), economic and welfare development (variance: 21.84%), and development employment (variance: 13.20%). The destruction of the business environment (variance: 9.35%) can be mentioned as one of the most important negative effects. Field surveys in the rural areas of Rajab District also revealed that rural tourism in these areas is underdeveloped and that some measures to develop rural tourism entrepreneurship are expanding amenities and services, empowering villagers, strengthening physical infrastructure and extending the government’s support for entrepreneurship and rural tourism, fostering a positive view on the development of rural tourism, raising psychological empowerment, teaching the customs and traditions of the villagers to the tourists, improving social security, and improving the belief and attitude toward tourism.

    Keywords: Rural Development, rural tourism, Rijiab District, Tourism, Tourism Entrepreneurship