فهرست مطالب

سیاست پژوهی تحول در علوم انسانی - پیاپی 4 (زمستان 1401)

نشریه سیاست پژوهی تحول در علوم انسانی
پیاپی 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یحیی بوذری نژاد، شاهین زرع پیما* صفحات 7-31
    پژوهشگران تجربه گرا از آغاز قرن نوزدهم مبنای علم و به تبع آن معنای آن را دگرگون ساختند. اگر پیش از آن، شعاع دایره معرفت، تمامی علوم و دانش های بشری اعم از عقلانی، وحیانی، حسی و... را به رسمیت می شناخت، پس از عصر روشنگری و تفسیر تجربی و حسی تجربه گرایان و پوزیتیویست های متقدم و منطقی از علم، طول این شعاع روز به روز کاسته می شد تا بدانجایی که «حس»، تنها مرجع معتبر برای به محک آزمون کشاندن صدق و کذب یک گزاره و در نتیجه علمی و غیرعلمی بودن آن شناخته شد. پژوهشگران تجربه گرا پس از تعیین تعریفی معرفت شناسانه و مشخص از علم، منطقی روش شناختی و طبعا تجربه گرایانه برای آن پی ریخته و علاوه بر علوم طبیعی، سعی در تعمیم و بسط آن به حوزه علوم اجتماعی نیز کردند. این مقاله در ابتدا به شکلی موجز به تبیین مفهوم تجربه گرایی و پوزیتیویسم و سیر تکوین و تکامل و تعمیم آن به علوم اجتماعی پرداخته و پس از آن به تحلیل و بررسی نقدهای تیودور آدورنو (به عنوان یکی از اعضای اصلی مکتب فرانکفورت) به این مکتب و همچنین پوزیتیویست های منطقی و عقل گرایان انتقادی می پردازد و در نهایت چرایی ناشایستگی و نابایستگی تعمیم مطلق منطق روش شناختی حاکم بر پژوهش های تجربی و پوزیتیویستی را به حوزه علوم اجتماعی از منظر وی تبیین می کند.
    کلیدواژگان: تجربه گرایی، پوزیتیویسم، عینیت، وحدت بخشی روش شناختی، کلیت اجتماعی، روابط دیالکتیکی
  • لیلا سنگی* صفحات 33-49
    جوامع مختلف به منظور بهبود شرایط اجتماعی و اقتصادی خود، نیازمند فراهم نمودن زمینه های رشد و توسعه هستند و یکی از عوامل موثر بر رشد و توسعه هر کشوری، تحول در ساختارهای علمی کشور است. روش تحقیق این مقاله از نوع توصیفی تحلیلی و روش جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای و اسنادی است. هدف این مقاله شناسایی و بررسی موانع توسعه علمی جمهوری اسلامی ایران در چارچوب نظریه نونهادگرایی است. در این مقاله ضمن بررسی نظریه نونهادگرایی به عوامل ساختاری چون تعدد مراکز تصمیم گیر در امر توسعه علمی، نگاه کمی به پژوهش ها و مقالات علمی، ساختار دانشگاه ها و آیین نامه ارتقاء اساتید و عوامل سیاسی چون تاثیر گرایش های سیاسی در انتخاب روسای دانشگاه ها، دانشکده ها و اساتید، سیاست گسترش کمی دانشگاه ها و نیز نحوه جذب دانشجو به ویژه در مقاطع تحصیلات تکمیلی به عنوان موانع توسعه علمی ایران اشاره می گردد. اصلاح ساختار تصمیم گیری و آیین نامه ها در کنار پرهیز از نگاه جناحی و سیاسی به امر توسعه علمی و دانشگاه ها و نیز ایجاد قطب های علمی و پژوهشی می تواند زمینه توسعه علمی جمهوری اسلامی ایران را فراهم نماید.
    کلیدواژگان: توسعه علمی، سیاست، ساختار، نونهادگرایی، ایران
  • مجید آرش*، محمدصادق جلالی راد صفحات 51-73
    مدیریت دانش هر آن چیزی است که سازمان برای داشتن نحوه انجام وظایف و فعالیت های خود به آن نیاز دارد؛ آموزش و پرورش به عنوان یکی از مهمترین سازمان ها در هر نظام سیاسی است که وظیفه تربیت و آموزش اخلاقیات به عنوان با ارزش ترین خصوصیات فردی در جامعه بر عهده دارد. هدف این تحقیق شناسایی و رتبه بندی موانع بکارگیری مدیریت دانش در آموزش و پرورش می باشد. روش تحقیق بصورت آمیخته انجام شده است. جامعه آماری بصورت هدفمند و بر اساس جدول مورگان 82 نفر از مدیران آموزش و پرورش منطقه 4 تهران انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، در بخش کیفی مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخت بوده است. روایی و پایایی بصورت صوری و محتوایی و آلفای کرونباخ تایید شده است. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون t تک نمونه ای و جهت شناسایی و رتبه بندی موانع از تکنیک TOPSIS استفاده شده است. یافته های این تحقیق نشان داد که بر اساس شاخص های اصلی، زیرمعیار عدم ترغیب و تشویق افراد در خلق ایده های جدید در فرهنگ سازمانی، عدم اختیار به افراد در تصمیم گیری در ساختار سازمانی، عدم انطباق شغل افراد با تحصیلات آنان در منابع انسانی، عدم کارایی سخت افزارها و شبکه های ارتباطی سازمانی در فناوری اطلاعات، و عدم تدوین استراتژی های ویژه برای دانش محوری در سازمان در شاخص استراتژی و رهبری اصلی ترین موانع بکارگیری مدیریت دانش در آموزش و پرورش می باشند.
    کلیدواژگان: مدیریت، دانش، شناسایی موانع، رتبه بندی موانع، مدیریت دانش، آموزش و پرورش
  • محسن رستمی* صفحات 75-95

    امروزه، مزیت رقابتی بین کشورهای مختلف پیشرو بودن در آینده نگاری است. گرچه عواملی هم چون منابع طبیعی، دانش و نیروی انسانی، در رقابت های مختلف بین کشورها تاثیرگذارند. ولی این عوامل، به تنهایی، گره مهمی را نمی گشایند. کشورها برای این که بومی نگری توسعه را درخود  ارتقا دهند، به اجرای پروژه ای به عنوان نگاشت نهادی اقدام می کنند. در نگاشت نهادی همه سازمان ها و نهادهای تاثیر گذار در آینده نگاری احصا می شود. در گام بعدی، نقش هر یک از عناصر کشف می شود و رابطه میان آنها مورد بررسی انتقادی قرار می گیرد. با تجدید نظر در وجود و نقش عناصر کشف شده و نیز رابطه بین آنها، با نیت پیشروی کشور در آینده نگاری، تجویزهایی برای ارتقای بومی نگری توسعه پدید می آید. پژوهش حاضر، با محوریت دانش آینده پژوهی و مبتنی بر یک رویکرد تعالی مدار در علوم انسانی دانش محور در نیروی انتظامی کشور انجام شده است. بر اساس یک چارچوب نظام مند، عوامل و مولفه های اثرگذار بر آماده سازی منابع انسانی دانش محور برای آینده فرماندهی انتظامی (فراجا) تبیین و تعیین گردیده است. نتایج تحقیق، نشانگر روابط حاکم بر عوامل و مولفه های اثرگذار بر آماده سازی، منابع انسانی دانش محور در آینده فرماندهی انتظامی (فراجا) و تبیین منابع نظری آینده پژوهی با تاکید بر منابع انسانی دانش محور می باشد که به عنوان برجسته ترین منبع راهبردی نیروی انتظامی کشور، مدیران و محققان آینده منابع انسانی را یاری می نماید.

    کلیدواژگان: تعالی دانشی آینده پژوهی، منابع انسانی دانش محور، شایستگی های دانش انسانی، الگوی آینده پژوهی، الگوهای دانش پایه، فرماندی انتظامی (فراجا)
  • پیمان نمامیان* صفحات 97-116
    از آنجایی که تروریسم، از اساسی ترین معضلات جامعه جهانی و خطرناک ترین تهدیدها علیه حقوق ملت ها و ثبات بین المللی است، یکی از مسایلی که همیشه از دید اذهان جهانی مورد اهتمام بوده و متاسفانه هیچ گونه هنجار موثری در مبارزه با نقض آن مقرر نگردیده، مساله بروز خشونت و افراطی گری ناشی از ارتکاب جرایم تروریستی بوده که اغلب با چالش هایی مواجه است. از اینرو، مبارزه با خشونت و افراطی گری ناشی از جرایم تروریستی زمانی قابل دسترسی است که در بسیاری از چالش های بین المللی به ویژه تهدیدات ناشی از جرایم تروریستی، دولت ها ضمن توافق نظر در امر مبارزه، ضمن مساعدت و همکاری با سازمان های بین المللی، شکاف موجود را از طریق اجماع در پذیرش اسناد بین المللی در نیل به جهانی عاری از هرگونه ناامنی و تهدید مرتفع کنند. به علاوه، امروزه مبارزه با خشونت و افراطی گری به مثابه حلقه مفقوده در چالش ها و هنجارهای بین المللی مستلزم توجه بیش از پیش به آن است که این امر نه تنها موجب رفع ناهنجاری های ملی و بین المللی بوده، بلکه با اجرای آرمان ها و اصول مقرر در منشور ملل متحد شرایط تحقق صلح را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: خشونت، افراطی گری، جرایم تروریستی، صلح و امنیت بین المللی، عدالت جهانی
  • هادی مراد پیری، هادی ذکاء دادگستر، احسان جعفری فر* صفحات 117-136
    خاستگاه نظریات روابط بین الملل کنونی ریشه در تحولات، اندیشه ها و نگرش های غربی دارد. از همین رو مبحث امکان سنجی پیدایش و ظهور اندیشه های جدید غیر غربی یکی از مسایلی است که موردتوجه اندیشه ورزان و عالمان رشته علوم سیاسی و روابط بین الملل قرارگرفته است. در این پژوهش نویسندگان کوشیده اند تا بر ظرفیت ها و ضرورت های تاسیس نظریه روابط بین الملل اسلامی تاکید کنند و از همین رو پرسش اصلی این پژوهش این است که زمینه ها و ضرورت های تاسیس نظریه روابط بین الملل اسلامی چیست؟ یافته ها نشان می دهد که رابطه دین و نظریات روابط بین الملل ذر چارچوب نظریات غربی نمی تواند گویای ماهیت واقعی نظریه روابط بین الملل از منظر دینی به ویژه اسلام باشد و با در نظر گرفتن تحولات جدید و نقش آفرینی دین در روابط بین الملل می توان بیان داشت که رو ضرورت تاسیس نظریه روابط بین الملل اسلامی بر طبق مبانی و منابع اسلامی می تواند به صورت یک نظریه جدید موردتوجه قرار بگیرد. پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و با اسناد کتابخانه ای گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: روابط بین الملل، دین، اسلام، نظریه سیاسی
|
  • Yahya Bouzarinejad, Shahin Zarpeyma * Pages 7-31
    Empiricist researchers since 19 century changes foundation and meaning of science. If Earlier, all of knowledge_ Rational, inspirational or empirical _ were in area of science. After the Enlightenment and empirical interpretation of science, The only valid reference for testing the truth or falsity of a proposition was sensory experience. Empiricist researchers after Developing an epistemological and Methodological logic for natural Science, Tried to extend it to social sciences. This article first into a short and concise form explains empiricism and positivism and change, evolution and Extension history of them and then analysis and explains Theodor Adorno's criticism views of empirical research and its transfer to the social sciences (As one of the original members of the school Frankfurt) and finally shows that: why From the perspective of Adorno we should not extend empirical methods to social sciences? And basically, What is the danger of transfer of the methodological foundations of natural/empirical sciences to social sciences?
    Keywords: Empiricism, Positivism, Objectivity, methodological unity, Social totality, Dialectical relations
  • Leila Sangi * Pages 33-49
    In order to improve their social and economic conditions, different societies need to provide grounds for growth and development, and one of the factors affecting the growth and development of any country is the transformation in the country's scientific structures. The research method of this article is descriptive-analytical and the data collection method is library and documentary. The purpose of this article is to identify and examine the obstacles to the scientific development of the Islamic Republic of Iran in the framework of the theory of neo-institutionalism. In this article, while examining the theory of neo-institutionalism, structural factors such as the multiplicity of decision-making centers in the matter of scientific development, a little look at researches and scientific articles, the structure of universities and the regulations for the promotion of professors, and political factors such as the influence of political tendencies in The selection of presidents of universities, faculties and professors, the policy of quantitative expansion of universities and the way of attracting students, especially in graduate studies, are mentioned as obstacles to Iran's scientific development. Reforming the decision-making structure and by-laws, along with avoiding factional and political views on scientific development and universities, as well as creating scientific and research poles, can provide the basis for the scientific development of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Scientific Development, . Politics, structure, New Institutionalism, Iran
  • Majid Arash *, Mohammad Sadegh Jalali Rad Pages 51-73
    Knowledge management is everything that the organization needs in order to perform its duties and activities. Education is one of the most important organizations in any political system, which is responsible for the education and training of ethics as the most valuable individual characteristics in society. The purpose of this research is to identify and rank the barriers to applying knowledge management in education and breeding.The research method has been done in a mixed way. The statistical population was selected purposefully and based on Morgan's table, 82 people from the education managers of the 4th district of Tehran. The data collection tools were library studies and semi-structured interviews in the qualitative part and researcher-made questionnaires in the quantitative part. Validity and reliability were confirmed in form and content and Cronbach's alpha. Data analysis was done through a sample T test and TOPSIS technique was used for identification and ranking.The findings of this research showed that based on the main indicators, under the criterion of not encouraging and encouraging people to create new ideas in the organizational culture, lack of authority for people to make decisions in the organizational structure, the lack of compatibility of people's jobs with their education in human resources, The inefficiency of hardware and organizational communication networks in information technology and the lack of developing strategies for knowledge-centered organization in the index of strategy and leadership are the main obstacles to the application of knowledge management in education and breeding.
    Keywords: Management, Knowledge, identification of obstacles, rating of obstacles, Knowledge Management, education, breeding
  • Mohsen Rostami * Pages 75-95

    Today, the competitive advantage among different countries is to be a leader in foresight. However, factors such as natural resources, knowledge and human power also affect different competitions between countries. But these factors alone do not open an important knot. In order to promote indigenization of development, countries are implementing a project as institutional mapping. In the institutional mapping, all influential organizations and institutions are counted in foresight. In the next step, the role of each element is discovered and the relationship between them is critically examined. By reconsidering the existence and role of discovered elements as well as the relationship between them, with the intention of advancing the country in foresight, there are suggestions for promoting the indigenization of development. Knowledge-oriented humanities have been carried out in the country's police force. Based on a systematic framework, the factors and components affecting the preparation of knowledge-based human resources for the future of the police force have been explained and determined. The results of the research indicate the relationships governing the factors and components affecting the preparation, knowledge-oriented human resources in the future of the police force (Naja) and the explanation of the theoretical resources of future research with an emphasis on knowledge-oriented human resources, which is the most prominent strategic resource of the police force. It helps the country's law enforcement, managers and future researchers of human resources.

    Keywords: Futuristic knowledge excellence, knowledge-based human resources, human knowledge competencies, futuristic model, basic knowledge models, police force (faraja)
  • Peyman Namamian * Pages 97-116
    Since terrorism is one of the most fundamental problems of the world community and the most dangerous threats against the rights of nations and international stability, it is one of the issues that has always been of concern from the point of view of the world's minds and unfortunately no effective norms have been established to fight against its violation. The occurrence of violence and extremism is caused by the commission of terrorist crimes, which often faces challenges. Therefore, the fight against violence and extremism caused by terrorist crimes can be reached when, in many international challenges, especially the threats caused by terrorist crimes, the governments, while agreeing on the fight, while assisting and cooperating with international organizations, bridge the gap through Consensus in accepting international documents to achieve a world free from any insecurity and threats. In addition, today, the fight against violence and extremism as a missing link in international challenges and norms requires more attention to the fact that this not only led to the elimination of national and international anomalies, but also by implementing the ideals and principles stipulated in the United Nations Charter. It provides the conditions for the realization of peace.
    Keywords: Violence, Extremism, Terrorist Crimes, International Peace, Security, global justice
  • Hadimorad Piri, Hadi Zoka Dadgostar, Ehsan Jafari Far * Pages 117-136
    The origins of current international relations theories are rooted in western developments, thoughts and attitudes. Therefore, the issue of the feasibility of the emergence and emergence of new non-western ideas is one of the issues that has been the focus of thinkers and scholars in the fields of political science and international relations. In this research, the authors have tried to emphasize the capacities and necessities of establishing the theory of Islamic international relations, and therefore the main question of this research is, what are the grounds and necessities of establishing the theory of Islamic international relations? The findings show that the relationship between religion and theories of international relations under the framework of western theories cannot be indicative of the true nature of the theory of international relations from a religious perspective, especially Islam, and considering new developments and the role of religion in international relations, it can be said that the necessity of establishing a theory Islamic international relations can be considered as a new theory according to Islamic foundations and sources. The research is descriptive-analytical and collected with library documents.
    Keywords: international relations, religion, Islam, political theory