فهرست مطالب

سیاست پژوهی تحول در علوم انسانی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1402)

نشریه سیاست پژوهی تحول در علوم انسانی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پیمان نمامیان*، سیدرضا احسان پور صفحات 9-34
    امروزه مسایل و موضوعات نوظهور به گونه ای قابل ملاحظه ساختار سیاست گذاری در را در عرصه سیاست جنایی با تحولاتی مواجه ساخته است که بر این اساس ضرورت انطباق این امور با معیارهای حاکم در منصوص های فقه اسلام با توجه به اقتضایات زمانی و حتی مکانی به سهولت قابل درک است. از اینرو، می توان اذعان داشت حقوق کیفری ایران در چارچوب قلمرو ساختاری خود با اتخاذ مواضعی دوگانه در تصویب مقرره ها، در سیاست گذاری در فرایند جرم انگاری و کیفرگذاری از نظر نوع و کیفیت و کمیت نسبت به فقه اسلام دارای هم پوشانی قابل ملاحظه ای است. البته به رغم این که در مقرره های کیفری نوع و روش قانون گذار در اتخاذ سیاست جنایی به نحوی است که محدودیت هایی را رقم زده است، اما این محدودیت ها بیشتر گستره راجع به منصوصات شرعی را تحت پوشش قرار داده است. به هر روی این مقاله درصدد خواهد بود تا ضمن مطالعه مختصات قلمرو حقوق کیفری ایران مطابق تحولات ساختاری و ملاحظه آموزه های فقه اسلام در انطباق با سیاست گذاری در این عرصه، معیارها و اهداف حاکم در این قلمرو را با استفاده از روش پژوهش توصیفی- تحلیلی صورت دهد. از اینرو، داده ها به شیوه اسنادی و سنجش مقررات بر پایه اسناد و منابع مکتوب و نیز مطالعه و واکاوی دیدگاه های صاحب نظران حقوقی با ابزار فیش برداری جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: حقوق کیفری، سیاست جنایی، حقوق ایران، فقه اسلام، تحول پژوهی
  • عباسعلی طالبی*، سید محمدرضا موسوی صفحات 35-52
    علم سیاست در ذیل علوم انسانی از جمله حوزه های معرفتی که قدمتی همپای آموزش عالی دارد. امروزه در جامعه علمی، سیاست از جمله علومی است که کنشگران آن نقش مهمی در شناسایی خط و مشی ها، اتخاذ تصمیم و حرکت برای نیل به آینده مطلوب کشورها دارند این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به طرح این سوال پرداخت که در طرح تحول علوم انسانی، علوم سیاسی در چه وضعیتی قراردارد؟ قبض و بسط آن با چه چالش هایی روبرو می باشد؟ در پاسخ این فرضیه مطرح شد جایگاه علوم انسانی به معنای عام و علوم سیاسی به طور خاص مبهم بوده و این دانش در روند تحولات و تولیدات علمی بیشتر در حاشیه است تا متن. یافته ها نشان می دهد اولاروند تحولی علوم سیاسی علیرغم تلاشهای بسیاری از اندیشمندان این رشته کند به نتیجه ای مطلوب و در خور با اهداف نظام و چشم اندازها تعریف شده نگردیده است. ثانیا اولین گام در جهت تعمیق و ارتقای جایگاه علوم سیاسی در جامعه شناسایی وضعیت موجود و همکاری دوسویه دولت با متولیان این رشته است. ثالثا غیرکاربردی بودن دروس، انتزاعی بودن صرف ، عدم انطباق با نیازهای جاری کشور و سلطه گرایش های سنتی و تاریخی ، فقر روش شناسی، ضعف در تولیدات علمی موجب شده تا مشکلات و بحران های دروس علوم سیاسی در سالیان اخیر نمود بیشتری پیدا کند.برای برون رفت، راهکارهای بومی سازی، گرایش به کاربردی شدن آموزش و پژوهش، تقویت مطالعات بین رشته ای و تغییر قواعد استخدامی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: علوم سیاسی، فقر روش شناسی، مطالعات بین رشته ای، بومی سازی
  • سید محمود هاشمی* صفحات 53-72
    این پژوهش با هدف تبیین و تدوین نقش امام خامنه ای در تحول در علوم و تولید علم نافع انجام شد. این پژوهش از نظر استراتژی کیفی متوالی و اکتشافی است که نمونه آماری در بخش کیفی شامل تمام متون سخنرانی امام خامنه ای پیرامون تحول در علوم و تولید علم نافع بودند. ابزار تحقیق شامل برگه های کدگذاری محقق ساخته بود که روایی آن توسط اعضای گروه دلفی تایید و پایایی آن با روش باز آزمون و روش توافق درون موضوعی محاسبه شد. یافته های تحقیق نشان داد که عوامل مرتبط با مدل تبیین و تدوین نقش امام خامنه ای در تحول در علوم و تولید علم نافع با رویکرد داده بنیاد در قالب 13 مقوله و 40 کد مفهومی مشخص شد و در ابعاد 5 گانه مدل پارادایمی به صورت شرایط علی (3 مقوله)، راهبردها (3 مقوله)، شرایط زمینه ای (2 مقوله)، شرایط مداخله گر یا میانجی (3 مقوله) و پیامدها (2 مقوله) جای گرفتند. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که با بهره گیری از یافته های مطالعه می توان به تدوین برنامه های جامع و متنوع تحول در علوم و تولید علم نافع با رویکرد داده بنیاد در کشور در راهبردهای «کلان»، «میانی» و «عملیاتی» دست یافت تا تحول در علوم و تولید علم نافع حاصل گردد.
    کلیدواژگان: تحول در علوم، تولید علم نافع، امام خامنه ای، رویکرد داده بنیاد
  • غفور جرجانی، مسعود مطلبی*، رحمت الله امیراحمدی صفحات 73-98
    انقلاب اسلامی به عنوان نقطه عطفی در تاریخ ایران معاصر، یکی از گام های بلند ایرانیان در راستای استقلال، رهایی از استبداد ، نیل به آزادی و جمهوریت و به عبارتی دستیابی به توسعه سیاسی بشمار می آید. در راستای تبیین، تحلیل و توصیف توسعه سیاسی به عنوان یکی از اهداف و دستاوردهای انقلاب اسلامی در سال های پس از انقلاب مطالعات زیادی انجام شده و آثار بسیاری منتشر شده است. هدف تحقیق حاضر که با بهره گیری از رویکرد تحلیلی انتقادی به رشته تحریر درآمده است سنخ شناسی و شناسایی چرایی کثرت و تنوع مطالعات مرتبط با توسعه سیاسی است. در راستای هدف فوق این سوال مطرح می شود که مطالعات توسعه سیاسی در ایران مبتنی بر چه رویکردهای مطالعاتی صورت گرفته است؟ نتایج و یافته ها تحقیق بیانگر این مهم می باشد که بدون شناخت رویکردهای مطالعاتی «جامعه شناسی سیاسی»، «اقتصاد سیاسی»، «فرهنگ سیاسی»، «روان شناسی سیاسی» و «فقهی» فهم دقیقی از توسعه سیاسی در این گونه از مطالعات بدست نخواهد آمد و چرایی کثرت و تنوع دیدگاه ها و نبود تصویری دقیق از توسعه سیاسی در ایران به رویکردهای مطالعاتی فوق برمی گردد.
    کلیدواژگان: سنخ شناسی انتقادی، جامعه شناسی سیاسی، اقتصاد سیاسی، روان شناسی سیاسی، روش فقهی، توسعه سیاسی
  • وحید صالحی صفحات 99-112

    فال خوانی از دیوان حافظ به عنوان یک رفتار خاص اجتماعی است که در دانش عامیانه یا فولکلور قابل طرح و بررسی است این سنت اجتماعی در زمان ها و مکان های مختلف به شکل های متفاوتی جلوه گر شده است که در همه موارد حکایت از نیاز انسان به دانستن آینده ی مبهم خود دارد تفال به دیوان حافظ به مثابه یک عنصر فرهنگی نقش مهمی در تلطیف روان فردی و اجتماعی ایفا می کند و در واقع از جمله اندوخته ها و امکانات و نهادهای فرهنگی است که ریشه در قرن ها زندگی مادی و معنوی ایرانیان دارد و توسل به آن در غلبه بر فشارهای روحی و روانی موثر است و به سلامت جامعه کمک می کند برخی از کارکردهای تفال به دیوان حافظ عبارتند از: آرام بخشی، بهبود روحیه ی فردی و اجتماعی کاهش و تسکین آشفتگی های روحی و اختلافات جمعی و آینده نگری(پیشگویی). روش تحقیق در این پژوهش توصیفی - تحلیلی و برگرفته شده از روش هرمونتیک ویلهام دیلتای و ماکس وبر است. ابزار جمع آوری اطلاعات تکنیک اسنادی (بدون عکس العمل) شامل دیوان حافظ و دیگر آثار مرتبط با آن می.شود نتایج تحقیق نشان می دهد که تفال به دیوان حافظ به مثابه نمونه ای از عوامل، فرهنگی اجتماعی موثر در تنظیم و تعامل روانی- اجتماعی انسان ها در تامین سلامت روانی افراد جامعه موثر است.

    کلیدواژگان: حافظ، کارکرد اجتماعی، روح و روان، جامعه، فال خوانی
  • فاطمه جعفرنیا، سید عبدالله سجادی جاغرق *، سید احمد هاشمی صفحات 113-143

    باتوجه به اینکه مجتمع های قضایی یکی از مراکز فعالی است که نقش مهمی در جامعه ایفا می کند، هموارکردن راه مجتمع های قضایی برای پیشرفت و رسیدن به تعالی حیاتی است تا بتواند در دنیای رقابتی کنونی حرفی برای گفتن داشته باشد. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی تحول نظری مدل تعالی سازمانی در مجتمع های قضایی شهر تهران است. روش پژوهش به صورت آمیخته (کیفی-کمی) انجام شده است. در بخش کیفی پژوهش ضمن بررسی اسناد، از طریق نمونه گیری هدفمند به مصاحبه با 11 نفر از قضات و کارکنان صاحب نظر پرداخته شد. داده های حاصله با استفاده روش تحلیل مضمون تجزیه و تحلیل گردید. در بخش کمی که مبتنی بر بخش کیفی می باشد 160 نفر از قضات مجتمع های قضایی شهر تهران با استفاده از پرسشنامه به بررسی وضع موجود و آزمون الگوی طراحی شده پرداختند. پایایی پرسشنامه با آلفای کرونباخ 974/0 به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS3 استفاده شد. یافته های این تحقیق نشان داد که مدل برآمده از پژوهش دارای 4 مولفه اصلی عوامل رفتاری، عوامل سازمانی، عوامل مدیریتی و عوامل محیطی و 16 مولفه فرعی بود. هم چنین نتایج بیانگر این مطلب بود که مدل اندازه گیری تبیین شده از شاخص های برازش مناسبی برخوردار بوده و ابزار سنجش از پایایی و روایی همگرا و واگرای مناسبی نیز برخودار است. در پایان با نظر خبرگان مدل پیشنهادی تایید و راهکارها و پیشنهادهایی در جهت تعالی مجتمع های قضایی ارائه گردید.

    کلیدواژگان: تحول نظری، مدل، تعالی سازمانی، مجتمع های قضایی، تحلیل مضمون
|
  • Peyman Namamian *, Seyed Reza Ehsanpour Pages 9-34
    Nowadays, the emerging issues and issues have significantly changed the policy-making structure in the field of criminal policy, on the basis of which the necessity of adapting these matters to the ruling criteria in the texts of Islamic jurisprudence can be easily understood. Therefore, it can be acknowledged that Iran's criminal law, within the framework of its structural territory, by adopting dual positions in approving regulations, in making policies in the process of criminalization and sentencing, in terms of type, quality, and quantity, has a considerable overlap with Islamic jurisprudence. Of course, despite the fact that in the criminal regulations, the type and method of the legislator in adopting criminal policy is such that it has set limits, but these limits have covered most of the scope of Sharia texts. In this article, while studying the coordinates of Iran's criminal law domain according to structural developments and considering the teachings of Islamic jurisprudence in accordance with policy making in this field, it will try to determine the criteria and objectives of this domain by using the descriptive-analytical research method. Therefore, the data has been collected and analyzed in a documentary way and measuring regulations based on written documents and sources, as well as studying and analyzing the views of legal experts with a phishing tool.
    Keywords: Criminal law, Criminal policy, Iranian Law, Islamic Jurisprudence, Evolution Research
  • Abbasali Talebi *, Seyed Mohammadreza Mousavi Pages 35-52
    Political science under the human sciences is one of the fields of knowledge that has the same age as higher education. Today, in the scientific community, politics is one of the sciences whose actors play an important role in identifying policies, making decisions and moving to achieve the desired future of countries. This research, using the descriptive-analytical method, addressed this question in the plan What is the state of evolution of humanities and political sciences and what challenges does it face in its development? In response to this hypothesis, the position of humanities in general and political sciences in particular is vague and this knowledge is more on the sidelines than the text in the process of developments and scientific productions. The findings show that, firstly, despite the efforts of many thinkers in this field, the evolutionary process of political science has not reached a favorable result in accordance with the goals of the system and the defined prospects. There is bilateral cooperation between the government and the custodians of this field. Thirdly, the impracticality of the courses, the mere abstraction, the non-compliance with the current needs of the country and the dominance of traditional and historical tendencies, the poverty of psychology, the weakness in scientific productions have caused the problems and crises of political science courses to become more apparent in recent years. Therefore, solutions for localization, the tendency to apply education and research, strengthening interdisciplinary studies and changing employment rules are suggested
    Keywords: political science, methodological poverty, interdisciplinary studies, Localization
  • Seyed Mahmoud Hashemi * Pages 53-72
    The aim of this study was to design a qualitative model of the role of imam Khamenei for development of sciences & benefit knowledge production. The statistical sample in the qualitative section included all essays of imam Khamenei in the field of development of sciences & benefit knowledge production. The research instrument consisted of researcher-made coding sheets whose validity was confirmed by Delphi group members and its reliability was calculated by P-Scott criterion of 0.95. Findings showed that the factors related to the model of the role of imam Khamenei for development of sciences & benefit Knowledge production were identified in the form of 5 categories and 40 concept codes. Provital conditions, Strategies (3 categories), contextual conditions (2 categories), intervening or mediating conditions (3 categories) and consequences (2 categories). In general, it can be concluded that using the findings of the study, it is possible to formulate comprehensive and diverse programs of development of sciences & benefit knowledge production in Iran in "macro", "medium" and "operational" strategies to develop of sciences & benefit Knowledge production.
    Keywords: development of sciences, benefit Knowledge production, role of imam Khamenei, qualitative model
  • Ghafoor Jorjani, Masoud Motallebi *, Rahmatullah Amir Ahmadi Pages 73-98
    The Islamic revolution is considered as a turning point in the history of contemporary Iran, one of the long steps of Iranians in independence, freedom from tyranny, achieving freedom and republic, and in other words, achieving political development. In explaining, analyzing and describing political development as one of the goals and aspects of the Islamic revolution in the year of the revolution, many studies have been conducted and many works have been published. The purpose of the current research, which has been written using a critical analysis, is genealogy and identifying the reason for the abundance and diversity of studies related to political development. In line with the above goal, the question is raised that the studies of political development in Iran are based on what studies? The results and findings of the research show that it is important that without knowing the studies of political economy, political sociology, political culture, political psychology and jurisprudence, a precise understanding of political development in this type of studies is possible and why the plurality and diversity of views . And the lack of an accurate picture of political development in Iran is due to the above studies.
    Keywords: Critical Genealogy, Political Economy, political sociology, Political Psychology, Feghi Method, Political Development
  • Fatemeh jafarnia, Seyed Abdullah Sajjadi Jagharq *, Seyed Ahmad hashemi Pages 113-143

    Considering Considering that judicial complexes are one of the active centers that play an important role in society, paving the way for judicial complexes to progress and achieve excellence is vital so that it can have a say in the current competitive world. Therefore, the aim of the current research is to investigate the theoretical evolution of the organizational excellence model in the judicial complexes of Tehran. The research method is mixed (qualitative-quantitative). In the qualitative part of the research, while reviewing the documents, interviews were conducted with 11 judges and expert staff through targeted sampling. The obtained data were analyzed using thematic analysis method. In the quantitative part, which is based on the qualitative part, 160 judges of the judicial complexes of Tehran city investigated the current situation and tested the designed model using a questionnaire. The reliability of the questionnaire was obtained with Cronbach's alpha of 0.974. In order to analyze the data, confirmatory factor analysis and structural equation model and Smart PLS3 software were used. The findings of this research showed that the model derived from the research had 4 main components of behavioral factors, organizational factors, management factors and environmental factors and 16 sub-components. Also, the results indicated that the explained measurement model has good fit indices and the measurement tool has good convergent and divergent reliability and validity. In the end, with the opinion of experts, the proposed model was approved and solutions and suggestions were presented for the improvement of judicial complexes.

    Keywords: theoretical evolution, model, organizational excellence, judicial complexes, theme analysis