فهرست مطالب

نشریه چشم انداز حسابداری و مدیریت
سال ششم شماره 84 (پاییز 1402)

  • جلد اول
  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • محمود حسن زاده کوچو*، امین مهدی نیا اسبویی صفحات 1-14
    یکی از منابع دولت، وصول مالیات از شرکت ها است. شواهد تجربی نشان می دهد که شرکت ها در تلاشند مالیات بر درآمد خود را کاهش داده یا به تعویق بیندازند. اجتناب مالیاتی از جمله ابزارهایی است که شرکت ها ممکن است برای کاهش مالیات در صورت لزوم استفاده کند. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر خودشیفتگی مدیران بر اجتناب مالیاتی است. به همین منظور، داده های مربوط به شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی ده ساله بین سال های 1392 الی 1401 برای 95 شرکت استخراج و از نرم افزار آماری ایویوز 8 استفاده گردید. پژوهش حاضر از بعد نتیجه، یک پژوهش کاربردی است. پس از تجزیه و تحلیل های آماری، نتایج حاصل از فرضیه-های پژوهش حاکی از آن است که خودشیفتگی مدیران بر اجتناب مالیاتی تاثیر مثبت و معناداری دارد. بدین معنی که هر چه میزان خودشیفتگی مدیران افزایش یابد اجتناب مالیاتی نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: مالی رفتاری، خودشیفتگی مدیران، اجتناب مالیاتی
  • ابوالفضل حاجی محمدی اغکند* صفحات 15-36

    هدف اصلی این پژوهش تاثیر استراتژی تجاری (مهاجمان و مدافعان) و اعتبار تجاری (عرضه و تقاضا) در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار است. در این راستا بررسی رابطه استراتژی تجاری (مهاجمان و مدافعان) و عرضه اعتبار تجاری و بررسی رابطه استراتژی تجاری (مهاجمان و مدافعان) و تقاضای اعتبار تجاری بعنوان اهداف فرعی مد نظر است. مجموعه آماری مورد بررسی شامل 123 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این اعداد برای دوره شش ساله و سال های 1395-1400 انتخاب شده اند. در این مقاله فرضیه تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است، تا پس از ارایه آمار توصیفی بتوان رابطه بین متغیرها را بررسی کرد. سپس اعتبار آزمون اثر متغیر مستقل بر متغیر وابسته با استفاده از آزمون فرضیه کلاسیک یعنی همگنی، واریانس واریانس، خودهمبستگی مورد بحث قرار می گیرد. در نهایت فرضیه های تحقیق بر اساس مدل های فرضی مورد آزمون قرار می گیرند. به منظور درک بهتر ماهیت جامعه مورد مطالعه در تحقیق و آشنایی بیشتر با متغیرهای تحقیق، قبل از تجزیه و تحلیل داده های آماری، متغیرهای تحقیق تشریح می شوند. بنابراین قبل از آزمون فرضیه های تحقیق، متغیرهای تحقیق به اختصار در جدول آمار توصیفی متغیرهای پژوهش بررسی شده است. این جدول شامل شاخص هایی برای توصیف متغیرهای تحقیق است. لازم به ذکر است که متغیرهای تحقیق قبل از ارایه آمار توصیفی تا سطح خطای 5% نرمال سازی شدند. نتیجه گیری صحیح و توصیه های صحیح بخش مهمی از تحقیقات است که راهی برای تبدیل ایده ها به عمل برای موفقیت های آینده خواهد بود. یافته های مبتنی بر تجزیه و تحلیل مناسب می تواند مشکلات موجود در سازمانی را که تحقیق برای آن توسعه یافته است حل کند.

    کلیدواژگان: استراتژی تجاری، استراتژی مهاجمان، استراتژی مدافعان، تقاضای اعتبار تجاری، عرضه اعتبار تجاری
  • علیرضا اسکندری*، سارا دیندار دودران صفحات 37-50
    هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر افشای گزارش پایداری بر سرمایه نامشهود شرکت ها در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران می باشد. این پژوهش بر اساس ماهیت و اهداف پژوهش از نوع پژوهش های کاربردی می باشد. بر اساس چگونگی بدست آوردن داده های مورد نیاز و از نظر طبقه بندی تحقیقات با توجه به هدف آن ها، در زمره تحقیقات توصیفی قرار دارد و از نظر روش جزء تحقیقات پس رویدادی است. برای اندازه گیری متغیر گزارش پایداری از چک لیست ارایه شده توسط یوهان و همکاران (2017) استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. که طی دوره 7 ساله از سال های 1394 تا 1400 است که مجموعا 840 مشاهده (سال- شرکت) می باشد. یافته های این پژوهش این است که نهادها با همکاری یکدیگر می توانند در وهله اول، نهاد مسیول موضوع پایداری را مشخص کنند، سپس باید چارچوب مفهومی و استانداردها و اصول پایداری به صورت رسمی در کشور تدوین و ترجمه شوند. در ادامه باید نهاد و مرجع ارزیابی گزارش های پایداری نیز مشخص شود.
    کلیدواژگان: افشای گزارش پایداری، سرمایه نامشهود، ابعاد اجتماعی، زیست محیطی، اقتصادی
  • حانیه خطیبی*، محمدحامد خان محمدی صفحات 51-59

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، میدانی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای بوده و نحوه اجرا، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر، کارکنان شرکت پالایش نفت آفتاب می باشند که در این تحقیق بر اساس فرمول کوکران، 127 نفر به عنوان حجم نمونه آماری انتخاب شدند. برای دسترسی سریع تر به نظرات پرسش شوندگان بهترین روش جمع آوری داده ها در این تحقیق پرسشنامه در نظر گرفته شد. در این پرسشنامه سواد مالی کارکنان (معین الدین،1392) از 25 سوال سنجیده می شود. هم چنین عملکرد سازمانی با استفاده از پرسشنامه 42 سوالی عملکرد سازمانی (اچیو) سنجیده شد. این پرسشنامه از هفت مولفه توانایی، وضوح، کمک، مشوق، ارزیابی، اعتبار و محیط تشکیل شده است. در بخش تجزیه و تحلیل اطلاعات آزمون فرضیه های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS22 و آزمون های همبستگی و رگرسیون انجام شد. یافته ها نشان داد بین سواد مالی و عملکرد سازمانی میزان همبستگی برابر با 367/0 می باشد، جهت همبستگی مثبت و مستقیم است یعنی هر چه سواد مالی افراد بیشتر باشد عملکرد سازمانی بالاتر است. همچنین نتایج نشان داد سواد مالی بر عملکرد سازمانی و تمام جنبه های فرعی آن شامل بعدهای توانایی، وضوح،کمک،مشوق،ارزیابی،اعتبار،محیط اثر مثبت و معنا داری دارد. پس میتوان نتیجه گرفت که یکی از مولفه های اصلی عملکرد سازمانی ،سواد مالی کارکنان می باشد و هرچه سواد مالی افزایش یابد، عملکرد سازمانی افراد بهبود خواهد یافت.

    کلیدواژگان: اثر، سواد مالی، عملکرد، سازمان
  • رسول یاری فرد، فاطمه طاهرپناه*، وحید آرمانی فرد صفحات 60-76
    سود یکی از با اهمیت ترین اقلام صورت های مالی است که در شرکت ها به عنوان یکی از معیارهای تصمیم گیری برای ارزیابی عملکرد و تعیین ارزش بنگاه اقتصادی محسوب می شود. استفاده از برآوردها و روش های مختلف حسابداری باعث شده است که نتوان به سود به دید قابل اتکا نگریست. سرمایه گذاران و اعتباردهندگان برای جلوگیری از تصمیمات نادرست نباید تنها به رقم سود اتکا نمایند، بلکه بایست توجه خود را به سودی با کیفیت معطوف کنند. لذا مطالعه عوامل موثر بر کیفیت سود حایز اهمیت می باشد. بر اساس مطالب بیان شده، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر ویژگی های کمیته حسابرسی بر ارتباط بین مسیولیت اجتماعی شرکت و کیفیت سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. به منظور دستیابی به هدف فوق، اقدام به تدوین دو فرضیه شد. بر این اساس به منظور آزمون فرضیه های پژوهش، نمونه ای متشکل از 140 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1394 الی 1400 انتخاب شد. جهت آزمون فرضیه های پژوهش نیز از مدل رگرسیون چندمتغیره مبتنی بر داده های ترکیبی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد مسیولیت اجتماعی شرکت بر کیفیت سود تاثیر مثبت و معناداری دارد، یعنی افزایش مسیولیت اجتماعی شرکت، افزایش کیفیت سود را به دنبال دارد؛ علاوه بر این، نتایج بیانگر این است که ویژگی های کمیته حسابرسی رابطه بین مسیولیت اجتماعی شرکت و کیفیت سود را تقویت می کند.
    کلیدواژگان: کیفیت سود، مسئولیت اجتماعی شرکت، استقلال کمیته حسابرسی، اندازه کمیته حسابرسی
  • حسین کیخوایی*، نادر نقش بندی صفحات 77-92
    پژوهش حاضر به بررسی بررسی نقش فرصت های سرمایه گذاری بر روی اجتناب از مالیات با توجه به مسیولیت اجتماعی شرکت ها در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. جامعه آماری در این پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.بازه زمانی این پژوهش از سال 1394 تا 1400 و روش نمونه گیری به صورت غربالگری می باشد که در مجموع 136 شرکت (952 سال - شرکت) به عنوان نمونه انتخاب گردید. از آنجا که نتایج این پژوهش می تواند در تدوین قوانین و مقررات بورس اوراق بهادار مورد استفاده قرار گیرد، از نوع پژوهش های کاربردی است. همچنین با توجه به اینکه این پژوهش در پی یافتن ارتباط بین چندین متغیر است، از نوع همبستگی و روش شناسی پس از نوع رویدادی است. از نظر ماهیت و روش از نوع توصیفی- همبستگی است به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون چند متغیره و نرم افزار ایویوز استفاده می شود. نتایج پژوهش بیانگر این است که فرصت سرمایه گذاری و مسیولیت پذیری بر اجتناب مالیاتی رابطه معناداری وجود دارد و همچنین مسیولیت اجتماعی به عنوان متغیر تعدیل گر رابطه بین فرصت های سرمایه گذاری و اجتناب از مالیات را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: فر صت سرمایه گذاری، اجتناب از مالیات، مسئولیت اجتماعی شرکت ها
  • رجب فرهادی فاروجی* صفحات 93-107

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین خوانایی صورت های مالی و ریسک پذیری شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار بین سال های 1391 تا 1397 است. با استفاده از روش حذف سیستماتیک در مجموعه 1050 شرکت (7 سال- 150شرکت) جهت بررسی رابطه بین متغیرهای پژوهش بعنوان نمونه انتخاب شد. در این پژوهش از رگرسیون چندمتغیره و نرم افزار ایویوز 10 جهت پیاده سازی و آزمون فرضیه ها استفاده شده است.نتایج این پژوهش نتایج نشان می دهد که بین خوانایی صورت های مالی بر اساس شاخص فوگ و ریسک پذیری شرکت رابطه معناداری وجود ندارد. بین خوانایی صورت های مالی براساس شاخص طول متن و ریسک پذیری شرکت رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: خوانایی صورت های مالی، ریسک پذیری، شاخص فوگ، بازده دارایی ها
  • مهدی دیندار یزدی، آریا پاریاد*، زهرا مرادی صفحات 108-121
    سرمایه گذاران و دیگر کاربران زمانی می توانند از سودهای شرکت برای تصمیم های سرمایه گذاری و پیش بینی جریان های نقدی و سودهای آینده به طور صحیح بهره بگیرند که سودهای شرکت بر مبنای عملکرد مالی واقعی شرکت و نه بر اساس اعمال نظر مدیریت در استفاده از روش های حسابداری، گزارش شده باشد. بر همین اساس هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر استقلال هیات مدیره و مالکیت نهادی بر رابطه بین عدم تقارن اطلاعاتی و مدیریت سود می باشد. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش از نوع تحقیقات علی (پس رویدادی) است. جامعه آماری تحقیق، شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد و با استفاده از روش نمونه گیری حذف سیستماتیک 141 شرکت در فاصله بازده زمانی بین سالهای 1395 الی 1401 بوده است. آزمون فرضیه های تحقیق با کمک رگرسیون خطی چند متغیره با نرم افزار ایویوز انجام شد. نتایج نشان می دهد مالکیت سرمایه گذاران نهادی و استقلال هیات مدیره بر رابطه بین عدم تقارن اطلاعاتی و مدیریت سود تاثیر معنی داری دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، عدم تقارن اطلاعاتی، مالکیت سرمایه گذاران نهادی، استقلال هیات مدیره، حاکمیت شرکتی
  • سید کامران یگانگی*، ناصر صنعتی منفرد صفحات 122-140

    تحقیق در عملیات علم اختصاص بهینه منابع است. هدف تحقیق در عملیات فراهم آوردن مبانی منطقی برای تصمیم گیری از راه جستجو برای فهم و پی ریزی شرایط پیچیده و استفاده از این فهم برای پیش بینی رفتار سیستم و بهبود عملکرد سیستم است. این مقاله نشان می دهد که تکنیک های تحقیق در عملیات، نقش مهمی در بازار مالی دارد دارد. برای موفقیت در بازار بورس لازم است بتوانیم این بازار را به کمک روش هایی تحلیل کنیم هدف این مقاله یافتن کاربرد پژوهش عملیاتی در حوزه تحلیل بازارهای مالی است. موضوع بهینه سازی سبد سهام را با در نظر گرفتن الگوی مدل مارکوویتز و ارزش در معرض ریسک نشان می دهد. مطابق با الگوی مارکوویتز ریسک با نوسان های بازده مرتبط است و نوسان ها توسط واریانس بازده اندازه گیری می شود. مقاله بازار سرمایه پلی است که پس انداز واحدهای اقتصادی دارای مازاد منابع را به واحدهای سرمایه گذاری انتقال می دهد که به آن نیازمندند. استفاده از بازار سرمایه برای تامین مالی مخارج دولت نیز از جمله متداول ترین شکل مبادلات مالی است. بر این اساس بازار سرمایه یکی از نقش آفرینان اصلی تامین مالی در اقتصاد هر کشور محسوب می شود. بازار سرمایه ایران نیز در سال 1384 روند توسعه خود را با سرعت قابل ملاحظه ای آغاز کرد و در یک دهه گذشته انواع نهادهای مالی در فرآیند تامین مالی از طریق بازار مذکور شکل گرفتند که به دلیل نوپا بودن این بازار در ایران، روابط بین اجزای متنوع و پراکنده آن در قالب یک مدل منسجم طراحی و تدوین نگردیده است.

    کلیدواژگان: پژوهش عملیاتی، پرتفوی سرمایه گذاری، بازار های مالی
  • محمد محمدی*، شهره خالقی محمدی صفحات 141-166
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش ساختار مالکیت در تعدیل رابطه بین اجتناب مالیاتی، افشای مسیولیت اجتماعی شرکت و ارزش شرکت می باشد. پژوهش حاضر بر مبنای هدف، از نوع کاربردی و از نقطه نظر روش استنتاج، از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. قلمرو تحقیق بازه زمانی 10 ساله از 1391 تا 1400 را در بر گرفته و مکان تحقیق بورس اوراق بهادار تهران و شرکت-های پذیرفته شده در بورس می باشد. به منظور بررسی صحت فرضیه های پژوهش، از رگرسیون چندمتغیره مبتنی بر داده های ترکیبی با اثراث ثابت و از نرم افزار ایویوز 11 استفاده شده است. نتایج فرضیه های پژوهش نشان داد که اجتناب مالیاتی بر ارزش شرکت تاثیر معناداری دارد. افشای مسیولیت اجتماعی شرکت تاثیر معنادار و مثبتی بر ارزش شرکت دارد. مالکیت نهادی و مالکیت مدیریتی رابطه بین اجتناب مالیاتی و ارزش شرکت را تعدیل می کنند. مالکیت نهادی رابطه بین افشای مسیولیت اجتماعی شرکت و ارزش شرکت را تعدیل می کند اما مالکیت مدیریتی رابطه بین افشای مسیولیت اجتماعی شرکت و ارزش شرکت را تعدیل نمی کند. ارزش گذاری اجتناب مالیاتی تابعی از حاکمیت شرکتی است و به طور گسترده تر، با این دیدگاه که اجتناب مالیاتی و تلاش های مدیریتی برای انحراف ارزش از سهامداران در هم تنیده شده است، سازگار است. شرکت هایی که اصول مسیولیت اجتماعی شرکت را اتخاذ می کنند شفاف تر هستند و خطر رشوه و فساد کمتری دارند. درآمد پایین منجر به بازده سهام پایین و به دنبال آن چشم انداز منفی سرمایه گذاران خواهد شد. این شرایط بر کاهش قیمت سهام تاثیر می گذارد و در نهایت منجر به کاهش ارزش شرکت می شود.
    کلیدواژگان: ساختار مالکیت، اجتناب مالیاتی، افشای مسئولیت اجتماعی، ارزش شرکت
  • محمود حسن زاده کوچو*، امین مهدی نیا اسبویی صفحات 167-177
    تجربه کشورهای پیشرفته و مطالعات مختلف در زمینه رشد اقتصادی کشورها در طول زمان و یا در میان کشورها، نشان داده است که توضیح نرخ رشد اقتصادی تنها از طریق عوامل مرسوم؛ مانند سرمایه و نیروی کار، نتایج دقیقی به دست نمی دهد و سرمایه انسانی به عنوان یک متغیر اصلی باید وارد مدل های رشد شود. به همین منظور، پژوهش حاضر بر آن است که به بررسی تاثیر سرمایه انسانی و کارایی سرمایه گذاری بر ریسک بانک ها بپردازد. داده های مربوط به بانک های پذیرفته شده در بورس و فرابورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی ده ساله بین سال های 1392 الی 1401 برای 22 بانک استخراج و از نرم افزار آماری ایویوز 8 استفاده گردید. پژوهش حاضر از بعد نتیجه، یک پژوهش کاربردی است. پس از تجزیه و تحلیل های آماری، نتایج حاصل از فرضیه های پژوهش حاکی از آن است که بین سرمایه انسانی و ریسک بانک ها و بین کارایی سرمایه گذاری و ریسک بانک ها رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، کارایی سرمایه گذاری، ریسک
  • رسول یاری فرد، امید داودی* صفحات 178-195
    رشد روزافزون اشتباه در بازار سرمایه نگرانی های ذینفعان این حوزه را افزایش داده است. علاوه بر سرمایه گذاران و اعتباردهندگان، حسابداران و حسابرسان نیز از خسارات وقوع این پدیده بی نصیب نمانده اند. لذا ارایه رهنمودهایی جهت کاهش و یا شناسایی عوامل وقوع اشتباه کمک شایانی در این زمینه محسوب می گردد. هدف پژوهش حاضر بررسی این موضوع است که آیا میان ویژگی های حسابرس و شناسایی اشتباه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه ای وجود دارد یا خیر. جامعه آماری این تحقیق شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در یک دوره هفت ساله 1401-1395 می باشند. 120 شرکت به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شد. اطلاعات موردنیاز از طریق صورت های مالی حسابرسی شده شرکت ها مورد رسیدگی جمع آوری شده است. برای آزمون عدم وجود هم خطی بین متغیرهای مستقل از طریق ماتریس همبستگی، عدم وجود خود همبستگی یا همبستگی پیاپی بین خطاها از آزمون دوربین واتسون، برای بررسی واریانس ناهمسانی آزمون بروش و پاگان، برای آزمون فرضیه از آزمون رگرسیون لجستیک استفاده شده است. این محاسبات از طریق نرم افزار Excel و Eviews انجام گرفته است. نتایج حاکی از رابطه منفی و معنادار بین تخصص حسابرس در صنعت، استقلال حسابرسان و دوره تصدی حسابرس با کشف اشتباه در صورت های مالی است و همچنین بین اندازه موسسه حسابرسی و تاخیر در ارایه گزارش حسابرسی با کشف اشتباه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ویژگی های حسابرس، شناسایی کشف اشتباه، بورس اوراق بهادار تهران
  • محمد نصیری، معصومه زینالی* صفحات 196-213
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه چرخش حسابرس و افشای موضوعات کلیدی حسابرسی با کیفیت گزارشگری مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. این پژوهش از نظر ماهیت و روش توصیفی و از نظر هدف، یک پژوهش کاربردی بوده و از آنجایی که در پژوهش حاضر وضعیت موجود متغیرها با استفاده از جمع آوری اطلاعات، از طریق اطلاعات گذشته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است، در ردیف مطالعات توصیفی و از نوع پس رویدادی گنجانده می شود. در مسیر انجام این پژوهش، دو فرضیه تدوین و 145 شرکت از طریق نمونه گیری به روش حذف سیستماتیک برای دوره زمانی 8 ساله بین 1393 تا 1400 انتخاب شده و داده های مربوط به متغیرهای پژوهش بعد از گردآوری در نرم افزار اکسل با استفاده از نرم افزار آماری ایویوز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بین چرخش حسابرس و کیفیت گزارشگری مالی رابطه ی معکوس معناداری رابطه دارد همچنین بین افشای موضوعات کلیدی حسابرسی و کیفیت گزارشگری مالی رابطه معکوس معناداری دارد.
    کلیدواژگان: چرخش حسابرس، افشای موضوعات کلیدی حسابرسی، کیفیت گزارشگری مالی
  • علی رضایی، ملیکا شیرین زاده کمال آباد* صفحات 214-234
    یک سیستم بانکی سالم و سودآور به گونه ی بهتری می تواند در مقابل شوک های اقتصادی مقاومت کرده و نقش پررنگ تری در پایداری و ثبات سیستم مالی ایفا کند. کمیته حسابرسی جهت انجام نقش نظارتی و حفاظت از منافع سهامداران باید مستقل از مدیریت سازمان باشد از طرفی با توجه به اینکه کمیته حسابرسی یکی از سازوکارهای راهبری شرکتی است، در رابطه با پایش و راهبری کیفیت اطلاعات واحدهای تجاری نقش اساسی دارد. در این راستا پژوهش حاضر درصدد بررسی اثربخشی کمیته حسابرسی و کارایی بانک با ریسک پذیری در بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای این منظور 9 بانک طی دوره 1391-1400 با استفاده از داده های سالیانه مورد بررسی قرار گرفت؛ با بهره گیری از روش رگرسیون چند متغیره با نرم افزار استاتا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. این پژوهش از نظر ماهیت و روش توصیفی و از نظر هدف، یک پژوهش کاربردی بوده و از آنجایی که در پژوهش حاضر وضعیت موجود متغیرها با استفاده از جمع آوری اطلاعات، از طریق اطلاعات گذشته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است، در ردیف مطالعات توصیفی و از نوع پس رویدادی گنجانده می شود. نتایج نشان داد: بین دوره تصدی حسابرس، اندازه حسابرس و تخصص حسابرس با ریسک پذیری بانک رابطه مستقیم معناداری وجود دارد. همچنین بین کارایی بانک و ریسک پذیری بانک رابطه مستقیم معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اثربخشی کمیته حسابرسی، کارایی بانک، ریسک پذیری
  • علی رضایی، زهرا مشکوری* صفحات 235-254
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سرمایه گذاری های تحقیق و توسعه و عملکرد شرکت با اثرات تعدیل کننده ریسک شرکت و استراتژی کسب و کار در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. این پژوهش از نظر ماهیت و روش توصیفی و از نظر هدف، یک پژوهش کاربردی بوده و از آنجایی که در پژوهش حاضر وضعیت موجود متغیرها با استفاده از جمع آوری اطلاعات، از طریق اطلاعات گذشته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است، در ردیف مطالعات توصیفی و از نوع پس رویدادی گنجانده می شود. در مسیر انجام این پژوهش، سه فرضیه تدوین و 150 شرکت از طریق نمونه گیری به روش حذف سیستماتیک برای دوره زمانی 6 ساله بین 1396 تا 1401 انتخاب شده و داده های مربوط به متغیرهای پژوهش بعد از گردآوری در نرم افزار Excel با استفاده از نرم افزار آماری EViews مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمون فرضیات نشان داد: بین سرمایه گذاری های تحقیق و توسعه و عملکرد شرکت رابطه مستقیم معناداری وجود دارد. همچنین ریسک شرکت و استراتژی کسب و کار بر رابطه بین سرمایه گذاری های تحقیق و توسعه و عملکرد شرکت تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری های تحقیق و توسعه، عملکرد شرکت، ریسک شرکت، استراتژی کسب و کار
  • محمد محمدی*، سیاوش محمودی، محمد قاسمی داودکلائی صفحات 255-272
    در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر هموارسازی سود و دوره تصدی حسابرس بر حق الزحمه حسابرسی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها در گروه پژوهش های توصیفی- همبستگی قرار دارد. هم چنین، به منظور انتخاب حجم نمونه از روش نمونه گیری حذف سیستماتیک (غربالگری) استفاده شد که با توجه به شروط در نظر گرفته شده، در نهایت 159 شرکت در دوره زمانی 6 ساله بین سال های 1394 الی 1399 (در مجموع 954 سال-شرکت) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای بررسی فرضیه ها از روش های مربوط به رگرسیون چندمتغیره با استفاده از نرم افزار Eviews8 و با استفاده از روش داده های پانلی (تابلویی) - اثرات ثابت بهره گرفته شده است. نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان می دهند که هموارسازی سود و دوره تصدی حسابرس دارای اثر مثبت و معناداری برحق الزحمه حسابرسی شرکت ها در دوره زمانی پژوهش بوده اند.
    کلیدواژگان: هموارسازی سود، دوره تصدی حسابرس، حق الزحمه حسابرسی
  • سمیه نقاشیان* صفحات 273-281
    شرایط اقتصادی و شرایط جامعه مدام در حال تغییر و نوسان است و همواره اتفاقات و رویدادهای ناخواسته رخ می دهند. با توجه به نوسانات و اتفاقات احتمالی، امروزه بحث انعطاف پذیری مالی در موفقیت شرکت ها اثرگذار است. هدف از این تحقیق تعیین رابطه انعطاف پذیری مالی با ناتوانی مالی شرکت های تولیدی محصولات ورزشی با استفاده از رگرسیون در سال 1402 بود. ابزار پژوهش پرسشنامه 5 گزینه ای طیف لیکرت بود که در بین 311 نفر از تولیدکنندگان و توزیع کنندگان محصولات ورزشی با روش نمونه گیری هدفمند توزیع گردید. با توجه به نرمال بودن داده ها، تحلیل های آماری با استفاده از رگرسیون و در نرم افزار آماری اس پی اس اس نسخه 2019 انجام شد. یافته ها نشان داد که بین انعطاف پذیری مالی با ناتوانی مالی شرکت های تولیدی محصولات ورزشی رابطه ای معنادار و معکوس وجود دارد. بر اساس نتایج تحقیق شرکت های ورزشی برای فرار از ناتوانی مالی باید همواره انعطاف پذیری مالی خود را بهبود دهند. با توجه به پیشرفت مستمر دانش و ریسک های موجود شرکت ها برای ماندن در صحنه رقابت نمی توانند از سیاست های حفظ انعطاف پذیری دوری گزینند.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری مالی، ناتوانی مالی، شرکت های تولیدی محصولات ورزشی
  • سارا ارسر* صفحات 282-291
    عدم شفافیت اطلاعات مالی به عنوان ممانعت عمدی از دسترسی به اطلاعات، ارایه نادرست اطلاعات یا ناتوانی بازار در کسب اطمینان از کفایت مربوط بودن و کیفیت اطلاعات تعریف شده است. پس از رسوایی های اوایل هزاره سوم و بروز بحران های مالی در بورس های جهان، موضوع شفافیت اطلاعات در فرآیند گزارشگری مالی موردتوجه گسترده قرار گرفته است. بنابراین هدف این پژوهش مطالعه تاثیر شهرت حسابرس بر رابطه بین مالکیت نهادی فعال و عدم شفافیت گزارشگری مالی است. جامعه آماری پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و نمونه مورد مطالعه، شامل 152 شرکت پذیرفته شده طی سال های 1397 تا 1401 است. روش پژوهش توصیفی و از نظر ارتباط بین متغیرها علی-همبستگی است و از نظر هدف کاربردی است. برای پردازش و آزمون فرضیه ها از روش رگرسیونی و داده های تابلویی و همچنین مدل اثرات ثابت استفاده شده است. نتایج به دست آمده حاصل از تجزیه وتحلیل فرضیه ها نشان داد که مالکیت نهادی فعال با عدم شفافیت گزارشگری مالی رابطه منفی و معناداری دارد و شهرت حسابرس بر رابطه بین مالکیت نهادی فعال و عدم شفافیت گزارشگری مالی در سطح خطای 5 درصد تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: عدم شفافیت گزارشگری مالی، شهرت حسابرس، مالکیت نهادی فعال
  • نرگس قزلباش، علیرضا اسکندری* صفحات 292-310
    بررسی تاثیر رشد شرکت بر اعتبار تجاری با توجه به نقش تعدیلی کمبود نقدینگی هدف این مطالعه بوده است. برای اندازه گیری رشد شرکت از رشد در دارایی های ثابت و برای اندازه گیری اعتبار تجاری از تراز خالص اعتبار تجاری و در نهایت برای اندازه گیری کمبود نقدینگی از یک متغیر مجازی بر اساس نسبت وجه نقد به دارایی جاری استفاده شده است. در نهایت با استفاده از اطلاعات 153 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی یک دوره 9 ساله از سال 1392 تا 1400 و مجموعا 1377 مشاهده (سال-شرکت) به آزمون فرضیه ها پرداخته شده است. همچنین برای آزمون فرضیه ها از تکنیک های اقتصادسنجی گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) و نرم افزار ایویوز استفاده شده است. یافته های این مطالعه نشان داد رشد شرکت تاثیر مثبت و معناداری بر اعتبار تجاری دارد ولی کمبود نقدینگی منجر به تضعیف رابطه مثبت بین رشد شرکت و اعتبار تجاری می شود. بر اساس یافته های مطالعه می توان دریافت که با افزایش رشد شرکت، عرضه اعتبار تجاری افزایش یافته و به این ترتیب تراز خالص اعتبار تجاری مثبت می شود. با این حال در شرایط کمبود نقدینگی، شرکت های در حال رشد عرضه اعتبار تجاری را کاهش و تقاضا برای دریافت اعتبار تجاری را افزایش می دهند و به این ترتیب با افزایش حساب های پرداختنی، تراز اعتبار تجاری منفی می شود.
    کلیدواژگان: رشد شرکت، اعتبار تجاری، حساب های پرداختنی، حساب های دریافتنی، کمبود نقدینگی
  • سارا وحیداسطخری* صفحات 311-317
    هدف این تحقیق بررسی ارتباط میان دانش کمیته حسابرسی با دیرکرد در صدور گزارش حسابرسی و دستمزد حسابرسی در موسسات حسابرسی شهر تهران است. روش این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی - همبستگی می باشد. نمونه آماری این پژوهش را 136 نفر از کارمندان ارشد و مدیران شرکت های حسابرسی در شهر تهران تشکیل داده اند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه استاندارد می باشد که قسمت اول آن مربوط است به سیوالات جمعیت شناختی و قسمت دوم شامل 3 پرسشنامه دانش کمیته حسابرسی، دیرکرد در صدورگزارش حسابرسی و دستمزد حسابرسی می باشد که در طیف لیکرت ارزش گذاری شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از روش های آمارتوصیفی مانند(فراوانی، نمودارها، میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (همبستگی پیرسون) استفاده شده است. باید ذکر نمود که کلیه مراحل آماری به وسیله نرم افزار SPSS24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج یافته های پژوهش مبنی بر ارتباط میان دانش کمیته حسابرسی با دیرکرد در صدور گزارش حسابرسی و دستمزد حسابرسی در موسسات حسابرسی شهر تهران همبستگی مثبت و معناداری را نشان داد. چنان که که متغیر دانش کمیته حسابرسی بر دیرکرد در صدورگزارش حسابرسی و دستمزد حسابرسی در موسسات حسابرسی شهر تهران تاثیرگذار بوده است. بنابراین پیشنهاد می شود مدیران موسسات حسابرسی با توجه به دانش افراد، کمیته حسابرسی متخصص را در موسسه خود تشکیل بدهند تا در فرآیند گزارش حسابرسی و دستمزد حسابرسی تاثیرگذار باشند.
    کلیدواژگان: دانش، کمیته حسابرسی، گزارش حسابرسی، دستمزد حسابرسی، موسسات حسابرسی
|
  • Mahmood Hasanzade Kuchou *, Amin Mahdinia Osboei Pages 1-14
    One of the sources of the government is collecting taxes from companies. Empirical evidence shows that companies try to reduce or postpone their income taxes. Tax avoidance is one of the tools that companies may use to reduce taxes when necessary. The purpose of this research is to investigate the effect of managers' narcissism on tax avoidance. For this purpose, the data related to the companies accepted in the Tehran Stock Exchange for the ten-year period between 1392 and 1401 were extracted for 95 companies and the statistical software Eviews 8 was used. The current research is an applied research from the aspect of the result. After the statistical analysis, the results of the research hypotheses indicate that managers' narcissism has a positive and significant effect on tax avoidance. This means that as the level of narcissism of managers increases, tax avoidance also increases.
    Keywords: Behavioral Finance, CEO Narcissism, Tax Avoidance
  • Abolfazl Haji Mohammadi Aghkand * Pages 15-36
    Objective

    The main purpose of this research is the impact of business strategy (attackers and defenders) and business credit (supply and demand) in companies admitted to the stock exchange. In this regard, the following sub goals are considered:Investigating the relationship between business strategy (attackers and defenders) and business credit supplyInvestigating the relationship between business strategy (attackers and defenders) and business credit demand

    Methods

    This research examines the relationship between business strategy and types of business credit (supply and demand) in companies listed on the Tehran Stock Exchange. As mentioned, the analyzed statistical collection includes 123 companies admitted to the Tehran Stock Exchange. These numbers have been selected for the six-year period and the years 1395-1400. In this chapter, the research hypothesis has been analyzed. After presenting the descriptive statistics, the relationship between the variables can be checked. Then the validity of the test of the effect of the independent variable on the dependent variable is discussed using the classical hypothesis test, i.e. homogeneity, variance variance, autocorrelation. Finally, research hypotheses are tested based on hypothetical models.

    Results

    In order to better understand the nature of the society studied in the research and get more familiar with the research variables, before analyzing the statistical data, the research variables are explained. Therefore, before testing the research hypotheses, the research variables have been briefly examined in the table of descriptive statistics of the research variables. This table contains indicators to describe the research variables. It should be noted that the research variables were normalized to a 5% error level before presenting descriptive statistics.

    Conclusion

    Correct conclusions and correct recommendations are an important part of research that will be a way to turn ideas into action for future success. Findings based on proper analysis can solve problems in the organization for which the research is developed.

    Keywords: Business strategy, attackers strategy, defenders strategy, business credit demand, business credit supply
  • Alireza Eskandari *, Sara Dindar Dodran Pages 37-50
    The purpose of this study is to investigate the impact of disclosure of sustainability reports on the intangible capital of companies in companies listed on the Tehran Stock Exchange. Based on the nature and objectives of the research, this research is of the type of applied research. Based on how to obtain the required data and in terms of classifying research according to their purpose, it is classified as descriptive research, and in terms of method, it is part of post-event research. To measure the sustainability reporting variable, the checklist provided by Yohan et al. (2017) was used. The statistical population of this research includes 120 companies admitted to the Tehran Stock Exchange. which is during the 7-year period from 1394 to 1400, which is a total of 840 observations (year-company). The findings of this research are that the institutions can first of all determine the institution responsible for the issue of sustainability by working together, then the conceptual framework and standards and principles of sustainability should be officially compiled and translated in the country. In the following, the institution and authority for evaluating sustainability reports should also be specified.
    Keywords: Disclosure of sustainability report, intangible capital, Social, Environmental, Economic dimensions
  • Haniyeh Khatibi *, MohammadHamed Khanmohamady Pages 51-59

    This research is applied in terms of purpose, and in terms of data collection method, it is field and based on library studies, and the method of implementation is descriptive of the correlation type. The statistical population of the current research is the employees of Aftab Oil Refining Company, in this research, 127 people were selected as the statistical sample size based on Cochran's formula. For faster access to the opinions of the respondents, the best method of data collection was considered in this research. In this questionnaire, financial literacy of employees (Moinuddin, 2013) is measured by 25 questions. Also, organizational performance was measured using a 42-question organizational performance questionnaire (ACHIO). This questionnaire consists of seven components: ability, clarity, help, incentive, evaluation, credibility and environment. In the data analysis section, research hypotheses were tested using SPSS22 software and correlation and regression tests. The findings showed that the correlation between financial literacy and organizational performance is equal to 0.367, the direction of correlation is positive and direct, that is, the higher the financial literacy of individuals, the higher the organizational performance. Also, the results showed that financial literacy has a positive and meaningful effect on organizational performance and all its sub-aspects, including the dimensions of ability, clarity, help, incentive, evaluation, credit, and environment. So it can be concluded that one of the main components of organizational performance is the financial literacy of employees and as financial literacy increases, the organizational performance of people will improve.

    Keywords: effect, Financial Literacy, performance, organization
  • Rasol Yari Fard, Fatemeh Taherpanah *, Vahid Armani Far Pages 60-76
    Earnings is one of the most important items of financial statements, which is considered as one of the decision-making criteria in companies to evaluate the performance and determine the value of the economic enterprise. The use of estimates and different accounting methods has made it impossible to look at the profit in a reliable way. In order to avoid wrong decisions, investors and creditors should not rely only on the profit figure, but should focus on quality earnings. Therefore, it is important to study the factors affecting the earnings quality. Based on the stated content, the present research examines the effect of audit committee characteristics on the relationship between corporate social responsibility and earnings quality in companies listed in the Tehran Stock Exchange. In order to achieve the above objectives, two hypotheses were formulated. Therefore, in order to test the research hypothesis, a sample of 140 firms was selected from the firms listed in Tehran Stock Exchange during the period 2015 to 2021. Multivariate regression model based on combined data was used to test the research hypothesis. The findings of the research showed that the corporate social responsibility has a positive and significant effect on the earnings quality, that is, an increase in the corporate social responsibility leads to an increase in the earnings quality; In addition, the results indicate that audit committee characteristics strengthen the relationship between corporate social responsibility and earnings quality.
    Keywords: Earnings Quality, corporate social responsibility, Independence Audit Committee, Size Audit Committee
  • Hosein Keikhahe *, Nader Naghshbandi Pages 77-92
    The present study examines the role of investment opportunities on tax avoidance with regard to corporate social responsibility in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The statistical population in this research is the companies admitted to the Tehran Stock Exchange. The time frame of this research is from 1394 to 1400, and the sampling method is screening, in which a total of 136 companies (952 years - companies) were selected as a sample. became Since the results of this research can be used in drafting the rules and regulations of the stock exchange, it is of the type of applied research. Also, due to the fact that this research is looking for the relationship between several variables, it is a correlation type and post-event methodology. In terms of its nature and method, it is descriptive-correlation type, in order to test the hypotheses of the research, multivariate regression and Eviuse software are used. The results of the research show that there is a significant relationship between investment opportunity and responsibility on tax avoidance, and social responsibility as a moderating variable affects the relationship between investment opportunities and tax avoidance.
    Keywords: Investment Opportunities, Tax Avoidance, corporate social responsibility
  • Rajab Farhadi Faroji * Pages 93-107

    The purpose of this research is to investigate the relationship between the readability of financial statements and the risk-taking of companies listed on the stock exchange between 2011 and 2017. Using the systematic elimination method, 1050 companies (7 years - 150 companies) were selected as a sample to investigate the relationship between research variables. In this research, multivariable regression and Eviuz 10 software were used to implement and test the hypotheses. The results of this research show that there is no significant relationship between the readability of financial statements based on the Fog index and the company's risk-taking. There is a significant relationship between the readability of financial statements based on the text length index and the company's risk-taking.

    Keywords: Readability of financial statements, Risk Taking, Fog Index, Return on Assets
  • Mehdi Dindar Yazdi, Arya Paryad *, Zahra Moradi Pages 108-121
    Investors and other users can correctly benefit from the company's profits for investment decisions and forecasting future cash flows and profits when the company's profits are based on the actual financial performance of the company and not on the actions Management's opinion on the use of accounting methods should be reported. Based on this, the aim of this research is to investigate the influence of board independence and institutional ownership on the relationship between information asymmetry and profit management. The current research is applied in terms of purpose and causal research (post-event) in terms of method. The statistical population of the research is the companies admitted to the Tehran Stock Exchange, and using the systematic elimination sampling method, 141 companies were selected in the period between 1395 and 1401. The research hypotheses were tested with the help of multivariate linear regression with Eviuse software. The results show that the ownership of institutional investors and the independence of the board of directors have a significant effect on the relationship between information asymmetry and earnings management.
    Keywords: Profit Management, Information Asymmetry, ownership by institutional investors, independence of the board of directors, Corporate Governance
  • Kamran Yeganegi *, Naser Sanatimonfared Pages 122-140

    Operations research is the optimal allocation of resources. The purpose of operations research is to provide logical bases for decision-making by searching for understanding and establishing complex conditions and using this understanding to predict system behavior and improve system performance. This article shows that operations research techniques play an important role in the financial market. To succeed in the stock market, it is necessary to be able to analyze this market with the help of methods. The purpose of this article is to find the application of operational research in the field of financial market analysis. It shows the topic of stock portfolio optimization considering the Markowitz model and value at risk. According to the Markowitz model, risk is related to return fluctuations, and the fluctuations are measured by return variance. The capital market article is a bridge that transfers the savings of economic units with surplus resources to investment units that need it. Using the capital market to finance government expenditures is one of the most common forms of financial transactions. Based on this, the capital market is considered one of the main players of financial provision in the economy of every country. Iran's capital market also started its development process in 1384 with a considerable speed and in the past decade, various financial institutions were formed in the process of financial provision through the aforementioned market. And its scatter has not been designed and compiled in the form of a coherent model.

    Keywords: Operational Research, investment portfolio, Financial Markets
  • Mohamad Mohamadi *, Shohreh Khaleghi Mohammadi Pages 141-166
    The purpose of this research is to investigate the role of ownership structure in adjusting the relationship between tax avoidance, corporate social responsibility disclosure and company value. Based on the purpose, the current research is of an applied type and from the point of view of the inference method, it is of a descriptive-analytical type. The scope of the research covers the period of 10 years from 1391 to 1400 and the place of research is the Tehran Stock Exchange and the companies admitted to the stock exchange. In order to check the validity of the research hypotheses, multivariate regression based on mixed data with fixed effects and Eviuse 11 software was used. The results of research hypotheses showed that tax avoidance has a significant effect on company value. Disclosure of corporate social responsibility has a significant and positive effect on the value of the company. Institutional ownership and managerial ownership moderate the relationship between tax avoidance and firm value. Institutional ownership moderates the relationship between corporate social responsibility disclosure and corporate value, but managerial ownership does not moderate the relationship between corporate social responsibility disclosure and corporate value. Valuing tax avoidance is a function of corporate governance and, more broadly, is consistent with the view that tax avoidance and managerial efforts to divert value from shareholders are intertwined. Companies that adopt the principles of corporate social responsibility are more transparent and have less risk of bribery and corruption. Low earnings will lead to low stock returns, followed by a negative outlook for investors. These conditions affect the decrease in the stock price and ultimately lead to the decrease in the value of the company.
    Keywords: Ownership structure, Tax Avoidance, Social Responsibility Disclosure, Corporate Value
  • Mahmood Hasanzade Kuchou *, Amin Mahdinia Osboei Pages 167-177
    The experience of advanced countries and various studies in the field of economic growth of countries over time or among countries have shown that explaining the rate of economic growth only through conventional factors; Like capital and labor force, it does not give accurate results and human capital as a main variable should be included in growth models. For this purpose, the current research aims to examine the impact of human capital and investment efficiency on banks' risk. The data related to the banks admitted to the Tehran Stock Exchange and the Tehran Stock Exchange for the ten-year period between 1392 and 1401 were extracted for 22 banks and the statistical software Eviews 8 was used. The current research is an applied research from the aspect of the result. After statistical analysis, the results of research hypotheses indicate that there is a positive and significant relationship between human capital and bank risk and between investment efficiency and bank risk.
    Keywords: Human capital, Investment Efficiency, Risk
  • Rasol Yari Fard, Omid Davodi * Pages 178-195
    The increasing growth of mistakes in the capital market has increased the concerns of the stakeholders in this field. In addition to investors and creditors, accountants and auditors have also not been spared from the losses of this phenomenon. Therefore, providing guidelines to reduce or identify the causes of mistakes is considered a useful help in this field. The aim of the present study is to investigate whether there is a relationship between the auditor's characteristics and misidentification in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The statistical population of this research is the companies admitted to the Tehran Stock Exchange in a seven-year period of 2017-2022. 120 companies were selected as the statistical sample of the research. The required information is collected through the audited financial statements of the companies under consideration. To test the absence of collinearity between independent variables through the correlation matrix, the absence of autocorrelation or sequential correlation between errors, the Durbin-Watson test was used, the Brusch and Pagan test was used to check the heterogeneity variance, and the logistic regression test was used to test the hypothesis. These calculations were done through Excel and Eviews software. The results indicate a negative and significant relationship between the auditor's expertise in the industry, the auditor's independence and the auditor's tenure with the discovery of mistakes in financial statements, and also the relationship between the size of the audit firm and the delay in submitting the audit report with the discovery of mistakes in companies listed on the Tehran Stock Exchange. There is no meaning.
    Keywords: auditor's characteristics, mistake detection, Tehran Stock Exchange
  • Mohammad Nasiri, Masomeh Zeinali * Pages 196-213
    The present study examines the relationship between auditor rotation and disclosure of key audit issues with the quality of financial reporting in companies listed on the Tehran Stock Exchange. This research is an applied research in terms of its nature and descriptive method and in terms of its purpose, and since in the current research the current state of the variables has been analyzed by collecting information through past information, it is in the ranks of descriptive studies. And it is included after the event. In the course of conducting this research, two hypotheses were formulated and 145 companies were selected through systematic elimination sampling for the 8-year period between 1393 and 1400, and the data related to the research variables were collected in Excel using the software. Statistical analyzes were carried out. There is a significant inverse relationship between auditor turnover and the quality of financial reporting, and there is also a significant inverse relationship between the disclosure of key audit issues and the quality of financial reporting.
    Keywords: auditor rotation, disclosure of key audit issues, Quality of Financial Reporting
  • Ali Rezaee, Melika Shirin Zadeh Kamal Abad * Pages 214-234
    A healthy and profitable banking system can better withstand economic shocks and play a stronger role in the stability of the financial system. The audit committee must be independent from the management of the organization in order to fulfill its supervisory role and protect the interests of the shareholders. On the other hand, considering that the audit committee is one of the corporate management mechanisms, it plays a fundamental role in monitoring and managing the quality of information of business units. In this regard, the current research aims to investigate the effectiveness of the audit committee and the efficiency of the bank with risk tolerance in the banks admitted to the Tehran Stock Exchange. For this purpose, 9 banks were examined during the period of 2011-2014 using annual data; It was analyzed using multivariate regression method with Stata software. This research is an applied research in terms of its nature and descriptive method and in terms of its purpose, and since in the current research the current state of the variables has been analyzed by collecting information through past information, it is in the ranks of descriptive studies. And it is included after the event. The results showed that there is a significant direct relationship between auditor's tenure, auditor's size and auditor's expertise with the bank's risk-taking. Also, there is a significant direct relationship between bank efficiency and bank risk-taking.
    Keywords: Effectiveness of audit committee, Bank Efficiency, Risk Taking
  • Ali Rezaee, Zahra Mashkori * Pages 235-254
    The purpose of the current research is to examine the relationship between research and development investments and company performance with the effects of company risk modifiers and business strategy in companies listed on the Tehran Stock Exchange. This research is an applied research in terms of its nature and descriptive method and in terms of its purpose, and since in the current research the current state of the variables has been analyzed by collecting information through past information, it is in the ranks of descriptive studies. And it is included after the event. In the course of conducting this research, three hypotheses were formulated and 150 companies were selected through systematic elimination sampling for a period of 6 years between 1396 and 1401, and the data related to the research variables were collected in Excel software using EViews statistics were analyzed. The results of the hypothesis test showed that there is a significant direct relationship between research and development investments and company performance. Also, company risk and business strategy have an effect on the relationship between research and development investments and company performance.
    Keywords: Research, development investments, Company performance, company risk, Business strategy
  • Mohamad Mohamadi *, Siavosh Mahmoudi, Mohammad Ghasemi Davodkolaei Pages 255-272
    In the current research, the impact of profit smoothing and auditor's tenure on the audit fees of companies admitted to the Tehran Stock Exchange has been investigated. The current research is in the descriptive-correlational research group in terms of its practical purpose and data collection method. Also, in order to select the sample size, a systematic exclusion sampling (screening) method was used, and according to the considered conditions, finally 159 companies were selected in the 6-year period between 1394 and 1399 (a total of 954 years). company) were analyzed. To check the hypotheses, multivariate regression methods using Eviews8 software and panel data method - fixed effects have been used. The results obtained in this study show that profit smoothing and auditor's tenure had a positive and significant effect on companies' audit fees during the research period.
    Keywords: profit smoothing, Auditor Tenure, Audit fees
  • Somaye Naghashian * Pages 273-281
    Economic conditions and the conditions of society are constantly changing and fluctuating, and unwanted events always occur. Due to fluctuations and possible events, today the issue of financial flexibility is effective in the success of companies. The purpose of this research was to determine the relationship between financial flexibility and financial inability of sports product manufacturing companies using regression in 1402. The research tool was a five-choice Likert scale questionnaire that was distributed among 311 sports product manufacturers and distributors using a targeted sampling method. Due to the normality of the data, statistical analyzes were performed using regression and SPSS statistical software version 2019. The findings showed that there is a significant and inverse relationship between financial flexibility and financial inability of sports product manufacturing companies. According to the results of the research, sports companies must always improve their financial flexibility to avoid financial incapacity. Considering the continuous advancement of knowledge and existing risks, companies cannot avoid policies to maintain flexibility in order to stay in the competition scene.
    Keywords: Financial Flexibility, Financial Incapacity, sports product manufacturing companies
  • Sara Arsar * Pages 282-291
    Non-transparency of financial information is defined as the deliberate denial of access to information, the misrepresentation of information, or the inability of the market to ensure the adequacy of relevance and quality of information. After the scandals of the beginning of the third millennium and the emergence of financial crises in the world's stock markets, the issue of information transparency in the financial reporting process has received widespread attention. Therefore, the purpose of this research is to study the effect of auditor's reputation on the relationship between active institutional ownership and the lack of transparency of financial reporting. The statistical research population of companies admitted to the Tehran Stock Exchange and the studied sample includes 152 companies admitted during the years 2017 to 2018. The research method is descriptive and causal-correlation in terms of the relationship between the variables, and it is practical in terms of the goal. The regression method and panel data as well as the fixed effects model were used to process and test the hypotheses. The results obtained from the analysis of the hypotheses showed that active institutional ownership has a negative and significant relationship with the lack of transparency of financial reporting, and the auditor's reputation has a positive and significant effect on the relationship between active institutional ownership and the lack of transparency of financial reporting at the 5% error level.
    Keywords: Lack of financial reporting transparency, auditor's reputation, Active institutional ownership
  • Narges Ghezelbash, Alireza Eskandari * Pages 292-310
    The purpose of this study is investigating the effect of the corporate growth on trade credit according to the moderating role of shortage of liquidity. It has been used to measure the corporate growth, the growth in fixed assets, and to measure the trade credit, the net balance of the trade credit, and finally, to measure the lack of liquidity, a dummy variable based on the ratio of cash to current assets. Finally, the hypotheses have been tested using the information of 153 firms admitted to the Tehran Stock Exchange during a 9-year period from 2013 to 2021 and a total of 1377 observations (year-company). Also, have been used to test the hypotheses, the econometric techniques of generalized moments (GMM) and Eviews software. The findings of this study showed that corporate growth has a positive and significant effect on trade credit, but lack of liquidity leads to the weakening of the positive relationship between corporate growth and trade credit. Based on the findings of the study, it can be seen that as the corporate growth increases, the supply of trade credit increases and thus the net balance of trade credit becomes positive. However, in the condition of lack of liquidity, growing firms reduce the supply of trade credit and increase the demand for receiving trade credit, and in this way, with the increase of accounts payable, the balance of trade credit becomes negative.
  • Sara Vahid Estakhri * Pages 311-317
    The purpose of this research is to investigate the relationship between the knowledge of the audit committee and the delay in issuing the audit report and the audit fee in the audit institutions of Tehran. The method of this research is applied and of the descriptive-correlation type. The statistical sample of this research was made up of 136 senior employees and managers of auditing companies in Tehran. The tool for collecting information in this research is a standard questionnaire, the first part of which is related to demographic questions, and the second part includes 3 questionnaires on the knowledge of the audit committee, delay in issuing the audit report, and the audit fee, which were evaluated on a Likert scale. In order to analyze the collected data, descriptive statistics methods such as (frequency, graphs, mean and standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation) were used. It should be mentioned that all statistical steps were analyzed by SPSS24 software. The results of the research findings showed a positive and significant correlation between the knowledge of the audit committee and the delay in issuing the audit report and the audit fee in the audit institutions of Tehran. As the knowledge variable of the audit committee had an effect on the delay in issuing the audit report and the audit fee in the audit institutions of Tehran. Therefore, it is suggested that the managers of the audit institutes, according to the knowledge of the people, form an expert audit committee in their institute in order to be effective in the process of audit report and audit fee.
    Keywords: Knowledge, Audit Committee, Audit Report, Audit Fee, audit institutions