فهرست مطالب

پژوهش های ادبیات تطبیقی - سال دهم شماره 4 (پیاپی 34، زمستان 1401)

نشریه پژوهش های ادبیات تطبیقی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 34، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا خاکباز، نجمه دری* صفحات 1-26

    در این جستار، پدیده استعمار در رمان بادبادک باز، نوشته خالد حسینی و بیوتن، اثر رضا امیرخانی از منظر مطالعه تطبیقی ادبیات موردبررسی قرار گرفت. این دو رمان که برخاسته از فرهنگ شرق هستند یک نقطه اتصال قوی دارند و آن، امتداد زندگی شخص اول کتاب، امیر و ارمیا، در غرب (امریکا) است. مهاجرت به امریکا برای هر دوی آنها، مهاجرتی اجباری است که طی آن، نویسنده به پدیده استعمار و مظاهر آن می پردازد.  همبستگی فرهنگی این آثار و شکل گیری آنها در خط سیری موازی، سبب بروز مولفه های همسان و به تبع آن، انتخاب این دو اثر برای تطبیق شد. در این پژوهش که به شیوه توصیفی-تحلیلی و به روش کتابخانه ای و سند کاوی انجام شده است با مطالعه تطبیقی و مقایسه ای دو اثر، مهاجرت قهرمان از وطن که با نوعی از خود بیگانگی همراه است و نقش استعمار در ایجاد این الیناسیون مورد بحث واقع شد. هدف این پژوهش آن است که از رهگذر خوانش تطبیقی پدیده استعمار، دریافت تازه ای از مفاهیم و ریشه های شکل گیری آثار ارایه بدهد. در پژوهش پیش رو، پدیده استعمار در این دو رمان، از منظر مطالعه تطبیقی ادبیات، مورد بررسی قرار گرفت و هشت مولفه اصلی و دو مولفه فرعی مربوط به آن، توصیف و تحلیل شد که عبارتند از: سفر شخصیت از شرق به غرب، وطن (ریشه عمیق شخصیت اصلی رمان در وطن)، حضور عنصر یاریگر (کشته استعمار)، نوستالژی، فرهنگ (پاکدامنی شخصیت)، وجهه دوگانه مذهب، الیناسیون و نفی سرمایه داری.

    کلیدواژگان: ادبیات پسااستعماری، الیناسیون، بادبادک باز، بیوتن، مطالعه تطبیقی ادبیات
  • بهروز محمودی بختیاری*، عرفان ابراهیمی صفحات 27-52

    ولا به هنگام برخورد با آثار هنری دارای مضمون تاریخی، یا انتظار تطابق عین به عین آن اثر با تاریخ را داریم، یا اینکه منتظریم به نوعی خوانش هنرمند را از آن دوره تاریخی ببینیم. حالت اول که به هیچ عنوان، آن هم در جهان هنر قابل بازسازی و بازنمایی نیست. شیوه دوم نیز دیگر کارکرد سابق را ندارد. با داشتن شناختی کافی از نویسنده و شرایط گفتمانی و روابط قدرت در دوره زیست او بهتر می توان نوع نگاهش به تاریخ را در اثری تاریخی واکاوی کرد. در این مقاله با روش تطبیقی و تاریخی، دو اثر مرگ یزدگرد نوشته بهرام بیضایی و رمولوس کبیر نوشته فردریش دورنمات از منظر تاریخ گرایی نوین بررسی می شوند تا نشان داده شود که چگونه دو نمایشنامه نویس در دو مکان و زمان متفاوت از تاریخ اثر گرفته اند و بر تاریخ زمانه خود اثر گذاشته اند. این مقایسه تطبیقی نشان می دهد که انتخاب دوره ای خاص از تاریخ برای نوشتن نمایشنامه از طرف نمایشنامه نویس هدفمند بوده است و همچنین پرداختن به یک دوره تاریخی، متاثر از دوره زیست و فرهنگ نمایشنامه نویس است و علت تفاوت جایگاه قدرت و پایان بندی متن ها در همین موضوع نهفته است.

    کلیدواژگان: تاریخ گرایی نوین، گرین بلت، مرگ یزدگرد، رمولوس کبیر، روم باستان
  • محمدعلی ضیایی علیشاه*، الهه داداش زاده صفحات 54-78

    کی از کلیدی  ترین اصطلاحات در روانشناسی یونگ « ناخودآگاه جمعی» است. محتویات ناخودآگاه جمعی را «کهن الگوها» تشکیل می دهند که یونگ آن را شکل های روانی بقایای قدیم، ذاتی و موروثی ذهن بشر و خارج از دایره رویدادهای زندگی افراد معرفی می کند. ردپای کهن الگوها را در آثار ادبی ارزشمند جهانی می توان یافت و بررسی تطبیقی آثار از این زاویه، یکی از زمینه های مهم پژوهش های ادبی محسوب می شود. هدف این تحقیق به روش کیفی تحلیل متون، آن است که با بررسی دو اثر مهم ادبی، کمدی الهی دانته و داستان حی بن یقظان ابن سینا از منظر کهن الگوها، به نقاط اشتراک و افتراق آنها و علل این شباهت و تفاوتها بپردازد. نتایج تحقیق نشانگر آن است که کهن الگوهای سفر، سایه، پیرخردمند و خویشتن در هر دو اثر مشترک است که با توجه به نظریه «ناخودآگاله جمعی» یونگ قابل تبیین می باشد. ولادت مجدد و گذر از آب نیز از نقاط افتراق دو اثر ادبی است.

    کلیدواژگان: کهن الگو، کمدی الهی، حی بن یقظان، یونگ. ابن سینا
  • احسان حضرتی، مهیار علوی مقدم*، عباس محمدیان صفحات 79-104

    ژانرجنگ، نوعی ادبی است که بیش از آن که به جنگ و گفتمان  غالب برآمده از پیامدهای تاریک  و شوم آن بپردازد، ماهیت ادبیات ضد جنگ  دارد و پیام آن صلح و دوستی است. دو رمان وداع با اسلحه، اثر ارنست همینگوی و زمین سوخته اثر احمد محمود، دو نمونه مناسب  از ادبیات ضد جنگ در دو بافت   موقعیتی  متفاوت از  دو نویسنده ایرانی  و آمریکایی  هستند  که آیینه شفاف نابسامانی های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی  و فرهنگی جامعه درگیر جنگ به شمار می روند. بررسی تطبیقی این  دو رمان و تحلیل شبکه مفهومی، عناصرساختاری و روایی آن ها، ما را به  سنجش تطبیقی پیرنگ داستانی، کاربرد عناصر زبانی  و سبکی  و فرم  و ساختار این دو رمان هدایت  می کند. به رغم توانایی و قابلیت این  دو رمان در ارایه هنرمندانه رویدادهای مربوط به جنگ، شیوه متفاوت  روایت در رویکرد روایی  دو نویسنده، شبکه مفهومی و درون مایه های آن ها و نیز عناصر ساختاری  و پردازش داستانی  و فرم، به  اضطراب متن در  زمین سوخته و وقار وآرامش در متن وداع با اسلحه انجامیده است و ازاین رو، اگرچه زمین سوخته، نمونه بومی  درخور اعتنایی از ژانر جنگ به شمار می رود ولی  وداع ب ااسلحه بر بلندای  نوع ادبی رمان و در مرتبه ای فراتر از ژانر جنگ ایستاده است.

    کلیدواژگان: ژانر جنگ، بررسی تطبیقی، شبکه مفهومی، وداع با اسلحه، زمین سوخته
  • نعمت عزیزی*، محمدرضا شیرخانی، زهرا راشدی صفحات 105-130

    ادبیات تطبیقی، شاخه ای از نقد ادبی به شمار می رود که تعاریف و قلمرو آن از همان زمان پیدایش در فرانسه تا به امروز، در حال تغییر بوده و موضوع آن پژوهش هایی است که به مطالعه رابطه  ادبیات ملت های مختلف با هم و بررسی رابطه ادبیات با هنرها و علوم انسانی می پردازد.  این روابط، گاهی خود را میان شاهکارهای داستانی جهان، نشان می دهد. یکی از این شاهکارها، رمان مزرعه حیوانات اثر جورج اورول، نویسنده انگلیسی است که توانسته با زبانی تمثیلی، اوضاع سیاسی و مضامین اجتماعی مورد نظر خود را به خوبی، بیان نماید و به اشکال مختلفی بر ادبیات کشورهای دیگر تاثیرگذار باشد. از دیگر رمان هایی که به زبان های مختلف، ترجمه شده و شهرت جهانی دارد، رمان زینی برکات نوشته جمال غیطانی، نویسنده مصری است که چند دهه پس از انتشار رمان مزرعه حیوانات، به چاپ رسیده است. موضوع اصلی دو رمان، وقوع انقلاب، انحراف در آن و تزویر حاکمان است اما پرسش اصلی این است که چه شباهت های مضمونی میان این دو رمان، وجود دارد؟ نتایج پژوهش حاکی از آن است که در هشت مورد، میان مضامین دو رمان شباهت وجود دارد؛ تحقق انقلاب، تبیین قوانین، خودکامگی رهبران، تاسیس نیروهای سرکوبگر، پوپولیسم، سرکوب مخالفان، استفاده ابزاری از دین و در نهایت، استحاله انقلاب ها، از مضامین مشترک دو رمان، به شمار می روند و این شباهت ها به همراه تسلسل روایی که در وقوع حوادث دو رمان دیده می شود به اندازه ای ملموس است که می توان ادعا نمود جمال غیطانی در رمان خود، از مزرعه حیوانات جورج اورول، تاثیر پذیرفته است. این پژوهش می کوشد تا با روش توصیفی - تحلیلی و با رویکرد ادبیات تطبیقی، به مطالعه تطبیقی دو رمان مذکور بپردازد.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، جورج اورول، مزرعه حیوانات، جمال غیطانی، زینی برکات
  • مژگان مهدوی*، فرهاد طهماسبی صفحات 131-155

    سفرنامه‏‏ ها از جمله منابع انواع سبک ادبی هستند که به یاری تصاویری که سفرنامه نویس در آنها به ثبت رسانده است اطلاعات مهمی را درباره پیشینه تاریخی، فرهنگی، هنری، مردم‏شناسی و... یک کشور در اختیار پژوهشگران قرار دهند؛ بنابراین در بازسازی تاریخی اجتماعی یک کشور سهمی بسزا دارند. تعریف ساده و کلیشه ای تصویرشناسی یا ایماگولوژی[1]، که در ادبیات تطبیقی رویکردی میان رشته ای دارد، عبارت از بررسی تصویر دیگری در متون ادبی خودی و برعکس آن، یعنی مطالعه تصویر خودی در متون ادبی دیگری است.
    هر قدر نگاه نویسنده سفرنامه دقیق تر باشد، گزارش جامع‏تری در سفرنامه خود ارایه می‏دهد و اعتبار آن را بیشتر می‏کند. انتقال درست این اطلاعات نیز به میزان درستی سفرنامه کمک می کند. اگر نویسنده ای در هر یک از این مراحل دقت لازم را نداشته باشد، آگاهانه یا ناآگاهانه، در ثبت دقیق گزارش‏ها به خطا می رود و حقیقت یا بخشی از آن مغفول می‏ماند. از سوی دیگر، نمی توان تاثیر کلیشه ها (استروتایپ)[2] و رسوبات ذهنی نویسنده را بر آنچه به نگارش درمی آورد نادیده گرفت. به همین دلایل، چندان از متون ادبی انتظار تجلی واقعیت و حقایق وجود ندارد و از این لحاظ نمی توان اثر ادبی را با حقایق و پژوهش های علمی مقایسه کرد. سفرنامه پولاک؛ ایران و ایرانیان شامل شرح تصاویری است که پولاک، پزشک اتریشی، در ایران دیده و نوشته است. این مشاهدات، که به اواخر دوره قاجار در زمان سلطنت ناصرالدین شاه برمی گردد، به دو بخش کلی تقسیم می‏شود: بخش اول شامل تعداد نفوس، جغرافیا، آداب و عادات غذایی، پوشاک و... ؛ و بخش دوم شامل نظام حکومتی، دربار، مناسبت های درباری، بیماری‏ها، روش‏های طبابت و مداوا، داروها و... است. ادعای پولاک در این است که مطالب مندرج در سفرنامه خود را دقیق و بدون غرض ورزی یا اشتباه مکتوب کرده است، در صورتی که با مطالعه این مقاله و شواهدی که ذکر خوهد شد درمی یابیم که چنین ادعایی صحت چندانی ندارد.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، تصویرشناسی، سفرنامه ادوارد یاکوب پولاک، کلیشه (استروتایپ)
  • طاهره جعفری حصارلو*، سید حیدر جعفری حصارلو، مریم جعفری حصارلو صفحات 156-193

    ادبیات تطبیقی به سازوکار و تاثیر و تاثر پیوندهای ادبی می پردازد. فرانسوا موریاک و جلال آل احمد شرایط بغرنج زنان را به تصویر می کشند. هر دو نویسنده با انتقاد از معضلات جامعه و قوانین محدودکننده ای که زنان را مطیع و وابسته می سازد، جامعه آرمانی خود را ترسیم می کنند. خواننده به تدریج با گذشته و حال قهرمان داستان آشنا می شود و آینده ای مبهم و آکنده از تشویش و نگرانی را برایشان پیش بینی می کند. مقاله حاضر به شیوه توصیفی، تحلیلی و تطبیقی، به بررسی مقایسه ای و تطبیقی ترز دسکیرو اثر موریاک و زن زیادی اثر آل احمد بر اساس رویکرد مکتب واقع گرایی اجتماعی می پردازد. یافته های این تحقیق نشانگر این است که شخصیت های اصلی این دو اثر زنانی اند که در جامعه مردسالار تحت ستم هستند؛ این جوامع با نگاهی تحقیرآمیز به آزادی، آرزوها، علایق و امیال زنان می نگرند و حق و حقوق آنان را پایمال می کنند. هر دو نویسنده با به تصویر کشیدن ستمی که از سوی مردان و جامعه بر زنان روا می شود، نگاه جامعه را به مسایل و مشکلات این نیمه فراموش شده معطوف می کنند، ارزشهای نامتعارف جامعه را زیر سوال برده و جامعه را به تجدید نظر درباره زنان فرا می خوانند.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، فرانسوا موریاک، جلال آل احمد، واقع گرایی اجتماعی، زن
|
  • ZAHRA KHAKBAZ, Najmeh Dorri* Pages 1-26

    In this research, colonialism in the novels The Kite Runner written by Khaled Hosseini and Homeless by Reza Amirkhani was analyzed comparatively. These two novels, which are formed in Eastern culture, have a deep-seated relationship which is the continuation life of the first persons, Amir and Armia, in the west (America). Imigration to this country is a forced one for both of them, during which the author discusses colonialism and its manifestations. The cultural correlation of these works and their formation in a parallel manner have given some similar elements which was why they were selected to be studied comparatively. In this article, which was done in a descriptive-analytical approach, the hero's migration from the homeland, which is associated with a kind of alienation, and the role of colonialism in creating this alienation were discussed. The purpose of this research is to present a new understanding of the concepts and origin of the formation of these novels comparatively. The main issues which were found in these works were: character journey from east to west, Homeland (the depth of the main character in the homeland), the presence of the helping element of the hero (killed by colonialism), Nostalgia, culture (purity of character), The double face of religion, alienation and negation of capitalism.

    Keywords: Postcolonial literature, alienation, The Kite Runner, Homeless, comparative study of literature
  • Behrooz Mahmoodi-Bakhtiari*, Erfan Ebrahimi Pages 27-52

    Commonly, facing the works of art within a historical theme, we either expect the work to match exactly with history, or expect to see some kind of artist's point of view from that historical period. The former cannot be recreated or represented in the world of art. The latter, however, does not have the same application. Therefore, with sufficient knowledge of the author and the discourse conditions and power relations during his life period, his perspective on history in a historical work can be analyzed better. In this article, through a comparative and historical method, two plays Death of Yazdgerd written by Bahram Beyzai and Romulus the Great written by Friedrich Dürrenmatt were examined from the perspective of new historicism to show how two playwrights were affected by history in two different places and times, and consequently influenced the history of their time. This comparative research shows that choosing a specific period of history to write a play was purposeful. Also, writing about a historical period is affected by the period of the playwright's life and culture, and the reason for the difference in the power relations and the ending of the texts lies within the same context.

    Keywords: New Historicism, Greenblatt, Death of Yazdgerd, Romulus the Great, ancient Rome
  • Mohammad Ali Ziaei Alishah*, Elahe DADASH ZADEH Pages 54-78

    One of the most important terms in Jungian psychology is "collective unconscious". The contents of the collective unconscious form "archetypes", which Jung considers the psychological forms of the old, inherent and inherited remains of the human mind and outside the circle of events in people's lives. Traces of archetypes can be found in the world's valuable literary works, and the comparative study of works from this perspective is considered as one of the important studies of literary research. The aim of the present research is to investigate the archetypes in two important literary works, Dante's Divine Comedy and the story of Ibn Sina's Hayy bin Yaqzan, in order to find out the commonalities and differences of these two works in the archetypes section, and realize the possible reasons for that. The method used in this research was text analysis. The results show that the archetypes of "travel", "shadow", "sage" and "self" can be seen in both works, and the archetypes of "rebirth" and "passing the water" are the cases of differences.

    Keywords: Archetype, Divine Comedy, Hay - ibn Yaqzan, Jung
  • Ehsan Hazrati, Mehyar Alavi Moghaddam*, Abbas Mohammadian Pages 79-104

    The genre of war is a form of literature which has the nature of anti-war literature, aiming to spread peace and friendship rather than dealing with war and the dominant discourse resulting from its dark and sinister consequences. Farewell to Arms by Ernest Hemingway and Burnt Earth by Ahmad Mahmoud are two good examples of anti-war literature in different contexts from two Iranian and American writers, which put forth a clear reflection of the social, economic, political and cultural unrest of war-torn society. A comparative study of this period and the analysis of the conceptual network, lead to a comparative assessment of the plot, and the use of linguistic and stylistic elements. Despite the artistic skills of Hemingway and Mahmoud to present events related to the war, their narrative approach differs in the author's narrative approach, conceptual network and themes. Burnt Earth is a notable native example of the war genre, while Farewell to Arms stands beyond the genre of war in the literary genre of the novel.

    Keywords: War genre, comparative study, conceptual network, Farewell to Arms, Burnt Earth
  • Nemat Azizi*, Mohammad Reza Shirkhani, Zahra Rashedi Pages 105-130

    Comparative literature is an academic field dealing with the critical study of the literary relations between nations that, sometimes, are manifested among the fictional masterpieces of the world. One of these masterpieces is the novel Animal Farm by George Orwell, an English novelist and essayist who skillfully expressed his desired political situation and social themes in allegorical language in the novel and influenced the literature of other countries in various ways. Among the world-famous novels translated into different languages is Zayni Barakat, written by the Egyptian writer Gamal al-Ghitani and published a few decades after Animal Farm. The subject matter of the two novels is the occurrence, deviation, and hypocrisy of the rulers of the revolution but the main question is what thematic similarities there are between these two novels. The results of this research indicate that the two novels have thematic similarities in eight aspects: realization of revolution, explanation of laws, autocracy of leaders, establishment of repressive forces, populism, suppression of opponents, use of religion as a tool, and finally, transformation of revolution. Based on the American comparative literature approach and a descriptive-analytical method, this study tries to present a comparative analysis of the two novels.

    Keywords: Comparative literature, George Orwell, Animal Farm, Gamal al-Ghitani, Zayni Barakat
  • MOJGAN Mahdavi*, Farhad Tahmasbi Pages 131-155

    Travelogues are among the sources of various literary styles that provide important information about the historical, cultural, artistic, and anthropological background of a country through the images recorded by the travelogue, so far as they have a great contribution in the social-historical reconstruction of a country. The simple and stereotyped definition of imagery or imagology, which has an interdisciplinary approach in comparative literature, is the study of another image in one's own literary texts and vice versa, that is, the study of one's own image in other literary texts. The more accurate the view of the travelogue writer is, the more comprehensive the report he presents in his travelogue is whcih increases its credibility. The correct transmission of this information also helps the accuracy of the travelogue. If a writer is not careful in any of these steps, knowingly or unknowingly, he will make a mistake in accurately recording the reports and the truth, or a part of it will be neglected. On the other hand, we cannot ignore the influence of stereotypes and mental sediments of the writer on what he writes. For these reasons, there is not much expectation from literary texts to reveal reality and facts, and in this sense, literary works cannot be compared with facts and scientific studies. Pollack's travelogue; Iran and Iranians includes the description of pictures that Pollock, an Austrian doctor, saw and wrote in Iran. These observations, which go back to the end of the Qajar period during the reign of Naser al-Din Shah, are divided into two general parts: the first part includes the number of people, geography, customs and eating habits, clothing, etc.; the second part includes the government system, the court, and court occasions, diseases, medicine and treatment methods, medicines, etc. Pollak's claim is that he wrote the contents of his travelogue accurately and without bias or mistakes; however, this study revealed that such as claim is not very accurate.

    Keywords: Comparative literature, imagology, Travelogues, Jakob Eduard Polak (Persien, das Land und seine Bewohner), stereotype
  • Tahereh Jafari Hessarlou*, Seyed Heidar Jafari Hessarlou, Maryam Jafari Hessarlou Pages 156-193

    Comparative literature examines literary unions, relationships and their influence. Francois Mauriac and Jalal Ale-Ahmad indicate the difficult situation of women. The two authors describe their ideal society by criticizing the society’s problems and restrictive rules which make women submissive and dependent. The reader gradually becomes informed about the past and present of the hero of story and predicts a vague future full of anxiety and worry for them. The present article, through a descriptive, analytic and comparative method, compares Thérèse Desqueyroux of Mauriac and The Superfluous Woman of Al-Ahmad based on the school of social realism approach. The results of this research indicate that the main characters in these two oeuvres are the oppressed women in patriarch societies which have a humiliating viewpoint on women’s freedom, wishes, interests and desires; and trample on their rights. Both authors describe the griefs, unjust situation of women’s life, the oppression and tyranny of women by men and society in order to attract the society’s attention for women’s problems and difficulties, the critique of the society’s unconventional values and society to revise everything related to women.

    Keywords: Comparative literature, Francois Mauriac, Jalal Al-Ahmad, social realism, woman