فهرست مطالب

نشریه قضاوت و تصمیم گیری در حسابداری
پیاپی 8 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی پیری سقر لو، رضوان حجازی* صفحات 1-34

    مقاله حاضر با هدف ارزیابی مقایسه ای کاربردپذیری نرم افزار جامع مالی شهرداری تهران (فایننس) با استفاده از مقیاس کاربردپذیری و تاثیر چهار عامل (جنسیت، سن، سابقه کار حرفه ای و شغل) صورت پذیرفت. این پژوهش در گروه پژوهش های توصیفی، مقطعی و پیمایشی قرار می گیرد. اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه های توزیع شده بین کاربران شاغل در شهرداری تهران در سال 1401جمع آوری شده است. سوالات پرسشنامه در هفت گروه طبقه بندی شدند که هر گروه مبین هر یک از معیارهای کاربردپذیری در استاندارد ایزو 9241-10 بود. داده ها با اجرای آزمون های تی مستقل، تحلیل واریانس و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد چهار عامل (جنسیت، سن، سابقه کار حرفه ای و شغل) بر درک کاربران از میزان تطابق کاربردپذیری نرم افزار جامع مالی شهرداری تهران طبق اصول هفت گانه استاندارد ایزو 9241-10 تاثیر معناداری می گذارند. به طور کلی ارزیابی کاربران درباره میزان تطابق نرم افزار جامع مالی شهرداری تهران با استاندارد ایزو 9241-10 متفاوت است و توجه بیشتر در حوزه ارتقاء نرم افزار به ویژه توسعه قابلیت گزارشگری و سطوح حساب ها، راهبری و آموزش نرم افزار برابر نیاز کاربران و مدیریت شهری را می طلبد.

    کلیدواژگان: جنسیت، سن، سابقه کار حرفه ای، شغل، نرم افزار جامع مالی شهرداری تهران
  • علیرضا اعرابی، مهرداد پناهی درچه، مهدی عرب صالحی* صفحات 35-60

    هدف پژوهش حاضر  بررسی ارتباط بین ارزش افزوده سرمایه فکری، کارایی سرمایه انسانی با تاکید بر رشد و تاثیر آن ها بر رشد درآمد صادرات سرانه کارکنان در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. عملکرد صادراتی شرکت ها تحت تاثیر عوامل درونی و بیرونی مختلفی قرار دارد. برخی از عوامل درونی عبارتند از دانش بازارهای هدف و حضور در شبکه های بین المللی تولید که در زمره سرمایه دانشی شرکت ها قرار دارد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش توصیفی-همبستگی است. به منظور محاسبه سرمایه فکری از روش ضریب ارزش افزوده سرمایه فکری و برای محاسبه صادرات از نسبت فروش صادراتی به فروش کل شرکت استفاده شده است. آزمون فرضیه ها نیز با استفاده از رگرسیون خطی انجام شده است. جامعه آماری کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. نمونه آماری به تعداد 178 شرکت طی سال های 1395 تا 1399 انتخاب گردید. نتایج حاصل بیانگر آن است که بین سرمایه فکری، کارایی سرمایه انسانی بر درآمد صادراتی رابطه مثبتی وجود دارد. همچنین بین رشد سرمایه انسانی بر رشد درآمد صادراتی رابطه مثبتی وجود دارد. البته برخلاف انتظار اولیه، شواهدی مبنی بر موثر بودن رشد سرمایه فکری بر رشد درآمد صادراتی یافت نشد. بنابراین باید از طریق راه هایی مانند حاکمیت شرکتی مناسب، سیاست گذاری به موقع و مناسب اقدامات لازم را انجام داد. پیشنهاد می شود که در استانداردهای حسابداری نقش و اهمیت ویژه برای سرمایه های فکری (به عنوان عامل تاثیرگذار بر ارزش افزوده شرکت) قایل شود

    کلیدواژگان: درآمد صادرات، رشد صادرات، سرمایه انسانی، سرمایه فکری
  • علیرضا خجسته، فریدون رهنما رودپشتی*، هاشم نیکو مرام، افسانه زمانی مقدم، قدرت الله طالب نیا صفحات 61-90

    مقاله حاضر با هدف ارایه الگوی تصمیم گیری مالی مبتنی بر حسابرسی عملکرد مدیریت، بر اساس تجزیه وتحلیل کیفی و کمی انجام پذیرفت. در بخش کیفی، با بررسی مبانی نظری و پیشینه پژوهشی عوامل اثرگذار شامل (5) بعد، (13) مولفه و (67) شاخص شناسایی گردید. سپس، به منظور کسب اجماع نظری عمومی خبرگان بخش عمومی کشور با استفاده از پرسشنامه و انجام مصاحبه نیمه ساختار یافته مبتنی بر استفاده از تکنیک دلفی فازی؛ عوامل اثرگذار مورد پذیرش و غربالگری واقع گردیدند. سپس، بر اساس تحلیل کمی و با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی بهبود یافته؛ وزن نهایی هر از یک ابعاد، مولفه های و شاخص ها تعیین و میزان اهمیت آن ها با بکارگیری از محیط نرم افزار اکسل 2016، در الگو مشخص شدند. مطابق با یافته های پژوهشی بعد "سیاسی و مدیریتی" با وزن نهایی (216/0)، مولفه "بکارگیری و مدیریت مناسب سیستم های اطلاعاتی" با وزن نهایی (1116/0) و شاخص "بکارگیری مدیران و کارکنان در دستگاه های اجرایی بخش عمومی بر اساس احراز شرایط عمومی و اختصاصی قانونی" با وزن نهایی (046/0) دارای بیشترین اهمیت بر انطابق تصمیم گیری مالی با حسابرسی عملکرد مدیریت می باشند.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری مالی، حسابرسی عملکرد مدیریت، گزارشگری مالی، مسئولیت پاسخگویی مالی
  • عبدالرسول رحمانیان کوشککی*، سمیرا مطاعی صفحات 91-109

    هدف مقاله حاضر بررسی نقش تامین مالی مبتنی بر بدهی در رابطه بین حاکمیت شرکتی و سرمایه گذاری تحقیق و توسعه است. پژوهش حاضر کاربردی و از بعد روش شناسی، همبستگی از نوع علی (پس رویدادی) می باشد. جامعه آماری پژوهش، کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده و با استفاده از روش نمونه گیری حذف سیستماتیک، 134 شرکت به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده موردبررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمون فرضیه پژوهش نشان داد که از عوامل تشکیل دهنده حاکمیت شرکتی شامل (اندازه هییت مدیره، استقلال هییت مدیره، تخصص مالی اعضای هییت مدیره و تمرکز مالکیت) دو متغیر استقلال هییت مدیره و تمرکز مالکیت رابطه مستقیم با سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه شرکت ها دارند. در گروه دوم فرضیه ها هم مشاهده شد که تعامل تامین مالی مبتنی بر بدهی با عوامل تشکیل دهنده حاکمیت شرکتی بر سرمایه گذاری تحقیق و توسعه تاثیرگذار نمی باشند.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری تحقیق و توسعه، تامین مالی مبتنی بر بدهی، حاکمیت شرکتی
  • مصطفی عبادی، کاوه آذین فر*، ایمان داداشی، رضا فلاح صفحات 111-139

    هدف اصلی مطالعه حاضر، بررسی وضعیت ریسک (ریسک ویژه، ریسک بازار و ریسک کل) در مراحل مختلف چرخه عمر شرکت ها و تاثیر مالکیت دولتی و غیر دولتی بر این رابطه می باشد. در این راستا ابتدا با استفاده از مدل سه عاملی فاما و فرنچ ریسک ویژه در شرکت های نمونه برآورد گردید. ریسک بازار بر اساس انحراف معیار سالانه بازدهی شاخص بورس محاسبه گردید و ریسک کل نیز از مجموع ریسک بازار و ریسک ویژه محاسبه شده است. مراحل مختلف چرخه عمر شرکت ها به پیروی از الگوی دیکینسون با استفاده از سه طبقه صورت جریان وجه نقد (عملیاتی، سرمایه گذاری و تامین مالی) تعیین گردید. در این تحقیق از داده های 136 شرکت و به منظور آزمون فرضیات تحقیق، از شش مدل رگرسیونی پانل دیتا استفاده شده است. به ترتیب ریسک ویژه، ریسک بازار و ریسک کل در این مدل ها به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است. نتایج برآورد مدل های نهایی تحقیق نشان می دهد که ریسک ویژه، ریسک بازار و ریسک کل در مراحل معرفی، رشد و افول در مقایسه با مراحل بلوغ و رکود چرخه عمر شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بالاتر است. علاوه بر این نتایج این تحقیق حاکی از تاثیر معنادار مالکیت دولتی بر رابطه بین ریسک ویژه و مراحل چرخه عمر شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران دارد.

    کلیدواژگان: ریسک ویژه، ریسک بازار، ریسک کل، چرخه عمر شرکت، مالکیت دولتی
  • حسن همتی، الهام بیات مزلقانی، مجید مرادی* صفحات 141-169

    هدف مقاله حاضر، بررسی تاثیر اخلاق و دوره تصدی بر توانایی حسابرس در تشخیص شیوه های حساب آرایی می باشد. روش تحقیق کلی مورد استفاده در این پژوهش توصیفی پیمایشی از نوع همبستگی است و بر حسب این که هدف این پژوهش تعیین رابطه بین مولفه های اخلاق حسابرسان و دوره تصدی حسابرس بر توانایی حسابرس در کشف تحریفات است از نوع روش همبستگی و همچنین بر حسب نوع داده ها و نحوه ی اجرای روش پژوهش پیمایشی با استفاده از پرسشنامه مستقل و استاندارد فولرتون و دوتسچی (2004)، برای توانایی کشف تقلب، پرسشنامه استانداردآرمگا زارفر (2016) برای اخلاق حرفه ای قابل استفاده می باشد. نتیجه آزمون فرضیه اول نشان داد اخلاق حسابرس بر توانایی حسابرسان در تشخیص شیوه های حساب آرایی تاثیر مثبت و معنی دار دارد. نتیجه آزمون فرضیه دوم نشان داد دوره تصدی حسابرس بر توانایی حسابرسان در تشخیص شیوه های حساب آرایی تاثیر مثبت و معنی دار دارد. نتیجه آزمون فرضیه سوم نشان داد اندازه موسسه حسابرسی بر توانایی حسابرسان در تشخیص شیوه های حساب آرایی تاثیر مثبت و معنی دار دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق حسابرس، دوره تصدی حسابرس، توانایی حسابرس در تشخیص شیوه های حساب آرایی
  • مهدی اشرفی، محمدرضا عبدلی، حسن ولیان* صفحات 171-204

    حسابرسان همچون هر فرد شاغل دیگری، نیازمند شناخت ضمنی خود از یک سو و شناخت حرفه ی خود از سوی دیگر می باشند، چراکه از طریق شناخت می تواند کارکردهای کیفی قابل توجه تری را به ذینفعان جهت کاهش شکاف انتظارات ارایه دهند. در واقع وجود برخی اختلالات همچون روان پویایی در حسابرسان، که از تفاوت بین ویژگی های درونی و با ویژگی های بیرونی فرد و حرفه ای که در آن مشغول است، ایجاد می شود، می تواند کارکردهای رفتاری و عملکردی حسابرسان را به شدت با چالش مواجه نماید. لذا هدف این پژوهش، بررسی تاثیر نفوذ قدرت شریک حسابرسی بر علایم اختلال روان پویایی حسابرسان می باشد. تحقیق حاضر از نظر هدف انجام آن، کاربردی و از نظر نتیجه، توسعه ای محسوب می شود. همچنین از نظر نوع داده، در دسته روش های ترکیبی قرار می گیرد. لذا در بخش کیفی از تحلیل فراترکیب و دلفی استفاده شد و در بخش کمی نیز از تحلیل حداقل مربعات جزیی بهره برده شد. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی 12 نفر از متخصصان حسابداری و مدیریت مالی در سطح دانشگاهی بودند و در بخش کمی 195 نفر از حسابرسان مستقل شاغل در موسسات حسابرسی خصوصی در ایران بودند. به منظور جمع آوری اطلاعات برای آزمون فرضیه پژوهش، از پرسشنامه های تدوین شده از مرحله ی تحلیل کیفی استفاده گردید و برای تحلیل و آزمون فرضیه پژوهش برمبنای روش حداقل مربعات جزیی   بود. نتایج پژوهش نشان داد، نفوذ قدرت شریک حسابرسی بر تحریک اختلال روان پویایی در حسابرسان تاثیر مثبت و معناداری دارد. نتایج کسب شده نشان می دهد، تسلط قدرت شرکت حسابرسی براساس رفتارهای آمرانه به دلیل کاهش آزادی عمل حسابرسان، سبب سرخوردگی تدریجی آنان می شود و این موضوع ضمن افزایش استرس و فشارکاری بر آنان، زمینه ی بروز علایم اختلال روان پویایی در آنان بالا می رود. این مطالعه به طور مصداقی بر ارزیابی تاثیر نفوذ قدرت شریک حسابرسی بر علایم اختلال روان پویایی حسابرسان متمرکز می باشد. حوزه ای که اگرچه دارای اهمیت پژوهشی از نظر توسعه ادبیات تیوریک و مبنای کاربردی در کاهش شکاف انتظارات حسابرسی می باشد، اما کمتر، پژوهش های حسابرسی به این موضوع پرداخته است و انجام این پژوهش و بسط آن در سطح حرفه ای این رشته می تواند ظرفیت های نهادی و آموزشی بر آن را در سطح بین اللملی ارتقاء بخشد و به ایجاد یکپارچگی توسعه ی ادبیات نظری کمک نماید.

    کلیدواژگان: نفوذ قدرت، شریک حسابرسی، اختلال روان پویایی، سرخوردگی حسابرسان
|
  • Mahdi Piri Sagharloo, Rezvan Hejazi * Pages 1-34

    The present study was conducted with the aim of comparative evaluation of the usability of Tehran Municipality's comprehensive financial software (Finance) using the usability scale and the effect of four factors (gender, age, professional work experience and occupation).This research is included in the group of descriptive, cross-sectional and survey researches. The necessary information was collected through questionnaires distributed among users working in Tehran Municipality in 2023. Questionnaire questions were classified into seven groups, each group representing each of the applicability criteria in the ISO 9241-10 standard. The data were analyzed by independent t-tests, analysis of variance and Pearson's correlation coefficient. The findings showed that four factors (gender, age, professional work experience and job) have a significant effect on users' understanding of the applicability of Tehran Municipality's comprehensive financial software according to the seven principles of ISO 9241-10 standard. In general, users' evaluations about the compliance of Tehran Municipality's comprehensive financial software with ISO 9241-10 standard are different. Therefore, more attention is needed in the field of software upgrade, especially the development of reporting capabilities and levels of accounts, management and training of the software for the needs of urban management and users.

    Keywords: Age, Comprehensive financial software of Tehran Municipality, gender, job, Professional work experience
  • Alireza Aarabi, Mehrdad Panahi Dorcheh, Mehdi Arab Salehi * Pages 35-60

    The purpose of the present study is to investigate the relationship between the added value of intellectual capital, the efficiency of human capital, with an emphasis on growth and their effect on the growth of export income per capita of employees in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The export performance of companies is influenced by various internal and external factors. Some of the internal factors include knowledge of target markets and presence in international production networks, which are among the knowledge capital of companies. The current research is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of nature and method. In order to calculate the intellectual capital, the coefficient of added value of the intellectual capital has been used, and to calculate the export, the ratio of export sales to the total sales of the company has been used. Hypotheses have been tested using linear regression. The statistical population is all the companies admitted to the Tehran Stock Exchange. A statistical sample of 178 companies was selected between 2016 and 2020. The results show that there is a positive relationship between intellectual capital, human capital efficiency and export income. Also, there is a positive relationship between the growth of human capital and the growth of export earnings. However, contrary to the initial expectation, no evidence was found that the growth of intellectual capital is effective on the growth of export income. Therefore, necessary measures should be taken through ways such as proper corporate governance, timely and proper policy making. It is suggested that the accounting standards give a special role and importance to intellectual capital (as a factor influencing the added value of the company).

    Keywords: Export income, export growth, Human Capital, Intellectual Capital
  • Alireza Khojasteh, Fereydoon Rahnamy Roodposhti *, Hashem Nikoo Maram, Afsaneh Zamani Moghaddam, Ghodratollah Taleb Niya Pages 61-90

    The current research was conducted with the aim of presenting a financial decision-making pattern based on management performance audit, based on qualitative and quantitative analysis. In the qualitative part, by examining the theoretical foundations and previous research, the influencing factors including (5) dimensions, (13) components and (67) indicators were identified. Then, in order to obtain the general theoretical consensus of the country's public sector experts by using a questionnaire and conducting a semi-structured interview based on the use of the Fuzzy Delphi technique; The effective factors were accepted and screened. Then, based on quantitative analysis and using the improvement hierarchical analysis method; The final weight of each of the dimension, component and index and their importance levels were determined in the model using the Excel 2016 software environment. According to the research findings, the "political and managerial" dimension with a final weight of (0.216), the component of "appropriate use and management of information systems" with a final weight of (0.1116) and the index of "use of managers and employees in the  public sector department's executive bodies based on the fulfillment of general and specific legal conditions" with final weight (0.046) have the most importance on the compliance of financial decision making with management performance audit. Then, based on quantitative analysis and using hierarchical analysis method, it has been improved. The final weight of each of the different elements, components and indicators and their importance levels were determined in the model using the Excel 2016 software environment.

    Keywords: Financial Decision-making, Management Performance Audit, Financial Reporting, financial accountability
  • Abdolrasoul Rahmanian Koushkaki *, Samira Motae Pages 91-109

    The purpose of this study is to investigate the role of debt-based financing in the relationship between corporate governance and R&D investment. The current research is applied and from the methodological point of view, the correlation is causal type (post-event). The statistical population of the research is all the companies admitted to the Tehran Stock Exchange and using the systematic elimination sampling method, 134 companies were selected as the research sample and were examined. The results of the research hypothesis test showed that among the factors of corporate governance including (board size, board independence, financial expertise of board members and concentration of ownership), two variables of board independence and ownership concentration have a direct relationship with investment in research and development of companies. In the second group of hypotheses, it was observed that the interaction of debt-based financing with corporate governance factors does not affect research and development investment.

    Keywords: Research, Development Investment, Debt-based Financing, Corporate Governance
  • Mostafa Ebadi, Kaveh Azinfar *, Iman Dadshi, Reza Fallah Pages 111-139

    The main purpose of this study is to investigate the risk situation (idiosyncratic risk, market risk and total risk) in Firm life cycle stages and the impact of State and non- State ownership on this relationship. In this regard, first, using the Fama-French Three-Factor model, the idiosyncratic risk in the sample firms was estimated. Market risk was calculated based on the standard deviation of the annual return of the stock index and the total risk is calculated by sum of market risk and idiosyncratic risk. The different stages of the companies' life cycle were determined using the patterns obtained from the three categories of cash flow statements (operating, investment and financing). In this research, the data of 136 firms have been used and in order to examine the research hypotheses, six regression models of panel data have been used. Respectively, idiosyncratic risk, market risk and total risk considered as dependent variable in these models. The results of estimating the final models show that idiosyncratic risk, market risk and total risk in the stages of introduction, growth and decline are higher compared to the stages of maturity and shake-out of firm life cycle stages. In addition, the results of this study indicate a significant effect of State ownership on the relationship between idiosyncratic risk and life cycle stages of firms listed in the Tehran Stock Exchange.

    Keywords: Idiosyncratic Risk, Market risk, Total risk, Firm life cycle stages, state ownership
  • Hasan Hemati, Elham Bayat, Majid Moradi * Pages 141-169

    The purpose of this study is to investigate Effect of Auditor Ethics and Audit Tenure on Auditor Ability to Detect Creative Accounting Practices. The general research method used in this research is descriptive-correlational survey and according to the purpose of this research is to determine the relationship between the components of auditors' ethics and the auditor's tenure on the Auditor Ability to Detect Creative. And how to conduct a survey research method using the independent and standard questionnaire of Fullerton and Dotschi (2004), for the Auditor Ability to Detect Creative, the standard questionnaire Armga Zarfar (2016) can be used for professional ethics. The results of testing the first hypothesis showed that the auditor's ethics has a positive and significant effect on the Auditor Ability to Detect Creative to identify accounting methods. The size of the auditing firm has a positive and significant effect on the Auditor Ability to Detect Creative Accounting Practices.

    Keywords: Auditor Ethics, audit tenure, Auditor Ability to Detect Creative Accounting Practices
  • Mahdi Ashrafi, Mohammadreza Abdoli, Hasan Valiyan * Pages 171-204

    The Purpose of this study was to investigate the hegemonic effect of audit partner power on the symptoms of auditors' psychodynamic disorder. The present study is applied in terms of its purpose and developmental in terms of results. Also in terms of data type, it is in the category of mixed methods. Therefore, in the qualitative part, meta-synthesis and Delphi analysis were used, and in the quantitative part, partial least squares analysis was used. The statistical population of the research in the qualitative section was 12 specialists in accounting and financial management at the university level and in part, there were 195 independent auditors working for private auditing firms in Iran. In order to collect information to test the research hypothesis, questionnaires from the qualitative analysis stage were used and to analyze and test the research hypotheses were based on the partial least squares (PLS) method. The results showed that the hegemony of the audit partner's power has a positive and significant effect on the stimulation of psychodynamic disorders in auditors. The results show that the dominance of the auditing firm based on authoritarian behaviors due to the reduction of auditors' freedom of action, causes them gradual frustration and this issue while increasing stress and work pressure on them, increases the risk of symptoms of psychodynamic disorder. This is the first case study to focus on assessing the hegemonic effect of the audit partner's power on the symptoms of auditors' psychodynamic disorder. Although the field is of research importance in terms of developing theoretical literature and practical basis in reducing the gap of audit expectations, but less, audit research has addressed this issue. And conducting this research and developing it at the professional level of this field can enhance the institutional and educational capacities on it at the international level and help to create the integration of the development of theoretical literature.

    Keywords: Hegemony of Power, Audit partner, Psychodynamic Disorder, Auditors' Frustration