فهرست مطالب

آینه پژوهش - سال سی و چهارم شماره 2 (پیاپی 200، خرداد و تیر 1402)

نشریه آینه پژوهش
سال سی و چهارم شماره 2 (پیاپی 200، خرداد و تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/08
  • تعداد عناوین: 19
|
  • اسماعیل مهدوی راد* صفحات 7-11
  • محمدعلی مهدوی راد* صفحات 13-70
  • احمد واعظی* صفحات 71-80

    مقاله حاضر بر آن است تا با تمرکز بر وضعیت شناسی امر تحقیق و پژوهش در حوزه های علمیه معاصر، وجوه افتراق و تفاوت آن را با پژوهش در سنت تاریخی حوزه ها باز شناسد و در گام دوم به تحلیلی انتفادی و آسیب شناسانه از وضعیت فعلی پژوهش حوزوی دست یازد.

  • رسول جعفریان* صفحات 81-92
  • سیدمحمدحسین حکیم* صفحات 113-148

    یکی از خصوصیات مهم شیخ عباس قمی کتابدوستی او بود و این ویژگی در تمام طول زندگی اش به طرق مختلف نمود داشت و همیشه در سفر و حضر دغدغه او بود. در این مقاله گزارشی از جنبه های مختلف کتابدوستی او ارایه شده است: خوش خطی، کتابت کتابهای مورد نیاز به خط خودش، تکمیل نسخه های ناقص، مقابله و تصحیح کتب، صحافی کتابها، امانت دادن و امانت گرفتن کتاب.
    یکی از دغدغه های همیشگی شیخ عباس قمی فراهم آوردن کتاب بود. او با نهایت فقر و دشواریهای زیاد کتابهای مورد نیازش را تهیه می کرد. تعداد کتابهای محدث قمی در مدت عمرش ثابت نبود. از یک سو با خرید و اهدا دایما کتابهایی به کتابخانه اش افزوده می شد و از سوی دیگر به دلایلی چون فروش بر اثر احتیاج مالی و اهداء به سایرین و حوادث طبیعی از آنها کاسته می شد. افزون بر این، کتابهای او در سه شهر قم و مشهد و نجف نگهداری می شد و همین باعث می شد که او در دسترسی به بعضی از آنها دشواریهایی داشته باشد.
    بعد از مرگ شیخ عباس عمده کتابهای او بین سه کتابخانه آیت الله مرعشی قم، کتابخانه ملی ایران و کتابخانه آستان قدس رضوی تقسیم شد. در بخش آخر مقاله این نکته با جزییات بررسی و گزارشی از مهمترین نسخه های کتابخانه او ذکر شده است.

    کلیدواژگان: شیخ عباس قمی، تاریخ کتابخانه ها، کتابخانه علمای شیعه، نسخه های خطی
  • مجید جلیسه* صفحات 149-186
    یکی از منابع چاپی که در طول تاریخ باوجود تاثیرات عمیق اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و... آنگونه که باید مورد توجه قرار نگرفته است. تک برگ های چاپی است. مولف در این مقاله ضمن معرفی این نوع از منابع چاپی به چرایی این بی مهری ها و نتایج و عواقب بد آن و همچنین دسته بندی و تفکیک آن از منظر تکنیک چاپ پرداخته و نخستین تک برگ های چاپی شناسایی شده در گاهواره چاپ (اینکونابولای) ایران را معرفی می نماید.
    کلیدواژگان: تک برگ چاپی، اسناد، اعلانها، چاپ سربی، چاپ سنگی، تاریخ چاپ، تبریز، قاجار، فهرست نگاری، گاهوره چاپ، اینکونابولا
  • سیدمحمد عمادی حائری* صفحات 187-196
    در حکایتی از باب دوم بوستان سعدی کلمه ای هست که در معتبرترین تصحیح ها به صورت «بگاه» ضبط شده و بیشتر شارحان بوستان معنای «به وقت» را برای آن در نظر گرفته اند. در مقاله حاضر، نویسنده نادرستی آن معنای رایج را با استناد به سخن شمس قیس رازی و شواهدی از متون منظوم و منثور کهن فارسی توضیح می دهد و دو معنای تازه برای آن کلمه پیشنهاد می کند که یکی از آنها بر تغییر ضبط «بگاه» مبتنی است.
    کلیدواژگان: سعدی، بوستان، بگاه، پگاه خوردن، تصحیح متون، لغت شناسی
  • احسان موسوی خلخالی* صفحات 197-207
    مقاله حاضر ترجمه فارسی بخشی از کتاب مروج الذهب اثر ابوالحسن مسعودی (345 یا 346ق) است که در آن هم نشینی سیزده متکلم و اهل نظر در مجلس یحیی بن خالد برمکی، وزیر هارون، خلیفه عباسی، و گفت وگوی آنان درباره عشق گزارش شده است. پیش از ترجمه متن، در مقدمه ای هر یک از افرادی که نامشان در متن آمده معرفی شده اند و تلاش شده که به اختصار بستر تاریخی بحث ترسیم و اساس اعتبار تاریخی آن بررسی شود.
    کلیدواژگان: تاریخ اسلام، عشق، مسعودی، مروج الذهب، هشام بن حکم، علی بن میثم، ابومالک حضرمی، ابوالهذیل علاف، ابراهیم بن سیار نظام، بشر بن معتمر، ثمامه بن اشرس، ابوجعفر سکاک
  • سید احمدرضا قائم مقامی* صفحات 209-218
    موضوع این شماره از «یادداشت های شاهنامه» دو لغت دیناور و خویشکار است. شارحان شاهنامه، تا آن جا که نویسنده حاضر می داند، درباره معنی و ضبط این دو کلمه سخن دقیق نگفته اند و اگر بعضی سخن درستی گفته باشند، رای ایشان در سخنان نادرست دیگران گم شده است. دیناور گونه ای از کلمه دینور است و خویشکار همان کلمه آشنای کتاب ها و رساله های پهلوی به معنای «وظیفه شناس» و «درستکار» است و به خلاف سخن بعضی نسبتی با خیش، ابزار کشاورزی معروف، البته ندارد. سعی شده است این دو نکته به شواهدی از نوشته های فارسی و پهلوی مستند و مستدل شود.
    کلیدواژگان: شاهنامه، فرهنگ نویسی، ریشه شناسی، ادبیات پهلوی، دیناور، خویشکار
  • رسول جعفریان* صفحات 219-245
    نویسنده در نوشتار حاضر در قالب بیست و نهمین سلسله انتشارات با عنوان نسخه خوانی، متن چند نسخه را مورد مداقه قرار داده است. این متون بدین شرح اند: 
    جنگ بر سر قرنطینه در 190 سال پیش
    اخبار سیدنعمت الله جزایری از طاعون فراگیر سال 1102 هجری و احکام آن
    حاکم خبوشان و ادعای احیای دولت سربداران در سال 967
    زهد و تقوای تولیت آستان قدس رضوی در دوره طهماسب
    وقتی شاه طهماسب به تاریخ تیموری استناد کرد
    خبری از یک طاعون
    خراب شدن ایوان شاهی بر سر اعیان و علما در روز عید قربان 1105
    دعوت به روضه ای که عوض محرم در جمادی الاولی برگزار شده، در خانه وثوق الدوله
    استفتاء از سید محمدکاظم یزدی درباره خواندن خبر عروسی حضرت قاسم
    میرداماد و مقایسه خودش با خواجه نصیر
    کلیدواژگان: نسخه خطی، خوانش متون، نسخه خوانی
  • میلاد بیگدلو* صفحات 247-257
    در سلسله نوشته های «نوشتگان»، عمده توجه بر زبان و مسایل لغوی فارسی نو در سده های آغازی پس از اسلام و نوشته های آن دوران خواهد بود. در نخستین شماره، (1) خوانشی تازه از یکی از نخستین سروده های فارسی پس از اسلام، از ابوالینبغی، پیش نهاده شده است؛ (2) ترجمه ای از یک واژه قرآن منقول در ترجمه ای سریانی از بخش های قرآن معرفی شده است که احتمالا از سده نخست یا دوم هجری است؛ (3) به صورتی کم کاربرد از واژه «خرسند» به گونه «خنسند» پرداخته شده است؛ و در بخش پایانی، (4) بخشی مغلوط از کتاب یواقیت العلوم تصحیح و دست نوشتی تازه از آن نیز شناسانده شده است.
    کلیدواژگان: فارسی نو متقدم، ابوالینبغی، ترجمه قرآن به فارسی، خنسند، یواقیت العلوم
  • حمید عطائی نظری* صفحات 261-293

    متون علمی کهن دانشمندان مسلمان میراث و یادگاری است نفیس و سودمند که باید با ویراست هایی صحیح و دقیق در دسترس دانش پژوهان قرار گیرد. بسیاری از ویراست هایی که تاکنون از این دست متون ارایه شده است، فاقد ویژگی ها و معیارهای معروف تصحیح انتقادی و عالمانه است و در نتیجه، شمار زیادی از این آثار به نحوی نامطلوب و نااستوار و گاه آکنده از اغلاط گوناگون به چاپ رسیده است. این ویراست های عیبناک، واجد اعتبار و لایق اعتماد نیست و استناد به آنها در تحقیقات، پیامدهای ناگواری دارد. در مقاله حاضر، پس از برشماری پاره ای از اصول و معیارهای کلی ویراست های انتقادی و بازنمودن مهم ترین وجوه تمایز آنها از تصحیح های غیر انتقادی، ویراستی غیر علمی از شرح اشارات سراج الدین ارموی (د: 682 ه‍.ق.) معرفی و ارزیابی می شود. این بررسی و سنجش، نمودار آن است که چاپ شیخ عمار التمیمی از شرح اشارات ارموی ویراستی است مغلوط و معیوب که هیچ یک از اصول و قواعد تصحیح انتقادی متون در آن به طور کامل و دقیق رعایت نشده است و از این رو کتاب مهم مزبور باید دوباره از نو تصحیح و منتشر شود.

    کلیدواژگان: تصحیح انتقادی، تصحیح متون، الإشارات والتنبیهات، شرح الإشارات والتنبیهات، سراج الدین ارموی، عمار التمیمی
  • سید علی میرافضلی* صفحات 295-312

    مسیله اشعار ناسره در دیوان شعرا، یکی از مشکلات همیشگی تاریخ شعر فارسی است. تقریبا می شود گفت که هیچ دیوانی نیست که از اشعار الحاقی در امان مانده باشد. یکی از اصلی ترین دلایل آن در متن های تصحیح شده، استفاده از دستنویس های مشکوک و منابع نامعتمد است. بدین ترتیب که مصحح، در کار تصحیح، به نسخه هایی بر می خورد که دارای اشعار مشکوک است و بدون آنکه در این مسیله ارزیابی دقیقی صورت دهد، آن ها را وارد متن می کند. در مقاله حاضر، به بررسی رباعیات الحاقی در چند چاپ دیوان خاقانی پرداخته ایم و 22 رباعی اسیر شهرستانی را در این چاپ ها شناسایی کرده ایم. منشا این اختلاط، چاپ مطبعه نول کشور است که در سال 1295 ق در لکهنو منتشر شده است.

    کلیدواژگان: خاقانی شروانی، اسیر شهرستانی، رباعیات الحاقی، مطبعه نول کشور، غالب لکهنوی
  • سید حسن اسلامی اردکانی صفحات 313-333

    شاخه های مختلف اخلاق غالبا از این نقطه آغاز می کنند که انسان امکان انتخاب دارد و می تواند رفتار درست یا نادرستی در پیش بگیرد، پس «مختار» است. همچنین می تواند با بررسی اطلاعات مختلف و تحلیل داده ها تصمیمی اخلاقی بگیرد که مبتنی بر عقل و «تامل» خردورزانه باشد. از آن مهم تر، با کسب برخی ویژگی ها و پرورش منش و فضیلتی خاص در خودمان می توانیم کمابیش آن را در سراسر عمر حفظ کنیم. این ها برخی از مسلمات اخلاق است. اما برخی یافته ها و آزمایش های روان شناختی همه این باورها را به چالش می کشد و در اعتبار آنها تردید می کند.
    روان شناسی اخلاق شاخه نوپا و شادابی است که به گزارش و تحلیل این یافته ها می پردازد و در پی نشان دادن میزان کارآمدی و اعتبار آنها است. در روان شناسی اخلاق مباحث گوناگونی چون نقش میل یا باور در تصمیم گیری، واقعیت روان شناختی خودگرویی یا دگرگروی، و جایگاه عقل و عقلانیت در تصمیم گیری اخلاقی بررسی می شود.
    مجموعه عناصر یا سازه های اخلاق که از سوی دانشگاه کیمبریج منتشر می شوند، نوشته های فشرده و خوشخوانی هستند که عرصه های مختلف اخلاق را می کاوند. یکی از این آثار، روان شناسی اخلاق نوشته کریستین بی. میلر است که به تازگی (2021) منتشر شده است و به زبانی شفاف و ساده مسایل اصلی این عرصه را عرضه می کند. در مقاله پیش رو، کوشیده ام گزارشی تمام نما از این کتاب به دست دهم و سرانجام دست به مقایسه ای کوتاه با اثر دیگری در این زمینه از والری تیبریوس بزنم.

    کلیدواژگان: روان شناسی اخلاق، خودگروی، دگرخواهی، اخلاق فضیلت، کریستین. بی. میلر
  • ناصرالدین انصاری صفحات 361-384
  • رسول جعفریان* صفحات 387-465

    کتاب «الحوادث والنوازل والواقعات» اثر احمد بن موسی کشی (م 550) از کهن ترین آثاری است که به گردآوری استفتایات جدید یا همان نوازل و مسایل فقهی بر اساس فقه حنفی پرداخته است. درواقع این کتاب از مهم ترین منابع فقه حنفی است که از روزگار کهن باقی مانده و همواره به آن ارجاع داده شده و در منابع بعدی از آن با عنوان «مجموع» یا «مجموع النوازل» یاد و مطالبی نقل شده است.

|
  • Seyyed Mohammad Hossein Hakim * Pages 113-148

    One of the important characteristics of Sheikh Abbās Qumī was his love of books, and this characteristic was manifested in various ways throughout his life, and it was always his concern when he traveled and was at home. In this article, a report is presented on various aspects of his love of books: calligraphy, writing required books in his own handwriting, completing incomplete copies, confronting and editing manuscripts, binding books, and lending and borrowing books were some of his hobbies in this regard.
    One of the constant concerns of Sheikh Abbas Qumī was to buy books. He bought the books he needed in spite of extreme poverty and great difficulties. The number of books of Muḥaddith Qumī was not constant during his lifetime. On the one hand, books were constantly added to his library by buying and donating, and on the other hand, due to reasons such as selling due to financial need, donating to others, and natural events, they were reduced. In addition, his books were kept in the three cities of Qom, Mashhad, and Najaf, which made it difficult for him to access some of them.
    After the death of Sheikh Abbas, most of his books were divided between the three libraries of Ayatollah Mar'ashī in Qom, National Library of Iran and Āstān Quds Razavī Library. In the last part of the article, this point is mentioned with a detailed review and report of the most important manuscripts of his library.

    Keywords: Sheikh Abbas Qumī, History of Libraries, Library of Shiite Scholars, manuscripts
  • Majid Jaliseh * Pages 149-186
    One of the printed sources that has not been paid attention to in spite of its profound social, political, economic, cultural, ... effects throughout history is the printed single sheets. In this article, while introducing this type of printed source, the author deals with the reasons for the lack of attention to them and the negative consequences of this ignorance. Also, the classification of this kind of printing and its distinction from the point of view of printing techniques are explained. It also introduces the first printed single sheets identified in Iran's Incunabula.
    Keywords: Printed Single Sheet, documents, Announcements, Lead Printing, Lithography, History of Printing, Tabriz, Qajar, indexing, Incunabula
  • Seyyed Mohammad Emadi Haeri * Pages 187-196
    In an anecdote from the second chapter of Sa’dī's Būstān, there is a word that is recorded as "Bigah" in the most reliable corrections, and most commentators of Būstān have suggested the meaning of "in time" for it. In this article, the author explains the inaccuracy of that suggested meaning by referring to Shams Qais Rāzī's words and evidence from Old Persian verse and prose texts and proposes two new meanings for that word, one of which is based on the change of "Bigah" recording.
    Keywords: Sa’dī, Būstān, Bigah, Pigah Khurdan, Text Emendation, Lexicography
  • Ehsan Mousavi Khalkhali * Pages 197-207
    The present article is a Persian translation of a part of the book Murūj al-Ẓahab by Abul Ḥasan Mas'ūdī (345 or 346 AH), in which the gathering of thirteen literates and scholars in the assembly of Yaḥyā bin Khalid Barmakī, the vizier  of Hārūn, the Abbasid caliph, and their conversation about love is reported.  Before translating the text, in the introduction, each of the people whose names are mentioned in the text have been introduced and an attempt has been made to briefly outline the historical background of the talks in assembly and examine its historical validity.
    Keywords: History of Islam, Love, Mas’ūdī, Murūj al-Ẓahab, Hishām bin Ḥakam, Ali bin Maitham, Abu Mālik Ḥaḍramī, Abu al-Huẓail 'Allāf, Ibrāhīm bin Sayyār Nazzām, Bishr bin Mu'tamar, Thamāma bin Ashras, Abu Ja'far Sakāk
  • Seyyed Ahmad Reza Qaim Maqami * Pages 209-218
    The topic of this issue of "Notes on Shahnameh" is a discussion about the two words "Dīnāvar" and "Khīshkār". The commentators of the Shahnameh, as far as the author of this essay knows, have not discussed precisely the meaning and recording of these two words, and if some have mentioned them correctly, their opinions have been lost in the incorrect words of others. Dīnāvar is a variant of the word Dīnvar, and  Khīshkār is the same familiar word in Pahlavi books and treatises, meaning "dutiful" and "honest man", and contrary to what some say, it has no relationship with the persian word "Khīsh", the plow a famous agricultural tool, of course. An attempt has been made to substantiate these two points with the evidence of Persian and Pahlavi writings.
    Keywords: Shahnameh, Lexicography, etymology, Pahlavi literature, Dīnāvar, Khīshkār
  • Rasul Jafarian * Pages 219-245
    In this article, as the 34th issue of the series of articles titled "Reading Manuscripts" the author has examined the text of some manuscripts as follows: 
     
    A war over quarantine 190 years ago
    The news of Seyyed Ni'matullah Jazāirī about the widespread plague of 1102 AH and its decrees
    The ruler of Khabushan and the claim of restoration of Sarbidaran government in 967
    Asceticism and piety of the Chief of Astan Quds Razavi during the Tahmasb Kingdom
    When Shah Tahmasab referred to Timurid history
    News of a plague
    The destruction of the royal palace on nobles and scholars on the day of Eid al-Adha 1105
    Invitation to the mourning ceremony held in Jumadi al-Awalā, instead of Muharram in the house of Wuthūq al-Dawlah
    Request from Seyyed Mohammad Kāzem Yazdi about reading the news of Hazrat Qasim's wedding
    Mirmadad and comparing himself with Khwaja Nasir
    Keywords: manuscript, Text reading, Reading Manuscripts
  • Milad Bigdlu * Pages 247-257
    In the series of essays titled "Writings", the main focus will be on the language and lexical issues of New Persian in the early centuries after Islam and the writings of that era. In the first issue, (1) a new reading of one of the first Persian poems after Islam, by Abul al-Yanbaghī, is presented; (2) a translation of a word of the Qur'an has been introduced in a Syriac translation of parts of the Qur'an, which is probably from the first or second century of Hijri; (3) the less common variant of the word "Khursand" as "Khunsand" has been discussed. And in the final part, (4) a flawed part of the book of Yawāqīt-ul-‘Ulūm has been corrected and a new manuscript of it has also been introduced.
    Keywords: New Farsi of Early Era, Abul al-Yanbaghī, Translation of the Qur'an into Farsi, Khunsand, Yawāqīt-ul Ulūm
  • Hamid Ataei Nazari * Pages 261-293

    The works of early Muslim scholars are considered as a precious heritage that should be made available to scholars in correct and accurate editions. However, many of the editions of such works that have been printed so far lack the common features and standards of critical editions. Therefore, numerous of these works have been published in undesirable and unreliable editions, and are sometimes replete with errors. These uncritical editions are not valid and reliable, and consulting them in research will culminate in unfortunate consequences. In this article, having referred to the main principles and general standards of a critical edition, a new edition of Urmawī’s Sharḥ al-Ishārāt wa al-Tanbīhāt (d: 682 A.H.) is introduced and reviewed. This review shows that Sheikh Ammār al-Tamīmī’s edition of Urmawī’s work is an unreliable and uncritical edition and that the work needs to be edited and published again.

    Keywords: critical edition, Editing the Texts, Ishārat wa al-Tanbīhāt, Sharḥ al-Ishārāt wa al-Tanbīhāt, Sirāj al-dīn Urmawī, Ammār al-Tamīmī
  • Seyed Ali Mirafazli * Pages 295-312

    The issue of fake poems in the famous poets' Divans is one of the constant problems in the history of Persian poetry. It can almost be said that there is no Divan that is void of added poems. One of the main reasons for this in emended texts is the use of dubious manuscripts and unreliable sources. In this way, the editor, while proofreading, comes across manuscripts that have suspicious poems and without making a detailed assessment of this issue, he adds them into the text. In the present article, we have investigated the added fake quatrains in several editions of the Khāqānī's Divan and identified 22 quatrains of Asīr Shahristānī in these editions. The origin of this mixing is the version published by Nawal Kishore Press, published in Lucknow in 1295 AD.

    Keywords: Khāqānī Shirvānī, Asīr Shahristānī, Additional Quartets, Nawal Kishore Press, Mīrzā Ghālib
  • Seyyed Hasan Eslami Ardakani Pages 313-333

    Different branches of ethics often start from the point that man has the possibility to choose and can take right or wrong behavior, so he is a "free agent". He can also make an ethical decision based on reason and rational "reflection" by examining various information and analyzing data. More importantly, by acquiring certain characteristics and cultivating a special character and virtue in ourselves, we can more or less maintain it throughout our life. These are some of the principles of ethics. But some findings and psychological experiments challenge all these beliefs and cause doubting their validity.
    Moral Psychology is a new and fresh branch that reports and analyzes these findings and seeks to show their effectiveness and validity. In Moral Psychology, various issues such as the role of desire or belief in decision-making, the psychological reality of Egoism and Altruism, and the place of reason and rationality in moral decision-making are investigated.
    The collection of elements or constructs of ethics published by the University of Cambridge is compact and well-read writings that explore different areas of ethics. One of these works is Moral Psychology written by Christian B. Miller, which was recently published (2021) and presents the main issues of this field in clear and simple language. In the following article, I have tried to give a comprehensive report of this book and finally make a short comparison with another work in this field by Valerie Tiberius.

    Keywords: Moral Psychology, Egoism, altruism, Virtue Ethics, Christian. B. Miller