فهرست مطالب

فصلنامه اندازه گیری تربیتی
پیاپی 51 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • تعیین ویژگی های روان سنجی و تغییرناپذیری اندازه گیری مقیاس پاسخگویی و عدم حساسیت ادراک شده
    بلال ایزانلو، منوچهر رضائی*، ناصر عباسی صفحه 1

    پاسخگویی ادراک شده همسر (PPR) سازه ای است که می تواند به ارزیابی صمیمیت در زوج درمانی کمک کند. بااین وجود، پژوهش در مورد PPR به واسطه فقدان وجود مقیاس اندازه گیری استاندارد در این زمینه با مشکل مواجه شده است. هدف پژوهش حاضر ترجمه و بررسی ساختار عاملی، تغییرناپذیری، روایی و همسانی درونی مقیاس پاسخگویی و عدم حساسیت ادراک شده (PRI) در بین نمونه های ایرانی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، معلمان متاهل استان زنجان در سال 1401-1400 بود که در کل 429 معلم از طریق نمونه گیری در دسترس در این پژوهش مشارکت کردند. برای تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و آزمون MAP، تحلیل موازی، تحلیل شبکه اکتشافی، تحلیل بوت استرپ، مدل پاسخ مدرج و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. یافته ها نشان داد که ساختار عاملی PRI در جامعه ایران با مطالعه کراستا و همکاران (2021) مشابه است؛ یعنی PRI یک ساختار دوبعدی داشت. شاخص های برازش مقیاس و بار عاملی گویه ها هم به تفکیک جنسیت و هم در کل نمونه مطلوب بودند. یافته های مربوط به تغییرناپذیری جنسیتی مقیاس در مدل های مختلف نیز گویای این بود که مفهوم گویه ها برای زنان و مردان یکسان است. تحلیل های مبتنی بر نظریه سوال-پاسخ نشان داد که گویه های مستخرج برای نسخه کوتاه PRI در این پژوهش با نسخه کوتاه مستخرج از مطالعه کراستا و همکاران (2021) یکسان بود. آماره های آلفا، پایایی ترکیبی، شاخص AVE و روایی تشخیصی مقیاس PRI نیز مطلوب بودند. یافته های مربوط به روایی همگرا و واگرا نیز حاکی از روابط معنادار PRI با دیگر متغیرهای موردمطالعه در این پژوهش بود. درکل، مقیاس PRI ویژگی های روان سنجی مطلوبی نشان داد که گویایی قابلیت کاربست پذیری آن در جامعه ایران و هماهنگی آن با هنجارهای فرهنگی کشور بود. بااین حال، در مطالعه حاضر احتمال ضعیف بودن روایی تشخیصی دو سازه موجود در این مقیاس به خصوص برای گروه زنان وجود داشت که پیشنهاد می شود در مطالعات آتی با حجم نمونه بیشتر مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پاسخگویی، اعتباریابی، نظریه سوال-پاسخ، تحلیل شبکه اکتشافی، تغییرناپذیری
  • ویژگی های روان سنجی پرسشنامه ارزش های اخلاقی در دانشجویان ایرانی
    فاطمه اصل دهقان، حمید رضاییان فرجی* صفحه 2

    ارزش ها راهنمای نگرش در مسیر زندگی بوده و محرک اساسی رفتار هستند. هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی پرسشنامه ارزش های اخلاقی بود. در این پژوهش ، 300 نفر از دانشجویان ایرانی، از طریق فراخوان اینترنتی شرکت داشتند. ابزارهای به کاررفته عبارت بودند از نسخه فارسی پرسشنامه ارزش های اخلاقی (پادیلا و جنسن، 2016)، مقیاس شکوفایی (دینر، 2010) و پرسشنامه اخلاق حرفه ای (کادوزیر، 2002). نتایج تحلیل روایی صوری، محتوایی و سازه نشان دهنده روایی مطلوب مقیاس بود. یافته های حاصل از تحلیل عاملی، ساختار 3 بعدی مقیاس را تایید کرد. شاخص های برازش مدل در حد مطلوبی قرار داشتند. ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 85/0 و برای ابعاد خودمختاری، اجتماعی و الهی به ترتیب 77/0، 65/0 و 91/0 بود. همگرایی نمرات ارزش های اخلاقی با نمرات اخلاق حرفه ای و شکوفایی تایید شد. براساس یافته ها ویژگی های روان سنجی مقیاس ارزش های اخلاقی در جامعه ایرانی مناسب است و استفاده از آن در ارزیابی های روان سنجی و پژوهش ها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ارزش های اخلاقی، تحلیل عاملی، روانسنجی، مقیاس
  • بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس استرس والدگری در مادران کودکان اوتیستیک
    مرضیه کریمی، صادق نصری*، فاطمه قائمی صفحه 3

    استرس والدگری تاثیرات منفی قابل توجهی بر سلامت جسمانی و روانی والدین کودکان مبتلا به اوتیسم دارد. هدف پژوهش بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس استرس والدگری در مادران کودکان مبتلا به اوتیسم بود. روش پژوهش پیمایشی و جامعه آماری مادران دارای فرزند مبتلا به اختلال طیف اوتیسم تهران در بهار 1401 بود. نمونه آماری 276 نفر از مادران کودکان مبتلا به اوتیسم بود که به شیوه در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای سنجش مقیاس های استرس والدگری اوتیسم پتروسوان و مایلز (2009) و تاب آوری کانر و دیویدسون(2003) بود. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی و همچنین تحلیل عامل تاییدی استفاده شد. همچنین از نرم افزارهای SPSS نسخه 25 و Smart PLS نسخه 3.2 بهره گرفته شد. یافته ها نشان داد که مقدار آلفای کرونباخ مقیاس استرس والدگری اوتیسم برابر با 953/0 و برای مولفه های چهارگانه رفتارها و ارتباطات کودک ، استرس مراقبتی ، حمایت از نیازهای کودک و زندگی شخصی و خانوادگی بین 76/0 تا 92/0 و ضرایب پایایی ترکیبی نیز برای کل مقیاس 962/0 و برای مولفه ها بین 86/0 تا 93/0 بدست آمد. روایی صوری و محتوایی مقیاس با نظر والدین و متخصصان تایید شد. روایی ملاکی با استفاده از مقیاس تاب آوری به طور همزان قابل قبول بوده است. تحلیل عامل تاییدی نشان داد که ضمن برخورداری مقیاس از روایی همگرا و واگرای مطلوب ، مدل چهارعاملی تایید شد. با توجه پایایی و روایی مناسب ، به متخصصان بالینی و محققان توصیه می شود برای سنجش استرس والدگری مادران از مقیاس مذکور استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: مقیاس استرس والدگری، اوتیسم، پایایی، روایی، تحلیل عامل تاییدی
  • ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی پرسشنامه تنظیم هیجان تحصیلی
    فاطمه زاده محمدی*، علی فتحی آشتیانی صفحه 4

    یکی از محیط هایی که در آن هیجان زیادی تجربه می شود، محیط های تحصیلی است. در چنین محیطی که هیجان بسیار تجربه می شود و نیز هیجان با سایر عوامل تاثیرگذار بر عملکرد تحصیلی مرتبط هست، تنظیم هیجان ضروری است؛ بنابراین داشتن ابزاری به منظور ارزیابی راهبردهای تنظیم هیجانی که دانشجویان در محیط تحصیلی به کار می‏برند، ضروری می نماید، هدف پژوهش حاضر اعتبار سنجی و روایی یابی و تحلیل عوامل نسخه فارسی پرسشنامه تنظیم هیجان تحصیلی بود. طرح پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه های شهر تهران تشکیل می دادند که تعداد 250 نفر با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان اعضای نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه راهبردهای تنظیم هیجان تحصیلی (Burić et al., 2016) به همراه پرسشنامه تجدیدنظر شده هدف پیشرفت (Elliot & Murayama, 2008) به کاربرده شد. پس از کنار گذاشتن پرسشنامه های ناقص و داده های پرت 219 پرسشنامه باقی ماند. در این پژوهش برای تعیین اعتبار پرسشنامه از آلفای کرونباخ و روش بازآزمایی و به منظور بررسی روایی از روش تحلیل عاملی تاییدی و روایی ملاک استفاده شد و نمرات هنجار پرسشنامه برای هر دامنه ای از نمرات گزارش شدند. در تحلیل عوامل این پرسشنامه تمام هشت مولفه نسخه اصلی تایید شد. در روایی ملاک، مقدار واریانس تبیین شده توسط مولفه های تنظیم هیجانی تحصیلی معنی دار بود. اعتبار 37 ماده با استفاده از آلفای کرونباخ و ضریب بازآزمایی تایید شد. نسخه فارسی پرسشنامه تنظیم هیجان تحصیلی، با 37 سوال و 8 مولفه، از اعتبار و روایی مناسبی برخوردار است و این پرسشنامه را می توان برای اهداف پژوهشی به کار برد.

    کلیدواژگان: ویژگی های روانسنجی، تحصیلی، تنظیم هیجان، دانشجویان
  • کاربرد مدل دو پارامتری لوجیت آشیانه ای در شناسایی منابع DIF در سوال های چندگزینه ای
    حسن مشتاقیان ابرقوئی*، محمدرضا فلسفی نژاد، نورعلی فرخی صفحه 5

    مشخص کردن گزینه های انحرافی به عنوان منابع کنش افتراقی سوال(DIF) در سوال های چند ارزشی اهمیت بسزایی برای طراحان و تحلیل گران سوال دارد. هرچند DIF روش معمول بررسی تغییرناپذیری اندازه گیری است؛ این رویکرد به خصوص در سوال های چندگزینه ای با چالش ها و محدودیت هایی همراه است. هدف این مطالعه، ارزیابی رویکرد لوجیت آشیانه ای(NLM) در شناسایی سوال های حاوی کنش افتراقی گزینه های انحرافی (DDF) با استفاده از روش تحقیق آزمایشی (داده های شبیه سازی) و روش توصیفی-تحلیلی (داده های واقعی) بود. 6 سوال، تحت شرایط مختلف دشواری و شیب، توزیع توانایی، وجود یا نبود کنش افتراقی و بزرگی DIF/DDF با نمونه ای به حجم 2000 و با 50 تکرار شبیه سازی شد. همچنین، داده های فرم D آزمون ریاضی کنکور 1397 با نمونه ای تصادفی به حجم 2000 مرد و زن، نمونه واقعی را تشکیل می داد. بر اساس نتایج تحلیل داده های شبیه سازی: رویکرد لوجیت آشیانه ای به طور متوسط 88 درصد سوال های DIF دار و 97 درصد سوال های DDF دار تحت شرایط مختلف را آشکار نمود. نرخ خطای نوع اول در اغلب شرایط بسیار نزدیک به ارزش های مورد انتظار نظری بود هرچند در شرایط توزیع نابرابر، مقداری تورم خطا نشان داد. بر اساس یافته های شبیه سازی، نرخ تشخیص کنش افتراقی متاثر از پارامترهای سوال (دشواری و شیب) بود و با افزایش سطح DIF و یا DDF نرخ رد افزایش می یافت. مبتنی بر تحلیل داده های واقعی، 2 سوال به طور هم زمان هردوی DIF (بزرگ و متوسط) و DDF (جزیی تا متوسط) را به نمایش گذاشت، درحالی که در رویکرد رقیب پاسخ اسمی، 11 سوال به عنوان سوال با کنش افتراقی شناسایی شد؛ بنابراین همان طور که انتظار می رفت رویکردNLM مبتنی بر استراتژی «تقسیم بر گزینه های انحرافی» تعداد سوال‏های کمتری را به عنوان DIF / DDF دار ردگیری نمود. رویکرد دومرحله ای مدل لوجیت آشیانه ای، ضمن تفکیک آزمون DDF از DIF، امکان ارزیابی روشن از اینکه آیا گزینه های انحرافی مسیول احتمالی DIF هستند را میسر می سازد. ازآنجاکه آزمون های سرنوشت ساز نقش ویژه ای در گزینش افراد دارند و تحلیل های DIF و DDF جایگاه ویژه ای در تعیین اعتبار و نامتغیر بودن اندازه گیری سوال های این آزمون ها دارند، پیشنهاد می شود جهت سرند کردن سوال های سودار تحلیل های جامع DIF / DDF مبتنی بر رویکردهای لوجیت آشیانه ای مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کنش افتراقی سوال، کنش افتراقی گزینه های انحرافی، لوجیت آشیانه ای دو پارامتری، مطالعات شبیه سازی
  • ساخت و رواسازی مقیاس اعتیاد به شبکه های رسانه ی اجتماعی در ایران (SMSAS-IR)
    محمدصابر صابری زفرقندی، فرید احمدراد*، محسن جدیدی، سمانه السادات سرکشیکیان، فاطمه کریم خانی صفحه 6

    فقدان ابزاری برای اندازه گیری اعتیاد به رسانه های اجتماعی مانع توسعه بیشتر زمینه تحقیقاتی شده است چرا که ابزارهای معتبر کمی جهت سنجش این مهم وجود دارد علاوه بر این هیچ کدام نیز در زبان فارسی تایید نشده اند. هدف کلی مطالعه حاضر ساخت و رواسازی مقیاس شبکه های رسانه ای اجتماعی بود. در مطالعه حاضر از روش تحقیق ترکیبی و طرح آمیخته اکتشافی به عنوان راهبرد پژوهش استفاده شد؛ که روش پژوهش در بخش کیفی ، نظریه داده بنیاد با رویکرد سیستماتیک اشتراوس-کوربین و در بخش کمی از روش تحقیق همبستگی از نوع معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری در بخش کیفی شامل خانواده‏های مراجعه کننده به دادگاه خانواده استان تهران که 32 نفر به صورت هدفمند انتخاب و مورد مصاحبه قرار گرفته و در بخش کمی شامل خانواده های ساکن در استان تهران بود که در انتها 413 نفر به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. در تحلیل یافته ها 89 گویه استخراج و بعد از بررسی روایی صوری، روایی محتوایی و ساختار عاملی 45 گویه تایید شدند، در نهایت پرسشنامه ی ساخته شده شامل 7 عامل شد که در مجموع 64/65 درصد از واریانس را تبیین می کند (عامل اول 06/23 درصد، عامل دوم 12 درصد، عامل سوم 16/7 درصد، عامل چهارم 19/6 درصد، عامل پنجم 85/5 درصد، عامل ششم 46/5 درصد و عامل هفتم 20/5 درصد) که نشان دهنده روا بودن پرسشنامه است. نتایج نشان دادند که مقیاس ساخته شده می تواند برای ارزیابی اعتیاد به رسانه های اجتماعی در هر دو محیط بالینی و غیر بالینی مورد استفاده قرار گیرد، علاوه بر این این ابزار به بررسی متغیرهایی می پردازد که در مقیاس های معروف اعتیاد به پلتفورم های مجازی خاص بررسی نشده اند.

    کلیدواژگان: ساخت، رواسازی، اعتباد به شبکه های رسانه ی اجتماعی، شبکه های اجتماعی
|
  • Determining the Psychometric Properties and Measurement Invariance of the Perceived Responsiveness and Insensitivity Scale
    Balal Izanloo, Manouchehr Rezaee *, Naser Abbasi Page 1

    The purpose of the present study was to translate and examine the factor structure, invariance, validity and internal consistency of the Perceived Responsiveness and Insensitivity (PRI) scale among Iranian samples. The statistical population of the present study was the married teachers of Zanjan province in 2022 and 429 teachers participated in this research in total through convenience sampling. Descriptive statistics and MAP test, parallel analysis, exploratory graph analysis, bootstrap analysis, graded response model and confirmatory factor analysis were used for data analysis. The findings demonstrated that the factor structure of PRI in Iranian society is similar to the study of Crasta et al. (2021); that is, PRI had a bidimensional structure. The fit indices of the scale and factor load of the items were optimal both by gender and in the whole sample. The findings related to the gender invariance of the scale in different models also indicated that the meaning of the items is the same for men and women. Analyzes based on Item-Response theory showed that the items derived for the PRI short form in this research were the same as the short form extracted from Crasta et al.'s (2021) study. Alpha statistic, composite reliability, AVE index and discriminant validity of PRI scale were also optimum. The findings related to the convergent and divergent validity also indicated the significant association of PRI with other studied variables in the present research. In general, the PRI scale showed optimized psychometric properties which indicated its applicability in the Iranian society and its consistency with the cultural norms of the country. However, in the present study there was a possibility of weak discriminant validity of the two constructs in this scale especially for the group of women which is recommended to be investigated in future studies with a larger sample size.

    Keywords: Responsiveness, Validation, item-response theory, Exploratory Graph Analysis, invariance
  • Psychometric properties of the Ethical Values Assessment Questionnaire (EVA) in Iranian students
    Fateme Asl Dehghan, Hamid Rezaeian Faraji * Page 2

    Values are guide for attitudes in life and are the main motivators of behavior. The aim of this study was to investigate the psychometric properties of the Persian version of the Ethical Values questionnaire. In this study, 300 Iranian students participated through an online call. The instruments were the Persian version of the Ethical Values Assessment questionnaire (Padilla & Jensen., 2016), Flourishing scale (Diner, 2010) and Professional Ethics (Cadozier, 2002). The results of face, content and structure validity analysis showed the optimal validity of the scale. Findings from factor analysis confirmed the 3D factors of the scale. The model fit indices were in good condition. Cronbach's alpha coefficient for the whole scale was 0.85 and for the dimensions of autonomy, Community and divinity were 0.77, 0.65 and 0.91, respectively. The convergence of the ethical values score with the professional ethics and flourishing score was confirmed. Based on the findings, the psychometric properties of the Ethical Values Scale in Iranian society are appropriate and its use in psychometric evaluations and research is recommended.

    Keywords: ethical values, factor analysis, Psychometrics, Scale
  • Examining the psychometric properties of the Parenting Stress Scale in mothers of autistic children
    Marziyeh Karimi, SADEGH NASRI *, Fatemeh Ghaemi Page 3

    Parental stress has significant negative effects on the physical and mental health of parents of children with autism. The aim of the research was to investigate the psychometric properties of the parenting stress scale in mothers of children with autism. The survey research method and the statistical population of mothers with a child with autism spectrum disorder in Tehran in the spring of 2022. The statistical sample was 276 mothers of children with autism who were selected in an available manner. The tools used to measure autism parenting stress scales were Petrosvan and Miles (2009) and resilience of Conner and Davidson (2003). Descriptive and inferential statistics as well as confirmatory factor analysis were used for data analysis. SPSS version 25 and Smart PLS version 3.2 software were also used. The findings showed that the Cronbach's alpha value of the autism parenting stress scale is equal to 0.953 and for the four components of the child's behaviors and communication, care stress, supporting the child's needs and personal and family life, the reliability coefficients are between 0.76 and 0.92. Composite reliability was obtained for the whole scale of 0.962 and for the components between 0.86 and 0.93. The face and content validity of the scale was confirmed by the opinions of parents and experts. Criterion validity using resilience scale has been equally acceptable. Confirmatory factor analysis showed that while the scale has favorable convergent and divergent validity, the four-factor model was confirmed. Considering the appropriate reliability and validity, it is recommended to clinical experts and researchers to use the mentioned scale to measure the parenting stress of mothers.

    Keywords: Parenting stress scale, Autism, reliability, validity, Confirmatory Factor Analysis
  • Psychometric properties of Persian Version of Academic Emotion Regulation Questionnaire
    Fatemeh Zadehmohamadi *, Ali Fathi-Ashtiani Page 4

    Academic environments are characterized by high levels of emotion. In an emotion-driven environment where emotions are related to other factors affecting academic performance, emotion regulation is essential. Therefore, it is essential to develop an instrument to evaluate emotion regulation strategies for students to employ in academic environment; hence, this study aims to analyze the psychometric features and factor structure of Persian version of Academic Emotion Regulation Questionnaire (AERQ) to evaluate emotion regulation strategies of university students. This study was descriptive and correlational studies. The research method was descriptive of correlation type. The statistical population consisted of all university students of Tehran universities. A total of 250 university students were selected as sample members by available sampling method. The Academic Emotion Regulation Questionnaire (Burić et al., 2016) was implemented along with the Achievement Goal Questionnaire-Revised (Elliot & Murayama, 2008). After excluding incomplete questionnaires and outliers 219 questionnaires remained. The questionnaire reliability was measured through Cronbach’s alpha for internal consistency and the retest method. The confirmatory factor analysis and criterion validity were employed to analyze the questionnaire validity and standard scores for each range of scores were reported. All eight components of the original version were confirmed in the factor analysis. In the criterion validity, the variance explained by AERQ components was significant. Consisting of 37 items and 8 components, the Persian version of the AERQ has acceptable reliability and validity and can be utilized for research purposes.

    Keywords: psychometric properties, Academic, Emotion, Regulation, university students
  • Application of two-parameter Nested Logit model in identifying the source of DIF in multiple-choice items.
    Hassan Moshtaghian Abarghouei *, Mohammad Reza Flasafi Nejad, Noor Ali Farrokhi Page 5

    Identifying distractors as sources of Differential Item Functioning(DIF) in polytomous items has great importance to designers and analysts. Although DIF is one of the common methods for examining the measurement invariance, It is accompanied by challenges and limitations, especially in multiple-choice items. The purpose of this study was to assess the performance of the Nested logit Model(NLM) for detecting Differential Distractor Functioning(DDF) by using experimental (simulated data) and descriptive-analytical (real data) methods. Six items were simulated under different conditions of difficulty and slope, ability distribution, presence or absence of DIF/DDF, and DIF/DDF magnitude, with a sample size of 2000 and 50 replicates. The data of the Math Entrance Exam (D-form,2018), with a random sample of 2000 men and women constituted the real data. Based on the results of the simulation analysis: The NLM revealed 88% of DIF and 97% of DDF, on average. the Type I error rates is very close to the theoretically expected values, although it showed some inflation in unequal distribution conditions. according to the findings, the detection rate was influenced by the item parameters(difficulty and slope) and the DIF or DDF levels. Based on real data analysis, 2 items represented both DIF(Large and Medium) and DDF (Partial to Moderate) simultaneously, whereas in the NRM approach, 11 items detected as DIF/DDF; so, as expected the approaches based on “divided by distractor” strategy, fewer items were detected as DIF/DDF. The NLM while separating the DDF from the DIF test, allows for a clear evaluation of whether the distractor may be responsible for DIF. Since high-stakes tests have a special role in selection and DIF and DDF analyzes have a special place in determining the validity and measurement invariance of these exam items, it is recommended to screen the bias items, DIF/DDF comprehensive analyzes based on NLM be used.

    Keywords: differential item functioning, differential distractor functioning, Two-Parameter Nested Logist model, Simulation Studies”
  • Development and validation of the Social Media Sites Addiction Scale in Iran (SMSAS-IR)
    Mohammad Bagher Saberizafarghandi, Farid Ahmadrad *, Mohsen Jadidi, Samane Alsadat Sarkeshikian, Fatemeh Karimkhani Page 6

    The lack of a tool to measure social media addiction has hindered the further development of the research field because there are few valid tools to measure this issue, and none of them have been approved in the Persian language. The general purpose of the present study was to construct and standardize the scale of social media networks. In the present study, the combined research method and mixed exploratory design were used as research strategy; The research method was used in the qualitative part, foundational data theory with the Strauss-Corbin systematic approach, and in the quantitative part, the correlational research method of the structural equations type was used. In the qualitative section, the statistical population included families referring to the family court of Tehran province, 32 of whom were purposefully selected and interviewed, and in the quantitative section, it included families living in Tehran province, and in the end, 413 people were selected by sampling method. Several stages were selected. In the analysis of the findings, 89 items were extracted and after checking the face validity, content validity and factor structure, 45 items were confirmed. Finally, the constructed questionnaire included 7 factors, which explains 65.64 percent of the variance. (first factor 23.06%, second factor 12%, third factor 7.16%, fourth factor 6.19%, fifth factor 5.85%, sixth factor 5.46% and seventh factor 5.20%) which indicates Validity of the questionnaire. . The results showed that the constructed scale can be used to assess social media addiction in both clinical and non-clinical settings. In addition, this tool examines the variables that are not examined in the famous scales of addiction to specific virtual platforms.

    Keywords: Development, Validation, Addiction to social media sites, Social sites