فهرست مطالب

پیکره - پیاپی 33 (پاییز 1402)

نشریه پیکره
پیاپی 33 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد افروغ *، بیتا بهرامی قصر صفحات 1-20

    بیان مسیله: 

    قالی لیلیان از برندهای مهم قالی ایران و خمین در دوران قاجار است که از پژوهش و معرفی محروم مانده است. امروزه اثری از قالی های معروف لیلیان در بازارهای داخل یافت نمی شود و طرح مشهور ریحان در خمین نیز به صورت محدود بافته می شود. از این رو، در پژوهش حاضر به مطالعه و بررسی دو قالی لیلیان و ریحان از منطقه خمین پرداخته می شود. بنابراین پرسش مطرح شده در پژوهش حاضر این است که ساختار شکلی و زیباشناختی قالی لیلیان و ریحان چگونه است؟

    هدف

     هدف پژوهش حاضرتحلیل طرح های لیلیان و به طور استثنا طرح ریحان، ازحیث شاخص های فنی و ویژگی های زیباشناختی، به منظور شناسایی بهتر این دونوع قالی است.

    روش پژوهش: 

    رویکرد پژوهش حاضر کیفی و از نوع توصیفی- تحلیلی است. شیوه گردآوری داده ها کتابخانه ای و از پایگاه های اطلاعاتی معتبر است.

    یافته ها

     یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که قالی لیلیان اغلب بدون لچک و ترنج و شامل ساختاری منحصربه فرد، متفاوت و متشکل از گل و بوته ها و گل دسته های محرابی و هلالی گون و نیز گلدان های متقارن و وارونه است و معمولا گل دسته یا گل بوته ای جایگزین فضای لچک ها شده است. در برخی موارد نیز طرح های لچک و ترنج و ماهی درهم نیز در این نمونه ها دیده می شود. قالی لیلیان شامل نقوش گیاهی است و عاری از نقوش جانوری (حیوانی و پرندگان) و انسانی است. همچنین طرح بند ریحان از طرح های روستای ریحان است که دو نقشمایه مهم بند که ملهم از بند (سد= اسل، استل، استخر) بوده و نقشمایه بزکوهی که بازتابی از نقوش بزکوهی در سنگ نگاره های باستانی منطقه تیمره است از آرایه های مهم این طرح است.

    کلیدواژگان: لیلیان، ریحان، قالی، طرح، رنگ
  • آرمان داوودی آب کنار، شمس الملوک مصطفوی * صفحات 21-35

    بیان مسیله: 

    هرچند بیش از نیم قرن از ظهور جنبش سقاخانه در هنر نوگرای ایران می گذرد، ولی هنوز به عنوان شاخص نوسنت گرایی موجب بحث و اختلاف نظر در محافل هنری است. هنرمندان جنبش سقاخانه از نقوش آیینی و نمادهای هنر عامیانه و میراث هنری گذشته و به طور اخص نشانگان دیداری خوشنویسی اصیل ایرانی و جنبه های فرمالیستی حروف الفبا بهره گرفته اند. مسیله ای که در این پژوهش مورد توجه است؛ جریان شناسی، سیر تکامل تاریخی و نیز تحلیل زبان بصری آثار تحت تاثیر خوشنویسی سنتی هنرمندان سقاخانه است.

    هدف

     مطالعه تطبیقی آثار هنرمندان شاخص جنبش سقاخانه متاثر از خوشنویسی سنتی و آثار قدما در روندی تاریخی (از دوره قاجار تا نیمه دهه پنجاه شمسی) از منظر سبک و روش اجرا و توجه به ارزش های بصری خط هدف این پژوهش است.

    روش پژوهش: 

    برای دستیابی به نتیجه مطلوب از روش تحلیلی-تاریخی استفاده شده است. جمع آوری اطلاعات، تصاویر و مستندات و راستی آزمایی اصالت آثار هنرمندان سقاخانه و نیز آثار قدما از طریق مراجعه به منابعی چون موزه ها و مجموعه های خصوصی و نیز چند وبگاه رسمی انجام شده است. جامعه آماری مورد مطالعه هنرمندان خوشنویس دوره قاجار و هنرمندان جنبش سقاخانه در حوزه هنرهای تجسمی است.

    یافته ها

     برخی از هنرمندان شاخص و سردمداران جنبش سقاخانه ضمن مطالعه بصری عناصر خوشنویسی سنتی و روش نگارش خط (به طور اخص قطعات خوشنویسی قدما در عصر قاجار) به آفرینش آثاری ملهم از این شیوه های نوشتاری پرداخته اند. این فرآیند با رویکردی فرم گرایانه و در تقابل با ماموریت سنتی خط صورت گرفته و نشانه هایی بارز از انتزاع در این آثار مشهود است. آثار این گروه از هنرمندان در عین دارا بودن هویتی مستقل به نوعی امتداد تجربیات خوشنویسان عهد قاجار تلقی می شود. عبور از سنت به مدرنیته در روند خلق خط نگاره های جنبش سقاخانه تحولی مهم در تاریخ هنر نوگرای ایران به شمار می رود.

    کلیدواژگان: جنبش سقاخانه، خوشنویسی سنتی، خوشنویسی قاجار، هنرنوگرای ایران
  • ناصر ساداتی *، محمد مهرنیا، حسین العویدی صفحات 36-50
    بیان مسیله

     با روی کار آمدن عباسیان، پایتخت از دمشق به بغداد (نزدیک تیسفون پایتخت ساسانی) تغییر مکان داد و به دلیل حمایت سیاسی ایرانیان از عباسیان و نزدیکی جغرافیایی دو پایتخت عباسی و ساسانی، ویژگی های هنر ایرانی بر دیدگاه های زیبایی شناختی عباسی تاثیر گذاشت. از طرفی، قلمروی اسلامی در دوران عباسیان بسیاری از مناطق مسیحی نشین کلیسای شرق را نیز دربر می گرفت. با ورود رجل سیاسی مسیحی به دربار عباسیان، نگاره های خلفای عباسی، در کنار رجل سیاسی مسیحی در قصرهای سلطنتی عباسیان رخ نمود و در این دوره شاهد تلفیق های آغازین اسلام در نقوش آثار هنری اسلامی- مسیحی هستیم. ازجمله بروز و تجلی تقدس مذهبی در آثار هنری این دوره، وجود هاله دور سر اشخاص در مکتب بغداد است. پرسش اصلی پژوهش حاضر، در خصوص نحوه هاله بخشی به افراد در تصاویر و آثار دوره عباسی است و اینکه هنرمند با چه رویکردی افراد را صاحب هاله کرده است؟

    هدف

     دستیابی به نحوه بازنمایی انواع هاله و به تبع آن، شناسایی انواع تقدس یا برتری سیاسی، مذهبی و مشاغل نزد خلفای عباسی، از اهداف اصلی این پژوهش است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر کیفی و مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی است. روش جمع آوری نمونه ها مبتنی بر اطلاعات کتابخانه ای است. نمونه های مورد مطالعه از بین کتب مصور مکتب بغداد دوره عباسی انتخاب شده است.

    یافته ها

     با استناد به نمونه های مطالعه شده، و علی رغم این تصور که هاله دور سر، مختص افراد صاحب منصب و دارای قدرت سیاسی یا صرفا مذهبی است، هنرمند دوره عباسی با ترسیم هاله، به طبقه بندی افراد ازجمله حاکم، مبادرت ورزیده و آنان را در گروه های علمی، مذهبی، سیاسی و اجتماعی طبقه بندی کرده و جهت برجسته کردن هرکدام از افراد شاخص در زمینه های مذکور، آنان را با هاله های گوناگون محدود و مصور کرده است. به این ترتیب، افراد به واسطه جایگاه، موقعیت اجتماعی و مشاغل خود دارای هاله گردیده اند.

    کلیدواژگان: هاله نور، مکتب بغداد، عصر عباسی، نگارگری، قداست مشاغل
  • حسن رزمخواه *، افسانه ناظری، مهدی حسینی، اصغر جوانی، سید مهدی امام جمعه صفحات 51-66

    بیان مسیله: 

    ملاصدرا در مولفه های فلسفی خود به گونه ای به بیان زیبایی پرداخته که تاثیر این تفکرات در آثار هنری عصر صفوی به خصوص در «مکتب نقاشی اصفهان» بازتاب یافته است. مهمترین جریان هنری این مکتب را رضا عباسی و شاگردانش شکل دادند که در آثارشان نقشمایه ها و موضوعاتی در ارتباط با جهان پیرامون و جامعه فرهنگی- هنری آن زمان دیده می شود و به لحاظ کاربست عناصر بصری و همچنین محتوا با مولفه های فلسفی- عرفانی ملاصدرا به ویژه در آرای مرتبط با زیبایی و عشق مطابقت دارد. نگاره ها و مرقعات قطعی و منتسب به رضا عباسی و پیروانش جامعه آماری پژوهش حاضر را تشکیل می دهند که جهت ارزیابی چگونگی ظهور مولفه های «فلسفی ملاصدرا» در آثار نقاشی مکتب اصفهان مورد مطالعه قرار می گیرند. سوال پژوهش این است که چه ارتباطی بین مولفه های ملاصدرا در باب زیبایی با نقاشی مکتب اصفهان با تمرکز بر آثار نقاشی مکتب اصفهان وجود دارد؟

    هدف

     کشف زیبایی های نهفته در آثار مصور مکتب نقاشی اصفهان و انطباق آ ن ها با آرای ملاصدرا در باب زیبایی هدف پژوهش حاضر است.

    روش پژوهش:

    روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی با رویکرد تطبیقی است و روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی است. جامعه آماری شامل منتخبی از ممتازترین نگاره ها و مرقعات مکتب اصفهان است که توسط رضا عباسی و شاگردانش خلق شده اند.

    یافته ها

     داده های به دست آمده مبین آن است که عناصر به کار رفته در نگاره ها و مرقعات منسوب به رضا عباسی و شاگردانش بازتاب زیبایی به دو صورت صوری و محتوایی هستند که در مولفه های فلسفی عرفانی ملاصدرا قابل ردیابی است. در این آثار، زیبایی های ظاهری و باطنی که بعضی به گونه رمز و نماد به نمایش درآمده اند، نشان دهنده وضعیت فرهنگی- اجتماعی روزگار صفوی و تفکرات فلسفی- عرفانی آن زمان است. به بیان دیگر، آثار رضا عباسی و شاگردانش، به عنوان نمونه شاخص و برجسته ای از آثار نقاشی مکتب اصفهان، با مولفه های ملاصدرا در باب زیبایی ارتباط دارند.

    کلیدواژگان: فلسفه ملاصدرا، مکتب نقاشی اصفهان، رضا عباسی، عشق و زیبایی، زیبایی های محتوایی و صوری
  • سجاد فطرتی *، شهریار شکرپور صفحات 67-85

    بیان مسیله: 

    رنگ به عنوان یکی از عناصر مهم بصری بیشتر مورد توجه هنرمندان مکتب دوره صفوی بوده است. حضور متعدد نقش زن در «شاهنامه طهماسبی» نشان از جایگاه والای زنان در این دوره دارد. از این رو با استعانت از رویکرد روانشناسی رنگ ماکس لوشر می توان به مطالعه لباس زنان در «شاهنامه طهماسبی» اقدام کرد. پژوهش فوق درصدد پاسخ گویی به این پرسش ها صورت گرفته است: براساس نظریه «روانشناسی رنگ ماکس لوشر» هنرمند از چه رابطه ای برای ترسیم لباس زنان «شاهنامه طهماسبی» استفاده کرده است؟ و نیز هنرمند بیشتر تحت تاثیر کدام یک از رنگ های سرد یا گرم قرار داشته است؟

    هدف

     شناخت اندیشه های روانی هنرمند صفوی در ترسیم رنگ لباس زنان «شاهنامه طهماسبی» براساس نظریه روانشناسی رنگ ماکس لوشر هدف پژوهش حاضر است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از نوع کیفی و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و با ابزار فیش برداری و تصویرخوانی و جداول، از طریق تحلیل داده ها،  صورت گرفته است. روش نمونه گیری پژوهش هدفمند و به جهت تعدد حضور پیکره های زنان، از بین 258 نگاره «شاهنامه طهماسبی»، 2 نگاره برای مطالعه با نظریه مذکور انتخاب شده است.

    یافته ها

     هنرمند عصر صفوی از دید روانشناسی رنگ ماکس لوشر در بکارگیری عنصر رنگ برای لباس زنان از رابطه تعادل بین رنگ های سرد و گرم استفاده کرده است که به عبارت دیگر از هر دو گروه رنگی سرد و گرم برای رنگ آمیزی لباس زنان بهره جسته است. نگاره های مورد پژوهش در ارتباط با نظریه حاضر از لحاظ تعدد رنگی و به کاربردن رنگ ها نسبت رنگ های سرد به رنگ های گرم بیشتر است و این بیانگر آن است که هنرمند این دوره بیشتر تحت تاثیر رنگ های سرد(آبی، سبز) قرار داشته است. مطابق با نظریه مذکور از رنگ خاکستری که یک رنگ خنثی محسوب می شود برای لباس زنان استفاده نشده است و همچنین برای نشان دادن جایگاه زنان از منسوجات بهره گرفته شده است.

    کلیدواژگان: روانشناسی رنگ، لباس زنان، شاهنامه طهماسبی، ماکس لوشر
  • بهنام حاجی وندی * صفحات 86-106

     بیان مسیله: 

    نقوش قالی به مانند سایر نقوش سرشار از رمز و راز و پیچیدگی ساختاری و معانی نمادین است. برخی از این نقوش در طول زمان تغییرکرده و برخی از آن ها در بستر اقلیم، فرهنگ یا جوامع با فرهنگ خاص در طول تاریخ دوام آورده و ماندگارشده و هم اکنون هم به خاستگاه خود متصلند با توجه به آنچه گفته شد، علل ماندگاری و استمرار این نقوش در طول دوره های تاریخی در بستر و زمینه ها سوالی است که با مطالعه موردی قالی های عشایری منطقه بهرام گور نیریز و قشقایی استان فارس به آن پاسخ داده می شود.

    هدف

      شناخت دلایل استمرار نقوش قالی های عشایری در دوره های مختلف تاریخی هدف این پژوهش است.

    روش پژوهش: 

    رویکرد این پژوهش کیفی است که با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و میدانی و همچنین شواهد بصری به شیوه تحلیلی تاریخی، یافته های آن ارایه می شود.

    یافته ها

     یکی از عوامل موثر در تغییر و تحولات هنری تغییرات اجتماعی و سبک زندگی است. با وجود مستقل بودن جامعه عشایری از جوامع شهری در طی قرون متمادی، احتیاج جامعه شهری به قالی های عشایری باعث دخل و تصرف گاه به گاه در نقش پردازی برخی از قالی های عشایری در طول تاریخ شده و علت دیگر تغییرات در نقوش تبادلات و ارتباطات یا برخوردهای فرهنگی بوده است. اما ثبات امکانات مادی و عدم تغییر نحوه زندگی جامعه عشایری در طی قرن های متمادی موجب شده تا برخی از نقوش قالی جامعه عشایری در طول دوره های تاریخی، با ثبات متداوم تر باشد.

    کلیدواژگان: قالی ذهنی باف، نقشمایه، جامعه عشایری، جامعه شهری، هنر عوام، هنرخواص
|
  • Mohammad Afrough *, Bita Bahramighasr Pages 1-20

    Problem Definition: 

    The Lilian carpet is one of the important carpet brands of Iran and Khomeyn in the Qajar era, about which there has been little research to date. Actually, no trace of the popular Lilian carpets can be found in the domestic markets of Iran, and the popular Reyhan design is woven in a limited number in Khomeyn. Having this in mind, the present study seeks to investigate the two Lilian and Reyhan carpets from Khomeyn, Iran. The research question is: "What are the technical and aesthetic dimensions (structure, design, and color) of Lilian and Reyhan carpets?"

    Objective

     This study aims to analyze Lilian and Reyhan designs in terms of technical indicators and aesthetic features for better identification of these carpets.

    Research Method

     This is a qualitative, developmental, and descriptive-analytical study. Data were collected using the desk-based method as well as through searches on reliable websites.

    Results

     The findings of this study show that Lilian carpets are often woven without medallions and corners with a unique structure comprising flowers and bushes, altar- and crescent-shaped wreaths as well as symmetrical and upside-down vases, and usually a wreath or a flower bush has replaced the space of the corner. Medallion-Corner and In-and-Out-Fish designs are also seen in these carpets. Lilian carpets contain plant motifs, but they have no animal (bird and non-bird) or human motifs. However, the Band-e Reyhan (Reyhan Dam) design is one design of Reyhan village with two important motifs, namely the important motif of the dam (pool) and the ibex motif, which reflects the ibex motifs found in the ancient petroglyphs of Teymareh region.

    Keywords: Lilian, Reyhan, Carpet, Design, Color
  • Arman Davoudi Abkenar, Shams ol Molouk Mostafavi * Pages 21-35

    Problem Definition: 

    Although more than half a century has passed since the emergence of the Saqqakhaneh movement in Iranian modern art, it is still a subject of debate and disagreement as a symbol of modernism. Saqqakhaneh artists have drawn on ritualistic patterns, folk art symbols, and the artistic heritage of the past, particularly the visual elements of traditional Iranian calligraphy and formalistic aspects of the alphabet. This research focuses on the historical analysis, evolution, and visual language of works influenced by the calligraphy of Saqqakhaneh artists.

    Objective

      The present study aims to conduct a comparative study of the artworks of prominent Saqqakhaneh artists influenced by traditional calligraphy and ancient works in a historical context (from the Qajar period to the mid-1950s) in terms of style, execution method, and attention to the visual values of the script.

    Research Method

     An analytical-historical method has been employed to achieve the desired results. Data collection, images, and documents, as well as the verification of the authenticity of Saqqakhaneh artists' works and ancient works, have been conducted by referring to sources such as museums, private collections, and several official websites. The statistical population of the study includes calligraphers from the Qajar period and Saqqakhaneh artists in visual arts.

    Results

      Some prominent artists and leaders of the Saqqakhaneh movement have created works inspired by traditional calligraphy and the script writing method (specifically calligraphic pieces from the Qajar era). This process, conducted with a formalistic approach and in contrast to the traditional mission of calligraphy, exhibits prominent features of abstraction in these works. The works of this group of artists, while possessing an independent identity, are considered an extension of the experiences of calligraphers during the Qajar era. The transition from tradition to modernity in the process of creating calligraphic designs in the Saqqakhaneh movement is a significant transformation in the history of Iranian modern art.

    Keywords: Saqqakhaneh Movement, Traditional Calligraphy, Qajar Calligraphy, Iranian Modern Art
  • Naser Sadati *, Mohammad Mehrnia, Hossien Aloveidi Pages 36-50

    Problem Definition: 

    When the Abbasids came to power, the capital was moved from Damascus to Baghdad (near Tisphon, the Sassanid capital), and due to the political support of the Iranians to the Abbasids and the geographical proximity of the two capitals, the characteristics of Iranian art influenced the Abbasid aesthetic views. On the other hand, the Islamic territory during the Abbasid era also included many Christian areas of the Eastern Church. With the arrival of the Christian politician to the Abbasid court, the images of the Abbasid caliphs appeared next to the Christian politicians in the royal palaces of the Abbasids, and in this period we witness the initial integration of Islam in the motifs of Islamic-Christian artworks. Regarding the emergence and manifestation of religious sanctity in the artworks of this period, a halo around the heads of individuals in the Baghdad school is prominent. The key question of the current research is: “How to assign a halo to people in the pictures and artworks of the Abbasid period, and with what approach did the artists design the halo around people”?

    Objective

     The present research aims to find the way of representing the halo and, accordingly, identifying the sanctity or political, religious, and business superiority among the Abbasid caliphs.

    Research Method

     The current research is qualitative and is conducted based on the descriptive-analytical method. The method of collecting samples is based on the library data. The studied samples are selected from the illustrated books of the Baghdad School of the Abbasid period.

    Results

      The result of the present research, based on the studied samples, shows that although the halo around the head is reserved for people who hold positions and have political or religious power, by drawing the halo, the artist of the Abbasid period attempted to categorize people, including the ruler, and classified them into scientific, religious, political, and social groups. Moreover, to highlight each of the prominent people in the mentioned fields, the artist has limited and illustrated them with a different halo. Accordingly, people have a halo due to their status, social position, and jobs.

    Keywords: Halo of light, Baghdad School, Abbasid Era, Painting, Sanctity of Jobs
  • Hassan Razmkhah *, Afsaneh Nazeri, Mehdi Hosseini, Azghar Javani, Seyed Mahdi Emam Jomea Pages 51-66

    Problem Definition: 

    In his philosophical components, Mulla Sadra expressed elegance in such a way that the influence of these thoughts was reflected in the artworks of the Safavid era, especially in the "Isfahan Painting School". The most important artistic trend of this school was formed by Reza Abbasi and his students; in their works, motifs and topics related to the surrounding world and the cultural-artistic society of that time can be seen. In terms of the use of visual elements as well as the content, it corresponds to the philosophical-mystical components of Mulla Sadra, especially in the viewpoints related to beauty and love. The paintings and Muraqqa pieces attributed to Reza Abbasi and his followers form the statistical community of the present research, which are studied to evaluate how the "philosophical components of Mulla Sadra" appear in the paintings of the Isfahan school. The question of the research is: "What is the relationship between the philosophical components of Mulla Sadra and Isfahan school painting in terms of elegance by focusing on Isfahan school painting works"?

    Objective

     The present study aims to discover the elegance hidden in the illustrated works of the Isfahan school of painting and to match them with Mulla Sadra's views on beauty.

    Research Method

     This study applies a descriptive-analytical method with a comparative approach, which was done by collecting library-documentary data. The statistical population includes a selection of the most distinguished paintings and Muraqqas of the Isfahan school, which were created by Reza Abbasi and his students.

    Results

    The obtained data shows the elements used in the paintings and Muraqqas attributed to Reza Abbasi and his students are a reflection of elegance in both form and content, which can be traced to the mystical philosophical components of Mulla Sadra. In these works, the external and internal beauties, some of which are shown as codes and symbols, show the social-cultural situation of the Safavid period and the philosophical-mystical thoughts of that time. In other words, the works of Reza Abbasi and his students, as an outstanding example of the Isfahan school of painting, are related to the components of Mullah Sadra in terms of elegance.

    Keywords: Mulla Sadra's Philosophy, Isfahan School of Painting, Reza Abbasi, Love, Beauty, Content, Form Elegance
  • Sajjad Fetrati *, Shahriar Shekarpour Pages 67-85

    Problem Definition: 

    Color, as one of the important visual elements, has been the Safavid school artists’ focus. The numerous presence of women motifs in «Tahmasap Shahnameh» shows the high status of women in this period. Therefore, utilizing Max Loescher's approach to color psychology, we can study women's clothes in «Tahmasap Shahnameh». The present research is trying to answer these questions: According to Max Loescher's «color psychology» theory, what relationship did the artist use to draw women's clothes in «Tahmasp Shahnameh»? and “Which of the cold or warm colors has the artist been more influenced by”?

    Objective

     This research aims to identify the psychological ideas of the Safavid artist in drawing the color of women's clothes in «Tahmasp Shahnameh» based on Max Loescher's theory of color psychology.

    Research Method

     This research is qualitative and its method is descriptive-analytical. The data collection has been done using a library-based approach and through note-taking and reading images and tables as well as data analysis. The sampling method has been purposeful and due to the frequent presence of female figures, among the 258 paintings of «Tahmasp Shahnameh», 2 paintings have been selected for study using the mentioned theory.

    Results

     According to Max Loescher's color psychology, the artist of the Safavid era used the relationship of balance between cold and warm colors in using the element of color for women's clothes; in other words, he used both cold and warm color groups to color women's clothes. Regarding the current theory, the researched paintings are more colorful than warm colors in terms of color variety and the use of colors, and this shows that the artist of this period was more influenced by cold colors (blue, green). According to the mentioned theory, gray color, which is considered a neutral color, was not used for women's clothes, and textiles were also used to show the status of women.

    Keywords: Color Psychology, Women's Clothing, Tahmasp Shahnameh, Max Loescher
  • Behnam Hajivandi * Pages 86-106

    Problem Definition:

    Carpet motifs, like other motifs, are full of mystery, structural complexity, and symbolic meanings. Some of these motifs have changed over time, and some of them have survived in climate, culture, or societies with a specific culture throughout history and are still connected to their origins. According to what has been said, the reason for the permanence and continuity of these motifs during historical periods in various contexts is a question that will be answered by a case study of nomadic carpets in Bahram Gur of Neyriz and Qashqai regions in Fars province.

    Objective

    This research aims to recognize the reasons for the continuity of nomadic carpet patterns in different historical periods.

    Research Method

     The approach of this research is qualitative, and its findings are presented using library and field sources as well as visual evidence in a historical analytical way.

    Results

     Social and lifestyle alterations are one effective factor in artistic changes. Despite the independence of nomadic societies from urban societies for many centuries, the need for urban societies for nomadic carpets has caused occasional interference in the motifs of some nomadic carpets throughout history. The other reason for motif alterations has been various exchanges and communication or cultural encounters; however, the stability of the material facilities and no change in the lifestyle of the nomadic community over many centuries has caused some of the carpet motifs of the nomadic community to be more stable throughout the historical periods.

    Keywords: Mentally-Woven Carpets, Motif, Nomadic Society, Urban Society, Public Art, Private Art