فهرست مطالب

مطالعات ساختار و کارکرد شهری - پیاپی 37 (زمستان 1402)

نشریه مطالعات ساختار و کارکرد شهری
پیاپی 37 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه الهقلی تبار نشلی، عیسی پیری*، غلامحسن جعفری، عامر نیک پور، مریم حاجی زاده صفحات 7-37

    وجود امکانات و زیرساخت های مختلف در شهرها موجب شده است تا بسیاری از روستاییان محل زندگی خود را ترک و به شهرها مهاجرت کنند. این درحالی است که گرانی قیمت زمین و مسکن مهاجران تازه وارد را مجبور می کند تا به دور از چشم مسوولان و بدون اخذ مجوز از دستگاه های متولی، به ساخت سرپناه در حاشیه شهرها اقدام کنند که به تبع آن مشکلات زیادی را برای مسوولان درزمینه خدمات رسانی و همچنین برای حاشیه نشینان به وجود می آورد. این پژوهش با روش فراتحلیل)روشی سیستماتیک برای نیل به این اهداف با تحلیل آماری یافته های کمی حاصل از مطالعات مربوط به یک مساله پژوهشی است (و با هدف شناسایی و دسته بندی مقالات پژوهشی نوشته شده در حوزه حاشیه نشینی در مجلات علمی- پژوهشی در داخل ایران نگارش شده است؛ به طوری که پس از جست وجو و شناسایی مقالاتی که طی سال های اخیر مستقیما به موضوع یادشده پرداخته اند، بافهم رویکردها و ماهیت آن ها، به بررسی ساختار مقالات شامل روش شناسی، شاخص ها، نمونه گیری، روش های جمع آوری و تحلیل داده ها و نتایج به دست آمده پرداختیم تا جنبه های مثبت و منفی را واکاوی کنیم. در چهارچوب این روش، در ابتدا واژه اسکان غیررسمی و سایر واژگان نزدیک به آن از نظر معنایی مانند آلونک نشینی، حاشیه نشنی و سکونتگاه های غیرقانونی در کتابخانه ها، مراکز و بانک های علمی فارسی مورد جست وجو قرار گرفتند و مرتبط ترین مطالعات با اهداف تحقیق انتخاب شدند. معیارهای ورود مطالعات شامل انجام پژوهش در کشور ایران، انتشار مطالعه به زبان فارسی و تمام متن بودن آن ها بود. نتیجه پژوهش ها حاکی از آن است که همه مقالات نوعی نظریه آزمایی بوده و منجر به نظریه سازی نشده است. هرچند که برخی از پژوهش ها، الگوها و پیشنهادهای بسیار خوب و تازه ای را ارایه داده اند، باتوجه به ماهیت پژوهش ها نمی توان آنها را در رده پژوهش های بنیادی و نظریه ساز قرار داد.

    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، فراتحلیل، بابل
  • شادی شکری یزدان آباد، سمانه جلیلی صدرآباد* صفحات 39-62

    طرح مساله: 

    رشد شتابان کلان شهرها در جهان، باعث افزایش جمعیت و تمایل به استفاده هرچه بیشتر از خودروها شده است. کلان شهر تهران نیز از این امر مستثنا نیست. استفاده و ترویج دوچرخه سواری به عنوان یکی از پاک ترین شیوه های حمل ونقلی همواره مورد توجه بوده است که موانع و عوامل زیادی بر این موضوع اثرگذار بوده است.

    هدف

      هدف از پژوهش پیش رو بررسی عوامل موثر بر میزان رضایتمندی از مسیرهای دوچرخه در شهر تهران براساس نظرات و ترجیحات شهروندان است که از این مسیرها استفاده می کنند.

    روش

      پژوهش به لحاظ نوع کاربردی و با روش ترکیبی  (کمی-کیفی) انجام شده است. پس از استخراج شاخص ها از طریق مرور منابع، تعداد 138 پرسش نامه توسط شهروندان تهرانی که از این مسیرها استفاده می کنند، تکمیل شده است. روش تحلیل عاملی جهت استخراج عوامل و رگرسیون چند متغیره جهت بررسی میزان همبستگی بین رضایت شهروندان از مسیرهای دوچرخه و عوامل ذکرشده، به کار گرفته شده است.

    یافته ها

      پس از 44 چرخش واریماکس در مجموع تعداد 14 عامل با واریانس تجمعی بالاتر از 60 درصد استخراج شده است. 2 عامل از عوامل فوق تنها دربرگیرنده یک شاخص بوده است و حذف شده و میان 12 عامل باقی مانده به عنوان متغیر مستقل و میزان رضایت شهروندان به عنوان متغیر وابسته. رگرسیون چندمتغیره برقرار شده است.

    نتایج

    میان رضایت شهروندان و عوامل وضعیت مسیر، عوامل بصری، تاسیسات و تجهیزات، عوامل نهادی، وضعیت ساماندهی، عوامل اجتماعی، مدیریت و برنامه ریزی ترافیک و عوامل زمانی ارتباط مستقیم و معناداری برقرار است، به گونه ای که با افزایش یکی دیگری نیز افزایش می یابد. بنابراین پیشنهاد می شود مدیران، برنامه ریزان، طراحان و تمامی عوامل موثر بر برنامه ریزی شهری، عوامل ذکرشده را به عنوان عوامل موثر بر میزان رضایت شهروندان از مسیرهای دوچرخه سواری مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: مسیر دوچرخه، میزان رضایتمندی، سیستم حمل و نقلی، شهر تهران
  • مریم کوهانی، فاطمه احمدی، عباس کیانی*، یاسر ابراهیمیان قاجاری صفحات 63-89
    افزایش بی رویه جمعیت در بسیاری از جوامع ازجمله ایران منجر به تغییرات سریع چشم اندازهای شهری شده است. در برنامه ریزی های شهری استفاده از تصاویر سنجش ازدوری و بکارگیری شاخص های طیفی نقش بسزایی در تسریع روند نظارت شهری دارد. بررسی این امر نیازمند به ارزیابی عملکرد شاخص ها در شرایط مختلف متناسب با کاربرد است که می تواند یکی از چالش های کاربران دراین زمینه باشد. هدف از این پژوهش، یک مطالعه تطبیقی و تحلیل راه کارهای مناسب جهت بکارگیری شاخص های مطرح شهری با کمک تصاویر ماهواره ای و تحلیل عملکردآنهاست. در این راستا، ابتدا شاخص های طیفی از تصاویر لندست 8، سنتینل2و1 استخراج و سپس به جهت جداسازی مناطق ساخته شده، الگوریتم حد آستانه خودکار بر روی تصاویر اعمال شد. نتایج حاکی از آن است که به طورکلی تصاویر سنتینل-2 عملکرد بهتری نسبت تصاویر لندست از خود نشان دادند. از بین شاخص های طیفی، شاخص UI برای تصاویر لندست و سنتینل-2 در رفسنجان با دقت کلی (28/86 و 19/98)، شاخص NBI برای تصاویر لندست و سنتینل-2 در شهر آمل با دقت کلی (21/87 و 48/97)، شاخص UI در لندست و IBI در سنتینل-2 برای اصفهان با دقت کلی (73/78 و 69/91) دارای بهترین عملکرد بوده اند. همچنین با هدف ارزیابی عملکرد شاخص های ضعیف با اعمال حد آستانه دستی این نتیجه حاصل شد که اغلب موارد حد آستانه دستی باعث افزایش دقت خواهد شد. در یک بررسی دیگر با بکارگیری تصاویر سنتینل-1 با حد آستانه نظارت شده توسط کاربر اقدام به شناسایی مناطق ساخته شده شد که نتایج برای سه شهر آمل، رفسنجان و اصفهان به ترتیب دقت های کلی 24/89، 03/80 و 10/76 حاصل شد. یافته های این تحقیق نشان داد که دقت عملکرد شاخص ها با توجه به پارامترهایی مانند نوع اقلیم، سنسورهای مختلف و حدآستانه می تواند متغیر باشد. لذا نتایج این تحلیل می تواند با به عنوان یک الگوی راهبردی محققان را در جهت شناخت و درک بهتر شاخص ها با در نظرگرفتن پارامترهای مختلف یاری کند.
    کلیدواژگان: پایش شهری، شاخص های طیفی، حد آستانه خودکار، تصاویر ماهواره ای، سنجنده لندست و سنتینل
  • مهرناز مولوی*، آرمان حمیدی صفحات 91-111

    دلبستگی به یک مکان خاص نشان دهنده معناداری و اهمیت آن مکان برای شهروندان بوده و پیامدهای مثبتی به دنبال دارد، ازجمله اینکه شهروندان دغدغه بهبود وضعیت محله یا محل زندگی خود را داشته باشند که زمینه شکل گیری فعالیت های محله ای و مشارکت شهروندان می شود. این پژوهش با عنوان بررسی میزان تاثیر دلبستگی شهروندان بر مشارکت پذیری آنها در محدوده خیابان شهیدان است لذا هدف پژوهش حاضر بررسی میزان تاثیر دلبستگی شهروندان به محل زندگی خود در مشارکت پذیری مدنی و اجتماعی آنها است. در همین راستا برای جمع آوری اطلاعات پژوهش تعداد 384 پرسش نامه در محدوده محله شهیدان واقع در منطقه 9 شهرداری تهران، بین ساکنین توزیع و تکمیل گردید. برای تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده از نرم افزارهای SPSS و Smart PLS3 بهره گرفته شده است که نهایتا با آزمون های تحلیل عاملی تاییدی و آزمون تی و تحلیل توصیفی و کمی داده ها به تحلیل داده ها پرداخته ایم. با توجه به یافته های پژوهش به ترتیب شاخص های «دلبستگی شهروندان به محله» و «مشارکت شهروندان» میانگین 08/3 و 03/3 را به خود اختصاص داده اند که نشان از وضعیت مطلوب هردوی این شاخص ها در این محله دارد. همچنین ساکنین این محله تمایل بالایی به برقراری تعامل با همسایگان و در مقابل پایین ترین تمایل را در مشارکت در امور مالی در محله خود داشته اند. از سویی دیگر توجه به نتایج مدل سازی، شاخص دلبستگی شهروندان به محله خود موفق به پیش بینی 1/38 درصد از شاخص مشارکت شهروندان شده است و این به معنی وجود رابطه مستقیمی میان دلبستگی افراد این محله و مشارکتشان در امور شهری و محلی خود است. به عبارت دیگر مشارکت پذیری و مشارکت مدنی شهروندان تابعی از دلبستگی شهروندان است و می توان با افزایش میزان دلبستگی شهروندان به محل زندگی خود و ایجاد یک رابطه عاطفی میان افراد و محل زندگی آنها، میزان این مشارکت پذیری را افزایش داد

    کلیدواژگان: دلبستگی، مشارکت پذیری، مشارکت شهروندان، دلبستگی به محله، تهران
  • حسین عموزاد مهدیرجی، عبدالحمید نظری*، اسماعیل علی اکبری، مصطفی طالشی صفحات 113-142

    عملکرد شهرهای کوچک در پیوند نظام سکونتگاهی به منظور انتظام شبکه شهری مستلزم کارایی و مطلوبیت در ساختار کالبدی_ فضایی این شهرها است. البته به دلیل برخی سیاست گذاری های نامتوازن شهری _منطقه ای در گذر زمان، شاهد دگرگونی در ساختار کالبدی این شهرها بوده ایم که موجبات ناکارآمدی عملکردی شهرهای کوچک را در پی داشته است. این تغییرات ساختاری به جهت موقعیت مکانی-فضایی در بین شهرهای کوچک نوپا استان گلستان متفاوت است. این مقاله با هدف تبیین و تحلیل ساختار کالبدی- فضایی شهرهای کوچک نوپا در انتظام شبکه شهری استان گلستان انجام گرفت. روش انجام پژوهش ازلحاظ ماهیت توصیفی-تحلیلی و ازلحاظ هدف کاربردی است. دادها به روش های اسنادی و پیمایشی و مبتنی بر پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری شد.  جامعه آماری شامل: مدیران شهری، شهروندان و دهیاران و جامعه نمونه شامل تمام 14شهردار و 28 نفر اعضای شورای شهر، 379 شهروند و 74 دهیار می باشند. یافته-های پژوهش نشان می دهد، ناحیه دشت شمالی هم از نظر شهروندان با ضریب کندال (588/0) و میانگین رتبه ای کروسکال والیس (95/193) و هم از نظر دهیاران با ضریب کندال (585/0) و میانگین رتبه ای کروسکال والیس (87/39) و ناحیه کوهستانی جنوب از نظر مدیران شهری با ضریب کندال (702/0) و میانگین رتبه ای کروسکال والیس (50/24) درزمینه کالبدی-فضایی دارای بیشترین تغییرات بوده است؛ اما ناحیه جلگه میانی روند متوسطی را در این تغییرات داشته است. نتیجه اینکه نواحی سه گانه علی رغم اینکه در یک منطقه جغرافیایی قرار دارند اما با توجه به مقتضیات محلی و ناحیه ای، ساختارهای کالبدی-فضایی متفاوتی را در انتظام شبکه شهری تجربه کردند.

    کلیدواژگان: انتظام شبکه شهری، ساختار کالبدی- فضایی، شهرهای کوچک نوپا، استان گلستان
  • زهره کشاورزی، نازنین تبریزی*، محمدحسن زال صفحات 143-163

    مقاصد گردشگری به دنبال یافتن شیوه های جدید گردشگری برای رقابت در این صنعت هستند، گردشگری شبانه به عنوان یکی از این شیوه ها در سال های اخیر مورد توجه گردشگران قرارگرفته است. شهر شیراز به عنوان یکی از مناطق اصلی گردشگری در کشور، پتانسیل های بسیاری در این زمینه را دارا است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر منظر شبانه شهر شیراز بر رونق گردشگری شبانه در این شهر است. این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی با تاکید بر موردکاوی و مبتنی بر پرسش نامه محقق ساخته انجام شده است، جامعه آماری پژوهش گردشگرانی می باشند که در مقطع زمانی انجام این پژوهش (بهمن 1400 تا بهمن ماه 1401) به شیراز سفر کرده و با استفاده از فرمول کوکران 335 نفر تعیین شده اند. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS و لیزرل با آزمون های؛ فریدمن، تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری و رگرسیون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان داد متغیرهای مستقل رضایت گردشگران با بارعاملی 33/0و مقدار T7/64، بازدید مجدد گردشگران از شهر شیراز با بارعاملی 79/. و مقدار T11/44، تصورات ذهنی گردشگران از شهر شیراز با بارعاملی 57/0 و مقدار T12/45، با متغیر وابسته رونق گردشگری در شهر شیراز با سطح خطای یک درصد رابطه مثبت و معنادار دارند. یافته های پژوهش نشان می دهد که شیراز از رونق گردشگری بسیار خوبی برخوردار است، فراهم نمودن زیرساخت ها به جهت حضور شبانه گردشگران برای بازدید از بناها و آثار تاریخی، مکان های جذاب فرهنگی، مذهبی و فضاهای تفریحی به سبب مطلوبیت بالای آنها برای گردشگران، باعث توسعه و رونق گردشگری شبانه در شهر شیراز خواهد شد.

    کلیدواژگان: شهر شیراز، منظرشهری، منظرشبانه، گردشگری
  • ایوب منوچهری میاندوآب، مجید رمضانی مهریان*، محمدعلی رمضانی صفحات 167-194

    در چند دهه اخیر شهر ارومیه به مانند دیگر شهرهای بزرگ ایران رشد شهری شتابان داشته است. یکی از مهم ترین اثرات این رشد شتابان گسترش سریع شهر ارومیه بوده است. بخش بزرگی از این گسترش توسط مهاجران مناطق روستایی بوده است که مشکلات مبدا را نیز به همراه خود به شهر آورده اند. حال این تحقیق به دنبال اثبات این فرض است که بین گسترش شهری و شکل گیری خوشه های فقر رابطه معناداری وجود دارد. در رابطه با فقر شهری و تحلیل فضایی آن مطالعات زیادی انجام شده است، اما در ارتباط با گسترش شهر و ارتباط آن بر شکل گیری خوشه های فقر شهری مطالعات کمتری انجام شده است. ازاین رو این پژوهش با انتخاب شهر ارومیه به عنوان نمونه موردی در جستجوی ارزیابی رابطه گسترش شهر ارومیه و توزیع خوشه های فقر شهری است. در این پژوهش وضعیت فقر شهری در دوره های مختلف توسعه شهری در طول صد سال اخیر بررسی می شود. در این راستا، روش های مختلف برای تحلیل اثر گسترش شهری بر فقر شهری و تهیه اطلاعات مکانی مورد نیاز برای تصمیم گیری بهتر آمیخته شده است. در مرحله اول 21 شاخص در سه بعد اقتصادی، اجتماعی و کالبدی انتخاب و برای ارزیابی فقر شهری در سطح بلوک های آماری از یک روش پیشنهادی استفاده شده است. در نهایت گسترش شهر از سال 1311 تا 1401 در 8 دوره توسعه استخراج شده است و وضعیت فقر شهری در هر دوره توسعه مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که خوشه های فقر شهری همگام با گسترش شهر شکل گرفته است. بیشترین افزایش فقر شهری در بعد کالبدی مربوط به دوره 1383تا 1401 با مقدار 21 درصد، در بعد اجتماعی با مقدار10 درصد در دوره 1366-1373و در بعد اقتصادی مربوط به دوره 1354- 1366 با مقدار 6 درصد بوده است. همچنین بیشترین افزایش شاخص کل فقر شهری با مقدار29 درصد مربوط به دوره 1401-1383 است. نتایج رگرسیون خطی نشان می دهد که بین گسترش شهری و شکل گیری خوشه های فقر شهری رابطه مستقیم وجود دارد و به طور کلی گسترش شهری 37 درصد از شکل گیری فقر شهری را تبیین می کند

    کلیدواژگان: گسترش شهری، فقر، تحلیل فضایی، ارومیه
  • مریم محمدی*، مرجان وثوقی نیا صفحات 195-226

    مدیریت بحران هوشمند (در سه مرحله قبل، حین و پس ازآن)، با تاکید بر آمادگی و پیش بینی آسیب پذیری در برابر زلزله، امکان پیش بینی، کاهش آسیب پذیری و افزایش قدرت در تصمیم-سازی را فراهم می آورد. این مقاله بر آن است تا با استفاده از یادگیری ماشین، به ارایه مدل پیش-بینی کننده آسیب پذیری کالبدی در برابر زلزله بپردازد. روش پژوهش کمی است. داده های ارایه شده به ماشین برای آموزش و تست، مربوط به پهنه های محلات منطقه 1 شهرداری تهران بوده اند (که در محدوده خطر گسل شمال تهران قرار دارند). ویژگی های مورد تاکید که ماشین براساس آنها آموزش دیده تا مدل پیش بینی کننده را ارایه دهد، مشتمل بر موارد زیر هستند: ویژگی های الگوی قطعات و ساختار ابنیه، الگوی معبر، کاربری اراضی و موقعیت نسبت به گسل اصلی و فرعی بوده اند. مجموعه داده ها مشتمل بر 1997 سطر و 26 ستون بوده است. برخی از داده ها از جی.آی.اس. منطقه استخراج و بخش دیگری از داده ها از تحلیل نقشه پهنه ها به دست آمد. با توجه به بهره گیری از رویکرد یادگیری ماشین نظارت شده، برچسب گذاری توسط محققان در پنج طیف انجام شد. برای آموزش ماشین از الگوریتم درخت تصمیم، ماشین بردار پشتیبان و شبکه عصبی چندلایه استفاده شد. حجم داده های آموزش به تست 70 به 30 در نظر گرفته شد. با بررسی دقت مدل توسط ماتریس درهم آمیختگی، مشخص شد که الگوریتم درخت تصمیم با دقت 99.50، حساسیت 99.42 و خطای 0.5 دارای عملکرد بهتری نسبت به دو الگوریتم دیگر است. شبکه عصبی نیز با دقت 97.85، حساسیت 97.57 و خطای 2.15، دارای عملکرد مناسبی است. بررسی میزان اعتمادپذیری مدل پیش بینی کننده با داده های مربوط به محله جوانمرد قصاب در منطقه 20 نیز نشان داد که ماشین آموزش دیده، با دقت بالای 97 درصد قابلیت پیش بینی پذیری دارد. بدین ترتیب ماشین آموزش دیده با دقت و سرعت بالا می تواند به پیش بینی میزان آسیب پذیری بافت های کالبدی در برابر زلزله بپردازد.

    کلیدواژگان: مدل پیش بینی کننده، آسیب پذیری، یادگیری ماشین، مورفولوژی، زلزله
  • فضل الله کریمی قطب آبادی، علی زنگی آبادی* صفحات 227-251

    تاب آوری مدیریتی - نهادی که به عنوان ظرفیت نهادی و اجرایی جوامع برای کاهش خطر و ایجاد پیوندهای سازمانی در درون جامعه تعریف می شود، به نوعی ویژگی های مرتبط با تقلیل خطر، برنامه ریزی و تجربه سوانح قبلی را در بر می گیرد. در این بعد، ویژگی های فیزیکی سازمان ها ازجمله تعداد نهادهای محلی، دسترسی به اطلاعات، پایبندی به دستورالعمل های مدیریت بحران، به هنگام بودن قوانین و مقررات، قوانین و مقررات بازدارنده و تشویقی به ویژه در امر ساخت وساز مسکن، تعامل نهادهای محلی با مردم و نهادهای دولتی، رضایت از عملکرد نهادها، مسوولیت پذیری نهادهای محلی با مردم و نهادهای دولتی، رضایت از عملکرد نهادها، مسوولیت پذیری نهادها و نحوه مدیریت یا پاسخگویی به سوانح نظیر ساختار سازمانی ارزیابی می شود. هدف از انجام این پژوهش، رتبه بندی میزان تاب آوری مدیریتی - نهادی سکونتگاه های شهری جدید منطقه شهری اصفهان در برابر خطر زلزله با استفاده از روش آراس است. با توجه به مولفه های مورد بررسی و ماهیت موضوع، رویکرد حاکم بر این پژوهش، «توصیفی- تحلیلی» است. جامعه آماری این پژوهش شامل 6 سکونتگاه شهری جدید شاهین شهر، مجلسی، سپاهان شهر، فولادشهر، بهارستان و شهید کشوری هستند. این تحقیق ازنظر هدف، کاربردی بوده و در بخش ادبیات تحقیق برای جمع آوری اطلاعات از روش های کتابخانه ای و میدانی اقدام شده است. براساس نتایج حاصل از این پژوهش، سکونتگاه های جدید شهید کشوری، مجلسی، سپاهان شهر، بهارستان، فولادشهر و شاهین شهر به ترتیب رتبه های اول تا ششم را ازنظر تاب آوری مدیریتی - نهادی در برابر خطر زلزله را دارا هستند. ازآنجاکه تمام برنامه ریزی ها، راهبردها و اهدافی که برای تاب آوری سکونتگاه های مورد مطالعه ترسیم می شود، تحت تاثیر عوامل مدیریتی - نهادی است. بنابراین توجه به مساله تاب آوری مدیریتی - نهادی در سطح سکونتگاه های مورد مطالعه اهمیت بسیار زیادی دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری مدیریتی - نهادی، زلزله، سکونتگاه های شهری جدید، روش آراس، منطقه شهری اصفهان بزرگ
  • لیدا بلیلان اصل* صفحات 253-277
    شهر سهند علی رغم دارا بودن پتانسیل هایی برای حضور در عرصه برندسازی شهری و خلق برندی منحصربه فرد برای بهره مندی از مزیت های برندینگ شهری، هنوز جایگاه مناسب خود را در این زمینه نیافته است. در همین راستا هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر برند شهری،شهر سهند است. ازنظر هدف گذاری کاربردی و ازنظر روش شناسی به صورت توصیفی- تحلیلی است. در روند تهیه و تولید داده ها ابتدا مولفه های تببین کننده برند شهری با استفاده از نظرات 30 نفر از اساتید و کارشناسان سازمان های مربوطه از طریق روش دلفی شناسایی شده است. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات 18عامل به عنوان عوامل تاثیرگذار قوی بر برند شهری، شهر سهند از مدل سازی تفسیری-ساختاری ISM و سپس با نرم افزار میک مک بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش نشان داد که شاخص های رسانه های جمعی، کالبدی و محیط زیست جزو تاثیرگذارترین مولفه های برند شهری و شاخص های شهرت مطلوب، حس غرور و افتخار به شهر، حس تعلق، جذابیت شهر، تسهیلات گردشگری، مهاجرت و مشارکت جزء تاثیرپذیرترین عوامل به شمار می آیند. همچنین نتایج حاصل از میک مک نشان می دهد که شاخص های تاثیرگذار جزء متغیرهای کلیدی هستند که این عوامل از قدرت نفوذ بالا و وابستگی پایینی برخوردارند و بیشترین تاثیر را بر توسعه برند شهری در شهر سهند می گذارد و همچنین سایر شاخص ها جزء متغیرهای پیوندی است که از قدرت نفوذ و وابستگی بالایی برخوردارند. بنابراین جهت انجام اقدامات لازم نیازمند توجه جدی مدیران و برنامه ریزان شهری و منطقه ای است
    کلیدواژگان: برند شهری، برندسازی، رقابت -پذیری، مدلسازی ساختاری تفسیری، شهر سهند
|
  • Fatemeh Allahgholitabar Nesheli, Esa Piri *, Gholam Hasan Jafari, Amer Nikpour, Maryam Hajizadeh Pages 7-37

    The existence of various facilities and infrastructures in the cities has caused many villagers to leave their places of residence and migrate to cities. This is while the high price of land and housing forces the newly arrived immigrants to build shelters on the outskirts of the cities, away from the eyes of the authorities and without obtaining permission from the trustees, which consequently causes many problems for the authorities in the field of services as well as the marginalized people. This research is based on the meta-analysis method, which is a systematic way to achieve these goals with the statistical analysis of quantitative findings from studies related to a research problem and aims to identify and categorize research articles written in the field of marginalization in geographical scientific research journals. Therefore, after searching and identifying the articles that have directly addressed the mentioned topic in recent years, understanding their approaches and nature, to examine the structure of the articles, including methodology, indicators, sampling, data collection, and analysis methods, the present study analyzed the positive and negative aspects of the obtained results. In the framework of this method, at first, the word informal settlement and other words close to it in terms of meaning, such as shacks, marginalization, and illegal settlements, were searched in Persian libraries, centers, and academic banks, and the most relevant studies were selected for research purposes. The inclusion criteria of the studies included conducting research in Iran, publishing the study in the Persian language, and their full text. The results of the research indicate that all the articles were a type of theory testing and did not lead to theory building. Although some studies have presented very good and new models and suggestions, according to the nature of the research, they cannot be classified as fundamental and theory-building studies.

    Keywords: informal settlements, Metaa-nalysis, Babol
  • Shadi Shokri Yazdan Abad, Samaneh Jalilisadrabad * Pages 39-62

    Problem statement: The rapid growth of metropolises has increased the population and the desire to use cars more. In the meantime, the metropolis of Tehran is not exempt from this problem and has been struggling with its many complications for years. The use and promotion of cycling as one of the cleanest modes of transportation has always been considered as one of the solutions. Many obstacles and factors influence the use of bicycle paths. Therefore, it is necessary to find solutions, with the help of which it is possible to get the most acceptance and satisfaction of citizens from these routes. In this regard, the upcoming research aims to investigate the factors affecting the citizens’ level of satisfaction with bicycle paths in Tehran based on the opinions and preferences of citizens who use these paths. This research is applied in terms of type and follows a mixed-method approach, combining the quantitative and qualitative research methods. At first, indicators were extracted through a review of sources. To measure the level of users’ satisfaction with the cycling paths, a number of 138 questionnaires were completed by Tehrani citizens who use these cycling routes. The factor analysis method was used to extract factors and multivariate regression to check the correlation between citizens' satisfaction with bike paths and the mentioned factors.  After 44 Varimax rotations, a total of 14 factors with a cumulative variance higher than 60% were extracted. Two of the above factors included only one index and were removed. A multivariate regression was established among the remaining 12 factors as independent variables and citizen satisfaction as dependent variables. A direct and meaningful relationship exists between citizens' satisfaction and road condition factors, visual factors, facilities and equipment, institutional factors, organizational status, social factors, traffic management and planning, and time factors. Therefore, it is suggested that managers, planners, designers, and all staff affecting urban planning pay attention to the factors influencing citizens' satisfaction with cycling routes.

    Keywords: Bicycle path, Satisfaction level, Transportation system, Tehran city
  • Maryam Kouhani, Fatemeh Ahmadi, Abbas Kiani *, Yasser Ebrahimian Ghajari Pages 63-89
    Population growth has resulted in rapid changes in urban landscapes in many countries, including Iran. Monitoring urban areas can be accelerated by utilizing remote sensing images and spectral indices in urban planning. This requires evaluating the performance of indices according to the application in different conditions, which can be challenging for users. This study was conducted to compare and analyze suitable solutions for analyzing urban indicators using satellite imagery and their effectiveness. For this purpose, Landsat-8 and Sentinel-2 images were first analyzed to extract spectral index; then automated threshold algorithms were applied to separate constructed areas. Results indicate that Sentinel-2 images perform better than Landsat images in general. Among the spectral indices, the UI index for Landsat and Sentinel-2 images in Rafsanjan with overall accuracy of 86.28 and 98.19, the NBI index for Landsat and Sentinel-2 images in Amol city with overall accuracy of 87.21 and 97.48, and the UI index in Landsat and IBI in Sentinel-2 for Isfahan with overall accuracy of 78.73 and 91.69 have the best performance. Furthermore, applying the manual threshold limit to weak indicators has increased accuracy in most cases. Another study used Sentinel-1 images with user-controlled thresholds to identify built-up areas, and the results for Amol, Rafsanjan, and Isfahan were 89.24, 80.03, and 76.10, respectively. The findings of this study revealed that the performance accuracy of indices can vary depending on parameters such as the type of climate, different sensors, and thresholds. Therefore, as a strategic model, the results of this analysis can provide researchers with a better understanding of indicators as a result of considering different parameters.
    Keywords: Urban detection, Spectral indices, Automatic thresholding, Satellite images, Landsat, Sentinel
  • Mehrnaz Molavi *, Arman Hamidi Pages 91-111

    Attachment to a specific place shows the significance and importance of that place for citizens and has positive consequences. Belonging causes citizens to be concerned about improving the condition of their neighborhood or place of residence, which becomes the basis for the formation of neighborhood activities and citizens' participation. The purpose of this research is to investigate the impact of citizens' attachment on their participation. In this regard, in order to collect research data, 384 questionnaires were distributed and completed among the residents of the Shahidan neighborhood located in District 9 of Tehran Municipality. SPSS and Smart PLS3 software were used to analyze the obtained data. According to the findings of the research, the indexes of "Citizens' attachment to the neighborhood" and "Citizens' participation" have an average of 3.08 and 3.03 respectively, which shows the favorable status of both of these indicators in this neighborhood. Moreover, the residents of this neighborhood have a high desire to interact with their neighbors, and on the other hand, they have the lowest desire to participate in financial affairs in their neighborhood. Additionally, paying attention to the modeling results, the index of citizens' attachment to their neighborhood has succeeded in predicting 38.1% of the citizens' participation index, which means that there is a direct relationship between the attachment of the people of this neighborhood and their participation in their urban and local affairs. In other words, citizens' participation and civil participation are a function of citizens' attachment, and it is possible to increase the amount of this participation by increasing citizens' attachment to their place of residence.

    Keywords: Attachment, Participation, participation of citizens, attachment to the neighborhood, Tehran
  • Hossein Ammozad Mahdirji, Abdolhamid NAZARI *, Esmail Aliakbari, Mostafa Taleshi Pages 113-142

    The performance of small cities in connecting the residential system for ordering the urban network requires efficiency and desirability in the physical-spatial structure of these cities. Of course, due to some unbalanced urban-regional policies over time, a change in the physical structure of these cities can be seen, which has resulted in the functional inefficiency of small cities. These structural changes are different among the new small towns of Golestan province due to the physical-spatial location. This article aimed to explain and analyze the physical-spatial structure of new small towns in the urban network of Golestan province. This research is descriptive-analytical in nature and practical in terms of purpose. Data was collected by survey library method and based on questionnaires and interviews. The statistical population was city managers, citizens, and villagers, and the sample population included all 14 mayors and 28 city council members, 379 citizens, and 74 villagers. The findings of the research showed that the northern plains area had a Kendall coefficient (0.588) and Kruskal Wallis rank average (193.95) and villagers had a Kendall coefficient (0.585) and the average ranking of Kruskal Wallis (39.87). The results also revealed that the southern mountainous region had the most changes in terms of city managers with the Kendall coefficient (0.702) and the average ranking of Kruskal Wallis (24.50) in physical-spatial, while the middle plain region had a moderate trend in the changes of physical-spatial structure. It can be concluded that despite being located in the same geographical area, the three districts experienced different physical-spatial structures in the urban network arrangement, according to local and regional requirements.

    Keywords: urban network regularity, physical-spatial structure, new small towns, Golestan province
  • Zohre Keshavarzi, Nazanin Tabrizi *, MohammadHasan Zaal Pages 143-163

    Tourism destinations are looking to find new tourism methods to compete in this industry and night tourism, as one of these methods, has attracted the attention of tourists in recent years. Shiraz city, as one of the main tourism areas in the country, has much potential in this field. The current study aims to investigate the effect of the night view of Shiraz city on the prosperity of tourism in this city. This research has been carried out using a descriptive-analytical method with an emphasis on case study. A total of 335 people were randomly selected as a statistical sample and a researcher-made questionnaire, which was designed with three independent variables (tourists' satisfaction, tourists' revisits, tourists' subjective perceptions) and one dependent variable (tourism boom), was distributed among them. The data was analyzed using SPSS and Lisrel software with tests, Friedman, confirmatory factor analysis, and equation models. Results showed that the independent variables of tourist satisfaction with a factor of 0.33 and T value of 64.7, tourists revisiting Shiraz city with a factor of 0.79 and T value of 44.1, and tourists' mental perceptions of Shiraz city with a factor of 0.57 and T value of 45.12 have a positive and significant relationship with the dependent variable of tourism boom in Shiraz city with an error level of one percent. The findings of the research show that Shiraz enjoys a very good tourism boom, providing infrastructure for the nightly presence of tourists to visit historical buildings and monuments, attractive cultural and religious places, and recreational spaces due to their high desirability for tourists, causing development and prosperity of night tourism in Shiraz city.

    Keywords: Shiraz city, Urban landscape, night landscape, Tourism
  • Ayoub Manouchehri, Majid Ramezani Mehrian *, MohammadAli Ramezani Pages 167-194

    Many studies have been conducted on urban poverty and its spatial analysis, but the expansion of the city and its effect on the creation of urban poverty clusters has not been given much attention. This research aims to evaluate the effect of the expansion of Urmia city on the formation of poverty clusters. In this regard, the situation of urban poverty in different periods of urban development during the last hundred years was analyzed. Various methods were combined to examine the effect of urban expansion on urban poverty and to provide spatial information needed for better decision-making. In the first step, 21 indicators covering the economic, social, and physical dimensions of urban poverty were selected. Then, a proposed method was used to evaluate urban poverty in study units (population blocks). In the last step, the expansion of the city from 1932 to 2022 was extracted in eight development periods and the urban poverty situation was evaluated in each period. The results show that with the expansion of the city, the relative size of poor urban areas has increased. The size of areas with physical poverty in Urmia city increased by 21% from 2004 to 2022, social poverty increased by 10% from 1994 to 1987, and economic poverty increased by 6% from 1987 to 1975. Additionally, the relative extent of poor urban areas has increased by 29% from 2004 to 2022. The results of linear regression also show that there is a direct relationship between urban expansion and the formation of urban poverty clusters. In general, urban expansion explains 37% of the formation of poor urban areas.

    Keywords: urban expansion, Poverty, spatial analysis, Urmia
  • Maryam Mohammadi *, Marjan Voosooghi Nia Pages 195-226

    The issue of the physical vulnerability of neighborhoods against earthquakes is the subject of this research. Crisis management and smart crisis management are generally considered in three stages: before, during, and after the crisis. The management of a smart crisis in all three stages, with emphasis on preparedness and anticipation of vulnerability against disasters such as earthquakes, can provide a way to predict vulnerability and increase power in decision-making. The purpose of this research is to present a predictive model for the vulnerability of the physical context against earthquakes in District 1 of Tehran municipality using machine learning. The research method is analytical and quantitative. Some of the data was collected from GIS and some were extracted from the map analysis. According to the use of a supervised learning approach in this research, labeling was performed by researchers in five different spectrums. Decision tree algorithm, support vector machine (SVM), and multilayer neural network (MLP) were used as machine learning algorithms. The portion of training data for the test was considered to be 70 to 30. By examining the accuracy of the model by the confusion matrix, it was found that the decision tree algorithm with an accuracy of 99.50, sensitivity of 99.42, and error of 0.5 has better performance than the other two algorithms. Moreover, the neural network with an accuracy of 97.85, sensitivity of 97.57, and error of 2.15 showed better performance than support vector machine.

    Keywords: Predictive model, Vulnerability, Machine learning, Morphology, Earthquake
  • Fazllollah Karimi Ghotbabadi, Ali Zangiabadi * Pages 227-251

    One of the problems that has always threatened the life of urban communities for centuries is the occurrence of natural disasters that if left unattended and unprepared, cause irreparable damage to various aspects of human life, including residential, social, economic, etc.. In the world, 40 types of natural disasters have been identified, 31 of which have occurred in Iran. Among these natural disasters, earthquakes are one of the most important natural disasters that pose a threat to the development of society and as one of the major disasters, causing various physical, social, and economic damages around the world every year. Until the 1980s, the prevailing approach to global crisis management was based on reducing vulnerability, but since the 1980s, efforts have been made to change the prevailing crisis management paradigm; the prevailing view has shifted from focusing solely on reducing vulnerability to increasing disaster resilience. In this new paradigm, the shift from reactivity to deterrence and participation has changed. In the meantime, managerial-institutional resilience against natural disasters (earthquakes), which is actually how the administrative and executive capacities of societies are affected by disasters, is one of the issues that should be considered in every society. It is noteworthy that the type of attitude towards the issue of resilience and the way of its analysis, on the one hand, plays a key role in how to recognize the current situation of resilience and its causes, and on the other hand, affects policies and measures to reduce risk and how to deal with it.

    Keywords: Managerial Institutional Resilience, Earthquake, New Urban Habitations, ARAS Method, Isfahan Metropolitan
  • Lida Balilan Asl * Pages 253-277
    Despite the fact that the new city of Sahand has high a potential for an all-around presence in the field of urban branding and creating a unique brand to benefit from the advantages of urban branding, it has not yet found its proper place in this field. The current research aims to identify and prioritize factors affecting the city brand of Sahand. This study is practical in terms of targeting and descriptive-analytical in terms of methodology. In the process of data preparation and production, first, the explanatory components of the city brand were identified using the opinions of 30 professors and experts from the relevant organizations through the Delphi method. To analyze the information of 18 factors as strong influencing factors on the brand of Sahand city, ISM interpretive-structural modeling and Mic Mac software were used. The results of the research showed that mass media and physical and environmental indicators are among the most influential components of the urban brand and indicators of favorable reputation, sense of pride in the city, sense of belonging, attractiveness of the city, tourism facilities, migration, and participation are among the most susceptible factors. Moreover, the results obtained from Mic Mac show that the influential indicators are part of the key variables, which have high influence power, low dependence, and the greatest impact on the development of a city brand in Sahand city, and other indicators are part of the linked variables that have high influence and dependence. Therefore, taking the necessary measures requires the serious attention of urban and regional managers and planners.
    Keywords: Urban Brand, Branding, Competitiveness, Interpretive structural modeling, Sahand City