فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نوین در مطالعات علوم انسانی اسلامی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد بهرامی* صفحات 1-18

    استان لرستان در غرب ایران همواره به عنوان یکی از مناطق باستانی و سکونت گاه های بشر در دوران پارینه سنگی شناخته می شود. بر اساس اطلاعات به دست آمده از کاوش های باستان شناسی در غارهای دره خرم آباد و کوهدشت در چند دهه گذشته، سابقه سکونت در استان لرستان به حدود صد هزار سال پیش و دوره پارینه سنگی میانه می رسد. در بررسی باستان شناسی که به تازگی در منطقه میان کوه شهرستان پلدختر انجام گرفته، از 15 محوطه شواهدی از دست ابزارهای متعلق به دوره پارینه سنگی قدیم شناسایی شد. این دوره که تاریخی بین 1800000 تا 250000 سال را برای آن در نظر گرفته اند، در مطالعات باستان شناسی جهان به دلیل ارتباط با تاریخ، مسیر و نحوه پراکنش انسان ریخت های آغازین دارای اهمیت فراوانی است. در مجموع از این محوطه ها که نزدیک به هم بودند، 153 دست ابزار شامل؛ ساطور، ساطور-سنگ مادر، سنگ مادر، تبردستی، شکافنده، کلنگ سه وجهی، سوراخ کننده، خراشنده و تراشه یافت شد که بر اساس گونه شناسی مقایسه ای متعلق به دوره پارینه سنگی قدیم هستند. اهمیت این یافته ها در پژوهش های باستان شناسی فلات ایران بسیار زیاد است، چرا که تا به امروز از محوطه های معرفی شده پارینه سنگی قدیم ایران، این تعداد دست ابزار شاخص گزارش نشده است که نشان می دهد استان لرستان یکی از مناطق مهم و زیستگاهی انسان های آغازین در مسیر پراکنش به خارج از آفریقا می تواند باشد

    کلیدواژگان: باستان شناسی، شواهد، پارینه سنگی، پلدختر، لرستان
  • فیروزه شیبانی*، مریم بختیاریان، رشید کارگر صفحات 19-33

    آیرونی به معنی طنز، استهزا و نشان دادن جنبه های متعارض یک متن یا اثر است که اغلب موجب خنده می شود. آیرونی همچنین به عنوان صنعتی تصویری در روایت یا فرم یک اثر تصویری  به کار گرفته می شود. در این مقاله، آیرونی در سه نگاره ی مکتب نگارگری شیراز و به طور خاص دوره ی آل اینجو بررسی می شود زیرا گمان می رود شرایط اجتماعی سلطه ی مغول ها موجب شده باشد هنرمندان ایرانی در تصویرگری و کتاب آرایی، مفاهیمی را به طور کنایی و آیرونیک بیان کرده باشند. پس هدف تحقیق یکی معرفی اجزای و کاربردهای آیرونی، و دیگری تحلیل کیفی آیرونی در محتوا و فرم سه نگاره از شاهنامه های مصور دوره آل اینجو شامل «به بند کشیده شدن ضحاک توسط فریدون»، «مرگ چهار همدل کیخسرو» و «اتهام سودابه به سیاوش» می باشد. مطالب تحقیق برآمده از داده های کتابخانه ای و مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی است. یافته های پژوهش نشان می دهد نگاره هایی بیش تر قابلیت تحلیل آیرونیک دارند که در آن سوژه ی اصلی در مواجهه با شرایط عمیق و مطلقی چون مرگ یا موقعیت بغرنجی که منجر به مرگ شود، قرار گرفته باشند. در تمامی نگاره های بررسی شده، عنصر ذوقی وجود داشت و آیرونی ساختاری و آیرونی موقعیت در آن ها به کار گرفته شده بود.

    کلیدواژگان: عناصر آیرونی، نگارگری شیراز، آل اینجو، شاهنامه فردوسی
  • علی اکبر جمیاری*، احسان مومنی فرد صفحات 35-47

    حقوق نجومی هزینه های هنگفتی را بر جامعه تحمیل می کند و درعین حال به لحاظ شکل پیچیده اغلب آن ها کشف و تعقیب آن ها دشوار است. لذا سیاست کیفری قاطعی را می طلبد. این پژوهش با روش کتابخانه ای و پاسخ به سوال اصلی: جرم انگاری حقوق نجومی در فقه اسلامی چگونه است؟ درصدد تبیین جرم انگاری حقوق نجومی از منظر فقهی است. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی است و گردآوری اطلاعات به صورت فیش برداری بوده است. بر اساس یافته های پژوهش، در حقوق اسلام قرار گرفتن اجرت در مقابل کار است. در منابع اسلام در خصوص پرداخت حقوق کارمند و کارگر سه مقوله معیشت - کارکرد - نیازهای مادی، اجتماعی و روانی مطرح است. حرمت اکل مال به باطل و حرمت تعاون بر اثم، از مهم ترین مبانی شرعی جرم انگاری حقوق نجومی در عصر حاضر بوده و بر اساس این مبانی هرگونه کار حرامی به موجب قاعده «التعزیر لکل حرام» حرام بوده و مجازات که حاکم اسلامی با توجه به شرایط و حساس بودن موضوع اعمال می کند از آثار وضعی دریافت حقوق نجومی است عقل انسان ورود هرگونه ضرری را نهی نموده این گونه نهی با توجه به مفاد قاعده لاضرر در نهی حقوق نجومی تسری داشته به طوری که عقل انسان در کنار انصاف حقوق نجومی را خارج از عرف و مغایر با کارکرد نجومی بگیران دانسته و چنین دریافت هایی را جرم قلمداد نموده است و از آنجا که قاعده عدالت، حرمت اختلال نظام، اصل امانت داری با خیانت، ظلم و بی نظمی مبارزه می نمایند، حقوق نجومی را از مصادیق خیانت، ظلم و اختلال در نظام دانسته و نجومی بگیران را خاین و مخل امنیت اقتصادی و سیاسی جامعه محسوب می کنند.

    کلیدواژگان: فقه، جرم انگاری، حقوق، حقوق نجومی، اسلام
  • شیر محمد علیپور* صفحات 49-64

    محدث جزایری (1050ق 1112ق) از دانشمندان برجسته شیعه و شاگرد خاص علامه مجلسی، دارای آثار بسیاری است. وی  بیشتر حیات علمی خود را صرف یادگیری و تالیف در حوزه مباحث حدیثی نموده است و دارای مبانی و اندیشه های فقه الحدیثی و رجالی منسجمی است. وی بر پایه مبانی رجالی خود تمامی اسانید دو کتاب تهذیب الاحکام و استبصار شیخ طوسی را برپایه اصطلاح تنویع حدیث متاخران، در ضمن شروح جامعی که تحت عناوین«غایه المرام»، «مقصود الانام» و «کشف الاسرار» بر آن دو کتاب نوشته، اعتبار سنجی نموده است.پژوهش حاضر مهم ترین مبانی وی را تحلیل و تبیین و ایرادها و کاستی های کار وی را ارایه نموده است. اکتفاء نکردن به توثیقات خاص و اعقتاد به برخی توثیق های عام و نیز بهره مندی از شهرت روایی، شهرت عملی و مقبولیت به عنوان قراینی جهت اطمینان به صدور احادیث از جمله مبانی و اندیشه های رجالی وی به شمار می آید. وی علی رغم این که تمام تلاش خود را در اعتبار سنجی احادیث به کار گرفته با این همه کار وی بدون اشتباه و کاستی نیست.

    کلیدواژگان: صدور احادیث، محدث جزائری، غایه المرام، کشف الاسرار
  • یدالله رفیعی*، رمضان رضایی صفحات 65-79

    شناخت علوم بلاغی در درک لطایف و دقایق قرآن نقش مهمی دارند. یکی از زیرشاخه های علم  معانی  بحث «ایجاز، اطناب و مساوات» است که از دیرباز مورد توجه علمای بلاغت بوده است، به گونه ای که برخی از علمای اهل فن، بلاغت را به این بحث محدود و منحصر کرده اند. از این رو در بر شمردن گونه های ایجاز، اطناب و مساوات نظریات گوناگونی ارایه شده است و این ویژگی در تعریف اطناب و برشمردن گونه های آن نمود بیشتری دارد. مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی  پس از مراجعه به کتب متعدد و دست اول بلاغت، تعریف کاملی از اطناب و گونه های آن ارایه نموده و شواهد کاملی از موارد اطناب در ثلث آخر قرآن کریم را استخراج کرده است تا در نتیجه بسترمناسبی برای توانمند ساختن مخاطب در به کارگیری عملی و آسان اطناب در این بخش از قرآن و کاربرد آن در جای مناسب خود فراهم گردد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، علم معانی، اطناب، گونه های اطناب
  • ریحانه مرادی پور*، حسین کلباسی اشتری صفحات 79-89

    پروکلس یکی از مهم ترین نو افلاطونیان است که در قرن پنجم قبل از میلاد زندگی می کرده است .  وی از جمله کسانی است که به تدوین منظم و تشریح نظام و جهان بینی نو افلاطونی همت گماشت  .مساله اصلی پروکلس ، همان مساله افلوطین و سایر نو افلاطونیان یعنی پژوهش در نحوه بر آمدن کثرت از وحدت است . پروکلس نیز مانند افلوطین نظریه وسایط را در ربط وحدت به کثرت می پذیرد  اما تفسیر متفاوتی از آن عرضه می کند .علامه طباطبایی نیز هر چند یکی از فیلسوفان برجسته صدرایی  است اما با این حال در نتیجه ی تاملات عمیق خویش در آیات قرآن دیدگاه هایی نوین را در حوزه های مختلف الهیاتی مطرح نموده است. طرح مسیله ی ربط واحد و کثیر از جمله نکات برجسته ی تفکر ایشان است که با تکیه بر احد و صفات احد به تبیین رابطه واحد و کثیر  پرداخته است.جستار حاضر تلاش دارد در عین بررسی اوصاف و ویژگی های احد و دلایل اثبات احد در نظام فکری پروکلس و علامه طباطبایی به مقایسه ی چگونگی حل مساله ربط واحد و کثیر با توجه به احد و اوصاف احد نزد این دو متفکر بپردازد.

    کلیدواژگان: واحد، پروکلس، علامه طباطبایی، توحید، خدا
  • عبدالرضا عطاشی*، خلیل شبانی نژاد صفحات 91-103

    حرف لام از نظر صرفی و نحوی و بلاغی با معانی مختلف در قرآن کریم کاربرد دارد. شناخت درست نقش و معنای آن، نقاب را از چهره زیبای معانی قرآن بر می دارد، زیرا که لام جاره به نوزده معنی و کاربرد، لام جازمه، به شش معنای مختلف و لام ناصبه، به سه معنا و کاربرد متفاوت و لام غیرعامل نیز با سه معنای متفاوت در قرآن کریم به کار رفته اند. در این جستار موضوعات یاد شده بالا با شواهد متعدد قرآنی در پانزده جزء دوم قرآن کریم براساس متد نقلی تحلیلی مورد بررسی و کنکاش علمی قرار گرفته اند تا بهره گیران محترم قرآنی و اهل تحقیق دریابند که حرف "لام" در قران کریم دارای معانی متفاوت است و با ژرف نگری در معانی این حرف به معنا و مفهوم اصیل قرآنی برسند و حسب مورد حکم آیه را استنباط نمایند.

    کلیدواژگان: حرف لام، عامل، غیر عامل، پانزده جزء دوم قرآن
  • سید محمد میرحسینی*، نرگس انصاری، زهرا سلیمی صفحات 105-118

    آشنایی زدایی که همان ناآشنا ساختن و بیگانه نمودن آنچه آشناست، از ارکان مکتب فرمالیسم روس است. این اصطلاح یکی از ارکان زیبایی شناسی و برجستگی هر اثر ادبی است. ارتباط آشنایی زدایی با مبحث (ایراد کلام برخلاف اقتضای ظاهر) برای بیان بهره مندی قرآن کریم از امکانات زبانی و روش های زیبا یی آفرینی هدفی است که این پژوهش می کوشد با روش توصیفی- تحلیلی و از طریق ذکر نمونه هایی از ده جزء میانی قرآن کریم به آن دست یابد. اهمیت بررسی این موضوع در قرآن کریم آن است که برجستگی و زیبایی این کتاب آسمانی را که مورد تایید همگان است، بیش ازپیش روشن تر می سازد. آشنایی زدایی برخاسته از هنجار گریزی به کثرت در قرآن کریم قابل مشاهده است. بیش ترین هنجار گریزی موجود به مبحث ایراد کلام برخلاف اقتضای ظاهر مربوط است، به ویژه التفات و قلب، هنجار گریزی نحوی. این موضوع در قرآن کریم با هدف دلالت بیش تر بر مقصود الهی و لذت بردن مخاطب انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، خلاف اقتضای ظاهر، آشنایی زدایی، هنجار گریزی نحوی
  • حمید صباحی گراغانی*، احمدرضا حیدریان شهری صفحات 119-133

    در این مقاله با نگرش شناختی به بررسی آن دسته از استعاره های مفهومی پرداخته ایم که با استفاده از اعضای بدن ساخته شده اند. بدین منظور، نخست به تعریف استعاره ی مفهومی و تفاوت آن با سنت مطالعه ی استعاره پرداخته شده و سپس در چارچوب استعاره ی مفهومی و طرح واره های تصوری، به بررسی برخی از استعاره های مفهومی حاوی اعضای بدن اقدام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که استعاره های مفهومی زیادی با بهره گیری از اعضای بدن - که عمدتا به عنوان حوزه ی مبدا بکار می روند- برای تبیین مفاهیم انتزاعی ساخته می شود. همچنین به دلیل تسلط فرهنگ دینی حاکم بر قرآن، حوزه های مقصد بیشتر به مفاهیم دینی و آموزه های قرآنی مربوط می شوند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، سوره ی بقره، استعاره ی مفهومی، اعضای بدن
  • شهرام رهنما*، علی کرم طاهریان قلندر صفحات 133-147

    امویان ، یکی از تیره های با نفوذ در مکه تلقی می شدند که با ضعف بنی هاشم روز بروز بر قدرت خود افزوده و در روندی دامنه دار و با اعمال سیاست های مختلف، توانستند در سال 41 هجری به قدرت اصلی جهان اسلام تبدیل شوند. پژوهش حاضر بر آن است با روش توصیفی -تحلیلی و  همچنین استفاده از منابع اصلی به این پرسش پاسخ دهد که زمینه ها و علل نفوذ و قدرت یافتن امویان در تاریخ اسلام چه بوده است؟یافته های تحقیق نشان می دهد حزب اموی با نفوذ در جریان سقیفه بنی ساعده، جعل حقایق، تزویر، تطمیع، فرصت طلبی، اعمال فشار بر بنی هاشم و لابی گری در دوره خلفای سه گانه اول و خدعه و نیرنگ در ماجرای حکمیت و سپس  با به شهادت رساندن امام علی (ع)،  به قدرت سیاسی دست یازیدند. ضمن آنکه تغییر در وضعیت روحی و فرهنگی جامعه اسلامی بعد از رحلت پیامبر (ص)  و دور شدن قاطبه مردم از اسلام راستین و پذیرش احادیث جعلی،  زمینه های اجتماعی و فرهنگی دست یابی حزب اموی را به قدرت مهیا ساخت.

    کلیدواژگان: مویان، قدرت سیاسی، زمینه ها و علل، معاویه، سقیفه
  • ریحانه سادات طباطبایی*، رسول کرمی مقدم صفحات 149-161

    ذینفعان شرکت های تجاری، اشخاص و گروه هایی در شرکت هستند که ادامه حیات، برنامه ها و اهداف شرکتهای تجاری را تحت تاثیر قرار داده و در مقابل نیز تصمیمات و عملکرد شرکت بر آنان اثر گذار است. به همین جهت تیوری تحت عنوان تیوری ذینفعان توسط اندیشمندان مطرح گردید تا به واسطه ی این تیوری، ذینفعان شرکتهای تجاری بیش از پیش مورد حمایت و توجه شرکت ها قرار بگیرند. حال مسیله ای که نیازمند بررسی است آن است که اشخاص و گروه های ذینفع در شرکت های تجاری چه کسانی هستند؟ و مفهوم تیوری ذینفعان چیست؟ در پژوهش پیش رو که به روش کتابخانه ای و تحلیلی گردآوری شده است، ذینفعان شرکت های تجاری اعم از سهامداران، کارکنان، محیط زیست، جامعه و... را مورد شناسایی قرار داده و بیان می داریم که مدیران شرکتهای تجاری می بایست در اعمال و تصمیمات خویش منافع تمام اشخاص و گروه های ذینفع را مورد توجه قرار دهند تا منافع شرکت و گروه های ذینفع در مسیر یکسان و واحد قرار گرفته و میان آن ها تعادل به وجود آید و در نهایت شرکت به سود همه اداره شود.

    کلیدواژگان: ذینفع، حقوق ذینفعان، تئوری ذینفعان، شرکتهای تجاری
  • مالک عبدی*، فرحناز ساسانی صفحات 171-184

    پس از انسان حیوانات از مهم ترین موجوداتی هستند که حقوق آن ها بیش از هر موجود دیگری توجه جوامع انسانی را به خود مشغول داشته است. یکی از مسایلی که در قرآن کریم نیز بدان توجه ویژه شده، مسیله حیوانات استکه با توجه به طیف های گونه گون آن اعم از حیوانات اهلی و وحشی و پرندگان و حشرات و آبزیان و خزندگان از زوایای دید مختلفی نظیر نحوه آفرینش، منافع کاربردی، جنبه های اعجازی (مانند ناقه صالح (ع) و گاو بنی اسراییل) و وجوه اثباتی برای معاد (مانند الاغ عزیر نبی (ع) به آن ها نگاه شده است. در یک تقسیم بندی کلی نیز در سوره مبارکه نور حیوانات به سه دسته تقسیم شده اند: 1- خزندگان: ﴿من یمشی علی‏ بطنه﴾ (نور/45)؛ 2- حیوانات دو پا: ﴿من یمشی علی‏ رجلین﴾ (نور/45)؛ 3- چهارپایان: ﴿من یمشی علی‏ اربع﴾ (نور/45) و 4- گروه دیگری از حیوانات که به این تقسیم بندی می پیوندد آبزیان هستند، مانند حوت و نون (نهنگ). در پژوهش حاضر بر آنیم تا با ذکر پاره ای از آیاتی که دربردارنده لفظ "انعام" هستند، به بررسی و تحلیل جنبه های زبان شناختی، بلاغی، واژگانی و احیانا جلوه های معرفتی این لفظ پر مدلول و وسیع المحتوی بپردازیم

    کلیدواژگان: قرآن کریم، حیوانات، انعام، کاربردهای زبانی، بلاغت
|
  • Mohamad Bahrami Pages 1-18

    Lorestan province in the west of Iran is always known as one of the ancient regions and human settlements in the Paleolithic era. Based on the information obtained from the archaeological excavations in the caves of Khoramabad and Kouhdasht in the last few decades, the history of settlement in Lorestan province reaches about 100000 years ago and the Middle Paleolithic period. In the archeological survey that was recently conducted in the Mian-Kouh region of Pol-e Dokhtar county, evidence of artifacts belonging to the Lower Paleolithic period was identified from 15 sites. This period, for which a history between 1800000 - 250000 years has been considered, is very important in the archaeological studies of the world due to its connection with the time, route and dispersal of the early human beings. At all, 153 stone tools from these sites discovered, include; chopper, chopper-core, core, handaxe, cleaver, trihedral pick, borer, scraper and flack were found, which according to comparative typology belong to the Lower Paleolithic period. The importance of these findings in the archaeological researches of the Iranian Plateau is very high, because until today, this number of significant stone tools has not been reported from the introduced Paleolithic sites of Iran, which shows that Lorestan province can be one of the important areas and habitats of early humans on the way of dispersal out of Africa.

    Keywords: archaeology, evidencePaleolithic, .Poldakhter, Lorestan
  • Firozeh SHeybani, Maryam Bakhtiarian, Rashid Kargar Pages 19-33

    Irony means humor, sarcasm and showing conflicting aspects of a text or work, which often causes laughter. Irony is also used as a visual technique in the narrative or form of a visual work. In this article, irony in three paintings of the Shiraz school of painting and in particular the Al-Inju period is examined because it is believed that the social conditions of the Mongol rule caused Iranian artists to use illustrations and books. Arai have expressed some concepts ironically and ironically. Therefore, the purpose of the research is to introduce the components and applications of irony, and the other is to analyze the quality of irony in the content and form of three illustrations of the illustrated Shahnamehs of the Al-Injo period, including "The imprisonment of Zahak by Fereydon", "Death of Chahar Hamdel Ki Khosro" and "Accusation". Soudabeh to Siavash. The research material is derived from library data and is based on descriptive-analytical method. The findings of the research show that paintings are more capable of ironic analysis in which the main subject is faced with deep and absolute conditions such as death or a dangerous situation that leads to death. In all the examined pictures, there was an element of taste and structural irony and situational irony were used in them.

    Keywords: Ironic elements, Shirazpainting, Al Injo, Ferdowsi's.Shahnameh
  • AliAkbar Jamyari, Ehsan Momeni Pages 35-47

    Astronomical rights impose huge costs on the society, and at the same time, due to their complex form, it is difficult to discover and pursue them. Therefore, a decisive criminal policy is required. This research is based on the library method and the answer to the main question: How is the criminalization of astronomical rights in Islamic jurisprudence? It seeks to explain the criminalization of astronomical rights from a jurisprudential point of view. The research method is descriptive and analytical, and the data was collected by taking a sample. According to the findings of the research, in Islamic law, wages are compared to work. In Islamic sources, three categories of livelihood - function - material, social and psychological needs are mentioned regarding the payment of employee's and worker's salaries. The sanctity of one's property against wrongdoing and the sanctity of cooperating with one another is one of the most important Shari'a bases for the criminalization of astronomical rights in the present era, and based on these bases, any unlawful act is prohibited according to the rule of "Al-Tazir Lakal Haram" and the punishment that the Islamic ruler takes into account the circumstances. And the sensitivity of the subject applies is one of the status effects of receiving astronomical rights. Human reason forbids the entry of any kind of harm, and this kind of prohibition, according to the provisions of the no-harm rule, has an effect on the prohibition of astronomical rights, so that human reason, along with fairness, considers astronomical rights out of custom and He considered it to be contrary to the astrological function of the receivers and considered such receipts as a crime, and since the rule of justice, respect for system disruption, and the principle of trustworthiness fight against betrayal, cruelty and disorder, he considered astronomical rights as examples of betrayal, oppression and system disruption and Astrologers are considered traitors and disrupters of the economic and political security of the society.

    Keywords: Jurisprudence, criminalization, astronomical law, logic, Sharia
  • SHir Mohamad Alipor Pages 49-64

    Muhaddath Jazaeri (1112-1050 AH), one of the prominent Shiite scholars and a special student of Allama Majlisi, has many works. He has spent most of his academic life learning and writing in the field of hadith topics and has the foundations and thoughts of hadith and jurisprudence. Based on his religious principles, he wrote all the asanids of the two books of Tahhib al-Ahkam and Astabsar of Sheikh Tusi based on the term of diversification of hadith of the later generations, in addition to the comprehensive explanations he wrote on those two books under the titles of "Ghaya al-Maram", "Maqsood al-Anam" and "Kashf al-Asrar". Validated. The present research has analyzed and explained his most important principles and presented the flaws and shortcomings of his work. Not being satisfied with specific confirmations and believing in some general confirmations, as well as benefiting from narrative fame, practical fame, and acceptance as evidence to ensure the issuance of hadiths are considered among the foundations and thoughts of his majal. Despite the fact that he has put all his efforts in validating hadiths, his work is not without mistakes and shortcomings.

    Keywords: Issuing hadiths, Algerian muhadith, Ghaya al-Maram, Kashf al-Asrar
  • Yadoalla Rafiie, Ramezan Rezaii Pages 65-79

    Knowledge of rhetorical sciences plays an important role in understanding the nuances and subtleties of the Qur'an. One of the sub-branches of the science of semantics is the discussion of "brevity, atnab and equality" which has long been of interest to rhetoric scholars, in such a way that some of the technical scholars have limited rhetoric to this discussion. Therefore, various theories have been presented in enumerating the types of ijaz, ropes and equality, and this feature is more prominent in the definition of ropes and enumeration of its types. The present article, with descriptive-analytical method, after referring to several books and first-hand rhetoric, has provided a complete definition of atnaab and its types and has extracted complete evidence of the cases of atnaab in the last third of the Holy Quran, in order to provide a suitable platform for empowering The audience should be provided with the practical and easy application of atnaab in this part of the Qur'an and its application in its appropriate place.

    Keywords: Holy Qur'an, scienceof meanings, ropes, .types of ropes
  • Reyhane Moradipor, Hossein Kalbasi Ashtari _ Pages 79-89

    Proclus is one of the most important Neo-Platonists who lived in the fifth century BC. He is one of those who contributed to the systematic compilation and explanation of the Neoplatonic system and worldview. The main problem of Proclus is the same problem as that of Plotinus and other Neo-Platonists, that is, the research on how multiplicity arises from unity. Like Plotinus, Proclus accepts the theory of mediums in relation to unity and plurality, but offers a different interpretation of it. Although Allameh Tabataba'i is one of the prominent philosophers of Sadra, nevertheless, as a result of his deep reflections on the verses of the Qur'an, he developed new views. He has raised in various theological fields. Proposing the problem of the relationship between one and many is one of the prominent points of his thinking, which explained the relationship between one and many by relying on one and the attributes of one. The present essay tries to compare the ways of solving the problem of singular and multiple conjunctions with respect to Uhud and the attributes of Uhud in the thought system of Proclus and Allameh Tabatabai while examining the attributes and characteristics of Uhud and the reasons for proving Uhud in the thought system of Proclus and Allameh Tabatabai.

    Keywords: Ironic elements, Shirazpainting, Al Injo, Ferdowsi's.Shahnameh
  • AbdolReza Atashi, Khalil Shabani nejad Pages 91-103

    The word "Lam" is used in the Holy Quran in terms of morphology, syntax and rhetoric with different meanings. The correct understanding of its role and meaning removes the veil from the beautiful face of the meanings of the Qur'an, because Lam Jareh has nineteen meanings and uses, Lam Jazemeh has six different meanings, and Lam Naseba has three different meanings and uses, and the passive Lam is also They are used with three different meanings in the Holy Quran. In this research, the above-mentioned topics have been investigated with numerous Qur'anic evidences in the second fifteenth part of the Holy Quran based on the method of analytical narration and scientific research, so that respected Quranic users and researchers can find out that the letter "Lam" in the Holy Quran has meanings. It is different, and by looking deeply into the meanings of this word, they can reach the original meaning and meaning of the Qur'an and infer the ruling of the verse according to the case.

    Keywords: The Holy Quran, theletter Lam, agent, non-agent, the fifteenthpart of the second.Quran
  • Seyd Mohamad Mirhoseyni, Narges Ansari, Zahra Salimi Pages 105-118

    Defamiliarization, which is making unfamiliar and alienating what is familiar, is one of the pillars of the Russian formalism school. This term is one of the pillars of aesthetics and prominence of any literary work. The relationship of defamiliarization with the topic (the problem of words contrary to the requirement of appearance) to express the benefit of the Holy Quran from linguistic possibilities and aesthetic methods of creation is the goal that this research tries to use descriptive-analytical method and by mentioning examples of ten components. the middle of the Holy Qur'an to achieve it. The importance of examining this issue in the Holy Quran is that it makes the prominence and beauty of this divine book, which is approved by everyone, even clearer. Defamiliarization arising from norm-avoidance can be seen in the Holy Qur'an. Most of the existing norm avoidance is related to the problem of words contrary to the requirements of the appearance, especially alfatah and heart, syntactic norm avoidance. This issue has been done in the Holy Quran with the aim of further implying the divine purpose and delighting the audience.

    Keywords: Holy Qur'an, contraryto appearance, defamiliarization, syntactic norm-.avoidance
  • Hamid Sabahi Garaghani, AhmadReza Heydarian Shahri Pages 119-133

    In this article, from a cognitive point of view, we have investigated those conceptual metaphors that are made using body parts. For this purpose, firstly, the definition of conceptual metaphor and its difference with the tradition of metaphor study was discussed, and then, within the framework of conceptual metaphor and conceptual schemas, some conceptual metaphors containing body parts were examined. Is. The results of the research show that many conceptual metaphors are made using body parts - which are mainly used as the source area - to explain abstract concepts. Also, due to the dominance of the religious culture that governs the Quran, the target areas are mostly related to religious concepts and Quranic teachings.

    Keywords: J Holy Quran, SurahBaqarah, conceptualmetaphor, body parts, ropes
  • Shahram Rahnama, Alikaram Taheri GHalandar Pages 133-147

    The Umayyads were considered one of the influential clans in Mecca, which increased their power day by day due to the weakness of Bani Hashem, and in a wide-ranging process and by implementing various policies, they were able to become the main power in the year 41 AH. become the Islamic world. The present research aims to answer this question by descriptive-analytical method and also by using the main sources, what were the grounds and causes of Umayyad influence and gaining power in the history of Islam? The findings of the research show that the Umayyad party was influential in the course of the Saqifa Bani Saadeh, falsifying facts, deception, greed, opportunism, putting pressure on Bani Hashem and lobbying during the period of the first three caliphs, Hudah and They gained political power through trickery in the case of arbitration and then martyrdom of Imam Ali (a.s.). At the same time, the change in the spiritual and cultural condition of the Islamic society after the death of the Prophet (PBUH) and the departure of the people from true Islam and the acceptance of fake hadiths prepared the social and cultural grounds for the Umayyad party to gain power.

    Keywords: Umayyads, politicalpower, contexts andcauses, Muawiyah, Saqeefah
  • Reyhane Alsadat Tabatabai Pages 149-161

    Stakeholders of commercial companies are individuals and groups in the company that affect the continued existence, plans and goals of commercial companies and in turn, the decisions and performance of the company affect them. For this reason, the theory under the title of stakeholder theory was proposed by thinkers so that through this theory, the stakeholders of commercial companies will be more supported and noticed by the companies. Now, the issue that needs to be investigated is who are the interested parties and groups in commercial companies? And what is the meaning of stakeholder theory? In the upcoming research, which has been compiled using a library and analytical method, we have identified the stakeholders of commercial companies, including shareholders, employees, environment, society, etc. take into consideration the interests of all interested parties and groups so that the interests of the company and interested groups are on the same path and balance between them and finally the company is run for the benefit of all.

    Keywords: Beneficiary, rights ofbeneficiaries, theory ofbeneficiaries, commercial companies
  • Malek Abdi, Farahnaz Sasani Pages 171-184

    After humans, animals are one of the most important creatures whose rights have attracted the attention of human societies more than any other creatures. One of the issues that has been given special attention in the Holy Quran is the issue of animals, considering its diverse spectrums, including domestic and wild animals, birds, insects, aquatic animals, and reptiles from different perspectives, such as the way of creation, practical benefits, and miraculous aspects. (such as Saleh's donkey (pbuh) and the cow of Bani Israel) and evidences for resurrection (such as Uzir Nabi's donkey (pbuh) have been looked at. In a general division, animals are divided into three categories in Surah Noor Mubaraka: 1- Reptiles: ﴿Whoever walks on his belly ﴾(Noor/45); 2- bipedal animals: ﴿Whoever walks on legs ﴾(Noor/45); 3- Quadrupeds: ﴿Whoever walks on all fours ﴾﴾(Noor/45) and 4 - Another group of animals that joins this division are aquatic, such as fish and noon (whale). In the present research, we intend to investigate and analyze the linguistic and rhetorical aspects by mentioning some of the verses that contain the word "Anaam". Let's discuss the lexical and perhaps the epistemic manifestations of this word with many connotations and a wide content.

    Keywords: Holy Quran, animals, gift, language usage, rhetoric