فهرست مطالب

بنیان های حکمی - فلسفی هنر ایرانی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1402)

نشریه بنیان های حکمی - فلسفی هنر ایرانی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا اخلاقی، زهرا عباسی* صفحات 92-111
    عدم بهره گیری از عوامل محیطی در طراحی و مصرف بالای انرژی های تجدید ناپذیر، موجب هدررفت انرژی و افزایش هزینه ها در بخش مسکونی شده است. در این میان تهویه ی طبیعی یکی از موثرترین عوامل در ایجاد آسایش حرارتی است. شهر نطنز در خرداقلیم معتدل کوهپایه ای قرار دارد؛ نیاز انرژی تا حد بسیار زیادی به شرایط اقلیمی محیط شان بستگی دارد و می توان در بخش زیادی از سال با توجه به عوامل محیطی و تهویه طبیعی ساختمان را در منطقه آسایش قرار داد. در مقاله پیش رو، نحوه ی برخورد مسکن بومی شهر نطنز از منظر تهویه طبیعی برای تطبیق شرایط اسایش حرارتی مورد بررسی قرار می گیرد. این تحقیق از نوع ترکیبی و روش تحقیق توصیفی-تحلیلی می باشد. در بخش نخست، مطالعه ی اسنادی و کتابخانه ای اساس تحلیل، توصیف مطلب موجود در مقاله را تشکیل می دهند. در این بخش با بررسی تحقیقات انجام شده در زمینه تهویه طبیعی و ویژگی های اقلیمی شهر نطنز مبانی نظری و ادبیات موضوع تعریف شده اند. نتایج بررسی ها نشان می دهد، معماری بومی شهر نطنز با راهکارهای ایستا و توجه به شرایط بستر توانسته است در ایام زیادی از فصل گرم سال با استفاده از تهویه طبیعی مناسب در منطقه اسایش حرارتی قرارگیرد.
    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، باغشهر نطنز، تهویه طبیعی، معماری پایدار
  • فائزه محسنی زاده کرمانی، سیده مرضیه طبائیان*، بهرام شاهدی صفحات 112-129
    اولین تلاش های انسان در مسیر یکجانشین شدن ساخت سکونتگاه های بومی بوده و کپرها یکی از اولین نمونه های ساخته شده آنها است که تاکنون با وجود همه پیشرفت های تکنولوژی ایجاد شده، همچنان ساخته می شود. ساخت و بهره برداری از این سازه های بومی با برگزاری برخی مراسم آیینی پیوند خورده است؛ لذا هدف مطالعه پیش رو، بررسی شیوه ساخت این سازه ها از نقطه نظر فرهنگی و با در نظر گرفتن وجوه تاثیر آن در برگزاری مراسم آیینی مربوط به آن ها بوده است. پژوهش حاضر به دنبال آن بوده تا با بررسی تطبیقی این دوگونه اصیل در بستر فرهنگ پیوند آن را با فرهنگ قبایل در دوره تغییرات فرهنگی آنان بررسی کند. نمونه های موردمطالعه، خانه های علفی رایج در میان قبیله ویجیتا و مضیف ساخته شده توسط اقوام عرب می باشد، که در اقلیم مشابه گرم و خشک ساخته شده، لیکن دارای حوزه فرهنگی متفاوت اند. روش این پژوهش کیفی و میتنی بر شیوه مطالعه موردی با راهبرد تطبیقی-تحلیلی است. روند گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی بوده و تحلیل آن در قالب مدل های گرافیکی و جداول تحلیل داده ها ارایه گردیده است. مطالعه و قیاس نتایج، حاکی از وجود تفاوت هایی در زمان برپایی مراسم آیینی وابسته به این ساختارها بود که ریشه آن در منابع مورد مطالعه قرار گرفت. نقطه عطف این تفاوت در پیشینه ساخت نمونه های مورد بررسی کشف و نتایج بدست آمده در قالب نمودار و جدول ارایه گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد پس از تغییرات فرهنگ بومی قبیله ای سرخ پوستان ویجیتا و اقوام عرب، ساخت خانه علفی و مضیف به موازات فرهنگ قبیله ای آنان رو به کمرنگ شدن رفته است؛ که مبین ضرورت شناخت ریشه های پیدایش، پیشینه و جایگاه فرهنگی این گونه سکونتگاه را پیش از هرگونه سیاست گذاری و ارایه طرح های احیایی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اعراب، خانه علفی، کپر، مضیف، ویجیتا
  • سید مرتضی شهیدی ریزی*، هوتن ایروانی، عبدالله جبل عاملی، مرضیه پیراوی ونک صفحات 130-151
    عدم موفقیت بسیاری از پروژه های عمرانی و تصمیمات از نوع حکمرانی ناشی از عدم فهم مقیاس در طراحی و برنامه ریزی می باشد. قیاس شاخص های فعال در محیط و فهم میزان تاثیرگذاری آن ها مقیاس را به دست می دهد؛ در عرصه معماری و حکمرانی شهری "مقیاس" کمیت ها وکیفیت های مختلف و ناهمسان را شامل می شودکه احصا و فهم آنها بسیار مشکل و این سوال مطرح می شود: ادراک گستره قیاس های کمی وکیفی محیط طراحی که بازتاب آن ها مقیاس پروژه را آشکار می کند برای یک طراح چگونه فهم می آید، به گونه ای که طراح بر برد، نفوذ وکارایی خط خود، در طول عملیات طراحی مسلط باشد؟ عمدتا خطای مقیاس در طی انتقال ادراکی در فاصله مابین تصویر ذهنی طراح و یا طرح او بر روی کاغذ تا ابعاد واقعی بنا در محیط بیرون اتفاق می افتد؛ در واقع طراح (معمار، شهرساز، سیاستگذار) با تصمیم خودکه به سادگی آن را روی کاغذ ترسیم می نماید، در محیط خارجی در حال دخل و تصرف و ایجاد تغییرات غیر قابل برگشت است و می تواند محیط و ویژگی هایش را تخریب یا تقویت نماید. این موضوع نیازمند یک مطالعه فلسفی است در خصوص اینکه رابطه فهم محدود انسان، چگونه با جهان نامحدود بیرون به طور صحیح برقرار می شود. مقاله حاضر تفکر سوبژکتویسم را برای ادراک محیط ناقص می داند و در مقابل به کارگیری روش هرمنوتیک در فهم را به عنوان طریق ادراک محیط و مقیاس معرفی می نماید. روش این تحقیق کیفی و از منظر هدف کاربردی است و سعی دارد با فراهم آوردن گفتمان هرمنوتیک و مقیاس به شیوه استدلال منطقی نتایج خود را بیان نماید.
    کلیدواژگان: دازاین، محیط انسان ساخت، مقیاس، هرمنوتیک
  • فرزانه واحد دهکردی*، اصغر جوانی جونی صفحات 152-164
    نظریه پردازان بینامتنیت بر این عقیده اند که هیچ متنی را نمی توان اصیل دانست؛ بنابراین آثار مسعود عربشاهی نیز مانند دیگر آثار واگویه ای از متن های پیشین است. مسعود عربشاهی از جمله هنرمندان معاصری است که در فرم و رنگ آثار خویش از پیش متن های گوناگونی بهره جسته است. استفاده از این پیش متن ها به واسطه روابط بینامتنی قابل تشخیص است. در پژوهش حاضر که نگاهی دارد به" خوانش بینامتنی فرم و رنگ در آثار مسعود عربشاهی بر اساس آراء ژرار ژنت" ابتدا وجه های مختلف متن و بینامتنیت و همچنین نظریه پردازان این رویکرد به ویژه ژرار ژنت تشریح و سپس بر این اساس آثار مسعود عربشاهی (12 نمونه) که به صورت طبقه بندی شده و هدفمند انتخاب شده اند، بررسی و تحلیل شده و انواع بینامتنیت ژنتی (تعمدی-آشکار، تعمدی- پنهان و تلویحی-ضمنی) در فرم و رنگ این آثار مشخص شده است. این پژوهش از نوع کیفی و به شیوه توصیفی- تحلیلی است و به صورت متن خوانی، اسنادی انجام شده است. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که آثار عربشاهی در فرم و رنگ از کدام پیش متن ها وام گرفته است و روابط بینامتنی بر اساس نظریه ژنت در به کارگیری پیش متن ها در آثار او چگونه است؟ یافته ها نشان می دهد مسعود عربشاهی در آثار خویش از پیش متن های هنرهای باستانی ایران و بین النهرین بیش از سایر پیش متن ها استفاده نموده است؛ همچنین استفاده از متون پیشین به تدریج در فرم آثار عربشاهی از بینامتنیت آشکار تا پنهان و سپس ضمنی تغییر و تکامل داشته است. آثار او در رنگ نیز از پیش متن های هنرهای باستانی ایران و بین النهرین به صورت بینامتنیت ضمنی- تلویحی بهره برده است
    کلیدواژگان: بینامتنیت، ژرار ژنت، مسعود عربشاهی، هنر معاصر ایران
  • احمد ولیعی ابرقویی* صفحات 165-182
    مساله این تحقیق، بررسی چیستی، چرایی و چگونگی تحقق هنر از منظر فلسفه ی اسلامی می باشد. این بررسی، براساس تبار شناسی فلسفی هنر در سه لایه ی مفهومی، ماهوی و وجودی می باشد؛ از این رو در ابتدا، سنخ مفهومی این پدیده از منظر فلسفی تبار شناسی شده و براساس آن در لایه ی ماهوی، عناصر دخیل در تعریف هنر به زبان فلسفی، بازتولید و در مرحله ی بعد،براساس بازتولید فلسفی این عناصر، به بررسی نحوه ی تحقق هنر از منظر فلسفه ی اسلامی پرداخته می شود. با انجام این تحقیق به روش تحلیلی - اسنادی، روشن می شود که تحقق هنر از منظر فلسفه ی اسلامی منوط به انجام یک نظام فرآیندی می باشد که دارای چهار ریزفرآیند است. به این صورت که در ابتدا، فرآیند ظهور معنا در هنرمند صورت گرفته و سپس با فرآیند ایجاد یک ایده برای تبدیل معنا به اثر هنری ادامه پیدا می کند. در مرحله ی بعد، با استعاره سازی اثر هنری و متناسب با آن معنای مد نظر، روند هنری شدن آن معنا، شکل می گیرد. در انتها نیز با ایجاد معنا در مخاطب اثر هنری، فرآیند تحقق هنر خاتمه می یابد.
    کلیدواژگان: فلسفه اسلامی، معنا، هستی شناسی زیبایی، هنر
  • سید محمود حسینی ده میری*، حسین تحویلیان، محمد خلیلی صفحات 183-204

    قرارگیری موقعیت مکانی اصفهان به عنوان شهری واقع در مرکز ایران، به هنرمندان اصفهانی این امکان را داده است تا با تحولات شرق و غرب همراه شوند. این ویژگی به همراه مهاجرپذیری و شکل گیری دانشگاه های هنر در ایران، تاثیر بیشتری بر روابط فرهنگی و هنری گذاشته است تا جایی که باعث ایجاد حرکت های نوینی در نقاشی معاصر اصفهان شده است. هومی بابا با طرح مسیله دو رگه بودگی و فضای سوم به مسیله شکل گیری این فضا در نقد پسااستعماری می پردازد. هدف این مقاله بازخوانی هویت و شکل گیری فضای سوم در نقاشی معاصر اصفهان با تاکید بر نظریه ی فضای سوم هومی بابا است. سوال اصلی این پژوهش این است که هنرمندان مهاجر چه تاثیری در بازخوانی هویت و شکل گیری فضای سوم نقاشی معاصر اصفهان داشته اند؟ روش پژوهش، از نظر هدف، بنیادی - کاربردی و از نظر نوع توصیفی- تحلیلی است و روش نمونه گیری در این مقاله به صورت هدفمند با انتخاب چهار هنرمند که همه در تهران تحصیل نموده اند، انتخاب شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که هنرمندان مهاجر اصفهان در شکل گیری فضای بینافرهنگی جدید در شهر اصفهان موفق بوده اند و این فضای جدید با تعریف فضای سومی که هومی بابا از آن یاد می کند، بسیار نزدیک است.

    کلیدواژگان: فضای سوم، نقاشی معاصر، نقاشان معاصر اصفهان، هومی بابا
|
  • Zahra Akhlaghi, Zahra Abbasi * Pages 92-111
    Failure to take advantage of environmental factors in the design and the high consumption of non-renewable energy have caused energy wastage and increased costs in the residential sector. Meanwhile, natural ventilation is one of the most effective factors in creating thermal comfort. The city of Natanz is located in the sub-climate of the foothills. Energy requirements depend to a great extent on the climatic conditions of the environment, and it is possible to position the buildings within the comfort zone for a significant portion of the year by considering environmental factors and utilizing natural ventilation.In the following article, the approach to native housing in Natanz City, focusing on natural ventilation to adapt to thermal comfort conditions, is investigated. Ventilation in four houses from the Timurid to Pahlavi periods in Bagshahr Natanz has been analyzed using Computational Fluid Dynamics (CFD) and the Design-Builder software. The results of the investigations show that the native architecture of Natanz City, incorporating static solutions and mindful consideration of the bed's conditions, has successfully placed these buildings within the thermal comfort zone for many days during the hot season by harnessing suitable natural ventilation.
    Keywords: Natanz Garden City, Natural Ventilation, Sustainable architecture, Thermal Comfort
  • Faezeh Mohsenizadeh Kermani, Seyedeh Marzieh Tabaeian *, Bahram Shahedi Pages 112-129
    The first human efforts towards settlement took the form of native settlements, and yurts stand out as one of the earliest examples, which continue to be constructed despite all technological advancements. The construction and use of these indigenous structures are closely tied to the performance of specific rituals. Therefore, the purpose of this study was to investigate the construction methods of these structures from a cultural perspective and to consider their impact on the associated rituals. The examples studied include the grass houses among the Wichita people and the Mudhif structures built by Arab tribes. These structures were erected in a similar hot and dry climate but belong to distinct cultural domains. The qualitative and textual research method employed is based on a case study approach with a comparative-analytical strategy. The process of collecting library and field information, along with its analysis, is presented through graphic models and data analysis tables. The study and comparison of the results have revealed differences in the timing of ritual ceremonies associated with these structures, the origins of which have been explored in the sources. The research findings indicate that, as a result of changes in the indigenous tribal cultures of the Wichita Indians and the Arabs, the grass houses and Mudhif structures have gradually declined in parallel with their tribal cultures.
    Keywords: Arab tribes, Grass house, Mudhif, Wijita tribes, yurt
  • Seyed Morteza Shahidi Rizi *, Hutan Iravani, Abdullah Jabal Ameli, Marziyeh Piravi Vanak Pages 130-151
    The lack of success in many civil engineering projects often results from a failure to grasp the concept of scale in design and planning. Understanding active environmental indicators and their impact is vital for determining scale. In the field of architecture and urban governance, "scale" encompasses various quantitative and qualitative aspects, which are diverse and complex, posing a significant challenge for comprehension. This raises the question: How can a designer effectively incorporate quantitative and qualitative measurements in the design environment, reflecting the project's scale, throughout the design process? Most scale errors occur when transferring the designer's vision from a mental image or sketch onto paper to match the actual dimensions of the physical structure in the external environment. While the designer (architect, urban planner, policy maker) may easily sketch on paper, the external environment is subject to invasion, occupation, and irreversible changes, which can lead to its degradation or enhancement. This issue prompts a philosophical investigation into how our limited human understanding can connect meaningfully with the vast external world. The research methodology is qualitative and practically oriented, aiming to present findings through logical reasoning grounded in hermeneutics and the concept of scale
    Keywords: Dasein, Hermeneutics, Man-made environment, Scale
  • Farzaneh Vahed Dehkordi *, Asghar Javani Jouni Pages 152-164
    The theorists of Intertextuality believe that there is no original text. Therefore, Masoud Arabshahi's artworks are akin to other works based on previous texts. Masoud Arabshahi is one of the contemporary artists who has drawn from various pretexts in the form and color of his artworks. The use of these pretexts can be recognized through intertextual relationships. In this research, which explores the 'intertextual reading of form and color in Arabshahi's artworks based on Gerard Genette's opinions,' different aspects of text and intertextuality, as well as the theorists of this approach, especially Gerard Genette, are elucidated. Subsequently, Arabshahi's artworks (12 samples), which have been categorized and purposefully selected, are analyzed, and the types of Genette's intertextuality (intentional-overt, intentional-hidden, and implicit) in the form and color of these artworks are specified. This research is qualitative and follows a descriptive-analytical method. It employs basic theory and reasoning to explain the relationships and understand the components of a visual work, conducted in the form of reading texts and documents. This research seeks to answer the question of which pretexts Arabshahi's artworks have utilized in form and color, and how intertextual relationships, based on Genette's theory, are employed in his works. The results indicate that Masoud Arabshahi has made more use of the pretexts from ancient Iranian and Mesopotamian arts in his artworks than other pretexts. Additionally, the use of earlier texts has gradually evolved in Arabshahi's works, transitioning from overt intertextuality to hidden and then to implicit.
    Keywords: Contemporary Iranian Art, Gérard Genette, intertextuality, Masoud Arabshahi
  • Ahmad Valiee Abarghoei * Pages 165-182
    The objective of this research is to investigate the 'what,' 'why,' and 'how' of realizing art from the perspective of Islamic philosophy. This examination is rooted in the philosophical genealogy of art across three layers: conceptual, substantive, and existential. Initially, the conceptual origin of this phenomenon is explored from a philosophical standpoint. Subsequently, in the substantive layer, the elements contributing to the definition of art are elucidated in philosophical terms. In the third stage, the method of realizing art from the perspective of Islamic philosophy is scrutinized based on the philosophical reproduction of these elements. Conducted in an analytical-documentary manner, this research reveals that the realization of art, from the perspective of Islamic philosophy, relies on a systematic process comprising four micro-processes. Firstly, the emergence of meaning occurs in the artist, followed by the creation of an idea to transform this meaning into an artistic work. Subsequently, by metaphorically aligning the artistic effect with the intended meaning, the process of rendering that meaning into art takes shape. Ultimately, the process of realizing art concludes with the audience of the artistic work interpreting and internalizing the created meaning.
    Keywords: Islamic Philosophy, Meaning, ontology of beauty, ontology of art
  • Seyed Mahmood Hosseini Dehmiri *, Hossein Tahvilian, Mohammad Khalili Pages 183-204

    The art of painting in Isfahan has a historical background dating back to cave dwellings in this region, playing a significant role in the evolution of Iranian painting and maintaining its structure throughout governmental changes. Isfahan's geographical location, situated in the center of Iran, has provided Iranian artists with the opportunity to engage with both Eastern and Western transformations. This characteristic, coupled with the migration and establishment of art universities in Iran, has had a profound impact on cultural and artistic relationships, leading to innovative movements in contemporary Isfahan painting. Drawing on the concept of hybridity and the third space, Homi Bhabha effectively describes the formation of this space in postcolonial critique and emphasizes its significance in generating new cultural and artistic interactions. One of the key factors contributing to the creation of such a space in contemporary Isfahan painting is the presence of migrant artists and graduates from art universities in other cities who have contributed to the emergence of a new visual space in Isfahan's art scene. This article aims to review the identity and formation of the third space in contemporary painting in Isfahan, with a focus on Homi Bhabha's theory. The central question of this research is: What impact have immigrant artists had on the reinterpretation of identity and the formation of the third space in Isfahan's contemporary painting? The research methodology employed is primarily a combination of a fundamental-applicative approach in terms of its objective and a descriptive-analytical approach in terms of its nature. The sampling method utilized is purposeful, involving the selection of four artists who have studied both in Tehran and in universities and schools in Isfahan, particularly in the field of painting. The research findings demonstrate that immigrant artists in Isfahan have successfully contributed to the creation of a new intercultural space within the city, closely aligning with Homi Bhabha's conceptualization of the third space.

    Keywords: Contemporary Painting, contemporary painters of Isfahan, Homi Baba, The third space