فهرست مطالب

فصلنامه پدافند غیرعامل
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدحسین مهدوی قهساره، آویده کامرانی* صفحات 1-14

    زندگی انسانی در طول تاریخ همواره با مخاطراتی همراه بوده و تلاش برای بقا همواره انسان را ناگریز از تجهیز در برابر تهدیدها کرده است. تهدیداتی که می تواند انسان ساخت و یا از عاملی طبیعی نشیت گرفته باشد. گونه مواجهه با این مخاطرات در طول و عرض تاریخ و جغرافیا شکل و گونه های مختلفی را به خود دیده است. محدوده موردمطالعه این مقاله در بررسی چگونگی پاسخ گویی به مخاطرات، فلات مرکزی ایران است. فلات مرکزی ایران، با اقلیمی گرم و خشک قسمت وسیعی از خاک ایران را در برمی گیرد و باتوجه به ویژگی های اقلیمی و جغرافیایی خود، ملاحظات امنیتی خاص خود را نیز دارا است. این پژوهش به دنبال آن است که ویژگی های دفاعی بافت شهرهای تاریخی را در منطقه فلات مرکزی ایران مورد بررسی قرار دهد تا میزان پاسخگویی این بافت ها را در برابر مخاطرات معاصر باز بررسی کند. این مقاله به دنبال یافتن پاسخ برای این پرسش است که آیا تدابیر امنیتی شهرهای تاریخی در فلات مرکزی ایران، با اصول امروزی پدافند غیرعامل در ارتباط هستند؟ و در صورت مثبت بودن جواب این سوال، کدام یک از این تدابیر با کدام یک از اصول امروزی پدافند غیرعامل مطابقت دارد؟ پژوهش حاضر با بهره گیری از مطالعات اسنادی و تحلیل کیفی انجام شده است. نتایج این بررسی نشان می دهد اگرچه اصول و ویژگی های امنیتی در بافت شهرهای تاریخی این منطقه متناسب با تهدیدات دوران خود بوده است، اما درعین حال با بسیاری از اصول پدافند غیرعاملی امروزی شامل مکان یابی، مقیاس بهینه استقرار جمعیت و فعالیت، پراکندگی، استتار، اختفا، پوشش، فریب و سازه های دومنظوره تا حدود زیادی به ذات انطباق و با فراهم آوری امکانات جانبی، می توان شرایط لازم برای تطبیق اصولی همچون «مقیاس بهینه در پراکندگی و توجیه اقتصادی ویژه»، «کوچک سازی و ارزان سازی و ابتکار در پدافند غیرعامل»، «تفرقه و پراکندگی» و «فریب» را محیا کرد.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، فلات مرکزی ایران، شهر تاریخی، تهدید
  • سعید بهرامی*، علی اکبر پوری رحیم صفحات 15-25

    در این تحقیق در ابتدا انواع سنگرها، مقرهای فرماندهی و بیمارستان های بتنی در زمان دفاع مقدس از دیدگاه فرماندهان و متخصصان دفاع مقدس مورد بررسی قرار گرفته است. جهت بررسی علاوه بر مطالعات کتابخانه ای، عملکرد این نوع سازه ها از طریق مصاحبه و توزیع پرسش نامه مابین پیشکسوتان عرصه مهندسی دفاع مقدس بررسی شده و پس از تجمیع نظرات، تحلیل کلی از جنبه نقش این نوع سازه ها، معایب و مزایای فنی آن ها ارایه شده و سپس راهکارهایی جهت ارتقا این نوع سازه ها برای استفاده امروز ارایه شده است. از جمله معایب اساسی آن ها سنگین بودن قطعات پیش ساخته بتنی و از جمله راهکارهای ارایه شده برای استفاده امروز افزایش مقاومت جهت تحمل بارهای ضربه و انفجاری می باشد. برای بررسی این موضوع در یک تحلیل عددی اثر افزایش الیاف فولادی بر دال های بتنی تحت بار ضربه و انفجار در محیط برنامه نویسی متلب مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد استفاده از الیاف فولادی تا میزان 2 درصد شکل پذیری و مقاومت بتن تحت بارهای ضربه را تا حد بسیار زیادی بالا می برد و برای استفاده در مناطق جنگی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: دفاع مقدس، سنگرهای بتنی پیش ساخته مقاوم، مصاحبه با پیشکسوتان عرصه مهندسی دفاع مقدس، الیاف فولادی، بار ضربه و انفجار
  • پویا حسنوند*، مجتبی حسینی صفحات 27-39
    طراحی اعضایی که تحت بار انفجاری قرار می گیرند بعد از جنگ جهانی دوم مورد توجه دانشمندان قرار گرفت. تحقیقات گسترده ای در پنجاه سال اخیر بر روی رفتار سازه ها در برابر بار انفجار و عکس العمل آن ها صورت پذیرفته است. با توجه به شدت و بزرگی بارهای انفجاری انجام مناسب ترین طرح به لحاظ اقتصادی و ایمنی برای یک سازه مهم است. در صورتی که طراحی به درستی و با انتخاب معیار مناسب صورت نگیرد، ممکن است هزینه های گزافی را برای اجرای یک سازه تحمیل کند. نوع انفجار در این تحقیق، انفجار در هوای آزاد و از نوع محدود نشده سطحی است. انفجار سطحی انفجاری است که در سطح و یا فاصله ی بسیار نزدیک به زمین اتفاق می افتد. در این تحقیق به بررسی روش های مختلف مقاوم سازی پایه پل های بتنی تحت بار انفجار پرداخته خواهد شد. روش های مقاوم سازی در نظر گرفته شده شامل تغییر آرایش میلگردهای موجود در سطح مقطع، افزایش میزان میلگرد مقطع، استفاده از میلگردهای FRP و افزایش و یا تغییرشکل هندسی سطح مقطع ستون است؛ و سپس مناسب ترین، اقتصادی ترین و ایمن ترین طرح مقاوم سازی را برگزیده و یک الگوی مقاوم سازی مناسب برای سامانه فوق الذکر ارایه می گردد. مدل های سازه ای مورد بررسی در این تحقیق در یک سطح انفجاری یکسان (1000 کیلوگرم TNT در فاصله 3 متری از سازه) مورد بررسی قرار می گیرند. نرم افزار مورد استفاده در تحلیل مدل های مورد بررسی نرم افزار SAP2000 است. نتایج نشان داد که بعضی از روش های مقاوم سازی مانند افزایش درصد میلگرد مقطع پاسخ های سازه ای را افزایش می دهد. همچنین از بین روش های مقاوم سازی انتخابی در پژوهش، جایگزین کردن میلگردهای FRP به جای میلگردهای معمولی در ستون های بتنی پایه پل به عنوان موثرترین و بهترین روش تقویت این سازه ها در برابر بارهای ناشی از انفجار است.
    کلیدواژگان: انفجار، پل، طرح مقاوم سازی، پایه بتنی، ایمنی و عملکرد
  • محمد زاهدیانپور، محمدیاسر رادان کوهپائی*، زهرا جمشیدی صفحات 41-52

    زیرساخت های حیاتی بنیاد و چارچوب هر جامعه را تشکیل می دهند که فعالیت روزانه جوامع مرهون عملکرد آن ها است. عملکرد این زیرساخت ها به صورت مجزا و منحصربه فرد نیست بلکه با سایر اجزا و زیرساخت های جامعه روابط متقابلی دارند. درصورتی که عملکرد یکی از این زیرساخت ها تحت تاثیر تهدیدات طبیعی یا انسان ساخت مختل شود، علاوه بر اینکه ادامه عملکرد آن زیرساخت دچار اختلال می شود، می تواند عملکرد سایر زیرساخت ها را نیز تحت تاثیر قرار دهد که منجر به اختلال کل جامعه می گردد. برای ارزیابی تاب آوری هر زیرساخت نیاز است که دارایی ها و تهدیدات مبنای هر بخش زیرساخت تعیین و مولفه های موثر در تاب آوری آن زیرساخت شناسایی و سپس به ارزیابی تاب آوری آن زیرساخت اقدام شود مطالعه ی حاضر  ابتدا  به استخراج و جمع آوری مولفه های موثر در تاب آوری شریان های مواصلاتی جاده ای پرداخته و الگویی وزن دهی شده با استفاده از روشANP به دست می دهد. جهت حذف مولفه های کم تاثیر و بررسی روابط درونی بین مولفه ها از روش دلفی و پرسشنامه ای استفاده و درنهایت با استفاده از روش ANP و نرم افزار Super Decision به وزن دهی مولفه ها پرداخته شده است. لازم به ذکر است تهدیدات مبنا در این تحقیق با استفاده از روش دلفی و مصاحبه با خبرگان تهدیدشناسی تعیین و موردبررسی قرار گرفت. در این پژوهش، مولفه های موثر در تاب آوری شریان های جاده ای در مواجهه با تهدیدات انسان ساخت موردبررسی قرارگرفته و برای اولین بار در قالب الگویی کاربردی جهت ارزیابی تاب آوری شریان های مواصلاتی جاده ای ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، شریان های جاده ای، بحران جنگ، تهدیدات انسان ساخت، روش ANP
  • سید عباس اسدی، مژگان زعیم دار*، سید علی جوزی صفحات 53-64

    مسیله سرریز فاضلاب خانگی همراه با صنایع درون شهری به منابع آبی در کنار موضوع افزایش جمعیت و کاهش خود پالایی خاک از جمله تهدیداتی است که می تواند خسارت های جبران ناپذیری را برای کلان شهرها به دنبال داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل مدیریت یکپارچه پدافند غیرعامل تهدیدات زنجیره تامین آب شرب بوده است. این پژوهش بر اساس هدف از نوع بنیادین بوده و برای انجام آن از روش تلفیقی استفاده شده است. برای این منظور، ابتدا با مصاحبه از خبرگان و کارشناسان حوزه آب و فاضلاب، راهکارهای مرتبط با مدیریت یکپارچه پدافند غیرعامل تهدیدات زنجیره تامین به روش تحلیل مضمون استخراج گردید و در ادامه مهم ترین مقوله های شناسایی شده در قالب مدل مفهومی طراحی شد. در ادامه، با طراحی پرسشنامه محقق ساخته و بررسی اعتبار آن از طریق روایی محتوا و آزمون آلفای کرونباخ تلاش شد تاثیر هر یک از عوامل بر کاهش تهدیدات مرتبط با فاضلاب خانگی همراه با صنایع درون شهری بررسی شود. برای تحلیل بخش کمی، از روش مدل معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS 26 و PLS 3 استفاده شد. یافته های به دست آمده نشان داد که ابزارهای کاری مدرن، قوانین منع کننده و اجباری، کنترل های پیشگیرانه و بهره برداری بهینه تاثیر مثبت و معناداری بر تهدید فاضلاب خانگی همراه با صنایع درون شهری داشتند، درحالی که تاثیر اقدامات کم خطر مورد تایید واقع نشد. از یافته های پژوهش حاضر می توان برای گرفتن تصمیمات راهبردی در زمینه مدیریت و کنترل تهدیدات مرتبط با فاضلاب خانگی و صنایع درون شهری استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آب شرب، پدافند غیرعامل، زنجیره تامین، صنایع درون شهری، فاضلاب خانگی
  • امیرحسین صادقپور*، بابک عالمی، فاطمه پارچه باف مطلق صفحات 65-82

    معماری دفاعی یکی از ارزش های پنهان بافت های تاریخی است و پدافند غیرعامل براساس نوع کاربری و خطرات مختلف در ادوار تاریخی،  معیارهای متفاوتی دارد. امروزه با پیشرفت فناوری و تغییر مخاطرات، اصول پدافند غیرعامل نیز دستخوش تغییر شده، اما تدابیر اولیه در بناهای تاریخی با اصول جدید و امروزی دفاع غیرعامل قابل مقایسه است. مجموعه زیرزمینی اویی نوش آباد به عنوان یک بافت تاریخی با قدمت 1400 سال که تاکنون قسمت محدودی از آن شناسایی شده، نمونه ای از معماری دفاعی گذشته بوده و امکان مطالعه اصول پدافند غیرعامل را مهیا می سازد. هدف از این پژوهش در بخش اول شناخت طرح معماری و در بخش دوم تحلیل تمهیدات پدافند غیرعامل در  مجموعه زیرزمینی اویی و بررسی چگونگی کاربرد این مولفه ها در طراحی عناصر معماری و سازمان فضایی آن است. در این مقاله به روش  توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و برداشت های میدانی، ضمن معرفی و شناخت طرح معماری این مجموعه زیرزمینی، اصول پدافند غیرعامل  مورد بررسی قرارگرفته و مولفه ها و وجوه آن با استفاده از منابع مختلف استخراج و تحلیل شده است. نتایج پژوهش نشان   می دهد که در این مجموعه زیرزمینی از فن ها و تدابیر متعدد در حوزه پدافند غیرعامل در بخش های  معماری، سازه و تاسیسات متناسب با نوع مخاطرات و تجهیزات زمان گذشته استفاده شده و این موضوع هوش و ذکاوت پیشینیان ما و اطلاع کامل از اصول کلی پدافند غیرعامل از ده ها قرن قبل را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، مجموعه زیرزمینی اویی، شهر نوش آباد، طراحی معماری
  • مجید کیانی*، آوش رهگذار صفحات 83-90
    پژوهش حاضر، قصد دارد با استفاده از محاسبات هوش مصنوعی، الگوریتمی ارایه نماید تا در حالی که وزن سازه را حداقل می کند، تمامی قیودات آیین نامه های مبحث 6، مبحث 10 و استاندارد 2800 مقررات ملی ساختمان را ارضا کند. در پژوهش های پیشین کنترل قیود و طراحی بهینه قاب های خمشی فولادی بصورت دو بعدی و فقط با الگوریتم های قدیمی تر انجام شده بود. از مهم ترین کارهای این پژوهش تکمیل قیود جدید آیین نامه ای برای کنترل تمام قیود و طراحی بهینه انواع پرکاربرد سازه های فولادی کوتاه و میان مرتبه می باشد. کلیه قیود و کنترل های آیین نامه ای لازم برای سه نوع سازه فولادی اصلی پر کاربرد کشور نظیر: 1) قاب های مهاربندی و 2) قاب های دارای دیوار برشی 3) قاب های خمشی دوگانه با دیوار برشی پیاده سازی شده است. در نهایت نتایج این الگوریتم با پروژه بیمارستان الزهرا تبریز صحت سنجی گردید. از نتایج ارزشمند کار راحت کردن فرایند کنترل و طراحی ایمن ساختمان اسکلت فلزی با ارایه یک پنل گرافیکی ورودی مدل و نمایش تمام خروجی های مهم سازه در قالب متن و نمودار می باشد. فرآیند کار به صورت هوشمند برنامه ریزی شده تا فقط با ورودی یک فایل ETABS استاندارد به الگوریتم روند طراحی لرزه ای بهینه بصورت خودکار انجام شود. در فایل ETABS مقاطع تعریف شده برای هر گروه طراحی ستون، تیر، مهاربند و دیوار به صورت لیستی از مقاطع قابل استفاده تعریف شده است تا الگوریتم هوش مصنوعی بهترین آرایش آن را انتخاب بکند. برای سه مثال سازه ای و پروژه بیمارستان الزهرا تبریز نشان داده شد که در کنار ایمن سازی طراحی می توان صرفه جویی قابل توجهی در حدود 11 تا 30 درصد از وزن فولاد با ارزش کشور داشت که رسیدن به این نتایج برای کامپیوتر بدون استفاده از هوش مصنوعی چندین سال طول می کشید.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، الگوریتم ژنتیک، الگوریتم پرندگان، طراحی لرزه ای بهینه، سازه های فولادی، هوشمند سازی خودکار
  • امیرمحمد چراغخانی، صفا پیمان*، محمدحسین تقوی پارسا صفحات 91-103

    بررسی رفتار حرارتی پوشش بتنی تونل ها در برابر بارهای حرارتی از اهمیت کاربردی ویژه ای برخوردار است. هدف از این پژوهش بررسی رفتار پوشش بتن الیافی تونل های با مقطع مستطیلی، نیم دایره و نعل اسبی تحت اثر بار حرارتی در یک تاریخچه زمانی مشخص می باشد. در این راستا شبیه سازی های عددی با استفاده از نرم افزار اجزای محدود آباکوس انجام گرفته است. نمودارهای تنش- زمان و تغییر شکل- زمان در پوشش بتن الیافی تحت اثر بارهای حرارتی بررسی شده است. بتن الیافی در این تحقیق که به عنوان پوشش در مقاطع تونلی در نظر گرفته شده از نوع بتن الیاف فولادی با درصد حجمی 5/0 تا 5/1 % است. همچنین مقاطع علاوه بر بارهای متداول طراحی تحت شرایط بارگذاری بار حرارتی قرارگرفته است. مطابق نتایج به دست آمده، مقاومت انواع مقاطع موردبررسی علاوه بر شکل ظاهری به میزان الیاف فولادی در بتن نیز بستگی دارد. بررسی ها نشان می دهد که مقطع با شکل نعل اسبی دارای بهترین عملکرد در برابر بار حرارتی بوده و افزایش الیاف تا 5/1% حجمی بتن نسبت به پوشش های تونلی با درصد حجمی کمتر الیاف منجر به پایداری در مدت زمان بیشتری می شود.

    کلیدواژگان: تونل، پوشش بتن الیافی، اجزاء محدود، تحلیل غیرخطی، بار حرارتی
  • رضا غفارپور، سجاد سعدی*، سعید زمانیان، مهرداد محمودیان صفحات 105-114

    حوادث ناگوار اعم از بلایای طبیعی یا حملات مخرب، خطرات فراوانی را برای عملکرد قابل قبول شبکه های قدرت الکتریکی ایجاد می کنند. علاوه بر این، تجربه های تلخ کسب شده از حوادث فاجعه بار همچون سیل و زلزله در ایران در سال های اخیر، موجب سوق دهی بیشتر تمرکز و توجه به مفهوم تاب آوری شده است. در همین راستا، در این مقاله با توجه به پتانسیل های موجود در شبکه توزیع کشور به همراه تکنولوژی هایی همچون کلیدهای کنترل از راه دور و منابع تولید سیار با توجه به سیاست های توانیر، روشی منعطف را جهت بهبود تاب آوری شبکه های توزیع پیشنهاد می شود. توجه به تغییر آرایش شبکه در زمان واقعی به کمک کلیدهای کنترل از راه دور در کنار استفاده از منابع تولید سیار که قابلیت انتقال در طول شبکه را دارا هستند، قابلیت انعطاف و اتکای بالایی را به ارمغان می آورد. قیود و تابع هدف مساله بهبود تاب آوری سیستم، بطور کامل خطی سازی می شوند تا ضمن کاهش پیچیدگی فضای مساله، زمان حل آن نیز کاهش پیدا کند. برای حل مساله تاب آوری بهینه سیستم توزیع نیز از روش برنامه ریزی خطی آمیخته عدد صحیح استفاده می شود. جهت ارزیابی کارایی روش پیشنهادی، از سیستم توزیع اصلاح شده 33 باس استاندارد استفاده می شود. با توجه به نتایج، زمانی که ژنراتورهای اضطراری با استفاده از روش پیشنهادی پس از وقوع حوادث فاجعه بار در کنار اعزام گروه تعمیرات به محل های مربوطه و انجام عملیات کلیدزنی، در محل های مناسب قرار می گیرند، مقدار تابع هدف و بارهای تامین نشده در حدود 85 درصد کاهش پیدا می کنند. بنابراین، روش پیشنهادی کارایی مناسبی در افزایش  تاب آوری سیستم های توزیع الکتریکی دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، منابع تولید سیار، کلیدهای کنترل از راه دور، هزینه خاموشی مشترکین، برنامه ریزی آمیخته عدد صحیح
  • رضا اصفهانی*، احمدرضا متین فر صفحات 115-130

    نهان‏نگاری در صوت همانند نهان‏نگاری در رسانه‏ های دیگر (تصویر، ویدیو و...)، از اهمیت ویژه‏ای برخوردار است. در این مقاله نهان ‏نگاری در صوت مبتنی بر الگوریتم تبدیل موجک درخت صفر درج‏شده ارایه شده است. ارتقاء مقاومت در برابر نویز سفید و نویز افزایشی با کم‏ترین SNR یکی از موضوعات مهم در نهان‏ نگاری است. الگوریتم پیشنهادی، در برابر نویز سفید نرمال بیشتر از نویز یکنواخت مقاوم بوده ودر برابر SNR‏های بالاتر از 10db نرخ بیت خطای کم‏تر از 1 بیت دارد. در صورت حمله به الگوریتم پیشنهادی، با توجه به BER به‏ دست آمده، سیگنال مخفی کاملا تخریب می‏شود. همچنین روش پیشنهادی در برابر اضافه ‏کردن نویز افزایشی مقاوم است. الگوریتم پیشنهادی در حوزه فرکانس با مقیاس فاصله کپستروم و فایل‏های صوتی به فرم موزیک با تن (بلندی) ملایم، کم‏ترین تغییرات را در معیار همواری صوت دارد و افزایش پیام مخفی تاثیر چندانی در ایجاد اغتشاش در حوزه فرکانس ندارد. الگوریتم پیشنهاد‏شده طیف فرکانسی، سیگنال صوتی را چندان تغییر نمی‏دهد و همچنین از خاصیت سطح آستانه شنوایی پیروی می‏کند و موزیک تن بالا با گفتار مرد دارای بهترین نتایج می‏باشند بنابراین از هر جهت مساعد با ساختار طیف بارک می‏باشند. همچنین الگوریتم پیشنهادی نتایج مطلوبی در حوزه زمان دارد. کم‏ترین SNR مربوط به موزیک تن بالا با گفتار زن می‏باشد که دارای SNRی در حدودdb  13 می‏باشد. با توجه به نتایج حاصل‏ شده، با انتخاب سیگنال صوتی با گفتار زن بدترین حالت درج پیام مخفی را خواهیم داشت. زیرا در سیگنال گفتار زن همواری خاصی محسوس است. بنابراین با درج پیام مخفی در این نوع سیگنال صوتی، تا حدودی این فرم یکنواختی از بین خواهد رفت و با توجه به مقایسه‏‏شدن مولفه به مولفه دو سیگنال اصلی و سیگنال حاوی پیام مخفی، میزان معیار CZD افزایش می‏یابد.

    کلیدواژگان: تبدیل موجک درخت صفر درج‏شده (EZW)، نویز سفید، خطای افزایشی، معیار BSD و MBSD، مقیاس فاصله کپستروم CDM، فاصله ایتاکورا - سایتو ISD و فاصله COSH، تبدیل رادون زمان کوتاه STFRT، SNR و فاصله سزنا-کوشی CZD
|
  • MohammadHosein Mahdavi Ghahsareh, Avideh Kamrani * Pages 1-14

    Human life has always been in danger throughout history, and the struggle for survival has always made man inevitably prepared. Threats are both made by man or are natural. The type of exposure to these threats has different forms throughout time and space. This study has selected the Central Plateau region of Iran to understand the respond to the threats in this area.The Central Plateau of Iran, with its hot and dry climate, covers a large part of the territory of Iran and, due to its climatic and geographical characteristics, has its own security considerations. This study aims to understand the defensive methods of the Iran historic cities in the Central Plateau region of Iran and the article seeks to find the defensive methods of the past in comparison to present principles of passive-defense.The research has done using documentary studies and qualitative analysis method. The results show that although the principles and characteristics of defence in the historical cities of this region have been proportionate with the threats of its time, but also with many principles of today's passive-defense, include location, the optimal scale of population and activity, dispersion, camouflage, concealment, cover, deception, and dual-purpose structures. By providing additional facilities, other principles such as "optimal scale in dispersion and special economic justification," "downsizing and cheapening and initiative in passive defense ,"  "division," "dispersal," and "deception" can be provided, too.

    Keywords: Passive Defense, Central Plateau of Iran, Historical City, Threat
  • Saeed Bahrami *, AliAkbar Pouri Rahim Pages 15-25

    In this research, at first, different types of trenches, headquarters and concrete hospitals during the holy defense were investigated from the perspective of commanders and specialists of holy defense. In order to investigate in addition to library studies, the performance of these structures has been investigated through interviews and questionnaire distribution among veterans in the field of sacred defense engineering and after aggregating the opinions, general analysis of the role of these structures, their technical disadvantages and advantages has been presented and then some strategies have been presented to promote these types of structures for today's use.One of the main disadvantages of them is the heavyness of prefabricated concrete parts and one of the solutions provided for today's use is to increase resistance to bearing impact loads. In a numerical analysis, the effect of increasing steel fibers on concrete slabs under impact load in Matlab programming environment has been investigated. The results show that the use of steel fibers up to 2% increases the ductility and strength of concrete to a great extent and is recommended for use in war zones.

    Keywords: holy defense, Resistant precast concrete trenches, Interview with veterans of the holy defense engineering field, impact load, explosive load
  • Pouya Hassanvand *, Mojtaba Hosseini Pages 27-39
    The design of elements under blast load came to the attention of scientists after World War II. Extensive research has been done in the last fifty years on the behavior of structures against blast loads and their reaction. Due to the intensity and magnitude of blast loads, it is important to carry out the most appropriate scheme in terms of economics and safety for a structure. If the design is not done correctly and with the right criteria selected, it may impose exorbitant costs on the execution of a structure. The type of blast in this research is blast in the open air and unrestricted surface. A surface blast is a blast that occurs at a surface or at a very close distance to the ground. In this research, different methods of strengthening the column of concrete bridges under blast load will be investigated. The considered strengthening methods include changing the arrangement of the rebars on the cross-sectional area, increasing the amount of cross-sectional rebars, using FRP rebars and increasing or changing the geometric shape of the column cross-sectional area; Then the most appropriate, economical and safest strengthening scheme is selected and a suitable strengthening model for the above system is presented. The structural models studied in this research are investigated at an identical blast level (1000 kg TNT at 3 meters from the structure). The software used in analyzing the studied models is SAP2000 software. The results showed that some strengthening methods, such as increasing the amount of cross-sectional rebars, increase structural responses. Also, among the strengthening methods selected in the research, replacing FRP rebars instead of regular rebars in the reinforced concrete bridge columns is the most effective and the best method of strengthening these structures against the blast loads.
    Keywords: Blast, Bridge, Strengthening Scheme, concrete column, safety, performance
  • Mohammad Zahedianpour, MohammadYaser Radan Koohpaee *, Zahra Jamshidi Pages 41-52

    Critical infrastructures form the foundation and framework of any society, on which the daily activities of societies depend. The operation of these infrastructures is not separate and unique, but they interact with other components and infrastructures of the society. If the performance of one of these infrastructures is disrupted due to natural or man-made threats, in addition to disrupting the continued functioning of that infrastructure, it can also affect the performance of other infrastructures, which leads to disruption of the whole society. To evaluate the resilience of any infrastructure, it is necessary to determine the assets and threats of each infrastructure sector and identify the effective components in the resilience of that infrastructure and then evaluate the resilience of that infrastructure. Gives a weighted pattern using the ANP method To eliminate the ineffective components and to examine the internal relations between the components, the Delphi method and a questionnaire were used. Finally, the components were weighed using the ANP method and Super Decisions software. It should be noted that the underlying threats in this study were determined and examined using the Delphi method and interviews with threat experts. For the first time, the effective components in the resuscitation of road arteries in war crises and man-made attacks were studied and presented in the form of a practical model.

    Keywords: resilience, Road Arteries, War Crisis, Man-Made Attacks, ANP Method
  • Seyed Abbas Asadi, Mozhgan Zaeimdar *, Seyed Ali Jozi Pages 53-64

    The issue of overflowing domestic sewage with urban industries into water resources, along with population growth and reduction of soil self-remediation, is one of the threats that can lead to irreparable damage to metropolises. The purpose of the current research was to design an integrated management model for passive defense against the threats of drinking water supply chain. This research was based on the objective of a fundamental type and it has used the integrated method. Solutions related to the management of supply chain threats were presented by conducting interviews with experts in the field of water and sewageand then the most important factors were designed in the form of a conceptual model by analyzing the content of the interviews.Following, the effect of each factor on reducing the threats related to the domestic sewage with urban industries was investigated by designing a researcher-made questionnaire and checking its validity through content validity and Cronbach’s alpha test.. For quantitative analysis, structural equation model method, SPSS 26, and PLS 3 softwares were used. The findings showed that modern work tools, prohibitive and mandatory laws, preventive controls and optimal exploitation had a significant positive impact on the threat of domestic sewage with urban industries, while the impact of low-risk measures was not confirmed. The findings of the present research can be used to make strategic decisions in managing and controlling threats related to domestic sewage and urban industries.

    Keywords: Drinking water, Passive Defense, Supply Chain, urban industries, domestic sewage
  • AmirHossein Sadeghpour *, Babak Alemi, Fatemeh Parchebaf Motlagh Pages 65-82

    Defense architecture is one of the hidden values of historical contexts and passive defense has different criteria based on the type of use and different dangers in historical periods. Today, with the advancement of technology and the change of dangers, the principles of passive defense have also changed, but the initial measures in historical monuments are comparable to the new and modern principles of passive defense. Noshabad Owi Underground Complex, as a 1400-year-old historical site of which only a limited part has been identified so far, is an example of past defense architecture and allows the study of passive defense principles. The purpose of this research is to identify the architectural design in the first part and to analyze the passive defense arrangements in the Owi underground complex in the second part and to investigate how these components are used in the design of architectural elements and its spatial organization. In this article, using descriptive-analytical method and using library resources and field perceptions, while introducing and recognizing the architectural design of this underground complex, the principles of passive defense have been studied and its components and aspects using different sources. Has been extracted and analyzed. The results show that in this underground complex, various techniques and measures in the field of passive defense have been used in the fields of architecture, structures and facilities in accordance with the type of hazards and equipment of the past, and this is the intelligence of the predecessors. It shows us and complete knowledge of the general principles of passive defense from decades ago.

    Keywords: Passive Defense, Owi underground complex, Noshabad city, architectural design
  • Majid Kiani *, Avash Rahgozaar Pages 83-90
    The current research aims to provide an algorithm using artificial intelligence calculations to satisfy all the regulations of Mabhas-6, Mabhas-10, and standard 2800 of the national building regulations while minimizing the weight of the structure. In previous research, the control of constraints and the optimal design of steel moment frames were done in two dimensions and only with older algorithms. One of the most important tasks of this research is the completion of the new restrictions of regulations to control all the restrictions and optimal design of the widely used types of short and intermediate steel structures. All the regulations and controls necessary for the three main types of steel structures widely used in the country, such as 1) braced frames and 2) frames with shear walls, and 3) a dual system of moment frames and shear walls, have been implemented. Finally, the results of this algorithm were validated with a Tabriz hospital project. One of the valuable results of the work is to facilitate the safe design and control process of the steel buildings by providing a graphic panel of the model input and displaying all the essential outputs of the structure in the form of text and diagrams. The work process is intelligently programmed to be performed automatically by just inputting a standard ETABS file into the optimal seismic design process algorithm. In the ETABS file, each design group (e.g., columns, beams, braces, and walls) is defined as a list of usable sections so that the artificial intelligence algorithm can choose the best arrangement. For the three structural examples and the hospital project, we showed that in addition to design safety, significant savings between 11 to 30 percent could be made on the total steel weight, which would take several years to achieve these results for a computer without the use of artificial intelligence.
    Keywords: artificial intelligence, genetic algorithm, bird algorithm, optimal seismic design, STEEL STRUCTURES, automatic intelligence
  • Amir Mohammad Cheraghkhani, Safa Peyman *, MohammadHossein Taghavi Parsa Pages 91-103

    Examining the thermal behavior of concrete lining of tunnels against thermal loads is of special practical importance. The purpose of this research is to investigate the behavior of fiber concrete lining tunnels with rectangular, semicircular and horseshoe sections under the effect of thermal load in a specific time history. In this regard, numerical simulations have been carried out using Abaqus finite element software. Stress-time and deformation-time graphs in fiber concrete coating under the effect of thermal loads have been investigated. Fiber concrete in this research, which is considered as cover in tunnel sections, is of steel fiber concrete type with a volume percentage of 0.5 to 1.5. Also, in addition to the common design loads, the sections are subjected to thermal loading conditions. According to the obtained results, the strength of the investigated sections depends on the amount of steel fibers in the concrete in addition to the appearance. Investigations show that the cross-section with horseshoe shape has the best performance against thermal load and the increase of fibers up to 1.5 volume percent of concrete compared to tunnel linings with a lower volume percentage of fibers leads to stability in a longer period of time.

    Keywords: Tunnel, fiber concrete lining, Finite Elements, Nonlinear Analysis, thermal load
  • Reza Ghaffarpour, Sajad Sadi *, Saeid Zamanian, Mehrdad Mahmoudian Pages 105-114

    Natural disasters and cyber-attacks pose many risks to the acceptable performance of power grids. In addition, the bitter experiences, gained from the recent Natural disasters in the country, lead to a greater focus on the concept of resilience. In this paper, a flexible method for improving the distribution network distribution resilience is proposed considering remote control switches and mobile power sources according to Tavanir Company policies. In the proposed method, changing the network configuration in real-time, controlling switches, and utilizing mobile power sources bring high flexibility and resilience to the network. The objective functions and constraints of the problem are completely linearized to reduce the complexity and solving time of the resilience problem. The mixed-integer linear programming method is used in the proposed method to optimize the objective functions. A modified IEEE 33-bus distribution system is utilized to evaluate the efficiency of the proposed method. According to the results, when the mobile power sources are located in the network based on the proposed method along with sending the repair team and operating switches after a disaster, the value of the objective functions and un-supplied loads are reduced by about 85 %. Therefore, the proposed method has a proper performance in increasing the resilience of distribution systems.

    Keywords: resiliency, Mobile power sources, Remote control switch, Customer interruption cost, Mixed Integer Linear Programming
  • Esfahani Reza *, A. R. Matinfar Pages 115-130

    Audio steganography is very important, equally steganography in other media (image, video, etc.). In this paper is presented steganography of audio based on embedded zero-tree waveleten transform algorithm. Improving the resistance against white noise and additive noise with the lowest SNR is one of the important topics in steganography. The proposed algorithm is more robust against normal white noise than uniform noise and has a bit error rate of less than 1 bit against SNRs higher than 10db. According to the obtained BER, if the proposed algorithm is attacked, the hidden signal is lost completel. Also, the proposed method is resistant against additive noise. The proposed algorithm has the least changes in the sound smoothness criterion in frequency domain with Capstrom distance scale and audio files in the form of music with soft tone (loudness), and the increase of secret message does not have much effect on creating disturbances in the frequency domain. The proposed algorithm of the frequency spectrum does not change the audio signal much, and it also follows the property of the hearing threshold level, and high-pitched music with male speech has the best results, so it is favorable to the spectrum structure of Bark. Also, the proposed algorithm has favorable results in the time domain. The lowest SNR is related to high-pitched music with female speech, which has an SNR of about 13db. According to the obtained results, we will have the worst case of embedding a secret message by choosing the audio signal with female speech. Because there is a certain smoothness in the fmale speech signal. Therefore, this uniform state will be lost to some extent by embedding a secret message in this type of audio signal, and the CZD criterion will increase according to the component-by-component comparison of the two main signals and the signal containing the secret message.

    Keywords: Embedded Zero Tree Wavelet Transform (EZW), white noise, additive error, BSD, MBSD criteria, CDM Kapstrom distance scale, ISD, COSH distance, Short Time Radon Transform STFRT, SNR, CZD