فهرست مطالب

مطالعات بین المللی - سال بیستم شماره 1 (پیاپی 77، تابستان 1402)

نشریه مطالعات بین المللی
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 77، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • عبدالله عابدینی* صفحات 7-28
    پس از انضمام شبه جزیره کریمه به روسیه در سال 2014، دولت اوکراین اقدامات سیاسی و حقوقی خود را برای مقابله با این اقدام به شکل های گوناگون انجام داده است. به طور مشخص، این دولت از طریق توسل به شیوه های مختلف حقوقی حل و فصل اختلاف، دعاوی متعددی را علیه دولت روسیه در محاکم متعددی مطرح کرده است. دو روز پس از تهاجم روسیه به این کشور در 24 فوریه 2022، دولت اوکراین دعوای جدیدی را علیه این کشور در دیوان بین المللی دادگستری مطرح نمود. خواسته اوکراین در این دعوا موضوع بحث نوشتار حاضر است: آیا می توان با توسل به زور نسبت به پیشگیری یا مجازات ارتکاب جنایت ادعایی ژنوسید اقدام کرد؟ این پرسش محور پرونده مزبور را تشکیل می دهد؛ به نحوی که طرفین دعوا و قضات دیوان نظرات کاملا متعارضی را در این خصوص مطرح کرده اند. البته نکات متعدد دیگری نیز در این قضیه می تواند مورد توجه قرار گیرد و در این خصوص، نوشتارهای دیگری به این مسایل خواهند پرداخت. با این وجود، پاسخ دیوان به پرسش ارتباط میان توسل به زور برای پیشگیری و مجازات جنایت ژنوسید، اولویت داشته و می تواند در مسیر این پرونده تعیین کننده باشد.
    کلیدواژگان: حل و فصل اختلافات، دستور موقت، قاعده آمره، مخاصمه اوکراین و روسیه، شرط صحت
  • علی باقری دولت ابادی* صفحات 29-56
    شیوع کرونا در جهان، نیاز به پیگیری دیپلماسی سلامت را به واقعیتی انکارناپذیر برای کشورهای درحال توسعه ازجمله ایران تبدیل کرد. باوجود اینکه ایران تاکنون گام هایی پراکنده، کوتاه و مقطعی در این راستا برداشته است اما همچنان اهداف و برنامه ریزی های وزارت امورخارجه در این حوزه مشخص و قابل ارزیابی نیست. پرسش پژوهش این است که ایران برای داشتن یک دیپلماسی سلامت موفق و کارامد با چه الزامات و چالش هایی روبرو است؟ در پاسخ به سوال فوق فرضیه پژوهش بر اهمیت جایگاه دیپلماسی سلامت در سیاست خارجی ایران به عنوان یک الزام و اولویت و رفع بی اعتمادی و تنش در روابط با دیگر کشورها به عنوان یک چالش تاکید دارد. برای این کار روش کیفی با رویکرد تبیینی-تحلیلی مورد استفاده قرارگرفت. داده های لازم برای این منظور به روش کتابخانه ای از دو دسته منابع نوشتاری و الکترونیک گرداوری گردید و به شیوه ای هدفمند در پاسخ به سوال اصلی پژوهش استفاده شد. یافته های پژوهش نشان دادند ایران برای بهره مندی از یک دیپلماسی سلامت موفق مجموعه ای از الزامات سیاسی و اقتصادی را در سیاست خارجی خود باید مورد توجه قرار دهد. مهمترین الزامات ایران شامل درک اهمیت و جایگاه دیپلماسی سلامت، برنامه ریزی راهبردی برای تحقق آن، آموزش و تربیت دیپلمات های حرفه ای، تنش زدایی و اعتمادسازی و برجسته ترین چالش ها در بعد بین المللی بی اعتمادی به ایران، روابط خارجی ناآرام و پرتنش و وجود رقبای منطقه ای و بین المللی قوی معرفی گردیدند. همچنین چالش های داخلی در قالب شش دسته مشکلات محتوایی، ساختاری، فرهنگی، حکمرانی، اقتصادی و فرایندی تبیین شد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، دیپلماسی سلامت، ایران، وزرات امورخارجه، کرونا
  • رضا رحمتی* صفحات 57-79
    با ورود گروه های بزرگ تر مسلمان ها به سوید در دهه های 1960 و 1970، به تدریج جامعه و سیاست-گذاری سویدی با مسیله جدیدی مواجه شد و آن ها «مسیله اسلام» بوده است. با این حال، این مسیله در دهه-های نخست و تا دهه 2000، مسیله ای اجتماعی و مربوط به فضای عادی زیست شهروند سویدی بود. از سال های ابتدایی هزاره جدید، اسلام در سوید، موضوعی سیاسی و به تدریج «مسیله ای امنیتی» شده است. سوالی که مطرح است این است که چرا اسلام در سوید از پدیده اجتماعی تبدیل به «مسیله ای سیاسی و امنیتی» شده است؟ در پاسخ به این سوال به دلایلی از جمله چسبندگی های ایدیولوژیک، امواج راست گرایی، قطبش در جامعه سویدی، تاثیرات فضای بین المللی (چه تاثیرات دولت های و چه تاثیرات گروه های اسلامی) و... به عنوان دلایل امنیتی شدن اسلام اشاره خواهد شد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی-تحلیلی و به لحاظ نحوه گردآوری داده ها از نوع کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: سوئد، اسلام، امنیتی سازی، راست افراطی، مهاجرت
  • عبدالمجید سیفی* صفحات 81-100
    موازنه گری عنصر مهمی از سیاست خارجی عربستان سعودی در قبال ایران در دوران پس از انقلاب اسلامی بوده است. این رویکرد عمدتا متاثر ادراک تهدید رهبران این پادشاهی در قبال جمهوری اسلامی ایران بوده است که به شکل تقریبا پیوسته طی چهار دهه اخیر به دلایل گوناگون بازتولید شده است. با این وجود، نوع موازنه گری ثابت نبوده و در دوره های مختلف بین گونه های داخلی و خارجی موازنه گری متغیر بوده است. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که چرا نوع موازنه گری عربستان سعودی در قبال جمهوری اسلامی ایران در طی چهار دهه گذشته دچار تغییر شده است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد اگر از منظر نظریه موازنه گری پویا به این مسیله بنگریم، با توجه به ثبات ادراک تهدید در اذهان رهبران سعودی، دلیل تغییر در گونه موازنه گری عربستان سعودی در قبال جمهوری اسلامی ایران را باید در تغییر در قطبیت نظام بین الملل دانست و با تکثیر قطبیت در این نظام گرایش به موازنه گری داخلی افزایش یافته است. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است.
    کلیدواژگان: عربستان سعودی، موازنه گری پویا، جمهوری اسلامی ایران، موازنه تهدید، موازنه قوا
  • مهدی محمدنیا*، ناصر پورحسن صفحات 101-124
    دولت جو بایدن در تداوم راهبرد اوباما و ترامپ، خروج آمریکا از افغانستان را یکی از اولویت های سیاست خارجی خود می دانست و به سرعت تا سپتامبر 2021، نظامیان این کشور را از افغانستان خارج کرد. هدف این مقاله بررسی راهبرد جهانی آمریکا در خروج از افغانستان و چرخش استراتژیک به شرق آسیا است. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی به این پرسش پاسخ می دهد که چرا آمریکا بعد از تحمل هزینه های کلان مالی و نظامی، به حضور نظامی بیست ساله خود در افغانستان پایان داد؟ در پاسخ به سوال مذکور، این فرضیه مطرح شده است که «خیزش قدرتمند اقتصادی و نظامی چین در سایه احاله مسیولیت امنیت جهانی به آمریکا، تهدید بی سابقه ای را علیه هژمونی متصور جهانی آمریکا و نظم بین المللی مطلوب این کشور مطرح کرده است. بنابراین، از نظر تصمیم گیرندگان آمریکایی خروج نیروهای نظامی این کشور از افغانستان فرصتی استراتژیک برای روی آوردن به شرق آسیا و ایجاد ایتلاف جدیدی در منطقه آسیا و اقیانوسیه به منظور کنترل تهدید چین می باشد». مهمترین یافته تحقیق این است که آمریکا برای حفظ موقعیت هژمونیک خود در برابر تهدید چین، تلاش می کند با تقسیم بار عظیم مسیولیت امنیت جهانی بین شرکایش، راهبرد هژمونی اجباری را با تمرکز بر شرق آسیا در پیش بگیرد. شیوه جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای و استفاده از مجلات تخصصی و منابع معتبر اینترنتی بوده است.
    کلیدواژگان: افغانستان، چین، ایالات متحده، خروج نظامی، _ هژمونی اجباری
  • افشین متقی*، ریحانه صالح آبادی، حامد رحمانی صفحات 125-144
    همگرایی اقتصادی و سیاسی در سطح منطقه و همسایگان را می توان ماهیت جدیدی از روابط بین کشورها، پس از جنگ سرد دانست. به این دلیل که برخی کشورها دیگر میل و رغبتی برای ادامه وضعیت وابستگی به بلوک غرب یا شرق را نداشته و در پی تجربه جدید در همکاری و نزدیکی با یکدیگر بودند. ایران و هند نیز از این قایله مستثنی نبودند. موقعیت ژیوپلیتیکی هند و شرایط عدم همگرایی سیاسی و اقتصادی با برخی همسایگان نزدیک این کشور را می توان به نحوی موقعیتی مناسب برای استفاده کشورهای دیگری همچون ایران دانست. از این رو این پژوهش با روش تحلیلی توصیفی و با استفاده از منابع معتبر کتابخانه ای و اینترنتی در پی جواب این سوال است که از منظر ژیوپلیتیکی کشور هند چه نقشی می تواند در همگرایی اقتصادی با کشور ایران داشته باشد؟ نتایج تحقیق حاکی از آن است که سه عامل باعث شکل گیری همگرایی اقتصادی ایران و هند شده، که عبارت اند از: واگرایی هند با چین (اختلافات مرزی و دستیابی به سلاح های هسته ای تسلیحاتی)، واگرایی هند با پاکستان (درگیری کشمیر، مسیله آب رودخانه ها، درگیری کارگیل و نزاع در سیاجن) و موقعیت خاص ایران و بندر چابهار و عدم مداخله ایالات متحده آمریکا.
    کلیدواژگان: واگرایی، همگرایی اقتصادی، موقعیت ژئوپلیتیکی، هند، ایران
  • بهنام وکیلی، مهدی کریمی*، محمدرضا طبرسی صفحات 145-167
    در حالی که اقتصاد هند به شدت به سرمایه گذاری در زیرساخت ها و تولید نیازمند است، این کشور نه تنها از پیوستن به ابتکار یک کمربند یک راه خودداری می کند، بلکه تاکید دارد که این پروژه منجر به افزایش رقابت و تنش منطقه ای می شود و حاکمیت کشورها را نقض و در راستای جاه طلبی های پکن طراحی شده است. حتی برخی عمق بی اعتمادی را افزایش داده و بر این باورند که استقرار امکانات دریایی در اقیانوس هند و تقویت ارتباط زمینی چین و پاکستان، یخشی از استراتژی محاصره هند توسط پکن است. ازاین رو، مقاله حاضر باهدف ارزیابی پیامدهای اقتصادی، نظامی و ژیوپلیتیکی ابتکار یک کمربند یک راه، درصدد پاسخ به این پرسش است که چرا هند توسعه تدارکات نهادی پکن از جمله ابتکار یک کمربند یک راه تهدیدی اساسی در جهت منافع ملی خود می داند؟ با بهره گیری از روش توصیفی-تبیینی و با اتکا بر بنیادی ترین اصل ریالیسم ساختاری با این منطق که ساختار نظام بین الملل را قابلیت ها تعین می کنند نه اهداف، فرضیه مورد آزمون این گونه طراحی شده است که دستاورد اقتصادی قابل توجه از این پروژه یک فرض کاملا منطقی است اما این ابتکار می تواند تضمینی برای نفوذ منطقه ای چین و حضور نظامی و امنیتی این کشور در اقیانوس هند باشد و از این طریق توزیع قدرت نسبی را به نفع پکن تغیر دهد. یافته های پژوهش نشان می دهد مخالفت هند با این ابتکار ریشه در مسایل حاکمیتی و تمامیت ارضی دارد.
    کلیدواژگان: هند، چین، اقیانوس هند، رئالیسم ساختاری، ابتکار یک کمربند یک راه
  • علیرضا کوهکن*، علیرضا شکیبا، زینب سادات موسوی صفحات 169-191
    موضوع مهاجرت، پیامدهای آن و درنتیجه سیاست های مهاجرتی به مرورزمان و با افزایش تعداد و جمعیت مهاجرین خصوصا بعد از جنگ جهانی دوم به طورجدی موردتوجه دولت ها قرار گرفت. در این میان سیاست های مهاجرتی ایالات متحده آمریکا بسیار بیشتر و جدی تر از سیاست های مهاجرتی دیگر کشورها پویایی داشته و برای هر دولت و حزب این کشور اهمیت خاصی داشته است. تاکنون سیاست های مهاجرتی ایالات متحده برگرفته از شرایط داخلی، بین المللی، حوادث و رویدادها، و متناسب با اهداف این کشور تغییراتی داشته است. به عنوان مثال پایان جنگ سرد، واقعه یازده سپتامبر، بحران اقتصادی سال 2008 و رقابتی شدن فضای نظام بین الملل و دورشدن از نظام تک قطبی ازجمله موارد تاثیرگذار بر سیاست های مهاجرتی ایالات متحده است. سوال اصلی این پژوهش این است که «حزب خواستگاه دولت چه میزان در تغییر سیاست ها و قوانین مهاجرتی موثر است؟» این پژوهش با روش کیفی و با شیوه مطالعه مقایسه ای به بررسی تشابه و تفاوت ریشه های امنیتی و اقتصادی سیاست های مهاجرتی در چهار دولت منتخب کلینتون، بوش، اوباما و ترامپ پرداخته و همچنین تغییرات صورت گرفته در قوانین و سیاست های مهاجرتی آنها می پردازد. نتیجه نهایی به دست آمده از این پژوهش نیز این است که ریشه سیاست های مهاجرتی ایالات متحده ارتباطی با خاستگاه حزب نداشته و متغیرهای دیگری چون عوامل امنیتی و اقتصادی در این امر دخیل هستند.
    کلیدواژگان: مهاجرت، سیاست های مهاجرتی، قوانین مهاجرتی، حزب، دولت، ایالات متحده
  • مجید دشتگرد*، فاطمه ستار صفحات 193-214
    ظهور رویکردهای میانه (سازه انگاری اجتماعی، نظریه انتقادی، مکتب انگلیسی) در سنت نظریه پردازی روابط بین الملل حاصل تحولات فکری و دگرگونی های سیاسی و اجتماعی در نیمه دوم قرن بیستم بوده است. این تحولات که زمینه را برای تقابل رویکردهای جدید در برابر اثبات گرایان فراهم نمود، به مناظره سوم در این رشته مطالعاتی شکل داد؛ مناظره ای که بخش قابل توجه آن را رویکردهای میانه تشکیل داده بودند. درواقع نظریه پردازان رویکردهای میانه نیز در این مشاجرات فکری در برابر خردگرایان قرارگرفتند و در کنار پساساختارگرایان، استدلال های هستی شناختی و معرفت شناختی متفاوت خود را در تقابل با جریان اصلی ارایه دادند. نویسنده در این پژوهش تلاش دارد که مبانی معرفت شناختی رویکردهای میانه را بر اساس 3 دغدغه معرفت شناختی یعنی مسیله امکان شناخت، چگونگی شناخت و غایت و هدف از شناخت را مورد بررسی قرار دهد. ازاین رو، سوال اصلی این پژوهش این است که دیدگاه هر یک از نظریه های طیف میانه در روابط بین الملل نسبت به امکان شناخت، چگونگی شناخت و غایت و هدف شناخت چگونه است؟ پژوهش حاضر تلاش می کند که با توسل به یک بررسی مقایسه ای به این سوالات پاسخ دهد.
    کلیدواژگان: رویکردهای میانه، معرفت شناسی، مکتب انگلیسی، نظریه انتقادی، سازه انگاری
  • منصوره شریفی صدر، مهدی ذاکریان*، محمدعلی عبدالله زاده، داوود هرمیداس باوند صفحات 215-235

    در مخاصمه میان دو یا چند کشور، برخی از دولت ها اعلام بی طرفی می نمایند. اتخاذ این رویکرد دولت بی طرف را از یک سری حقوقی برخوردار و در مقابل، تکالیفی را نیز متوجه آن می سازد. با توجه به افزایش کاربرد تحریم و تاثیر آن بر حقوق بشر مردم کشورهدف، این مقاله به دنبال یافتن پاسخ به این سوال است که آیا دولت بی طرف به لحاظ حقوق بین الملل مجاز به اعمال تحریم علیه یکی از کشورهای متخاصم می باشد؟ و اساسا ارتباط میان رویکرد بی طرفی و تحریم چگونه تفسیر می شود؟ نوشتار حاضر با مطالعه موردی سوییس به عنوان کشوری برخوردار از بی طرفی دایمی، با استفاده از روش توصیفی_تحلیلی این فرضیه را به آزمون می گذارد که در عصر حاضر، پارادایم بی طرفی مشابه بسیاری از مفاهیم و رویکردهای بین المللی عمدتا متاثر از اقتضایات و منافع سیاسی، امنیتی و اقتصادی کشورها، تفسیر می شود و منافع مزبور ابعاد حقوقی بی طرفی را به موضوعی ثانویه تقلیل می دهد. مضافا این که فشارهای بین المللی و منطقه ای، حتی کشورهای بی طرف دایم را نیز ناگزیر از مشارکت در تحریم ها می نماید. نتیجه اینکه، با ادامه چنین روندی انتظار می رود رویکرد بی طرفی در آینده از مفهوم سنتی فاصله گرفته و دامنه اش از قابلیت تفسیر بیشتری برخوردار گردد.

    کلیدواژگان: بی طرفی دولت ها، تحریم، سوئیس، بی طرفی دائمی
  • محمدرضا امام زاده ئی، محمدشریف شاهی*، امیر مقامی، سید محمدصادق احمدی صفحات 237-256

    چالش های فراملی عصر حاضر اعم از مسایل صلح و امنیت، توسعه و رفاه، حقوق بشر، محیط زیست، مهاجرت، تروریسم، سلامت و.. غالبا به دلیل مشکلات ساختاری و هنجاری نظام حکمرانی جهانی حل نشده باقیمانده و با مصادیقی مانند تکثر و تعدد نهادها ، همکاری ضعیف و عملکرد ناهماهنگ آنها، ناکافی بودن ترتیبات سنتی برای مدیریت مسایل در عرصه فراملی، ناپایداری در توازن قوا، نبود جامعیت در کارگزاری حکمرانی جهانی، غایت آنارشیک، سوگیری لیبرال، تضادهای هنجاری در حوزه اجرای حقوق بشر، مشروعیت و نقص دمکراتیک،انطباق و بازماندگی از تحولات جهانی و.. مورد شناسایی قرار گرفته است که دولت جهانی حق بنیاد به دلیل خصیصه های منحصر به فرد خود، توانایی انسجام بخشی، مدیریت هماهنگ و ایجاد سیستم همکاری سلسله مراتبی در بین بازیگران این حوزه را داشته و جامعیت و وحدت ساختار و رویه ها را ایجاد و بر همین اساس توانایی مدیریت و حل چالش های فوق را داراست. در مقاله پیش رو پرسش اصلی آن است که حکمرانی جهانی در وضعیت فعلی و در نبود دولت جهانی حق بنیاد دچار چه چالش های اساسی شده است؟ در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی با هدف شناسایی ابعاد حکمرانی نامطلوب جهانی لزوم استقرار دولت جهانی حق بنیاد برای رفع چالش های اساسی این حکمرانی مورد بحث قرار می گیرد. نتیجه پژوهش،گویای چالشهای ساختاری،هنجاری و.. حکمرانی جهانی است که استقرار یک دولت فراگیر را برای رفع این چالش های اساسی اجتناب ناپذیر می کند.

    کلیدواژگان: حکمرانی جهانی، دولت جهانی، جامعه ی جهانی، سازمان ملل متحد، سازمان های بین المللی
  • امیر جمالی حاجیانی، اسماعیل عبدالهی*، احمد میرزایی صفحات 257-282
    به موازات افزایش مبادلات تجاری، سوء استفاده سازمان های بزهکار از نظام تجارت بین الملل به منظور تبدیل عواید مجرمانه به درآمدهایی به ظاهر قانونی فزونی یافته است. گستردگی و پیچیدگی نظام تجارت بین الملل، این حوزه را در برابر ارتکاب پولشویی آسیب پذیر نموده است؛ به گونه ای که پولشویی مبتنی بر تجارت، به سبب برخورداری از زوایای پنهان و ناشناختگی در روش های ارتکاب، توجه بسیاری از نهادهای ضدپولشویی به ویژه اف ای تی اف را جلب کرده است. لذا با توجه به تعهدات بین المللی کشورها در مبارزه با پولشویی و تبعات منفی گسترده این جرم بر تمامیت بازارهای مالی، در پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی با بررسی گزارش ها و تحقیقات انجام شده توسط مهمترین نهادهای جهانی ضد پولشویی، رایج ترین روش های سوءاستفاده از نظام تجارت بین الملل و عمده بخش های آسیب پذیر در برابر پولشویی مبتنی بر تجارت شناسایی می شوند. سپس با مداقه در نظام تجاری ایران، چالش های بنیادی تهدیدکننده بخش تجاری ایران در برابر این شیوه پولشویی بررسی می گردند. در پایان مشاهده می شود شکل گیری رانت های اقتصادی در نتیجه سیاست های ارزی کشور و دچار شدن به تحریم های بین المللی، تجارت خارجی را مستعد اقدامات مجرمانه و سوءاستفاده برای ارتکاب پولشویی نموده است. لذا تلاش در رفع تحریم ها و بازطراحی سیاست های اقتصادی به ویژه در حوزه تجاری و ارزی نقشی مهم در پیشگیری و مبارزه با سوءاستفاده از بخش تجاری بین المللی به منظور پولشویی دارد.
    کلیدواژگان: پولشویی مبتنی بر تجارت، تحریم اقتصادی، نرخ ارز، رانت، معاملات تهاتری، گران نمایی، صرافی
  • محمد زندی زیارانی، امیرهوشنگ میرکوشش*، احسان رازانی صفحات 283-304
    بررسی امکان تغییر در ساختارهای نظام بین الملل با ایجاد تعدیل در ساختار مدل والتز، محور اصلی این پژوهش می باشد. سوال اصلی این است که چگونه امکان برونرفت از محدودیت مدل والتز برای تبیین تغییر ساختاری در نظام بین الملل وجود دارد. برای پاسخ به این سوال، مفاهیم و متغیرهای تاثیر گذار بر بروندادهای بین المللی از نظر والتز و منتقدان او، شناسایی و در ایجاد طرح پیشنهادی این پژوهش ضمن وفاداری به مدل والتز برای فهم بهتر تحول ساختارها در نظام بین الملل، به کار گرفته می شوند. نتایج ما ایستایی مدل والتز نسبت به تغییر در ساختارهای نظام بین الملل را به ویژه در اصول نظم دهنده، و ویژگی کارکردی نشان می دهد. همچنین نتایج نشان می دهد مدل والتز به دلیل فقدان ساختار پویش ها، نیاز به تعدیل در این بخش نیز دارد. برقراری دو حد حداقلی و حداکثری برای وضعیت آنارکی و سلسله مراتبی در اصل اول ساختار سیاسی نظام و واحدها، تغییر جهت از اصل تفاوت و تشابه به اصل تمایز و تفکیک در اصل دوم ساختار سیاسی نظام و واحد ها و افزودن ساختار سوم با عنوان ساختار پویش ها به مجموع ساختارهای نظام بین الملل به عنوان راهکار این پژوهش برای تبیین تغییر ساختاری و ظهور نظام های بدیل، ارایه می گردد.
    کلیدواژگان: تحول ساختاری، نظام بین الملل، ساختار پویش ها، تمایز کارکردی، مدل تعدیل شده از مدل ساختار والتز
  • مهربد مرادی، جهانبخش مرادی*، حسین کریمی فرد، مجید روحی دهبنه صفحات 305-327
    تراژدی از دست رفتن عظمت دوره ی تزاری و ابرقدرتی شوروی را می توان یکی از معدود نقاط اشتراک طیف های فعال در روند های سیاسی و اجتماعی در فدراسیون روسیه دانست. این احساس در قالب آرمان تبدیل روسیه به یک قدرت بزرگ، نمود مشهودی داشته است و خصوصا در گفتمان متاخر سیاست خارجی روسیه که به نام اوراسیاگرایی پوتین شناخته می شود و به صورت ویژه در دوره دوم ریاست جمهوری پوتین و از سال 2012 تا کنون دنبال می شود، شدت بیشتری گرفته است. بر این اساس، جایگاه ایران در دکترین اوراسیاگرایی پوتین ارتقا یافته و به دنبال آن حمایت ها و همکاری های هسته ای روسیه با جمهوری اسلامی ایران فزونی یافته است، هر چند رفتار روسیه در این موضوع دارای تعارض و پارادوکسیکال بوده است. این پژوهش به دنبال آزمون این دیدگاه، بر اساس این سوال است که جایگاه روسیه در ساختار قدرت جهانی، چه تاثیری بر مساله ی هسته ای ایران داشته است؟ یافته های این پژوهش که به روش کار توصیفی - تحلیلی و با رویکردی تاریخی صورت گرفته، نشان می دهد که تاثیر روسیه در این خصوص بر اساس گفتمان های سیاست خارجی اش، از طیف غرب گرایی به طیف اوراسیاگرایی پوتین میل پیدا نموده و به تبع آن تاثیرات جایگاه روسیه بر مساله هسته ای ایران، نمود بیشتری پیدا نموده است.
    کلیدواژگان: مساله ی هسته ای ایران، روسیه، ساختار قدرت جهانی، انرژی هسته ای، گفتمان
|
  • Abdollah Abedini * Pages 7-28
    Since the annexation of the Crimean peninsula to Russia in 2014, Ukraine has taken various political and legal measures to counter this action. Specifically, it has filed numerous lawsuits against the Russia in various courts, resorting to various legal means of resolving disputes. Two days after Russia's invasion of Ukraine on 24 February 2022, it instituted proceedings against Russia in the International Court of Justice. Ukraine's request before the Court is the subject of the present article: Can the use of force be resorted to prevent or punish the alleged crime of genocide? This question forms the core of the case; in a way, the litigants and the judges of the Court have expressed completely conflicting views in this regard. Of course, there are several other points that may be considered in this case that other articles will address them. However, the Court's answer to the question of the relationship between the use of force to prevent and punish the crime of genocide is a priority and can be determinative in the course of this case.
    Keywords: Dispute Resolution, Provisional Measures, Jus cogens, Ukraine-Russia Conflict, Plausibility
  • Ali Bagheri Dolatabadi * Pages 29-56
    The worldwide outbreak of the COVID-19 has turned the need to pursue health diplomacy into an undeniable reality in developing countries, especially Iran. Inconsistent, short-term, and intermittent attempts have been made for this purpose in Iran; however, the goals and plans of Iran’s Ministry of Foreign Affairs are not still clear and appraisable. This study aims to determine the requirements and challenges that Iran faces to adopt a kind of successful and efficient diplomacy. In this regard, the research hypothesis emphasizes the role and importance of health diplomacy in Iran’s foreign policy as a requirement to relieve distrust and tension in relations with other countries, something which is considered a challenge. Therefore, a qualitative explanatory-analytical approach was used in this study. Moreover, a desk method was employed to collect the necessary data from two groups of printed and electronic sources in order to purposefully answer the main research question. According to the findings, Iran should consider a series of political and economic requirements in its foreign policy to benefit from a kind of successful health diplomacy. In fact, Iran’s most important requirements were identified as perceiving the importance and position of health diplomacy, formulating strategic plans, training professional diplomats, relieving tensions, and building trust. However, the most prominent international challenges were identified as distrust in Iran, uneasy and tense foreign relations, and the presence of powerful rivals on both regional and international scales. Furthermore, the domestic challenges were classified as content-related, structural, cultural, governance-related, economic, and process-related problems.
    Keywords: Foreign Policy, health diplomacy, Iran, Ministry of Foreign Affairs, COVID-19
  • Reza Rahmati * Pages 57-79
    As more Muslims immigrated to Sweden in the 1960s and 1970s, a new issue known as the “question of Islam” gradually emerged for Sweden’s society and policymakers. However, up until the early 2000s, this issue was a social one that pertained to Swedish residents’ everyday lives. Islam in Sweden has evolved into a political issue and, over time, a “security issue” since the turn of the millennium. Why has Islam in Sweden evolved from a social issue to a “political and security issue” is the obvious question that arises. In order to address this question, it will be assumed that the following factors contributed to Islam’s rise as a security concern: the rise in the number of Muslims in Sweden, ideological adherences, the rise of populist and right-wing waves, polarization in Swedish society, changes to “Islam” and their effects on Swedish society, the impact of the international atmosphere (both the impact of states and Islamic groups), glaring contradictions and unidentified visions, an increase in anti-Islamic sentiment in the social atmosphere, and media propaganda are all factors. This applied descriptive-analytical research collected data in a desk study.
    Keywords: Sweden, Islam, Securitization, Radical Right, Immigration
  • Abdolmajid Seifi * Pages 81-100
    Balancing has been an important element of Saudi Arabia's foreign policy towards Iran following the Islamic Revolution in this country. This approach of the Kingdom of Saudi Arabia has been mainly influenced by the threat that its leaders perceive the Islamic Republic of Iran poses to them, a perception that has been reproduced almost continuously for four decades for various reasons. The type of balancing strategy, though, has been subject to change over time between internal and external balancing in different periods. This descriptive-analytical study was conducted to answer the question: "Why has the type of Saudi Arabia's balancing strategy against the Islamic Republic of Iran changed over the past four decades?" Drawing on the dynamic balancing theory, and given the persistent threat that the leaders of Saudi Arabia perceive the Islamic Republic of Iran poses to them, the findings of this research  suggest that the change in Saudi Arabia's balancing strategy against the Islamic Republic of Iran is  caused  by the change in the  polarity in  the international system. Moreover, the tendency toward internal balancing has grown as multipolarity has arrived in this system.
    Keywords: Saudi Arabia, dynamic balancing, Islamic Republic of Iran, balance of threat, Balance of Powers
  • Mahdi Mohammad Nia *, Naser Pourhasan Pages 101-124
    Following Obama and Trump̕s strategy, Biden̕s government considered the withdrawal of America from Afghanistan as one of the priorities of its foreign policy and it quickly withdrew the country military forces from Afghanistan by September 2021. The purpose of this article is to examine the global strategy of America in leaving Afghanistan and the strategic turning to East Asia. This article answers the question with a descriptive-analytical method; why did America end its twenty-year military presence in Afghanistan after bearing huge financial and military costs? In response to the mentioned question, this hypothesis has been proposed that »powerful economic and military rise of China in the shadow of transferring the responsibility of global security to the United States has raised an unprecedented threat against the perceived global hegemony of the United States and the desirable international order of this country; Therefore, according to American decision-makers, the withdrawal of this country's military forces from Afghanistan is a strategic opportunity to turn to East Asia and create a new alliance in the Asia-Pacific region in order to control the threat of China«. The main finding of the research is that, in order to maintain its hegemonic position against the threat of China, the United States has put a strategy of coercive hegemony in its international agenda, with a focus on East Asia, by dividing the huge burden of responsibility for global security among its allies. The method of data collection is archive-based research using specialized magazines and reliable internet sources.
    Keywords: Afghanistan, China, United States, military withdrawal, Coercive hegemony
  • Afshin Mottaghi *, Reyhane Salehabadi, Hamed Rahmani Pages 125-144
    Economic and political convergence at the level of the region and neighbors can be seen as a new nature of relations between countries after the Cold War. This is because some countries no longer have the desire to continue being dependent on the Western or Eastern bloc and were looking for a new experience in cooperation and closeness with each other. Iran and India were not exempt from this view. India's geopolitical position and the lack of political and economic convergence with some of its close neighbors can be seen as a suitable situation for other countries such as Iran. Therefore, this research with a descriptive analytical method and using reliable library and internet sources seeks to answer the question, what role can India play in economic convergence with Iran from a geopolitical perspective? The results of the research indicate that three factors have caused the economic convergence of Iran and India, which are: India's divergence with China (border disputes and access to nuclear weapons), India's divergence with Pakistan (Kashmir conflict, river water issue, conflict Kargil and the conflict in Siyajn) and the special situation of Iran and Chabahar port and the non-intervention of the United States of America.
    Keywords: Divergence, Economic Convergence, Geopolitical situation, India, Iran
  • Behnam Vakili, Mahdi Karimi *, Mohammadreza Tabarsi Pages 145-167
    The Indian economy is in dire need of investment in infrastructure and manufacturing. However, Dehli has declined to join the Belt and Road Initiative (BRI), citing concerns that the project may escalate regional rivalry and conflict, violate national sovereignty, and accord with Beijing's ambitious policies. Some suspect that the establishment of naval installations in the Indian Ocean and the fortification of the China-Pakistan land route are parts of a larger plan by Beijing to encircle India. This article provides an analytic review of the BRI, examining its economic, military, and geopolitical implications. It also delves into India's perspective on the matter, exploring why the country views Beijing's institutional arrangements, including the BRI, as a major threat to its national interests. Using the descriptive-explanatory approach and basing our reasoning on structural realism's first and foremost tenet—that capabilities, not objectives, shape the international system—we have put the following hypothesis to the test: The significant economic success of this project is a logical assumption; however, this initiative may also serve as a guarantee for China's regional influence and military or security presence in the Indian Ocean, shifting the relative balance of power in Beijing's favor. Findings indicate that Dehli's opposition to the initiative stems from its sovereignty and territorial integrity concerns.
    Keywords: India, China, Indian Ocean, structural realism, Belt, Road Initiative
  • Alireza Koohkan *, Alireza Shakiba, Zeynab Sadat Mousavi Pages 169-191
    The growing number and population of immigrants, especially after the Second World War, made different administrations pay special attention to immigration, its outcomes, and relevant policies. Meanwhile, the immigration policies of the United States of America have been much more dynamic and serious than those of other countries. These policies have consistently held special importance to every administration and political party in the US. In fact, the immigration policies of the US have historically been subject to change induced by both domestic and international conditions, incidents, events, and overarching national goals. Among the factors affecting the immigration policies of the US are the end of the Cold War, the September 11th attacks, the 2007–2008 financial crisis, the competitive atmosphere of the international system, and the shift away from a unipolar order. This study aims to address the following question: how effective is the administration’s affiliated party in changing immigration policies and laws? For this purpose, a qualitative-comparative approach was adopted in this paper to analyze the security and economic factors underlying immigration policies in the four elected administrations of Clinton, Bush, Obama, and Trump. The paper also aims to identify the similarities and differences in their approaches and the changes made to immigration laws and policies during their respective tenures. According to the research findings, the immigration policies of the US are not solely affected by the affiliated party. Rather, factors such as security and economic considerations are involved in shaping these policies.
    Keywords: Immigration, immigration policies, immigration laws, party, Government, United States of America
  • Majid Dashtgerd *, Fatemeh Sattar Pages 193-214
    Moderate approaches (social constructivism, critical theory, and the English School) emerged in international relations (IR) theory following intellectual developments and sociopolitical transformations in the second half of the 20th century. Setting the stage for new approaches to challenge positivists, these developments shaped the “Third Great Debate,” which fairly involved moderate approaches. Like post-structuralists, moderate theorists opposed rationalists and put forward their own distinct ontological and epistemological arguments against the mainstream. This comparative study sought to explore the epistemological basis of moderate approaches with regard to three epistemological concerns: the possibility, nature, and purpose of knowledge. Accordingly, the main question addressed by this study was: How do moderate approaches in IR regard the possibility, nature, and purpose of knowledge?
    Keywords: Middle- Ground Approaches, Epistemology, English School, critical theory, constructivism
  • Mansoureh Sharifisadr, Mehdi Zakerian *, Mohammadali Abdollahzadeh, Davood Hermidas Bavand Pages 215-235

    Some states declare neutrality in conflicts of two or more countries. States that take a neutral position are entitled to some rights on the one hand, and obligated to some duties on the other. Given the increased use of sanctions and their effects on the human rights of the people of the target country, this study sought to answer whether a neutral state is legally allowed, based on international law, to impose sanctions against a belligerent country. Accordingly, the main question of this study was how neutrality can be explained in relation with sanctions against a belligerent side in a conflict. This descriptive-analytical study focused on Switzerland, a state with permanent neutrality, as a case study to examine the hypothesis that in the current era, the neutrality paradigm is mostly influenced by political, security, and economic necessities and interests of states, reducing the legal aspects of neutrality to a topic of secondary concern. Furthermore, international and regional pressures inevitably force even permanently neutral states to participate in enforcing sanctions. Therefore, with the continuation of this trend, neutrality can be expected to distance itself from its traditional description in the future, arriving at a more extensive domain of definition.

    Keywords: Neutrality of States, Sanction, Switzerland, Permanent Neutrality
  • Mohammadreza Emamzadehi, Mohammad Sharif Shahi *, Amir Maghami, Seied Mohamadsadegh Ahmadi Pages 237-256

    Peace and security, development and welfare, human rights, environment, migration, terrorism, and health are now among the transnational challenges that have remained unchecked due to structural and normative problems of the world government system. These challenges have been identified as various cases (e.g., multiplicity of institutions, their poor collaboration and uncoordinated performance, insufficiency of conventional arrangements for transnational management of problems, instability of equilibrium in power, lack of integrity in administration of global governance, anarchic extremity, liberal bias, normative contradictions in execution of human rights, democratic legitimacy and violation, and adaptation to or negligence of global transformations). Due to its unique characteristics, the rights-based world government can integrate, coordinately manage, and develop a hierarchical collaboration system between the relevant activists in order to achieve integrity and unity in structures and procedures. Accordingly, this government is able to manage and tackle the foregoing challenges. This study aims to address a serious question: what major challenges does the global governance face now in the absence of the rights-based world government? Bibliographical references are used in this paper through a descriptive-analytical approach to identify the dimensions of unfavorable global governance and determine the necessity of establishing the rights-based world government to tackle the major challenges to this type of governance.  The research results indicated structural and normative challenges to global governance, something which necessitates the establishment of a universal state to solve these major challenges.

    Keywords: global governance, Global Government, global society, United Nations, International Organizations
  • Amir Jamali Hajiani, Esmaeil Abdollahi *, Ahmad Mirzaei Pages 257-282
    The increase in business transactions has been accompanied by a rise in the abuse of the international trade system by criminal organizations to transform their illegal revenues into apparently legitimate earnings. Due to its extensiveness and complexity, the international trade system is vulnerable to money laundering. Trade-based money laundering has interested many anti-money laundering (AML) institutions, especially the FATF, because of its hidden angles and mysterious methods. Different countries are internationally committed to fighting against money laundering, for this crime has many adverse effects on the integrity of financial markets. Hence, this descriptive-analytical study aims to identify the most prevalent methods of abusing the international trade system and identify the most vulnerable sectors to trade-based money laundering by reviewing the reports and investigations conducted by the major AML institutions worldwide. Next, Iran’s commercial system is analyzed to investigate fundamental challenges threatening the business sector due to trade-based money laundering in Iran. The research results showed that economic rents emerge as a result of Iran’s currency policies and international sanctions which have made foreign trade prone to crimes and money laundering. Therefore, attempts at lifting sanctions and redesigning economic policies, especially in business and currency sectors, can play a key role in preventing and combating the abuse of the international trade system for money laundering.
    Keywords: Trade-Based Money Laundering (TBML), Economic Sanction, Exchange rate, Rent, barter, Over-invoicing, currency exchange
  • Mohammad Zandi Ziarani, Amirhooshang Mirkooshesh *, Ehsan Razani Pages 283-304
    Investigating the possibility of change in the structures of the international system by modifications in the Waltz model of the structure is the main goal of this research. The main question is how to make Waltz's model capable of explaining the structural change in the system. In order to answer this question, the concepts and variables affecting the international outcomes are identified by evaluation and doing a review of Waltz theory and the critics and commentators to offer the proposed plan of this research while being loyal to the Waltz model for a better understanding of the change of structures in the international system. Our results show the stillness of Waltz's model to changes in the structures of the international system, especially in the ordering principles and functional specification. Also, the results show that the Waltz model needs modification due to the lack of the structure of the process. We define a tolerance within two extremes for ordering principle in the first element of the political structure of the system and units, then we change the direction from the principle of difference and similarity to the principle of differentiation and separation in the second element of the political structure of the system and units and finally, we add a third structure called the structure of the process. The triple structure of the international system is presented as the solution of this research to explain the structural change and the emergence of alternative systems.
  • Mehrbod Moradi, Jahanbakhsh Moradi *, Hossein Karimifard, Majid Rohi Dehboneh Pages 305-327
    The tragic nature of the death of the mighty tsarist and Soviet Union eras is one of the few points of commonality among active political spectrum and social trends in the Russian Federation. This feeling emerged as a desire to turn Russia into a great power, particularly in the current discourse of Russia's foreign policy, known as Putin's Eurasianism, and has been followed and intensified, especially in the second term of Putin's presidency, since 2012. Accordingly, Iran's place in Putin's Eurasianism has been promoted, manifested by growing Russia's nuclear support and cooperation with the Islamic Republic of Iran. However, Russia's behavior in this matter remains contradictory and paradoxical. Therefore, this research aimed to find the effect of Russia's position in the world power structure on Iran's nuclear issue. This analytical-descriptive research showed that Russia’s foreign policy shifted its doctrine from Westernism to Putin's Eurasianism. Accordingly, Russia's position has a more significant effect on Iran's nuclear issue.
    Keywords: Iran's Nuclear Issue, Russia, World power structure, Nuclear Energy