فهرست مطالب

اندیشه سیاسی در اسلام - پیاپی 35 (بهار 1402)

نشریه اندیشه سیاسی در اسلام
پیاپی 35 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیر اسدی فر*، سید جواد صالحی، جمیل قریشی صفحات 7-32

    پژوهش حاضر به بررسی تطبیقی آرا و نظرات دو تن از برجسته ترین فیلسوفان معاصر سیاسی در ایران و جهان، شهید مطهری (از معروف ترین سخنرانان در دو دهه قبل از انقلاب اسلامی و یکی از تاثیرگذارترین افراد در جمهوری اسلامی) و فردریش هایک (یکی از بزرگ ترین اقتصاددانان و فیلسوفان سیاسی سده بیستم) پیرامون مفهوم آزادی، می پردازد. نتایج تحقیق نشان می دهد که آزادی از منظر شهید مطهری اولا بسیط تر از مفهوم آن در لیبرالیسم است و ایشان با خلق ادبیات «آزادی معنوی» می کوشند تا به بعد دیگری از آزادی که در نگاه لیبرال مغفول مانده اشاره نمایند؛ ثانیا  پایه و اساس این دو مفهوم با یکدیگر تفاوت هایی دارند؛ اما حال باید دید در مفهوم «آزادی اجتماعی» که لفظ مورد اشتراک در اسلام و اندیشه لیبرال است؛ چه شباهت ها و تفاوت هایی وجود دارد و چه میزان می توان نگاه شهید مطهری را به عنوان تبیین کننده اندیشه اسلام ناب، همگرا با آزادی اجتماعی در مفهوم لیبرال آن دانست. در یک جمع بندی کلی می توان گفت که آزادی در اندیشه مطهری بیشتر جنبه نهادی و فطری دارد و در اندیشه هایک به صورت نهادی و در ارتباط با نهادهای اقتصادی و سیاسی دنبال می شود.

    کلیدواژگان: هایک، شهید مطهری، آزادی، اسلام، غرب، آزادی فطری، آزادی نهادی
  • پرویز جمشیدی مهر*، حمزه علی بهرامی صفحات 33-62
    همچنین در فقه سیاسی، جایگاه زنان، مشروعیت حکومت، مفهوم جهاد، جایگاه قانون اساسی، عقلانیت، جمهوریت و اسلامیت، نحوه تفسیر متون دینی و تکفیر سایر فرق تفاوت اساسی دارند.مدل ولایت فقیه یکی از روش های حکومت داری درجهان اسلام است که با تکیه بر منابع و متون دینی (قران و سنت) به وسیله امام خمینی باز تبیینی مجدد شد. نظام جمهوری اسلامی عمر چهل ساله خود را مدیون این مدل است. هدف پژوهش حاضر بررسی وجوه تشابه و تمایز اندیشه سیاسی سلفیه مدل امارت اسلامی طالبان با ولایت فقیه در حکومت جمهوری اسلامی ایران است. روش مورداستفاده در این مقاله، روش مقایسه ای باتکیه بر منابع اینترنتی و کتابخانه ای می باشد. ظهور تفکر سلفی در عرصه سیاسی کشورهای جهان اسلام و تجربه عملیاتی نظریه ولایت فقیه دلیل نگارش پژوهش فعلی است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که اندیشه سیاسی سلفیان معاصر در بازگشت به اسلام، تقابل و مبارزه با تمدن غرب دارای شباهت هایی با نظریه ولایت فقیه می باشد.
    کلیدواژگان: خلافت، امارت، ولایت، سلفی، شیعه
  • عبدالوهاب فراتی* صفحات 63-90
    فهم حوزه معاصر نجف، بدون شناخت مدرسه آیت الله خویی ممکن نیست. آیت الله خویی بدون اینکه خود مدعی مدرسه ای مستقل باشد، بی تردید صاحب مدرسه است که کلیت آن حوزه را در این دوره به خود مقید کرده است. این مدرسه واجد اتجاهات عام و خاصی است که هریک از شاگردان این مدرسه به نوعی نگهبان و بسط دهنده این اتجاهات اند. رویکرد عام این مدرسه تجنب از سیاست و اشتغال تمام وقت به علوم و معارف اسلامی؛ و رویکرد خاص آن ورود موقتی - بر حسب ضرورت و اضطرار و نه از باب عناوین اولیه- در امور سیاسی است. بررسی آثار و عمل اجتماعی بسیاری از فقهای معاصر نجف نشان می دهد که آنان به شدت به رویکرد عام و خاص این مدرسه مقیدند و حتی آنانی که در خارج از نجف زندگی می کنند همچنان خود را در امتداد این مدرسه تعریف می کنند. اینکه اتجاهات عام و خاص این مدرسه چیست؟ پاسخ به این سوال رسالت اصلی این نوشتار است. پاسخی که کمتر در ادبیات فارسی به آن توجه شده است.
    کلیدواژگان: مدرسه خویی، حوزه صامته، ولایت فقیه، جهاد ابتدایی، عناوین اولیه
  • حشمت الله فلاحت پیشه، چیمن کریمی* صفحات 91-113
    با وقوع انقلاب اسلامی بسیاری از مفاهیم دچار تحول معنایی شده و در صورت بندی جدیدی قرار گرفتند. مفهوم مصلحت عمومی از جمله مفاهیمی بود که در این دوره دارای دگرگونی معنایی شده و با دال های دیگری هم ارز شد. شناخت این مفهوم در دوره بعد از انقلاب اسلامی بدون آگاهی از نحوه انعکاس آن در اندیشه بنیانگذار انقلاب اسلامی امکان پذیر نیست. درباره تعامل احکام حکومتی و مصلحت عمومی همواره این سوال مطرح بوده که چگونه مفهوم مصلحت عمومی در اندیشه سیاسی امام خمینی بازنمایی شده است؟ بدین ترتیب، هدف این مقاله بررسی نحوه بازنمایی مفهوم مصلحت عمومی در آثار آیت الله خمینی به ویژه سخنرانی و نوشته های ایشان است. این مقاله از روش های کیفی و به نحو خاص روش تحلیل گفتمان انتقادی نورمن فرکلاف بهره برده است. یافته مقاله حکایت از آن دارد که اولا، مصلحت عمومی همچنان بر منفعت فردی اولویت دارد؛ ثانیا، این مفهوم متناسب با بستر اجتماعی خود بعد از انقلاب، مضامین شیعی پیدا کرده است. نتیجه این مقاله آن است که در اندیشه امام خمینی مصلحت عمومی که در قالب مصلحت نظام بازنمایی شده، آنقدر اهمیت دارد که حتی در تزاحم احکام شرعی و مصالح عمومی، این مصلحت عمومی است که اولویت یافته، چنانچه "حفظ نظام از اوجب واجبات" محسوب می شود.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، آیت الله خمینی، احکام حکومتی، ایران، مصلحت عمومی
  • مصطفی کواکبیان*، سید محمد احمدنژاد صفحات 115-136
    ساخت یک جامعه سیاسی هماهنگ با بستر تمدنی اش از دیر باز مسیله اصلی متفکران سیاسی بوده است. ساخت یک نظام سیاسی در ابتدا با نگاه ویژه به انسان شکل می گیرد و از دل نوع نگاه به انسان، شکل سیاسی نیز سامان می یابد. ساخت و ارایه انسان سیاسی بخصوص در جهان اسلام و دوران معاصر از اهمیت ویژه ای برخوردار بود زیرا سنگینی نگاه سنتی و حضور استعمار این مفهوم اساسی را به نوعی در سکون و سکوت قرار داده بود. اینکه چگونه می توان یک جامعه هماهنگ با حدود و ثغور مکانی و زمانی پدید آورد، در بستر نگاه دینی و پسا استعماری ویژگی و نکات مهمی را در خود دارد. در این نوشتار سعی بر آن است تا از منظر اقبال لاهوری به واکاوی علل انحلال رهایی در انسان و در ادامه نحوه رفع آن و همچنین ساخت انسان سیاسی با بار مسیولیت پذیری بپردازیم. اقبال ضمن تفکر در این مفاهیم ذکر شده به دنبال ساخت انسان سیاسی و اعلام حضور آن در بستر اجتماع است که پیشبرد این مقوله را در نوشتار بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: انسان، سیاست، انسان سیاسی، فلسفه خودی، پسا استعمار
  • صدرالدین موسوی، علی اکبر بختیاری* صفحات 137-163
    گذار به مردم سالاری در حال حاضر به یکی از مهم ترین مباحث در مطالعات سیاسی تبدیل شده است. تا کنون گرایش ادبیات گذار بیشتر تاریخی و توصیفی بوده و در عمل، با ایجاد تعداد زیادی متغیر و ترکیب های محتمل، رسیدن به درکی از پیش بینی پذیری یا سازگاری منطقی ، یا معنایی از الگوی پویای عام را دشوار ساخته است. تحلیل پدیده های اجتماعی و سیاسی نیازمند تنظیم چارچوب نظری مناسب بوده و انتخاب مناسب ترین تیوری از میان تیوری های موجود یا تیوری سازی یکی از مراحل مهم تحقیق علمی است. مقاله حاضر تلاشی است برای بسط و ایجاد زمینه کاربست یکی از دستگاه های نظری بزرگ در مطالعات سیاسی انقلاب ها برای تحلیل فرایند گذار به مردم سالاری. مدعای پژوهش حاضر این است که ظرفیت های موجود در نظریه بسیج سیاسی این امکان را برای پژوهشگر فراهم می نماید تا کل فرایند گذار به مردم سالاری را از مرحله شکست نظام اقتدارگرای پیشین تا استقرار و تثبیت مردم سالاری، در یک مدل نظری منتظم به شیرازه درآورد.
    کلیدواژگان: مردم سالاری، گذار به مردم سالاری، بسیج سیاسی، مدل جامعه سیاسی
|
  • Amir Asadi Far *, Seyed Javad Salehi, Jamil Ghoreyshi Pages 7-32

    The present study compares the views and opinions of two of the most prominent contemporary political philosophers in Iran and the world, Shahid Motahari (one of the most famous speakers in the two decades before the Islamic Revolution and one of the most influential people in the Islamic Republic) and Friedrich Hayek (one of the greatest economists). and political philosophers of the 20th century) about the concept of freedom. The results of the research show that freedom from Shahid Motahari's point of view is simpler than its concept in liberalism, and by creating "spiritual freedom" literature, he tries to point out another dimension of freedom that is neglected in the liberal view. Secondly, the basis of these two concepts have differences with each other; But now we have to look at the concept of "social freedom" which is a common word in Islam and liberal thought; What are the similarities and differences and to what extent can Shahid Motahari's view be considered as an explanation of the thought of pure Islam, converging with social freedom in its liberal sense. In a general summary, it can be said that freedom in Motahari's thought is more institutional and natural, and in Hayek's thought, it is followed institutionally and in relation to economic and political institutions.

    Keywords: Shahid Motahari, freedom, Islam, the West, natural freedom, institutional freedom
  • Parviz Jamshidimehr *, Hamzeh Ali Bahrami Pages 33-62
    The purpose of this study is to investigate the similarities and differences between Salafi political thought of the model of the Taliban Islamic Emirate and Velayat-e-Faqih in the government of the Islamic Republic of Iran. The method used in this article is a comparison method based on Internet resources and libraries. The emergence of Salafi thought in the political arena of the countries of the Islamic world and the operational experience of the theory of Velayat-e-Faqih is the reason for writing the current research. The findings of this study show that the political thought of contemporary Salafis in returning to Islam, confronting and fighting Western civilization has similarities with the theory of Velayat-e-Faqih.The method used in this article is a comparison method based on Internet resources and libraries. The emergence of Salafi thought in the political arena of the countries of the Islamic world and the operational experience of the theory of Velayat-e-Faqih is the reason for writing the current research. The findings of this study show that the political
    Keywords: Caliphate, Emirate, province, Salafi, Shiite
  • Abdulvahab Forati * Pages 63-90
    It is not possible to understand the contemporary field of Najaf without knowing the school of Ayatollah Khoei. Without claiming to be an independent madrasa, Ayatollah Khoei is undoubtedly the owner of the madrasah, which has bound the entire area to himself in this period. This school has general and special trends that each of the students of this school are in a way the guardian and expander of these trends. The general approach of this school is to avoid politics and engage full-time in Islamic sciences; And its special approach is temporary entry - according to necessity and emergency - in political affairs. Examining the works and social practice of many contemporary jurists of Najaf shows that they are strongly bound to the general and specific approach of this school and even those who live outside Najaf still define themselves along this school. What are the general and special trends of this school? The answer to this question is the main mission of this article. An answer that has received less attention in Persian literature.
    Keywords: Madrasah Khoei, Hoza Samteh, Velayat al-Faqih, Elementary Jihad, primary titles
  • Heshmatallah Falahatpishe, Chiman Karimi * Pages 91-113
    This research explores the historical course of the concept of public interest in the Islamic Republic era. Considering the idea of public interest, this article tries to explain the concept of public interest from the perspective of Ayatollah Khomeini's political thought which includes his speech about the acceptance of the resolution and an excerpt from his political will. The concept of public interest from Ayatollah Khomeini's point of view and its relationship with national interests, legal guardianship, and maintaining the totality of the system have been examined. With the Islamic revolution, many concepts underwent a semantic transformation and were placed in a new format. The method of this article is one of the qualitative methods of meaning analysis, especially Fairclough's critical discourse analysis method. The findings of this paper show that, first, public interest still takes priority over individual interest. Secondly, due to its social background, this concept acquired Shiite themes after the revolution. The final result of this article is that when Sharia rulings and public interest are in conflict, public interest prevails over Sharia rulings. Issuing governmental decrees is exclusively the responsibility of the legal guardian, and this concept is derived from the theory of welayat al-faqih, which is rooted in the Shia tradition. Ayatollah Khomeini's concept of public interest, which is closely linked to national concerns, legal guardianship and the cohesion of the overarching system, reveals a nuanced political philosophy. However, in Ayatollah Khomeini's thought, the jurist is the successor of the infallible imams and has the rights of imams, and one of these powers is the government decree that the leadership uses in times of need for the public interest of the society. The dynamic interaction between Islamic principles and the imperatives of public welfare, as articulated by ayatollah Khomeini, serves as a distinctive feature in the evolving landscape of the Islamic Republic.
    Keywords: Islamic Revolution of Iran, Ayatollah Khomeini, Government decree, Iran, public interest
  • Mostafa Kavakebyan *, Seyed Mohammad Ahmadnejad Pages 115-136
    Building a political society in harmony with its civilizational background has been the main issue of political thinkers for a long time. The construction of a political system is first formed with a special view of human beings, and the political form is organized from the heart of the way of looking at human beings. The construction and presentation of the political man was particularly important in the Islamic world and the contemporary era, because the weight of the traditional view and the presence of colonialism had put this basic concept in a kind of silence. How to create a harmonious society with spatial and temporal boundaries has important features and points in the context of religious and post-colonial perspective. In this article, we try to analyze the causes of the dissolution of liberation in man from the perspective of Iqbal Lahori, and then how to fix it, as well as to make a political man with the burden of responsibility.
    Keywords: man, Politics, political man, insider philosophy, Post-colonialism
  • Dr.Seyed Sadrodin Moosavi Jashni, Aliakbar Bakhtiari * Pages 137-163
    The transition to democracy has now become one of the most important topics in political studies. transition literature has been more historical and descriptive, and by creating a large number of variables and possible combinations, it has made it difficult to reach an understanding of predictability or logical consistency, or the meaning of a general dynamic pattern. The analysis of social and political phenomena requires setting up a suitable theoretical framework, and choosing the most suitable theory among existing theories or theory construction is one of the important stages of scientific research. The present article is an attempt to expand and create the field of application of one of the great theoretical devices in the political studies of revolutions to analyze the process of transition to democracy. The claim of the current research is that the capacities available in the theory of political mobilization provide the possibility for the researcher to organize the entire process of transition to democracy from the failure of the previous authoritarian system to the establishment and stabilization of democracy in a systematic theoretical model.
    Keywords: Democracy, transition to democracy, Political Mobilization, polity model