فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی ارتش - پیاپی 5 (پاییز 1402)

نشریه پژوهش های راهبردی ارتش
پیاپی 5 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده مهتاب امیر آبادی زاده*، مجید یوسفی، رضا یداللهی، پوریا یداللهی صفحات 1-33

    امروزه بسیاری از سازمان ها دستخوش تغییرند و هرگونه تغییر و تحول نیازمند کارکنان و مدیرانی است که انطباق پذیر بوده و با تغییرات سازگار شوند. با توجه به سرعت تغییرات و تحولات فوق العاده زیاد و به تبع آن نوآوری های فراوان در سطح سازمان های مختلف و بویژه سازمان های نظامی ضرورت پیدا می کند مدیران و فرماندهان از ارتباطات و مهارت های مدیریتی با مدنظر قرار دادن بهبود هوش هیجانی برخوردار باشند تا بتوانند اهداف سازمان خود را به خوبی و با سرعت پیش ببرند. لیکن هدف از انجام این تحقیق بررسی نقش مولفه های هوش هیجانی بر عملکرد کارکنان آجا بوده است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی و از نوع همبستگی و رویکرد تحقیق آمیخته می باشد.در این پژوهش برای گردآوری داده های میدانی از پرسشنامه استاندارد شرینگ استفاده شده است. همچنین پایایی درونی سوالات توسط آلفای کرونباخ سنجیده شد که میزان 85/0 در سطح 001/0 معنی دار بود. جهت تجزیه و تحلیل داده های پژوهش حاضر از دو شیوه آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شد. انجام آزمون فرضیه ها در آمار استنباطی از طریق آزمون پیرسون به کمک نرم افزار 22 (SPSS) و رگرسیون صورت پذیرفت. همچنین تحلیل مدل به کمک روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل با اعتبار ابزار سنجش انجام شده است. نتایج آزمون فرضیه های تحقیق نشان داد که بین مولفه های هوش هیجانی (درون فردی، سازگاری، خلق و خوی عمومی، میان فردی و کنترل تنش‏ها) و عملکرد کارکنان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد بدین معنا که با افزایش میزان مولفه‏های هوش هیجانی عملکرد کارکنان نیز بهبود خواهد یافت.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، درون فردی، میان فردی، سازگاری، عملکرد کارکنان
  • حسین شکوهی*، محمد اکرمی نیا صفحات 35-52

    اولین و اساسی ترین گام در تدوین و اجرای برنامه آموزشی ، اجرای صحیح و مبتنی بر واقعیت فرایند نیازسنجی است. گستردگی نیازها ، محدودیت منابع و زمان و لزوم ارتقای مستمر توانایی های کارکنان در صحنه عملیات مشترک ، ضرورت انجام مرحله نیاز سنجی را در آموزش ایجاب می نماید تا برآورد صحیح و جامعی از امکانات و محدودیت های وضع موجود و منابع مورد نیاز جهت برنامه های آتی حاصل شود .  این پژوهش به دنبال احصای مولفه ها و شاخص های نیاز سنجی آموزش عملیات مشترک اجا و مشخص نمودن وضع موجود نیاز سنجی در آموزش عملیات مشترک بوده است. این تحقیق از نوع کاربردی است. داده ها با استفاده از روش های میدانی و کتابخانه تخصصی و با ابزارهای اسناد و مدارک دست اول، مصاحبه و پرسشنامه گردآوری شده اند. مولفه های نیازسنجی در آموزش عملیات مشترک اجا طی تجزیه تحلیل اسناد و مدارک و مصاحبه ها احصا شده و شاخص های هریک از مولفه ها با پردازش سوالات پرسشنامه تعیین گردیده است که در مجموع شامل 7 مولفه و 26 شاخص می باشد . در انتها با توجه به شاخص های احصا شده وضع موجود نیازسنجی در آموزش عملیات مشترک اجا مورد سنجش قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: نیازسنجی، آموزش، عملیات مشترک، اجا
  • هادی نوری*، محسن صادقی نسب صفحات 53-70

    بدون شک از عوامل مهم ارتقاء توان سامانه مدیریت دانش درارتش جمهوری اسلامی ایران حداکثر استفاده و بکار گیری فناوری می باشد،  از طرفی توسعه و پیشرفت سازمان نیز مرهون تصمیم سازی و تصمیم گیری هایی است که بر پایه تحقیقات علمی صورت پذیرفته است، این تحقیق نیز با هدف بررسی تاثیر بکارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات بر ارتقای توان سامانه مدیریت دانش در ارتش جمهوری اسلامی ایران با رویکردی آمیخته صورت پذیرفته است، یعنی ابتدا به صورت کیفی و با روش توصیفی - تحلیلی و استفاده از اسناد و مدارک موجود به تهیه الگوی مفهومی تحقیق پرداخته است و در ادامه و به صورت کمی و استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و تجزیه و تحلیل آن با نرم افزار پیشرفته Smart pls به جمع آوری نظر جامعه نمونه پرداخته است، جامعه نمونه این تحقیق فرماندهان و مدیران بخش های مختلف  ارتش جمهوری اسلامی ایران که اشنا به مدیریت دانش و فناوری اطلاعات و ارتباطات داشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که فناوری اطلاعات و ارتباطات تاثیر بسزایی بر ارتقاء توان عملیاتی سامانه مدیریت دانش در ارتش جمهوری اسلامی ایران داشته و مهم ترین عوامل تاثیرگذار در حوزه فنآوری و اطلاعات که ارتش جمهوری اسلامی ایران می بایست سامانه های  و زیر ساخت های خود را تجهیز کند به ترتیب عبارت اند از: بستر سازی از طریق وب جهت تعامل کارکنان با یکدیگر، افزایش مهارت و انگیزه کارکنان جهت استفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات، تقویت سخت افزار و نرم افزار مورد نیاز، افزایش پهنای باند اینترنت و گسترش تعاملات بین قسمت های مختلف ارتش جمهوری اسلامی ایران .

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فناوری اطلاعات و ارتباطات، سامانه مدیریت دانش
  • سید فردین زارع*، محسن مرادیان، مسعود مجیدی صفحات 71-98

    آینده‎پژوهی از مهم‎ترین قابلیت‎های راهبردی و آینده‎ساز آجا محسوب می‎شود. با این وجود هنوز روش‎های مناسب برای اینکار در آجا به درستی شناخته نشده و نظامی برای تامین این نیازها پیش‎بینی نشده است. (مسیله تحقیق) هدف از انجام این تحقیق، تعیین مناسب‎ترین روش‎های آینده‎پژوهی در آجا می‎باشد؛ (هدف تحقیق) لذا محقق درصدد است تا به این سوال پاسخ گوید که به منظور تحقق هدف تحقیق، مناسب‎ترین روش‎های آینده‎پژوهی در آجا کدامند؟ (سوالات تحقیق)به منظور انجام تحقیق حاضر از چند روش استفاده شده که عبارتند از روش بررسی اسناد و مدارک علمی با رویکرد زمینه ای و ترکیب روش‎های توصیفی و موردی- زمینه‎ای. (روش تحقیق) با توجه به ماهیت موضوع تحقیق و استفاده ای که می توان از نتایج حاصله برای مدیریت نظام آینده‎پژوهی آجا برد، این تحقیق از نوع کاربردی- توسعه‎ای با تاکید بر جنبه کاربردی آن، می باشد. (نوع تحقیق) جامعه آماری تحقیق شامل کارشناسان، محققان و خبرگان ستادها و مراکز مطالعات راهبردی نیروهای مسلح و مراکز امنیت پژوهی، علمی و دانشگاهی آینده‎پژوهی می‎باشد. جمع‎آوری اطلاعات نیز به هر دو روش کتابخانه‎ای و میدانی صورت گرفته است.نتایج تحقیق نشان می‎دهند که روش‎های مناسب‎ آینده‎پژوهی برای آجا عبارتند از: سناریو نویسی، دیدبانی آینده و برون یابی روند/ کلان روندها. داده‎های فوق نشان می‎دهند که روش‎های پرکاربرد، ترکیبی از روش‎های کمی و کیفی با تاکید بر روش‎های کیفی می‎باشند. لذا به نظر می‎رسد روش‎های کیفی متداول‎تر از روش‎های کمی و نیمه کمی ‎باشند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، روش های آینده پژوهی، پارادایم های آینده پژوهی، آجا
  • شاهرخ باویلی*، حسن نیازی تبار، شاپور فتحی آذر صفحات 99-120

    آمایش سرزمین عبارت است از  چگونگی تنظیم رابطه بین انسان، فضا و فعالیت های انسانی در فضا را در برمی گیرد و هدف از تنظیم این رابطه، بهره برداری منطقی از کلیه امکانات، به منظور بهبود وضعیت مادی و معنوی جامعه در طول زمان است.  اهداف آمایش سرزمین در کشورهای مختلف ابتدا مفهوم دفاعی داشت، ولی امروزه مفهوم توسعه ای پیدا نموده و اهداف مختلف دیگری را نیز در برگرفته است. مهم ترین این اهداف شامل 1 - اهداف محیطی؛  2- اهداف اجتماعی؛  3- اهداف اقتصادی؛   4- اهداف کالبدی؛  5- اهداف سیاسی؛ است.هدف از انجام این تحقیق تعیین و تبیین اصول و ملاحظات موثر در آمایش یگان های ارتش جمهوری اسلامی ایران است. نوع تحقیق کاربردی- توسعه ای است و روش انجام آن  توصیفی- تحلیلی است.  روش گردآوری این مطالعه کتابخانه ای و میدانی شامل پرسشنامه است.جامعه آماری تحقیق  شامل کلیه فرماندهان (یا جانشینان آنان) و مدیران راهبردی(یا جانشینان آنان) شاغل در محل های سرلشکری و بالاتر و همچنین خبرگان شاغل و بازنشسته صاحب نظر در حوزه آمایش بوده است. پس از تجزیه وتحلیل اطلاعات بر اساس نتایج به دست آمده تعداد 93 مورد را به عنوان اصول و ملاحظات احصاء شد و در جلسات خبرگی پس از بحث و بررسی درنهایت تعداد 7 عنوان اصل و 93 مورد به عنوان ملاحظه احصاء گردید.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، یگان های نظامی، اصول و ملاحظات، نشست خبرگی
  • گل محمد نصیری*، ایرج بختیاری صفحات 121-154

    امروزه جنگ ها بیشتر به صورت عملیات مشترک انجام می شود و مدیریت نیروی انسانی برای دستیابی به اقدامات مشترک، بطور هماهنگ و واحد امری ضروری است. پیش بینی و کنترل منابع انسانی در نیل به هدف های مدیریت نوین جنبه حیاتی دارد، از این رو هدف های رفتار سازمانی و الگوهای مترتب بر آن فهم، پیش بینی و کنترل رفتار سازمانی است که ما در این تحقیق به آن پرداخته ایم.هدف از این تحقیق چگونگی طراحی الگوی رفتار سازمانی آجا در تشکیل نیروی مشترک و طرح ریزی و هدایت عملیات مشترک است که در این تحقیق فقط به مبانی رفتاری در سطح سازمانی پرداخته است. این تحقیق از نوع کاربردی و توسعه ای است روش تحقیق به صورت روش توصیفی- تحلیلی همچنین به روش همبستگی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل فرماندهان، خبرگان، کارشناسان، اساتید و صاحب نظران نیروهای مسلح در حوزه مدیریت رفتار سازمانی و عملیات مشترک هستند.در این تحقیق تلاش گردید در اثنای تحقیق نگاهی جامع، کلان و کل نگر به موضوع انجام شود و جهت طراحی الگوی مناسب رفتار سازمانی برای مدیریت رفتار سازمانی یکی از نیروهای مسلح، از طریق مطالعه مبانی نظری و اکتشافی، تهیه پرسشنامه و اخذ نظر کارشناسان و در نهایت تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده های تحقیق انجام شده است. در نهایت نتیجه بدست آمده از تحقیق سه مولفه تغییر و توسعه سازمان، فرهنگ سازمانی و عناصر اصلی ساختار سازمانی به ترتیب الویت و 21 شاخص را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: الگو، عملیات مشترک، رفتار سازمانی
  • نیک بخش حبیبی*، حسن شاه صفی صفحات 155-177

    ارزیابی فناوری و تعیین اولویت های راهبردی فناوری در هر سازمانی، یک ابزار موثر بر مبنای یک چارچوب مشخص و کاملا علمی انجام می پذیرد که مدیران راهبردی را برای استقرار نظام فناوری سازمان به درک بهتر فناوری و تصمیم گیری در مورد انتخاب آن هدایت می کند. پژوهش حاضر با هدف سنجش و ارزیابی فناوری های مطلوب سازمان های نظامی با تاکید بر قدرت هوایی نظامی انجام شده است. جامعه ی آماری پژوهش را کلیه صاحب نظران و کارشناسان آگاه نظامی و قدرت هوایی نظامی در کشور تشکیل داده اند. با توجه به موضوع تحقیق و محدودیت خبرگان و کارشناسان در تسلط به مبانی و اهداف تحقیق، از روش گلوله برفی استفاده شده و داده های پژوهش با استفاده از ابزار پرسشنامه تهیه و تحلیل آنها به روش آمار توصیفی انجام شده است. نتایج تحقیق نشان داد که از میان فناوری های مورد نیاز قدرت هوایی نظامی، اولویت فناوری های بعد «عملیات هوایی» شامل : هواپیماهای بدون سرنشین، مهمات هوشمند، هواپیماهای با سرنشین و ارتباطات و امنیت شبکه و در بعد «پشتیبانی هوایی» شامل : فناوری های زنجیره تامین هوشمند، مکانیزه بومی و خود اتکا، فناوری های لجستیکی و فناوری های هوش مصنوعی و فناوری های بعد «امور راهبردی سازمانی» شامل : فناوری بکارگیری بانک های اطلاعاتی، فناوری ارتباط و امنیت شبکه، فناوری های هوش مصنوعی، مدیریت و رهبری سازمانی و شبیه سازها به ترتیب دارای بالاترین اولویت فناوری هستند و باید در حوزه قدرت هوایی نظامی بیشترین سرمایه گذاری ها در این اولویت های فناوری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: قدرت هوایی، جذابیت فناوری، توانمندی سازمانی، عملیات هوائی، پشتیبانی هوائی
|
  • Seyyedeh Mahtab Amirabadizadeh*, Majid Yousefi, Reza Yadollahim, Porya Yadollahi Pages 1-33

    Many organizations today are undergoing change, and any change requires employees and managers who are adaptable and adaptable to change. Due to the speed of extraordinary changes and developments and consequently many innovations at the level of various organizations, especially military organizations are needed. Managers and commanders have communication and management skills with the focus on improving emotional intelligence to be able to advance the goals of their organization well and quickly. However, the purpose of this study was to investigate the role of emotional intelligence components on the performance of employees of Aja. The present research is applied in terms of purpose, descriptive in terms of correlation and mixed research approach. In this study, the standard Schering questionnaire was used to collect field data. Also, the internal reliability of the questions was measured by Cronbach's alpha, which was significant at 0.85 at the level of 0.001. Two methods of descriptive statistics and inferential statistics were used to analyze the data of the present study. Hypothesis testing in inferential statistics was performed through Pearson test using SPSS 22 software. Also, the model analysis was performed using the structural equation method using LISREL software with the validity of the measurement tool. The results of testing the research hypotheses showed that there is a positive and significant relationship between the components of emotional intelligence (intrapersonal, adjustment, general mood, interpersonal and stress control) and employee performance.

    Keywords: Emotional intelligence, intrapersonal, interpersonal, adaptability, employee performance, Engineering Organization
  • Hosin Shokohi*, Mohammad Akraminia Pages 35-52

    The first and most basic step in the formulation and implementation of the training program is the correct and real-based implementation of theneed assessment process.Extensive requirements, resource and timeconstraints, and the need for continuous improvement of staff capabilities in the joint operations theater require a need assessment,in order to provide an accurate and comprehensive assessment of the facilities and limitations of the current situation and available resources needed for future programs.This research attempts to identify the components and indicators of need assessment in the jointoperations training ofthe Islamic Republic of Iran Army (I.R.I Army) and to determine the existing situation of the needs assessment in the training of the joint operations. This paper is an applied study. Data collection has been conducted, using survey and library methods as well as the first hand documents, interviews and questionnaires. The required components of the I.R.I Army's joint training were determinedthrough analyzing documents and interviews;then, the indicators of each component were specified by processing the questionnaires. The result was 7 components and 26 indicators.At the end, the current status of the need assessment in joint operations training of the I.R.I Army has been evaluated, according to the specified indicators.

    Keywords: Need assessment, Training, Joint operations, I.R.I Army
  • Hadi Noori*, Mohsen Sadeghi Nasab Pages 53-70

    Without any doubt, technology is one of the important elements for improving knowledge management system’s ability in organization. On the other hand, Development and Improvement is beholden by the Decisions and decision makings that has been based on the Scientific Research. This Study is aimed to Influence of using Information Technology and Communications on improvement of Knowledge management system’s ability in a military organization and with tempered approach, has been done. That said, at first in a qualitative way alongside the analytical-descriptive method with using available documents has been provided the Study Conceptual Example. And has established this theory in a quantitative way with using questionnaire and analyzes that with smart pls software to collect society notion. Society is example for this study which is related to managers and leaders of different parts of the organization that had enough understanding of the knowledge management and information technology and communications simultaneously. The results of this study demonstrated that information technology and communications has a significant impact on improvement of operational ability of knowledge management’s system in the organization and the most important elements of this impact includes: Providing infrastructure through Web to communicate Employees with each other, Increasing skills and motivation of Employees to use information technology tools. Reinforcing required soft wares and hard wares, Expanding internet Bandwidth and developing Interactions between different parts of organization and also other organizations have a similar mission.

    Keywords: Knowledge Management, Information Technology, Communications, Knowledge Management system
  • SeeyFardin Zare*, Mohsen Moradiyan, Masood Majidi Pages 71-98

    Future research is one of the most important strategic and future-building capabilities of AJA. However, the proper methods for this in Aja are not yet known and no system has been provided to meet these needs. (Research problem) The purpose of this research is to determine the most suitable future research methods in Aja; (The purpose of the research) Therefore, the researcher is trying to answer the question that in order to achieve the purpose of the research, what are the most suitable future research methods in Aja? (research questions) In order to carry out the present research, several methods were used, which include the method of examining scientific documents and documents with a contextual approach and a combination of descriptive and case-contextual methods. (Research method) Considering the nature of the research subject and the use that can be made of the results for the management of Aja's future research system, this research is of an applied-developmental type with an emphasis on its practical aspect. (Type of research) The statistical community of the research includes experts, researchers and experts of the headquarters and strategic study centers of the armed forces and future research, scientific and academic security research centers. Data collection has been done by both library and field methods . The research results show that suitable future research methods for AJA are: scenario writing, future observation and extrapolation of trend/macrotrends. The above data show that the most used methods are a combination of quantitative and qualitative methods with an emphasis on qualitative methods. Therefore, it seems that qualitative methods are more common than quantitative and semi-quantitative methods .

    Keywords: Information Technology, knowledge Management, Hardware, Software, Communication Networks
  • Shahrokh Bavili*, Hasan Niazitabar, Shapoor Fathiazar Pages 99-120

    Land management is how to regulate the relationship between humans, space and human activities in space, and the purpose of regulating this relationship is the rational use of all facilities to improve the material and spiritual condition of society over time .Land use goals in different countries initially had a defense concept, but today it has a development concept and includes various other goals. The most important of these goals include environmental goals; Social goals; Economic goals; Physical goals; Political goals; The purpose of this research is to determine and explain the principles and effective considerations in the organization of the units of the Army of the Islamic Republic of Iran .The type of research is applied-developmental and the method is descriptive-analytical. The method of collecting this library and field study includes a questionnaire. The statistical population of the study includes all commanders (or their deputies) and strategic managers (or their deputies) working in general and higher positions, as well as employed and retired experts in the field of planning. have been. After analyzing the information, based on the obtained results, 93 items were counted as principles and considerations, and in expert meetings, after discussion, 7 original titles and 93 items were counted as considerations.

    Keywords: Land use planning, military units, principles, considerations, expert meeting
  • Golmohammad Nasiri*, Eraj Bakhtiyari Pages 121-154

    Today, wars are mostly fought as joint operations, and manpower management is essential to achieve joint actions, in a coordinated and unified manner. Predicting and controlling human resources is crucial in achieving new management goals, so the goals of organizational behavior and the patterns that follow it are to understand, predict and control organizational behavior that we have addressed in this study . The purpose of this study is how to design a model of AJA organizational behavior in forming a joint force and planning and directing joint operations, which in this study has only dealt with the basics of behavior at the organizational level. This research is of applied and developmental type. The research method is descriptive-analytical as well as correlational. The statistical population of this study includes commanders, experts, professors, professors and experts of the Armed Forces in the field of organizational behavior management and joint operations. In this research, an attempt was made to take a comprehensive, macro and comprehensive view of the issue during the research and to design an appropriate model of organizational behavior for managing the organizational behavior of one of the armed forces, by studying theoretical and exploratory principles, preparing a questionnaire and obtaining experts' opinions. Finally, the analysis of research information and data has been done. Finally, the results obtained from the research show the three components of organizational change and development, organizational culture and the main elements of organizational structure, respectively, priority and 21 indicators .

    Keywords: template-management, joint operations, organizational behavior
  • NikBakhsh Habibi *, Hasan Shahsafi Pages 155-177

    Assessing technology and determining strategic technology priorities in any organization is an effective tool based on a specific and completely scientific framework that guides strategic managers to better understand technology and make decisions about its selection. . The current research has been carried out with the aim of measuring and evaluating the desired technologies of military organizations with an emphasis on military air power . The statistical community of the research is made up of all experts and knowledgeable military experts and military air power in the country. According to the research topic and the limitations of experts in mastering the basics and objectives of the research, the snowball method was used, and the research data was prepared using the questionnaire tool and their analysis was done using the descriptive statistics method . The results of the research showed that among the technologies required by the military air power, the priority of the technologies of the "air operations" dimension includes: drones, smart ammunition, manned aircraft and communication and network security, and in the dimension of "air support"(logestics) includes: technology Smart supply chain, local mechanization and self-reliance, logistics technologies and artificial intelligence technologies and next technologies of "organizational strategic affairs" including: database technology, communication technology and network security, artificial intelligence technologies, management and Organizational leadership and simulators have the highest technology priority, respectively, and in the field of military air power, the most investments should be made in these priorities and in this sub-section of technology groups.

    Keywords: Air power, attractiveness of technology, organizational capability, air operations, air support, strategic affairs