فهرست مطالب

نشریه مطالعات سیاسی - اجتماعی تاریخ معاصر ایران
پیاپی 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی رحمانی* صفحات 1-12
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر کتابخانه های عمومی بر کاهش آسیب های اجتماعی بود.
    روش
    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش از نوع پژوهش های پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش اعضای کتابخانه های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی شهر تهران در بازه زمانی مهرماه 1400 تا مهر ماه 1401 بود. تعداد کل اعضای کتابخانه های عمومی شهر تهران برابر با 42185 نفر بود. براساس فرمول کوکران تعداد 377 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل دو پرسشنامه خدمات رسانی کتابخانه عمومی و نگرش به آسیب های اجتماعی بود. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 تحلیل شد
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که استفاده از کتابخانه های عمومی منجر به کاهش آسیب های اجتماعی شده و هر چه کاربران بیشتر به کتابخانه مراجعه نموده اند نسبت به آسیب های اجتماعی آگاهی بیشتری داشته و از مسایل اجتماعی دوری کرده اند.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج پژوهش به نظر می رسد که کتابخانه های عمومی در ایجاد نگاه نقادانه نسبت به آسیب های اجتماعی موفق عمل کرده اند اما عملکرد آن ها نیاز به تقویت دارد و باید توجه بیشتری به این حوزه شود. افزون براین افراد در برخورد با آسیب های اجتماعی با داشتن رویکرد اطلاع جویی و گسترش دانش و برخوردار بودن از چارچوبی دقیق و تنظیم شده گرایش کمتری به سوی انحرافات اجتماعی دارند. کتابخانه های عمومی می توانند با خدمات رسانی موثر و مفید در جامعه کارگشای حل بسیاری از معضلات مربوط به انحرافات اجتماعی از جمله کاهش خودکشی، طلاق، سرقت و... باشند.
    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، کتابخانه های عمومی، نهاد کتابخانه های عمومی کشور
  • حسین جعفری موحد* صفحات 13-36
    روابط ایران و آمریکا در طول تاریخ سیاسی دو کشور از اهمیت ویژه ای برای طرفین برخوردار بوده است. فراز و فرودهای این رابطه و علل و عوامل آن همواره مورد توجه پژوهشگران و اندیشمندان روابط بین الملل بوده و هست. در مورد زمینه های تنازع در روابط ایران و امریکا دیدگاه های گوناگونی از سوی پژوهشگران این حوزه مطرح شده است، ولی به نظر می رسد که هنوز کافی نبوده و این حوزه ظرفیت مباحث گسترده تری را دارد. این مقاله که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده، به دنبال بررسی این مسیله است که اسراییل به عنوان متغیری تنش زا در آفرینش و استمرار تنازع و تقابل دو کشور ایران و آمریکا چه جایگاهی دارد. بنا به نتایج تحقیق، یکی از موانع اصلی بهبود روابط ایران با آمریکا، مربوط به مشکلات ماهوی و مبنایی جمهوری اسلامی ایران با اسراییل است؛ و از آنجا که سیاست خارجی آمریکا در منطقه خاورمیانه و به ویژه در مورد ایران، به دلایلی همچون پیوندهای هویتی میان دو ملت آمریکا و اسراییل و همچنین حضور لابی قدرتمند صهیونیست در این کشور به شدت متاثر از نفوذ صهیونیست هاست، امکان عادی شدن روابط دو کشور حداقل در کوتاه مدت وجود ندارد.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، آمریکا، اسرائیل، صهیونیسم
  • حسن زندیه*، امیر محمدی صفحات 37-59
    شناسایی افراد از بدو پیدایش کلام وجود داشته و با شکل گیری اجتماعات بشری، انسان های اولیه در جستجوی هویت خود، قبایلشان را با عاج فیل، شاخ گوزن و پوست حیوانات از همدیگر متمایز می ساختند. حکومت ها همواره برای کسب مشروعیت سیاسی، یکپارچه سازی میهنی، استقرار و تحکیم نظام دیوانسالاری و حفظ تمامیت ارضی قلمرو خود، اقدام به هویت سازی و هویت بخشی جمعی می نمودند. مقاله حاضر قصد دارد به بررسی سیر تاریخی پدیده شناخت، هویت و انتساب عمومی و اختصاصی ایرانیان قبل از تشکیل دولت مدرن و مهم ترین عوامل شکل دهنده این امر بپردازد. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و بر پایه ی منابع کتابخانه ای و آرشیوی و با رویکرد تاریخی به موضوع پرداخته است. بر اساس نتایج این پژوهش قبل از ایجاد دولت مدرن در ایران، تشکیلات منظم و انسجامی فراگیر در ثبت اسامی و شناخت ساکنان این سرزمین، محلی از اعراب نداشت و این مقوله (انتساب و هویت حقیقی) تابع القاب یا عناوین و بیشتر با ثبت مهر مالکیت انجام می گرفت.
    کلیدواژگان: انتساب، القاب، مهر، هویت
  • محمدرضا شربتی* صفحات 60-87
    اندیشه ترقی به عنوان یکی از مهم ترین مسایلی تاریخ معاصر ایران، ذهن بسیاری از اندیشمندان را به خود مشغول داشته است. مسیله اصلی این پژوهش این است که نظریه پردازان و کارگزاران روزنامه تربیت از اندیشه ترقی چه درکی داشتند و مطابق این تلقی چه نسبتی میان اندیشه ترقی و اصلاح ایران و سنت های تاریخی ایران برقرار نمودند؟ در این پژوهش با ابتناء بر روش تاریخی و رویکرد تحلیل اطلاعات سعی در پاسخگویی به پرسش مورد نظر با تکیه بر مطالب مندرج در جریده تربیت می گردد. بر اساس یافته های این پژوهش اندیشه ترقی به عنوان یکی از مهمترین بنیان های سازنده تمدن نوین غرب به زودی عالمگیر گردید و کشورهای عقب مانده نظیر ایران پس از آشنایی های مقدماتی با این اندیشه، تلاش در اخذ وجوه و عناصر آن نمودند. مهم ترین شاخصه اندیشه ترقی در ذهن ایرانیان بعد عملی ترقی بود که به گفتمان ترقی خواهی و اصلاح ایران نامبردار گردید و مهم ترین وجه آن در نزد ایرانیان علم گرایی بود و رشد و رونق ترقی ایران در گرو رشد و ترقی علوم دانسته می شد. نشریه تربیت به عنوان اولین روزنامه آزاد و غیردولتی در تاریخ ایران و نیز کارگزاران آن روزنامه از آنجا که شناخت نسبتا عمیق تری از ماهیت فکری و فلسفی اندیشه ترقی و تمدن نوین غرب داشتند، سعی در ارایه راهکار عملی جهت برون رفت از وضع انحطاط و گام نهادن در مسیر ترقی نمودند. تاکید آنها بیشتر مبتنی بر ترقی علمی بود و ترقی علمی در واقع پیش زمینه فراهم آمدن ترقی اجتماعی محسوب می گردید. در نظر این گروه تمدن نوظهور غرب ویژگی های مثبتی داشت که با سنن تاریخی ایران در تضاد نبود و معتقد بودند ایرانیان با اخذ این ویژگی ها می توانند خود را به قافله تمدن برسانند. روزنامه تربیت نقش به سزایی در رونق فکر ترقی خواهی و اصلاح ایران و برقراری پیوند میان تمدن جدید و سنن تاریخی ایران بر عهده داشت.
    کلیدواژگان: اندیشه ترقی، محمدحسین ذکاءالملک فروغی، روزنامه تربیت، قاجار
  • مهدی زمانی* صفحات 88-113
    سید جمال الدین واعظ اصفهانی از روشنفکران دوره مشروطه است که در راستای تعیین جهت گیری سیاسی و اجتماعی نظام تازه تاسیس مشروطه خوانش خاص و منحصر به فردی را بیان داشته است. عمده مواضعش در این خصوص در روزنامه الجمال منتشر شده است. لذا این مقاله به بررسی محتوا و مولفه های اصلی گفتمان او در روزنامه مذکور می پردازد تا مشخص شود عناصر اصلی مورد تاکید وی کدم اند. ازاین رو مسیله اصلی تحقیق این است که مولفه های اصلی گفتمان سید جمال الدین چه بوده و این مولفه ها چگونه تبیین شده است؟ بر اساس یافته های این تحقیق، بازگشت به اسلام اصیل، حفظ نظام مشروطه، برقراری آزادی و تحقق عدالت مهم ترین مولفه های مورد توجه اصفهانی بوده است. او با درک وضعیت بغرنج و گرفتاری ها و مصایب زمانه خود، ضرورت بازگشت به آموزه های قرآنی و اسلام اصیل را به عنوان راهکار عبور طرح کرد. این بازگشت از دریچه مدرنیته بوده است. به عبارتی سید با نگاه مثبت به تحولات دوره مدرن غرب، میان آموزه های اصیل اسلامی و صور مدرنیته پیوند برقرار کرده و از خلال مفاهیم و صور مدرنیته به تفسیر آموزه های قرآنی و دینی پرداخته است. از همین رهگذر، استبداد دینی و سیاسی نفی و نظام مشروطه به عنوان یک عنصر مطلوب غربی پذیرفته شد؛ از آزادی به عنوان والاترین نعمتی که خدا برای بشر خلق کرده است، سخن گفته و تحقق عدالت و برابری را به عنوان مقدمه لازم و سرآغاز آبادی کشور معرفی کرده است. این خوانش سید جمال الدین متاثر از اقتضایات زمانه و کنش های رخ داده در آن دوره است. تشدید تنش های سیاسی و صف آرایی موافقان و مخالفان مشروطه، نزاع های گفتمانی مشروعه خواهی و مشروطه خواهی از جمله کنش هایی هستند که مواضع و آراء سید جمال الدین به مثابه واکنش یا پاسخی به آن ها بوده است.
    کلیدواژگان: سید جمال الدین واعظ اصفهانی، مشروطه، اسلام اصیل، آزادی، عدالت
  • حمیدرضا راهی*، محمدرضا شیخ طاهری صفحات 114-154

    در دوره پهلوی دوم، با فراگیر شدن نوسازی در ابعاد مختلف نظام اجتماعی، تغییرات عمده ای در ساختارهای اقتصادی، فرهنگی، اداری و اجتماعی به وجود آمد. این تغییرات از طریق ایجاد تحول در ثروت مادی، سبک معیشت، سرمایه فرهنگی و منزلت اجتماعی افراد، زمینه ساز افزایش تحرک اجتماعی و سیال شدن ساختار اجتماعی گردید. به همین منظور در این مقاله به بررسی ارتباط فرهنگ و جامعه و تاثیراتی که این دو متغیر بر یکدیگر داشتند، پرداختیم. نتایج به دست آمده از طریق تحلیل محتوای 10 مقاله و پایان نامه نشان داد؛ آنچه که در جامعه ایران آن زمان در حال گذشتن بود چیزی جز «بازگشت به ایران باستان با رویکرد سکولاریزه غربی» نبود. شکوه ایران باستان و رویای بازگشت به آن دوره بهانه و دستاویزی برای پهلوی دوم بود تا بتواند چهره بین المللی قدرتمندی از خود در رقابت با دولت های غربی نشان دهد. دولت پهلوی دوم با تکیه بر دخالت های همه جانبه آمریکاییان در امور اجتماعی و فرهنگی کشور طبقه متوسط جدیدی را بنا نهاد که تفاوت های فاحش و اغراق آمیزی با فرهنگ بومی و سنتی ایرانی داشت.

    کلیدواژگان: پهلوی دوم، فرهنگ، جامعه، روش تحلیل محتوا
|
  • Mehdi Rahmani * Pages 1-12
    The purpose of this research was to investigate the impact of public libraries on reducing social harm.
    Method
    The current research is applied in terms of purpose and survey research in terms of method. The statistical population of the research was the members of the public libraries affiliated to the institution of public libraries of Tehran in the period from October 2021 to October 2022. The total number of members of public libraries in Tehran was equal to 42185 people. Based on Cochran's formula, 379 people were selected as the research sample. The data collection tool included two questionnaires of public library services and attitude to social harms. Finally, the data was analyzed using SPSS software version 22.
    Findings
    The research findings showed that the use of public libraries led to a reduction in social harms and the more users who visited the library, the more aware they were of social harms. have more and have avoided social issues.
    Conclusion
    According to the results of the research, it seems that public libraries have succeeded in creating a critical view of social harms, but their performance needs to be strengthened and more attention should be paid to this area. In addition, in dealing with social harms, people with an approach of seeking information and expanding knowledge and having a precise and regulated framework have less tendency towards social deviations. By providing effective and useful services in the society, public libraries can solve many problems related to social deviations, including reducing suicide, divorce, theft, etc.
    Keywords: Social damages, Public libraries, institution of public libraries of the country
  • Hossein Jafari Movahed * Pages 13-36
    The relations between Iran and the United States have been of special importance to both sides throughout the political history of the two countries. The ups and downs of this relationship and its causes and factors have always been of interest to researchers and thinkers of international relations. Regarding the fields of conflict in the relations between Iran and America, various views have been proposed by the researchers of this field, but it seems that it is not enough and this field has the capacity of wider discussions. This article, which was carried out with a descriptive-analytical method, seeks to investigate the issue of what is the position of Israel as a tension-causing variable in the creation and continuation of the conflict and confrontation between the two countries of Iran and the United States. According to the results of the research, one of the main obstacles to improving Iran's relations with America is related to the substantive and fundamental problems of the Islamic Republic of Iran with Israel; And since the foreign policy of the United States in the Middle East region and especially in the case of Iran, for reasons such as the identity links between the two nations of the United States and Israel, as well as the presence of the powerful Zionist lobby in this country, is strongly influenced by the influence of the Zionists, the possibility of the normalization of relations between the two countries At least not in the short term.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, America, Israel, Zionism
  • Hasan Zandiyehh *, Amir Mohammadi Pages 37-59
    Identifying people has existed since the beginning of the word, and with the formation of human communities, early humans, in search of their identity, distinguished their tribes with elephant tusks, deer horns, and animal skins. In order to gain political legitimacy, national integration, establishing and consolidating the bureaucratic system, and maintaining the territorial integrity of their territory, the governments always used to create collective identity. This article aims to investigate the historical course of the phenomenon of recognition, identity and general and specific attribution of Iranians before the formation of the modern state and the most important factors shaping this. This article deals with the subject with a descriptive-analytical method based on library and archival sources and with a historical approach. According to the results of this research, before the establishment of the modern government in Iran, there was no place for the Arabs to register the names and recognition of the inhabitants of this land, and this category (attribution and true identity) was subject to titles or titles and more with the registration of the seal of ownership.
    Keywords: Attribution, Titles, Stamp, identity
  • Mohammadreza Sharbati * Pages 60-87
    The idea of progress is one of the most significant affairs that has obsessed the mind of many thinkers during modern Irans History. The chief purpose of this research is to find out the perception of Tarbiat newspaper theorists and assistants of idea of progress and according to this perception ,there is a guestion posed; what attribution is among progress thought ,Iran reformation and the historic traditions of Iran? This research is based on historical method and information analysis approach to answer the rised guestions with the exact refrence to the printed articles of Tarbiat news paper. According to the findings of this research ,.the vital aspect of progress thought for Iranians was practical aspect of progress that was illustrated as the progressive discourse ,Iran reformation and its most important feature was science for Iranians, because the development of progress had been dependent on the improvement of sciences in Iran.Tarbiyat is considered as the first free and private newspaper in the history of Iran .Not only the assistants of Tarbiyat newspaper knew deeply about philosophical essence of progress thought and New western civilization ,but also they were aware of the shortcomings, problems and blocks that caused retardation of Iran and they tried to present the practiciable solutions to prevent from decadance .In the view of this group ,modern western civilization includes positive aspects which are not in contrast to the historic traditions of Iran and Iranians could arrive the civilization convoy by gaining these aspects.Tarbiyat newspaper in its nine years of publication was playing the essential role in the improvement of the idea of progress,Iran reformation and making relationship between new civilization and historic traditions.
    Keywords: Idea of Progress, Mohammad Hossein Zakaul-Molk Foroughi, Tarbiat newspaper, Qajar
  • Mehdi Zamani * Pages 88-113
    Seyyed Jamaluddin Waez Esfahani is one of the intellectuals of the constitutional period, who expressed a special and unique reading in order to determine the political and social direction of the newly established constitutional system. Most of his positions in this regard have been published in Al-Jamal newspaper. Therefore, this article examines the content and main components of his speech in the mentioned newspaper in order to determine the main elements emphasized by him. Therefore, the main problem of the research is, what were the main components of Seyyed Jamaluddin's discourse and how were these components explained? According to the findings of this research, returning to authentic Islam, preserving the constitutional system, establishing freedom and realizing justice have been the most important components of Isfahani's attention. Understanding the complicated situation and the troubles and sufferings of his time, he proposed the necessity of returning to the teachings of the Quran and authentic Islam as a solution. This return has been through the lens of modernity. In other words, with a positive view on the developments of the modern period of the West, Sayyid established a link between the authentic Islamic teachings and the forms of modernity and interpreted the Quranic and religious teachings through the concepts and forms of modernity. In this way, religious and political tyranny was rejected and the constitutional system was accepted as a desirable western element; He spoke about freedom as the highest blessing that God has created for mankind and introduced the realization of justice and equality as the necessary introduction and the beginning of the country's prosperity. This reading of Seyed Jamaluddin is influenced by the requirements of the time and the actions that took place during that period. The intensification of political tensions and the alignment of supporters and opponents of the constitution, the debates of legitimacy and constitutionalism are among the actions to which Seyyed Jamaluddin's positions and opinions have been a reaction or a response to them.
    Keywords: Seyyed Jamaluddin Vaez Esfahani, constitutional, Authentic Islam, the freedom, Justice
  • Hamidreza Rahi *, Mohammadreza Sheyhk Taheri Pages 114-154

    In the second Pahlavi period, with the spread of modernization in various aspects of the social system, major changes occurred in the economic, cultural, administrative and social structures. These changes, through changes in material wealth, livelihood style, cultural capital and social status of individuals, led to increased social mobility and fluidization of the social structure. For this purpose, in this article, we investigated the relationship between culture and society and the effects that these two variables had on each other. The results obtained through content analysis of 10 articles and theses showed; What was going on in the Iranian society at that time was nothing but a "return to ancient Iran with a western secularized approach".The glory of ancient Iran and the dream of returning to that period was an excuse and a pretext for Pahlavi II to show a strong international face in competition with Western governments. The second Pahlavi government, relying on the all-round intervention of the Americans in the social and cultural affairs of the country, established a new middle class that had gross and exaggerated differences with the native and traditional Iranian culture.

    Keywords: Second Pahlavi, culture, Society, content analysis method