فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 79 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن سوری، یوسفعلی زیاری*، ناصر اقبالی صفحات 1-14

    غفلت از جوامع محلی در فعالیت های صنعت گردشگری خلایی اساسی در برنامه ریزی مشارکتی به منظور دستیابی به توسعه پایدار گردشگری محسوب می شود. الگوی توسعه گردشگری جامعه محور می کوشد بخشی از این خلا اساسی را پر کند. تحقیق حاضر با محوریت الگوی توسعه گردشگری جامعه محور به دنبال تعیین وضعیت مشارکت ساکنان محلی سرعین در زمینه گردشگری پایدار و همچنین معرفی رویکرد مشارکتی به عنوان راهبردی برای توسعه پایدار گردشگری در منطقه مورد مطالعه بوده است. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و برای تبیین و تشریح موضوع مورد نظر از دو روش اسنادی و میدانی استفاده شده است. هدف این پژوهش، رابطه تعلق اجتماعی و مشارکت اجتماعی با توسعه ی گردشگری پایدار با نقش میانجی اثرات ادراک شده در جامعه محلی کاشان بوده است. شرکت کنندگان 120 نفر از جامعه خبرگان بوده اند که با نرم افزار سناریو ویزاد در 8 سناریو بین عوامل اقتصادی،اجتماعی،نهادی و محیطی در سطح محلی بودند که همه آنها مقیاس های تعلق اجتماعی، مشارکت اجتماعی، منافع و هزینه های درک شده و حمایت برای توسعه ی گردشگری پایدار را برایدرک بهتر مورد بررسی قرار گرفته اند.در نهایت پس ازتحلیل نهایی جمع بندی کلی از ارایه نقش هر عامل مشخص گردیده است.

    کلیدواژگان: مشارکت، سناریو ویزارد، منطقه 22
  • مهدی لطفی، رحیم سرور*، علی توکلان صفحات 15-41
    هدف این پژوهش تعیین تاثیر امنیت و سرزندگی فضای شهری بر توسعه روابط شهروندی در خیابان گوهردشت شهرکرج بوده است. این پژوهش از نوع کاربردی و روش آن توصیفی -همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه ساکنان شهر کرج (1592492 نفر) بودند که از بین آنها با استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران تعداد 384 نفر به عنوان نمونه تعیین که با روش طبقه ای تصادفی انتخاب گردیدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود. یافته های پژوهش نشان داده است که رابطه بین ایمنی و امنیت و سرزندگی فضاهای شهری با توسعه روابط شهروندی در بین شهروندان شهر کرج معنادار بوده که در این بین با توجه به مقادیر ضریب همبستگی رابطه سرزندگی فضاهای شهری با توسعه روابط شهروندی از شدت بالاتری برخوردار است. همچنین مشخصه ی آماری رگرسیون نیز نشان داده است که 43.5 درصد واریانس مربوط به توسعه روابط شهروندی در بین ساکنان شهرکرج به وسیله متغیرهای ایمنی و امنیت، سرزندگی و خوانایی تبیین می شود. که متغیر سرزندگی فضاهای شهری بیشترین ضریب تاثیر و ایمنی و امنیت کمترین ضریب را به خود اختصاص داده است. ایمنی و امنیت فضای شهری بر توسعه روابط شهروندی خیابان گوهردشت شهرکرج تاثیر داشته که ضریب تاثیر آن از مقدار قابل توجهی نیز برخوردار است. ضمنا در بین دو متغیر مورد بررسی (ایمنی و سرزندگی) متغیر ایمنی کمترین تاثیر را بر ارتباط شهروندی داشته است. سرزندگی فضای شهری بر توسعه روابط شهروندی در خیابان گوهردشت شهرکرج تاثیر داشته و ضریب تاثیر آن نیز از مقدار قابل توجهی برخوردار است. ضمنا در بین دو متغیر مورد بررسی(ایمنی و سرزندگی) متغیر سرزندگی بیشترین تاثیر را بر ارتباط شهروندی داشته است نتیجه اینکه سرزندگی فضاهای شهری بویژه در خیابان گوهر دشت کرج در ارتباطات اجتماعی شهروندان تاثیر داشته است. زیرا وقتی فضا از سرزندگی لازم برخوردار باشد با حضور فرد در این فضا احساس شادی و نشاط در او ایجاد گردیده که این احساس شادی و نشاط منجر به برقری ارتباط با دیگران می گردد. این شادی و نشاط هم منجر به تقویت حس تعلق خاطر نسبت به شهر در شهروندان گردیده و هم از آنجایی که یک نیاز طبیعی فرد را مرتفع می کند احساس خوشی در زندگی به او دست خواهد داد
    کلیدواژگان: ایمنی، امنیت، سرزندگی، توسعه روابط شهروندی، خیابان گوهر دشت کرج
  • کیوان ملانوروزی*، فرزانه گرویی صفحات 43-59

    هدف تحقیق حاضر شناخت عوامل موثر بر احساس شادکامی دختران شهر اسلامشهر روی کانون تمرکز این گروه جمعیتی یعنی اسلام شهر بود. جامعه آماری این تحقیق 8474 نفر دانشجو بودند که با توجه به جدول مورگان حجم نمونه 367 نفر تخمین زده شده که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند ولی محقق برای اطمینان از بازگشت تمام پرسشنامهها حدود 400 پرسشنامه را در اختیار افراد قرار داد. ابزار اندازه گیری شامل سه پرسشنامه 1- پرسشنامه محقق ساخته وضعیت اجتماعی اقتصادی 2- پرسشنامه محقق ساخته نوع گذران اوقات فراغت 3- پرسشنامه شادکامی آکسفورد بود. از روشهای آماری توصیفی و استنباطی برای تجزیه تحلیل دادههای این پژوهش استفاده شد. برای تعیین ارتباط بین متغیرهای تحقیق از (آزمون کای اسکوار و آزمون یومن ویتنی) استفاده شد. بررسی یافته های پژوهش نشان داد که بین نحوه گذران اوقات فراغت با میزان شادکامی دانشجویان ارتباط معنی داری وجود داشت (p<0.05) ولی بین وضعیت اجتماعی اقتصادی با شادکامی ارتباط معنی دار وجود ندارد (p>0.05) و همچنین بین وضعیت اجتماعی اقتصادی با نحوه گذران اوقات فراغت دانشجویان ارتباط معنی داری وجود داشت (p<0.05) .

    کلیدواژگان: پرسشنامه شادکامی آکسفورد، دانشجویان دختر دانشگاه، آزمون کای اسکوار، آزمون یومن ویتنی
  • مهسا فرزانه، آزاده اربابی سبزواری*، سید جمال الدین دریاباری، فریده اسدیان صفحات 61-78

    این پژوهش به بررسی متغیر های اقلیمی در شش ایستگاه سینوپتیک پهنه جنوب شرق ایران (1987-2020) پرداخت و در دو دوره زمانی 2021-2040 و 2041-2060 با استفاده از مدل گردش کلی تحلیل گردید. دقت مدل LARS-WG در شبیه سازی متغیرهای اقلیمی مطابق شاخص های MAE، RMSE، R2، NSE مرحله صحت سنجی مورد بررسی قرار گرفت. نیاز آبی گیاه با تعیین بازه های مناسب برای کاشت و طول دوره های رشد با دما و ضریب درجه روز رشد بدست آمد. تغییر اقلیم به دلیل افزایش دمای حداکثر، طول دوره رشد در مراحل مختلف را بین 1 تا 20 روز کاهش میدهد که زمان کاشت در شرایط تغییر اقلیم را به تعویق انداخته و طول فصل کشت را 15 تا 28 روز کاهش میدهد. مدیریت درست عواملی چون رقم محصول و بهینه سازی الگوی کشت مطابق با اقلیم منطقه و آگاهی از شرایط اقلیمی حال-آینده از اثرات مضر تغییر اقلیم بر رشد و عملکرد محصولات کشاورزی میتواند بکاهد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، نظام بهره برداری کشاورزی، پهنه جنوب شرق ایران، مدل LARS-WG
  • محسن محمدی، مجید ولی شریعت پناهی*، حسین مجتبی زاده صفحات 79-101
    تجربه دنیا نشان داده است که توسعه شهری ارتباط تنگاتنگی با توسعه حکمروایی دارد و در ایران نیز چنین است. در این میان، کلانشهر تهران، به عنوان پایتخت، با مشکلات بسیاری مواجه است و منطقه چهار که از پرجمعیت ترین مناطق تهران است در شرایط کنونی فاقد توازن در سطح توسعه در بین نواحی مختلف می باشد. کشف روابط بین این شرایط با وضعیت حکمروایی در نواحی، مساله پژوهش را تشکیل می دهد. پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و با راهبرد پیمایش انجام شد. شاخص ها ابتدا به روش دلفی (DELPHI) بدست آمد. شاخص هایی که در محیط SPSS دارای نمره بالاتر از میانگین (3 از 5) بوده و انحراف معیار آن ها پایین باشد (که در اغلب موارد زیر 1 بدست آمده است) نهایی شدند. لذا شاخص های نهایی حکمروایی بدست آمدند.
    کلیدواژگان: توسعه شهری، حکمروایی خوب، نواحی شهری، شهر تهران
  • فرشته عبادالهیان، سیده صدیقه حسنی مهر*، رفعت شهماری اردجانی، حسین اصغری صفحات 103-122

    در ایران بالاترین اسناد در حوزه ی سیاست گذاری توسعه ی مناطق مختلف و به ویژه روستاها، مربوط به برنامه های پنج ساله ی توسعه ی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی می باشد. در این راستا، ارزیابی میزان تاثیر این برنامه های توسعه در تحقق توسعه ی مناطق روستایی می تواند نقش سیاست گذاری دولتی را در توسعه ی روستاها مشخص نماید. بدین منظور پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تاثیر سیاست های دولت بر توسعه ی اجتماعی-فرهنگی روستاهای شهرستان آستارا با تاکید بر برنامه های چهارم، پنجم و ششم توسعه نگارش شده است. روش تحقیق در پژوهش حاضر آمیخته (کمی-کیفی) با هدف کاربردی و ماهیت تحلیلی-اکتشافی می باشد. جامعه ی آماری تحقیق نیز شامل مدیران، مسیولان و کارشناسان مسایل روستایی استان گیلان و شهرستان آستارا بوده که با استفاده از فرمول کوهن در سطح اطمینان 95 درصد، 70 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین گردیده است. همچنین در راستای تحلیل اطلاعات از آزمون های تی تک نمونه ای و تی دو نمونه ای در نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که در طول برنامه ی چهارم و پنجم نرخ باسوادی روستایی از 74/1 به 72/14 درصد، تعداد روستاهای دارای مراکز بهداشت و درمان به ازای هر 10 هزار نفر جمعیت روستایی از 05/1- به 86/6، تعداد مدارس راهنمایی از 2 باب به 4 باب و تعداد روستاهای دارای کتابخانه نیز از 2- به 2 درصد افزایش داشته است. همچنین در پایان برنامه ی ششم شاهد تغییرات جزیی در شاخص های مورد بررسی نسب به برنامه ی پنجم می باشیم. به طور کلی می توان اثربخشی برنامه های توسعه ی مورد بررسی، به ویژه برنامه ی پنجم را در توسعه ی اجتماعی-فرهنگی روستاهای شهرستان آستارا مثبت ارزیابی کرد.

    کلیدواژگان: وسعه ی روستایی، برنامه های توسعه، سیاست گذاری دولتی، شهرستان آستارا
|
  • Mohsen Souri, Yousef Ali Ziyari *, Naser Eghbali Pages 1-14

    Neglecting local communities in the activities of the tourism industry is considered a fundamental gap in participatory planning in order to achieve sustainable development of tourism. The model of community-oriented tourism development tries to fill a part of this basic gap. The current research, focusing on the community-oriented tourism development model, has sought to determine the participation status of the local residents of Sareen in the field of sustainable tourism, as well as introducing the participatory approach as a strategy for the sustainable development of tourism in the study area. The method of this research is descriptive-analytical, and two documentary and field methods have been used to explain and describe the topic. The purpose of this research was the relationship of social belonging and social participation with the development of sustainable tourism with the mediating role of perceived effects in the local community of Kashan. The participants were 120 people from the community of experts who used Scenario Wizad software in 8 scenarios between economic, social, institutional and environmental factors at the local level, all of which are scales of social belonging, social participation, perceived benefits and costs, and support. For the development of sustainable tourism, they have been examined for a better understanding. Finally, after the final analysis, a general summary of the presentation of the role of each factor has been determined.

    Keywords: participation, Scenario Wizard, Region 22
  • Mahdi Lotfi, Rahim Sarvar *, Ali Tavakolan Pages 15-41
    The purpose of this research was to determine the impact of security and vitality of the urban space on the development of citizen relations in Gohardasht Street, Shahr Karaj. This research was applied and its method was descriptive-correlation. The statistical population of the research was all the residents of Karaj (1,592,492 people), out of which 384 people were selected as a sample using Cochran's sample size formula. The tool used in this research was a researcher-made questionnaire.The findings of the research have shown that the relationship between the safety and security and the vitality of urban spaces with the development of citizenship relations among the citizens of Karaj is significant, and in the meantime, according to the values of the correlation coefficient, the relationship between the vitality of urban spaces and the development of citizenship relationships is more intense. . Also, the statistical characteristic of the regression has also shown that 43.5% of the variance related to the development of citizenship relations among the residents of Shahr Karaj is explained by the variables of safety and security, liveliness and readability. that the vitality variable of urban spaces has the highest impact factor and safety and security has the lowest factor. The safety and security of the urban space has had an impact on the development of citizen relations on Gohardasht street in Shahr Karaj, which has a significant impact factor. In addition, among the two investigated variables (safety and vitality), the safety variable had the least impact on the relationship of citizenship. The vitality of the urban space has had an impact on the development of citizen relations in Gohardasht Street, Shahr Karaj, and its impact coefficient is also significant. In addition, among the two investigated variables (safety and liveliness), the liveliness variable has had the greatest impact on citizen communication, the result is that the liveliness of urban spaces, especially in Gohar-Dasht Karaj Street, has had an impact on the social communication of citizens. Because when the space has the necessary vitality, a person's presence in this space creates a feeling of happiness and joy in him, which leads to establishing a relationship with others. This happiness has led to the strengthening of the sense of belonging to the city in the citizens, and since it satisfies a natural need, it will give him a sense of happiness in life.
    Keywords: Safety, Security, Vitality, development of citizen relations, Gohar Street, Dasht Karaj
  • Keyvan MOLANOROUZI *, Farzaneh Gsrui Pages 43-59

    The aim of this research was to identify the factors affecting the happiness of urban girls in Islamshahr, with a focus on the Islamshahr population. The statistical population of this study was 8474 students, and based on Morgan's table, a sample size of 367 individuals was estimated and randomly selected. However, to ensure the return of all questionnaires, the researcher provided about 400 questionnaires to individuals. The measurement tools included three questionnaires: 1) the researcher-made questionnaire on socio-economic status, 2) the researcher-made questionnaire on leisure time activities, and 3) the Oxford Happiness Questionnaire. Descriptive and inferential statistical methods were used to analyze the data of this study. The chi-square and Mann-Whitney tests were used to determine the relationship between the research variables. The findings of the study showed a significant relationship (p<0.05) between leisure time activities and the level of happiness among students, but there was no significant relationship (p>0.05) between socio-economic status and happiness. Furthermore, there was a significant relationship (p<0.05) between socio-economic status and leisure time activities among students.

    Keywords: Oxford happiness questionnaire, female university students, Chi-square test, Yeoman-Whitney test
  • MAHSA FARZANEH, Azadeh Arbabi Sabzevari *, Jamaluddin Daryabari, Farideh Asadian Pages 61-78

    This paper studied the climatological parameters in six synoptic stations in zone of southeast Iran (1987-2020) and during two periods of 2021-2040 and 2041-2060 using General circulation model (GCM). Accuracy of LARS-WG model for simulating climatological parameters was evaluated through MAE، RMSE، R2، NSE. Crop Water Requirement was defined through determining appropriate planting date and Length of growing season with temperature and growing degree days (GDD). Due to increase in max temperature, Climate change decrease the length of growth period in various phases as 1-10 days which it causes delay in cultivation date under climate change condition and shorten the length of planting season as 15-28 days. Correct management of some factors such as crop variety and optimized cropping pattern according to the regional climate and knowing the climate condition of current -future could mitigate the adverse effects of climate change on the growth and yield of agriculture crops

    Keywords: Climate Change, agricultural utilization system, zone of southeast Iran
  • Mohsen Mohammadi, Majid Vali Shareeatpanahi *, HOSEIN MOJTABA Pages 79-101
    World experience has shown that urban development is closely related to the development of governance, and it is the same in Iran. Meanwhile, the metropolis of Tehran, as the capital, is facing many problems and District Four, which is one of the most populous areas of Tehran, currently lacks a balance in the level of development between different areas. Discovering the relationship between these conditions and the governance situation in the regions is a research issue. The research was conducted in a descriptive-analytical method with a survey strategy. Indices were first obtained by Delphi method (DELPHI). Indicators that scored higher than average (3 out of 5) in SPSS environment and their standard deviation was low (which in most cases was obtained below 1) were finalized. Therefore, the final indicators of governance were obtained.
    Keywords: Urban development, Good governance, urban areas, Tehran city
  • Fereshteh Ebadolahian, Seyedah Sediqeh Hassani Mehr *, Rafat Shahmari Ardjani, Hossein Asghari Pages 103-122

    In Iran, the highest documents in the field of development policies of different regions and especially villages are related to 5-year economic, social and cultural development plans. In this regard, evaluating the impact of these development programs in realizing the development of rural areas can determine the role of government policy in the development of villages. For this purpose, the current research was written with the aim of evaluating the impact of government policies on the social and cultural development of the villages of Astara County, with an emphasis on the fourth, fifth and sixthdevelopment plans. The research method in the present research is mixed (quantitative-qualitative) with practical purpose and analytical-exploratory nature. The statistical population of the research also includes managers, officials and experts on rural issues in Gilan province and Astara county, and using Cohen's formula at the 95% confidence level, 70 people have been determined as the sample size. Also, in line with data analysis were used one-sample t-tests and two-sample t-tests in SPSS software. The findings of the research show that during the fourth and fifth plans, the rural literacy rate increased from 1.74 to 14.72 percent, the number of villages with health and treatment centers per 10,000 rural population increased from -1.05 to 6.86. Secondary schools have increased from 2 to 4 and the number of villages with libraries has also increased from -2 to 2 percent. Also, at the end of the 6th plan, we see slight changes in the investigated indicators compared to the 5th plan. In general, the effectiveness of the investigated development programs, especially the fifth program, can be evaluated positively in the socio-cultural development of the villages of Astara.

    Keywords: Rural Development, development plans, Government policy making, Astara County