فهرست مطالب

نشریه مطالعات طب ورزشی
پیاپی 35 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ماهور زمانی، مهدی قیطاسی*، مصطفی زارعی صفحات 17-40

    تقویت عضلات ران از روش های مهم در پیشگیری و بازتوانی آسیب ها و اختلالات اسکلتی عضلانی است. عضلات شکمی نیز در ثبات ناحیه مرکزی بدن بویژه پیشگیری از جابجایی های ناخواسته در ستون فقرات، نقش دارند. از تمریناتی که می توان این دو ناحیه را تقویت کرد، پلانک است. هدف مطالعه حاضر مقایسه وضعیت های مختلف پلانک بر میزان فعالیت عضلانی در عضلات منتخب ران و شکم در فوتبالیست های مرد جوان است. با توجه به معیارهای ورود 18 بازیکن 18 تا 23 سال به صورت تصادفی وارد مطالعه شدند. میزان فعالیت برحسب حداکثر انقباض ارادی و زمان شروع فعالسازی عضلات سرینی میانی، کشنده پهن نیام، مورب داخلی و مورب خارجی در سه وضعیت مختلف پلانک؛ پلانک از پهلو همراه با دورکردن ران، همراه با دورکردن ران و زانوی خمیده و همراه با دور کردن تنه با دستگاه الکترومیوگرافی اندازه گیری شد. داده های حاصل براساس آزمون آنوا با اندازه های تکراری مورد بررسی قرار گرفت و نتایج تفاوت معناداری در فعالیت عضلات سرینی میانی، کشنده پهن نیام و مورب خارجی در سه وضعیت مختلف تمرین پلانک نشان ندادند (P≤0.05). نتایج، تفاوت معناداری را در زمان فعالسازی هیچ یک از عضلات در بین تمرینات نشان نداد (P≥0.05). می توان نتیجه گرفت که پلانک از پهلو را با هدف تقویت عضلات دورکننده ران و همچین بکارگیری موثر عضلات مورب شکمی به صورت همزمان مورد استفاده قرار داد. موثرترین وضعیت تمرینی جهت فعالسازی عضلات دورکننده ران و مورب داخلی را می توان پلانک پهلو همراه با دور کردن ران پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: تمرین پلانک، بازیکن فوتبال، عضلات مرکزی، فعالیت عضلانی
  • سمیه علی زمانی*، غلامعلی قاسمی، شهرام لنجان نژادیان صفحات 41-64

     هدف از این مطالعه، بررسی اثرگذاری 8 هفته تمرینات ثبات مرکزی روی سطوح پایدار و ناپایدار بر گشتاور عضلانی، حس عمقی و دامنه حرکتی دورسی فلکشن مچ پا در ورزشکاران مبتلابه بی ثباتی مزمن مچ پا بود. در این مطالعه نیمه تجربی، 30 ورزشکار مبتلابه بی ثباتی مزمن مچ پا با دامنه سنی 18تا30 سال، به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 10نفره، تمرین در سطح ناپایدار، تمرین در سطح پایدار و کنترل قرار گرفتند. هر دو گروه تمرین در سطح ناپایدار و پایدار برنامه ی تمرینات ثبات مرکزی را به طور مشابه انجام دادند. از تحلیل واریانس یک راهه و مقایسه های چندگانه به روش هولم-بونفرونی برای ارزیابی داده ها استفاده شد (p≤0/05). یافته های مطالعه نشان داد، در تمام پارامترهای اندازه گیری شده، گروه تمرین در سطح ناپایدار نسبت به گروه های تمرین در سطح پایدار و کنترل تفاوت معناداری داشت (ps≤0/026). همچنین نتایج نشان داد که، گروه تمرین در سطح پایدار، در پارامترهای گشتاور عضلانی و دامنه حرکتی دورسی فلکشن پیشرفت معناداری نسبت به گروه کنترل داشت (ps≤0/022)، ولی بین حس عمقی گروه تمرین در سطح پایدار و گروه کنترل تفاوت معناداری وجود نداشت (54/0 =p). با توجه به نتایج بدست آمده به نظر می رسد انجام تمرینات ثبات مرکزی روی سطح ترامپولین تاثیر بیشتری در بهبود پارامترهای اندازه گیری شده در ورزشکاران مبتلابه بی ثباتی مزمن مچ پا داشت. بنابراین، انجام این تمرینات به عنوان یک گزینه درمانی برای افراد مبتلابه بی ثباتی مزمن مچ پا توصیه می شود..

    کلیدواژگان: ناپایداری مزمن مچ پا، حس عمقی، ترامپولین، گشتاور عضلات
  • علی شفیع زاده*، فاطمه افشانی، بهنام قاسمی، بنفشه محمدی صفحات 65-90

    هدف از پژوهش حاضر اثر و ماندگاری 8 هفته تمرینات اختصاصی شروث بر زاویه کاب، انعطاف پذیری کتف و کیفیت زندگی نوجوانان دختر 15-12 سال مبتلابه اسکولیوز ایدیوپاتیک بود. جامعه پژوهش دانش آموزان دختر 12-15 سال مدارس دخترانه دوره اول متوسطه ناحیه 2 آموزش و پرورش شهر اصفهان بودند که پس از غربالگری اولیه30 نفر از آنان که شرایط ورود به پژوهش را داشتند داوطلبانه در پژوهش شرکت کردند. آزمودنی ها به صورت تصادفی ساده در دو گروه 15 نفری تجربی و کنترل تقسیم شدند. زاویه کاب و تقارن-زواید آخرومی شانه ها با روش فتوگرامتری، زاویه تحتانی کتف با مترنواری، میزان چرخش خارجی کتف با گونیامتر و کیفیت زندگی آزمودنی ها با پرسشنامه کیفیت زندگی اختصاصی نوجوان اسکولیوتیک؛ قبل از شروع تمرین، پس از 8 هفته تمرین و دو هفته پس از اتمام تمرینات اندازه گیری شد. گروه تجربی 8 هفته، هرهفته 3 جلسه و هر جلسه به مدت 50 دقیقه برنامه تمرینات اصلاحی شروث را اجرا کردند. داده ‎‏ها از طریق تحلیل واریانس مختلط با اندازه گیری های تکراری درون و بین گروهی و با نرم افزارspss در سطح خطای 05/0 تحلیل شد. نتایج نشان داد پس از هشت هفته تمرینات شروث بین گروه تجربی وکنترل در زاویه کاب، چرخش-خارجی کتف و کیفیت زندگی تفاوت معنی‎‏داری وجود داشت (001/0=p) و تفاوت معناداری بین پس آزمون با آزمون پیگیری گروه تجربی درهیچ یک از متغیرها وجود نداشت (001/0=p). درنهایت تمرینات شروث بر بهبود راستای ستون فقرات، انعطاف پذیری کتف و کیفیت زندگی نوجوانان دختر 12-15 سال دارای اسکولیوز غیرساختاری موثر بود و این اثر حداقل تا دوهفته ماندگاری داشت. بنابراین استفاده از این تمرینات در برنامه‎‏ های اصلاحی و توانبخشی نوجوانان دارای اسکولیوز توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: تمرینات شروت، اسکولیوز، انعطاف پذیری کمربند شانه، نوجوانان، کیفیت زندگی
  • فوزیه الهماشی، نادر رهنما*، مرتضی صادقی صفحات 91-108
    مقدمه

    پژوهش حاضر اثر هشت هفته تمرینات واکنشی عصبی-عضلانی (RNT) بر کنترل قامت، قدرت عضلانی و کیفیت زندگی سالمندان را مورد بررسی قرار داد.

    روش شناسی:

     آزمودنی ها 30 زن سالمند بودند که در قالب دو گروه تمرین و کنترل در مطالعه شرکت کردند. آن ها قبل و بعد از هشت هفته تمرین آزمون عملکردی تعادل ایستا (آزمون دسترسی عملکردی)، تعادل پویا (آزمون زماندار نشستن و برخاستن) و قدرت عضلانی (دستگاه دینامومتر پایی) را انجام دادند. همچنین خطر زمین خوردن و کیفیت زندگی از طریق پرسشنامه خطر سقوط هاپکینز و کیفیت زندگلی لیپاد اندازه گیری شد. بعد از انجام پیش آزمون، گروه تمرین شش هفته تمرین واکنشی عصبی عضلانی دریافت کرد و گروه کنترل در هیچ برنامه تمرینی شرکت نکرد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 و با روش آنوا با اندازه های تکراری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    تعادل ایستا (003/0=p)، آزمون زمان دار نشستن و برخاستن (035/0=p)، خطرسقوط (نمره خطر سقوط) (047/0=p) و کیفیت زندگی (018/0=p) در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل تفاوت معناداری نشان داد. با وجود افزایش قدرت عضلانی در گروه تمرین عصبی -عضلانی، اما بهبود قدرت عضلانی تنها در عضلات باز کننده زانو پای راست (009/0=p) و چپ (010/0=p) و عضلات نزدیک کننده ران پای چپ (001/0=p) نسبت به گروه کنترل حاصل شد.

    نتیجه گیری

    یک دوره تمرین عصبی-عضلانی باعث بهبود تعادل ایستا، قدرت عضلانی، کاهش خطر سقوط و کیفیت زندگی زنان سالمند می شود و این نوع از تمرینات احتمال افتادن و به زمین خوردن سالمندان را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: تمرین عصبی-عضلانی، سالمندی، خطرسقوط، تعادل، قدرت عضلانی
  • سید حسین حسینی مهر*، فرمیسک صلواتی صفحات 109-130

    مطالعات قبلی نشان داده اند که تمرینات ثبات مرکزی تاثیر معنی داری بر بهیود تعادل دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر تعداد جلسات هفته های تمرینات ثبات مرکزی بر عملکردهای تعادلی ورزشکاران با سابقه آسیب رباط صلیبی قدامی می باشد. در یک پژوهش نیمه تجربی، تعداد 42 نفر ورزشکار خانم ، 21 نفر با زانوی سالم و 21 نفر با سابقه آسیب رباط صلیبی قدامی به صورت هدفمند انتخاب شدند. تمرینات ثبات مرکزی شامل یک هفته، چهار و هشت هفته بود که آزمودنی ها سه جلسه در هفته و هر جلسه 45 دقیقه تمرینات ثبات مرکزی را انجام دادند. در این پژوهش قبل و بعد از اتمام دوره های تمرینی آزمون زمان ایستادن روی یک پا جهت ارزیابی تعادل ایستا، آزمون Y جهت ارزیابی تعادل پویا استفاده شد. از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر برای تعیین اثر تعداد هفته های تمرینات ثبات مرکزی در درون و بین گروه ها استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که تعداد جلسات تمرینات ثبات مرکزی تاثیر معنی داری بر تعادل ایستای افراد با سابقه آسیب رباط صلیبی قدامی دارد و این تاثیرات بین دو گروه متفاوت است (05/0< p) . همچنین نتایج مطالعه نشان داد که تمرینات ثبات مرکزی بر تعادل پویا تاثیر معنی دار دارد و در مقایسه نتایج بین گروهی مشخص شد که تاثیر تمرینات ثبات مرکزی بر تعادل پویا بین دو گروه متفاوت بود (05/0< p). با توجه به نتایج تحقیق پیشنهاد می شود که تعداد بهینه جلسات تمرینات ثبات مرکزی در طراحی پروتکل های تمرینی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: حس عمقی، کنترل پاسچر، توانبخشی زانو
  • مجتبی عشرستاقی*، حیدر صادقی، الهام شیرزاد صفحات 131-152
    رفتار و ویژگی الاستیک ساختارهای بدن انسان، نقشی بالقوه در چگونگی انتقال نیرو و غلبه بر اغتشاشات خارجی وارد بر بدن دارد و به این ترتیب می تواند نقشی تعیین کننده در پیشگیری از بروز آسیب های اسکلتی-عضلانی داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر، سنجش ارتباط میان رفتار الاستیک بدن با عوامل خطرزای آسیب های اسکلتی-عضلانی حین فرود تک پا بود. 30 مرد جوان سالم آزمون های هاپینگ را برای تعیین رفتار الاستیک بدن و آزمون فرود تک پا را برای تعیین عوامل خطرزای آسیب، روی یک صفحه نیرو و در برابر دوربین سرعت-بالا انجام دادند. سفتی پا به عنوان یکی از مهم ترین متغیرهای تعیین کننده رفتار الاستیک بدن و زمان رسیدن به پایداری، فلکشن و والگوس زانو به عنوان عوامل خطرزای آسیب، محاسبه شدند و ارتباط آنها از طریق آزمون همبستگی پیرسون تعیین گشت. ضرایب همبستگی معنادار مثبت بین سفتی پا و زاویه فلکشن اولیه و نهایی زانو حین فرود مشاهده شد اما هیچ ارتباط معناداری بین سفتی پا با والگوس زانو وجود نداشت. روابط معنادار مثبت بین سفتی پا و زمان رسیدن به پایداری در راستای آنتریورپوستریور، دیگر یافته این پژوهش بود. بر اساس یافته های پژوهش حاضر، به نظر می رسد اگرچه سفتی پای بالا به عنوان عاملی مهم برای موفقیت در برخی عملکردهای حرکتی نظیر دویدن شناخته می شود، اما می تواند اجرای صحیح تکنیک فرود را با اختلال مواجه سازد و رسیدن به شرایط پایدار در راستای آنتریورپوستریور را به تاخیر اندازد. اجرای تمرینات تخصصی به منظور اصلاح تکنیک فرود یا تعدیل سفتی پا و بهینه سازی رفتار الاستیک بدن، می تواند در پیشگیری از آسیب های اسکلتی-عضلانی اندام تحتانی نظیر آسیب ACL موثر باشد.
    کلیدواژگان: رفتار الاستیک، سفتی پا، هاپینگ، عوامل خطرزا
|
  • Mahour Zamani, Mehdi Gheitasi *, Mostafa Zareei Pages 17-40

    Strengthening hip muscles considered as one of methods in prevention and rehabilitation injuries and musculoskeletal disorders. role of abdominal muscles in maintaining the stability of core especially prevention of unwanted movements in spine has been proven. exercise can strengthen these two areas is Plank. The aim of study was to compare hip abductor and abdominal muscles in different Plank exercises positions. according to selection criteria, 18 male aged 18 to 23 years were in study. The amount activity in terms of maximum voluntary isometric contraction and onset time activation of gluteus medius , Tensor fascia lata, internal oblique and external oblique in 3 types plank exercises; side plank with hip abduction, with hip abduction and flexed knee, with trunk abduction was measured by EMG. data obtained from study were analyzed based on Repeated Measure ANOVA test. results showed there was significant difference in activity of Gluteus medius, Tensor fascia lata and external oblique in 3 types Plank exercises (P≤0.05). maximum activation of gluteus medius, Tensor fascia lata and internal oblique was seen in first exercise but maximum activation of External oblique was seen in second exercise. Significance was not observed only in internal oblique muscle (P≥0.05). results did not show significant difference in onset time of any of muscles among exercises (P≥0.05). it can concluded Side Plank exercises used to strengthen hip muscles and also effective use of core muscles relation to each other. most effective condition for activation of abductor and internal oblique is side plank with hip abduction.

    Keywords: Plank, Soccer Player, Core Muscles, Electromyography
  • Somayeh Alizamani *, Gholamal I Ghasemi, Shahram Lenjannejadian Pages 41-64

     The aim of this research was to examine the effects of 8-weeks core stability training on stable and unstable surfaces on ankle muscular torque, proprioception, and dorsiflexion range of motion (ROM) in athletes with chronic ankle instability (CAI). In this semi-experimental study, thirty athletes with CAI the age range of 18-30 years were participated in this study. The participants were intentionally selected and assigned randomly into three groups 10 people, unstable surface training (UG), stable surface training (SG) and control (CG). UG and SG performed the core stability exercise protocol. One-way ANOVA and Holm-Bonferroni post hoc test were used to evaluate the data (p≤0.05). Findings showed that in all measured parameters, the UG was significantly different from the SG and CG (ps≤0.026). The results also showed that the SG had a significant improvement in the parameters of muscle torque and dorsiflexion range of motion compared to the CG (ps≤0.022), But in the proprioception there were no significant difference between in the SG and the CG (p=0.54). According to the results, it can be concluded that performing core stability training on Trampoline surface has a more effect on improving the measured parameters in athletes with chronic ankle instability. Therefore, it is recommend to perform these exercises as a training intervention for people with chronic ankle instability.

    Keywords: Chronic Ankle Instability, Proprioception, trampoline, Muscle torque
  • Ali Shafizadeh *, Fatemeh Afshani, Bhnam Ghasemi, Banafshe Mohammadi Pages 65-90

    The purpose of this study was to investigate the effect and persistence of 8 weeks of Shroth exercises on Cobb's angle, scapular flexibility and quality of life of 12-15 years old girls with idiopathic scoliosis. The population was girls students aged 12-15 years of girls' schools of the first secondary school of the 2nd education district of Isfahan city. After the initial screening, 30 volunteers were selected and randomly divided into experimental and control groups (n=15). Cobb angle and symmetry of acromion process, lower angle of the scapula, external rotation of the scapula and the quality of life Were measured by photogrammetry, tape, goniometer and specific quality of life questionnaire for scoliotic adolescents respectively. All Subjects were evaluated before, after 8 weeks and two weeks after completing the training. The experimental group performed Shrouth's exercise program 8 weeks, 3 sessions per week and 50 minutes each session. The data was analyzed using mixed variance analysis and with spss software at an error level of 0.05. The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in Cobb angle, symmetry of acromion process, lower angle and external rotation of the scapula and quality of life (p=0.001). there was no significant difference between the post and the follow-up test of the experimental group in any of these variables (p=0.001). Therefore, Shrouth's exercises were effective and lasting in improving adolescent girls with idiopathic scoliosis and it is recommended to use in corrective and rehabilitatve programs.

    Keywords: Shrouth's exercises, Scoliosis, flexibility of Shoulder Girdle, Adolescents, Quality of life
  • Fuzieh Alhamashi, Nader Rahnama *, Morteza Sadeghi Pages 91-108

    The present study investigated the effect of eight weeks of reactive neuromuscular training (RNT) on postural control, muscle strength and quality of life in older adults.The subjects were 30 elderly women who participated in two groups of experience and control. They took static balance test (Functional Reach test), dynamic balance (Timed up and Go test (TUG)) and muscle strength (foot dynamometer device), Before and after eight weeks of training., the risk of falling and the quality of life were measured through the Hopkins fall risk questionnaire and the Lipad quality of life measurement. then the experience group received six weeks of neuromuscular training and the control group did not participate in any exercise program. Data were analyzed using SPSS and repeated measures ANOVA method.static balance (p=0.003), TUG(p=0.035), fall risk (p=0.047) and quality of life (p=0.018) in experience group showed a significant difference compared to the control group. muscle strength improved only in the knee extensor muscles of the right leg (p=0.009) and left (p=0.010) and the left hip adductor muscles (p=0.001) compared to the control group.A course of neuromuscular training improved static balance, muscle strength, reduce the risk of falling and quality of life of elderly women. However, this type of exercise reduces the possibility of elderly people falling down. A course of neuromuscular training improved static balance, muscle strength, reduce the risk of falling and quality of life of elderly women. However, this type of exercise reduces the possibility of elderly people falling down.

    Keywords: Neuromuscular training, Aging, fall risk, Muscle Strength
  • Seyed Hossein Hosseinimehr *, Fermisk Salvati Pages 109-130

    Previous studies have shown that core stability exercises have a significant effect on balance. The purpose of this study was to investigate the effects of core stability exercises weeks number on the balance functions of athletes with a history of anterior cruciate ligament injury. forty-four female athletes, 21 with a healthy knee, and 21 with a history of anterior cruciate ligament injury were randomly selected. The number of weeks of core stability exercises included one week, four, and eight weeks, and the subjects performed the training protocol three times a week and each session was 45 minutes. In this research, before and after the completion of training weeks the leg stance time test was used to evaluate static balance, and the Y test was used to evaluate dynamic balance. Analysis of variance with repeated measurements was used to determination of the effect of the number of weeks of core stability exercises was used within and between groups. The results showed that the number of core stability exercises weeks number had a significant effect on the static balance and these effects were different between the two groups (p<0.05). Also, findings showed that the core stability exercise weeks number had a significant effect on dynamic balance, and comparing the results was different between the two groups (p<0.05). Regarding findings of this study suggested that optimal core stability exercise weeks number be considered in the design of training protocols.

    Keywords: Proprioception, Postural Control, knee rehabilitation
  • Mojtaba Ashrostaghi *, Heydar Sadeghi, Elham Shirzad Pages 131-152
    The elastic properties and behavior of human body structure are potentially effective on perturbation control and force transmission and so could theoretically be considered as the determinant factors of musculoskeletal injury prevention. The purpose of this study was to determine the relationship between human body elastic behavior and musculoskeletal risk factors during unilateral landing. 30 young healthy men performed hopping and unilateral landing tests on a force plate and in front of a high-speed camera to quantify the elastic behavior and injury risk factors. Leg stiffness as one of the most important parameters of human body elastic behavior and time to stability, knee flexion and knee valgus as some injury risk factors were calculated and their relationships were determined by Pearson correlation test. There were some positive significant correlation coefficients between leg stiffness and initial and final knee flexion angle but there wasn't any relationship between leg stiffness and knee valgus parameters. Another important finding of this study was the positive significant correlation of leg stiffness and time to stability along with anteroposterior axis. According to the results, it seems although high values of leg stiffness is considered as an important factor to success in some movement performances like sprinting, actually it can disturb to adopt a correct landing technique and it can delay the anterior-posterior stabilization. Specific training method modifying the landing technique, regulating the leg stiffness and optimizing the body elastic behavior, can be effective on the prevention of lower body musculoskeletal injuries like ACL injury.
    Keywords: elastic behavior, Leg Stiffness, Hopping, Risk Factors