فهرست مطالب

رویش روان شناسی - سال دوازدهم شماره 9 (پیاپی 90، آدر 1402)

نشریه رویش روان شناسی
سال دوازدهم شماره 9 (پیاپی 90، آدر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/27
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فاطمه سلطانی، محمدعلی بشارت*، حجت الله فراهانی صفحات 1-10

    پژوهش حاضر باهدف پیش بینی رضایت زناشویی بر اساس ابعاد کمال گرایی و کمال گرایی معنوی /مذهبی انجام شد. این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بود. در این پژوهش تعداد 404 نفر از افراد متاهل (326 زن، 78 مرد) شهر تهران در سال 1400 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از شرکت کنندگان در پژوهش خواسته شد تا پرسشنامه وضعیت زناشویی گلومبوک- راست (GRIMS؛ راست و همکاران، 1986)، مقیاس چندبعدی کمال گرایی تهران (TMPS؛ بشارت، 1386) و مقیاس کمال گرایی معنوی/ مذهبی (14SRPS-؛ بشارت، 1397) را تکمیل کنند. برای تحلیل داده های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون هم زمان استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که با افزایش نمره فرد در کمال گرایی خودمحور (05/0>p، 110/0=r) و کمال گرایی معنوی/ مذهبی (01/0>p، 332/0=(r رضایت زناشویی افزایش می یابد. از سوی دیگر، نتایج پژوهش نشان داد که رضایت زناشویی توسط متغیرهای کمال گرایی خودمحور (05/0>p) و کمال گرایی معنوی/مذهبی (01/0>p) قابل پیش بینی بود. براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که کمال گرایی خودمحور و کمال گرایی معنوی/مذهبی عوامل مهم پیش بینی کننده رضایت زناشویی هستند و 12 درصد از واریانس آن را تبیین می کنند. همچنین مشخص شد متغیر کمال گرایی معنوی/مذهبی نسبت به متغیر کمال گرایی خودمحور، پیش بینی کننده قوی تری برای رضایت زناشویی است. بررسی این متغیرها در افراد می تواند کمک قابل توجهی درزمینه افزایش رضایت زناشویی کند.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، کمال گرایی، کمالگرایی معنوی
  • سپیده بشیرگنبدی، علی شیخ الاسلامی*، علی رضایی شریف، احمدرضا کیانی صفحات 11-20

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه والدگری مبتنی بر ذهن اگاهی بر تاب آوری و کیفیت رابطه والد-فرزندی در مادران دارای فرزند با اختلال نارضایتی جنسیتی انجام گرفت. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری 3 ماهه بود.  جامعه آماری پژوهش را کلیه مادران دارای فرزند با نارضایتی جنسیتی شهر تهران در سال 1401 تشکیل می دادند که از بین آنها براساس پرسشنامه هویت جنسیتی (2007) و مصاحبه بالینی با فرزندانشان،  30  نفر به شیوه  هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) جایگزین شدند. به منظور جمع آوری داده ها از مقیاس تاب آوری واگنیلد (2009-RS) و پرسشنامه ارزیابی رابطه والد-فرزند فاین و همکاران (1983-PCRS) استفاده شد، پس از آن برنامه والدگری مبتنی بر ذهن اگاهی (2014) در قالب 8 جلسه دو ساعته به شکل هفتگی و گروهی به گروه آزمایش آموزش داده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد. نتایج نشان داد که میزان سطح معناداری تاب آوری و کیفیت روابط والد-فرزند گروه آزمایش بین مرحله پیش آزمون با پس آزمون و پیگیری و نیز بین مرحله پس آزمون و پیگیری کمتر از 05/0 است (05/0 P<). بنابراین نتایج نشان می دهد که برنامه والدگری مبتنی بر ذهن آگاهی باعث بهبود تاب آوری و کیفیت روابط والد-فرزند در مادران دارای فرزند با نارضایتی جنسیتی شده که این بهبودی تا مرحله پیگیری برقرار بوده است.

    کلیدواژگان: ذهن اگاهی، تاب آوری، رابطه والد-فرزندی، نارضایتی جنسیتی، والدگری
  • آنا سنگ پهنی، بهروز دولتشاهی*، مهتاب یزدانی صفحات 21-30

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان شناختی رفتاری گروهی مدیریت خشم بر پرخاشگری و عزت نفس زنان آسیب دیده با سابقه سوء مصرف مواد انجام گردید. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری کلیه زنان آسیب دیده با سوءمصرف مواد در مرکز زنان آسیب دیده بهزیستی شمیرانات در سال 1401 بودند. 24 نفر، به عنوان نمونه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند که به صورت تصادفی به 2 گروه 12 نفری (گروه آزمایش و گواه) تقسیم شدند. از پرسشنامه پرخاشگری (BPAQ، باس و پری، 1992) و پرسشنامه عزت نفس (RSE، روزنبرگ، 1965) و همچنین از پروتکل 12 جلسه ای (هر هفته یک جلسه و هر جلسه بین 90 تا 120 دقیقه) درمان شناختی رفتاری گروهی مدیریت خشم برای مداخله استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون پرخاشگری و عزت نفس در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود دارد (001/0p<). از یافته های فوف می توان نتیجه گرفت که رویکرد درمانی شناختی رفتاری گروهی مدیریت خشم بر فرآیند پرخاشگری و عزت نفس در زنان آسیب دیده موثر بوده است.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، مدیریت خشم، درمان شناختی رفتاری، عزت نفس، سوء مصرف مواد
  • زهرا رعنایی*، علی اکبر سلیمانیان صفحات 31-42

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان ترکیبی سیستمی بوین و نوروفیدبک بر وضعیت پریشانی روان شناختی در افراد با تمایزیافتگی پایین بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان مراکز و موسسات آموزش عالی شهرستان بجنورد بود که در سال 99-98 مشغول به تحصیل بودند. از بین جامعه هدف ابتدا پنج مرکز به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. سپس از بین دانشجویان این مراکز، 20 نفر از دانشجویانی که در آزمون غربالگری اولیه تمایزیافتگی(DSI-SH)  دریک (2011) نمره یک انحراف معیار پایین تر از میانگین را کسب کرده بودند به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و با جایگزینی تصادفی در یک گروه آزمایش (10=N) و یک گروه گواه (10=N) قرار گرفتند. گروه آزمایش نه جلسه 60 دقیقه ای درمان سیستمی بوین به همراه 15 جلسه 20 دقیقه ای درمان نوروفیدبک دریافت کرد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه نشانگان اختلالات روانی (scl90) دروگاتیس و همکاران (1976) استفاده شد. داده های پژوهش با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد نمرات پریشانی روان شناختی و تمامی خرده مقیاس هایش در گروه آزمایش کاهش یافته است که این کاهش در مرحله پیگیری نیز پایدار بود (05/0>P). بنابراین می توان نتیجه گرفت درمان ترکیبی سیستمی بوین و نوروفیدبک بر بهبود وضعیت پریشانی روان شناختی در افراد با تمایزیافتگی پایین موثر بود.

    کلیدواژگان: پریشانی روان شناختی، تمایزیافتگی، درمان ترکیبی سیستمی بوئن و نوروفیدبک
  • راهب جعفری*، حسن بافنده صفحات 43-52

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی توانبخشی شناختی بر کارکردهای اجرایی، حافظه فعال و حل مسیله در افراد مبتلا به اختلال ریاضی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان پسر دارای اختلال ریاضی پایه پنجم ابتدایی ناحیه دو شهر تبریز در سال تحصیلی 1402-1401 بودند. از این جامعه آماری با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 30 دانش آموز به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (15 نفر برای هر گروه) جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون های برج لندن (TLT، شالیس، 1982)، علایم حیاتی سیستم اعصاب مرکزی (CNSVS، گالتری و جانسون، 2006)، سیاهه درجه بندی رفتاری کارکردهای اجرایی نسخه دبستان (BRIEF، گیویا و همکاران، 2015) و آزمون ریاضی کی مت (KMT، کندی، 1988)  استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کواریانس چندمتغیری انجام شد. نتایج نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین حل مسیله، حافظه فعال و کارکردهای اجرایی پس آزمون گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در سطح 01/0>P) وجود دارد. در واقع توانبخشی شناختی باعث بهبود کارکردهای اجرایی، حافظه فعال و حل مسیله در افراد مبتلا به اختلال ریاضی می شود.

    کلیدواژگان: اختلال ریاضی، توانبخشی شناختی، حافظه فعال، حل مسئله، کارکرد اجرایی
  • راضیه کرامتی، سید علی کیمیایی*، حسین کارشکی، سید امیر امین یزدی صفحات 53-64

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل تداوم بخش تعارض های زناشویی براساس تجربه زیسته زوجین اجرا شد. پژوهش حاضر از نوع کیفی پدیدارشناسی بود. شرکت کنندگان پژوهش شامل تمامی زوجین متعارضی بودند که در بازه زمانی مرداد تا آبان 1399 به مراکز مشاوره شهرستان بجنورد مراجعه نمودند. 22 نفر از آنها که دارای تعارض زناشویی بودند به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. تعداد شرکت کنندگان، از ابتدا قابل پیش بینی نبوده و محقق از طریق بررسی مرتب داده ها و پرسیدن سوال ها، در نهایت به حد اشباع رسید. همچنین برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش کدگذاری اشتراس و کوربین (1996) و در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام گرفت. اطلاعات به دست آمده طی مراحل تحلیل اطلاعات، بر پایه داده های حاصل از سوالات تحقیقی که در قالب مصاحبه مطرح شده بود؛ استخراج گردید. تحلیل موضوعی درباره عوامل تداوم بخش تعارض زناشویی، در 3 مولفه اصلی و 12 مولفه فرعی طبقه بندی شدند که مولفه های اصلی عبارتند از: عامل بین نسلی، عوامل بین فردی و عوامل درون فردی.

    نتیجه گیری

    عوامل درون فردی، بین فردی و بین نسلی عوامل اصلی ایجاد تعارض های زوج های متعارض می باشد. در نهایت، پژوهش کیفی انجام شده منجر به شناخت دقیق تر و عمیق تر مشکلات زناشویی زوجین می شود و از این طریق می توان راهکار های مشاوره ای مناسبی را برای ارتقای زندگی زناشویی ارایه داد.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته زوجین، تعارض زناشویی، زوجین متعارض، عوامل تداوم بخش تعارض
  • فرهاد تنهای رشوانلو*، نسیم امینی، مهرانگیز شعاع کاظمی صفحات 65-74

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ساختار عاملی و تغییرناپذیری جنسیتی پرسشنامه نیازهای بین فردی (INQ-15) در دانشجویان بود. طرح پژوهش توصیفی- همبستگی و به طور دقیق تر اعتباریابی آزمون بود. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد در ترم پاییز 1402-1401  تشکیل می دادند. با در نظر گرفتن تعداد متغیرها در مطالعه اول 236 نفر و در مطالعه دوم 292 نفر به روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. گردآوری داده ها با پرسشنامه نیازهای بین فردی (INQ-15؛ ون اوردن و همکاران، 2012)، مقیاس نیاز به تعلق (NTBS؛ کلی، 1999)، پرسشنامه طرحواره یانگ (YSQ-SF؛ والر و همکاران، 2001)، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21؛ لوی باند و لوی باند، 1995)، مقیاس فشار روانی کسلر (K6؛ کسلر و همکاران، 2002) و مقیاس افکار خودکشی بک (BSSI؛ بک و همکاران، 1979) صورت گرفت. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که مقیاس دارای ساختاری دو عاملی با واریانس تبییین شده 41/72 درصد بوده و از روایی تاییدی مناسبی نیز برخوردار است. ساختار عاملی بر حسب جنسیت تغییرناپذیر بود. ضرایب آلفای کرونباخ و دو نیمه کردن از 81/0 تا 96/0 به دست آمد. همبستگی مثبت با نیاز به تعلق، انزوای اجتماعی، افسردگی و فشار روانی (01/0>P) نشان از روایی همگرای پرسشنامه داشت. نیازهای بین فردی می توانستند افکار خودکشی را پیش بینی کنند(01/0>P). به طور کلی پرسشنامه نیازهای بین فردی روایی و پایایی قابل قبولی را نشان داد و از این رو می تواند به طور قابل اعتمادی در مطالعات روابط بین فردی در بین دانشجویان استفاده شود.

    کلیدواژگان: ساختار عاملی، نیازهای بین فردی، افکار خودکشی، اعتباریابی
  • پریسا آقابابائی، احمد علیپور* صفحات 75-84

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با تمرکز بر شفقت بر پردازش هیجانی و خود مراقبتی در نوجوانان دختر دارای سندرم پیش از قاعدگی بود. این پژوهش از نوع  نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مدرسه ی دخترانه ی غیرانتفاعی بود که در مرکز آموزشی شهر اصفهان در سال تحصیلی 1400-1401 مشغول به تحصیل بودند. نمونه آماری شامل 30 نفر از این دختران بود که به صورت هدفمند انتخاب شدند. سپس، به طور تصادفی 15 نفر در گروه گواه و 15 نفر در گروه آزمایش جایگزین گردیدند. گروه مداخله درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با تمرکز بر شفقت را طی 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یک بار دریافت کردند. داده ها با استفاده از مقیاس غربالگری علایم قبل از قاعدگی استینر و همکاران (PSST، 2003) و پردازش هیجانی باکر و همکاران (EPS، 2007)، میزان خود مراقبتی نوجوان اروم (AS-CLQ، 2009) جمع آوری و به روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین نمرات پس آزمون پردازش هیجانی و خودمراقبتی در گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در سطح 05/0 وجود دارد.  نتیجه گیری می شود درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با تمرکز بر شفقت بر پردازش هیجانی و خود مراقبتی در نوجوانان دختر دارای سندرم پیش از قاعدگی موثر بوده است.

    کلیدواژگان: پردازش هیجانی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با تمرکز بر شفقت، خود مراقبتی
  • رامین یارمحمدی خامنه، مریم مریم ایرجی*، ژینوس شیروان صفحات 85-94

    ادبیات کودک ابزاری برای کسب شناخت از جهان انتزاعی است که مطالعات اندکی از آن براساس دیدگاه های شناختی انجام گرفته است. پژوهش حاضر به تحلیل پیام های داستان های پنج گروه سنی پرداخته تا نه تنها آنها را از دیدگاه کاربردشناسی شناختی مقایسه نموده بلکه دریابد که پیام های داستانی چگونه بیان می شوند. بدین منظور، پانزده کتاب به شیوه تحلیل کیفی قیاسی با حصول اشباع نظری ارزیابی شدند. پیام ها در ماتریس مقوله بندی براساس دیدگاه کاربردشناسی شناختی، طبقه بندی شده اند. طبقه بندی برپایه دو شیوه انتقال پیام یعنی استاندارد و غیراستاندارد و عناصر مرتبط (غیرکلامی، بهره برداری، فریب و ناکامی) انجام گرفت. پیام های داستانی نونهالان بیان احساسات و واکنش های هیجانی و شناختی، و گروه خردسالان واکنش های هیجانی در تعامل با پیرامون شان است. در گروه الف محور پیام ها، احساسی- شناختی تحت تاثیر محیط است و نویسندگان در تلاش برای گره زدن آنها به واقعیت های زندگی هستند تا تصویر واقعی تر برای کودک ترسیم نماید. در گروه ب با پیام های انگیزشی مواجه هستیم که هدف از پرداختن بدانها کمک به کودکان برای تقویت اعتمادبه نفس و غلبه بر ناامیدی ها و دشواری های زندگی است. در گروه ج پیام های اخلاقی مورد نیاز برای زندگی جمعی، هسته اصلی پیام های داستانی بوده که استفاده از مضامین استعاره ای به انتقال عمیق تر آنها کمک بیشتری نموده است. براساس یافته ها، مبادله پیام در داستان های نونهالان و خردسالان بیشتر مبتنی بر تعامل غیرکلامی، در دو گروه الف و ب عمدتا استفاده از عبارات طنز و تمثیلی یا کاربرد بهره برداری و در گروه سنی ج نیز تعامل غیرکلامی می باشد.

    کلیدواژگان: دیدگاه کاربردشناسی شناختی، ادبیات کودک، تحلیل کیفی قیاسی، ارتباط غیرکلامی، بهره برداری
  • مینا شمشیری، عصمت دانش*، ناهید هواسی سومار، آرزو تاری مرادی صفحات 95-104

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی توانبخشی شناختی رایانه ای با بازی درمانی شناختی-رفتاری بر عملکرد خواندن دانش آموزان نارساخوان مقطع ابتدایی انجام شد. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری یکماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان نارساخوان 12- 8 سال که در سال تحصیلی 1400-1399 به مرکز آموزش و توانبخشی مشکلات ویژه یادگیری شماره 2 ناحیه 1 آموزش و پرورش شهر کرج مراجعه کردند، بود که 45 دانش آموز بصورت هدفمند وارد مطالعه شده و بطور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. دانش آموزان گروه های مداخله هر یک به ترتیب طی 10جلسه بصورت دو جلسه هفتگی تحت مداخله توانبخشی شناختی رایانه ای و بازی درمانی شناختی-رفتاری قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل آزمون خواندن و نارساخوانی (EDT) (کرمی نوری و مرادی، 1384) و نرم افزار کاپیتان لاگ (نسخه 2018)  بود. تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس آمیخته انجام شد. یافته ها نشان داد هر دو روش مداخله ی توانبخشی شناختی رایانه ای و بازی درمانی شناختی-رفتاری در مقایسه با گروه گواه بطور معنی داری باعث بهبود عملکرد خواندن می شوند (01/0P<)؛ و هر دو روش مداخله تا مرحله پیگیری (یک ماهه) دارای ماندگاری اثر بود. همچنین بین میزان اثربخشی دو روش تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<P). بنابراین با بکارگیری هر یک از روش های توانبخشی شناختی-رایانه ای و بازی درمانی شناختی-رفتاری می توان گام موثری در بهبود عملکرد خواندن دانش آموزان نارساخوان برداشت.

    کلیدواژگان: بازی درمانی شناختی-رفتاری، توانبخشی شناختی رایانه ای، عملکرد خواندن، نارساخوان
  • رئوف احمدیان، سید داود حسینی نسب*، معصومه آزموده صفحات 105-116

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی تقویت حافظه کاری بر توجه، پردازش شناختی و راهبردهای تنظیم هیجان کودکان با اختلال یادگیری خاص انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان 9 تا 12 سال مراجعه کننده به مرکز مشکلات یادگیری خاص ناحیه سه تبریز در نیمه دوم سال 1400 بود. نمونه آماری شامل40 کودک بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل  پرسشنامه پردازش شناختی (CPI) کروز (1999) و پرسشنامه تنظیم هیجان (CERQ-K) گارنفسکی و همکاران (2012) و پرسشنامه توجه  (JADDI) جردن (1992) بود. در این پژوهش، شرکت کنندگان گروه آزمایش برنامه تقویت حافظه کاری را طی 16 جلسه 50 دقیقه ای در هشت هفته (هفته ای دو جلسه) دریافت کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد  که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون توجه، پردازش شناختی و تنظیم هیجان در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معنی داری در سطح 01/0 وجود داشت. با توجه به این یافته ها می توان مطرح کرد که مداخله تقویت حافظه کاری درمان موثری برای بهبود توجه، پردازش شناختی و تنظیم هیجان در کودکان بوده است.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری خاص، پردازش شناختی، تقویت حافظه کاری، تنظیم هیجان، توجه
  • فریبا علیاری خانشان وطن، حسن احدی*، مریم کلهرنیا گل کار، مستوره صداقت صفحات 117-128

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و درمان هیجان مدار بر خودپنداره بدنی و تحمل پریشانی زنان مبتلا به بیماری کرونر قلبی بود. پژوهش حاضر نبمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری تمامی زنان مبتلا به بیماری کرونر قلبی مراجعه کننده به مرکز تخصصی بیمارستان شهید لواسانی تهران در تابستان سال 1400 بودند که به روش داوطلبانه 45 نفر انتخاب و به صورت تصادفی دردو گروه آزمایش و گواه جایگذاری شدند. از پرسشنامه های خودپنداره بدنی مارش و همکاران (1994،PSDQ) و تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (DTS، 2005) استفاده شد. گروه آزمایش اول در ده جلسه 90 دقیقه ای و گروه آزمایش دوم در 9 جلسه 90 دقیقه ای تحت مداخله قرار گرفتند. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد بین گروه ها در پس آزمون و پیگیری خودپنداره بدنی و تحمل پریشانی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0p>). نتایج نشان داد درمان شناختی رفتاری بر تحمل پریشانی اثربخش تر بود و بین دو درمان در خودپنداره بدنی تفاوت معنادار مشاهده نشد (05/0p>). در نتیجه به دلیل تاثیر بیشتری که درمان شناختی رفتاری برتحمل پریشانی دارد می تواند به تنهایی و یا با درمان مکمل در تحمل پریشانی در زنان مبتلا به بیماری عروق کرونر موثر باشد.

    کلیدواژگان: کرونر قلبی، تحمل پریشانی، خودپنداره بدنی، درمان شناختی رفتاری، درمان هیجان مدار
  • مهران شریفی، کیومرث کریمی*، امید مرادی، شکوه نوابی نژاد صفحات 129-138

    پژوهش حاضر با هدف امکان سنجی بسته آموزش گروهی مبتنی بر آزار عاطفی بر دلزدگی زناشویی زوجین انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر سنندج جهت دریافت خدمات مشاوره زناشویی در سال 1401 بودند که از طریق روش نمونه گیری در دسترس 16 زوج انتخاب و بصورت گمارش تصادفی در دو گروه گواه (8 زوج) و آزمایش (8 زوج) قرار گرفتند. تمامی شرکت کنندگان قبل و بعد از مداخله به پرسشنامه دلزدگی زناشویی پاینز (CBM، 1996) و سوال های مرتبط با ویژگی های جمعیت شناختی پاسخ دادند. گروه آزمایش تحت بسته آموزشی مبتنی بر آزار عاطفی به مدت 10 جلسه 75 دقیقه ای (هفته ای 2 جلسه) قرار گرفتند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر صورت گرفت. یافته ها نشان دادند که در متغیر خستگی جسمی، خستگی عاطفی و خستگی روانی بین پیش آزمون و پس آزمون و پیش آزمون و پیگیری تفاوت معناداری در سطح 001/0 وجود دارد و نتایج حاکی از ماندگاری بسته آموزشی در دوره پیگیری یک ماهه بود (001/0p=). بر اساس نتایج می توان گفت بسته آموزشی مبتنی بر آزار عاطفی در کنار سایر روش های درمانی، روش مداخله ای مناسبی برای کاهش دلزدگی زناشویی در زوجین است.

    کلیدواژگان: آزار عاطفی، دلزدگی زناشویی، زوجین
  • آزاده نیرومند، کورش گودرزی*، مهدی روزبهانی، زهرا تنها صفحات 139-148

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان فراشناخت و تمرینات پیلاتس بر احساس تنهایی و نگرش های ناکارآمد در دانشجویان دختر دارای سندرم پیش از قاعدگی بود. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه پژوهش شامل تمامی دانشجویان دختر مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی در دانشگاه آزاد اسلامی دورود بود که از بین آنها تعداد 45 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در سه گروه فراشناخت، پیلاتس و گواه به صورت تصادفی جایگزین گردیدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه غربالگری پیش از قاعدگی استینر و همکاران PSST) ،2003)، مقیاس احساس تنهایی راسلUCLA LS3) ، 1996) و مقیاس نگرش های ناکارآمد وایزمن و بک DAS-26)، 1978) بود. روش تحلیل این پژوهش آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر بود. یافته ها نشان داد تفاوت معناداری بین پس آزمون گروه های آزمایشی با گروه کنترل در هر دو متغیر احساس تنهایی و نگرش های ناکارآمد) 001/0p≤) وجود دارد. یعنی گروه های پیلاتس و فراشناخت به شکل معناداری نسبت به گروه گواه سبب کاهش احساس تنهایی و نگرش های ناکارآمد شده اند، همچنین گروه فراشناخت به شکل معناداری در دو متغیر احساس تنهایی) 001/0p≤) و نگرش های ناکارآمد (042/0p≤) نسبت به گروه پیلاتس بهتر عمل کرده بود. براین اساس می توان نتیجه گرفت که مداخله فراشناخت در بهبود احساس تنهایی و نگرش های ناکارآمد موثرتر بوده است.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، درمان فراشناخت، سندرم پیش از قاعدگی، نگرش های ناکارآمد، پیلاتس
  • محمدحسین مرتضایی، یوسف اعظمی* صفحات 149-158

    پژوهش حاضر با هدف نقش تعهد دینی و امید به زندگی در پیش بینی رشد پس از ضربه در بیماران مبتلا به انواع سرطان انجام شد. طرح پژوهش توصیفی - همبستگی بود و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به انواع سرطان مراجعه کننده به بیمارستان های امام خمینی و شریعتی منطقه 6، امام حسین (ع) منطقه 7 و کلینیک فوق تخصصی بیماری های پستان زنان جهاد دانشگاهی منطقه 11 شهر تهران در سال 1400 بودند. نمونه پژوهش شامل 219 فرد مبتلا به سرطان بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه رشد پس از ضربه (PTGI) تدسچی وکالهون (1996)، پرسشنامه امید به زندگی (LEQ) اسنایدر و همکاران (1991) و پرسشنامه تعهد دینی (RCI) ورثینگتون و همکاران (2003) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون هم زمان استفاده شد. نتایج نشان داد همبستگی معناداری بین تعهد دینی و امید به زندگی با رشد پس از ضربه وجود دارد و نیز تعهد دینی و امید به زندگی می توانند به اندازه 7/6 درصد، رشد پس از ضربه را پیش بینی نمایند (005/0 >p). این یافته ها حاکی از آن است که تعهد دینی و امید به زندگی در پیش بینی رشد پس از ضربه در بیماران مبتلا به انواع سرطان نقش دارند.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، تعهد دینی، رشد پس از ضربه، سرطان
  • فرحناز جعفرلی، علی ناصری*، حمیدرضا ذاکری صفحات 159-168

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اضطراب کرونا بر اساس سبک های دلبستگی و ذهن خوانی از طریق پردازش چشمی صورت گرفت. روش پژوهش توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری شامل افراد بزرگسال (دامنه سنی 30 تا 50 سال) ساکن شهر تهران (مناطق22-18-5-3-2) در سال های 1400 و 1401 بود. حجم نمونه 300 نفر بود که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس اضطراب بیماری کرونا (CDAS) علی پور، و همکاران (1398)، مقیاس تجارب مربوط به روابط نزدیک (ECR) برنان و همکاران (2000) و آزمون ذهن خوانی از طریق چشم ها (RMET) بارون کوهن و همکاران (2001) بود. نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که دلبستگی اضطرابی (001/0=P و 19/0=β) به همراه ذهن خوانی از طریق پردازش چشمی (006/0=P و 16/0-=β) پیش بینی کننده اضطراب کرونا هستند ولی سبک دلبستگی اجتنابی (74/0=P و 02/0-=β) پیش بینی کننده معناداری برای اضطراب کرونا نبود. همچنین نتایج نشان داد که متغیرهای پیش بین قادر به پیش بینی 05/0 از واریانس متغیر اضطراب کرونا بودند. نتیجه پژوهش حاضر نشان می دهد که توجه به سبک دلبستگی اضطرابی و ذهن خوانی از طریق پردازش چشمی توسط روان شناسان می تواند به تبیین اضطراب کرونا در افراد بزرگسال کمک نماید.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، ذهن خوانی از طریق پردازش چشمی، سبک های دلبستگی
  • شفیعه پروایی، پیمان مام شریفی، فاطمه شهامت ده سرخ* صفحات 169-178

    این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه ای تعارض زناشویی در رابطه بین خود خاموشی با گرایش به طلاق در زنان متاهل انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی_همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه خانم های متاهل شهر مشهد در سال 1400 بودند که از بین آن ها به صورت در دسترس 240 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل مقیاس گرایش به طلاق (DTS، روزبلت و همکاران، 1986)، پرسشنامه تعارض زناشویی (MCQ، ثنایی، 1379) و مقیاس خود خاموشی (STSS، جک و دیل، 1992) بودند. داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند. نتایج مدل یابی معادلات ساختاری حاکی از برازش مناسب مدل بود. یافته ها نشان داد که خود خاموشی به صورت غیر مستقیم از طریق تعارض زناشویی توانست گرایش به طلاق را پیش بینی کند (001/0p‹). از یافته ها می توان نتیجه گرفت که خود خاموشی و تعارض زناشویی نقش کلیدی در گرایش به طلاق زنان دارند و لزوم توجه به این عوامل در تعامل با یکدیگر در برنامه های ارتقای کیفیت زندگی زناشویی ضروری است.

    کلیدواژگان: تعارض زناشویی، خود خاموشی، گرایش به طلاق
  • مهدیه شفقی، سجاد سعادت* صفحات 179-188

    مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش میانجی ذهنی سازی در رابطه بین تجارب آسیب زای دوران کودکی و پرخاشگری در نوجوانان انجام شد. این مطالعه توصیفی-همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر رشت در نیمه دوم سال 1401 بودند. 250 نفر به روش خوشه ای چندمرحله ای از سه دبیرستان دخترانه دولتی مشارکت داشتند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه ترومای کودکی (CTQ، برنستاین و همکاران، 2003)، پرسشنامه پرخاشگر ی (AQ، باس و پری، 1992) و پرسشنامه عملکرد بازتابی (RFQ، ها و همکاران، 2013) استفاده شد. نتایج نشان داد مدل پیشنهادی برازش مطلوب دارد. نتایج نشان داد که اثر مستقیم تجارب آسیب زای دوران کودکی با پرخاشگری، عدم قطعیت و قطعیت در ذهنی سازی معنادار بود، همچنین اثر مستقیم عدم قطعیت و قطعیت در ذهنی سازی پرخاشگری معنادار بود (05/0>P). نتایج دیگر نشان داد که که قطعیت و عدم قطعیت در ذهنی سازی بین تجارب آسیب زای دوران کودکی و پرخاشگری نقش میانجی دارند (05/0>P). در مجموع می توان نتیجه گرفت که تجارب آسیب زای دوران کودکی به طور مستقیم و غیرمستقیم با میانجی گری ذهنی سازی می تواند بر میزان پرخاشگری در دوران نوجوانی تاثیر بگذارند.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، تجارب آسیب زای دوران کودکی، ذهنی سازی، نوجوانان
  • لیلا اکبری، کیومرث مروت*، سید سعید ترابی صفحات 189-198

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش رفتارهای خودشکن تحصیلی، اضطراب امتحان و مهارت های حل مساله اجتماعی در پیش بینی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه انجام شد. روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از حیث ماهیت داده ها توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دوره متوسطه اول  منطقه 4 شهر تهران در سال تحصیلی 1402-1401 بود که از بین آنها تعداد 270 نفر (144 نفر دختر، 116 نفر پسر) با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان به مقیاس های شناخت و رفتار خودشکن (SDBC، کانینگهام، 2007) اضطراب امتحان (FTA، فریدمن و بنداز-جاکوب، 1997) پرسشنامه تجدید نظر شده حل مسیله اجتماعی (SPSI-R) (دی زوریلا و نزو ،1982) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که روابط مستقیم و معناداری بین مهارت های حل مساله اجتماعی با پیشرفت تحصیلی و روابط معکوس و معناداری بین  اهمال کاری تحصیلی، خودناتوان سازی تحصیلی از مولفه های رفتارهای خودشکن تحصیلی و تحقیر اجتماعی، خطای شناختی و تنیدگی از مولفه های اضطراب امتحان با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان وجود دارد(01/0P<). نتایج پژوهش همچنین نشان داد که ترکیب متغیرهای پژوهش به طور معنی داری پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را پیش بینی و 51 درصد از واریانس آن را تبیین می کنند (51/0R2=) (01/0P<). بر این اساس، به نظر می رسد مهارت های اجتماعی حل مساله، رفتارهای خودشکن تحصیلی و اضطراب امتحان نقش مهمی در پیش بینی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارد.

    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، رفتارهای خودشکن تحصیلی، مهارت های حل مساله اجتماعی
  • شکوه قارونی*، مرضیه راستین صفحات 199-208

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی شفقت درمانی و درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر تنظیم شناختی هیجان بازماندگان موتوفیان بیماری کووید-19انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون، با گروه کنترل و دوره پیگیری 3 ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی افراد سوگوار و داغ دیده ساکن شهر کرج که در بازه زمانی مرداد تا آذرماه 1400 بود یکی از بستگان درجه یک خود را با تشخیص ابتلا به کرونا از دست داده بود. 45 نفر به صورت داوطلبانه با اعلام فراخوان وارد مطالعه شدند و بطور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هرگروه 15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش اول و دوم هر یک به ترتیب طی 8 جلسه هفتگی تحت مداخله شفقت درمانی و درمان مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه ی تنظیم شناختی هیجان (CERQ، گارنفسکی و کرایج، 2006) بود. تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون بونفرونی انجام شد. یافته های بدست آمده نشان داد که هر دو مداخله ی شفقت درمانی و درمان مبتنی بر ذهن آگاهی در مقایسه با گروه گواه به طور معنی داری باعث افزایش تنظیم هیجان سازش یافته و کاهش تنظیم هیجان سازش نایافته می شوند (01/0P<) و تاثیر هر دو روش مداخله تا مرحله پیگیری (3ماهه) ماندگار بود. همچنین بین میزان اثربخشی دو روش تفاوت معناداری وجود نداشت (01/0<P). بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش می توان گفت هر دو درمان شفقت درمانی و درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر تنظیم شناختی هیجان بازماندگان موتوفیان بیماری کووید-19انجام موثر بودند.

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، ذهن اگاهی، شفقت درمانی، بازماندگان موتوفیان کووید-19
|
  • Fatemeh Soltani, Mohammad Ali Besharat*, Hojjatollah Farahani Pages 1-10

    This study aimed to predict marital satisfaction based on dimensions of perfectionism and spiritual/religious perfectionism. This study was descriptive-correlational. Four hundred and four people) 326 female, 78 male) were selected by the available sampling method in Tehran in 2022. All the couples were asked to complete the Golombok-Rust Inventory of Marital State Questionnaire (GRIMS; Rust et al., 1986), Tehran Multidimensional Perfectionism Scale (TMPS; Besharat, 2007), and Spiritual/Religious Perfectionism Scale (SRPS-14; Besharat, 2018). Pearson correlation coefficient and simultaneous regression analysis were used to analyze the research data. The results showed that by increasing the individual score in Self-oriented perfectionism (p<0/05, r=0/110) and Spiritual/Religious Perfectionism (p<0/01, r=0/332) marital satisfaction increases. On the other hand, the results showed that marital satisfaction can be predicted by the variables of self-oriented perfectionism (p<0/05) and Spiritual/Religious Perfectionism (p<0/01). Based on the research findings, it can be concluded that Self-oriented perfectionism and Spiritual/Religious Perfectionism are important predictors of marital satisfaction and the variance of marital satisfaction is 12 percent. Spiritual/Religious Perfectionism is a stronger predictor of marital satisfaction than Self-oriented perfectionism. Investigating these variables in individuals can help significantly in increasing marital satisfaction.

    Keywords: marital satisfaction, perfectionism, spiritual perfectionism
  • Sepideh Bashirgonbadi, Ali Sheykholeslami*, Ali Rezaeisharif, Ahmadreza Kiani Pages 11-20

    This study was conducted to determine the effectiveness of a parenting program based on mindfulness on the resilience and quality of the parent-child relationship in mothers with children with gender dysphoria. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with a 3-month follow-up period. The statistical population of the research consisted of all mothers with children with gender dysphoria in Tehran in 2023, among them, based on the gender identity questionnaire (2007) and clinical interviews with their children, 30 people were selected purposefully and randomly in the experimental group. (15 people) and the control group (15 people) were replaced. To collect data, Wagnild's Resilience Scale (RS-2009) and Fain et al.'s Parent-Child Relationship Assessment Questionnaire (PCRS-1983) were used, then Mindfulness-Based Parenting Program (2014). The experimental group was taught in 8 two-hour sessions weekly and in groups. Data analysis was done with the statistical variance analysis method with repeated measurements. The results showed that the significant level of resilience and the quality of parent-child relationships of the experimental group between the pre-test stage and the post-test and follow-up and between the post-test and follow-up stage is less than 0.05 (P<0.05). Therefore, the results show that the parenting program based on mindfulness improved the resilience and quality of parent-child relationships in mothers with children with gender dissatisfaction, and this improvement was maintained until the follow-up stage.

    Keywords: Mindfulness, Resilience, Parent-Child Relationship, Gender Dysphoria, Parenting
  • Anna Sang Pahni, Behrooz Dolatshahi*, Mahtab Yazdani Pages 21-30

    This research was conducted to determine the effectiveness of group cognitive behavioral therapy of anger management on aggression and self-esteem of women affected by substance abuse. The method of the current research was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population was all the en affected by substance abuse in the center of injured women welfare of Shemiranat in 2022. 24 people were selected as a sample using the available sampling method and were randomly divided into 2 groups of 12 people (experimental and control group). The Aggression Questionnaire (BPAQ) (Bass and Perry, 1992) and the Self-Esteem Questionnaire (RSE) (Rosenberg, 1965) as well as from the 12-session protocol (one session per week and each session between 90 and 120 minutes) of group cognitive behavioral therapy Anger management was used for intervention. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance test. The results showed that by controlling the pre-test effect, there is a significant difference between the post-test mean of aggression and self-esteem in the two experimental and control groups (p<0.001). It can be concluded that the group cognitive behavioral therapy approach of anger management has been effective in the process of aggression and self-esteem in affected women.

    Keywords: Aggression, anger management, cognitive behavioral therapy, self-esteem, substance abuse
  • Zahra Ranaee*, Ali-Akbar Soliemanian Pages 31-42

    This research aimed to determine the effectiveness of the Combination therapy of Bowen's system and neurofeedback on the Psychological distress condition of people with low differentiation. The research method was semi-experimental with a pre-test & post-test design and a two-month follow-up period. The statistical population of the research included students of higher education centers and institutions studying in Bojnourd city in 2019-2020. Among the target population, five were selected by random sampling method. Then, among the students of these centers, 20 students who scored a standard deviation lower than the average in their Drake of differentiation initial screening test (2011) were selected by purposive sampling and were placed in an experimental group (N=10) and a control group (N=10) by random replacement. the experimental group received nine 60-minute sessions of Bowen's system therapy along with fifteen -20-minute neurofeedback treatment sessions. The Symptom Check List – 90- Revised Questionnaire (scl90-r) Derogatis et al (1976) was used to collect data. Data were analyzed with the method of analysis of variance with repeated measures. The results showed that the psychological distress scores and all their subscales decreased in the experimental group, and this decrease was stable in the follow-up phase (p<0.05). Therefore, it can be concluded that the Combination therapy of Bowen's system and neurofeedback was effective in improving the condition of psychological distress in people with low differentiation.

    Keywords: Psychological distress, differentiation, Combination therapy of Bowen's system, neurofeedback
  • Raheb Jafari*, Hasan Bafandeh Pages 43-52

    The present study aimed to determine the effectiveness of cognitive rehabilitation on executive functions, working memory, and problem-solving in people with math disorders. The research design was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population of this research was all the male students with math disorders in the fifth grade of elementary school in the two city districts of Tabriz in the academic year 2021-2022. From this statistical population, 30 students were randomly selected in two experimental and control groups (15 people for each group) using the purposeful sampling method. To collect data from Tower of London Tests (TLT) (Challise, 1982), Central Nervous System Vital Signs (CNSVS), (Galtry and Johnson, 2006), Behavioral Rating Inventory of Executive Functions Elementary School Edition (BRIEF) ) (Givia et al., 2015) and the KMT Mathematical Test (KMT) (Kennedy, 1988) were used. Data analysis was done with the statistical method of Multivariate analysis of variance. The results showed that by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference between the mean of problem-solving, working memory, and post-test executive functions of the experimental and control groups at the P<0.01 level. Cognitive rehabilitation improves executive functions, working memory, and problem-solving in people with math disorders.

    Keywords: math disorder, cognitive rehabilitation, working memory, problem solving, executive function
  • Raziye Keramati, Seyed Ali Kimiaee*, Hossein Kareshki, Seyed Amir Aminyazdi Pages 53-64

    Based on the lived experience of couples, the current research was conducted to investigate the maintaining factor of marital conflicts. The present study was a qualitative phenomenological study. The statistical population included all couples referred to counseling centers in Bojnourd City from July to October 2020. Twenty-two who had marital conflict were selected by the convenient sampling method. The number of participants could not be predicted from the beginning, and the researcher finally reached saturation by regularly checking the data and asking questions. Also, semi-structured interviews were used to collect data. Data analysis was performed using the coding method of Strauss and Corbin (1996) in three stages open, axial, and selective coding. The information obtained is based on the data from the research questions raised in the form of interviews. Thematic analysis of the maintaining factors of marital conflict was classified into three main components and 12 sub-components: intergenerational factors, interpersonal, and intrapersonal factors.

    Conclusion

    Intrapersonal, interpersonal, and intergenerational factors are the main factors that cause conflicts between conflicting couples. Finally, qualitative research leads to a more detailed and deeper understanding of couples' marital problems. This way, providing appropriate counseling solutions to improve marital life is possible.

    Keywords: Lived Experience of Couples As Maintaining Factors of Marital Conflicts
  • Farhad Tanhaye Reshvanloo*, Nasim Amini, Mehrangiz Shoakazemi Pages 65-74

    This study aimed to investigate the factor structure and gender invariance of the Interpersonal Needs Questionnaire (INQ-15) in university students. The research design was descriptive-correlational and, more specifically, validating the test. The statistical population of the research was formed by the students of Ferdowsi University of Mashhad in the fall semester of 2022-2023. Regarding the number of variables, for the first phase of the study, 236 students and in the second phase 292 students were selected using the multistage random sampling method. Data were collected using the Interpersonal Needs Questionnaire (INQ-15; Van Orden et al. 2012), Need to Belong scale (NTBS; Kelly, 1999), Young schema questionnaire (YSQ-SF; Waller et al., 2001), Depression, Anxiety, Stress Scale (DASS-21; Lovibond, & Lovibond, 1995), Kessler Psychological Distress Scale (K6; Kessler et al, 2000) and Beck Scale for Suicide Ideation (BSSI; Beck et al., 1979). The results of the exploratory factor analysis showed that the scale has a two-factor structure with an explained variance of 72.41% and demonstrated good confirmatory validity. The factor structure of the scale was invariant by gender. The Cronbach’s alpha and split-half coefficients were between 0.81 and 0.96. The positive correlation with Need to Belong, Isolation Schema, Depression, and Psychological Distress (P<0.01) implied the convergent validity of the questionnaire. Interpersonal needs could predict suicidal ideation (P<0.01). Overall, the Interpersonal Needs Questionnaire (INQ-15) demonstrated acceptable validity and reliability and can thus be dependably used in studies of interpersonal relationships among students.

    Keywords: Factor structure, Interpersonal needs, Suicidal ideation, Validation
  • Parisa Aghababaee, Ahmad Alipour* Pages 75-84

    This study aimed to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy with a focus on compassion on emotional processing and self-care in adolescent girls with premenstrual syndrome. This research was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population included all the non-profit girls' school students who were studying in the educational center of Isfahan City in the academic year 2021-2022. The statistical sample included 30 of these girls who were selected purposefully. Then, 15 people were randomly replaced in the control group and 15 people in the experimental group. The intervention group received treatment based on acceptance and commitment with a focus on compassion during 8 sessions of 90 minutes once a week. Data were collected using the premenstrual symptoms screening scale of Steiner et al. (PSST, 2003) and Bakker et al.'s emotional processing (EPS, 2007), Arum adolescent self-care scale (AS-CLQ, 2009) and using the method Analysis of covariance was analyzed.  The results showed that by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference at the level of 0.05 between the average post-test scores of emotional processing and self-care in the experimental and control groups. It can be concluded that the treatment based on acceptance and commitment, focusing on compassion, emotional processing, and self-care has been effective in adolescent girls with premenstrual syndrome.

    Keywords: emotional processing, acceptance, commitment with a focus on compassion therapy, self-care
  • Ramin Yarmohamadi Khameneh, Maryam Iraji*, Jinuss Shirvan Pages 85-94

    Children's literature is a tool to gain knowledge about the abstract world, few studies have been conducted based on cognitive perspectives. This study analyses the messages of five age groups to not only compare them from the cognitive pragmatics perspective but also to find out how the messages are expressed. So, fifteen books were evaluated by deductive content analysis using theoretical saturation. The messages are classified in the categorization matrix based on cognitive pragmatics. The classification was based on two methods of message transmission, standard and non-standard, and related elements (non-verbal, exploitation, deception, and failure). The stories of the young saplings contained emotions excitement and cognitive reactions, and the minor group experienced excited reactions in interaction with their surroundings. In group A, the focus of the messages is emotional-cognitive under the influence of the environment, and the authors are trying to tie them to the realities to paint a more realistic picture for the child. In group B, we are faced with motivational messages that aim to help children strengthen their self-confidence and overcome disappointments and difficulties in life. In group C, the moral messages needed for collective life are the main core of the messages, the use of metaphor has helped to convey them more deeply. Based on the findings, the exchange of messages in the stories of young and minor children is based on non-verbal interaction, in groups A and B, mainly the use of exploitation, and in age group C, non-verbal is also used.

    Keywords: cognitive pragmatics perspective, Children's literature, deductive comparative analysis, non-verbal, exploitation
  • Mina Shamshiri, Esmat Danesh*, Nahid Hovassi Somar, Arezoo Tarimoradi Pages 95-104

    The objective of this study was to compare the effectiveness of computerized cognitive rehabilitation with cognitive-behavioral Play therapy on the reading performance of dyslexic elementary school students. The quasi-experimental study was conducted with a pretest-posttest design with a one-month follow-up. The statistical population of the study included all the students 8-12 years old who were referred to the Education and Rehabilitation Center in Karaj Education due to learning problems in the school year 2020-2021. In this regard, 45 students were purposefully included in the study and were randomly placed in two experimental groups and one control group (15 people in each group). Students of the experimental groups received sessions 10 weekly sessions of computer cognitive rehabilitation and cognitive-behavior Play therapy. The research tool included a reading and dyslexia test (EDT) (Karami Nouri, & Moradi, 2005) and Captain’s Log software (2018). Data were analyzed by mixed variance analysis. The results revealed that both of the methods of computer cognitive rehabilitation and cognitive-behavior therapy compared to the control group significantly improved reading performance (P<0.01) and the effect of both interventions lasted for one month. Also, there is no significant difference between the effects of the two interventional methods (P<0.05). Therefore, by applying any of the cognitive rehabilitation methods and cognitive-behavior Play therapy, an effective step can be taken to improve the reading performance of students.

    Keywords: cognitive-behavioral Play therapy, computerized cognitive rehabilitation, reading performance, Dyslexia
  • Raeouf Ahmadian, Seyyed Davoud Hosseini Nesab*, Masoumeh Azmodeh Pages 105-116

    The present study was conducted to determine the effectiveness of strengthening working memory on attention, cognitive processing, and emotion regulation strategies of children with specific learning disorders. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population included all students aged 9 to 12 who were referred to the Center for Special Learning Problems in the third district of Tabriz in the second half of 1400. The statistical sample consisted of 40 children who were selected by purposive sampling method and randomly replaced in two experimental and control groups. Data collection tools included the cognitive processing questionnaire (CPI) of Crouse (1999), the emotion regulation questionnaire (CERQ-K) of Garnefski et al (2012), and the attention questionnaire (JADDI) of Jordan (1992). In this research, the participants of the experimental group received the working memory strengthening program during 16 sessions of 50 minutes in eight weeks (two sessions per week). Data analysis was done using multivariate covariance analysis. The data analysis showed that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference at the level of 0.01 between the average of the post-test attention, cognitive processing, and emotion regulation in the two experimental and control groups. According to these findings, it can be suggested that working memory strengthening intervention has been an effective treatment for improving attention, cognitive processing, and emotion regulation in children.

    Keywords: Specific learning disorder, Cognitive processing, Working memory enhancement, Emotion regulation, Attention
  • Fariba Aliyari Khanshan Vatan, Hasan Ahadi*, Maryam Kalhornia Golkar, Mastooreh Sedaghat Pages 117-128

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of cognitive behavioral therapy and emotion-oriented therapy on physical self-concept and distress tolerance of women with coronary heart disease. The present study was an experimental study with a pre-test-post-test design with a control group and a two-month follow-up period. The statistical population was all women with coronary heart disease who were referred to the specialized center of Shahid Lavasani Hospital in Tehran in the summer of 1400. 45 people were selected voluntarily and randomly assigned to two experimental and control groups. Body self-concept questionnaires of Marsh et al. (PSDQ, 1994) and Distress Tolerance of Simmons and Gaher (DTS, 2005) were used. The first experimental group underwent intervention in ten 90-minute sessions and the second experimental group underwent intervention in nine 90-minute sessions. Repeated measurement analysis of variance test was used to analyze the data. The results showed that there is a significant difference between the groups in the post-test and follow-up of physical self-concept and distress tolerance (p>0.05). The results showed that cognitive behavioral therapy was more effective in distress tolerance and no significant difference was observed between the two treatments in body self-concept (p>0.05). As a result due to the greater effect that cognitive behavioral therapy has on distress tolerance, it can be effective alone or with complementary treatment in distress tolerance in women with coronary artery disease.

    Keywords: Coronary Heart, Distress Tolerance, Body Self-Concept, Cognitive Behavioral Therapy, Emotion-Oriented Therapy
  • Mehran Sharifi, Qumarth Karimi*, Omid Moradi, Shokooh Navabinejad Pages 129-138

    The present study was conducted with the aim of the Feasibility of a group training package based on emotional abuse on couples' marital burnout. The research method was semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group and a one-month follow-up. The statistical population of this research included all the couples who were referred to counseling centers in Sanandaj city to receive marriage counseling services in 2022.16 couples were selected through the available sampling method and randomly assigned to two control (8 couples) and experimental (8 couples) groups. couple) were placed. Before and after the intervention, all participants answered the Pines Marital Burnout Questionnaire (CBM, 1996) and questions related to demographic characteristics. The experimental group underwent a training package based on emotional abuse for 10 sessions of 75 minutes (2 sessions per week) and the control group did not receive any intervention. data analysis was done using the method of analysis of variance with repeated measurements. The findings showed that there is a significant difference in the variables of physical fatigue, emotional fatigue and mental fatigue between pre-test and post-test and pre-test and follow-up at the level of 0.001 and the results indicated the durability of the training package in the follow-up period of one month (p=0.001). Based on the results, it can be said that the educational package based on emotional abuse, along with other treatment methods, is a suitable intervention method to reduce marital burnout in couples.

    Keywords: emotional abuse, marital burnout, couples
  • Azadeh Niroomand, Kourosh Goodarzi*, Mehdi Roozbahani, Zahra Tanha Pages 139-148

    This study aimed to compare the effectiveness of Metacognitive therapy and Pilates exercises on loneliness feelings and dysfunctional attitudes in female students with Premenstrual Syndrome. The present study is a part of applied research and a semi-experimental pre-test-post-test design with a two-month follow-up. The research population included all female students suffering from premenstrual syndrome in the Islamic Azad University, Dorud Branch, in the academic year 1400-1401, There were 520 women, of which 45 women were selected by purposive sampling method, and they were randomly replaced in three groups. The tools of this research included the Premenstrual Screening Questionnaire (PSST) by Steiner et al. (2003), the Loneliness Scale - Third Edition (UCLA LS3) by Russell (1996), and the Dysfunctional Attitudes Scale (DAS-26) by Wiseman and Beck (1978). The analysis method of this research was a repeated measures test. The findings showed that there is a significant difference between the post-test of the experimental and control groups in both the variables of loneliness feelings and dysfunctional attitudes (p≤0.001). That is, the Pilates and metacognition groups have significantly reduced the feelings of loneliness and dysfunctional attitudes compared to the control group, also the metacognition group significantly performed better than the Pilates group in the two variables of loneliness (p≤0.001), and dysfunctional attitudes (p≤0.042). Based on this, it can be concluded that the metacognition intervention was more effective than Pilates exercises in improving feelings of loneliness and dysfunctional attitudes.

    Keywords: loneliness feeling, metacognitive therapy, premenstrual syndrome, dysfunctional attitudes, Pilates
  • Mohammad Hosein Mortezaie, Yousef Aazami* Pages 149-158

    The study aimed to examine the role of religious commitment and life expectancy in predicting post-traumatic growth in patients with types of cancer. This research was a descriptive-analytic study. The statistical population consisted of all patients with all types of cancer referred to hospitals of Imam Khomeini and Shariati, District 6, Imam Hossein (PBUH), District 7, and Super Speciality Clinic of Women's Breast Disease of Jahad Daneshgahi, District 11, Tehran, 2020. The research sample consisted of 219 people with cancer who were selected by purposive sampling. The Post-Traumatic Growth Inventory (PTGI) by Tedeschi & Calhoun (1996), the Life Expectancy Questionnaire (LEQ) by Snyder & et al. (1991), and the Religious Commitment Questionnaire (RCI) by Worthington & et al. (2003) were used to collect data. Pearson correlation and concurrent regression analysis were used to analyze data. The results showed that there is a significant correlation between religious commitment and life expectancy with post-trauma growth, and religious commitment and life expectancy can predict post-trauma growth by 6.7% (p<0.005). According to findings, religious commitment and life expectancy play a role in predicting post-traumatic growth in patients with different types of cancer.

    Keywords: life expectancy, religious commitment, post-traumatic growth, cancer
  • Farahnaz Jafarli, Ali Naseri*, Hamidreza Zakari Pages 159-168

    The present study was a Prediction of corona anxiety based on attachment styles and mind reading through eye processing. The research method was a descriptive correlation. The statistical population included adults (age range 30 to 50 years) living in Tehran (districts 2-18-5-3-22) in the years 2021 and 2022. The sample size was 300 people who were selected by the available sampling method. The research tools included Corona Disease Anxiety Scale (CDAS) by Alipour, et al. (2019), Experiences in Close Relationships (ECR) by Brennan et al. (2000), and Reading Mind from Eyes Test (RMET) by Baron-Cohen et al. (2001). The results of the regression test showed that anxious attachment (P=0.001 and β=0.19) together with mind reading through eye processing (P=0.006 and β= -0.16) predicts Corona anxiety. but the avoidant attachment style (P=0.74 and β= -0.02) was not a significant predictor for Corona anxiety. Also, the results showed that the predictor variables were able to predict 0.05 of the variance of the Corona anxiety variable. The result of the present study shows that paying attention to anxious attachment style and mind reading through eye processing by psychologists can help to explain corona anxiety in adults.

    Keywords: Corona anxiety, mind reading through eye processing, attachment styles
  • Shafieh Parvaei, Peyman Mamsharifi, Fatemeh Shahamat Dehsorkh* Pages 169-178

    This study aimed to investigate the mediating role of marital conflict in the relationship between self-silencing and the tendency to divorce in married women. The present research was descriptive-correlation based on structural equation modeling. The statistical population of this research was all married women of Mashhad City in 2021, and 240 of them were selected as a sample. Research tools included the divorce Tendency Scale (DTS, Rusbult, et al, 1986), the Marital Conflict Questionnaire (MCQ, Sanaei, 2000), and the Silencing the Self Scale (STSS, Jack & Dill, 1992). Structural equation modeling analysis was used to analyze the data. The results of the structural equation modeling analysis indicated that the model fit in well. The findings showed that self-silencing could indirectly predict the tendency to divorce through marital conflict (p<0.001). It can be concluded that self-silencing and marital conflict play a key role in women's tendency to divorce, and it is necessary to pay attention to these factors in interaction with each other in programs to improve the quality of married life.

    Keywords: marital conflict, self-silencing, tendency to divorce
  • Mahdieh Shafaghi, Sajjad Saadat* Pages 179-188

    This study was conducted to investigate the mediating role of mentalization in the relationship between traumatic childhood experiences and aggression in adolescents. This descriptive-correlation study was based on structural equation modeling. The statistical population of this research was the female students of second secondary level in Rasht city in the second half of 2022. 250 people participated in a multi-stage cluster method from three public high schools for girls. For data collection, the Childhood Trauma Questionnaire (CTQ; Bernstein et al., 2003), Aggression Questionnaire (AQ; Buss and Perry, 1992), and Reflective Performance Questionnaire (RFQ; Ha et al., 2013) were used. The results showed that the proposed model is a good fit. The results showed that the direct effect of traumatic childhood experiences with aggression, uncertainty, and certainty mentalization was significant, and the direct effect of uncertainty and certainty mentalization on aggression was significant (P<0.05). Other results showed that certainty and uncertainty mentalization play a mediating role between traumatic childhood experiences and aggression (P<0.05). In general, it can be concluded that traumatic childhood experiences directly and indirectly with the mediation of mentalization can affect the level of aggression in adolescence.

    Keywords: Aggression, traumatic childhood experiences, mentalization, Adolescents
  • Leyla Akbari, Kimuras Morovat*, Seyed Saeed Torabi Pages 189-198

    The present study was conducted with the aim of the role of academic self-defeating behaviors, test anxiety, and social problem-solving skills in predicting the academic achievement of secondary school students. The present research method was applied in terms of purpose and descriptive correlation in terms of the nature of the data. The statistical population of the present study included all students of the first secondary school in the 4th district of Tehran in the academic year 2022-2023, of which 270 people (144 girls, 116 boys) were selected by multi-stage random cluster sampling. The participants used the Self-Destructive Cognition and Behavior Scales (SDBC) (Cunningham, 2007), Test Anxiety (FTA) (Friedman and Bandaz-Jacob, 1997) and the Revised Social Problem-Solving Questionnaire (SPSI-R) (Dzurilla & Nezu, 2002) answered. Data were analyzed simultaneously using multiple regression analysis. The results showed that there are direct and significant relationships between social problem-solving skills and academic achievement and inverse and significant relationships between academic procrastination, academic self-handicapping from the components of academic self-defeating behaviors and social humiliation, cognitive error and stress from the components of exam anxiety with There is academic achievement of students. The research results also showed that the combination of research variables significantly predicts the academic progress of students and explains 51% of its variance (R2 = 0.51) (P<0.01). Based on this, it seems that problem-solving social skills, academic self-defeating behaviors, and test anxiety play an important role in predicting students' academic achievement.

    Keywords: test anxiety, academic self-defeating behaviors, Social problem-solving skills
  • Shokouh Gharouni*, Marzieh Rastin Pages 199-208

    The present study compared the effectiveness of compassion therapy and mindfulness-based therapy on cognitive emotion regulation in the survivors of the COVID-19 disease. The method of study was quasi-experimental with a pre-test-post-test design, a control group, and a 3-month follow-up. The statistical population of the study included all bereaved people who lost one of their first-degree relatives due to Corona from August to December 2021 and are living in Karaj City. In this regard, 45 people were selected by voluntary sampling and were randomly divided into two experimental groups and one control group (15 people in each group). The first and second experimental groups received compassion therapy and mindfulness-based therapy during 8 weekly sessions, respectively. The study tool was the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) (Garnefsky and Kraaij, 2006). Data were analyzed by analysis of variance with repeated measurements and the Bonferroni test. The results revealed that both compassion therapy and mindfulness-based therapy significantly increased adjusted cognitive emotion regulation and decreased maladjusted emotion regulation compared to the control group (P<0.01). Also, both intervention methods had a lasting effect until the follow-up stage (3 months). Moreover, there was no significant difference between the effectiveness of the two methods (P<0.01). According to the results, it can be stated that both compassion therapy and mindfulness-based therapy were effective in cognitive emotion regulation in the survivors of the COVID-19 disease.

    Keywords: cognitive emotion regulation, compassion therapy, mindfulness, survivors of victims of COVID-19