فهرست مطالب

علوم خبری - پیاپی 46 (تابستان 1402)

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 46 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزاد باباخانی*، محمدعلی صلح چی، سارا صلح چی صفحات 11-47

    ارتباطات جهانی و روابط متنوع بین المللی موجب گردیده است که اصول نسبتا یکسانی در بودجه بندی کشورها طی سندی به صورت قانون انعکاس یافته و در تمامی مراحل بودجه مجرا و لازم الرعایه باشند. اصول مذکور اساسا باید در تمام مراحل بودجه مراعا باشند اما درعمل ممکن است تعدادی از آن ها در نظام محاسبات عمومی برخی از کشورها رعایت نگردند. ازمیان اصول بودجه ریزی، قانونی بودن، سالانه بودن، وحدت، جامعیت، شاملیت، عدم تهاتر، تعادل، تقدم درآمدها بر هزینه ها، پیش بینی و تقدم، برآوردی بودن درآمدها، محدود بودن مخارج، تخصیص، ناخالص بودن، انعطاف پذیری و تمرکزعایدات موردتصریح قانون گذار اساسی و عادی ایران قرارگرفته اند و اصول حاکمیت قانون، مسیولیت، صحت، تناسب، تناوب، کفایت، شفافیت، مدیریت، تنوع، تفکیک اعتبارات مستمر و غیرمستمر، قابلیت اعتماد، قابلیت پیش بینی، درعمل و به شکل ضمنی در نظام بودجه ریزی ایران کم وبیش موردتوجه قرار دارند. اصول وحدت، جامعیت، تخصیص، سالانه بودن، عدم تهاتر، تعادل، دقت، شفافیت، مدیریت صحیح مالی و محاسبه براساس واحدپول مشترک در مصوبه مالی شماره 1605 مصوب 25 ژوین 2002 شورای وزیران اتحادیه اروپا مورداشاره قرارگرفته اند. ازمیان اصول مذکور، اصل تنظیم بودجه براساس واحدپول مشترک، خاص نظام بودجه بندی اتحادیه اروپا می باشد. بانک جهانی نیز در کتابچه راهنمای هزینه های عمومی که در سال 1998 منتشر نمود، اصول شاملیت، انضباط، قانونی بودن، انعطاف پذیری، قابلیت پیش بینی، قابلیت اعتراض، اطلاعات، درستی، شفافیت، مسیولیت و پاسخگویی را به عنوان معیار بودجه مطلوب بیان داشته است. پژوهش حاضر مطالعه ای تطبیقی دررابطه با اصول فوق بین نظام های محاسباتی ایران و اتحادیه اروپا در پرتو اصول معیار بودجه بندی در گزارش سال 1998 بانک جهانی می باشد.

    کلیدواژگان: اصول بودجه بندی، درآمدهای عمومی، هزینه های عمومی، لایحه بودجه
  • جواد صادقی جعفری*، محمد حمزه پور صفحات 49-75

    هدف این پژوهش آگاهی از رابطه میزان استفاده از شبکه اجتماعی اینستاگرام و رشد قضاوت اخلاقی به عنوان یکی از فرایندهای رشد و تحول انسان در دانشجویان است. روش پژوهش پیمایشی و جامعه مورد تحقیق دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران شمال در دو مقطع کارشناسی و کارشناس ارشد است. حجم نمونه با استفاده از نرم-افزار spss sample power 366 نفر براورد و از روش نمونه گیری سهمیه ای استفاده شد. داده ها با استفاده از مقیاس رشد قضاوت اخلاقی یاسینی(2010) و مقیاس های محقق ساخته برای سایر متغیرها جمع آوری و ضریب آلفای کرونباخ برای مقیاس ها در سطح مطلوب بدست آمد.یافته های تحقیق نشان داد که میانگین رشد قضاوت اخلاقی دانشجویان مورد مطالعه61 /3 از 5 بوده همچنین میانگین استفاده از اینستاگرام نیز 89/2 ساعت در روز است. میانگین اعتماد به اینستاگرام 75/3 از 5 بوده است. میانگین نمره رشد قضاوت اخلاقی در دختران و پسران تفاوت معنادار ندارد اما در دومقطع تحصیلی و در رشته های تحصیلی مختلف تفاوت معناداری دارد. رابطه میزان استفاده از اینستاگرام و رشد قضاوت اخلاقی دانشجویان در سطح ضعیف (12/0=r) تایید شد. همبستگی بین میزان اعتماد به اینستاگرام و رشد قضاوت اخلاقی در سطح ضعیف و معکوس (11/0-=r) است.نتیجه اینکه میزان تاثیر استفاده از شبکه اینستاگرام و اعتماد به این شبکه اجتماعی با رشد قضاوت اخلاقی دانشجویان هرچند به لحاظ آماری تایید شد اما میزان این رابطه در حد ضعیف و قابل اغماض است.

    کلیدواژگان: رشد قضاوت اخلاقی، میزان مصرف شبکه اجتماعی اینستاگرام، اعتماد به شبکه های اجتماعی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • امین امیریان*، سید محمد موسویان صفحات 77-105

    جرایم سایبری عبارت است از جرایمی که در محیطی غیر فیزیکی به عبارتی در فضای سایبری و اینترنتی اتفاق می افتند که توسط قوانین مختلف جرم انگاری شده اند، با توجه به اینکه با پیشرفت های حوزه فناوری جرایم سایبری نیز متحول می شوند و روش های سنتی پاسخگوی نیاز به مقابله با این جرایم نیست لذا نیاز به روش های جدید جهت پیشگیری از این جرایم است، با توجه به این مساله پژوهش حاضر با هدف تبیین جایگاه پیشگیری وضعی از جرایم سایبری در بوته آسیب شناسی حاکم بر آن انجام گرفت. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی است و برای جمع آوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای استفاده شده است. براساس نتایج تحقیق؛ تدابیر پیشگیری وضعی از جمله؛ تدابیر محدود کننده یا سلب کننده دسترسی، تدابیر نظارتی که موارد و سوابق مشکوک، تدابیر صدور مجوز، ابزارهای ناشناس کننده و رمز گذاری، گشت اینترنتی و رصد فضای سایبری برای شناسایی موارد مشکوک و پیشگیری از جرایم احتمالی، آموزش همگانی، شناسایی و کنترل افراد خطر ساز، به افزایش خطرات ملموس ارتکاب جرم افزایش محافظت ها و مراقبت ها در فضای سایبری و... نقش اساسی در پیشگیری از جرایم سایبری دارند. از چالش ها، موانع و مشکلات پیش روی پیشگیری وضعی می توان به کثرت محتواهای مجرمانه، فراملی بودن جرایم سایبری، عدم تخصص کافی مراجع قضایی و انتظامی، موقتی بودن پیشگیری وضعی، مقابله ی محافظه کارانه با جرم، فرصت مدار بودن، عدم شمول همه ی آماج ها، جابه جایی جرم، عدم شفافیت برخی عبارات قانونی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: پیشگیری وضعی، جرایم سایبری، فضای سایبری، فضای مجازی، اینترنت
  • داود آقارفیعی* صفحات 107-138

    نخبه گرایی یکی از رویکردهایی است که در بطن خود طرفدار استبداد و مخالف شیوه های حکومتی نظارت محور و مردمی نظیر مشروطه است. فرض اصلی این مقال بر این اصل استوار است که به نظر می رسد در اواخر دوره قاجار و شروع زمزمه ها و حرکات سیاسی به منظور تغییر سلطنت و روی کار آمدن رضاشاه، از پیش از کودتای سال 1299 تا آغاز سلطنت وی، برخی مطبوعات رویکردی نخبه گرایانه در پیش گرفتند و طرفدار یک مصلح مقتدر شدند. بر این اساس، مقاله دارای یک سوال اصلی است: ریشه های رویکرد نخبه گرای مطبوعات ایران که منتج به حمایت از کودتای 1299 و در نهایت برقراری حکومت رضاشاه شد چه بود؟ نتایج بررسی ها نشان داد که آشفتگی ها و بحران های سیاسی و اجتماعی نظیر امضاء قرارداد 1919، مشکلات اجتماعی و اقتصادی و تغییر در ماهیت روزنامه نگاری و ارتباطات از جمله دلایل اصلی رویکرد نخبه گرای مطبوعات در سال های منتهی به کودتا هست و روزنامه نگارانی که به آمدن یک مصلح مقتدر و یا دیکتاتوری منور گرایش یافتند. نوشتار پیش روی با رویکردی توصیفی- تحلیلی و روش کتابخانه ای- اسنادی در صدد است تا نقش نگاه نخبه گرای مطبوعات را بر روی کار آمدن رضاشاه بر اساس دیدگاه نظریه پردازان نخبه گرایی سیاسی مورد سنجش و تبیین قرار دهد.

    کلیدواژگان: رضاشاه، مطبوعات، نخبه گرایی سیاسی، روزنامه نگاری، دوره قاجار
  • محمد بابایی*، فاطمه رافع صفحات 139-159
    هدف

    هدف مقاله استخراج مدل مفهومی سایت بی بی سی فارسی درباره خبر مرگ ملکه الیزابت است. پرسش اصلی این است که سایت بی بی سی فارسی کدام مدل مفهومی را در پرداختن به خبر مرگ ملکه برگزیده تا معنای مورد نظر خود را به مخاطب منتقل کند؟

    روش پژوهش: 

    پژوهش از نوع کیفی و با استفاده از تکنیک تحلیل مضمون انجام شده است. یعنی مدل مفهومی از بطن مضامین برگرفته از مضامین اصلی متون خبری بدست آمده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد سایت بی بی سی فارسی تلاش کرده است از طریق پردازش مضامین اولیه یا پایه در قالبی هوشمندانه و سپس تعبیه آنها در مقولاتی کلی تر در سه مضمون واسطه یعنی مادر، رهبر و دوست قابل اعتماد، مضمون کلان و نهایی « رهبری مادرانه » را به مخاطب القاء نماید.

    نتیجه گیری

    مفاهیم به کار رفته در تولیدات سایت بی بی سی فارسی درباره درگذشت ملکه بریتانیا نشان داد این سایت خبری در تولید محتوا بی طرف نبوده و محتوای سوگیرانه ای را که بار معنایی مثبتی داشته به مخاطب عرضه کرده است تا تصویری مثبت از ملکه بریتانیا در ذهن مخاطب بسازد؛ به لحاظ فنی نیز استخراج مدل مفهومی در مقاله، بیانگر عملکرد تلویحی و اعلام نشده در بستر چارچوب سازی رسانه ای حول این موضوع است. به این معنا که تولید کنندگان پیام های سایت بی بی سی فارسی از پیش معانی خاصی را در نظر دارند و برای انتقال آن قالب ها و تکنیک هایی مناسب در نظر می گیرند تا مخاطب را با خود همراه سازند.

    کلیدواژگان: بی بی سی فارسی، تحلیل مضمون، مدل مفهومی، مرگ ملکه
  • صفیه رضایی* صفحات 161-185

    وجود عناصر و پدیده های نوظهور در عرصه رسانه و خبر ایجاب می کند که نوع سیاستگذاری در این بستر، پویا و سیال باشد. به این دلیل که در عصر تحولات متنوع، متکثر و سرشار از عدم قطعیت ها، دامنه غافلگیری سیاست گذاران رسانه بیشتر می شود و از این رو برای بهینه کردن چرخه سیاستی رسانه، بهره گیری از دانش و ابزار آینده پژوهی، همواره پیشنهاد شده است. در واقع آینده پژوهی می تواند خلاءهای عرصه سیاستگذاری رسانه را مرتفع سازد. این مهم با بهره گیری از ابزارها و روش های این دانش میسر خواهد شد. از این رو هدف این نوشتار، معرفی و بررسی ابزارهای آینده پژوهی است که می تواند در حوزه سیاستگذاری رسانه مفید باشند. در این مقاله سعی شده است، به این سوال اصلی پاسخ داده شود که ظرفیت های ابزارهای آینده پژوهی در سیاست گذاری رسانه چیست؟ در این راستا، برای پیشبرد پژوهش از روش کیفی کتابخانه ای و برای گردآوری داده ها از ابزار فیش برداری از منابع مختلف بهره گرفته شده است. براساس داده های این مقاله، برای بهره-گیری بهینه از ظرفیت های آینده پژوهی در سیاست گذاری رسانه لازم است چالش های موجود در این عرصه برطرف شود. در این راستا، نهادینگی علمی آینده پژوهی با هدف زمینه سازی برای پیوند بین دو دانش آینده پژوهی و سیاستگذاری رسانه پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سیاستگذاری رسانه، ابزارها، خلاء، چرخه سیاستی
|
  • Farzad Babakhani *, Mohammadali Solhchi, Sara Solhchi Pages 11-47

    In Public Budgeting which gets done through Actions of Parliaments, certain principles that in most legal systems are more or less accepted must be followed. Such principles should basically be considered in all stages of Public Budgeting. However some of them may be ignored by legislatures in action. Among these principles, Legality, Annuality, Unity, Universality, Comprehensiveness, Gross Budgeting, Equilibrium, Priority of Revenue over Expenditure, Prediction and Procession, Estimative of Revenue, Limitation of Expenditure, Specification, Non-assignment, Flexibility and Centralization of Revenue are stressed by Iranian Constitution and Legislation. Despite these principles, other ones such as Rule of Law, Responsibility, Correctness, Proportionality, Alternation, Sufficiency, Transparency, Management, Variety, Separation of Continual and Non-continual Credits, Reliability, Predictability are more or less and in action connoted by Iranian Legislation. Principles of Unity, Universality, Specification, Annuality, Gross Budgeting, Equilibrium, Accuracy, Transparency, Management and Unit of Account are mentioned by Council Regulation (EU, Euratom) No 1605/2002 – of 25 June 2002 on the Financial Regulation applicable to the general budget of the European Communities. Amidst recent principles, Unit of Account is specific to the budgeting system of the European Union. Also the World Bank in the Public Expenditure Management Handbook (1998) has denoted principles of Comprehensiveness, Discipline, Legality, Flexibility, Predictability, Contestability, Correctness, Transparency, Responsibility as due principles of budgeting. Current research is a comparative study of principles of budgeting in Iranian Legal budgeting System and that of the European Union in the light of basic budgeting principles of the World Bank in its 1998 Report.

    Keywords: Bill of Budget, Principles of Budgeting, Public Expenditure, Public Revenue
  • Javad Sadeqi Jafari *, Mohammad Hamzehpoor Pages 49-75

    The purpose of this research is to know the relationship between the amount of use of the social network Instagram and the growth of moral judgment as one of the processes of human growth and development in students.The research method is a survey and the researched population is the students of North Tehran Azad University., technology and humanities and in two bachelor's and master's degrees. The sample size was calculated using spss sample power software of 366 people and the quota sampling method was used. Data were collected using Yasini's moral judgment growth scale (2010) and researcher-made scales for other variables, and Cronbach's alpha coefficient for the scales was obtained at an optimal level.The findings of the research showed that the average growth of moral judgment of the studied students was 3.61 out of 5, and the average use of Instagram was 2.89 hours per day. The average trust in Instagram was 3.75 out of 5. There is no significant difference in the mean score of moral judgment growth in boys and girls, but there is a significant difference in the two academic sections and in different academic fields. The relationship between the amount of use of Instagram and the growth of students' moral judgment was confirmed at a The result is that the effect of using Instagram and trusting this social network with the growth of students' moral judgment was statistically confirmed, but the extent of this relationship is weak and negligible.

    Keywords: development of moral judgment Word, the amount of use of Instagram social network Word, trust in social networks, Azad university of Tehran
  • Amin Amirian *, Mohamad Mousaviyan Pages 77-105

    Cybercrimes are crimes that occur in a non-physical environment, that is, in the cyberspace and the Internet, which are criminalized by various laws, considering that with the advancements in the field of cybercrime technology, the traditional methods of responding There is no need to deal with these crimes, so there is a need for new methods to prevent these crimes, according to this issue, the current research was conducted with the aim of explaining the position of the situational prevention of cybercrimes in the pathological bush that governs it. The research method is descriptive and analytical, and library sources were used to collect information. Based on the research results; Situational prevention measures including; Measures restricting or denying access, surveillance measures that identify suspicious cases and records, licensing measures, anonymizing and encryption tools, Internet patrols and cyber space monitoring to identify suspicious cases and prevent possible crimes, public education, identification and control of people Risk-maker, increasing the tangible risks of committing a crime, increasing protections and cares in the cyberspace, etc. play a fundamental role in preventing cybercrimes. Among the challenges, obstacles and problems faced by situational prevention are the multiplicity of criminal content, the transnationality of cybercrimes, the lack of sufficient expertise of judicial and law enforcement authorities, the temporary nature of situational prevention, the conservative approach to crime, its opportunism, and the lack of inclusion of all targets. He pointed out the transfer of crime, the lack of transparency of some legal terms.

    Keywords: State prevention, Cyber crimes, Cyberspace, Virtual Space, Internet
  • Dawood Agharafii * Pages 107-138

    Elitism is one of the approaches that in its core is in favor of tyranny and against the supervision-oriented and popular government methods such as constitutionalism. The main premise of this article is based on the principle that it seems that at the end of the Qajar period and the beginning of whispers and political movements in order to change the monarchy and bring Reza Shah to power, from before the coup of 1921 to the beginning of his reign, some press took an elitist approach and favored A reformer came to power. Based on this, the article has a main question: What were the roots of the elitist approach of the Iranian press that resulted in supporting the coup of 1921 and finally establishing Reza Shah's government? The results of the research showed that political and social disturbances and crises such as the signing of the 1919 agreement, social and economic problems, and changes in the nature of journalism and communication are among the main reasons for the elitist approach of the press in the years leading up to the coup, and the journalists who supported the arrival of a powerful reformer or Menor's dictatorship tended. The forward article with a descriptive-analytical approach and a library-documentary method aims to evaluate and explain the role of the elitist view of the press on the rise of Reza Shah based on the viewpoint of the theorists of political elitism.

    Keywords: Reza Shah, Press, political elitism, Journalism, Qajar Dynasty
  • Mohammad Babaei *, Fatameh Rafe Pages 139-159
    Objective

    The main adjective of the article is to extract the conceptual model of the BBC Persian website about the news of Queen Elizabeth's death. So, the main question is, which conceptual model has the BBC Persian website applied to dealing with the news of the death of the queen so that it can convey the desired meaning of this event to the audiences?

    Methods

    The research was done qualitatively using thematic analysis technique. Thus, the conceptual model is obtained from the themes taken from the news texts.

    Results

    The findings of the research showed that the BBC Persian Website has tried to process the primary or basic themes in the special format and then embed them in more general categories in three mediating themes such as Mother, Leader and Trusted friend, as a final themes; to induce "maternal leadership" to the audiences.

    Conclusions

    The concepts used by the BBC Persian website on the death of the Queen confirms that news website was not neutral and presented biased content that has induced a positive meaning to the audience about the Queen of Britain; In addition, technically it seems that the extraction of the conceptual model in the article, represents an implicit function in the context of media framing around this issue. This means that the producers of in BBC Persian Website have already a certain image in mind and shape suitable formats and techniques to convey them to the the audiences.

    Keywords: BBC Persian, Conceptual model, Thematic Analysis, Queen Death
  • Safiye Rezaee * Pages 161-185

    The existence of emerging elements and phenomena in the field of media and news requires that the type of policy making in this field is dynamic and fluid. For this reason, in the era of diverse, numerous and full of uncertainties, the range of surprises for media policymakers is increasing And therefore, to optimize the media policy cycle, it has always been suggested to use the knowledge and tools of future research. In fact, future studies can fill the gaps in the field of media policy.This important thing will be possible by using the tools and methods of this knowledge. Therefore, the purpose of this article is to introduce and examine future research tools that can be useful in the field of media policy. In this article, it has been tried to answer the main question, what are the capacities of future research tools in media policy making? In this regard, qualitative library method has been used to advance the research and data collection tools have been used from different sources. Based on the data of this article, it is necessary to solve the existing challenges in this field in order to make optimal use of future research capacities in media policy making. In this regard, the scientific institutionalization of futurism is proposed with the aim of creating a foundation for the link between the two sciences of futurism and media policy.

    Keywords: Future research, Media Policy, Tools, vacuum, Policy cycle