فهرست مطالب

مجله مطالعات میان رشته ای ارتباطات و رسانه
سال ششم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید شهاب سید محسنی، محمد دادگران*، حسینعلی افخمی صفحات 5-30

    روابط عمومی ها و رسانه ها برای تحقق وظایف و مسیولیت ها، نیازمند به ارتباط، تعامل و همکاری موثر با یکدیگر هستند، ولی آنچه در این فرایند ارتباطی- در بسیاری از موارد- مشاهده می شود، وجود چالش های مختلف ارتباطی است، این پژوهش، با هدف شناخت همین چالش‎ها و ارایه راهکارهایی برای بهبود و توسعه ارتباط و تعامل بین روابط عمومی‎ها و رسانه ها انجام شده است. در این تحقیق، از دو روش کیفی و کمی استفاده شده است، یکی مصاحبه عمیق با اساتید و صاحبنظران روابط عمومی و رسانه، و دیگری، روش کیو و ابزار پرسشنامه برای اخذ دیدگاه مدیران، کارشناسان روابط عمومی، سردبیران و خبرنگاران روزنامه های سراسری. براساس یافته ها، عواملی نظیر: نبود رویکرد ارتباطی حرفه‎ای، نگرش سیاسی و جناحی، تبعیض‎گرایی، عدم اخلاق‎گرایی و اعتماد متقابل و... از جمله مهمترین عوامل بروز چالش ارتباطی بین روابط عمومی ها و رسانه ها بوده است. همچنین در روش کیو، تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد از میان 4 عامل تاثیرگذار بر ایجاد چالش های ارتباطی بین روابط عمومی ها و رسانه‎ ها، عامل عملکردی با 64/ 0بیشترین و عامل شناختی با 407/ 0کمترین تاثیر را در بروز این چالش‎ها داشته‎ اند. درنهایت باید گفت متولیان و سیاست گذاران حوزه روابط عمومی و رسانه، می توانند با اتکا به نتایج این پژوهش، نسبت به برنامه‎ ریزی و ساماندهی ارتباط و تعامل علمی و حرفه‎ای مطلوب دست اندرکاران این دو نهاد ارتباطی، اقدام کنند و آیین‎نامه ‎ها و دستورالعمل‎ هایی را در این راستا، طراحی و ابلاغ کرده و به مرحله اجرا بگذارند.

    کلیدواژگان: روابط عمومی، رسانه، چالش‎ها، تعاملات، راهکارهای ارتباطی
  • ویدا همراز*، سید مهدی حسین زاده حسینی صفحات 31-58

    با توسعه فن آوری و تغییر سلیقه مخاطبان، استفاده از قالب های جدید ارایه پیام ضروری به نظر می رسد. این پژوهش به دنبال قالبی جدید برای پخش خبر در رادیو است؛ قالبی که شکل ارایه و اجرای خبر را با گونه های غیرجدی مانند سرگرمی و طنز در هم آمیزد و به ماندگاری پیام آن کمک کند. این مطالعه با رویکرد کیفی و روش تحلیلی-توصیفی با نمونه گیری هدفمند انجام و طی آن شش قسمت ازیک مسابقه اطلاعات عمومی از رادیو «بی بی سی4» که در شهریور تا مهر 1401 پخش شده بررسی شد. یافته های تحقیق نشان می دهد «مسابقه رادیویی اطلاعات خبری» به عنوان یک قالب نوین برنامه سازی رادیویی، با رویکرد تعاملی خود تاثیری قابل توجه بر یادگیری و یادسپاری مخاطب دارد. این شکل جدید از برنامه سازی رادیویی از مزیت های مختلفی نسبت به سایر قالب های ارایه خبر برخوردار است: موجب افزایش دانش عمومی می شود؛ درک و همراهی مخاطب با رویدادهای جاری را آسان می سازد؛ امکان همکاری و مشارکت با نهادهای اجتماعی را توسعه می دهد؛ همچنین نشان می دهد که در تعامل بین خبر و سرگرمی در «مسابقه رادیویی اطلاعات خبری»، همانا سرگرمی رویکرد اصلی تولید برنامه است. بنابراین، ضمن توجه به ساختارهای ارایه پیام در رسانه ملی، تمام اجزاء برنامه بر مبنای هدف اصلی سرگرمی، طراحی و اجرا خواهند شد. هرچند، انتخاب نوع خبر یا گزارش خبری، می تواند اهداف اطلاع رسانی را هم تامین کند.

    کلیدواژگان: برنامه سازی رادیویی، قالب های جدید، خبر، سرگرمی، مسابقه
  • حسن سلطانپناه*، محمدهادی امین ناجی، محمدسعید فیاض صفحات 59-82

    به کارگیری نغمات موسیقی در قرایت قرآن کریم و تاثیر آن در تغییر مفهومی آیات، مسیله ای مهم است که در مجامع قرآنی مغفول واقع شده، هرچند دارای اهمیت بسیاری است. هدف این پژوهش، بررسی نقش نغمات در تغییر مفهومی آیات به هنگام قرایت قرآن کریم است. سوال اصلی تحقیق این است که میان الحان و مقامات موسیقی با قرایت قرآن کریم و تغییرات معنایی و مفهومی چه ارتباطی وجود دارد؟ روش تحقیق، پیمایشی است و جامعه آماری را متخصصان و صاحبنظران، مشتمل بر 86 نفر در حوزه قرایت و موسیقی تشکیل می دهند. تحقیق به صورت تمام شماری و براساس پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفته است. براساس داده ها و نیز بررسی نمودار راداری و درصد آماری به دست آمده از نتایج گویه های هدفدار (طیف لیکرت)، ارتباط متغیرها با درصد بالای متوسط مشخص شده و بررسی ماحصل تلفیقی آیات با ساختار نغمات اجراشده در این روش، این مطلب را ثابت می کند که نغمات موسیقی هر کدام دارای ماهیت و شخصیت مستقل بوده و به کارگیری آن در قرایت، نقش موثری در تغییر مفهومی و درک معنایی آیات خواهد داشت. نتایج به دست آمده، ثابت می کنند نغمات موسیقی، در تغییر مفهومی آیات، نقش مستقیم دارند و بهره گیری از فنون قرایت، تاثیری مضاعف در درک معنای آیات دارد.

    کلیدواژگان: قرآن، درک مفهوم، الحان، نغمات، موسیقی
  • سید محمدصادق مرکبی، سعید دهقان نیری* صفحات 83-112

    امروز صنایع فرهنگی از جمله مهم ترین صنایع پیشران و خلاق در جهان هستند. صنایعی که نقش ارزش مندی در انتقال معانی و مفاهیم فرهنگی جوامع معاصر دارند. هدف در این پژوهش بررسی نقش صنایع فرهنگی در پشتیبانی و پیشرانی نظام جمهوری اسلامی ایران در تعاطی با ارزش های اسلام و گفتمان انقلاب اسلامی است که با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و الگوی بدیع منظومه تکاملی مورد واکاوی و تحلیل قرار گرفته است.یافته های اصلی در این پژوهش با استفاده از داده های قابل اعتناء از منابع مطالعاتی مختلف و مبانی فکری مقام معظم رهبری و نظرات برخی صاحب نظران و فعالان عرصه صنایع فرهنگی مبتنی بر الگوی منظومه تکاملی به دست آمده که در ابتداء محتوای هر یک از ابعاد الگو واکاوی و ادبیات نظری مربوطه برگرفته از پیشینه ها و منابع مطالعاتی مختلف گردآوری شده است، و سپس ضمن تحلیل و بررسی نهایی، نتیجه گیری موثر از رهیافت موضوع ارایه شده است. اصول و شاخص های محوری صنایع فرهنگی در قالب اصول 15 گانه و شاخص های 132 گانه تجویزی و تحذیری؛ شامل بایدها و نبایدها در حوزه صنایع فرهنگی پیشران گفتمان انقلاب اسلامی، از یافته های این پژوهش است. نتایج نشان می دهد هر چقدر گستره تولید و توزیع صنایع فرهنگی و خلاق بر مبنای راهبردهای 5 گانه انطباق، مشارکت، مردمی بودن، نوآور و دانش بنیان، و ملهم از ارزش های اسلامی، انقلابی و منویات امامین انقلاب اسلامی با محوریت اصول و شاخص های تولید شده باشد، به همان اندازه ترویج گفتمان انقلاب اسلامی نیز تسهیل شده و صدور انقلاب اسلامی نیز روندی جهانی و ماناتر خواهد داشت.

    کلیدواژگان: صنایع فرهنگی، گفتمان انقلاب اسلامی، صنایع خلاق، الگوی منظومه تکاملی
  • محمدصادق نصراللهی*، متین حیدری صفحات 113-158

    «همگرایی» یکی از اصلی ترین رهیافت های نظری رسانه های جدید و فضای مجازی است. در این میان، یکی از پدیده های نوین فضای مجازی، رسانه اجتماعی «توییچ» در حوزه تخصصی بازی است. رسانه ای که با توجه به خاص بودن آن، ضریب نفوذ بالایی در میان کاربران دارد. این مقاله درصدد کشف این مسیله است که از منظر علم ارتباطات و مبتنی بر رهیافت نظری «همگرایی ارتباطی جامع مجازی»، توییچ از چه چهارچوب تحلیلی ای برخوردار است و چه ابعاد و مولفه هایی دارد؟ این مقاله با استفاده از روش «تحلیل محتوای کیفی جهت دار» نشان می دهد که رسانه اجتماعی توییچ، یکی از پیشتازان عرصه همگرایی در فضای مجازی است و این ویژگی، به بهترین شکل خود در این سامانه تحقق یافته است. همگرایی در عمل ارتباط (ایفای نقش همزمان ارتباط گری و ارتباط گیری)، همگرایی در پیام ارتباط (ارسال همزمان متن، صدا، عکس و فیلم)، همگرایی در رسانه (ترکیب بازی با سینما، تلویزیون و شبکه اجتماعی)، همگرایی در کارکرد ارتباط (جنبه آموزشی، سرگرمی، اطلاع رسانی، هویت بخشی، اقتصادی و بسیج کنندگی) و همگرایی در سطوح ارتباط (از درونی ترین تا عمومی ترین ارتباط) و در نهایت، همگرایی در زیرساخت (میان ارتباطات راه دور، رایانه و رسانه) از مصادیق همگرایی است که به شکلی عمیق و جامع در توییچ، قابل رویت و رصد است و موجب جذابیت روزافزون آن شده است.

    کلیدواژگان: استریمر، بازی آنلاین، بازی دیجیتال، بازی رایانه ای، توییچ، همگرایی
  • حسین عظیمی*، ایلیا منزوی صفحات 159-192
    این پژوهش با هدف ارایه الگوی توسعه منابع انسانی در بخش خبر صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر عوامل کلیدی موفقیت انجام شده است. از لحاظ رویکرد پژوهش، در این تحقیق، روش آمیخته اکتشافی به کار رفته است. در مرحله اول، از روش فراترکیب استفاده شد که از جمله روش های کیفی به شمار می رود. در مرحله دوم برای بررسی و اعتباریابی عوامل شناسایی شده و تهیه الگوی نهایی پژوهش، از روش پیمایشی یعنی نظرسنجی از خبرگان در قالب تشکیل گروه های کانونی و استفاده از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری اول پژوهش، کلیه اسناد مکتوب مربوط به مدیریت منابع انسانی شامل 40 مقاله و اثر بود که بر مبنای معیارهای معتبر از بین 175 مقاله و اثر، انتخاب و سپس تحلیل شدند. جامعه آماری دوم، شامل خبرگان حوزه مدیریت منابع انسانی بودند که از این میان، در نهایت، 30 نفر تعیین شدند و به دلیل شرایط و محدودیت های مربوط به پاندمی کرونا، از راه دور نسبت به ارایه نظرات و پیشنهادات خود اقدام کردند. با کاربرد مراحل هفتگانه فراترکیب، الگوی مفهومی در شش لایه مفهومی، مقوله ای و کدها به دست آمد. در هر یک از لایه ها، مفاهیم و موضوعاتی گنجانده شدند و در نهایت، 29 مقوله شناسایی شد. نتایج پژوهش نشان داد عوامل کلیدی موفقیت در بعد همسوسازی راهبردی شامل مشخصه های مدیریتی و سیاست گذاری، در بعد پیش نیازهای توسعه شامل ساختار سازمانی و فرهنگ سازمانی و در بعد ابزارهای توسعه شامل فناوری اطلاعات و فرایندهای سازمانی است.
    کلیدواژگان: توسعه، منابع انسانی، سازمان، عوامل کلیدی موفقیت
|
  • Sayed Shahab Sayed Mohseni, Mohammad Dadgaran *, Hossein Ali Afkhami Pages 5-30

    Public relations and media need effective communication, interaction and cooperation with each other to fulfill their duties and responsibilities. But what is observed -in many cases- in this communication process is the existence of various communicative challenges. This research has been conducted with the aim of understanding these very challenges and providing solutions to improve and develop communication and interactions between public relations and the media. In this research, two methods, qualitative and quantitative, have been applied; one is an in-depth interview with professors and experts in public relations and media, and the other is Q-methodology and the questionnaire to obtain the views of managers, public relations experts, editors and reporters of national newspapers. Based on the findings, factors such as lack of professional communication approach, political and factional attitude, discrimination, lack of ethics and mutual trust have been among the most important factors of the emergence of communication challenges between public relations and the media. Also, in the Q method, exploratory factor analysis showed that among the four factors influencing the creation of communication challenges between public relations and the media, the functional factor with 0.64 had the highest impact and the cognitive factor with 0.407 had the lowest impact on the occurrence of these challenges. Finally, it should be stated that by relying on the results of this research, the trustees and policymakers in the field of public relations and media can plan and organize the optimal way of communication and scientific and professional interaction of the people involved in these two communication organizations, and design, communicate and implement regulations and instructions in this regard.

    Keywords: Public Relations, Media, Challenges, Interactions, Communication Solutions
  • Vida Hamraz *, Seyed Mahdi Hossein Zadeh Hosseini Pages 31-58

    With the development of technology and the changing of the audience tastes, using the new formats of message presentation seems necessary. This research is looking for a new format for broadcasting news on the radio; a format that combines the form of presenting and performing news with non-serious types such as entertainment and humor and helps to perpetuate the message. This study was conducted with a qualitative approach and the analytical-descriptive method with purposeful sampling, in which a radio quiz show from BBC Radio 4 broadcasted from September to October 2014 was investigated. The findings of the study show that the radio game show The News Quiz, as a new format of radio programming, has a significant effect on the audience's learning and retention with its interactive approach. This new form of radio programming has several advantages over other news presentation formats: it increases public knowledge; facilitates the audience’s understanding and keeping up with current events; develops the possibility of cooperation and partnership with social institutions; and also shows that in the interaction between news and entertainment in The News Quiz, the main approach to programming is entertainment. Therefore, while paying attention to the message presentation structures in IRIB, all program components will be designed and implemented based on the main purpose of entertainment. However, choosing the type of news or news report can also meet the informative goals.

    Keywords: radio programming, New Formats, News, Entertainment, Game Show
  • Hasan Soltanpanah *, MohmmadHadi Amin Naji, MohmmadSaaid Fyyaz Pages 59-82

    Implementing musical melodies in the Recitation of the Holy Qur’an and its impact on the semantic change of the verses is a significant issue though less attended by Qur’ani communities, despite its importance. The goal of this study is to investigate the role of melodies in the semantic change of the verses while reciting the Holy Qur’an. The main question of the research is “What is the relationship between the musical melodies and tones, and recitation of The Qur’an and the change of meaning? This is a study research and it has been conducted based on a researcher-made questionnaire. According to the data, the spider chart and statistical percentages achieved from the items (Likert scale), the relationship between the variables, the above-average percentage indicated and analysis of the outcome of the combination of the verses and the structure of the performed melodies derived, this is proven that each of the musical melodies has its own specific and independent nature, and implementing them in recitation will have influential role in the conceptual change and meaning comprehension of the verses. The gained findings prove that musical melodies have a direct impact on the change of the verses’ meaning and using the best of recitation techniques will have an increased effect in comprehending the meaning of the verses.

    Keywords: the Qur’an, Meaning Comprehension, Melodies, Tones, Music
  • SeyedMohammadSadeq Morakabi, Saeid Dehqan Nayyeri * Pages 83-112

    Today, cultural industries are among the most important driving and creative industries in the world; industries that possess an important role in conveying the cultural meanings and concepts of contemporary societies. The purpose of this research is to investigate the role of the cultural industries in supporting and promoting the Islamic Republic of Iran in the transferring of Islamic values ​​and the discourse of the Islamic Revolution, which has been analyzed using the descriptive-analytical method and a novel evolutionary model. The main findings in this research have been obtained by using significant data from various study sources and the intellectual foundations of the Supreme Leader and the opinions of some experts and activists in the field of cultural industries based on the model of the evolutionary system. At first, the content of each dimension of the model was analyzed and The relevant theoretical literature derived from various backgrounds and study sources was collected, and then, while conducting the final analysis, an effective conclusion of the approach was presented. The main principles and indicators of cultural industries in the form of 15 principles and 138 prescriptive and cautionary indicators (including dos and don'ts in driving cultural industries of the Islamic revolution discourse) are among the findings of this research. The results show that the extent of the production and distribution of cultural and creative industries based on the fivefold strategies of adaptation, participation, popularity, innovation and being knowledge-base, and being inspired by Islamic, revolutionary values ​​and the menus of the Imams of the Islamic Revolution, centered on the principles and indicators produced will directly impact the extent of the facilitation of promotion of the Islamic Revolution discourse, and the issuance of the Islamic Revolution will also have a global and more important trend.

    Keywords: Cultural Industries, Islamic Revolution Discourse, Creative industries, The Evolutionary System Model
  • Mohamadsadegh Nasrollahi *, Matin Heidary Pages 113-158

    One of the most significant scientific approaches to the theories of modern media is “convergence”. In the meantime, one of the modern phenomena of cyberspace is “Twitch” social media in the specialized domain of games; the medium which enjoys a high penetration rate among the users due to its uniqueness. This paper is to uncover the analytical framework of Twitch from information science and based on the theoretical approach of “global cyber convergence” perspectives, and to discover what are its dimensions and components. Using the directed qualitative content analysis method, this paper shows that the social media of Twitch is one of the forerunners of the convergence arena in cyberspace, and this property is realized in this system perfectly. Convergences in: the act of communication (playing the roles of the communicator and the communicatee simultaneously), communication messages (sending text, voice, image, and film simultaneously), media (the composition of the game with cinema, television, and social media), communication functions (educational, entertaining, informative, identity-creation, economic, and mobilizing aspects), communication degrees (from the most intrinsic to the most general communication), and, finally, infrastructures (among telecommunications, computers, and the media) are among the convergence evidence that is deeply and thoroughly observable in Twitch and leads to its increasing attractiveness.

    Keywords: online game, Digital Game, computer game, Streamer, Twitch, Convergence
  • Hossein Azimi *, Ilya Monzavi Pages 159-192
    The present study has been conducted with the aim of providing a model for the development of human resources in the news department of The Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) emphasizing the key success factors. In terms of the research approach, the heuristic blending method has been used. In the first stage, the meta-combined method was used, which is considered one of the qualitative methods. In the second stage, to investigate and validate the identified factors and to prepare the final research model, the survey method, i.e., surveying experts in the form of focal groups and applying questionnaire has been used. The first statistical population of the study were all written documents related to human resource management including 40 articles and works which were selected and analyzed based on valid criteria from among 175 articles and works. The second statistical population consisted of experts in human resource management, from whom 30 people were eventually selected, and due to the conditions and limitations of the Corona pandemic, provided comments and suggestions remotely. Using the seven steps of meta-combination, a conceptual pattern was identified in six conceptual layers, categories and codes. In each of the layers, concepts and topics were included, and finally 29 categories were identified. The research results showed the leading factors include managerial and policymaking characteristics in the dimension of strategic alignment, organizational structure and culture in the dimension of development prerequisites, and information technology and organizational processes in the dimension of development tools.
    Keywords: Development, human resources, organization, Key Success Factors