فهرست مطالب

پژوهش نامه معارف حسینی - سال هشتم شماره 32 (زمستان 1402)

پژوهش نامه معارف حسینی
سال هشتم شماره 32 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود بهرامیان*، فاطمه فتوحی پناه صفحات 7-34
    رویدادهای تاریخی به ناگهان روی نمی دهند، بلکه زمینه ها و عوامل گوناگونی در ایجاد آنها نقش دارند. برخی از این عوامل کوتاه مدت و برخی دیگر بلند مدت هستند. اغلب در ایجاد یک اتفاق هر دوی این عوامل نقش دارند. واقعه کربلا در سال 60 یکی از مهم ترین رویدادهای تاریخ اسلام است. در آن واقعه نوه پیامبر(ص) و اهل بیت او به دست گروهی از مسلمانان شهید شدند. پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی- تحلیلی و با روش کتابخانه ای درصدد پاسخ به این سوال است که چه علل و عوامل اجتماعی و فرهنگی کوتاه مدت و بلند مدتی در ایجاد آن واقعه نقش داشتند. یافته‎های این پژوهش نشان می دهد که تقابل دو سنت دینی و قبیلگی، تعصبات و نزاع های قبیلگی و قوم گرایی از مهم ترین علل و عوامل ایجاد آن واقعه بوده است.
    کلیدواژگان: امام حسین(ع)، عاشورا، علوی و اموی، کربلا
  • معصومه حاجی مقصودی* صفحات 35-52
    یکی از مسایل مهم قیام امام حسین(ع)، همراهی بانوان با امام است. چه انگیزه هایی موجب شده تا در این سفر سخت زنان از شهر و مکان آسایش خود هجرت کنند. این تحقیق درصدد است تا با روش توصیفی-تحلیلی انگیزه های همراهی بانوان با امام حسین(ع) در قیام عاشورا را مورد بررسی قرار دهد. یافته های تحقیق نشان می دهد که بانوان به دو دلیل در حادثه کربلا حضور یافته اند: اول اینکه زنان در آن سفر احتمالا طولانی به صورت طبیعی به سبب حفظ خانواده از خبایث حکومت کاروان امام را همراهی کردند. دوم اینکه زنان در یک کار ویژه ، در یک هجرت الی الله برای جلوگیری از قضاوت نادرست تاریخ درباره این حرکت، حجتی بر مظلومیت امام، حفظ حقیقت و حقانیت قیام، حفظ وقایع عاشورا از تحریف راویان، الگوگیری جهانی از رفتار اهل بیت: در مصایب سنگین، نشان دادن فضایل اخلاقی امام نسبت به خانواده و افشای ستم خلفای بنی امیه کاروان امام را همراهی کردند.
    کلیدواژگان: امام حسین(ع)، زنان در قیام عاشورا، فلسفه عاشورا، کربلا
  • سید رضا موسوی*، معین پورصادق صفحات 53-76

    خاستگاه اربعین، حب الهی و عشق به ولایت است. اربعین حسینی، خاستگاه اخلاق عرفانی و دلالت های تربیتی برای وصول سالک به حضرت حق است. اخلاق عرفانی، از جمله مباحثی است که توجه عالمان اخلاق را به خود معطوف کرده است. رویکرد اخلاق عرفانی در اربعین حسینی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی درصدد پاسخ به این سوال است که مولفه های اخلاق عرفانی در اربعین حسینی چیست؟ یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که پس از قرآن کریم و سنت، اربعین حسینی، از مهمترین خاستگاه های «اخلاق عرفانی» است که اخلاص، بندگی، عشق به حضرت حق، وصال به محبوب، وحدت اجتماع مسلمین، توبه، ورع، زهد، صبوری، توکل، رضا، ذکر دایم، حب و بغض برای خدا را دربرمی گیرد.

    کلیدواژگان: اربعین حسینی، اخلاق عرفانی، مولفه های اخلاق عرفانی
  • علی فارسی مدان* صفحات 77-98
    یکی از ویژگی های مهم و درس آموز مکتب عاشورا، پایبندی به اصول و ارزش های دینی و اسلامی است. این پژوهش درصدد است با روش توصیفی-تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای به این سوال اساسی پاسخ دهد که مصادیق و جلوه های پایبندی به اصول و ارزش ها در مدرسه حسینی چیست؟ با مرور و مطالعه نهضت حسینی روشن می شود که کربلا، جلوه گر پایبندی به اصول و ارزش های همه جانبه ای است که معتقد است در هر حال باید به ارزش های دینی ملتزم بود. در این پژوهش برخی از مصادیق پایبندی به ارزش ها مانند اقامه نماز، حجاب، امر به معروف و نهی از منکر، دینداری و حمایت از امامت، رعایت حق الناس، کسب روزی حلال و پرهیز از حرام مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ارزش های اخلاقی، اخلاق حسینی، امام حسین(ع)، مدرسه حسینی
  • سید مهدی نوری کیذقانی، رسول خمر، عباس گنجعلی، حسین شمس آبادی صفحات 99-116
    زنان بزرگ در طول تاریخ الگوی کمال و انسانیت بوده و جهانیان را مسحور عظمت خود کرده اند. حضرت زینب(س) یکی از آن زنانی است که به سبب ویژگی هایی چون صلابت، صبر، قداست، شجاعت، شکوه و عظمت، الگوی آزادگان و حقیقت جویان جهان شده است. از این رو عظمت وجودی حضرت زینب(س) در شعر معاصر فارسی و عربی جلوه ویژه یافته است. در مقاله حاضر به شیوه توصیفی-تحلیلی، حضور نمادین شخصیت آن حضرت در شعر شاعران بحرین مورد واکاوی قرارگرفته است. نتایج نشان از آن دارد که شاعران معاصر بحرین از قهرمانان عاشورا به ویژه حضرت زینب(س) الگو گرفته اند. آنان حضرت زینب(س) را نماد شکیبایی و پایداری دانسته و همه پایمردان و آزادیخوان را به اقتدای به ایشان فراخوانده اند. آن حضرت در شعر این شاعران چون مشعلی فروزان، راه های ظلمانی و دشوار را تا رسیدن به قله سرافرازی و عدالت، روشن می کند و به انقلابیان و سلحشوران آگاه نیرو، اندیشه و انگیزه می دهد.
    کلیدواژگان: حضرت زینب(س)، شاعران بحرین، شعر مذهبی، فرهنگ عاشورایی
  • نسیم کاهیرده، سعیده داوری مقدم صفحات 117-140
    گفتمان انقلاب اسلامی با اتکاء به الگوهایی چون فاطمه(س) و زینب(س) پشتوانه مهمی برای حضور موثر زنان در جامعه ایران بوده است. در این میان طیفی از زنان مذهبی که کنشگرانی فعال هستند، بیش از دیگران در روند هویت یابی خود از این دو الگو پیروی کرده اند. سوژه هایی که در پژوهش کیفی حاضر به صورت هدفمند انتخاب شدند، کسانی هستند که در میدان اربعین هم حضوری کنشگرانه دارند. آنها عزم جدی برای تاسی نمودن به الگوی هویتی زن شیعه دارند، با این حال عدم شناخت کافی نسبت به این الگو، مانع از تحقق آن شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که اگرچه فضای مناسکی اربعین بستری مناسب برای پیوند روحی سوژه ها با زینب(س) -به عنوان یکی از الگوهای هویتی زن شیعه- است، با این حال صرف حضور، بدون داشتن دغدغه کافی برای شناخت این الگو، ره آوردی هویتی برای سوژه های حاضر در میدان اربعین نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: اربعین، زنان شیعی، حضرت زینب، هویت مذهبی
  • محمدحسین مردانی نوکنده صفحات 141-142
  • محمدرضا فخر روحانی صفحات 143-144
|
  • Masoud Bahramian *, Fatameh Fotuhipanah Pages 7-34
    Historical incidents never take place abruptly; there must be some social reasons for their occurance. The event of Ashura that led to the martyrdom of Imam al-Husayn and his companions in 61AH/ 680 disclosed the real and disgusting face of the Umayyad dynasty. According to the present study it took place in effect of the contradiction of Islamic vs. tribal traditions. Hence, nepotism was one of the major reasons.
    Keywords: Imam al-Husayn, Ashura, social background, cultural causes
  • _ Masoumeh Haji Maghsoudi * Pages 35-52
    Taking one's family members was never an easy task, particularly in a struggle-oriented journey like that of Ashura. Data from the earliest accounts suggest that Imam al-Husayn took his family members for various reasons: (1) respecting and protecting his household and defending them against any threat, and (2) preventing any misinterpretation of his movement in the future. On the other hand, the savage treatment that they received from the tyrant Umayyad forces disclosed the real face of the Umayyad hegemony.
    Keywords: Imam al-Husayn, Ashura, Karbala, Ashura females
  • Sayyid Reza Mousavi *, Moin Pour Sadeq Pages 53-76

    The origin of the Arbaeen phenomenon goes back to love for God and ardent devotion to the status of the Infallible Imams. Hence imbued with intense educational and mystical traits, it functions as a pathway leading to the pleasure of God. Based on library research, one may conclude that Arbaeen stands next to Quranic teachings for providing the mystical explorer with high notions of ardent devotion, sincerity, piety, perseverance, reliance on God, unity of Muslim communities, and repentance.

    Keywords: Arbaeen, Husayni Arbaeen, mystical ethics, mystical elements
  • Ali Farsi Madan * Pages 77-98
    Perseverance based on the value-laden principles makes a noteworthy aspect of the Husayni school. The whole event of Ashura demonstrates practical devotion to purely and various Islamic values and principles, eg, salat, hijab, actual devotion to Islam, supporting the living Infallible Imam, earning lawful livelihood, and avoidance of unlawful money.
    Keywords: Imam al-Husayn, Husayni school, perseverance, value-laden principles
  • Sayyid Mahdi Keyzeqani, Rasool Khamer, Abbas Ganjali, Hoseyn Shamsabadi Pages 99-116
    Hz. Zaynab symbolizes resistance, utmost devotion, and sincere support for the rightful front in the event of Ashura. As such, it has affectedShii communities throughout history, with this influence observable in Shii religious poetry. Bahrain is one such a community where such an influence can be sensed in its conscientious poets that have left much influence.
    Keywords: Hz. Zaynab, Bahraini poets, Symbol, grandeur
  • Nasim Kahirdeh, Saideh Davari Moqaddam Pages 117-140
    The discourse of the Islamic Revolution of Iran has since taken ample inspiration from Hz.  Fatimah al-Zahra  and Hz. Zaynab as role-models who withstood against all hardships. As such, Shii ladies continue this trend, extending it to Ashura and Arbaeen where perseverance plays a tremendous part. There remains however a serious alert in that Shii Muslims' level of knowledge must be raised with regard to such high personalities. Clearly, more knowledge leads to more positive influence.
    Keywords: Arbaeen, Women, lady, subject, identity, Shii
  • M.M. Mardani Pages 141-142
  • M.R. Fakhrrohani Pages 143-144