فهرست مطالب

نشریه زیست فناوری گیاهان دارویی
سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ندا غفاری طاری، روح انگیز نادری*، محمدرضا فتاحی ‏مقدم صفحات 1-7

    نسترن وحشی (Rosa canina) یک گیاه دارویی است که میوه‏ های آن خواص دارویی زیادی دارد که برای بسیاری از مردم به ویژه در ایران ناشناخته است. تکثیر درون شیشه‏ ای نسترن وحشی نقش بسیار مهمی در تکثیر سریع گونه هایی با خصوصیات مطلوب و تولید گیاهان سالم و عاری از بیماری دارد. ویتامین‏های بکار برده شده در محیط کشت و نوع تنظیم کننده رشد گیاهی از مهمترین عوامل در ریزازدیادی گیاهان هستند. بنابراین، پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر غلظت‏های مختلف بنزیل آمینو پیورین (BAP) و ویتامین‏های محیط کشت‏های مختلف (MS و LS) بر پرآوری ریزنمونه گره نسترن وحشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد که بیشترین درصد پرآوری (90‏%) و همچنین بیشترین تعداد نوساقه (4.57) در تیمار 0.5 میلی‏گرم در لیتر BAP در ویتامین محیط کشت MS مشاهده شد، در حالی‏که بالاترین تعداد گره با میانگین  4.26 گره در تیمار 1 میلی‏گرم درلیتر BAP در ویتامین محیط کشت MS بدست آمد. به عنوان یک نتیجه گیری کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که ویتامین محیط کشت MS نسبت به محیط کشت LS تاثیر بهتری در پرآوری ریزنمونه گره نسترن وحشی دارد.

    کلیدواژگان: پرآوری، تنظیم کننده رشد گیاهی، محیط کشت، نسترن وحشی
  • ندا تاریوردی زاده، مهدی محب الدینی*، اسماعیل چمنی، شهاب شعبانی صفحات 8-15

    ریشه های مویین القا شده به وسیله ی باکتری Agrobacterium rhizogenes به علت پایداری و تولید زیاد ریشه ها در شرایط کشت بدون هورمون و در زمان کوتاه، بافتی مناسب برای تولید متابولیت های ثانویه است. شنبلیله از جمله گیاهان دارویی ارزشمند از تیره ی Fabaceae می باشد. برگ های شنبلیله حاوی کلسیم، آهن، فسفر، کاروتن، اسید آسکوربیک، پروتیین، تیامین و ریبوفلاوین می باشد. همچنین این گیاه به طور گسترده ای به عنوان گیاه ضد دیابت، پایین آورنده ی قند خون و کلسترول، ضدسرطان، ضد باکتری و چاشنی غذا مورد استفاده قرار می گیرد. در این تحقیق، ریشه های مویین از طریق ریزنمونه ی گیاهچه ی کامل و کوتیلدون و هیپوکوتیل به روش تزریقی توسط A. rhizogenes سویه های A4،ATCC11325  و ATCC15834 تولید شدند. تاثیر نوع سویه باکتری و نوع ریزنمونه (گیاهچه ی کامل، هیپوکوتیل و کوتیلدون) برکارایی ریشه های مویین بررسی شد. ریز نمونه ها در محیط کشت B5 در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در چهار تکرار کشت شده و ریشه های مویین بعد از گذشت دو الی سه هفته در ریزنمونه های تلقیح شده با باکتری ظاهر شدند. بیشترین میزان تراریختی (93 درصد) و تعداد ریشه های مویین (10.43عدد ریشه) و بیشترین طول ریشه (6.64 سانتی متر) در ریزنمونه گیاهچه ی کامل 10 روزه و سویه A4 مشاهده شد و در ریزنمونه ی هیپوکوتیل در هر سه سویه ریشه های مویین مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: شنبلیله، ریشه های مویین، اگروباکتریوم رایزوژنز، متابولیت های ثانویه
  • راحله گرزی*، فرانسویز برنارد، محمدرضا قلمبران صفحات 16-27

    گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius) متعلق به خانواده Asteraceae دارای رنگدانه های کینوشالکونی است که خاصیت دارویی دارند. این رنگدانه ها در گل این گیاه فراوان هستند ولی دیده شده که ریشه این گیاه در شرایط  in vitro توان تولید بالای این رنگدانه ها را دارد. یکی از راه های افزایش تولید متابولیت های ثانویه در کشت بافت استفاده از الیسیتورهای متفاوت می باشد. در این مطالعه از نانوذرات کیتوزان به عنوان یک الیسیتور استفاده شد. ریشه های رشد کرده ابتدا در محیط موراشینگ و اسکوگ (MS) مایع برای تولید انبوه به صورت استاتیک کشت داده شدند. سپس ریشه ها همراه با نانوذرات کیتوزان (0، 1، 2 و 4 درصد) واکشت داده شدند. بعد از 20 روز رنگدانه های زرد محیط و ریشه با روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری شد و نتایج نشان داد که نانوذرات کیتوزان تاثیر منفی بر رشد نداشته و باعث افزایش نشت رنگدانه به محیط کشت شده است. تاثیر نانوذرات کیتوزان بر رهاسازی متابولیت های گلرنگ به محیط کشت می تواند باعث آسان تر شدن انتقال متابولیت ها بدون تخریب ریشه ها باشد و این یک مزیت قابل توجه برای تولید در شرایط in vitro  می باشد.

    کلیدواژگان: الیسیتور، رنگدانه، نانوذرات کیتوزان، کشت درون شیشه ای، محیط MS
  • کیوان شجاعی، ابراهیم گنجی مقدم، وحید جاجرمی* صفحات 28-36

    به منظور تعیین بهترین محیط کشت و ترکیب هورمونی جهت شاخه زایی و ریشه زایی ریزنمونه های گل محمدی آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار در آزمایشگاه کشت بافت گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد در سال 1395 انجام شد. در مرحله اول آزمایش باززایی شاخساره ها در پاسخ به ترکیب محیط کشت و ترکیب هورمونی آنها مورد بررسی قرار گرفت. فاکتور های مورد بررسی شامل: سطوح مختلف تنظیم کننده های رشد BAP در 5 سطح (0، 0.5، 1، 1.5 و 2 میلی گرم درلیتر) و NAA درسه سطح (0، 0.1 و 0.5 میلی گرم درلیتر) و محیط کشت (MS و WPM) بود، به همین منظور از قطعات تک گره ساقه گیاهان پرورش یافته در گلخانه به منظور تهیه ریزنمونه استفاده شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین محیط های کشت مورد استفاده و غلظت های مختلف تنظیم کننده رشد در رابطه با ویژگی های باززایی شاخساره وجود داشت. بیشترین طول شاخساره در محیط کشت  WPM مشاهده و درصد باززایی و تعداد شاخساره در هردو محیط یکسان بود. اثر متقابل دو تنظیم کننده رشد نشان داد تیمار 2 میلی گرم  BAP  و بدون NAA دارای بیشترین طول شاخساره بود. بهترین تیمار جهت طول شاخساره محیط کشت WPM به همراه غلظت هورمونی 5/1 میلی گرم در لیتر BAP با 0.5 میلی گرم در لیتر NAA بود و با تیمار محیط کشت WPM به همراه غلظت هورمونی 2 میلی گرم در لیتر BAP با 0.1 میلی گرم در لیتر NAA تفاوت معنی داری نداشت. بیشترین تعداد شاخساره درمحیط کشت WPM به همراه تیمار هورمونی 2 میلی گرم در لیتر BAP و 0.1 میلی گرم در لیتر NAA  بود که با تیمار محیط کشت MS با 2 میلی گرم , BAPبدون مصرف NAA در یک سطح اماری بود. کاربرد تنظیم کننده رشد NAA در محیط کشت باعث کاهش درصد باززایی شاخساره شد. بیشترین درصد باززایی شاخساره در غلظت 2 میلی گرم درلیتر BAP بدون هورمون NAA در محیط WPM و محیط MS با 1 میلی گرم BAP  و بدون NAA مشاهده شد.  در مرحله دوم آزمایش واکنش محیط های کشت به غلظت های مختلف تنظیم کننده IBA  (یک، دو و سه میلی لیتر) منظور ریشه زایی شاخساره ها مورد ارزیابی قرار گرفت و نتایج نشان داد که محیط MS حاوی 1 میلی گرم IBA. دارای بیشترین شاخص های ریشه زایی بود.

    کلیدواژگان: گل محمدی، ریزازدیادی، تنظیم کننده رشد، محیط کشت، باززایی
  • سمانه راه آموز حقیقی*، خدیجه باقری، علی شرفی صفحات 37-43

    استفاده از گیاهان به عنوان دارو پیشینه بسیار قدیمی دارد و در تمام تمدن های گذشته از آن ها به عنوان داروهای گیاهی استفاده می کردند. بارهنگ یکی از جنس های خانواده پلانتاجیناسه و گیاهی دارویی است. بارهنگ کبیر (Plantago major) یکی از با ارزش ترین گونه های این جنس است و متابولیت های ثانویه باارزشی دارد. ریزنمونه های برگ، ساقه و ریشه این گیاه در شرایط درون شیشه ای بر روی محیط (MS) با ترکیب غلظت های مختلفی از تنظیم کننده های رشدی TDZ  و  IBA کشت گردیدند. بعد از چهار هفته، درصد کالوس زایی و باززایی ریزنمونه ها محاسبه شدند. بیشترین درصد کالوس زایی (100%) در سطح 2:1 میلی گرم بر لیتر TDZ: IBA در هر سه ریزنمونه و بیشترین باززایی (100%)  در برگ ها و در ترکیبات هورمونی 1.5:0 میلی گرم بر لیتر TDZ: IBA ، 1 :1.5 میلی گرم بر لیتر  TDZ: IBA بترتیب با درصد باززایی مستقیم (30% و 69.05 %) و 2 :5/1 میلی گرم بر لیتر TDZ: IBA ، 2:1 میلی گرم برلیتر TDZ: IBA  با درصد باززایی غیر مستقیم) 33/83% و 100%) نشان داده شد. غلظت 2:1 میلی گرم بر لیتر TDZ: IBA توانست بیشترین درصد باززایی و کالوس را در هر سه ریزنمونه نشان دهد و بالاترین فراوانی در تعداد شاخه در محیط حاوی 1:2 میلی گرم بر لیتر TDZ: IBA (برگ 67/41) و 2:2 میلی گرم بر لیتر  TDZ: IBA (ساقه 21) و (ریشه 9) مشاهده گردید. گیاهچه های باززا شده برای ریشه زایی به محیط 0.5 میلی گرم بر لیتر  IBA انتقال یافتند و گیاهچه های ریشه دارشده به گلدان های حاوی پیت ماس و پرلیت (80:20%) منتقل شدند و در فواصل منظم با محلول هوگلند و آب مقطر آبیاری گردیدند.  نتایج ما نشان داد که باززایی ها از نوع شاخه های جانبی (Adventitious shoot) هستند و گیاه بارهنگ کبیر پتانسیل بالایی برای باززایی دارد و ریزنمونه برگ این گیاه در مقایسه با ریزنمونه های دیگر باززایی بهتری را نشان دادند.

    کلیدواژگان: بارهنگ کبیر، باززایی، القاء کالوس، کشت بافت
  • رمضان کلوندی، مرتضی عطری، سید محسن حسام زاده حجازی، محسن رجبی* صفحات 44-54

    جنس .Thymus L یکی از بزرگترین جنس های خانواده نعنا و گیاهان آروماتیک  است. گیاهان این جنس به دلیل دارا بودن اسانس های روغنی ارزش تجاری دارند. گونه Thymus eriocalyx  یکی از گونه های این جنس است که انحصاری فلات ایران است. به منظور بررسی های مولکولی در افراد جمعیت های گونه Thymus eriocalyx در ایران، 10 رویشگاه در استانهای لرستان، مرکزی، همدان، کرمانشاه و کردستان انتخاب شد (با استفاده از روش DSS) (تعداد 50 نمونه گیاهی). تعداد 15 پرایمر 10 نوکلیوتیدی انتخاب گردید. داده های مولکولی بر اساس آزمایشات RAPD، جمعیت ها را در 5 گروه مجزا قرار داد. آغازگرهای مورد استفاده 71 باند ایجاد کردند که 68 باند پلی مورفیسم نشان دادند. آغازگرهای OPA-05، OPA-17، OPD03 و OPE-20 با داشتن بالاترین درصد پلیمورفیسمی و شاخص نشانگری، دارای قابلیت بسیار خوبی برای بررسی تنوع ژنتیکی در گونه مورد مطالعه بودند. جمعیت های p2 و p7 بیشترین آلل موثر و جمعیت p9 کمترین آلل موثر را دارا بودند. بیشترین و کمترین میزان میانگین هتروزیگوسی مورد انتظار به ترتیب متعلق به جمعیت P2 و P9 بود. بیشرین تشابه ژنتیکی بین دو ژنوتیپ  P2و P3 و کمترین تشابه ژنتیکی بین دو ژنوتبپ P2 و P10 مشاهده شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها (AMOVA) نشان داد که میزان تنوع در درون جمعیت های این گونه (68%) از میزان تنوع در بین جمعیت ها (32%) بیشتر است که این حقیقت، اهمیت گزینش تک بوته و توجه به افراد در برنامه های اصلاحی آویشن را ثابت می کند.

    کلیدواژگان: آویشن، تنوع ژنتیکی، مارکر، RAPD
  • آرمان سلیمی، علی عزیزی*، منصوره توان، زهرا کریمی صفحات 55-69

    در مطالعه حاضر هفت جمعیت بومی گیاه بن سرخ (مجموعا 70 نمونه) از سه استان غرب ایران مورد مطالعه قرار گرفت. از نشانگرهای مولکولی ISSR جهت تعیین میزان تنوع ژنتیکی  و ساختار جمعیت بن سرخ استفاده شد. از تعداد 14 آغازگر بکار برده شده در این مطالعه 94 باند با وضوح بالا بدست آمد (با میانگین 6.7 باند برای هر آغازگر) که از آنها 84 باند (91.4 %) چند شکل  بودند. تجزیه خوشه ای بر پایه ماتریس تشابه ژنتیکی جاکارد  و با روش UPGMA، نمونه های بن سرخ را به 8 گروه تقسیم نمود. تجزیه به مختصات اصلی (PCOA) نتایج تجزیه خوشه ای را تا حد زیادی تایید نمود. مقدار تشابه ژنتیکی نمونه ها در دامنه ای از صفر تا 0.75 بدست آمد. بیشترین شباهت ژنتیکی (0.75) مربوط به دو نمونه از جمعیت سقز و کمترین (صفر) متعلق به یک نمونه از جمعیت اراک با دو نمونه از جمعیت مهاباد مشاهده شد. در بررسی ساختار ژنتیکی جمعیت ها با استفاده از نرم افزار STRUCTURE جمعیت ها به چهار زیرجمعیت تقسیم شدند. آغازگر IS5 با شاخص نشانگری MI 2.41، آغازگر IS24 با قدرت تفکیک Rp 6.49 و آغازگر IS20 با میانگین اطلاعات چند شکل 0.36 PIC به عنوان آغازگرهای برتر در این مطالعه شناخته شدند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که استفاده از نشانگر ISSR یک روش کارآمد و قدرتمند مولکولی در پیمایش تنوع ژنتیکی گیاه بن سرخ می باشد. یافته های این پژوهش می تواند در برنامه های به نژادی بن سرخ در آینده به ویژه روش های مبتنی بر تلاقی استفاده شود.

    کلیدواژگان: بن سرخ (Allium jesdianum)، تنوع ژنتیکی، ساختار جمعیت، نشانگر مولکولی ISSR
  • امید سفالیان*، یلدا رحیمی، سمیرا حسنیان، ناصر زارع، مهدی داوری، منیژه جمشیدی صفحات 70-79

    یکی از ترکیب های مهم گیاهان دارویی اسانس ها هستند که دارای اثرات بیولوژیکی فراوانی می باشند و استفاده از این ترکیبات طبیعی در کنترل آفات و بیماری‎های گیاهی، یکی از راهکارهای کاهش مخاطرات زیست محیطی است. در این آزمایش، اثر بازدارندگی غلظت های مختلف اسانس گیاه دارویی پونه (Mentha pulegium L) متعلق به تیره نعناعیان که از جمله گیاهان دارویی مهم، پرمصرف و اقتصادی ایران است، علیه رشد قارچ های بیماری زای گیاهی Fusarium equiseti، Fusarium cerealis، Fusarium graminearum، Fusarium oxysporum f.sp. lentis، Fusarium proliferatum، Aspergillus niger، Botrytis cinerea و  Sclerotinia sclerotiorum بررسی گردید. این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و با سه تکرار اجرا شد. در این آزمایش، اسانس استخراج شده با دستگاه کلونجر در غلظت های 0.02، 0.05، 0.1، 0.2، 0.4، 0.6، 0.8، 1، 1.5، 2 و 2.5 میلی لیتر بر لیتر محیط کشت PDA مورد استفاده قرار گرفت و محیط کشت بدون اسانس به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. نتایج این تحقیق نشان داد که اسانس گیاه پونه تاثیر معنی داری در بازدارندگی از رشد قارچ های بیماری زا دارد و با افزایش غلظت، اثر بازدارندگی به طور معنی داری افزایش می یابد، به طوری که بیشترین اثر بازدارندگی (IP) از رشد قارچ ها در غلظت های 2.5، 2، 1.5، 1، 0.8 و 0.6 میلی لیتر اسانس بر لیتر محیط کشت مشاهده شد.

    کلیدواژگان: اثر بازدارندگی، اسانس، Mentha pulegium، بیماری گیاهی
  • بابک دلنواز هاشملویان*، عذرا عطائی عظیمی صفحات 80-94

    شناخت گیاهان یک منطقه و خواص دارویی آن ها، برای شناخت تنوع زیستی، استفاده از گیاهان، سلامتی انسان و پیشرفت داروسازی اهمیت دارد. شمال بخش مرکزی ساوه منطقه ای کوهستانی است. شناسایی گونه های گیاهی این منطقه در سال های 1394 و1395)، با جمع آوری نمونه، تهیه عکس و فیلم و مقایسه مشخصات گیاه با فلور ایران و در برخی موارد با کلیدهای شناسایی مربوطه و خواص دارویی با استفاده از منابع مختلف شامل مقاله و کتاب مشخص شد. تیره میخک با جنس ها و گونه های متعدد یکی از تیره های مورد توجه در شمال بخش مرکزی ساوه بود. از این تیره، 13 جنس با 19 گونه شناسایی شد که دو گونه آن با داده های موجود در حد جنس شناسایی شد. اکثر گونه های شناسایی شده تاکنون از استان مرکزی و به و به ویژه این منطقه گزارش نشده اند. برخی از گونه های میخک در این منطقه، دارای خواص دارویی شناخته شده بودند ولی خواص برخی دیگر مثل میخک فری، اکثر سیلن ها، دانه مرغ دو شاخه، مرواریدی تالشی، چاچار دانه سفید، غشایی سنگ شکن، هولوستیوم و چند گونه که در حد جنس شناسایی شدند، هیچ خاصیت دارویی تعریف نشده است. نتایج نشان داد که شرایط منطقه برای رشد برخی گیاهان دارویی و خوراکی مناسب بوده و پژوهش روی خواص دارویی و خوراکی این گونه ها که به فراوانی در منطقه رویش دارند، ضروری، می باشد.

    کلیدواژگان: میخک، دانه مرغ، مرواریدی، چاچار، غشایی
  • مهدی سلطانپور*، ناصر مهنا، نادر فرساد اختر صفحات 95-112

    گل راعی (Hypericum perforatum) یک گیاه گلدار و چند ساله با خواص دارویی با ارزش است. سیستم‏ های درون شیشه‏ ای، ابزاری مهم برای بدست آوردن گیاهان یکنواخت ژنتیکی است که در نهایت می ‏تواند به عنوان منبعی از ترکیبات دارویی مطلوب باشد، تحقیق حاضر با هدف دستیابی به یک پروتکل باززایی کاراتر جهت استفاده در برنامه‏ های مهندسی ‏ژنتیک این گیاه انجام شد. در این تحقیق اثرات سطوح مختلف نانو ذرات نقره (0، 1،0.5، 2.5 و 5 میلی‏ گرم در لیتر) و اثر متقابل آن با تنظیم کننده های رشد و ریزنمونه بر باززایی این گیاه در شرایط درون شیشه‏ ای در قالب یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار و پنج ریزنمونه در هر تکرار مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج بدست آمده، غلظت هورمونی 1.5 میلی‏ گرم در لیتر (CPPU) N-(2-Chloro-4-pyridyl)-N'-phenylurea و 1 میلی‏ گرم در لیتر ایندول استیک اسید مناسب‏ترین غلظت برای باززایی گل راعی بود. غلظت 1 میلی‏گرم در لیتر نانو ذرات نقره در ریزنمونه برگ باعث افزایش طول شاخساره در گل راعی شد ولی غلظت‏ بالای نانو ذرات نقره (5 میلی‏گرم در لیتر) باعث کاهش معنی‏ دار باززایی گردید. همچنین شاخساره‏ های برگ گل راعی روی محیط 1/2 MS که حاوی 1 میلی‏ گرم در لیتر IBA بودند ریشه ‏زایی مناسبی نشان دادند.

    کلیدواژگان: گل راعی، N-(2-Chloro-4-pyridyl)-N'-phenylurea، ایندول استیک اسید، باززایی، نانو ذرات نقره
|
  • Neda Ghafari Tari, Roohangiz Naderi *, Mohammadreza Fattahi Moghadam Pages 1-7

    Dog rose (Rosa canina L.) is a medicinal plant. The fruits of this plant have many medicinal properties that are unknown to many people, especially in Iran. In vitro propagation of rose has a very important role in rapid multiplication of species with desirable traits and production of healthy and disease-free plants. Vitamins of media and plant growth regulators are one of the most important factors in the plant micropropagation. The aim of this study was to investigate the effects of various concentrations of 6- Benzylaminopurine (BAP) and vitamins of media (MS and LS) on the proliferation of nodal segments of Rosa canina. This experiment was performed as completely randomized design (CRD) with factorial arrangement. The results of this study showed that the highest percentage of proliferation (90%) and number of shoots (4.7) were observed in 0.5 mg/l BAP in MS medium vitamins. While the highest number of nodes (4.24) was obtained in 1 mg/l BAP in MS medium vitamins. As a general conclusion, the results of this study showed that MS medium vitamins have a better effect on proliferation of nodal segments of Rosa canina than LS medium vitamins.

    Keywords: Proliferation, Plant growth regulators, Medium, Dog rose
  • Neda Tariverdizadeh, Mehdi Mohebodini *, Esmaeil Chamani, Shahab Shabani Pages 8-15

    Induced hairy roots by Agrobacterium rhizogenes are a suitable tissue for the production of secondary metabolites, due to the stability and high production of roots in hormonal-free conditions. Trigonella foenum – graecum L. is one of the medical plants in the family Fabaceae. Many useful components in Trigonella foenum L. leafs are Calcium, Iron, Phosphorus, Carotene, Ascorbic acid, Protein, Thiamine, Riboflavin. Also, this plant widely used as anti-diabetes, blood glucose, cholesterol- lowering, Anti-cancer, Antibacterial, and food stuffing. In this study, hairy roots were induced using A. rhizogenes strains A4, ATCC11325 and ATCC15834 by injection method in complete seedling, cotyledon and hypocotyl explants. The effect of strain type and explant type, were investigated on the effectiveness of hairy roots. The explants were cultured in B5 medium with 4 replications. Hairy roots appeared in bacterial inoculation after 2 to 3 weeks. The highest amount of transgenic (93%), hairy roots number (10.43 number) and the maximum root length (6.64 cm) were observed in complete seedling explant of 10 days and A4 strain. In the hypocotyl explants, the hairy roots were not observed.

    Keywords: Fenugreek, Hairy roots, Agrobacterium rhizogenes, Secondary Metabolites
  • Raheleh Gorzi *, Françoise Bernard, MohammadReza Ghalamboran Pages 16-27

    The plant of safflower (Carthamus tinctorius L.) belonging to the Asteraceae family contains kinocalcone pigments that have medicinal properties. These pigments are abundant in the flower of this plant, but it has been seen that the roots of this plant in vitro have the potential for high production of these pigments. One of the ways to increase the production of secondary metabolites in tissue culture is to use different elicitors. In this study, chitosan nanoparticles were used as an elicitor. Grown roots were first cultured in liquid Murashige and Skoog(MS) medium for mass production, in static condition. The roots were then subcultured with chitosan nanoparticles (0, 1, 2 and 4%). After 20 days of culture the growth was determined and the yellow pigments of root and medium were measured by spectrophotometer and the results showed that chitosan nanoparticles had no effect on growth and increased the pigment leakage to the culture medium. The effect of chitosan nanoparticles on release of safflower metabolites into the culture medium can facilitate the transfer of metabolites without destroying the roots, and this is a significant advantage for in vitro production.

    Keywords: Elicitor, Pigment, Chitosan nanoparticles, In-glass culture, MS medim
  • Keyvan Shojaiee, Ebrahim Ganji Moghadam, Vahid Jajarmi * Pages 28-36

    In order to investigation effects of culture media and growth regulators concentration on proliferation and rooting of Rosa damascena Mill cv " Kashan 2 an exprimment was conducted in factorial completely random design with five replication in Bojnourd branch,isalmic azad university in 2017. In the first stage, regeneration of shoots was investigated in response to the composition of the culture medium and hormonal composition. The factors included: levels of BAP in 5 levels (0, 0.5 , 1, 1.5, 2 mg/l) and NAA in three levels (0, 0.1, 0.5 mg/l) and medium culture (MS and WPM). The results showed that there was a significant difference between the culture of media and concentrations of growth regulator. The highest shoot length was observed in WPM medium. There is no significant difference between medium culture (MS and WPM) for regeneration and number of shoot. The interaction of two growth regulators showed that the highest shoot length belonged 2 mg / l of BAP and 0 NAA. The highest shoot length was obsereved in WPM culture medium and 1.5 mg/l BAP with 0.5 mg/l NAA. The highest number of shoots belonged to WPM and 2 mg/l BAP and 0.1 mg/l NAA. NAA growth regulator reduced the percentage of shoot regeneration. The highest percentage of shoot regeneration was observed at 2 mg/l BAP without NAA hormone in WPM medium and MS medium with 1 mg/l BAP and 0 NAA. In the second stage, the reaction of culture media to levels of IBA regulator (1.2 and 3 ml) investigated. The results showed that the highest indices of rooting belonged to MS medium and 1 mg IBA .

    Keywords: Rosa damascena, In vitro culture, Regeneration, Growth regulators
  • Samaneh Rahamooz-Haghighi *, Khadijeh Bagheri, Ali Sharafi Pages 37-43

    The use of plants as a medicine has a very old history and has been used as herbal medicines in all of its past civilizations. Plantago is one of genus belonging to the Plantaginaceae family and is a medicinal plant. Plantago major is one of the most valuable species of this genus and has valuable secondary metabolites. Part of leaves, stem, and root excised from in vitro P.major were cultured on (MS) medium supplemented with various plant growth regulators TDZ and IBA at different concentrations. After 4 weeks, callus percent, explants with shoot and number of shoots per explant were calculated. The best callus percent observed in all three of explant in 2:1 TDZ: IBA (100%). The best regeneration percent (100%) observed in leaves (100%) in 1:0.5 and 1.5:1 mg.ml-1 concentration (69.05%, 30%) by direct regeneration and 1.5:2, 2:1 mg.ml-1 by indirect regeneration (83.33%, 100%) respectively. Although 2:1 mg.ml-1 showed the most callus and regeneration percent in all of the explants but the high frequency of a number of the shoots was obtained in the medium containing 1:2 mg.ml-1 TDZ:IBA (Leave 41.67) and 2:2 mg.ml-1 TDZ: IBA in Stem (21) and root (9) . Rooting was obtained on MS medium supplemented with 0.05 mg.ml1 IBA. Two weeks later, the Seedlings were transferred to MS PGRs-free medium then were successfully transplanted to sterile 80% peat moss and 20% perlite mix in the pot after two weeks and at regular intervals, seedlings were watered with Hoagland solution and distilled water with a survival rate of 100%. Our result showed that regenerations were adventitious shoot. Therefore, this plantain has the good ability of regeneration as leaves showed great regeneration percent.

    Keywords: Plantago major L, Tissue culture, Regeneration, Callus
  • Ramezan Kalvandi, Morteza Atri, Seyyed Mohsen Hesamzadeh Hejazi, Mohsen Rajabi * Pages 44-54

    The genus Thymus L. is one of the largest genera of the Lamiaceae family and aromatic plants. Plants of these genera have commercial value due to their essential oils. Thymus eriocalyx is one of the species that is exclusively on the Iranian plateau. In order to investigate the molecular characteristics of Thymus eriocalyx populations in Iran, 10 habitats were selected in Lorestan, Markazi, Hamedan, Kermanshah and Kurdistan provinces (using the DSS method) (50 plant samples). Also, 15 primers with 10 N lengths selected. The molecular data, based on RAPD experiments, divided the populations into five distinct groups. Primers used in this experiment produced 71 bands, which showed 68 polymorphic bands. OPA-05, OPA-17, OPD03 and OPE-20 primers with the highest polymorphism and marker index had excellent ability to study genetic variation in studied species. P2 and P7 populations had the maximum effective allele and p9 population had the minimum value. The highest and lowest mean of expected heterozygosity belonged to P2 and P9 populations, respectively. The highest genetic similarity was observed between P2 and P3 genotypes and the lowest genetic similarity between P2 and P10. The results of analysis of variance (AMOVA) showed that the variation within the populations of these species (68%) is greater than the diversity among populations (32%), which this fact prove the importance of single plant selection and paying attention to individual in Thymus breeding programs.

    Keywords: Thyme, Genetic Diversity, Marker, RAPD
  • Arman Salimi, Ali Azizi *, Mansoure Tavan, Zahra Karimi Pages 55-69
  • Omid Sofalian *, Yalda Rahimi, Samira Hasanian, Naser Zare, Mahdi Davari, Manije Jamshidi Pages 70-79

    One of the important components of medicinal plants is essential oils that have many biological effects. Using of natural compounds to control pests and plant diseases, is one of the ways to reduce environmental hazards. Replacement industrial fungicides by natural compounds (especially with plant origin) that are not toxic, has attracted a lot of attention. In this experiment, the inhibitory effect of different concentrations of the essential oil of pennyroyal (Mentha pulegium L.) belonging to the Lamiaceae family, that is an important, economic and high consumption of medicinal plants in Iran, studied against plant pathogenic fungi Fusarium equiseti, Fusarium cerealis ،Fusarium graminearum, Fusarium oxysporum f.sp. lentis, Fusarium proliferatum, Aspergillus niger, Botrytis cinerea and Sclerotinia sclerotiorum. For this purpose, factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. Also, oil extracted by clevenger apparatus in concentrations 0.02, 0.05, 0.1, 0.2, 0.4, 0.6, 0.8, 1, 1.5, 2 and 2.5 ml of essential oil per liter of PDA medium were used and without essential oil medium considered as control. Results showed that pennyroyal essential oil has a significant effect on inhibiting the growth of pathogenic fungi and with increasing concentrations, the inhibitory effect significantly increases, so that maximum inhibitory effect (IP) of fungal growth observed at concentrations 0.6, 0.8, 1, 1.5, 2 and 2.5 ml of essential oil per liter of PDA medium.

    Keywords: Inhibitory effect, Essential oil, Mentha pulegium L., Plant diseases
  • Babak Delnavaz Hashemloian *, Azra Ataei Azimi Pages 80-94

    Knowing the plants of a region and their medicinal properties is important for understanding biodiversity, plant use, human health and pharmaceutical progress. The northern of central part of Saveh is mountainous and well climatic condition, which has a good plant diversity. Identification of plant species by collecting samples, preparing photographs and films, comparing plant specimens with flora of Iran, and in some cases, with relevant identification keys and medicinal properties were identified using various sources including articles and books. The Caryophylaceae family with a large number of genus and species was one of the most important familly in the northern central zone of Saveh. From this familly, 13 genera were identified with 19 species, of which two species were identified only to genuse. Most of the identified species have not been reported from Markazi province and in particular this region. Some Caryophylaceae species in this area have known medicinal properties, but for others, such as Dianthus crinitus, Silene species, Minuartia meyeri, Arenaria, Buffonia macrocarpa, Cerastium dichotomum, Holosteum liniflorum and several species identified as genus, no medicinal properties have been defined, although the medicinal properties of their adjacent species are marked. The overall result of this study showed that this area is suitable for the growth some medicinal plants, and it is necessary to investigate the edible and medicinal properties of these species of this region, which are abundant in this area.

    Keywords: Dianthu, Cerastium, Minuartia, Buffonia, Tunica
  • Mehdi Soltanpour *, Nasser Mahna, Nader Farsad Akhtar Pages 95-112

    St. John’s wort is a perennial flowering plant with valuable medicinal properties. In vitro systems are an important tool for obtaining uniform genetic plants that can be valuable sources of pharmaceutical products. Our aim in this research was to develop a more efficient regeneration protocol for this plant applicable in genetic engineering programs. To do this, the effects of different concentrations of silver nanoparticles (0, 0/5, 1, 2/5 and 5 mg/l) and its interaction with plant growth regulators as well as explants on shoot regeneration of Hypericum perforatum leaf and stem segment explant were evaluated, in a CRD-based factorial design with three replicates and five samples in each replicate under in vitro conditions. Based on the results, 1.5 mg / L of CPPU (N-(2-Chloro-4-pyridyl)-N'-phenylurea) and 1 mg / L of IAA was the most suitable hormonal combination for Hypericum perforatum regeneration. Silver nanoparticles at 1 mg / L concentration caused some positive effects such as increasing length in regenerated shoots from Hypericum perforatum leaf explants, but higher concentrations of nano silver (5 mg / L) caused a significant reduction in regeneration. Furthermore, the shoots regenerated from Hypericum perforatum leaf explants showed a better rooting on 1/2 MS medium containing 1 mg/l IBA.

    Keywords: St. John’s wort, N-(2-Chloro-4-pyridyl)-N'-phenylurea, Indole acetic acid, Regeneration, Silvernanoparticle