فهرست مطالب

فصلنامه چشم انداز مدیریت صنعتی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امین امینی، علیرضا علی نژاد*، داود قراخانی صفحات 9-38

    در سال های اخیر مطالعات زیادی در خصوص چگونگی انتخاب تامین کننده پایدار صورت گرفته است و برای این منظور، مدل ها و روش های مختلفی در محیط های فازی و قطعی پیشنهاد شده است. در این پژوهش برای انتخاب تامین کننده پایدار، یک مدل جدید بر اساس روش بهترین -   بدترین که با تیوری مجموعه های راف بهبود یافته است، ارایه می شود. یکی از مزایای روش پیشنهادی، مدل کردن عدم قطعیت مربوط به ارزیابی های شخصی و صفر کردن خطای قضاوت ذهنی تصمیم گیرنده، با استفاده از رویکرد جدول تصمیم گیری می باشد. همچنین با استفاده از مفهوم آنتروپی شرطی در مجموعه های راف، معناداری (اهمیت) معیارها محاسبه می گردد و انتخاب بهترین و بدترین معیار و نیز انجام مقایسات زوجی در روش بهترین -   بدترین، بر این اساس صورت می گیرد. با بهره گیری از این رویکرد، نرخ ناسازگاری روش بهترین -   بدترین در تمامی مراحل صفر می شود. در ادامه از دو روش TOPSIS و SAW برای تعیین وزن تامین کنندگان استفاده شده است و نتایج با هم مقایسه گردیده است. برای اثبات قابلیت مدل، شرکت ایران خودرو به عنوان مطالعه موردی، برای مساله انتخاب تامین کنندگان پایدار، در نظر گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که در رتبه بندی تامین کنندگان شرکت ایران خودرو بر اساس شاخص های پایداری، شرکت ایساکو در رتبه اول قرار دارد.

    کلیدواژگان: پایداری، انتخاب تامین کننده، روش بهترین- بدترین، عدم قطعیت، آنتروپی شرطی، تئوری مجموعه های راف
  • مهدی اسماعیلی، لعیا الفت*، مقصود امیری، ایمان رئیسی وانانی صفحات 39-70

    انتخاب و تخصیص در زنجیره  تامین تاب آور، زمانی که اختلال زنجیره تامین را تهدید می کند، به عنوان یک تصمیم استراتژیک و به کانون پژوهش های بسیاری تبدیل شده است؛ از سوی دیگر افزایش کاربردهای یادگیری ماشین در سراسر مطالعات زنجیره تامین به ظهور روش های تصمیم گیری سریع تر و مطمین تر منجر شده است، بااین حال در مطالعات کمی از یادگیری ماشین برای مقابله با مشکل انتخاب و تخصیص تامین کننده به مشتری در حالت تاب آور استفاده شده است. هدف پژوهش حاضر برداشتن گامی در جهت رفع این شکاف با استفاده از الگوریتم های یادگیری ماشین بر روی داده های دنیای واقعی از زنجیره تامین خودرو در ایران است. بدین منظور از داده های عملکردی 441 تامین کننده و 7 مشتری در سال 1401 استفاده شد. در این پژوهش از دو الگوریتم خوشه بندی برای تولید برچسب بر اساس مفهوم ظرفیت تاب آوری استفاده شده است؛ سپس ازآنجاکه تفسیرپذیری نتایج در اولویت قرار داشت، بر اساس لیبل گذاری خوشه ها توسط خبرگان از درخت تصمیم برای طبقه بندی تامین کنندگان بر اساس عملکرد آن ها استفاده شد. نتایج نشان داد که درخت K-means عملکرد بهتری نسبت به درخت DBSCAN دارد و معیارهای چون تحویل به موقع، درصد تامین، توقف خط تولید، اخطارهای کیفی، عملکرد لجستیکی و عملکرد کیفی بر تاب آوری تامین کنندگان موثر هستند.

    کلیدواژگان: تاب آوری زنجیره تامین، انتخاب تامین کننده تاب آور، یادگیری ماشین، تخصیص تامین کننده به مشتری، زنجیره تامین خودرو
  • مریم عربی مبارکه، پویا حسین پور* صفحات 71-91

    یکی از چالش های موجود در عقد قراردادهای غیرنقدی، ارزیابی قیمت پیشنهادی طرف معامله (در این مقاله تامین کننده) است. رفتار گذشته او در نحوه مبادله کالای معامله شده و همچنین در نحوه تسویه مالی قرارداد منعقدشده، نقش کلیدی در ارزیابی قیمت پیشنهادی وی در قرارداد جاری دارد. این پژوهش با هدف رفع این چالش صورت گرفته است. ابتدا با استفاده از داده های تاریخی، رفتار تامین کنندگان راهبردی یک شرکت بازرگانی در حوزه فولاد بررسی شده و رفتار آن‎ ها در الگوهای خاص دسته بندی شد؛ سپس یک رابطه ریاضی ارایه شد که قیمت غیرنقدی پیشنهاد شده و قیمت نقدی بازار را در هر الگو به یکدیگر مرتبط می کند. علاوه بر ارزیابی قیمت پیشنهادی با استفاده از روش ارایه شده، نحوه استفاده از آن به عنوان یک ابزار پشتیبان تصمیم برای قیمت گذاری کالا در انواع قراردادهای غیرنقدی توضیح داده شده است. نحوه استفاده از این روش به منظور پیش بینی دقیق تر قیمت آتی بیان شده است. به علاوه تحلیل حساسیت روی پارامترهای اصلی صورت گرفت که نتایج حاصل از آن ارایه شده است. نتایج این پژوهش به ارایه ابزاری برای ارزیابی و تعیین قیمت در قراردادهای غیرنقدی بر اساس رفتارهای تاریخی تامین کننده منجر شد؛ همچنین به منظور پیش بینی دقیق تر قیمت آتی نیز می توان از آن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: قرارداد غیرنقدی، قیمت گذاری، قیمت غیرنقدی، ابزار پشتیبان تصمیم، تحلیل داده
  • هیبت الله صادقی*، هیوا فاروقی، فائزه کله وندی، مریم سلگی صفحات 93-126

    در پژوهش حاضر یک مسیله تولید اقتصادی با درنظرگرفتن محصولات معیوب حین تولید و همچنین خرابی ماشین و تقاضای متغیر بررسی شده است. در این پژوهش فرض شده است که محصولات با نرخ ثابتی تولید می شوند؛ ولی ماشین حین تولید ممکن است دچار خرابی شود. خراب شدن ماشین در حین تولید، یک متغیر تصادفی است که از توزیع نمایی با پارامتر مشخص پیروی می کند. همچنین فرض شده است زمان تعمیر ماشین یک مقدار ثابت و مشخص است. برخلاف مدل های کلاسیک، تقاضا برای محصول تولیدی به صورت تابعی غیر افزایشی از زمان بیان شده است. هدف اصلی، تعیین سیاست های بهینه بازپرسازی مسیله بیان شده به گونه ای است که کل هزینه سالیانه حداقل شود. به این منظور ابتدا یک مدل ریاضی ارایه می شود؛ سپس مقدار متوسط هزینه در واحد زمان تعیین شده و بر اساس مفاهیم بهینه سازی سراسری، مقادیر بهینه مشخص خواهد شد. درنهایت با حل یک مثال عددی به تجزیه وتحلیل مسیله بیان شده پرداخته می شود. بر اساس نتایج، مدت زمان تعمیر تاثیر بسزای در هزینه کل سیستم دارد و در صورت افزایش آن هزینه های سیستم روند افزایشی به صورت نمایی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: مدل تولید اقتصادی، محصولات معیوب، خرابی تصادفی ماشین، تقاضای متغیر، بازپرسازی
  • احد مصطفائی، محمدرضا غلامیان*، مریم نوروزی صفحات 127-166

    با افزایش رقابت در بازارهای جهانی توجه به الزامات زیست محیطی در زنجیره تامین کشاورزی بسیار حایز اهمیت است. سبزبودن فرآیند کشاورزی عمدتا بر مسایل متعددی از قبیل افزایش تقاضای مشتری، افزایش هزینه های اعضای زنجیره تامین نسبت به کشاورزی سنتی و شرایط خاص نگهداری محصولات تاثیرگذار است. از طرفی افزایش رضایت مشتریان از محصولات و خدمات ارایه شده، لازمه موفقیت زنجیره های تامین است. در این پژوهش یک زنجیره تامین دوسطحی محصولات کشاورزی بررسی می شود. کشاورز درجه ی سبزبودن محصولات را تعیین می کند و خرده فروش با سرمایه گذاری های لازم، سطح رضایت مشتری را افزایش می دهد. نوآوری این پژوهش به طور مشخص، بهینه سازی سطح رضایت مشتری نهایی به عنوان یک متغیر تصمیم در زنجیره تامین محصولات کشاورزی و بررسی هم زمان سه متغیر قیمت، درجه ی سبزبودن محصولات کشاورزی و سطح رضایت مشتریان در تابع تقاضای مشتری نهایی است. در فرایند مدل سازی، ابتدا رویکردهای متمرکز و غیرمتمرکز توسعه داده شد. در ادامه با ارایه قرارداد تسهیم درآمد، اعضای زنجیره به رابطه ای برد برد دست یافتند. در بخش نتایج عددی، با ارایه مثالی، صنعت گوجه فرنگی بررسی شد و نتایج نشان داد زنجیره تامین پس از انعقاد قرارداد به سود بهینه ای که در رویکرد متمرکز به دست آمده است، خواهد رسید.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین دوسطحی محصولات کشاورزی، الزامات زیست محیطی، رضایت مشتریان، تصمیم گیری متمرکز، قرارداد تسهیم درآمد
  • فرج الله فتح الله پورکامی*، سید جواد امینی صفحات 167-193

    طرح های عمرانی موتور محرکه توسعه است که با اجرای آن ها زیرساخت های کشور افزایش می یابد و زمینه برای ارتقای سرمایه گذاری بخش خصوصی و دستیابی به رشد پایدار فراهم می شود. با توجه به وجود مسایلی همچون عدم انطباق طرح های عمرانی با راهبردهای توسعه و افزایش مدت و هزینه و ضعف کیفیت در فرآیند اجرای طرح ها، تحلیل وضعیت طرح ها و اتخاذ راهبردهای مناسب برای حرکت از وضع موجود به وضع مطلوب حایز اهمیت است. با توجه به ماهیت پژوهش که در آن داده های کیفی با مطالعه کتابخانه ای پژوهش های مرتبط و مصاحبه ها و داده های کمی از طریق پرسشنامه ها به طور جداگانه جمع آوری شده و درنهایت نتایج تحلیل های کیفی و کمی با یکدیگر ادغام می شود، روش پژوهش به صورت آمیخته اکتشافی است. هدف این پژوهش تحلیل شکاف و تعیین راهبردهای مناسب در اجرای طرح های ملی عمرانی بخش آب کشور است. در این پژوهش وضعیت موجود و وضعیت مطلوب هر یک از عوامل قوت (33 شاخص)، فرصت (11 شاخص)، ضعف (8 شاخص) و تهدید (12 شاخص) در 7 محور تامین مالی، ساختار، سیستم، فرآیند، ذی نفعان، رهبری، مدیریت و سرمایه انسانی و فرهنگ و جو حاکم تحلیل شد. نتایج نشان می دهد که مطابق با ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام راهبردی، وضعیت موجود طرح های عمرانی در ناحیه تدافعی قرار دارد و با توجه به اینکه عمده عوامل (64 درصد) داخلی است، برای رسیدن به وضعیت مطلوب در ناحیه تهاجمی عمده راهبردهای تعیین شده در راستای برطرف کردن ضعف ها و توانمندسازی عوامل داخلی است.

    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی پروژه، طرح عمرانی، بودجه عمومی، بخش آب، تحلیل شکاف
  • امیر ابراهیمی، رضا سلیمانی دامنه*، عباس شول صفحات 195-222

    مدل های اولیه تحلیل پوششی داده ها به دلیل دیدگاه جعبه سیاه و بی توجهی به فرایندهای داخلی، برای ارزیابی ساختارهای دومرحله ای مناسب نیستند. در این ساختارها ترسیم مرز کارایی و تعیین عادلانه مقدار بهینه متغیرها مهم ترین چالش است. در بسیاری از مدل های دومرحله ای موجود مرز کارایی ترسیم نشده است و یا مقدار بهینه متغیرهای میانی توسط یکی از دو مرحله تعیین می شود. این امر به محاسبه اشتباه کارایی مرحله دیگر و کارایی کل منجر می شود. درواقع در این مدل ها ضعف عملکرد یک مرحله به کاهش کارایی مرحله دیگر منجر خواهد شد. در این پژوهش با ثابت نگه داشتن متغیرهای میانی در سطح فعلی و با یک رویکرد ورودی-خروجی محور، مدل های شعاعی و غیرشعاعی در شرایط بازده به مقیاس ثابت و متغیر توسعه داده شده است؛ سپس با استفاده از قضایای ریاضی اعتبار مدل ها اثبات و نشان داده شده که در مدل های پیشنهادی عملکرد واحدها در مراحل با واحدی روی مرز کارایی مقایسه می شود و مدل ها با رساندن مراحل به مرز کارایی، کل ساختار را کارا می کنند. از مدل های پیشنهادی در یک مطالعه کاربردی برای ارزیابی پایداری 9 زنجیره تامین شرکت های تولیدکننده رب گوجه استفاده شد. نتایج کارایی آن ها با چهار مدل و همچنین مقدار بهینه متغیرهای واحدهای ناکارا در هر یک از این مدل ها بیان شده است.

    کلیدواژگان: کارایی، ارزیابی عادلانه، تحلیل پوششی داده های دومرحله ای، پایداری زنجیره تامین، مدل های غیرشعاعی
  • سارا کامران، جواد بهنامیان* صفحات 223-248
    امروزه به دلیل برخی چالش ها، تولید متمرکز سنتی به اندازه کافی انعطاف پذیر نیست تا بتواند به تغییرات سریع بازار پاسخ دهد. در چنین محیطی، کارخانه ها تصمیم می گیرند ادغام شوند و یک شبکه تولید چند کارخانه ای را برای همکاری نزدیک تر با یکدیگر تشکیل دهند. در این راستا، در پژوهش حاضر به زمان بندی تولید چند کارخانه ای پرداخته می شود که در آن چند کارخانه متعلق به یک شرکت در قالب یک شبکه تولید چندکارخانه ای مشارکتی با یکدیگر فعالیت می کنند تا تابع هدف کلی سیستم بهبود یابد. در اینجا فرض شده است که ماشین ها در هر کارخانه به صورت موازی غیرمرتبط با  زمان های آماده سازی وابسته به توالی، کارها را پردازش کرده بطوری که در روند حل، در یک فرآیند دو تخصیصی، ابتدا کار به کارخانه مناسب و سپس به ماشین مناسب در آن کارخانه تخصیص می باید. پس از پیشنهاد یک مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط جدید بر پایه ترکیب دو نوع مدل سازی بر پایه توالی و تخصیص، در اینجا الگوریتم رقابت استعماری برای حداقل کردن حداکثر زمان تکمیل کارها پیشنهاد شده است. درنهایت نیز کارایی الگوریتم با انجام آزمایش ها با الگوریتم ژنتیک مقایسه و نتایج گزارش شده است. نتایج عددی و تحلیل های آماری انجام شده نشان می دهد که الگوریتم پیشنهادی در مقایسه با الگوریتم ژنتیک از کارایی بهتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: زمان بندی چندکارخانه ای، ماشین های موازی غیرمرتبط، زمان های آماده سازی وابسته به توالی، مدلسازی ریاضی، الگوریتم رقابت استعماری
  • رامین کنگرلو حقیقی، عباس طلوعی اشلقی*، محمدرضا معتدل صفحات 249-284

    افزایش سود عملیاتی، چالشی است که شرکت های پخش دارو با آن مواجه هستند. اغلب پژوهش های انجام شده در این حوزه، دارای رویکرد کاهش هزینه می باشند. سامانه پایش برخط، یکی از روش های اثربخشی است که می تواند برای تصمیم گیری مدیران و بهبود عملکرد زنجیره توزیع دارو با رویکرد کاهش هزینه ها و افزایش درآمدها، مورد استفاده قرار گیرد. برای ایجاد این سامانه، نیاز به مدل سازی مفهومی، ریاضی و رایانه ای است. هدف این پژوهش، توسعه مدل ریاضی عامل بنیان سیستم پایش برخط برای بهبود نظام توزیع دارو بر اساس مدل مفهومی با استفاده از رویکرد یاد گیری تقویتی است. مدل ریاضی بر اساس مدل مفهومی عامل بنیان و با استفاده از رویکرد یادگیری تقویتی چندعاملی استخراج شد. پس از استخراج مدل ریاضی، اثربخشی مدل با مقایسه نتایج حاصل از خروجی مدل ریاضی و نتایج واقعی در یک شرکت پخش دارو، صحه گذاری شد. یافته های پژوهش نشان داد که مدل ریاضی توسعه یافته، با توجه به تعاملات و تغییر رفتار عامل ها و وضعیت محیط، قابلیت بهبود مستمر اهداف، تصمیم گیری ها و عملکرد فرایندهای زنجیره توزیع دارو را دارد.

    کلیدواژگان: مدل سازی ریاضی، مدل سازی عامل بنیان، سیستم پایش برخط، نظام توزیع دارو، یادگیری تقویتی
  • روزا هندیجانی*، مهدیس نوروزی صفحات 285-318
    شیوع ویروس کرونا اهمیت یکپارچگی زنجیره تامین را در کاهش اثرات اختلالات و تضمین پایداری سازمان ها برجسته کرد. مطالعات قبلی نشان داد که یکپارچگی زنجیره تامین می تواند تاثیر مثبت مستقیم بر عملکرد سازمان ها داشته باشد؛ از طرفی یکپارچگی زنجیره تامین می‎تواند با افزایش تاب آوری در شرایط بحرانی نظیر شیوع کرونا به بهبود عملکرد بنگاه کمک کند. از این نظر، تاب آوری زنجیره تامین نقش میانجی در رابطه بین یکپارچگی و عملکرد ایفا می کند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر ابعاد مختلف یکپارچگی زنجیره تامین بر عملکرد سازمان، با نقش میانجی تاب آوری در طول شیوع ویروس کرونا انجام شده است. مدل مفهومی پژوهش بر اساس بررسی مبانی نظری توسعه یافته و با استفاده از داده های نظرسنجی جمع آوری شده از شرکت های صنایع غذایی استان تهران در طول همه گیری ویروس کرونا آزمایش شده است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که یکپارچگی فرایند و محصول در ایجاد تاب آوری زنجیره تامین نقش مهمی دارند. تاب آوری زنجیره تامین نیز در رابطه یکپارچگی زنجیره تامین و عملکرد بنگاه تاثیر بسزایی دارد. یافته های این مطالعه بینش های ارزشمندی را برای مدیران زنجیره تامین صنایع غذایی در مورد اهمیت یکپارچگی و تاب آوری برای تضمین پایداری و عملکرد سازمانی در زمان های اختلال ارایه می کند.
    کلیدواژگان: تاب آوری، زنجیره تامین، عملکرد سازمان، یکپارچگی، کووید-19
|
  • Amin Amini, Alireza Alinezhad *, Davood Gharakhani Pages 9-38

    In recent years, many studies have been conducted about how to select a sustainable supplier so different methods have been proposed for this rigard in fuzzy and deterministic environments. In this article a new model of BWM improved using Rough Sets Theory for Sustainable Supplier Selection (SSS) in the supply chain. One of the advantages of the proposed method is modeling the uncertainty related to personal evaluations and zeroing the subjective judgment error of the decision maker, using the decision table approach. Also, using the concept of conditional entropy in rough sets, the significance of criteria is calculated and the selection of the best and the worst criterion, as well as making pairwise comparisons in the best-worst method, is done respectively. Using this approach, the inconsistency ratio of the best-worst method becomes zero in all stages. Moreover TOPSIS and SAW methods have been used to determine the weight of suppliers and the results have been compared. To illustrate the model and demonstrate its capability, a real SSS case in Iran Khodro Company (IKCO), was examined by three experts in the automotive industry. The results show that the first supplier (ISACO Parts Supply Company) is the best sustainable supplier.

    Keywords: Sustainability, Supplier Selection, Rough Sets Theory, Conditional Entropy, BWM, Uncertainty
  • Mahdi Esmaeili, Laya Olfat *, Maghsoud Amiri, Iman Raeesi Vanani Pages 39-70

    Selection and allocation in the resilient supply chain, when disruption threatens the supply chain, has become a strategic decision and the focus of many researches; increase in the applications of machine learning in supply chain studies has led to the emergence of faster and reliable decision-making methods, however, in few studies, machine learning has been used to deal with the problem of selecting and assigning suppliers to customers in resilient mode. The purpose of this research is to take a step towards solving this gap by using machine learning algorithms on real world data from the automotive supply chain in Iran. the performance data of 441 suppliers and 7 customers in 1401 was used. In this research, two clustering algorithms have been used to generate labels based on the concept of resilience capacity; Then, since the interpretability of the results was a priority, based on the labeling of the clusters by the experts, the decision tree was used to classify the suppliers based on their performance. The results showed the K-means tree performs better than the DBSCAN tree and criteria such as on-time delivery, capacity, production line stoppage, quality alert, logistics performance and quality performance are effective on suppliers' resilience.

    Keywords: Supply Chain Resilience, Resilient Supplier Selection, Machine Learning, Supplier-to-Customer Allocation, automotive supply chain
  • Maryam Arabi Mobarakeh, Pooya Hoseinpour * Pages 71-91

    One of the challenges in non-spot contracts is evaluating the price the trading party (supplier) offers. His past behavior in the way of exchanging the traded goods as well as in the way of the financial settlement of the concluded contract plays a key role in the evaluation of his proposed price. This research has been done with the aim of solving this challenge. First, using historical data, the behavior of strategic suppliers of a steel trading company has been investigated and their behavior has been categorized into specific patterns. Then, a formula is presented that relates the proposed non-spot price and the cash market price in each pattern. Besides evaluating the proposed price using the presented method, how to use it as a decision support tool for pricing in non-spot contracts is explained. Moreover, by example, it is stated how to use this method in order to predict the future price more precisely. Sensitivity analysis is performed on the main parameters and the results are illustrated. This work provides a tool to evaluate and determine the price in non-spot contracts based on the historical behavior of the trading party. In addition, it can be used to predict future prices more accurately.

    Keywords: Non-spot contract, pricing, Non-Spot Price, Decision support tool, Data analysis
  • Heibatolah Sadeghi *, Hiwa Farughi, Faezeh Kalevandi, Maryam Solgi Pages 93-126

    In this paper, the economic production is considered by considering defective products during production, a percentage of which can be recycled at a fixed cost, also machine failure, and variable demand. It is assumed that the products are produced at a fixed rate, but the machine may break down during production. Machine failure during production is a random variable that follows an exponential distribution with a specified parameter. If the machine breaks down during production, production stops immediately and the machine is repaired, and this study assumes that the machine repair time is a fixed value. Also, unlike the classical models, the demand for the manufactured product is expressed as a non-incremental function of time. The main goal is to determine the optimal policies for reproducing the problem in such a way that the total annual cost is minimized. For this purpose, first, a mathematical model is presented, then, the average cost per unit of time is determined, and based on the concepts of global optimization, the optimal values are determined. Finally, by solving a numerical example, the problem is analyzed. The results show that, the repair time has a great impact on the cost of the entire system, and as it increases, the system cost increases exponentially.

    Keywords: Economic Production Model, Defective Products, Random Machine Failure, Variable Demand, Replenishment
  • Ahad Mostafaei, MohammadReza Gholamian *, Maryam Noroozi Pages 127-166

    By increasing competition in global markets, paying attention to environmental requirements in agricultural supply chain has been more important. The greenness agricultural process mainly affects several issues, such as increasing customer demand, increasing costs of supply chain members over traditional agriculture, and specific conditions for holding crops. also increasing customer satisfaction on the proposed products and services is the necessary condition for a successful supply chain. In this study, a two-level agricultural supply chain is investigated; farmer determines the greenness degree of crops, and retailer increases the customer satisfaction level by making the necessary investments. The contribution of this research is specifically the optimization of the final customer satisfaction level as a decision variable in agricultural supply chain and the simultaneous examination of three variables of price, the greenness degree of crops and the customer satisfaction level in the final customer demand function. In the modeling process, first, decentralized and centralized approaches are developed. Subsequently, by using revenue sharing contract, the chain members have attained into a win-win relationship. In the numerical results, the tomato industry is examined and the results show that the supply chain will reach the optimal profit obtained through the centralized approach after the contract.

    Keywords: Two-Level Agricultural Supply Chain, Environmental Requirements, Customer Satisfaction, Centralized Decision Making, Revenue-Sharing Contract
  • Farajollah Fathollahpour Kami *, Seyed Javad Amini Pages 167-193

    Construction projects play a vital role in fostering development by creating essential infrastructures, attracting private sector investment, and promoting sustainable growth. However, issues such as non-compliance with development strategies, cost and time overruns, and poor quality implementation can hinder progress. To address these challenges, it is crucial to analyze the current state of construction plans and devise appropriate strategies to achieve desired outcomes. This study employs a mixed-method research approach, combining thematic analysis in the qualitative section and a survey of relevant stakeholders in the quantitative section. The study analyzes 33 indicators of strength, 11 indicators of opportunity, 8 indicators of weakness, and 12 indicators of threats across seven dimensions, including financing, structure, system, process, stakeholders, leadership, management, human capital, and culture. The findings suggest that the current state of construction plans is in the defensive area based on the situation assessment matrix and strategic measures. This study provides valuable insights for policymakers and practitioners to adopt appropriate strategies to move towards the desired outcomes in construction projects.

    Keywords: Strategic Project Management, Construction Plan, Public Budget, Water Sector, Gap Analysis
  • Amir Ebrahimi, Reza Soleymani-Damaneh *, Abbas Shoul Pages 195-222

    Early models of data envelopment analysis are not suitable for evaluating two-stage structures due to the black box view and lack of attention to internal processes. In these structures, Deriving the efficiency frontier and fairly determining the optimal value of variables is the most important challenge. In many existing two-stage models, the efficiency frontier is not plotted or the optimal value of intermediate variables is determined by one of two steps. This leads to incorrect calculation of the efficiency of the next stage and the total efficiency. In fact, in these models, poor performance of one stage leads to reduced efficiency of the other stage. In this study, by keeping the intermediate variables constant at the current level and with an input-output oriented approach, radial and non-radial models were developed on a constant and variable returns to scale in terms of efficiency. Using mathematical relations, the validity of the models was proved and shown that in the proposed models, the performance of the units in steps is compared with a unit on the efficiency frontier, and the models make the whole structure efficient by bringing the steps to the efficiency frontier. The proposed models were used in an applied study to evaluate the sustainability of nine supply chains of tomato producers. Their performance results were expressed by four models as well as the optimal value of inefficient unit variables in each of these models.

    Keywords: Efficiency, Fairness Evaluation, Two-Stage DEA, Supply Chain Sustainability, Non-Oriented Models
  • Sara Kamran, Javad Behnamian * Pages 223-248
    Today, due to some challenges and competition, such as external pressures, factories are forced to reduce production time, traditional centralized production scheduling is not flexible enough to respond to rapid market changes. In such an environment, factories decide to merge and form a multi-factory production network to work more closely together.  In this research, the multi-factory scheduling problem is considered, which factories belong to a company. The problem is assigning the jobs to appropriate factory and scheduling jobs on machines in each factory. In this paper, it is assumed machines in each factory are unrelated parallel machines. For scheduling jobs on machines sequence-dependent setup times are considered. After proposing a novel mixed integer linear programming model for the problem which is a combination of two types of modeling based on sequence and assignment, we developed an evolutionary metaheuristic namely imperialist competitive algorithm (ICA) to minimize the maximum completion time or makespan among the factories. We compare the obtained solutions using the proposed ICA with those using an adopted genetic algorithm to show the efficiency of the proposed algorithm. Finally, the results are reported. Numerical results show that the proposed algorithm has good performance.
    Keywords: Multi-factory production scheduling, Unrelated parallel machines, Sequence-dependent setup times, Mathematical Modeling, Imperialist Competitive Algorithm
  • Ramin Kangarlou Haghighi, Abbas Toloie Eshlaghy *, MohammadReza Motadel Pages 249-284

    Increasing operating profit is a challenge faced by pharmaceutical distribution companies. Most of the researches conducted in this field have a cost reduction approach. The online monitoring system is one of the effective methods that can be used for managers' decision-making and improving the performance of the pharmaceutical distribution chain with the approach of reducing costs and increasing revenues. To create this system, conceptual, mathematical and computer modeling is needed. The aim of this research is to develop a mathematical model of the online monitoring system to improve the pharmaceutical distribution system based on a conceptual model using a reinforcement learning approach. The mathematical model was derived based on the factor-based conceptual model and using the multi-factorial reinforcement learning approach. After extracting the mathematical model, the effectiveness of the model was validated by comparing the results obtained from the output of the mathematical model and the actual results in a pharmaceutical distribution company. The findings of the research showed that the developed mathematical model has the ability to continuously improve the goals, decisions and performance of the pharmaceutical distribution chain processes, according to the interactions and changes in the behavior of agents and the state of the environment.

    Keywords: Mathematical Modeling, Agent-Based Modeling, Online monitoring system, pharmaceutical distribution System, Reinforcement Learning
  • Rosa Hendijani *, Mahdis Norouzi Pages 285-318
    The coronavirus outbreak has highlighted the importance of supply chain integration in reducing disruption impacts and maintaining organizational sustainability. Previous studies showed that supply chain integration can directly improve corporate performance. Meanwhile, supply chain integration could improve performance by increasing the company's resilience in catastrophes like the Corona outbreak. In this way, supply chain resilience mediates the relationship between integration and performance. The purpose of this research was to examine how different aspects of supply chain integration affect an organization's performance and how supply chain resilience is a mediator during an outbreak. Based on a review of the literature, the research conceptual model was designed and tested using survey data collected from food sector enterprises in Tehran province during the coronavirus epidemic. To evaluate the data and test the hypotheses, structural equation modeling was employed. The study's findings indicate that process and product integration are critical in building supply chain resilience. The supply chain's resilience also has significant effects on the relationship between supply chain integrity and firm performance. The study's findings provide useful insights for Food industry supply chain managers on the relevance of integration and resilience in ensuring sustainability and company viability during times of disruption.
    Keywords: Integration, Performance, Resilience, Supply Chain, COVID-19