فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت صنعتی - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1402)

فصلنامه چشم انداز مدیریت صنعتی
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهرداد کیانی، داود عندلیب اردکانی*، سید حیدر میرفخرالدینی، حبیب زارع احمدآبادی صفحات 9-45
    هدف از این پژوهش، شناسایی و بررسی روابط بین موانع پیاده سازی اقتصاد مدور و صنعت 4.0 در زنجیره تامین در یکی از صنایع آلاینده کشور (کارخانه شیشه اردکان یزد) است. این پژوهش از نظر هدف جزو پژوهش های کاربردی توسعه ای و نظر نوع پژوهش، ترکیبی (آمیخته اکتشافی) قلمداد می شود. در بخش کیفی پژوهش برای شناسایی موانع و دسته بندی موانع از رویکرد فراترکیب و در بخش کمی برای ارایه الگوی روابط بین این موانع و اولویت بندی آن ها از روش ترکیبی دیمتل فرآیند تحلیل شبکه ای فازی (دنپ فازی) استفاده شده است. یافته های بخش کیفی شامل شناسایی 24 مانع در 5 بعد بود. در بخش کمی، یافته ها نشان داد که موانع اقتصادی، زیرساختی و فنی قانونی جزو ابعاد تاثیرگذار (علی) محسوب می شوند که بر ابعاد منابع انسانی و سازمانی مدیریتی (معلول) تاثیر می گذارند؛ همچنین موانع کمبود تخصص و آگاهی کارکنان در خصوص اقتصاد مدور و صنعت 4.0، ترس از بیکاری و مقاومت در مقابل تغییرات سازمانی و فرآیندی و کمبود بودجه و ابزارهای مالی برای آموزش و تحقیق و توسعه و عملیات به ترتیب مهم ترین موانع موجود در پیاده سازی اقتصاد مدور و صنعت 4.0 در زنجیره تامین صنایع آلاینده همانند صنعت شیشه سازی محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: اقتصاد مدور، انقلاب صنعتی چهارم (صنعت 4.0)، زنجیره تامین، فناوری های دیجیتال، دنپ فازی
  • مجتبی فرخ* صفحات 46-84
    طی یک دهه گذشته نگرانی های زیست محیطی و انتظارات اجتماعی، تصمیم گیرندگان را مجبور کرده است تا زنجیره های تامین خود را با درنظرگرفتن اثرات زیست محیطی و پاسخگویی و همچنین اهداف اقتصادی طراحی کنند. در پژوهش حاضر، یک مدل ریاضی عدد صحیح مختلط با بهینه سازی اهداف هزینه، تاثیرات زیست محیطی و پاسخگویی توسعه داده شده است تا در خصوص تصمیمات نرخ مالیات کربن، انتخاب نوع فناوری، مکان یابی و ظرفیت تسهیلات سیاست مناسبی اتخاذ شود. در این مدل هم زمان دو منبع ریسک اختلال و عملیاتی برای برخی پارامترها مثل تقاضا و هزینه ها وجود دارد که «عدم قطعیت ترکیبی» نامیده می شود. برای کنترل این نوع عدم قطعیت، یک رویکرد برنامه ریزی تصادفی امکانی با استفاده از مفاهیم برنامه ریزی با محدودیت های اعتبار برای طراحی زنجیره تامین حلقه بسته پیشنهاد می شود. برای حل مدل چندهدفه از یک رویکرد برنامه ریزی فازی با کارایی بالا استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که نرخ مالیات کربن در حدود 2000 تومان به ازای هر کیلوگرم کربن عدد مناسبی است؛ همچنین برای بهبود سطح پاسخگویی، کاهش تاثیرات زیست محیطی و کاهش هزینه ها بهتر است از فناوری های سبز در مراکز تولید و بازیافت استفاده شود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی تصادفی امکانی، پاسخگویی، فناوری سبز، زنجیره تامین حلقه بسته، نرخ مالیات کربن
  • علی محقر*، ایمن قاسمیان صاحبی، علیرضا صادقپور فیروزآباد صفحات 85-107
    یکی از ویژگی های انقلاب صنعتی چهارم، ایجاد هوشمندی تولید از طریق داده های بلادرنگ برای اخذ تصمیم های دقیق و به موقع است؛ بنابراین انتظار می رود که کنترل فرآیندهای آماری مبتنی بر داده به میزان زیادی به پیشرفت تولید هوشمند کمک کند. به همین سبب کنترل فرایند آماری به یکی از پرکاربردترین ابزارها برای حفظ سطح قابل قبولی از خصوصیات کیفی در عصر صنعت 4.0 تبدیل شده است. در این پژوهش، عوامل آمادگی سازمانی برای استقرار کنترل فرایند آماری هوشمند در عصر انقلاب صنعتی چهارم در صنعت گاز موردبررسی قرار گرفت. بدین منظور پس از شناسایی ساختار کنترل فرایند آماری هوشمند با به کارگیری مبانی نظری، 12 عامل آمادگی سازمانی در راستای دستیابی به این مهم در قالب یک چارچوب ارایه شد؛ سپس ارتباط و توالی این عوامل با مدل سازی ساختاری تفسیری فازی مشخص شد. در ادامه مدل به دست آمده با استفاده از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاریافته تایید شد. مدل ارایه شده می تواند راهنمای صنعت گاز در پیاده سازی سیستم کنترل فرایند آماری هوشمند برای ارایه خدمات بهتر و نقص کمتر باشد.
    کلیدواژگان: صنعت 4.0، کنترل فرایند آماری هوشمند، آمادگی سازمانی، مدل سازی ساختاری تفسیری فازی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • علی هورشاد، حسین صفری*، روح الله قاسمی صفحات 108-148

    هدف اصلی پژوهش دستیابی به مدل زنجیره تامین هوشمند صنعت کالاهای تند مصرف در ایران می باشد. از آنجا که این پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی است، در بخش کیفی پس از مرور مطالعات موجود و جمع آوری ادبیات موضوعی پژوهش، مقالات مرتبط شناسایی و خروجی های به دست آمده با استفاده از روش مالتی گراندد تیوری تحلیل گردید. پس از انجام روش فراترکیب، مقالات منتخب استخراج شدند. همچنین، پس از برگزاری مصاحبه با 15 نفر از خبرگان حوزه مورد بررسی، به کدگذاری مقوله ها پرداخته و نتیجه به استخراج مدل منتج شد. در بخش کمی به منظور پالایه نمودن شاخص ها از روش پشتیبان اجماع گسسته استفاده شد. در ادامه به منظور نوع شناسی مدل از روش تحلیل مقایسه ای کیفی فازی با استفاده از نرم افزار FsQCA4 استفاده شد. داده های بخش کمی از بین 20 نفر از مدیران و خبرگان زنجیره تامین در شرکت های فعال در صنعت کالاهای تند مصرف شهر تهران گردآوری شدند. بر اساس نتایج کیفی پژوهش، مشخص گردید مدل مذکور دارای 6 مقوله اصلی، 21 مقوله فرعی و 113 کد شاخص می باشد. همچنین بر اساس نتایج بخش کمی تعداد 92 شاخص به عنوان مناسب ترین شاخص های هوشمندسازی زنجیره تامین صنعت کالاهای تند مصرف تعیین و در ادامه مناسب ترین ترکیب بین شاخص های مدل پارادایمی تعیین شدند.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین هوشمند، صنعت کالاهای تندمصرف، نظریه برخواسته از داده های چندگانه، روش پشتیبان اجماع گسسته، تحلیل مقایسه ای کیفی فازی
  • الهام آقازاده، اکبر عالم تبریز*، کیوان شاه قلیان صفحات 149-178

    سرمایه گذاری برای تهیه تجهیزات صنعتی، از ضروریات هر واحد صنعتی است. در این پژوهش، مدل ریاضی نظارت هوشمند بر عملکرد تجهیزات صنعتی توربین های بادی با استفاده از اینترنت اشیا و پهپادهای غیرنظامی با رویکرد رایانش لبه بررسی شده است. در این مدل، عملکرد پهپاد برای نظارت هوشمند بر توربین های بادی در سه مرحله تشخیص، تخلیه محاسباتی و محاسبات محلی بررسی شد. با توجه به دو هدفه بودن مدل نهایی، مدل توسط الگوریتم ژنتیک با مرتب سازی ناچیره و روش محدودیت اپسیلون تقویت شده با استفاده از اعداد تصادفی حل شد. با توجه به یافته های پژوهش، روش محدودیت اپسیلون با افزایش ابعاد مدل کارایی خود را از دست می دهد و قادر به یافتن مرز پارتو در مسایل با ابعاد بزرگ نیست. به همین منظور مدل با استفاده از نسخه دوم الگوریتم فراابتکاری ژنتیک با مرتب سازی ناچیره و ساختاری جدید برای نمایش کروموزوم ها حل شد. این الگوریتم توانست مسایل در ابعاد بزرگ که روش محدودیت اپسیلون قادر به حل آن نبود را حل کند. طبق نتایج، روش محدودیت اپسیلون تقویت شده و الگوریتم ژنتیک با مرتب سازی ناچیره تنها در زمان حل با یکدیگر متفاوت بوده و در سایر معیارها عملکرد مشابهی دارند؛ در نتیجه، الگوریتم ژنتیک با مرتب سازی ناچیره به عنوان روش برتر پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، پهپادهای غیرنظامی، رایانش لبه، نظارت هوشمند، الگوریتم ژنتیک
  • مرضیه مظاهری زاوه، امیرمحمد فکور ثقیه*، امید سلیمانی فرد صفحات 179-207

    در این پژوهش، انتخاب سبد سهام چند دوره ای درحالت عدم قطعیت و با درنظرگرفتن هزینه های معاملاتی، مدل سازی و حل شد. به منظور انتخاب سبد سهام چنددوره ای با چهار معیار بازده، ریسک، درجه تنوع بخشی سبد سهام و هزینه معاملاتی، یک مدل میانگین-نیم واریانس-آنتروپی امکانی معرفی شد. در این مدل سطح بازده با مقدار میانگین امکانی بازده، سطح ریسک با نیم واریانس امکانی پایینی بازده و درجه تنوع پذیری سبد سهام به وسیله آنتروپی امکانی محاسبه شد. برای درنظرگرفتن عدم قطعیت در مدل پیشنهادی، از نظریه فازی استفاده شده و بازده سهام، عدد فازی ذوزنقه ای درنظرگرفته شد. باتوجه به پیچیدگی محاسباتی مسیله، الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات چندهدفه برای حل مدل به کار رفت. به منظور ارزیابی عملکرد مدل پیشنهادشده، مدلی مشابه، مشتمل بر آنتروپی تناسبی، مدل سازی و حل شد و نتایج آن با مدل آنتروپی امکانی مقایسه شد. نتایج نشان داد که مدل آنتروپی امکانی از مدل آنتروپی تناسبی بهتر است؛ زیرا مرز کارایی بهتری ارایه می دهد. با توجه به پرتفوهای بهینه به دست آمده از یک بار اجرای الگوریتم روی مدل آنتروپی امکانی در دوره ی زمانی سوم، بیشترین درصد سهام انتخاب شده در سبد بهینه سرمایه گذار ریسک پذیر، ریسک گریز و بی تفاوت نسبت به ریسک، به ترتیب کگل، حکشتی و شخارک هستند.

    کلیدواژگان: آنتروپی امکانی، آنتروپی تناسبی، بهینه سازی ازدحام ذرات چندهدفه، ثروت نهایی، سبد سهام چنددوره ای
  • آذر فتحی هلی آبادی، عباس راد*، علیرضا موتمنی، داود طالبی صفحات 208-248

    در شرایط ناپایدار موجود، شبکه های زنجیره تامین تحت تاثیر شرایط اختلال است؛ بنابراین در طراحی شبکه های زنجیره تامین باید استراتژی های تاب آوری لحاظ شود؛ اما این رویکرد بار مالی برای شرکت ایجاد می کند. در طراحی شبکه های زنجیره تامین تاب آور، تامین مالی بسیار اهمیت دارد. برای تامین بار مالی، علاوه بر سرمایه موجود، می توان از وام های بانکی و اعتبار تجاری استفاده کرد که به بهبود سرمایه در گردش منجر می شود. بر اساس بررسی مبانی نظری موضوع، بار مالی ایجادشده، به دلیل استفاده از استراتژی های تاب آوری، موردتوجه قرار نگرفته است؛ همچنین درنظرگرفتن اعتبار تجاری و زمان بندی بازپرداخت اعتبارهای تجاری در تمام سطوح در شبکه زنجیره تامین بررسی نشده است. در این پژوهش سعی شده است خلاهای موجود پوشش داده شود. بدین منظور یک شبکه زنجیره تامین سه سطحی شامل تامین کنندگان اصلی و پشتیبان، کارخانه و مراکز توزیع، تحت شرایط عدم قطعیت تقاضا طراحی شد. اهداف اصلی پژوهش بیشینه سازی ارزش فعلی خالص و بیشینه سازی برآورد تقاضا است. برای حل مدل دوهدفه در این پژوهش از روش برنامه ریزی آرمانی فازی پیشگیرانه و سالور CPLEX استفاده شد. طبق یافته های پژوهش، در صورتی تامین کننده پشتیبان انتخاب می شود که بار مالی آن تامین شده باشد؛ همچنین اعتبار تجاری بین تمام سطوح به طور موثر برقرار است.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین با سرمایه محدود، عدم قطعیت تقاضا، اعتبار تجاری، تامین مالی، بهینه سازی چندهدفه، تاب آوری
  • امیرعلی اقتصاد، عباس سقایی*، امیر عزیزی صفحات 249-273
    جابه جایی کالا جزء ضروری و لاینفک فرآیند برنامه ریزی توسعه ملی است؛ هدف پژوهش حاضر، پیش بینی و پایش میزان تن کیلومتر و بارنامه حمل شده کشور به منظور تشخیص رفتار غیرعادی است. در این پژوهش برای گردآوری داده ها از مشاهده ماهانه به دست آمده طی 6 سال (1395 تا 1400) که توسط «سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای ایران» به تفکیک هر استان جمع آوری شده، استفاده شده است. در این پژوهش تن کیلومتر با روش های مختلف تن-کیلومتر و بارنامه پیش بینی شده و نتیجه برای یافتن رفتار غیرعادی پس از افزایش نرخ بهره و مالیات کنترل می شود. برای پیاده سازی مدل، از 72 داده تن کیلومتر حمل شده و 72 بارنامه صادرشده که از 32 استان طی شش سال حمل ونقل جاده ای جمع آوری شده است، استفاده شد. چهار روش مختلف پیش بینی، یعنی جنگل تصادفی، شبکه عصبی LSTM، ARIMA و ETS به تفصیل بررسی شدند. نتایج تجربی نشان می دهد که جنگل تصادفی از سایر مدل ها بهتر عمل می کند. در این پژوهش از ابزار کنترل کیفیت آماری امتیاز z برای تشخیص داده های پرت و رفتار غیرعادی استفاده شد. نتایج تجربی حاکی از آن است که از 32 استان، 3 استان دارای رفتار غیرعادی هستند که یکی از آن ها به دلیلی غیر از افزایش نرخ بهره و مالیات حمل ونقل جاده ای است.
    کلیدواژگان: پیش بینی، کنترل کیفیت آماری، بارنامه جاده ای، تن کیلومتر، یادگیری ماشین، یادگیری عمیق، پایش
  • رضا زواری کیا، احمد ماکویی*، محمدعلی کرامتی صفحات 274-312

    در پژوهش حاضر، جریانات موجودی و مالی در زنجیره های تامین بررسی می شود. هدف این پژوهش، ارایه روشی برای بهینه سازی این دو جریان در زنجیره ها است. درصد بازگشت سرمایه به عنوان متغیر وابسته و سه جزء تشکیل دهنده چرخه تبدیل نقدینگی که نمایانگر جریانات مالی و فیزیکی به شمار می روند، به عنوان متغیرهای مستقل هستند. داده های اعضای زنجیره شش صنعت شامل خودرو و قطعات، دارو، غذایی، پتروشیمی، فلزی و معدنی استخراج و با دو سناریوی «بازنگری در روزهای متغیرهای وابسته بدون تغییر در چرخه تبدیل نقدینگی در کل زنجیره» و «کاهش در روزهای متغیرهای وابسته به همراه کاهش در چرخه تبدیل نقدینگی» صورت مسیله پژوهش تعریف شده و با استفاده از مدل سازی مبتنی بر عامل و نرم افزار نت لگو شبیه سازی شده است. بر اساس نتایج سناریوی اول درصورتی که روزهای نگهداری موجودی در پایین دست زنجیره کاهش و به بالادست زنجیره انتقال یابد و در مقابل دوره پرداخت به بالادست کوتاه تر شود، دوره بازگشت سرمایه برای کل زنجیره بهبود می یابد؛ همچنین بر اساس نتایج سناریوی دوم، به نسبت میزان کاهش چرخه تبدیل نقدینگی از طریق بهره وری در سایه همکاری اعضای زنجیره، بهبود عملکرد شاخص بازگشت سرمایه قابل ملاحظه است.

    کلیدواژگان: زنجیر تامین، جریان فیزیکی، جریان مالی، بهینه سازی، شبیه سازی مبتنی بر عامل
  • نادر قانعی، غلامرضا اسماعیلیان*، امیرسامان خیرخواه صفحات 313-375

    افزایش نگرانی ها در خصوص مسایل زیست محیطی، کمبود منابع و مسایل رفاهی کارکنان، سازمان ها را به سمت تجدیدنظر در مورد استراتژی های تولید و چیدمان تسهیلات سوق داده است تا چیدمانی ارایه دهند که به تمام ابعاد پایداری (اقتصادی، رفاه اجتماعی و زیست محیطی) توجه داشته باشد؛ بنابراین در این پژوهش، یک مدل ریاضی چندهدفه به منظور ایجاد توازن بین کاهش هزینه های چیدمان، کاهش میزان مصرف انرژی الکتریکی و افزایش ایمنی محیط تولید برای کارکنان توسعه یافته است. ویژگی برجسته مدل پیشنهادی، درنظرگرفتن راهبرد مقیاس بندی سرعت پردازش عملیات در ماشین ها در کنار مسیریابی فرایند است که با مفاهیمی نظیر قابلیت اطمینان ماشین ها، تعادل بار کاری، تخصیص اپراتور ترکیب شده است. به منظور اعتبارسنجی و کاربردپذیری مدل پیشنهادی از روش معیار جامع و نمونه های برگرفته از مبانی نظری موضوع استفاده شده است. با توجه به پیچیدگی مدل و ناتوانایی نرم افزار گمز در ارایه جواب برای مسایل با ابعاد بزرگ در زمان مطلوب، از الگوریتم ژنتیک رتبه بندی نامغلوب (NSGA-II) استفاده شده است. درنهایت رویکرد پیشنهادی به صورت یک مطالعه موردی واقعی در یک کارگاه تولید اجاق گاز و فرهای صنعتی مورداستفاده قرار گرفت. نتایج، دستیابی به صرفه جویی 62 درصدی در هزینه های تولید را از اعمال روش پیشنهادی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: چیدمان سلولی، پایداری، مسیریابی جایگزین فرایند، چیدمان ایمن، مصرف انرژی
|
  • Mehrdad Kiani, Davood Andalib Ardakani *, Seyyed Heidar Mirfakhredini, Habib Zare Ahmadabadi Pages 9-45
    The purpose of this research is to identify and investigate the relationship between the barriers to the implementation of the circular economy and Industry 4.0 in the supply chain in one of the polluting industries of the country (Yazd Glass Complex). In order to identify the barriers and categorize the barriers, the Meta-Synthesis approach was used, and in the quantitative part, in order to present the pattern of relationships between these barriers and their prioritization, the combined method of Fuzzy DEMATEL- ANP (FDANP) was used. The findings of the qualitative section included the identification of 24 obstacles in 5 dimensions. In the quantitative part, the findings showed that economic, infrastructural and technical-legal barriers are considered as causal dimensions that affect human resources and organizational-management (Effect) dimensions. Also, the obstacles of lack of expertise and knowledge of employees regarding the circular economy and Industry 4.0; Fear of unemployment and resistance to organizational and process changes and lack of funds and financial tools for training and research and development and operations are the most important obstacles in the implementation of the circular economy and Industry 4.0 in the supply chain of polluting industries such as the glass industry.
    Keywords: circular economy, Fourth industrial revolution (Industry 4.0), Supply Chain, digital technologies, Fuzzy DANP
  • Mojtaba Farrokh * Pages 46-84
    Over the past decade, growing environmental concerns and social legislations have forced decision makers to design their supply chains with regard to the environmental impacts, responsiveness, and economic benefits. In this research, a mixed integer linear programming (MILP)  model is developed to optimize the objectives of cost, environmental impacts and responsiveness in order to determine appropriate policies about the decisions of carbon tax, technology selection, location, capacity of facilities. In this model, there are simultaneously two types of disruption and operational risk for some parameters such as demand and costs, which is named hybrid uncertainty. To cope with this type of uncertainty, a possibilistic stochastic programming approach using concepts of credibility constraint programming is proposed to design a closed-loop supply chain. A high-performance flexible programming approach is applied to solve the multi-objective model. Results show that the appropriate rate of carbon tax is around 20000 Rial per kilogram of carbon. The results indicate that in order to optimize the level of responsiveness and reduce the environmental impacts and costs, it is better to use the green technologies in the plants and recycling centers and to establish the plant and distribution centers near the customer zones.
    Keywords: Closed loop supply chain, Carbon tax, Green technology, Possibilistic stochastic programming, Responsiveness
  • Ali Mohaghar *, Iman Ghasemian Sahebi, Alireza Sadeghpour Firouzabad Pages 85-107
    One of the characteristics of the fourth industrial revolution is the creation of production intelligence through real-time data to make accurate and timely decisions. Therefore, data-driven statistical process control is expected to significantly contribute to the advancement of intelligent manufacturing. For this reason, statistical process control has become one of the most widely used tools to maintain an acceptable level of quality characteristics in the era of Industry 4.0. In this article, organizational readiness factors for the establishment of intelligent statistical process control in the age of the fourth industrial revolution in the gas industry were investigated. For this purpose, after identifying the control structure of the intelligent statistical process of applying the literature review, 12 factors of organizational readiness in order to achieve this goal were presented in the form of a framework. Then the relationship and sequence of these factors were determined by fuzzy interpretive structural modeling. Next, the obtained model was verified using the structured equation modeling approach. The presented model can be a guide for the gas industry in implementing an intelligent statistical process control system to provide better services and less defects.
    Keywords: Industry 4.0, Intelligent Statistical Process Control, Organizational Readiness, Fuzzy Interpretive Structural Modeling, Structural Equation Modeling
  • Ali Hoorshad, Hossein Safari *, Rohollah Ghasemi Pages 108-148

    The main purpose of the research is to achieve a smart supply chain management model for FMCG industry in Iran. Since this research is of an exploratory mixture type, in qualitative section after reviewing the existing literature and collecting the relevant literature of the researchs, related articles identified and the obtained results analyzed by Multi-Grounded theory. After performing the meta-synthesis method, the selected articles extracted. Then after interviewing with 15 experts, the categories were coded. The result led to the extraction of the model. In the quantitative part, in order to refine the attributes, the DCSM used. Next in qualitative part, for model configuration, FsQCA method implemented. Quantitative data collected from 20 supply chain managers and experts in companies active in FMCG industry in Tehran. Based on the results obtained, the model has 6 main categories, 21 sub-categories and 113 attributes. Also, based on the results of the quantitative section, 92 attributes determined as the most appropriate attributes and then the most suitable combination of the attributes related to the paradigm model determined. The results of the research presented a conceptual model for smart supply chain management in FMCG industry in Iran, which can be used by industrialists and researchers.

    Keywords: Smart Supply Chain, Fast-moving Consumer Goods Industry, Multi-Grounded Theory, Discrete Consensus Support Method (DCSM), Fuzzy-set Qualitative Comparative Analysis (FsQCA)
  • Elham Aghazadeh, Akbar Alem Tabriz *, Keyvan Shah Qalyan Pages 149-178

    Investment in industrial equipment is a necessity for every industrial unit. In this study, a mathematical model for intelligent monitoring of the performance of industrial equipment of wind turbines using the Internet of Things and unmanned aerial vehicles (UAVs) with an edge computing approach is investigated. In this model, the performance of the UAV for intelligent monitoring of wind turbines is investigated in three stages: detection, computational offloading, and local computations. Considering the bi-objective nature of the final model, the model was solved by a genetic algorithm with non-dominated sorting and the epsilon constraint method using random numbers. According to the findings of the study, the epsilon constraint method loses its efficiency with increasing model dimensions and is not able to find the Pareto frontier in problems with large dimensions. For this purpose, the model was solved using the second version of the genetic metaheuristic algorithm with non-dominated sorting and a new structure for representing chromosomes. This algorithm was able to solve problems in large dimensions that the epsilon constraint method was unable to solve. According to the results, the epsilon constraint method and the genetic algorithm with non-dominated sorting differ only in the time to solve, and have similar performance in other criteria; as a result, the genetic algorithm with non-dominated sorting is proposed as the superior method.

    Keywords: internet of things, Civilian Drones, edge computing, intelligent monitoring, Genetic algorithm
  • Marzieh Mazheri Zaveh, AmirMohammad Fakoor Saghih *, Omid Soleimani Fard Pages 179-207

    In this research, multi-period stock portfolio selection was modeled and solved under uncertainty and considering transaction costs. A possibilistic mean-semivariance-entropy model for multi-period portfolio selection by taking into account four criteria viz., return, risk, diversification degree of portfolio and transaction cost was introduced. In this model, the return level by the possibilistic mean value of return, the risk level by the lower possibilistic semivariance of return, and the diversification degree of portfolio was quantified by the possibilistic entropy. We used fuzzy theory in order to consider uncertainty in proposed model and considered asset returns as trapezoidal fuzzy numbers. MOPSO algorithm was used to solve the model. In order to evaluate the proposed models performance, a similar model including proportional entropy was modeled and solved and its results were compared with the possibilistic entropy model. The results of this comparison showed that the possibilistic entropy model is better than the proportional entropy model because it provides better efficiency frontier. Regarding the optimized portfolios in one-time implementation of the algorithm on the possibilistic entropy model in third-time period, the highest percentage of stocks selected in the optimal portfolio of risk seeker, risk averse and risk neutral investor is respectively kagol,hakeshti and shekhark.

    Keywords: Multi-Period Portfolio, Multi Objective Particle Swarm Optimization (MOPSO), Possibilistic Entropy, Proportional Entropy, Terminal Wealth
  • Azar Fathi Heli Abadi, Abbas Rad *, Alireza Motameni, Davood Talebi Pages 208-248

    In the present unstable business environment, supply chains are considerably impacted by disruptions, necessitating the implementation of resilience strategies. These strategies, however, pose significant financial challenges for companies. Therefore, financing is essential in developing resilient supply chain networks. In addition to utilizing existing capital, options such as bank loans and trade credit can be employed to alleviate the financial burden and enhance working capital.  The present scholarship has failed to address the issue of financial strain resulting from the adoption of resilience strategies. Additionally, the significance of trade credit and repayment scheduling in all levels of the supply chain network also left under-researched. To fill this research gap, this paper proposes a three-tiered supply chain network consisting of main/support suppliers, factories, and distribution centers under uncertain demand conditions. The network is developed to effectively handle demand uncertainty and achieve optimal net present value and demand estimation. To solve the bi-objective model of the study, a preemptive fuzzy ideal programming approach accompanied by the implementation of the CPLEX solver is utilized. The findings lend support to the importance of securing financial support for support suppliers and establishing effective trade credit agreements across all levels of the supply chain.

    Keywords: Capital-Constrained Supply Chain, Demand Uncertainty, Trade Credit, Financing, Multi-Objective Optimization, Resilience
  • Amirali Eghtesad, Abbas Saghaei *, Amir Azizi Pages 249-273
    The objective of this research is to predict and monitor the ton-kilometers and waybill on the Iran's roads to find abnormal Behavior. In this study, data was collected from monthly observations over a period of 6 years (1395 to 1400) by the Iran Road Maintenance and Transportation Organization, categorized by province. Different machine learning techniques, deep learning, and time series methods were employed to predict ton-kilometers, and the results were monitored for abnormal behavior following an increase in interest rates and taxes. For model implementation, a dataset of 72 records of ton-kilometers and 72 records of issued waybill, collected from 32 provinces over six years of road transportation, was utilized. Initially, four different prediction methods, including random forest, LSTM neural network, ARIMA, and ETS, were extensively examined. The empirical results indicate that the random forest outperforms the other models. this study employs the statistical quality control tool, the z-score, to detect outliers and abnormal behavior in the data. The empirical findings reveal that out of the 32 provinces, three provinces exhibit abnormal behavior, and one of them is attributed to factors other than an increase in interest rates and transportation taxes.
    Keywords: prediction, statistical quality control, Waybill, ton-kilometer, Machine Learning, Deep Learning, monitoring
  • Reza Zavarikia, Ahmad Makui *, MohammadAli Keramati Pages 274-312

    This paper has investigated the inventory and financial flows in supply chains. Its purpose is to provide a method to optimize these two flows for chain members, where Return on Capital (ROC) is defined as the dependent variable, and cash conversion cycle (CCC) equation components, which show financial and physical flows, are formulated as independent variables. The data of chain members from six selected industries, including auto & parts, pharmacy, food, petrochemical, metal, and mining, have been extracted. Two scenarios, 1) revision of independent variables without a change in the cash conversion cycle of the entire supply chain, and 2) reducing the days of independent variables along with reducing the cash conversion cycle, have been defined. The problem is simulated using Agent-Based Modeling and NetLego software. Results of the first scenario indicate that if Days Inventory Outstanding (DIO) is reduced in downstream and transferred to upstream of the chain, and Days Payment Outstanding (DPO) in the upstream is shortened, ROC is improved for the entire chain. Also, the results of the second scenario show that, in proportion to the reduction of the cash conversion cycle through productivity under collaboration of chain members, the performance improvement of ROC is remarkable.

    Keywords: Supply Chian, Physical Flow, Financial Flow, Optimizing, Agent Based Simulation
  • Nader Ghanei, GholamReza Esmaeilian *, AmirSaman Kheirkhah Pages 313-375

    Increasing concerns about environmental issues, resources constraint and social issues of employees have moved organizations to review production strategies and facility layout to provide an arrangement that takes into account all dimensions of sustainability (economic, social, and environmental). Therefore, in this research, a multi-objective mathematical model has been developed to achieve a balance between reducing layout costs, reducing electrical energy consumption, and improving the safety of the production environment for the operators. One prominent feature of the proposed model is the consideration of the strategy of scaling the processing speed of operations in machines alongside process routing. This is combined with concepts such as machine reliability, workload balancing, and operator allocation. In order to validate and assess the usability of the proposed model, the LP-metric method and examples derived from the relevant literature have been utilized. Considering the complexity of the model and the limitations of the GAMS software in providing timely solutions for large-scale problems, the Non-Dominated Sorting Genetic Algorithm II (NSGA-II) has been employed. Finally, the proposed approach was used as a real case study in a gas stove and industrial oven production workshop. The results show a 62% savings in production costs from applying the proposed method.

    Keywords: Cellular Layout, Sustainability, Process Alternative Routing, Safe Layout, Energy Eonsumption