فهرست مطالب

پژوهش های معماری و محیط - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه پژوهش های معماری و محیط
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مینو قره بگلو*، حامد بیتی، سحر جعفری صفحات 1-16
    با توجه به اینکه زمینه یا بستر مناسب برای رشد دانش آموزان از مدارس شروع می شود، فضای کالبدی مدرسه باید پاسخگوی توقعات، خواست ها و فعالیت های متعدد باشد. متناسب سازی فضای مدارس، می بایست اساسا در همه وجوه، فرآیندی «کاربردی» و نه صرفا «نظری» را طی کند. این مطالعه به دنبال تبیین زبان الگوی ویژگی های فضایی مدارس متوسطه شهر تبریز و شناسایی معیارهای طبقه بندی این الگوها است و از این رو از الگوی ویژگی های فضایی مدارس مقطع متوسطه شهر تبریز می پرسد. جهت پاسخگویی به این پرسش، این نوشتار با رویکرد ترکیبی کمی-کیفی در گام اول به استخراج ویژگی های فضایی مطرح فضاهای آموزشی در مقیاس های مختلف از مقیاس کلان (ارتباط با شهر) تا خرد (کیفیت فضاهای داخلی) می پردازد. سپس با رویکرد کمی از طریق بررسی میدانی و اسناد و مدارک به نمونه گیری طبقه بندی شده از نظر جمعیتی و جنسیت از مدارس مقطع متوسطه سطح شهر اقدام می نماید. نهایتا با روش استدلال منطقی نتایج کیفی حاصل از مراحل پیشین که منجر به تبیین زبان الگوی ویژگی های فضایی مدارس مقطع متوسطه شهر تبریز است را ارایه می نماید. نتایج تحقیق حاکی از این است که ویژگی های فضایی مدارس مقطع متوسطه شهر تبریز مشتمل بر دو الگوی کالبدی-فیزیکی، عملکردی-رفتاری است که در مقیاس ها و سطوح مختلف کلان تا خرد قابل بحث می باشد. سه ویژگی زبان الگو شامل «اجتماع»، «مقیاس/ سلسله مراتب» و «سازگاری/پیوستگی» در الگوی ویژگی های فضایی مدارس مقطع متوسطه شهر تبریز قابل خوانش است.
    کلیدواژگان: زبان الگو، ویژگی فضایی، مدارس مقطع متوسطه، تبریز
  • محمد باقری*، اکرم عموئی صفحات 17-30
    سرمایه اجتماعی یکی از شاخصه های نوین توسعه در جامعه و محله های شهریاست که با تاکید بر "اهمیت ارتباط" ، روابط اجتماعی را در راستای افزایش سلامت روانی ، تقویت همبستگی ساکنان وکاهش معضلات اجتماعی همانند جرم و جنایت به کار می گیرد. علیرغم شناسایی ابعاد مختلف سرمایه اجتماعی، نقش طرح کالبدی- فضایی محله های شهری کمتر واکاوی شده است. پژوهش حاضر، با فرض وجود ارتباط معنادار بین طرح کالبدی-فضایی محله های شهری و میزان سرمایه اجتماعی، به مورد پژوهی در دو محله تاریخی و جدید شهر زنجان می پردازد.روش تحلیل محتوای متون در بخش نظری و روش تحلیلی- توصیفی در بخش میدانیبه کار رفته است.برای تبیین فرضیه، ابتدا شاخص های سرمایه اجتماعی در هفت حوزه (اعتماد ، مشارکت ، انسجام، عضویت در گروه ها، آگاهی عمومی، امنیت ، احساس تعلق)بررسی و شناسایی شدند. سپس برای تحلیل سرمایه اجتماعی ، به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی با مشارکت 305 نفر ساکن از ساکنان دو محله مسگرها (سنتی) و گلشهر (نوساز) زنجان، 7 شاخص کلی و 36 شاخص فرعی سنجش سرمایه اجتماعی از طریق مدل آنتروپی شانون وزن دهی شدند و تاثیر هریک از شاخص ها در محله ها مشخص شد. نتایج نشان می دهد همانطور که سازمان اجتماعی محله، سازنده سرمایه اجتماعی است، طرح کالبدی- فضایی محله نیز می تواند ظهورسرمایه اجتماعی را تسهیل کند. بر این اساس، پیوستگی فضاهای جمعی و عمومی محله، ارتباطات همسایگی، شکل گیری مرکز محله، ایجاد ساختارهای ارتباطی-خدماتی و عملکردی محله، پیوستگی شبکه معابر پیاده ، اختلاط کاربری ها، طراحی برای کودکان، جوانان، میانسالان و کهنسالان می توانند روند ظهور ، شکل گیری و ارتقاء سرمایه اجتماعی را تسهیل نمایند.تداوم تحقیق با تمرکز بر مولفه های کالبدی- فضایی برای سنجش و تعمیق سرمایه اجتماعی در محله ها امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، محله سنتی، محله نوساز، طرح کالبدی-فضایی
  • مینا ورد، محسن فیضی، مهدی خاک زند*، مرتضی اوجاقلو صفحات 31-48

    دوران معاصر ما به طور کامل تحت تاثیر مسایل مربوط به عوامل محیطی است. در سالهای اخیر توجه به طراحی معماری جهت دستیابی به معماری پایدار و سازگار با محیط زیست از دغدغه های معماری، معماران و پژوهشگران این حوزه می باشد. معماری ایران در گذشته خود به طور کامل نسبت به محیط زیست خود مسیول بوده و آسایش حرارتی ساکنین خود را بدون لطمه زدن به طبیعت ومحیط زیست خود تامین می کرده است. لذا توجه اکولوژیکی به معماری و شهرسازی امروز و کمبود پژوهشی مباحث اکولوژیکی در معماری ضرورت پژوهشی نوشته حاضر را تبیین می کند. در همین راستا در این پژوهش با استفاده از نرم افزار انویمت3.1 به شبیه سازی ساختار مختلف فضای باز در اقلیم تهران پرداخته است. در این پژوهش فضاهای نیمه بسته، فضاهای نیمه باز، فضاهای باز محصور، فضاهای کاملا باز در قالب طراحی محیط یک مجتمع مسکونی و رفتارهای حرارتی این فضا ها بررسی می شود. نتایج این پژوهش بیان می کند. کمترین میزان دمای هوا مربوط به فضای نیمه باز است. رفتار حرارتی فضای نیمه بسته بسیار شبیه فضای نیمه باز است ولی به علت جریان هوای راکدتر دمای هوای بیشتری نسبت به فضای نیمه باز تجربه می کند. فضای نیمه بسته به علت مجاورت کمتر با محیط اطراف خود عموما از میزان رطوبت کمتری برخوردار هستند. رطوبت نسبی در فضا های باز و نیمه باز بیشتر از دمای هوا متاثر از رطوبت مطلق آن فضاست. سرعت باد در محیط های باز محصور از میزان کمتری نسبت به سایر نقاط بر خوردار است و بطور عکس سرعت باد در فضاهای کاملا باز میزان بالاتری را بر خوردار است. همگی میانگین دمای تابشی در فضا های نیمه بسته به کمترین مقدار خود می رسد.

    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، فضا های باز، فضاهای نیمه باز، عوامل اقلیمی
  • بهروز جانی پور*، صبا آراسته، محمدرضا طاهری، حسین شعبانعلی فمی صفحات 49-60

    از مسایل مهم در طراحی و ساماندهی و اجرای فضاها و کاربری های شهری از جمله کاربری فضاهای سبز، احترام و توجه به مخاطبین آن خصوصا سالمندان است. شدت سالمندی جمعیت ایران از سال 1415 به بعد خود نمایی خواهد کرد. سالمندان از گروه های اجتماعی هستند که با توجه به شرایط ویژه خود و بازنشستگی، دارای اوقات فراغت زیادی بوده و به صورت اختیاری از فضاهای باز شهری و پارک ها بیشتر استفاده می کنند، ولی شرایط محیطی بیشتر پارک های موجود، با ویژگی های روحی و جسمی آنان کم ترین تطابق را دارد. مقاله حاضر با اهداف شناخت نیازهای محیطی سالمندان جهت طراحی پارک دوستدار سالمند و بهسازی پارک های موجود نوشته شده است. این مقاله از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای ابتدا به بررسی عوامل موثر بر کیفیت پارک دوستدار سالمند پرداخته و سپس با 299 پرسشنامه از سالمندان 50 سال به بالا و افرادی که همراه سالمند با آنان زندگی کرده و درک نسبی از شرایط آنان دارند، اقدام به سنجش میزان کیفیت آن عوامل با استفاده از طیف لیکرت در پنج سطح به عمل آمد. سپس با استفاده از نرم افزار SPSS داده ها آنالیز و میزان میانگین و انحراف معیار برای هر گویه تعیین و ضریب cv محاسبه و از کم تا زیاد مرتب شد. از آن جایی که cv کم بر اتفاق نظر بیشتر افراد نمونه دلالت دارد، میزان اولویت هر گویه به این ترتیب استخراج گردید. سپس 36 مورد از امکانات و خدمات به پاسخ گویان ارایه شد و این نتایج بدست آمد که تنوع و زیبایی فضای سبز در پارک، مناسب بودن تعداد و محل قرارگیری نیمکت ها، مناسب بودن شیب مسیرهای پیاده، مناسب بودن عرض مسیرهای پیاده روی؛ به ترتیب به عنوان اولویت های موجود در پارک ها برای سالمندان از دیدگاه سالمندان بوده است و عدم وجود نرده ها و سطوح شیب دار، عدم وجود المان های خاطره انگیز، عدم وجود سالن و ساختمان با سیستم گرمایش و نبود امکانات پزشکی وامداد رسانی در پارک، از دلایل نارضایتی آنان بود. در آخر راهکارهایی مانند رعایت موارد ایمنی در سرویس های بهداشتی و مناسب سازی کفسازی و ایجاد ساختمان هایی با سیستم گرمایشی و سرمایشی در پارک ها و اقدامات امنیتی در استفاده از المان ها و خوانایی تابلوهای اخطاری و راهنما و مانند این ها برای کاهش نارضایتی افراد سالمند پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: تعامل پذیری، فضای سبز شهری، واحد همسایگی، سالمندان و محیط
  • سلیمان خضری* صفحات 61-72
    وجود بحران های ناشی از بلایای طبیعی و پیچیده تر شدن جنگ ها و بکارگیری علوم و فناوری در جنگ های نوین، چهره ی متفاوتی از پدافند غیر عامل را ایجاد کرده است. بررسی آخرین جنگ ها نشان می دهد که ساختمان های عمومی به طور مستقیم و غیرمستقیم مورد آسیب ناشی از حملات قرار می گیرند که اکثرا به عنوان خطای نظامی و یا بهانه های دیگر توجیه می گردد که اصابت و امواج انفجار ناشی از این بمباران ها باعث آسیب به ساختمان ها در نتیجه افزایش تلفات انسانی می گردد، بنابراین ضروری است در صورت بروز بحران، حادثه غیر مترقبه و یا هرنوع حمله، بیمارستان ها که فضاهایی با اهمیت بالا هستند، کارایی خود را تا بیشترین حد و طی بیشترین زمان ممکن حفظ نموده و دچار کمترین میزان آسیب های فیزیکی و تلفات انسانی شوند. بی شک علوم مرتبط با معماری و شهرسازی نقش مهمی در کاهش تلفات در زمان بحران را ایفا می کنند. در همین راستا فرم معماری ساختمان ها، به ویژه ساختمان های درمانی، نقش بسزایی در پایداری بناهای درمانی در زمان جنگ و کمرنگ شدن آسیب های حاصل از انفجار و زلزله را در زمان بحران دارند؛ لذا، به منظور پیشگیری از وقوع این مشکلات و به حداقل رساندن خسارات و تلفات در زمان و قوع بحران، باید بحث ایمنی و امنیت در کلیه ی سطوح برنامه ریزی و طراحی از موضوعات کلان تا جزییات فنی معماری مورد توجه قرار گیرد. مسیله اصلی در این پژوهش، عدم وجود شاخص های مدون و دقیق، جهت ارزیابی پایداری انواع ترکیب فرم ها و مزایا و معایب هر یک از منظر دفاع غیرعامل است.
    پژوهش پیش رو که از نوع پژوهشکاربردی است از روش مطالعات کتابخانه ای برایگردآوری داده ها و اطلاعات استفاده شده است و ضمن مروری بر تحقیقات انجام شده در زمینه پدافند غیرعامل به تشریح پدافند غیرعامل از دیدگاه صاحب نظران و ارزیابی فرم ها و ترکیبات حجمی مطلوب از نظر پایداری در برابر موج انفجار می پردازد، این تحقیق به دنبال فرم های مناسب به عنوان یکی از راهکارهای معمارانه برای مقابله با این نوع تهدید است، که نهایتا منجر به الزامات و ملاحظاتی جهت طراحی معماری فرم بیمارستان ها از منظر پدافند غیرعامل می گردد.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، معماری، انفجار، فرم بیمارستان، بحران، بیمارستان
  • سهند لطفی*، محمد حسین پور، علی سلطانی، پریسا خواجه زاده صفحات 73-88

    واحدهای همسایگی، تبلور کالبدی - فضایی اجتماع شهری، و نمایانگر شیوه های حضور و تعامل انسانی بر مبنای الگوی پایه سکونت اند. از این رو، شاید بتوان مهم ترین خلاء در واحدهای همسایگی امروزین شهرها را، فقدان ارتباط عمیق و تعامل مداوم دانست. از جمله ملاحظاتی که در بازسازماندهی فضاهای شهری، لازم است توجه قرار بگیرد، ابعاد اجتماعی فضا است که شامل کیفیت های فضایی انسان محور از جمله «تعامل پذیری» است. یکی از عوامل تاثیرگذار در تکوین و تقویت تعامل پذیری ، کیفیت «صمیمیت» فضایی است که خود، شامل مولفه ها و شاخص های گوناگونی است. آنچه در این مقاله به آن پرداخته شده، بررسی کیفیت تعامل پذیری با رویکرد صمیمیت فضایی، در محدوده خیابان جهان آرا که شامل محدوده ای با مختصات کلی یک واحد همسایگی است. بدین منظور، مولفه های موثر در تکوین کیفیت تعامل پذیری بر اساس مبانی نظری و بازخوانی ادبیات مرتبط، استخراج گردیده و سپس، وضعیت مولفه های موردنظر با استفاده از پرسشنامه و مطالعات میدانی احصاء و بررسی شده است. سپس، با استفاده از روش های آماری و استفاده از آزمون همبستگی، ارتباط بین مولفه های موثر بر شکل گیری کیفیت صمیمیت فضایی و مولفه های کالبدی، زیست محیطی و اجتماعی محدوده مورد نظر مورد بررسی قرار گرفته است. در آخر، داده های به دست آمده، با استفاده از آزمون همبستگی اسپیرمن، مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل نشان می دهد که مولفه های کالبدی، اجتماعی و زیست محیطی موثر بر شکل گیری کیفیت صمیمیت فضایی در وضعیت نامطلوبی قرار داشته لذا می توان چنین نتیجه گیری کرد که محدوده مورد نظر در حال حاضر فاقد کیفیت صمیمت فضایی است، و در نتیجه تعامل پذیری نیز در این محدوده در ضعیت نامطلوبی قرار داشته، و لازم است به منظور تقویت تعامل پذیری اقداماتی نظیر بازطراحی فضای شهری و ارتقاء کیفیت های مرتبط با مفهوم تعامل پذیری، صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: صمیمیت فضایی، تعامل پذیری، فضای شهری، واحد همسایگی
|
  • Minou Gharehbaglou *, Hamed Beyti, Sahar Jafari Pages 1-16
    Considering that nourishment of children starts from schools, body of schools must meet diverse expectations, needs, and activities of students. Fitting the space of schools should principally go through a functional, rather than merely theoretical, process in all its facets. Present research aims explaining the pattern language of spatial features of high schools and identifying classification criteria for these patterns. In spite of their different aims and heterogeneous patterns of establishment, many Tabriz high schools don’t meet the criteria of possessing an appropriate level of educational facilities. Therefore, looks for the pattern of spatial features of high schools in Tabriz. To answer the research questions, a mixed method of quantitative- qualitative was adopted. At the first step the spatial features of educational buildings in different scales– from macro scale (related to the city) to micro scale (quality of inner spaces) have been extracted. Then by the quantitative method, through field studies classified sampling in terms of demography and gender were done in the high schools of the city. Finally, by logical reasoning method, qualitative results achieved from the previous steps– which led to explain the pattern language of spatial features of Tabriz high schools- are presented. The results of the researches show that spatial features of Tabriz high schools consist of two physical and functional- behavioral patterns which are debatable at various scales and levels. Three pattern language characteristics included “community”, “scale/ hierarchy” and “compatibility/ continuity” can be recognizable in pattern language of spatial features of Tabriz high schools.
    Keywords: Pattern Language, Spatial Features, High schools, Tabriz
  • Mohammad Bagheri *, Akram Amouei Pages 17-30
    Concept of social wealth includes social relations in the way of improving resident’s mental health, strengthening their solidarity, reducing social dilemmas and development of settlement; But despite of identifying indicators of social wealth, the influence of physical- spatial pattern of urban neighborhoods on this field, has been analyzed less. According to the hypothesis of this research, there is a meaningful relation between the physical- spatial plan of urban neighborhoods and amount of social wealth of neighborhoods. In theoretic part of the research, analytical method of content of texts and in practical part, analytical- descriptive method have been used to explain and test the hypothesis. At first indicators of social wealth in two neighborhoods of Zanjan city have been explained in seven axes and physical- spatial indicators (access network, variety and mixture of functions, equipped pedestrian path, spirited neighborhood center, local outdoors and green spaces) identified by field and documentary studying. For analyzing the social wealth, the seven above indicators with thirty six secondary indicators were weighed by random cluster sampling method and participation of 305 people from the residents of Mesgar-ha traditional neighborhood and Golshahr modern neighborhood, by statistical model and influence of the indicators in neighborhoods was examined. Results show that levels of safety indicators and public awareness are close together in two neighborhoods; But Mesgar-ha traditional neighborhood is at a higher level in terms of trust, participation, coherence, being a member of group, and sense of belonging to the neighborhood.
    Keywords: Social Wealth, Traditional Neighborhood, Modern Neighborhood, Spatial Plan
  • Mina Vard, Mohsen Faizi, Mehdi Khakzand *, Morteza Ojaghlou Pages 31-48

    The thermal comfort and its related concerns are becoming much more controversial in modern cities. Contemporary architecture is completely influenced by surrounding environmental issues. In recent years paying attention to architectural design to achieve sustainable and eco- friendly architecture has been one of architects and researchers of this field’s concern. In the past, Iranian architecture was completely responsible for its surrounding environment and provided the thermal comfort to its inhabitants without damaging the nature and environment. Therefore, the ecological consideration to today’s architecture and urbanization and furthermore, lack of sufficient research on ecological issues in architecture explain necessity of the present writing. In same way, the Envi- met 3.1 software is used to simulate the different outdoor and semi- outdoor spaces in Tehran’s climate. In this study semi- closed spaces, semi- open spaces, open spaces and enclosed spaces, in format of designing environment of a residential complex are considered in terms of structure and thermal behaviors. Results of this research show that the semi- open spaces have the lowest temperature. The thermal behavior of semi- closed space is very similar to the semi-open space but because of stagnation of the air, temperature is higher than the semi-open space. Semi-closed space because of less proximity to its surroundings generally has less humidity and relative humidity in open and semi- open spaces is affected by absolute humidity of that place more than the temperature. The wind speed in enclosed open environments is less than other areas and average of radiant temperature in semi-closed spaces reaches the lowest amount.

    Keywords: Thermal comfort, Outdoor Spaces, Semi-outdoor Spaces, Envi-met 3.1, Climatic Factors
  • Behrooz Janipour *, Saba Arasteh, MohammadReza Taheri, Shabanali Fami Hossein Pages 49-60

    Increasing the population of older people according of increasing hope of life in one hand and population control policies in another hand, became one of the most important social issues in Iran that challenge urban planners and designers. One of the important issues in landscape designing, is respect for its attention. The elderly are social groups who, with their special conditions and retirement, have plenty of leisure time and optionally use more open spaces and parks. Accordingly, the present study aims to identify the needs of the elderly for designing an elderly friendly park, and examining the existence and lack of fitness for the physical and mental characteristics of the elderly in the parks. n this research, using library resources and previous researches, we first studied the factors affecting the quality of the elderly parks, and then by 299 questionnaires from all elderly people aged 50 and older and those who lived with them along with the elderly and had a relative understanding from their condition, we measured the quality of those factors using the Likert spectrum at five levels. Then, using SPSS software, the mean and standard deviation were determined for each item and the cv coefficient was computed and arranged low to high. Since cv indicates a consensus among most sample individuals, the priority of each item was extracted. 36 of the facilities and services were provided to the respondents and based on the diversity and beauty of the green space in the park, the suitability of the number and location of the couches, the suitability of the pedestrian slope, the appropriate width of the trails, respectively, as priorities in the parks for The elderly have been from the elderly perspective, and There are fences in the stairs and steep surfaces for easy access, there are some memorable elements in the park, a hall and building with a heating system to use the park in the cold seasons, the availability of medical facilities and disposal in the park, the presence of wheelchairs in the park Except for the last priorities in the study, there is a lack of any of the above. Therefore, observance of safety issues in sanitary and sanitary facilities and the construction of buildings with a heating and cooling system in parks and security measures in the use of elements and legibility of warning panels and guidance, it is recommended to reinforce cases of people's dissatisfaction.

    Keywords: Elderly, Leisure, Elder- friendly park
  • Solyman Khezri * Pages 61-72
    Because of crises arising from natural disasters and wars which have been more intricate and because of employing science and technology in modern wars a different type of non- operational defense is required. Checking out the latest wars shows that damaging public buildings -directly and indirectly- because of attacks, which are mostly propagated as military mistakes or other excuses, causes increasing human casualties as a result of the  buildings destruction due to hit  the bomb and waves of explosion arising these bombardment; so it is necessary, in the event of a crisis, unexpected incident or any attack the hospitals that are high- importance spaces, to preserve their efficiency to the maximum possible and to the maximum time and get the least amount of damages and cause the minimum human casualties. Undoubtedly, sciences related to architecture and urbanism play an important role in reducing casualties when the crises arise. In the same way, the architectural form of medical buildings has a significant role in the sustainability of the therapeutic structures during the war and the reduction of the damage caused by the explosion and earthquake during the crisis; so, in order to prevent the occurrence of these problems and to minimize the damages and casualties when the crises happen, the safety and security issue should be considered from the great issues to the technical details of the architecture. The main issue in this study is the lack of codified and expanded indexes to assess the sustainability of types of form combinations and the advantages and disadvantages of each type from viewpoint of passive defense. In the present research, which is an applied kind of researches, library study method has been used for data and information gathering, while reviewing researches which have done formerly in the field of passive defense, describes passive defense from the viewpoint of the experts and evaluates the optimal forms and volumetric compounds in the terms of sustainability against the explosion wave. This research is looking for suitable forms as one of the architectural approaches to deal with this kind of threat, which ultimately leads to requirements and considerations for architectural design of the hospitals from the viewpoint of passive defense.
    Keywords: Passive defense, explosion, Form, Crisis, hospital
  • Sahand Lotfi *, Mohammad Hosseinpour, Ali Soltani, Parisa Khajehzadeh Pages 73-88

    Neighborhood units are the spatio- physical incarnation of human interactions and relations as there is an amalgam of living in a residential area and social needs to communicate with other people. The most deficiency occurred in the neighborhoods is the lack of direct and deep interactions as people have been distanced from their previously valorized social contexts known by the conviviality and warm-heartedness between individuals. Today it has become very important to strengthen the human links between people residing in urban neighborhoods. Among all considerations must be taken in the rearrangement of public spaces, the social content has an utmost importance. It includes some humanistic spatial qualities, namely the “Sociability”. Many different factors have an impact on the emergence and the reinforcement of sociability; “Space conviviality” is one of these factors which itself has a series of indicators. This paper has explored the quality of sociability in the JahanAra District in Shiraz with an emphasis on space conviviality. ‘Jahan Ara’ District could be identified as a contemporary neighborhood unit woven around a local street dominated by residential use in the new urban fabric of Shiraz gradually built during the 1980s. As such the indicators of sociability and space conviviality have been listed out of the literature and afterwards the state of these indicators has been examined by field study and filling questioners. Finally, the gathered data have been analyzed to get the output result. The results of this research show that the quality of space conviviality is quite disappointing in the area and it’s needed to improve the environmental qualities and make a redesign of public spaces to ameliorate the sociability of the neighborhood.

    Keywords: Spatial Intimacy, Sociability, public space, Urban neighborhood, Shiraz