فهرست مطالب

هیستوبیولوژی دامپزشکی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1399)

نشریه هیستوبیولوژی دامپزشکی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فروغ کجباف، بهنام پدرام، لیلا درخشان*، علی میرزاوند، شقایق قناد صفحات 1-10
    انگل بابزیا ن یکی از انگل هایی است که سبب بروز خسارات های عمده ای در صنعت دامپروری می باشد. شناسایی دام های حامل بابزیا اهمیت خاصی در کنترل و پیشگیری بیماری دارد. مشاهده میکروسکوپی انگل تک یاخته در گسترش خونی رنگ آمیزی شده در فرم حاد کمک کننده است و در آزمون های سرولوژیکی اغلب گونه های بایزیا قابل تفریق نبوده و نتایج منفی و مثبت کاذب نیز عموما در این آزمون ها مشاهده می شود. هدف از این مطالعه، مقایسه شیوع انگل بابزیا در گوسفندان شهرستان اندیمشک در فصل بهار و تابستان 1401 و بررسی اثر جنسیت و سن بر میزان شیوع بابزیا در این نمونه ها، به روش مولکولی واکنش زنجیره ای پلیمراز بود. از 100 راس گوسفند ماده و 100 راس گوسفند نر به ظاهر سالم، از مناطق مختلف شهرستان اندیمشک به صورت کاملا تصادفی خونگیری به عمل آمد و به آزمایشگاه ارسال شدند. پس از استخراج DNA از خون، واکنش زنجیره ای پلیمراز انجام شد و پس از انجام الکتروفورز و بررسی اسیدنوکلییک ها، اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار spss و روش آماری  T- test و محاسبه میانگین و انحراف معیار، مورد آنالیز آماری قرار گرفتند.شیوع انگل خونی بابزیا در گوسفندان ماده بررسی شده بیشتر از شیوع آن در نرها بوده است و همچنین شیوع این انگل خونی در گوسفندان بالای 2 سال حاضر در این مطالعه بیشتر از شیوع آن در گوسفندان زیر 2 سال بود اما اختلاف میان میزان شیوع در نرها و ماده ها و همچنین این اختلاف از نظر سنی، معنا دار نبود. نتایج حاصل از مطالعه ی ما نشان داد که میزان شیوع انگل خونی بابزیا در گوسفندان شهرستان اندیمشک در فصل بهار و تابستان، وابسته به جنس و سن و فصل نیست.
    کلیدواژگان: انگل بابزیا، گوسفند، واکنش زنجیره ای پلیمراز
  • سعید هاشمی، فروغ کجباف*، فرزانه قاسمی بابااحمدی، زهرا صادقیان صفحات 11-24
    کنه ها از مهمترین انگل های خونخوار اجباری و خارجی مهره داران خشکی زی می باشند. این بند پایان می توانند از طریق مکیدن خون به میزبان خود آسیب برساند و بسیاری از ارگانیسم های بیماری زا را منتقل می کند که باعث بیماری های حیوانی و انسانی می شوند. جهت انجام این مطالعه  از 2360 راس گوسفند و 123 راس گاو از روستاهای اطراف شهرستان دورود تعداد 434 کنه از گوسفند و گاو جمع آوری شد. نمونه ها جهت آزمایش به آزمایشگاه منتقل گردید. چون هدف بررسی کنه ریپی سفالوس بود، این کنه را در 4 گروه شامل گروه های نر و ماده با وزن های مختلف گروه بندی کردیم. از سم فوکسیم و سایپرمترین با آب معمولی رقتهای مختلف تهیه و هر گروه را به روش شناور سازی در معرض این سموم قرار دادیم. با روش تهیه ی پاکت صافی اثر سم روی لارو کنه ی ریپی سفالوس بررسی شد از نظر زنده بودن و یا مرگ لاروها بررسی و شمارش کردیم .کنه ماده ریپی سفالوس به سم سایپرمترین مقاومت بیشتری نشان داد لذا باید از مصرف بی رویه سموم ممانعت شود و از طرفی سمها به روش ترکیبی با هم استفاده شوند تا مقاومت کنه ایجاد نشود.
    کلیدواژگان: کنه ریپی سفالوس، سم مک تومیل، سم فوکسیم، تست لارو پاکتی
  • بهنام پدرام*، سروش حسن پور امیر آبادی، یاسین طهماسبی چگینی، آرش زارعی، زهرا صالحی صفحات 25-31
    سارکوسیستیس دارای 130 گونه هتروگزنوز، با چرخه و بیماریزایی متفاوت می باشد. گونه های بیماریزای سارکوسیستیس برای انسان سارکوسیستیس هومینیس و سارکوسیستیس سویی هومینیس می باشد که در آنها انسان بعنوان میزبان قطعی و گاو و خوک بعنوان میزبان واسط عمل می کنند. سارکوسیست یک بیماری مشترک میان انسان و دام می باشد که می تواند به لحاظ بهداشتی و اقتصادی حایز اهمیت باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان آلودگی به تک یاخته سارکوسیست در کشتارگاه صنعتی شهرستان شوشتر با استفاده از روش هضمی می باشد. در این مطالعه 20 نمونه لاشه را به صورت تصادفی و در طی مدت 2ماه بررسی شد و سپس جهت نمونه برداری عضله از اندام های مری،دیافراگم، قلب،ران، بازو را با پنس و قیچی و اسکالپل استریل جداسازی گردید و اطلاعات دام را روی نمونه لیبل زدیم و در نهایت نمونه ها را در ظرف استریل در کنار یخ به آزمایشگاه منتقل نمودیم و در آزمایشگاه با روش هضمی مثبت یا منفی بودن آلودگی به انگل سارکوسیست را بررسی کردیم.نتایج بیشترین درصد تشخیص میزان آلودگی به سارکوسیست را با استفاده از روش هضمی تایید نمود و همچنین میزان حساسیت و سرعت تشخیص سارکوسیست با روش هضمی در سطح بالایی نشان داد.
    کلیدواژگان: سارکوسیست، روش هضمی، کشتارگاه صنعتی، آلودگی، شوشتر
  • لیلا درخشان*، بهنام پدرام، فروغ کجباف، بنیامین مارمائی، محمد مهدیان نسب صفحات 32-40
    پرورش اسب و تک سمیان برای هدف های مختلف در ایران و سایر نقاط دنیا همواره انجام شده است. استان گلستان به خصوص شهرستان گنبد کاووس  یکی از قطب های پرورش اسب در ایران می باشد. یکی از بزرگترین مشکلات نگهداری حیوانات آلودگی به انواع بیماری انگلی است. هدف از این مطالعه برسی شیوع انگل های خارجی و خونی اسب و عوامل خطر آن در شهرستان گنبد کاووس در نظر گرفته شد. این مطااله به صورت مقطعی به مدت 6 ماه بر روی 128 راس اسب دارای علایم انگل های خارجی و خونی  در مناطق مختلف گنبد کاووس انجام شد. ابتدا به صورت ماکروسکوپیک سرتاسر بدن حیوان مورد برسی قرار گرفت و بعد از همه آن ها نمونه خون تهیه شده است. از نمونه خون گرفته شده اسمیر خونی تهیه شده است و با رنگ آمیزی گیمسا آلودگی حیوانات به انگل خونی مورد برسی قرار گرفته است. نتایج مطالعه،ابتلای 100 نمونه(12/78درصد) به انگل خونی پیرسپلاموز را نشان میداد و ابتلا نوع دیگری از انگل های خونی وجود نداشت. به طور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان داد که آلودگی به انگل های خونی در گنبد کاووس بالا و نگران کننده است و ارتباطی  به سن و جنسیت ندارد. میزان انگل های خارجی نشان از سلامت بالای اسب های منطقه میباشد.
    کلیدواژگان: انگل های خونی، انگل های خارجی، اسب، گنبد کاووس
  • بهنام پدرام، مسعود سلطانی الوار، لیلا درخشان*، پیمان سپهری فرد، بردیا محمدی صفحات 41-49
    سالمونلا یکی از بیماری های عفونی مهم و مشترک بین انسان و حیوانات است که به وسیله باکتری های جنس سالمونلا ایجاد می شود و سالانه موجب مرگ افراد زیادی از جمعیت های انسانی و دامی می گردد. در این میان گوشت مرغ آلوده به سالمونلا در درجه اول انتقال آلودگی قرار دارد. به همین دلیل شناسایی میزان فراوانی عفونت سالمونلا در گله های طیور اقدامی ضروری در اتخاذ اقدامات کنترلی مناسب در پیشگیری از انتقال آلودگی به جوامع انسانی محسوب می شود. با مطالعه بر روی منابع موجود مشخص گردید، اطلاعات به روزی درخصوص وضعیت سالمونلا ومیزان آلودگی به این باکتری در گوشت و جگر مرغ و... درشهرستان ملایر وجود نداشته و لذا بررسی آلودگی جگر مرغ در این شهرستان مد نظر قرار گرفت. جهت انجام نمونه برداری به طور تصادفی از سطح سوپرمارکت های شهرستان ملایر 100 عدد جگر مرغ خریداری شد سپس با هدف بررسی میزان آلودگی سالمونلایی به آزمایشگاه جهت انجام آزمایش های باکتریایی فرستاده شد . بعد از انجام آزمایش های باکتریایی به تعیین سروتیپ سالمونلا به استفاده از روش PCR پرداخته شد. در مطالعه حاضر مشخص گردید که 2 درصد جگر مرغ های مورد مطالعه آلوده به باکتری سالمونلا بود. لازم به ذکر است که 2 درصد نمونه ها دارای آلودگی باکتریایی بودند. همچنین مشخص گردید که سروتیپ غالب سالمونلا در جگرهای مرغ شهرستان ملایر سالمونلا آنترتیدیس است. با توجه به نتایج به دست آمده در مطالعه حاضر ، می توان نتیجه گرفت که موادغذایی با منشا حیوانی ، منابع مناسبی برای رشد سالمونلا در کشور به حساب می آید و توصیه میشود که جهت جلوگیری از آلودگی باکتریایی ، اقدامات بهداشتی شدیدی برای جلوگیری از آلودگی آب و مواد غذایی انجام شود و همچنین سایر فرآورده های دامی باید به حد کافی پخته شوند.
    کلیدواژگان: سالمونلا، جگر مرغ، ملایر
  • سعید هاشمی، لیلا درخشان*، کیمیا نجاتی، ملینا دقیقیان صفحات 50-60
    به منظور بررسی اثر پروتواسکولکس کیست هیداتیک در تولید کیست در خرگوش، از اردیبهشت ماه 1401 تا نیمه خرداد مجموعا 25 نمونه کیست هیداتیک گوسفند شامل10 نمونه کیست ریه و 15 نمونه کیست کبد از کشتارگاه دام دورود جمع آوری کرده و در شرایط استریل 3 میلی لیتر مایع کیست را آسپیره کرده و پس از سانتریفیوژ با دور1500 به مدت 5 دقیقه، پروتواسکولکس ها را در لوله اپندورف 2 میلی لیتری ریختیم. زنده بودن پروتواسکولکس ها، با رنگ ایوزین 1% با میکروسکوپ نوری مشخص شد. 2 گروه 4تایی از خرگوش آنقوره ماده (گروه یک) و نر (گروه دوم) مورد آزمایش قرار گرفت. از هرگروه یک نمونه به عنوان شاهد هیچ دارو یا پروتواسکولکس تجویز نشد. به سه خرگوش از گروه یک مقدار یک میلی لیتر مایع کیست که حاوی حدود 2000 پروتواسکولکس زنده بود داخل صفاقی تزریق شد. به سه تا دیگر از گروه دو همین مقدار از کیست ریوی تجویز شد. خرگوشها پس از 45 روز با اتر کشته و کالبدشکافی شد که در دو ماده در روی کبد و محوطه صفاقی کیست جدا گردید. اندازه کیست در یک خرگوش ماده شامل کیست کبد 12میلی متر طول و عرض8/7 و در خرگوش دیگر کیست محوطه شکم به طول 5/8میلی متر و عرض2/7 دیده شد هرکیست را برش داده و ساختار حفره ای آن نشان دهنده کیست هیداتیک تک حفره ای بود ولی فاقد مایع و پروتواسکولکس بودند لذا به نظر می رسد پروتواسکولکس کیست هیداتیک کبدی گوسفند توان تولید کیست در حیوانات آزمایشگاهی را دارد.
    کلیدواژگان: مایع کیست هیداتیک، پروتواسکولکس، خرگوش آنقوره
|
  • Frough Kajbaf, Behnam Pedram, Leila Derakhshan *, Ali Mirzavand, Shaqayeq Qannad Pages 1-10
    Babesia is also one of the parasites that cause major losses in the animal husbandry industry. Identifying the animals carrying Babesia is importance in controlling and preventing the disease. Microscopic observation of the protozoan parasite in the stained blood in the acute form and serological tests is helpful, but most Babesia species cannot be differentiated, and false positive and negative results are generally observed in these tests. Our purpuse was to Assessment the prevalence of Babesia parasite in Andimshek city sheep during spring and summer of 2022 and gender and age effects on it, using the molecular method of polymerase chain reactionIn the spring and summer of 2022, 100 females and 100 male apparently healthy sheep from different areas of Andimshek city were completely randomly blood sampled and sent to the laboratory. After extracting DNA from blood, polymerase chain reaction and electrophoresis was performed. Data were statistically analyzed using spss software and T-test statistical method and mean and standard deviation were calculated. The prevalence of Babesia blood parasite in the female sheeps were higher than males. Also prevalence of this blood parasite in sheep over 2 year’s old was higher than under 2 years. But the prevalence rate in males and females in different ages and different months of spring and summer was not significant. The results showed that the prevalence of Babesia blood parasite in Andimeshk city sheeps in spring and summer does not depend on sex, age and season.
    Keywords: Babesia, Parasite, Sheep, polymerase chain reaction
  • Saidi Hashemi, Forogh Kajbaf *, Farzanh Babahamadi, Zahra Sadeghi Pages 11-24
    Ticks are one of the most important obligate and external blood-feeding parasites of terrestrial vertebrates. This terminus can harm its host by sucking blood and transmits many pathogenic organisms that cause animal and human diseases. To carry out this study, 434 ticks were collected from 2360 sheep and 123 cows from villages around Durood city. The samples were taken to the laboratory for testing. Because the purpose of the investigation was the cephalus tick, we grouped this tick into 4 groups including male and female groups with different weights. We prepared different dilutions of fuxim and cypermethrin with normal water and exposed each group to these toxins by flotation method. The effect of poison on the larvae of Rhipicephalus sanguineus mite was investigated by the method of preparing a filter bag .Rhipicephalus female tick showed more resistance to cypermethrin poison, therefore, excessive consumption of poisons should be prevented and on the other hand, poisons should be used in combination to prevent tick resistance
    Keywords: Ripicephalus mite, McTomill poison, Fuchsim poison, pocket larva test
  • Behnam Pedram *, Soroush Hasanpour Amirabadi, Yasin Tahmasebi Chagani, Arash Zarei, Zahra Salehi Pages 25-31
    Sarcocystis has 130 heteroxenous species, with different cycles and morbidity. The pathogenic species of Sarcocystis for humans are Sarcocystis hominis and Sarcocystis suihominis, in which humans are the definitive host and cattle and pigs are the intermediate hosts. Sarcocystis is a common disease between humans and animals that can be important in terms of health and economy.The purpose of this study is to investigate the level of Sarcocystis protozoan contamination in the industrial slaughterhouse of Shushtar city using the digestion method.In this study, 20 carcass samples were examined randomly and during a period of 2 months, and then, in order to take muscle samples from organs of the esophagus, diaphragm, heart, thigh, and arm were separated with tweezers, pans, and a sterile scalpel.And we labeled the livestock information on the sample and finally, we transferred the samples to the laboratory in a sterile container next to the ice and checked whether they were positive or negative for the sarcocyst parasite in the laboratory with the digestion method.The results showed the highest percentage of sarcocyst detection using a method that can confirm, and also the sensitivity and speed of sarcocyst detection with a higher level digestion method.
    Keywords: Sarcocystis, Digestion method, industrial slaughterhouse, infection, Shuoshtar
  • Liela Derkhshan *, Behnam Pedram, Frorogh Kajbaf, Beniamin Marmaie, Mohammad Mehdiannasab Pages 32-40
    Breeding of horses and equines for different purposes has always been done in Iran and other parts of the world. Golestan province, especially Gonbad Kavos city, is one of the hubs of horse breeding in Iran. One of the biggest problems of keeping animals is infection with all kinds of parasitic diseases.  The purpose of this study was to investigate the prevalence of external and blood parasites of horses and its risk factors in Gonbad Kavus city. This study was carried out cross-sectionally for 6 months on 128 horses with symptoms of external and blood parasites in different areas of Gonbad Cavus was done.  First, the entire body of the animal was examined macroscopically, and after all of them, a blood sample was prepared. The results of the study showed that 100 samples (78.12%) were infected with pirplasmosis blood parasite and there was no other type of blood parasite infection.  generally, the results of the present study showed that the contamination with blood parasites in Kavus Dome is high and worrying and has no relation to age and gender. The level of external parasites shows the high health of horses in the region.
    Keywords: Ectoparasites, Blood parasites, horse, Gonbadkavus
  • Behnam Pedram, Masod Soltanialvar, Liela Derakhshan *, Piman Sepehrifard, Bardia Mohammadi Pages 41-49
    Salmonella is one of the most important and common infectious diseases of humans and animals that is caused by Salmonella bacteria and causes the death of many people from human and animal populations annually. Salmonella-infected poultry meat is the primary cause of infection transmission, so identifying the prevalence of Salmonella infection in poultry flocks is a necessary step in taking appropriate control measures to prevent the transmission of infection to human communities. For random sampling, 100 chicken livers were purchased from supermarkets in Malayer city, then sent to the laboratory to evaluate the level of Salmonella infection.After performing bacterial tests, Salmonella serotype was determined using PCR method.In the present study, it was found that 2% of chicken liver was infected with Salmonella bacteria. It should be noted that 2% of the samples had bacterial contamination. It was also found that the predominant salmonella serotype in chicken livers of Malayert city is Salmonella enteritidis. According to the results of the present study, it can be concluded that food of animal origin is a good source for the growth of Salmonella in the country and it is recommended that to prevent bacterial contamination, strict health measures to prevent Contamination of water and food should be done and other livestock products should be cooked enough.
    Keywords: Salmonella, liver, chicken, Malayer
  • Said Hashemi, Liela Derkhshan *, Kimia Nejati, Melina Deghighian Pages 50-60
    In order to investigate the effect of protoscolex hydatid cyst on the production of cysts in rabbits, from May 1401 to Tanime Khordad, a total of 25 sheep hydatid cyst samples, including 10 lung cyst samples and 15 liver cyst samples, were collected from Durood slaughterhouse and 3 ml of cyst fluid were collected under sterile conditions. aspirated and after centrifugation at 1500 rpm for 5 minutes, we poured the protoscolexes into a 2 ml Eppendorf tube. The viability of protoscolex was determined with 1% eosin dye with a light microscope. 2 groups of 4 female (group one) and male (group two) rabbits were tested. One sample from each group was not prescribed any drug or protoscolex as a control. Three rabbits from one group were injected intraperitoneally with one milliliter of cyst fluid containing about 2000 live protoscolex. The same amount of lung cyst was administered to three others from group two. After 45 days, the rabbits were killed with ether and autopsied, and cysts were isolated in two cases on the liver and peritoneal area. The size of the cyst in one female rabbit included a liver cyst of 12 mm in length and 7.8 mm in width, and in another rabbit, an abdominal cyst of 8.5 mm in length and 2.7 in width was seen. but they lacked liquid and protoscolex, so it seems that the protoscolex hydatid cyst of sheep has the ability to produce cysts in laboratory animals.
    Keywords: hydatid cyst fluid, Protoscolex, Ankoura Rabbit