فهرست مطالب

نشریه پژوهش های راهبردی بودجه و مالیه
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رحیم قاسمیه*، حسنعلی سینایی، صدیقه صحرایی صفحات 11-29
    قابلیت نقدشوندگی در بورس، میزان نزدیکی سهام به پول نقد را بیان می کند. از آنجا که بورس اوراق بهادار تهران در ردیف بورس های غیرنقد جهان لحاظ شده و مسیله نقدشوندگی سهام یکی از دغدغه های اصلی سرمایه گذاران است، لذا در این پژوهش سعی بر این است با استفاده از مدل های یادگیری عمیق به پیش بینی نقد شوندگی بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شود. جامعه آماری شامل شرکت های فعال در بورس اوراق بهادار تهران در سال های 1400-1394 می باشد که 23 شرکت به عنوان نمونه مورد مطالعه قرار گرفتند. حجم و ارزش معاملات، نسبت گردش سهام، آمیهود، اختلاف قیمت های پیشنهادی خرید و فروش و شکاف نسبی به عنوان معیارهای نقدشوندگی، اندازه گیری شده و یک شبکه عصبی تماما متصل بر اساس پرسپترون چند لایه (MLP)، مدل ترکیبی یادگیری عمیق (MDL) و مدل کلاسیک رگرسیون خطی (LR) مورد آزمون قرار گرفت. برای سنجش قدرت پیش بینی مدل ها، میانگین مربعات خطا (MSE) و میانگین قدر مطلق خطا (MAE) محاسبه شده و جهت مقایسه میزان دقت روش های مختلف پیش بینی، آزمون t مورد استفاده قرار گرفت. طبق نتایج، میزان خطای پیش بینی مدل ترکیبی یادگیری عمیق از دو مدل دیگر کمتر بوده و آزمون های آماری نیز در سطح اطمینان 95 درصد، معنی داری اختلاف دقت پیش بینی مدل ها را تایید می کند که عملکرد مناسب مدل ترکیبی پیشنهادی را در مقایسه با دو مدل دیگر نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بازار سهام، پیش بینی، معیارهای نقدشوندگی، یادگیری عمیق
  • محمدمهدی فریدونی*، محمد توحیدی صفحات 31-64

    اهمیت کسب وکارهای کوچک و متوسط امروزه بر کسی پوشیده نیست. این سازمان ها بخش زیادی از اشتغال و تولید کشورها را شامل می شوند. تامین مالی این بنگاه ها همواره به عنوان یکی از مشکلات اصلی این واحدها به حساب می آمده است. تابه حال تامین مالی خارجی این بنگاه ها عموما به وسیله بانک ها انجام گرفته است؛ وابستگی زیاد تامین مالی بنگاه های کوچک و متوسط به بانک ها، سبب ایجاد محدودیت های جدی در مسیر رشد و توسعه آن ها شده است. در سال های اخیر کشورهای پیشرفته تلاش کرده اند تا با استفاده از ظرفیت بازار سرمایه، تامین مالی کسب کارهای کوچک و متوسط را بهبود بخشند. این مقاله در پی آن است که مدلی مبتنی بر اوراق وکالت جهت تامین مالی کسب کارهای کوچک و متوسط ارایه کند. پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی و از منظر ماهیت داده ها، آمیخته (کیفی - کمی) است. همچنین بر اساس روش گردآوری داده ها توصیفی - پیمایشی محسوب می شود. در این پژوهش ابتدا با استفاده از روش تحلیل توصیفی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای مدلی مبتنی بر اوراق وکالت برای تامین مالی کسب وکارهای کوچک و متوسط طراحی شد. سپس مدل مربوطه از جنبه های کارآیی جهت تامین مالی کسب کارهای کوچک و متوسط، جذابیت برای بانی و سرمایه گذاران و مقبولیت از منظر نهاد ناظر، با استفاده از پرسشنامه و به روش آمار استنباطی ارزیابی شده و مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: بازار سرمایه اسلامی، تامین مالی، شرکت های کوچک و متوسط، اوراق وکالت، بازار بدهی
  • حامد تاجمیر ریاحی*، سید حمیدرضا رحیم اف صفحات 65-106
    تامین مالی طرح های کلان بخش فولاد به سرمایه زیادی نیاز دارد، جهت جذب منابع سرمایه گذاران مسلمان و غیر مسلمان داخلی و خارجی، ناچار به توسعه و تنوع در طراحی و به کار گیری انواع ابزارهای تامین مالی است که هم منطبق با اصول شریعت باشد و هم توجیه اقتصادی و مالی داشته باشد. مدل های مختلف صکوک در عرصه بین المللی می تواند راهگشای تامین مالی صنایع مختلف از جمله صنعت فولاد شود. صنعت فولاد با توجه به زیر ساختی بودن آن از یک طرف و ظرفیت ها و طرح های توسعه فراوان همواره نیازمند تامین مالی پایدار و متناسب از بازار پول و سرمایه است. هدف اصلی تحقیق حاضر شناسایی نیازهای صنعت فولاد و رتبه بندی مدل های عملیاتی صکوک متناسب با نیازهای آن صنعت است. در ابتدا براساس روش دلفی عوامل موثر بر تامین مالی در صنعت فولاد استخراج شد که از جمله عوامل موثر می توان به عوامل اقتصادی، عوامل مرتبط با شهرک های صنعتی و عوامل دولتی اشاره کرد. جامعه آماری تحقیق جهت شناسایی شاخص ها و اجرای روش دلفی، 10 نفر از خبرگان صنعت فولاد می باشد. برای تحزیه و تحلیل اطلاعات از روش ANP فازی استفاده شده است. مطابق با نتایج صکوک اجاره محض با وزن نرمال 128/0 از بیشترین اولویت برخوردار است. صکوک ضمنی در اولویت دوم قرار دارد و صکوک قابل باز خرید در اولویت سوم قرار دارد.
    کلیدواژگان: تامین مالی، صنعت فولاد، صکوک، روش دلفی، ANP فازی
  • میثم کاویانی*، سید فخرالدین فخرحسینی صفحات 107-131
    پژوهش های اخیر بیانگر آن است که هرچه شمولیت مالی (فراگیر مالی) بیشتر باشد به رشد اقتصادی و توسعه مالی منتج می شود. به همین دلیل در عصر کنونی همواره یکی از اهداف و مقاصد سیاست گذاران و به طور ویژه سیاست‎گذاران پولی بحث توسعه شمولیت مالی در بانک‎ها است که مورد بحث و تاکید زیادی واقع شده است. با این حال این پژوهش نیز قصد دارد تا به بررسی رابطه بین افشای شمولیت مالی (FI) و عملکرد بانک‎ها با تاکید بر نقش تعدیلی رقابت بازار و ساختار مالکیت بپردازد. روش پژوهش کاربردی و داده‎های آن به روش کتابخانه ای استخراج شده است. برای بررسی هدف اصلی پژوهش سه فرضیه تدوین گردید. قلمرو مکانی پژوهش، کلیه بانک‎های پذیرفته شده در بازار سرمایه تهران و قلمرو زمانی نیز از سال 1391 تا 1399 است. تعداد نمونه پژوهش 15 بانک بوده که از طریق روش غربال‎گری یا حذف سیستماتیک تعیین شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده‎ها از نرم افزار ایویوز و از طریق رگرسیون چندگانه خطی استفاده شده است. نتایج نشان می‎دهد که افشای شمولیت مالی بر عملکرد بانک‎های تاثیر مثبت و معناداری دارد و رقابت بازار می‎تواند نقش تعدیلی در رابطه این دو متغیر ایفا کند. همچنین نتایج نشان داد که مالکیت دولتی بر رابطه بین افشای شمولیت مالی‎ و عملکرد بانک تاثیر معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: شمولیت مالی، عملکرد، رقابت بازار، ساختار مالکیت
  • میلاد رجعتی*، حسین شیرمردی احمدآباد، علی اسلام جو صفحات 133-167
    در سال های گذشته بدلیل کاهش اعتبارات بانکی و محدودیت های دسترسی به منابع بین المللی، بنگاه ها با چالش تامین مالی مواجه شده اند. تامین مالی جمعی از ابزارهای نوین مالی است که می تواند نیازهای تامین مالی متقاضیان سرمایه و سرمایه گذاران را برآورده نماید. اگر بنگاه ها بخواهند این ابزار مالی را برای جذب سرمایه سرمایه گذاران توسعه و ترویج نمایند، نیازمند شناخت عوامل موثر بر بازاریابی تامین مالی جمعی هستند. لذا در این پژوهش به شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر بازاریابی تامین مالی جمعی در بازار سرمایه ایران می پردازیم. روش پژوهش، آمیخته از نوع توالی کیفی-کمی است. ابتدا با روش تحلیل مضمون و استفاده از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با 12 خبره حوزه تامین مالی جمعی، 52 مضمون پایه تحت 10 مضمون سازمان دهنده، در سه مضمون فراگیر زمینه ای، علی و مداخله گر شناسایی و طبقه بندی گردید. سپس طبق نتایج پرسشنامه و با نرم افزار TOPSIS میزان تاثیر مضامین بر بازاریابی تامین مالی جمعی به دست آمد. به ترتیب، میزان اهمیت مضامین پایه برحسب مضمون فراگیر زمینه ای: فرهنگ سرمایه گذاری و زیرساخت ها؛ برحسب مضمون فراگیر علی: بازدهی، نقدشوندگی، زمان، اعتماد و شفافیت متقاضی و ترویج؛ و برحسب مضمون فراگیر مداخله گر: محصول(موضوع پروژه)، تضامین و ویژگی سکو می باشد.
    کلیدواژگان: بازاریابی، تامین مالی، تامین مالی جمعی، بازار سرمایه
  • احمد بیطرف*، آرش آرمون صفحات 169-198
    مخارج نظامی جمهوری اسلامی ایران به دلیل فشار تحریم های همه جانبه استکبار جهانی و نوپا بودن نظام اقتصادی داخلی، همواره یک دغدغه مهم محسوب شده و در مقایسه با سایر کشورهای منطقه ای و دشمنان قسم خورده فرا منطقه ای نسبت بسیار کمتری را به خود اختصاص داده است. آمادوپشتیبانی در نیروهای مسلح به دلیل تنوع موضوعات و منابع با توجه به ماموریت های بسیار گسترده ای که دارد- برای مواجهه با محدودیت های موجود و فایق آمدن بر شرایط تحریم اقتصادی حاکم بر کشور مستلزم مدیریت اقتصادی کارآمد و بهره ور است. این تحقیق ضمن پرداختن به برخی مفاهیم اقتصاد دفاع و مخارج نظامی، الگویی برای تامین مالی و مدیریت اقتصادی و بهره ور منابع مالی در آمادوپشتیبانی نیروهای مسلح ارایه نموده و محدودیت و چالش های این حوزه را تا حد امکان مورد بررسی قرار می دهد. روش تحقیق از نوع آمیخته بوده و در لایه پاردایم فرا اثبات گرایی و تفسیری قرار می گیرد. راهبرد پژوهش، تحلیل مضمون است و هدف اکتشاف و تبیین الگوی تحقیق را دنبال می کند. با احصای نکات کلیدی از منابع و تعیین مضامین پایه برای هر نکته، به دسته بندی کدهای مشابه در طبقات یکسان و شکل گیری مضامین سازمان دهنده و پایه پرداخته شده است. برای اولویت بندی نتایج از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. الگوی حاصل بر چندمنظوره سازی تجهیزات و زیرساخت های لجستیکی، مدیریت منابع و اعتبارات دفاعی، اصلاح فرهنگ بهره برداری و مصرف، فروش و درآمدزایی صنایع دفاعی، اتخاذ رویکرد دانش بنیان در تولید کالا/خدمات، استفاده بخش دفاعی از ظرفیت بخش خصوصی و غیره تاکید دارد.
    کلیدواژگان: بهره وری، مدیریت اقتصادی، تامین مالی، آمادوپشتیبانی، اقتصاد دفاع
|
  • Rahim Ghasemiyeh *, Hasanali Sinaei, Sedighe Sahraei Pages 11-29
    Liquidity in the stock market expresses how close the stock is to cash. Since the Tehran Stock Exchange is included among the world's non-cash stock exchanges and the issue of stock liquidity is one of the main concerns of investors, therefore, in this research, an attempt is made to predict the liquidity of the stock exchange using deep learning models. The statistical population includes companies active in the Tehran Stock Exchange in the years 1394-1400, and 23 companies were studied as a sample. The transaction volume and value, stock turnover ratio, Amihood, the difference between the bid and ask prices (spread) and the relative spread were measured as liquidity measure and a fully connected neural network based on multilayer perceptron (MLP), mixed deep learning (MDL) model and classical linear regression (LR) model was tested. To measure the predictive power of the models, the mean squared error (MSE) and mean absolute error (MAE) measures were calculated, and t-test was used to compare the accuracy of forecasting methods. According to the results, the prediction error rate of MDL model is lower than the other two models, and the statistical tests also confirm the significance difference in the prediction accuracy of the models at the 95% confidence level, which shows the proper performance of the proposed hybrid model compared to two other models.
    Keywords: Stock market, Prediction, liquidity criteria, deep learning
  • MohammadMahdi Fereydooni *, Mohammad Tohidi Pages 31-64

    The importance of small and medium businesses today is not hidden from anyone. These companies include a large part of the employment and production of countries. Financing these companies has always been considered one of the main problems of these units. Until now, the external financing of these companies has generally been done by banks; The high dependence of financing SMEs on banks has caused serious constraints in their growth and development. Recently, advanced countries have tried to improve the financing of SMEs by using the capacity of the capital market. This article seeks to present a model based on Wakalah sukuk to finance SMEs. In terms of goal this research is practical and in terms of nature of data is (qualitative-quantitative). It is also considered descriptive-survey based on the data collection method. In this research, we provide a model based on Wakalah by using the descriptive analysis method and using library studies. Then, the relevant model was evaluated and approved from the aspects of efficiency for financing SMEs, attractiveness for issuers and investors, and acceptability from the supervisor point of view, using a questionnaire and using inferential statistics.

    Keywords: Islamic capital market, financing, ., small, medium enterprises, Wakalah Sukuk, debt market
  • Hamed Tajmir Riyahi *, Hamidreza Rahimof Pages 65-106
    Different models of sukuk in the international arena can open the way for financing various industries, including steel. Steel industry, considering its infrastructure on the one hand, and many development plans and capacities, always needs stable and appropriate financing from the money and capital market. The main purpose of this research is to identify the needs of the steel industry and to rank the operational models of sukuk according to the financial needs of that industry. The statistical population of the research to identify the indicators and implement the Delphi method is 10 experts from the steel industry. Fuzzy ANP method has been used for data analysis. According to the results, pure rental sukuk with a normal weight of 0.128 has the highest priority. Implied sukuk is the second priority and redeemable sukuk is the third priority. The statistical population of the research to identify the indicators and implement the Delphi method is 10 experts from the steel industry. Fuzzy ANP method has been used for data analysis. According to the results, pure rental sukuk with a normal weight of 0.128 has the highest priority. Implied sukuk is the second priority and redeemable sukuk is the third priority.
    Keywords: Financing, Steel Industry, Sukuk, Delphi method, Fuzzy ANP
  • Meysam Kaviani *, Fakhreddin Fakhrhosseini Pages 107-131
    Recent research shows that the greater the financial inclusion (financial inclusiveness), the more it leads to economic growth and financial development. For this reason, in the current era, one of the goals and objectives of policymakers, especially monetary policymakers, is the development of financial inclusion in banks, which has been discussed and emphasized a lot. However, this research also aims to examine the relationship between financial inclusion (FI) disclosure and banks' performance, emphasizing the moderating role of market competition and ownership structure. Applied research method and its data were extracted by library method. To investigate the main goal of the research, three hypotheses were formulated. The spatial scope of the research is all accepted banks in the capital market of Tehran and the temporal scope is from 1391 to 1399. The number of the research sample was 15 banks, which was determined through screening or systematic exclusion. In order to analyze the data, Eviuse software was used through multiple linear regression. The results show that disclosure of financial inclusion has a positive and significant effect on the performance of banks and market competition can play a moderating role in the relationship between these two variables. Also, the results showed that government ownership has no significant effect on the relationship between financial inclusion disclosure and bank performance.
    Keywords: Financial inclusion, performance, market competition, ownership structure
  • Milad Rajati *, Hossein Shirmardi Ahmadabad, Ali Eslamjo Pages 133-167
    In the past years, due to the reduction of bank credits and the limitations of access to international resources, companies have faced the challenge of financing. Collective financing is a new financial tool that can meet the financing needs of capital applicants and investors. If companies want to develop and promote this financial tool to attract investors' capital, they need to know the effective factors on crowdfunding marketing. Therefore, in this research, we will identify and prioritize the factors affecting crowdfunding marketing in Iran's capital market. The research method is a combination of qualitative-quantitative sequence. First, with the method of theme analysis and the use of library studies and interviews with 12 experts in the field of crowdfunding, 52 basic themes under 10 organizing themes were identified and classified into three overarching themes: contextual, causal, and intervening. Then, according to the results of the questionnaire and with TOPSIS software, the impact of themes on crowdfunding marketing was obtained. In order, the importance of the basic themes according to the overarching theme: investment culture and infrastructures; According to the comprehensive causal theme: efficiency, liquidity, time, trust, and transparency of the applicant and promotion; And according to the overarching theme of the intervener: the product (the subject of the project), the guarantee and the feature of the platform.
    Keywords: Marketing, Financing, crowdfunding, capital market
  • Ahmad Bitaraf *, Arash Armoon Pages 169-198
    The military expenditure of the IR Iran has always been considered an important concern due to the pressure of comprehensive global sanctions and the nascent nature of the domestic economic system, and compared to other regional countries and trans-regional sworn enemies, it has taken a much smaller proportion. Due to the variety of issues and resources, the military's logistics organization requires efficient and productive economic management to face the existing restrictions and overcome the conditions of the economic embargo ruling the country. This research, while addressing some concepts of defense economics and military expenditures, presents strategies for improving economic management in the military's logistic and examines the limitations and challenges of this field as much as possible. The research strategy is the analysis of the theme and follows the goal of discovery and explanation of the research pattern. By counting the key points from the sources and determining the basic themes for each point, the classification of similar codes in the same classes and the formation of organizing and basic themes have been done. Confirmatory factor analysis has been used to prioritize the results. The results are based on the model based on the multi-purpose of logistics equipment and infrastructure, management of defense resources and credits, reforming the culture of exploitation and consumption, sales and income generation of defense industries, adopting a knowledge-based approach in the production of goods/services, the use of the capacity of the defense sector. private etc. is emphasized.
    Keywords: productivity, Economic management, Financing, Logistics organizations, Defense economy