فهرست مطالب

نشریه مرتع و آبخیزداری
سال هفتاد و ششم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لیلا عوض پور، مهدی قربانی*، حسین آذرنیوند، حامد رفیعی صفحات 195-213

    ارزش گذاری کارکردها و خدمات غیربازاری محیطزیست ازجمله گردشگری به دلایل زیادی از جمله شناخت منافع زیست-محیطی و اکولوژیکی توسط انسان ها، ارایه مسایل محیطی کشور به برنامه ریزان، تعدیل و اصلاح مجموعه محاسبات ملی مانند تولید ناخالص ملی و جلوگیری از تخریب و بهره برداری بی رویه منابع طبیعی مهم است.هدف این پژوهش برآورد ارزش اقتصادی کارکرد گردشگری مراتع 4 روستای کشانک، درکش، چخماقلو و ذوعلیا از توابع شهرستان مانه و سملقان استان خراسان شمالی، با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط است. ابزار تحقیق پرسشنامه دوگانه-دوبعدی است و برای بررسی عوامل موثر بر میزان تمایل به پرداخت افراد، الگوی لوجیت به روش حداکثر راستنمایی برآورد شد. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل 133 پرسشنامه و مصاحبه حضوری با بازدیدکنندگان از مجموع چهار منطقه مذکور جمع آوری شد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به دست آمد و روش نمونه گیری مورد استفاده، نمونه گیری تصادفی در دسترس است. براساس نتایج مدل مورد استفاده در تعیین عوامل موثر بر میزان ارزش گردشگری منطقه، متغیرهای وضعیت تاهل، وضعیت اشتغال، مبلغ پیشنهادی و جذابیت مرتع در سطح احتمال 5 درصد معنی دار می باشند و از عوامل موثر در میزان WTP بازدیدکنندگان برای استفاده از مراتع مناطق مورد مطالعه هستند. در این مطالعه، متوسط WTP به عنوان قیمت ورودی برای هر بازدیدکننده برای استفاده از مراتع منطقه 5880 تومان به دست آمد و ارزش تفرجی هر هکتار مراتع منطقه نیز 49556 تومان در سال تعیین شد.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری اقتصادی، مدل لوجیت، تمایل به پرداخت، گردشگری، مانه و سملقان
  • نسرین بیرانوند، علیرضا سپه وند*، علی حقی زاده صفحات 215-236

    این تحقیق با استفاده از الگوریتم های یادگیری ماشین به بررسی کارآیی مدل های RF, RepTree, GP-PUK, GP-RBF, M5P برای مدل سازی بارانحلالی در زیرحوضه های خرم آباد، بیرانشهر و الشتر در استان لرستان پرداخته شد. داده های ورودی شامل بارش، دبی، دبی یک روز قبل، میانگین دبی (دبی همان روز و یک روز قبل) همچنین داده خروجی رسوب انحلالی رودخانه ها می باشد. در این تحقیق برای مدل سازی در مرحله آموزش 70 درصد داده ها و در مرحله آزمایش 30 درصد باقی مانده مورد استفاده قرار گرفتند. در نهایت برای مقایسه نتایج مدل های مختلف و انتخاب بهترین مدل، از معیارهای سنجش خطای ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE)، ضریب همبستگی (C.C) و میانگین مربعات خطا (MAE) استفاده شد. نتایج نشان داد باتوجه به معیارهای ارزیابی مدل GP با دو تابع کرنل PUK و RBF در دوره پرآبی و کم آبی عملکرد بهتری را نسبت به سایر مدل ها داشته است. نتایج به دست آمده در دوره پرآبی نشان داد که در ایستگاه های چم انجیر، سراب صیدعلی و کاکارضا مدل GP-RBF و در ایستگاه هیدرومتری بهرام جو مدل GP-PUK با بیشترین ضریب همبستگی و کمترین خطا در مرحله آزمایش به عنوان مدل های بهینه برای تخمین بار انحلالی انتخاب شدند. همچنین در ایستگاه های هیدرومتری بهرام جو، چم انجیر و سراب صیدعلی مدل GP-RBF و در ایستگاه هیدرومتری کاکارضا مدل GP-PUK به عنوان مدل بهینه برای تخمین بار انحلالی در دوره کم آبی انتخاب شدند. بنابراین، با توجه به نتایج به دست آمده، می توان برای مدیریت کیفیت و کمیت منابع آب سطحی از مدل های بهینه GP-PUK و GP-RBF برای تخمین بار انحلالی رودخانه های فاقد ایستگاه هیدرومتری در حوضه های کارستی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: استان لرستان، حوزه آبخیز کشکان، بار انحلالی، منحنی تداوم جریان، فرآیند گوسی، جنگل تصادفی
  • سید مجید رضا حسینی مفرد، حسن احمدی*، علی اکبر مهرابی، بهارک معتمدوزیری صفحات 237-251

    هدف از این پژوهش بررسی اثر جاده سازی بر میزان فرسایش و تولید رسوب در جاده جدید هشتگرد - طالقان در استان البرز بود. بدین منظور با توجه به معادله کوکران، از جاده آسفالته هشتگرد-طالقان به طول 26 کیلومتر و جاده خاکی هشتگرد-طالقان به طول 9 کیلومتر به ترتیب با 17 و 11 نمونه رسوب دهی جاده محاسبه شد و در نهایت با استفاده از روابط آماری میزان فرسایش و رسوب دهی در کل مسیر برآورد شد. با اندازه گیری مستقیم فرسایش، کل رسوبات به جامانده در طول مسیر برابر با 17259.32تن در سال به دست آمد که 6241.45 تن در سال مربوط به دیواره خاک برداری و 11017.87 تن در سال مربوط به دیواره خاک ریزی می باشد. با استفاده از مدل WARSEM، میزان کل رسوب دهی از جاده آسفالته و خاکی برابر 15172.67 تن در سال، معادل 52.14 تن بر هکتار در سال، برآورد شد که از این مقدار 9464.53 تن در سال، معادل 48.03 تن بر هکتار در سال سهم دیواره خاک برداری و دیواره خاک ریزی جاده آسفالته و 5708.14 تن در سال، معادل 63.22 تن بر هکتار در سال سهم دیواره خاک برداری و دیواره خاک ریزی جاده خاکی می باشد. حساسیت مدل WARSEM برای پارامترهای استانداردشده برای جاده آسفالته نشان داد که فاکتورهای شیب و زمین شناسی عامل مهمی در رسوب از دیواره خاک برداری می باشد و فاکتور ارتفاع دیواره خاک ریزی پارامتر بسیار مهمی در رسوب دهی دیواره خاک ریزی می باشد. حساسیت مدل در جاده خاکی با توجه به این امتیاز پارامترها خیلی به هم نزدیک بود عامل عرض سطح جاده خاکی پارامتر بسیار مهمی در رسوب دهی دیواره خاک برداری و خاک ریزی می باشد

    کلیدواژگان: استان البرز، فرسایش، رسوب، جاده هشتگرد-طالقان، WARSEM
  • مسلم رستم پور*، عفت اکبری، محمد ساغری صفحات 253-269
    عمق کاشت بذر از جمله مهم ترین عوامل موثر بر سبز شدن یکنواخت گیاه و موفقیت کاشت محسوب می شود. این تحقیق با هدف تعیین عمق مناسب کاشت بذر درختچه Atriplex canescens در نهالستان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان جنوبی انجام گردید، که از این طریق بتوان نهال های مطلوب با ویژگی های رویشی بهتر به منظور صرف هزینه کمتر در نهالستان تولید کرد. بدین منظور پس از جمع آوری و آماده سازی بذور آتریپلکس و گلدان ها، تعداد 15 عدد بذر در 5 عمق 1، 2، 3، 4 و 5 سانتی متر با 5 تکرار کاشته شد. پس از طی مراحل کاشت، درصد ظهور و صفات رویشی نهال اندازه گیری شد. داده ها توسط آزمون تحلیل واریانس (ANOVA) و آزمون LSD مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش عمق کاشت، کلیه خصوصیات مورد مطالعه کاهش معنی داری داشت (05/0≥p)، به طوریکه در عمق 4 و 5 سانتی متر به حداقل میزان خود رسید. بیشترین درصد ظهور (7/34 و 3/34 درصد) مربوط به عمق 1 و 2 سانتی متر و کمترین درصد ظهور نهال در اعماق 4 و 5 سانتی متر (4/2 درصد) مشاهده شد. از آنجایی که بین صفات درصد ظهور، شاخص بنیه نهال، طول و وزن ساقه نهال و محتوای رطوبت آتریپلکس کاشته شده در عمق 1 سانتی متر و 3 سانتی متر تفاوت معنی داری وجود ندارد، به دلیل تلفات بیشتر بذر در عمق سطحی خاک توسط شکارگرهای بذر مثل حشرات و پرندگان و خشک شدن سریع خاک در اثر تبخیر شدید آب در گلدان، کاشت بذر آتریپلکس در عمق 3 سانتی متر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آتریپلکس، بنیه نهال، درصد ظهور، عمق کاشت، وزن ساقه
  • مریم اسدی، آرش ملکیان*، علی سلاجقه صفحات 271-286
    مدلهای GCM به طور وسیع برای ارزیابی تغییر اقلیم در یک مقیاس جهانی استفاده می شود؛ اما خروجی این مدل ها برای ارزیابی تغییرات اقلیمی در سطح محلی و منطقه ای کافی و دقیق نیست. لذا در این مطالعه از مدل SDSM جهت ریزمقیاس سازی داده های مدل CanESM2 استفاده شد و شرایط اقلیمی منطقه سمیرم بر مبنای سه سناریوی RCP2.6، RCP4.5 و RCP8.5 در بازه زمانی 2020 تا 2100 میلادی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج ارزیابی مدل برمبنای داده های NCEP نشان داد که مدل در ارزیابی و پیش بینی داده های دما به خصوص دمای میانگین از دقت بالاتری برخوردار بوده است. مقایسه داده های مشاهداتی و داده های شبیه سازی شده دما و بارندگی GCMها در دوره پایه (1980 تا 2005) براساس متغیرهای پیش بینی کننده NCEP نشان داد که میانگین همبستگی داده های بارش 52/0، دمای میانگین 88/0، دمای حداکثر 80/0 و دمای حداقل 70/0 (برای دوره اعتبار سنجی و واسنجی) به دست آمده است. نتایج ارزیابی تغییرات بارش در سناریوهای مختلف نیز کاهش حداقل 24/7 درصد و حداکثر 55/18 درصد بارش را برای بازه زمانی 2020 تا 2100 نسبت به دوره پایه (1980-2005) پیش بینی نموده است. نتایج پیش بینی بارش، تغییرات الگوی بارشی را نیز نشان داده است. همچنین مقایسه سناریوها نشان می دهد که سناریو RCP2.6 به عنوان خوش بینانه ترین سناریو کمترین کاهش بارندگی و سناریو RCP8.5 بیشترین کاهش بارندگی را پیش بینی نموده است. بررسی تغییرات پیش بینی شده دما نیز افزایش را برای دمای میانگین و حداقل و حداکثر را نشان می دهد که حداکثر تا 04/1، 61/1، 75/1 درجه سانتی گراد برای بازه 2020 تا 2100 نشان داده است.
    کلیدواژگان: ریزمقیاس سازی، سناریوهای انتشار، تغییر اقلیم، سمیرم
  • مریم سادات جعفرزاده*، علی حقی زاده، ایرج ویس کرمی صفحات 287-304
    کشاورزی، متداول ترین مصرف کننده منابع آب زیرزمینی در دنیا بوده و اقتصاد زراعی شدیدا وابسته به آب زیرزمینی می باشد. استفاده از روش های طبقه بندی در زمینه های علمی بسیاری، از جمله کشاورزی پایدار، به دلیل دخالت پارامترهای موثر بیشتر و متعاقبا نتایج دقیق تر، مورد توجه قرار گرفته است. مدل های تحلیل تشخیصی نسبت به روش های مدرن پیچیده تر، دقیق تر بوده و کارایی بهتری دارند. درپژوهش حاضر، پتانسیل یابی مناطق مستعدنفوذ آب به داخل خاک در بخش هایی از شهرهای خمین، شازند، ازنا، الیگودرز و دورود (منطقه مطالعاتی ماربره)، با استفاده از روش تحلیل تشخیصی آمیخته (MDA) مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور، نمونه های نفوذ برداشت شده با از روش استوانه مضاعف، همراه با لایه های محیطی ، به مدل معرفی شدند. به منظور صحت سنجی نتایج نیز از منحنی ROC، شاخص های CCI، TSS، Recall و Precision استفاده گردید. بر اساس نتایج، بخش هایی از شازند، خمین، دورود، ازنا و الیگودرز به ترتیب 2/6، 1/6، 7/12، 3/13 و 9/15% دارای پتانسیل نفوذپذیری زیاد و 1/20،5/16، 3/14، 6/19 و 8/10% دارای پتانسیل نفوذپذیری بسیار زیاد برآورد شدند. عمده این مناطق دارای بافت شنی و از نوع سازندهای کواترنری با کاربری کشاورزی و مرتع می باشند. ارزیابی صحت نتایج نیز با استفاده از شاخص های صحت سنجی که به ترتیب 89/0%، 66/76، 53/0، 91/0 % و 73/0 % بدست آمدند، نشان دهنده کارایی قابل قبول، خوب و عالی مدل می باشد. نتایج این بررسی، می تواند در تصمیمات مدیران و برنامه ریزان در رابطه با تغذیه آب های زیرزمینی متناسب با نیازهای شهری و کشاورزی، مفید باشد، چرا که منابع آب زیرزمینی و اطمینان از پایداری آنها، عامل اصلی کشاورزی پایدار می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل تشخیصی آمیخته، طبقه بندی، تغذیه آب زیرزمینی، نفوذپذیری، حوزه آبخیز ماربره
|
  • Leila Avazpour, Mehdi Ghorbani *, Hossein Azarnivand, Hamed Rafiee Pages 195-213

    Evaluate non-market functions and services of the environment, including tourism for many reasons, including the recognition and understanding of environmental and ecological benefits by humans, presenting the country's environmental issues to decision makers and planners, adjusting and modifying the set of national calculations such as GDP It is important to nationalize and prevent the indiscriminate destruction and exploitation of natural resources.The purpose of this study is to estimate the economic value of rangeland tourism function of 4 villages of Maneh and Samolghan counties of North Khorasan province, using conditional valuation method. the logit model was estimated using the maximum likelihood method. The required data were collected by completing 133 questionnaires and face-to-face interviews with visitors from all four areas. The sample size was obtained using Cochran's formula and the sampling method used is random sampling. Based on the results of the model used to determine the factors affecting the value of tourism in the region, the variables of marital status, employment status, proposed amount and rangeland attractiveness are significant at 5% probability level and effective factors in the WTP rate of visitors to use rangelands Are studied. the average WTP as input price for each visitor to use the rangelands of the region was 5880 Tomans and the recreational value of each hectare of rangelands in the region was 49556 Tomans per year. the rangelands of the studied villages have significant tourism value, which can help plannersand executives in planning, protection and sustainable use of rangelands in the region.

    Keywords: Economic valuation, Logit Model, Willingness to Pay, Tourism, Maneh, Samolghan
  • Nasrin Beiranvand, Alireza Sepahvand *, Ali Haghizadeh Pages 215-236

    In this study, five soft computing techniques, GP-PUK, GP-RBF, M5P, REEP Tree and RF were used to predict the SL in Cham Anjir, Bahram Joo, Kaka Reza and Sarab Syed Ali hydrometry stations in Khorramabad, Biranshahr and Alashtar sub-watersheds, Lorestan province. Total data set consists of rain, discharge and solute load (SL) of three sub-watersheds out of which 70% data used to training and 30% data were used to testing phase. Finally, the models’ accuracy was assessed using three performance evaluation parameters, which were Correlation Coefficient (C.C.), Root Mean Square Error (RMSE) and Maximum Absolute Error (MAE). Results suggest that GP-PUK and GP-RBF models works well than other modeling approaches in estimating the SL in low and high water-periods. The result showed that, In the high-water period, in Cham Anjir, Sarab Said Ali and Kaka Reza stations the GP-RBF model and in the Bahram Joo station the GP-PUK model with the highest C.C and the lowest error were selected the optimal models in estimating the SL. Also, in the low water period, result shown that in Cham Anjir, Sarab Said Ali and Bahram Joo stations the GP-RBF model and in the Kaka Reza station the GP-PUK model were the best models in estimating the SL. Therefore, these models can be used to estimate the solute load of nearby rivers by/without hydrometry station for the management of the quantity and quality of surface water.

    Keywords: Lorestan Province, Kashkan Watershed, Total Dissolved Solids (TDS), Flow Duration Curve (FDC), Gaussian process, Random forest
  • Seyed Majid Reza Hosseini Mofrad, Hassan Ahmadi *, AliAkbar Mehrabi, Baharak Motamedvaziri Pages 237-251

    For this purpose, according to Cochran's equation, from Hashtgerd-Taleghan asphalt road 26 km long and Hashtgerd-Taleghan dirt road 9 km long, road sedimentation was calculated with 17 and 11 samples, respectively, and finally, using statistical relationships, the erosion rate was calculated. And sedimentation was estimated in the entire route. By direct measurement of erosion, the total sediments remaining along the route were equal to 17259.32 tons per year, of which 6241.45 tons per year are related to the excavation wall and 11017.87 tons per year are related to the embankment wall. Using the WARSEM model, the total amount of sedimentation from asphalt and dirt roads was estimated as 15172.67 tons per year, equivalent to 52.14 tons per hectare per year, of which 9464.53 tons per year, equivalent to 48.03 tons. Per hectare per year, the contribution of the excavation wall and the embankment wall of the asphalt road is 14.5708 tons per year, which is equivalent to 22.63 tons per hectare per year, the contribution of the excavation wall and the embankment wall of the dirt road. The sensitivity of the WARSEM model for the standardized parameters for the asphalt road showed that the slope and geological factors are important factors in the sedimentation of the embankment wall and the height factor of the embankment wall is a very important parameter in the sedimentation of the embankment wall. The sensitivity of the model on the dirt road according to this score of the parameters was very close to each other.

    Keywords: erosion, Hashtgerd-Taleqan Road, Sediment, WARSEM, Alborz Province
  • Moselm Rostampour *, Effat Akbari, Mohammad Saghari Pages 253-269
    The seed planting depth is one of the most important factors affecting the uniform plant emergence and the success of planting. This research was designed to determine proper seed planting depth for Atriplex canescens . in the nursery of the General Department of Natural Resources and Watershed Management of South Khorasan , allowing desirable seedlings with better vegetative properties to spend less cost in nurseries can be produced.For this purpose, after the collection and preparation of Atriplex canescens, seeds and pots, 15 seeds were selected and planted at 5 depths: 1, 2, 3, 4 and 5 cm with 5 repetitions. After the planting , the emergence percentage and vegetative traits of the seedling were measured. The data was analyzed by ANOVA and t LSD test. The results showed that with increasing seed planting depth, all the properties of the study were significantly reduced , at a minimum depth of 4 and 5 cm. The highest emergence percentage (34.7 % and 34.3 %) was observed at the depth of 1 and 2 cm and the lowest seedlings emergence percentage was observed at the depths of 4 and 5 cm (2.4 %). Since there is no significant difference between the emergence percentage, vigor index, and seedling stem length and weight, and the moisture content of the Atriplex canescens at the depths of 1 cm and 3 cm, Due to greater seed losses at the soil's surface depth by granivores such as insects and birds, as well as rapid drying of soil due to severe evaporation of water in the pot, A. canescens seed planting is recommended at a depth of 3 cm.
    Keywords: Atriplex, Emergence percentage, planting depth, Seedlings, stem weight
  • Maryam Asadi, Arash Malekian *, Ali Salajegheh Pages 271-286
    GCM models are widely used to assess climate change on a global scale, but outputs of these models are not sufficient and accurate to assess climate change at local and regional levels. Therefore, in this study, SDSM model was used for micro-scaling of CanESM2 model data and climate conditions of Semirom region based on three scenarios of RCP2.6, RCP4.5 and RCP8.5 in the period 2020 to 2100. The results of model evaluation based on NCEP database showed that the model was more accurate in estimating and predicting temperature data especially mean temperature. Comparison of observation and simulated data of temperature and precipitation of GCMs in the baseline period (1980 to 2005) based on NCEP predictor variables showed the mean correlation of precipitation data of 0.52, mean temperature of 0.88, maximum temperature of 0.80 and minimum temperature of 0.70 for validation and verification periods. The results of the estimation of precipitation variations in different scenarios also predicted a decrease of at least 7.24% and a maximum of 18.55% for the time period of 2020 to 2100 compared to the baseline period (1980-2005). The results of precipitation prediction also show the changes of precipitation pattern. The comparison of the scenarios also shows that the RCP2.6 scenario as the most optimistic scenario has the least rainfall while the RCP8.5 scenario predicts the highest rainfall reduction. Examination of the predicted changes in temperature also shows an increase for the mean, minimum and maximum temperatures,
    Keywords: Downscaling, climate change, Emission scenarios, Semirom
  • Maryam Sadat Jaafarzadeh *, Ali Haghizadeh, Iraj Vayskarami Pages 287-304
    Agriculture is not only the largest user of groundwater resources throughout the world but also its economy is highly dependent on these sources. Thanks to having more effective parameters and subsequently more accurate results, the classification methods in many fields, such as sustainable agriculture has been taken into consideration. Discriminant analysis models are more complex, more accurate and more efficient in comparison to modern methods. In current study, the areas with infiltration potential located in some parts of Khomein, Shazand, Azna, Aligudarz and Durood areas (Marboreh watershed) were went under investigation using the mixture discriminant analysis (MDA) model. For this purpose, the infiltration samples gathered by double ring test, with the environment-effecting layers on infiltration, were prepared and then introduced to R_studio, employed to run MDA. In order to assess the results, validation indices (ROC curve, CCI, TSS, Recall and Precision indices) were used. According to the results, 6.2, 6.1, 12.7, 13.3 and 15.9% of areas of Shazand, Khomein, Durood, Azna and Aligodarz respectively lie in highly potential infiltration, whereas 1.1 16.5, 14.3, 19.6 and 10.8% of those areas were found to have extremely potential infiltration. Most of these areas have sandy soil texture and Quaternary formations with agricultural and range land uses. The accuracy indices that obtained as 0.89%, 76.66, 0.53, 0.91% and 0.73%, witnessing the acceptance and excellence of model performance. The results of this study can be useful in the decision-making for managers and planners regarding to the groundwater recharge in accordance with urban and agricultural needs, because groundwater resources and ensuring their stability are the main factors for sustainable agriculture.
    Keywords: Mixture Discriminant Analysis, Classification, Groundwater recharge, Infiltration, Marboreh watershed