فهرست مطالب

ارتقای بهداشت نظامی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1400)

نشریه ارتقای بهداشت نظامی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی نصیری، محسن عباسی فرج زاده، علیرضا بصیری* صفحات 376-378
  • غلامحسین پورتقی، محسن صادقی یارندی، محمد قاسمی* صفحات 379-388
    مقدمه

    این مطالعه با هدف تعیین شرایط بالینی و تناسب شغلی بیماران مبتلا به کووید 19 هنگام بازگشت به کار انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی تحلیلی پرونده کلیه شاغلین بهبود یافته از کووید 19 که در طی یک سال به یک مرکز تخصصی طب کار مراجعه نموده بودند وارد مطالعه گردیدند. دلایل عدم تایید بازگشت به کار شامل افزایش CRP، عدم بهبود علایم و نشانه ها حداقل در طی 72 ساعت اخیر، افت اشباع اکسیژن، عدم تناسب شرایط طبی (اختلالات و عوارض ناشی از کووید 19) با انجام وظایف شغلی مورد نظر و سایر اختلالات پاراکلینیکی به غیر از افزایش CRP تعیین گردید. متغیرهای تاثیرگذار بر بازگشت به کار در یک مدل رگرسیونی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین سنی مراجعین با جمعت معادل 1243 نفر،  00/8±82/41  سال بود .پرونده 245 نفر (71/19%) منجر به منع بازگشت به کار در زمان مقرر پس از طی مدت قرنطینه گردید. جنسیت مذکر، بستری در بیمارستان در زمان بیماری، سابقه بیماری زمبنه ای، علامت دار بودن بیماری و افزایش CRP شانس عدم بازگشت به کار پس از دوره قرنطینه را بالا می برد.

    نتیجه گیری

    متغیرهای متعددی بر بازگشت به موقع به کار بعد از کووید 19 تاثیر گذارند. ارتقاء سبک زندگی بر بازگشت به کار به موقع بعد از ابتلا به کووید 19 میتواند موثر باشد. به علاوه تشخیص و درمان سریع موارد بیماری که منجر به خفیف تر شدن علایم و عدم لزوم بستری  می شود ممکن است از این طریق، بازگشت به موقع کارکنان را سهولت بخشد.

    کلیدواژگان: کووید 19، بازگشت به کار، تناسب پزشکی برای شغل، مرکز تخصصی طب کار
  • مریم یعقوبی*، احسان تیمورزاده، مرتضی محسنی صفحات 389-400
    مقدمه و هدف

    جهانی سازی، افزایش مقررات سازمان های دولتی و غیردولتی و فشار و درخواست مشتریان در خصوص رعایت مسایل زیست محیطی باعث شده است سازمان ها به بررسی اقدامات لازم جهت به کارگیری مدیریت زنجیره ی تامین سبز، به منظور بهبود عملکرد زیست محیطی و اقتصادی بپردازند. از این رو این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر در  انتخاب تامین کننده بر اساس عوامل مدیریت زنجیره تامین سبز در بیمارستان انجام شده است .

    روش شناسی: 

    در پژوهش حاضر ابتدا با مطالعه و بررسی مقالات و کتب علمی مربوطه و با توجه به ادبیات پژوهش معیارهای زنجیره تامین سبز در بیمارستان شناسایی شدند. سپس برای بررسی روابط و وابستگی بین معیارها از روش Interpretive Structural Modeling (ISM) استفاده شد. در نهایت از روش  Analytic Network Process (ANP) برای اولویت بندی معیارها و گزینه ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده در روش ISM نشان داد که   معیارهای حمایت از زنجیره تامین سبز توسط مدیران ارشد و میانی" و " بهینه استفاده کردن منابع وکاهش مصرف مواد اولیه" و " حرکت به سمت تامین کنندگان سبز". بیشترین ارتباط و تاثیر را بر سیستم دارند و با تغییر آنها سیستم دچار تغییر می شود.  و نتایج روش ANP بیانگر این موضوع است که معیارهای "همکاری بین بخشی" و "آموزش و ارایه الگوی مصرف صحیح انرژی" در رتبه های آخر قرار گرفته اند .

    نتیجه گیری

    باید تمهیدات لازم برای انتخاب تامین کننده سبز در بیمارستان به کمک همکاری بین بخشی وآموزش و ارایه الگوی مصرف صحیح انرژی اخذ شود.

    کلیدواژگان: تحلیل شبکه فازی، مدیریت زنجیره تامین سبز، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • فاطمه حیدرپور، امیرحسین میثمی*، نرگس شکربیگی، مژده حریت صفحات 401-407
    زمینه و هدف

    استرس شغلی یکی از پدیده های مهم در زندگی اجتماعی و تهدیدی جدی برای سلامتی نیروی کار در جهان است. استرس شغلی علاوه بر تاثیر منفی برسلامت جسمی میتواند باعث کاهش ملاحظات اخلاقی نیز شود. بنابراین هدف از انجام این مطالعه ضمن بررسی علل ایجاد استرس شغلی در پرسنل درمانی شاغل در اورژانس بیمارستان طالقانی و تاثیر آن بر ملاحظات اخلاقی آنها سال 1398 انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بوده و کل پرسنل پرستاری شاغل در بخش اورژانس بیمارستان طالقانی کرمانشاه 45 نفر بودند که به روش سرشماری انتخاب شدند. شدت استرس و عوامل مرتبط با آن از طریق پرسشنامه پژوهشگر ساخته انداره گیری شد و جهت ساخته شدن این ابزار چندین پرسشنامه مرتبط با موضوع شامل پرسشنامه استاندارد شده استرس شغلی (HSE) و پرسشنامه استاندارد استرس شغلی اسیپو استفاده گردید.. در تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی برای ارتباط بین متغییر های تحقیق استفاده شد.

    یافته ها

    در بررسی نمره کلی پرسشنامه با استرش ناشی از شغل در اورژانس بیمارستان طالقانی کرمانشاه مشاهده شد که 3 نفر  دارای استرس شدید، 17 نفر استرس متوسط تا شدید و 25 نفر(55.5%) استرس کم تا متوسط هستند. ارتباط معناداری بین میزان استرس شغلی تجربه شده و جنس و سن پرسنل وجود داشت (p<0/ 05) به طوریکه زنان پرستار و نیز کارکنانی که دارای سن و سابقه کار کمتری بودند شدت استرس بالاتری را تجربه میکردند.               

    نتیجه گیری

    تاثیر استرس شغلی بر ملاحظات اخلاقی پرسنل درمانی شاغل در اورژانس بیمارستان طالقانی کرمانشاه از نظر آماری معنی دار می باشد. بنابراین، برای مدیران ضروری است که با به کار گیری راه کارهای حمایتی از تاثیرات دراز مدت استرس شغلی بر کارکنان این حرفه که تعداد آنها در جامعه کنونی با توجه به نیازهای جامعه رو به افزایش است پیشگیری کنند.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، ملاحظات اخلاقی، پرسنل پرستاری بخش اورژانس
  • امیر رضوانی وند، سید مرتضی حسینی شکوه*، محمد مسگرپور امیری، مهدی راعی، احمد عامریون صفحات 408-415
    زمینه و هدف

    دریافت پاسخ سریع از عوامل تاثیرگذار بر رضایت بیماران و از شاخص های ارزیابی کیفیت خدمات بخش اورژانس به شمار می رود. این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه شاخص های منتخب ملی اورژانس بیمارستانی با استانداردها و عوامل موثر بر آن در یک بیمارستان منتخب نظامی شهر تهران انجام گرفت.

    روش ها

    مطالعه به صورت توصیفی-تحلیلی و مقطعی در سال 98 و با انتخاب تصادفی مراجعه کنندگان به اورژانس یکی از بیمارستان های نظامی شهر تهران انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها یک فرم محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن تایید شد. تحلیل داده ها با آزمون های تی تست تک نمونه ای با استفاده از نرم افزار SPSS و آلفای 5 درصد صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد متوسط زمان انتظار جهت دریافت خدمت تا تعیین تکلیف 267 دقیقه است.  همچنین شاخص درصد بیماران تعیین تکلیف شده ظرف مدت 6 ساعت، شاخص بیماران خارج شده از اورژانس ظرف مدت 12 ساعت و شاخص ترک با مسیولیت شخصی مطابق با استانداردهای کشوری بوده و میانگین مقادیر مربوطه از نظر آماری نیز معنی دار بود(P <0.05).

    نتیجه گیری

    مطابق با یافته های این مطالعه، شاخص ها در وضعیت مطلوبی قرار داشتند. مدیران بیمارستان ها باید توجه ویژه ای به این شاخص ها داشته و این شاخص ها را به صورت دوره ای مورد مطالعه قرار دهند. همچنین برای جلوگیری از زمان انتظار طولانی و کاهش هزینه ها، نیاز به مدیریت صحیح و بهینه منابع ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: شاخص های ملی، اورژانس، زمان انتظار، بیمارستان نظامی
  • مریم یعقوبی*، محمد مشتاقی، پارسا بیات، مهدی ابراهیم نیا صفحات 416-429
    زمینه و هدف

    انجمن های علمی نیازمند ارزیابی  عملکرد متناسب  با اهداف سازمانی خود بوده و ارزیابی عملکرد نیازمند تدوین شاخص های کارکردی و مناسب است .  از این رو این مطالعه با هدف تعیین شاخص های ارزیابی عملکرد انجمن های علمی پزشکی و اجرای آزمایشی (پایلوت) شاخص ها انجام شده است تا راهنمای مناسبی برای ارزیابی انجمن های علمی پزشکی باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه یک پژوهش توصیفی - کاربردی است. جامعه پژوهش انجمن های  علمی پزشکی کشور است. جهت طراحی شاخص ها شش گام بررسی متون و مطالعات کتابخانه ای، استخراج وظایف انجمن های علمی پزشکی، شناسایی، استخراج و طبقه بندی شاخص های ارزیابی انجمن های علمی پزشکی، اعتبارسنجی و نهایی سازی شاخص ها، تعیین ملاک نمره دهی به شاخص ها، وزن دهی به شاخص ها و اجرای آزمایشی شاخص ها (طرح پایلوت)   در بین گروه های 4 گانه انجمن های بالینی، انجمن های علوم پایه پزشکی و بهداشت، انجمن های داروسازی و انجمن های دندانپزشکی  بین رشته ای انجام شده است.

    یافته ها

    برای ارزیابی عملکرد انجمن های علمی کشور 7 حوزه (نیروی انسانی و اسکان دفتر انجمن، انتشارات، فناوری، آموزش و پژوهش، ارتباطات بین المللی، برنامه ریزی و تشکیلات و توانمندی انجمن) و 26 شاخص شناسایی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    ارزیابی عملکرد موجب هوشمندی سیستم و برانگیختن افراد به منظور رفتار مطلوب می شود و اندازه گیری عملکرد و به کارگیری الگوی مناسب با وضعیت موجود سازمان، امری لازم و ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: شاخص، ارزیابی عملکرد، انجمن های علمی پزشکی
  • هومن تقوی، فائضه بنی یعقوبی*، علی مرادی، مریم فیض اللهی، فرشید الازمنی نوده، سمیه آزرمی صفحات 430-438
    مقدمه و هدف

    بیماری همه گیرکوید-19 یا سارس-کوید-2 (SARS-CoV-2 / COVID-19) باعث افزایش تقاضای خدمتی کارکنان بالینی شده است، از طرفی سلامت روانی پرستاران، عامل تعیین کننده ای در افزایش بهره وری نیروی کار و درنتیجه، ارایه ی خدمات بهتر و موثرتر یه بیماران است. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی سلامت روان کادر درمان در پاندمی های با ریسک خطر بالا می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع مطالعات مرور نظام مند بوده که پژوهشگران برای بررسی متون، مقالات بالقوه واجد شرایط را در پایگاه داده هایPubMed ، PsycINFO و Web of Scienceو SIDجستجو نمودند.  به این منظور از کلیدواژه های infect”, “COVID-19”, “Pandemic”, “Mental Status”, “Health Personnel”, “health worker”, “Medical Staff”, “Physician”, “Nurses” ,   “high Risk” در پایگاه های اطلاعاتی لاتین و  از کلید واژه های "عفونت  در کادر درمانی"، " کادردرمانی"، " پرسنل بهداشت و درمان"، "وضعیت ذهنی"، "پاندمی"، " همه گیری"، "کووید-19"، "پرستاران"، "پزشکان"، "کارکنان" و "پر خطر" برای یافتن مقالات مرتبط استفاده شد. پس از بررسی کیفیت مقالات با دستورالعمل پریزما و اعمال معیار های ورود و خروج مقالات به مطالعه، 12  مقاله انتخاب شد و نتایج بررسی گردید.

    یافته ها

    پس از بررسی مطالعات، در نهایت مشکلات کادر بهداشت و درمان شامل عدم اطمینان به روش های کنترل عفونت، در معرض عفونت قرار گرفتن کادر درمانی و به تبع آن استرس ناشی از انتقال آن به خانواده ی آنان،  استرس بالای درک شده در پی مشکلات ذکر شده، فرسودگی شغلی و احساسی، بی خوابی و افسردگی بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به وجود اختلال سلامت روان در پرستاران، در طی چندین پاندمی در کشور های متعدد، لزوم توجه ویژه به این قشر از جامعه مشخص می شود، چرا که در صورت عدم توجه به این مشکلات، بنیه ی درمانی و بهداشتی کشور ضعیف شده و توان مقابله با پاندمی های پیش رو را نخواهد داشت. پیشنهاد می شود مداخلات پیشگیرانه و ارتقاء دهنده سلامت روان برای پرستاران و پرسنل درمانی، اجرا شده تا بتوان به بهترین کیفیت خدمات رسانی به بیماران دست یافت.

    کلیدواژگان: سلامت روان، پرستار، کادر درمان، پاندمیک، بیماری عفونی، کوید-19
|
  • Gholamhossein Pourtaghi, Mohsen Sadeghi Yarandi, Mohammad Ghasemi* Pages 379-388
    Introduction

    The aim of this study was to determine the clinical conditions and occupational fitness of patients with Covid 19 when returning to work.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, the files of all recovered employees from Covid 19 who had referred to an occupational medicine center during one year were included in the study. Reasons for disqualification for return to work was designed as increased CRP, failure to improve signs and symptoms for at least the last 72 hours, decreased oxygen saturation, incompatibility of medical conditions (disorders and complications caused by Covid 19) with occupational tasks and other paraclinical disorders except for increased CRP. Variables affecting return to work were statistically analyzed in a regression model.

    Findings

    The mean age of individuals with a population of 1243 was 41.82 8 8.00 years. Among all individuals 245 cases (19.71%) were not permitted to return to work after quarantine period. Male gender, hospitalization at the time of illness, history of comorbid disease, symptomatic disease, and increased CRP increase the chance of not returning to work after quarantine.

    Conclusion

    Numerous variables affect the timely return to work after Covid 19. Lifestyle upgrades can be effective in getting back to work on time after getting Covid 19. In addition, rapid diagnosis and treatment of illnesses that result in milder symptoms and no need for hospitalization may facilitate on time return to work.

    Keywords: Covid 19, return to work, fitness for work, Occupational health clinic
  • Maryam Yaghoubi*, Morteza Mohseni, Ehsan Teymourzadeh Pages 389-400
    Background and Aim

    Globalization, increasing the regulations of governmental and non-governmental organizations and pressure and customer demands regarding environmental issues have led organizations to consider the necessary measures to apply green supply chain management to improve environmental and economic performance. Therefore, this study was conducted to identify the factors affecting supplier selection based on the factors of green supply chain management in the hospital.

    Materials and Methods

    In the present study, first, by studying and reviewing the relevant scientific articles and books and according to the research literature, the criteria of green supply chain in the hospital were identified. Then, Interpretive Structural Modeling (ISM) was used to examine the relationships and dependencies between the criteria. Finally, the Analytic Network Process (ANP) method was used to prioritize the criteria and options.

    Results

    The results obtained in the ISM method showed that the criteria of "supporting the green supply chain by senior and middle managers", "optimal use of resources and reducing the consumption of raw materials" and "moving towards green suppliers". They have the most connection and impact on the system and by changing them, the system changes. And the results of the ANP method indicate that the criteria of "cross-sectoral cooperation" and "education and presentation of the correct energy consumption pattern" are in the last ranks.

    Conclusion

    Necessary arrangements should be made for selecting a green supplier in the hospital with the help of inter-departmental cooperation and training and presenting the correct energy consumption pattern.

    Keywords: Fuzzy network analysis, green supply chain management, interpretive structural modeling
  • Fatemeh Heydarpour, Amirhosein Meisami*, Narges Shekarbeigi, MozhdehHorriat Pages 401-407
    Background and Aim

    Job stress is an important social phenomenon and a serious threat to the health of the manpower around the world. In addition to its negative effects on physical health, job stress can undermine the ethical considerations. Therefore, the aim of this study was to find the causes of job stress in the medical staff working in the emergency department of Taleghani Hospital and its effect on their ethical considerations.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on the nursing staff (n=45) of the emergency department of Taleghani hospital, who were selected by convenience sampling. The severity of stress and factors associated with it were measured by a researcher-made questionnaire. To construct this questionnaire, several questionnaires related to the research topic, including Health and Safety Executive (HSE) survey and Osipow Job Stress questionnaire were used. Data were analyzed by descriptive and inferential statistics.

    Results

    The results showed that 3 nurses had severe stress, 17 had moderate to severe stress, and 25 (55.5%) had low to moderate stress. No significant relationship was observed between the experienced job stress and the staff’s gender and age (p<0.05) so that the female nurses and the staff with a lower age and work experience underwent a higher level of stress.

    Conclusion

    Job stress had a significant effect on the ethical considerations of the staff of the emergency department of Taleghani hospital. Hence, the managers are required to employ supportive strategies to prevent the long-term effects of job stress on these staff, whose number is currently increasing owing to the needs of the society.

    Keywords: Job stress, ethical considerations, nursing staff of emergency department
  • Amir Rezvanivand, Sayyed Morteza Hosseini Shokouh *, Mohammad Meskarpour Amiri, Mehdi Raei, _ Ahmad Ameryoun Pages 408-415
    Background and Aim

    Receiving a quick response is not only one of the important factors affecting the satisfaction of emergency patients but also one of the indicators for evaluating the quality of emergency services. The aim of this study was to compare the selected national indicators of hospital emergency with the standards in a selected military hospital in Tehran. 

    Methods

    This descriptive-analytical and cross-sectional study performed in 2020 with random selection of patients referred to the emergency department of a military hospital in Tehran. Data collection tool was a researcher-made form whose validity and reliability were confirmed. Data were analyzed by t-test using SPSS software with α= 5%.

    Results

    Results showed that the average waiting time to receive the service until the assignment was 267 minutes.  Also, the percentage of patients assigned within 6 hours, the index of patients discharged from the emergency department within 12 hours and the index of leaving with personal responsibility were in accordance with national standards and the average of the relevant values ​​was statistically significant (P <0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, the indicators were in good condition. Hospital managers should pay special attention to these indicators and study them periodically. Also, in order to avoid long waiting times and reducing costs, proper and optimal management of resources are seeming essential.

    Keywords: National indicators, emergency, waiting time, military hospital
  • Maryam Yaghoubi*, Mohammad Hossein Moshtaghi, Parsa Bayat, MehdiEbrahimnia Pages 416-429
    Background

    Scientific societies need performance measuremen  in accordance with their organizational goals, performance measuremen requires the development of functional and appropriate indicators. Therefore, The purpose of this study is to  determining the performance measuremen  indicators of medical scientific societies and piloting the indicators to be a suitable guide for evaluating medical scientific societies.

    Method

    This study is a descriptive-applied research. The study population is  Iranian medical associations. In order to design the indicators, six steps have been taken , review the texts and library studies, extract the duties of medical scientific associations, identify, extract and classify the measuremen  indicators of medical scientific associations, validating and finalizing indexes, determining criteria for scoring indexes, weighting indexes and pilot implementation of indexes (pilot project) ) has been done among 4 groups (clinical associations, associations of basic medical sciences and health, pharmacy associations and interdisciplinary dental associations.

    Results

    To evaluate the performance of scientific associations of the country, 7 areas (human resources and accommodation of the association office, publications, technology, education and research, international communications, planning and organization and empowerment of the association) and 26 indicators were identified.

    Conclusion

    Performance evaluation creates the system's intelligence and motivates people to behave appropriately and to measure performance and use appropriate patterns with the status quo of the organization.

    Keywords: index, performance evaluation, scientific community
  • Hooman Taghavi, Faeze Baniyaghoobi*, Ali Moradi, Maryam Feyzollahi, Farshid Alazmani Noodeh, Somayeh Azarmi Pages 430-438
    Background and Aim

    SARS-CoV-2 / COVID-19 has increased the demand for services of clinical staff. On the other hand, nurses' mental health is a determining factor in increasing labor productivity and, consequently, providing better and more effective services to patients. aim of this study was to evaluate the mental health of medical staff in high-risk pandemics.

    Methods

    This is a Systematic review study in which researchers searched potentially qualified articles in PubMed, PsycINFO, Web of Science, and SID databases to review the literature. For this purpose, the keywords infect "," COVID-19 "," Pandemic "," Mental Status "," Health Personnel "," health worker "," Medical Staff "," Physician "," Nurses "," high Risk " Latin databases and their Persian equivalents were used to find related articles in Persian databases. After reviewing the quality of articles using the Prism manual and applying inclusion and exclusion criteria, 12 articles were selected and the results were reviewed.

    Results

    After reviewing the studies, finally, the problems of the health care staff, including lack of confidence in infection control methods, exposure of the medical staff to infection, and consequently the stress of transmitting it to their families, high perceived stress following the problems mentioned. There has been burnout and emotional exhaustion, insomnia and depression.

    Discussion and Conclusion

    Due to the existence of mental health disorders in nurses, during several pandemics in various countries, the need for special attention to this segment of society is determined, because if these problems are not addressed, the health and well-being of the country is weakened and it will not be able to deal with the pandemics ahead. It is recommended that preventive and mental health promotion interventions be implemented for nurses and medical staff in order to achieve the best quality of patient care.

    Keywords: Mental health, nurse, treatment staff, pandemic, infectious disease, Covid-19