فهرست مطالب

ارتقای بهداشت نظامی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1401)

نشریه ارتقای بهداشت نظامی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هزینه درمان بیماران مبتلا به کوید-19 بستری شده در یک مرکز درمانی نظامی
    بهنام آبی، محمد مسگرپور امیری، طه نصیری، سید جواد حسینی شکوه، سید مرتضی حسینی شکوه* صفحه 0
    زمینه و هدف

    آگاهی از اجزاء اصلی هزینه درمان می تواند به سیاست گذاران و تصمیم گیرندگان در کنترل هزینه های درمان و بازنگری در برنامه های پوشش بیمه ای کمک نماید. هدف از مطالعه حاضر مطالعه هزینه درمان بیماران مبتلا به کوید-19 در یک بیمارستان نظامی بود.

    روش ها

    این مطالعه از نوع مطالعات ارزیابی اقتصادی و به روش توصیفی می باشد که به صورت مقطعی از بر روی 28997 بیمار کرونایی بستری در یک مرکز درمانی بزرگ در شهر تهران انجام شد. داده های مورد نیاز مطالعه شامل اجزاء هزینه درمان مستقیم در بیماران کرونایی(دارو، تست های آزمایشگاهی، تشخیصی تصویری و هتلینگ) و متغیرهای اقتصادی اجتماعی(سن، جنسیت، نوع پوشش بیمه ، وضعیت تاهل) بود که با مراجعه به بخش های پذیرش و حسابداری بیمارستان جمع آوری گردید . تجزیه و تحلیل هزینه های درمان و اجزاء آن با استفاده از آمار توصیفی و به کمک شاخص های مرکزی و پراکندگی (میانگین و انحراف معیار) و با استفاده از نرم افزار STATA  انجام شد.

    یافته ها

    میانگین هزینه درمان هر بیمار مبتلا به کوید 121 میلیون ریال بود. بیش از نیمی(75/50 %) از هزینه های درمان بیماران کوید-19 مرتبط با هتلینگ و اقامت بیمار در بیمارستان بود. بعد از آن به ترتیب هزینه های دارویی (42/28 %) ، هزینه های پاراکلینیکی (65/8 %) و هموپرفیوژن (4/5 %) بیشترین سهم را در هزینه درمان این بیماران داشتند. به طور متوسط 6/33 درصد از هزینه ها توسط بیمار و 4/66 درصد توسط سازمان های بیمه گر پرداخت شده بود.

    نتیجه گیری

    برای کنترل و کاهش هزینه های بیماران کوید-19 راهکارهایی نظیر حذف بستری های غیرضروری، کاهش طول مدت اقامت بیماران، توسعه خدمات مراقبت در منزل باید مدنظر سیاستگذاران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل هزینه، بیماران کرونایی، هزینه های مستقیم درمان
  • حسین معصوم بیگی* صفحات 498-503

    تنش و بحران ناشی از کمبود آب، یکی از مشکلات عمده در ایران و جهان است و منابع آبی موجود با افزایش جمعیت در معرض تهدید بوده و سرانه آب مرتب رور به کاهش است، استفاده از پساب تصفیه خانه های فاضلاب در آبیاری فضای سبز، کشاورزی و سایر مقاصد به عنوان یک منبع جایگزین و مناسب بسیار ضروری است و الزاما باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. این مسیله نشان دهنده اهمیت بهره برداری و نگهداری صحیح از تصفیه خانه های فاضلاب بویژه روش لجن فعال به عنوان فرایندی بسیار کارآمد با تولید پسابی با کیفیت مناسب برای استفاده در آبیاری فضای سبز و کشاورزی است. تحقق این مهم منوط به آموزش کافی بهره برداران محلی و وجود برنامه ها و سیاست های تشویقی و نظارتی لازم است. این مقاله با هدف معرفی یکی از فنون بسیار مهم و کاربردی در بهره برداری و نگهداری از تصفیه خانه های فاضلاب به روش لجن فعال ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: استفاده مجدد آب، بهره برداری و نگهداری، تصفیه فاضلاب، گزارش فنی، لجن فعال
  • حسین معصوم بیگی، قادر غنی زاده* صفحات 504-512

    عفونت های قارچی به طور فزاینده ای در محیط بیمارستان ها شایع هستند و عوامل خطر برای این عفونت ها همچنان در حال افزایش است و می توانند به تهدیدی جدی برای زندگی و سلامت کارکنان و بیماران تبدیل شوند. این مطالعه با هدف تبیین اصول پیشگیری از عفونت های قارچی بیمارستانی در مراحل مختلف فعالیت های ساختمانی بیمارستانی انجام شد. این مطالعه از نوع مروری نقلی است که با جستجوی جامع کلمات کلیدی” عفونت های قارچی بیمارستانی “،”فعالیت های ساخت و ساز“،” الزامات پیشگیرانه“،” مدارس“، تلفیق آن ها و معادل انگلیسی آن ها در پایگاه های استنادی معتبر در دسترس بر خط ملی و بین المللی از قبیلScopus, Google Scholar PubMed, Medline, Science direct, و پایگاه های فارسی SID، Irandoc و Magiran از سال 1391 تا 1401 انجام شد. سپس الزامات بهداشتی پیشگیرانه قبل، حین و بعد از اجرای پروژه های ساختمانی بیمارستانی تدوین شد. بر پایه گزارش های متعدد، سالانه بیش از 5000 مرگ ومیر برآمده از عفونت های قارچی مرتبط با فعالیت های ساختمانی و بازسازی در بیمارستان ها و مراکز بهداشتی درمانی اتفاق می افتد و بیماران پیوندی که به عفونت آسپرژیلوس مبتلا می شوند، بین 74 تا 92 % با مرگ و میر روبه رو می شوند. با این مرگ ومیر بالا جلوگیری از انتشار اسپور قارچ ها از طریق فعالیت هایی مانند تخریب، ساخت وساز و نوسازی که مستعدکننده شرایط، برای گسترش عفونت های قارچی و افزایش مرگ ومیر هستند و پیشگیری از شیوع عفونت های قارچی بیمارستانی بسیار ضروری است. لازم است اقدامات پیشگیرانه به عنوان یک راهبرد اصلی طی سه مرحله، شامل قبل از آغاز پروژه و همزمان با طراحی فعالیت های عمرانی، حین اجرا و بعد از اتمام عملیات ساختمانی به خوبی با نظارت تیم کنترل عفونت بیمارستان طراحی، اجرا، کنترل و نظارت شود.

    کلیدواژگان: بازسازی، پیشگیری، ساخت و ساز بیمارستان، عفونت بیمارستانی، قارچ
  • فاطمه پاکدین، فائضه بنی یعقوبی*، علی مرادی، فرشید الازمنی نوده، امیرحسین سابقی، زهرا عموزاده صفحات 513-520
    زمینه و هدف

     سبک زندگی و عادات فردی در بروز سرطان تاثیر ویژه ای دارند. چاقی، کم تحرکی، تغذیه ناسالم، آلودگی آب، هوا و غذا و عفونت های مزمن ویروسی از عوامل خطرزای اصلی در بروز انواع سرطان ها میباشند. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی سبک زندگی بیماران مبتلا به سرطان معده با تمرکز بر عادات تغذیه ای آنها  می باشد.

    مواد و روش ها

      در این مطالعه مروری برای جستجو و یافتن مقالات موجود، از جستجو در پایگاه های داده ای ملی و بین المللی شامل Pubmed, Google scholar, Web of Science, Scopus, SID, Magiran و از کلید واژه های "سرطان معده"، "Gastric cancer "، " عادات تغذیه ایی"، "Feeding behaviors "، "سبک زندگی"، "life style" و "عوامل خطر"  "Risk factors "استفاده شد. معیار های ورود به مطالعه شامل مطالعات مرتبط با موضوع به زبان فارسی و انگلیسی، تاریخ انتشار بین 2000 تا 2022 و دسترسی به متن کامل مقالات بود. پس از بررسی کیفیت مقالات با استفاده از دستورالعمل پریزما و معیار های ورود و خروج مقالات، در نهایت 20 مقاله انتخاب شد و نتایج آنها بررسی گردید.

    یافته ها

      بین رفتارهای تغذیه ای و خطر ابتلا به انواع سرطان ها ارتباط مستقیم وجود دارد و از سویی اتخاذ رفتارهای تغذیه ای و سبک زندگی مناسب نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا دارد. مصرف بیش از حد پروتیین، چربی، نمک یا گوشت خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش میدهد. برعکس رژیم غذایی سرشار از فیبر، سبزیجات و میوه ها نقش مهمی در پیشگیری از سرطان معده دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    افزایش آگاهی درباره سرطان معده و آموزش درباره عوامل خطر آن، از اهمیت بالایی برخوردار است. شناخت عوامل تعیین کننده ی تغذیه سالم بخصوص از نگاه افرادی که دارای تجربیات مستقیم در این زمینه هستند، نقش مهمی را در طراحی برنامه های مداخله ای ترویج تغذیه سالم ایفا مینماید؛ بنابراین پژوهشهایی که بتوانند با تکیه بر شرایط و نیازهای واقعی افراد، برنامه هایی برای اصلاح الگوی تغذیه ای جامعه ارایه دهند، ازجمله اولویت های بهداشتی جامعه امروز می باشند.

    کلیدواژگان: سرطان، سرطان معده، سبک زندگی، عادات تغذیه ای، عوامل خطر
  • زاهد رضائی، مازیار کرمعلی، Hormoz Sanaeinasab* صفحات 521-529
    زمینه و هدف

    ارتقای سلامت مفهوم جدیدی در بیمارستان های کشور است و وضعیت و چگونگی این خدمات در بیمارستان های نظامی کشور نامشخص است. بنابراین هدف از این مطالعه ارزیابی وضعیت استانداردهای ارتقای سلامت در یک بیمارستان نظامی بود.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی مقطعی در  یک بیمارستان نظامی در ایران انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از ابزار استاندارد خودارزیابی ارتقای سلامت در بیمارستان ها استفاده شد و 4 استاندارد سیاست و برنامه مدیریت، ارتقای سلامت بیماران و خانواده، ارتقای سلامت کارکنان و ارتقای سلامت محیط داخلی و اطراف بیمارستان مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با نرم افزار SPSS و آمار توصیفی مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره ارتقای سلامت در بیمارستان 47/5 از امتیاز کل 10 بود. بالاترین میانگین نمره استانداردها مربوط به استاندارد ارتقای سلامت محیط داخلی و اطراف بیمارستان با میانگین نمره 8 و پایین ترین نمره استانداردها مربوط به استاندارد ارتقای سلامت بیماران و خانواده با میانگین نمره 58/1 بود.

    نتیجه گیری

    به صورت کلی بیمارستان از نظر نمره ارتقای سلامت در سطح متوسطی قرار داشت. نمره پایین استاندارد سیاست و برنامه مدیریت حاکی از اجرای غیرسازمان یافته برخی فعالیت های ارتقای سلامت در بیمارستان است. بنابراین سازماندهی و بازبینی فعالیت های در حال اجرا، خودارزیابی منظم فعالیت های ارتقای سلامت و طراحی مداخلات مبتنی بر نتایج خودارزیابی ضروری است.

    کلیدواژگان: بیمارستان های ارتقاء دهنده سلامت، ارتقای سلامت، خودارزیابی، بیمارستان نظامی
|
  • Treatment Cost of covid-19 patients’ hospitalized in a military treatment center
    Behnam Abi, Mohammad Meskarpour, Amiri, Taha Nasiri, Seyyed-Javad Hosseini-Shokouh, Sayyed, Morteza Hossein, Shokouh* Page 0
    Background and Aim

    Knowing the main components of treatment costs can help policy makers and decision makers in controlling treatment costs and reviewing insurance coverage plans. The purpose of this study was to analyze the cost of treating patients with covid-19.

    Method

    This study was a descriptive economic evaluation study that was conducted cross-sectional on 28,997 corona patients hospitalized in a large medical center in Tehran. The data required for the study included the cost components of direct treatment in corona patients (drugs, laboratory tests, diagnostic imaging and hoteling) and socio-economic variables (age, gender, type of insurance coverage, marital status) Hospital accounting was collected. The analysis of treatment costs and its components was done using descriptive statistics and with the help of central and dispersion indicators (mean and standard deviation) and using STATA software.

    Results

    The average cost of treatment for each patient with covid was 121 million rials. More than half (50.75%) of the treatment costs of Covid-19 patients were related to hoteling and the patient's stay in the hospital. After that, drug costs (28.42%), paraclinical costs (8.65%) and hemoperfusion (5.4%) had the largest share in the cost of treating these patients, respectively. On average, 33.6% of the costs were paid by the patient and 66.4% by insurance organizations.

    Conclusion

    In order to control and reduce the costs of Covid-19 patients, strategies such as eliminating unnecessary hospitalizations, reducing the length of stay of patients, and developing home care services should be taken into consideration by policymakers.

    Keywords: Cost analysis, Covid-19 patients, Direct costs of treatment
  • Hossein Masoumbeigi* Pages 498-503

    The tension and crisis caused by the lack of water is one of the major problems in Iran and the world. The available water resources are under threat with the increase in population and the water per capita is constantly decreasing. The use of wastewater treatment plant effluents for irrigation of green spaces, agriculture and other purposes as an alternative and suitable source is very necessary and must be given more attention. This problem shows the importance of proper operation and maintenance of wastewater treatment plants, especially the activated sludge method as a very efficient process with the production of wastewater with suitable quality for use in irrigation of green spaces and agriculture. Achieving this importance depends on the adequate training of local operators and the existence of necessary incentive and monitoring programs and policies. This article is presented with the aim of introducing one of the most important and practical techniques in the operation of wastewater treatment plants using the activated sludge method. This article is presented with the aim of introducing one of the most important and practical techniques in the operation and maintenance of wastewater treatment plants using the activated sludge method.

    Keywords: Activated Sludge, Operation, Maintenance, Technical Report, Water reuse, Wastewater Treatment
  • Hissein Masoumbeigi, Ghader Qanizadeh* Pages 504-512

    Fungal infections are increasingly common in the hospital environment and the risk factors for these infections continue to increase and can become a serious threat to the life and health of employees and patients. The aim of this study was to explain the principles of prevention of fungal infections in hospitals at different stages of construction activities. This study is of the type of narrative review study, which is based on a comprehensive search of the key words "hospital fungal infections", "construction activities", "preventive requirements", "schools", their combination in the database. Valid citations available on national and international lines such as Scopus, Google Scholar, PubMed, Medline, Science direct, and Persian SID, Irandoc and Magiran databases were done from 1391 to 1401. Preventive health requirements were then formulated prior to, during and following the implementation of hospital construction projects. According to several reports, more than 5000 deaths occur annually due to fungal infections related to construction and reconstruction activities in hospitals and health care centers, and transplant patients who are infected with Aspergillus. They face mortality between 74 and 92%. As a result, it is very necessary to prevent the spread of fungal spores through activities such as construction and renovation and to prevent the spread of fungal infections in hospitals. Because these activities predispose conditions for the spread of fungal infections and increase in mortality. It is necessary to design, implement, control and monitor preventive measures as a main strategy in three stages, including before the start of the project and simultaneously with the design of construction activities, during implementation and after the completion of construction operations by the infection control team of the hospital.

    Keywords: Fungal, Hospital Construction, Nosocomial Infection, Prevention, Renovation
  • Fatemeh Pakdin, Faeze Baniyaghoobi*, Ali Moradi, Farshid Alazmani Noodeh, Amirhosein Sabeghi, Zahra Ammozadeh Pages 513-520

    Background and aim:

    Lifestyle and personal habits have a special effect on the occurrence of cancer. Obesity, inactivity, unhealthy diet, water, air and food pollution and chronic viral infections are the main risk factors in the occurrence of all types of cancers. Therefore, the purpose of this study is to investigate the lifestyle of patients with stomach cancer, focusing on their nutritional habits.

    Methods

    In this review study, to search and find available articles, from searching in national and international databases including Pubmed, Google scholar, Web of Science, Scopus, SID, Magiran and from the keywords of stomach cancer, nutritional habits, style Life and risk factors were used. The inclusion criteria included studies related to the subject in Persian and English, publication date between 2000 and 2022, and access to the full text of the articles. After checking the quality of the articles using prisma guidelines and inclusion and exclusion criteria, 20 articles were finally selected and their results were reviewed.

    Results

    There is a direct relationship between nutritional behaviors and the risk of contracting various types of cancers, and on the other hand, adopting appropriate nutritional behaviors and lifestyle plays an important role in preventing the disease. Consuming too much protein, fat, salt or meat increases the risk of stomach cancer. Contrary to a diet rich in fiber, vegetables and fruits play an important role in preventing stomach cancer.

    Discussion and Conclusion

    Increasing awareness about stomach cancer and education about its risk factors is of great importance. Knowing the determinants of healthy nutrition, especially from the point of view of people who have direct experience in this field, plays an important role in designing intervention programs to promote healthy nutrition; Therefore, researches that can provide programs to improve the nutritional pattern of the society by relying on the real conditions and needs of the people are among the health priorities of today's society.

    Keywords: Cancer, stomach cancer, lifestyle, nutritional habits, risk factors
  • Zahed Rezaei, Mazyar Karamali, هرمز سنائی نسب* Pages 521-529
    Background and Aim

     Health promotion is a new concept in the country's hospitals, and the status of these services in military hospitals is unclear. Therefore, the purpose of this study was to evaluate the status of health promotion standards in a military hospital.

    Methods

     This cross-sectional descriptive study was conducted in a military hospital in Iran in 2022. Health promotion self-assessment tools were used for the data collection, and four standards of management policy and program, health promotion of patients and family, health promotion of staff and the health promotion of hospitals and surrounding were measured. Data were analyzed using SPSS software and descriptive statistics.

    Results

     The average health promotion score in the hospital was 5.47 from 10. The highest average of standards was the standard of health promotion of hospitals and surrounding with an average score of 8 and the lowest score was for the health promotion of patients and family with an average score of 1.58.

    Conclusion

     In general, the hospital's health promotion score was at a medium level. The low score of the standard of management policy and program indicates non-organized implementation of some health promotion activities in the hospital. Therefore, organizing and reviewing running activities, regular self-monitoring of health promotion activities, and designing interventions based on self-assessment are essential.

    Keywords: Health-promoting hospitals, health promotion, self-assessment, Military Hospital