فهرست مطالب

پژوهش های زبان شناسی: نظریه و کاربرد - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1402)

نشریه پژوهش های زبان شناسی: نظریه و کاربرد
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • الهام ضیایی قوچان عتیق، اعظم استاجی*، عطیه کامیابی گل صفحات 1-19
    در مقاله حاضر سعی بر آن است تا به بررسی تاثیر آگاهی واجی بر عملکرد ریاضی دانش آموزان دختر پایه دوم دبستان پرداخته شود. آگاهی واجی یکی از مهارت های اساسی است که در سنین اولیه رشد گفتاری زبان شروع به شکل گیری می کند و موفقیت در خواندن و نوشتن را در سال های بعد به همراه دارد. با توجه به نتایج پژوهش های انجام شده در این زمینه به نظر می رسد که بین مهارت آگاهی واجی و یادگیری ریاضی ارتباطاتی وجود دارد. به همین منظور جهت بررسی این موضوع، جامعه آماری پژوهش حاضر از بین دانش آموزان دختر پایه دوم دبستان شهر قوچان انتخاب شد . دانش آموزان به دو گروه گواه و آزمایش تقسیم شدند.گروه گواه در معرض آموزش آگاهی واجی قرار نگرفت و روند معمول آموزش را طی کرد و گروه آزمایش در معرض آموزش آگاهی واجی قرار گرفت. از هر دو گروه پیش آزمون و پس آزمون به عمل آمد. نتایج نشان می دهد که آگاهی واجی بر عملکرد ریاضی دانش آموزان دختر پایه دوم تاثیر معنی داری دارد که همراستا با پژوهش های انجام شده در این زمینه است.
    کلیدواژگان: آگاهی واجی، ریاضی، دانش آموز پایه دوم دبستان، آزمون، خرده مولفه
  • مهسا خلیلی* صفحات 21-39
    نظام های گفتمانی از مباحث با اهمیت در نشانه -معنی شناسی به شمار می روند. این نظام‎ ها در تعریف نوع روابط افراد و شکل‎گیری نظام قدرت نقشی بسزا ایفا می کنند. در پژوهش حاضر، داده ها به روش کتابخانه ای از حکایت بیست و سوم باب نخست گلستان  که محل نمایش روابط صاحبان قدرت و زیردستان آنان بوده انتخاب شده و به روش توصیفی-تحلیلی مورد بررسی قرار گرفتند. نگارنده در مرحله نخست به دنبال شناسایی نظام ‎ها و عوامل گفتمانی در این حکایت و درنهایت نقش این عوامل در شکل ‎گیری سبکی خاص از زندگی است. ازآن‎ جا که ارزش های نشانه‎-معنی شناختی در معناسازی و تعریف عوامل گفتمانی نقش آفرینی می‎ کنند در این پژوهش به آن ها نیز پرداخته می شود. نتایج پژوهش نشان داد که در این حکایت نظام‎ گفتمانی کنشی به‎ گونه ‎ای پیچیده حاکم است و گرچه باتوجه به موقعیت موجود انتظار مشاهده نظام های گفتمانی شوشی و تنشی می رود، اما این امر رخ نمی‎ دهد. همچنین، یافته ها نشان داد که سعدی با بهره گیری از راهکار تغییر عوامل گفتمانی و نیز دگرگونی ارزش ها کوشیده سبک تازه ‎ای از زندگی را در این حکایت معرفی کند. در بررسی این حکایت از رویکردی از نشانه-معنی شناسی که توسط گرمس با عنوان مکتب پاریس مطرح گردیده بهره گیری شده است.
    کلیدواژگان: نشانه، معناشناسی، نظام های گفتمانی، نظام ارزشی، عوامل گفتمانی، سبک زندگی
  • ثریا سبهانی، بهمن گرجیان*، الخاص ویسی صفحات 41-63
    زبان شناسی حقوقی به عنوان علمی نوپا و موثر در واکاوی گفتمان در پرونده های دادگاه و تسهیل روند دادرسی اعم از مراحل بازپرسی و تشکیل پرونده تا صدور حکم کارساز است. این رشته، شاخه ای از زبان شناسی کاربردی است که در تحلیل گفتمان عوامل دادگاه و کشف ساختار و سبک سخن در مکالمات، محققین را یاری می رساند. پژوهش حاضر تحلیل مکالمات قضات و متهمان دادگاه های کیفری ایران را با توجه به نظریه سبک گفتاری مک منامین (2004) انجام داده است. روش پژوهش، تحلیلی-توصیفی است. سوال اصلی در خصوص کشف بسامد الگوهای گفتاری قضات و متهمان در 29 پرونده است. داده های این مطالعه از مکالمات دادگاه در تارنمای آپارات و آرشیو شبکه مستند صدا و سیما گرد آوری و پیاده سازی گردید. سپس تحلیل کیفی داده ها به وسیله  محاسبه بسامد و درصد نشانگرهای سبکی در گفتمان قضات و متهمان انجام شد. نتایج این پژوهش در خصوص متغیر «سبک گفتاری» نشان داد که قضات در مقایسه با متهمان به صورت معناداری از نشانگر «استفاده از سبک گفتاری رسمی» بهره برده و سبک گفتاری خود را از متهمان متمایز کرده بودند. کاربرد نتایج این پژوهش در تربیت قضات، قبل و در حین خدمت منجر به افزایش دانش زبان شناسی و تحلیل گفتمان آن ها می گردد.
    کلیدواژگان: زبان شناسی حقوقی، سبک گفتاری، کاربردشناسی زبان، گفتمان دادگاه، مک منامین، نشانگرهای سبکی
  • زهرا مقدسی*، سید محمد حسینی صفحات 65-84
    در این پژوهش کوشش شده است تا با روش مردم نگاری ارتباط، و بر پایه پیکره فارسی نوشتاری معاصر، چگونگی مفهوم سازی «احترام» به عنوان یک کلیدواژه فرهنگی در فرهنگ ایرانی آشکار گردد. بدین منظور، 717 مورد از کاربردهای احترام و هم ریشه های آن همچون «محترم، محترمانه و حرمت»، از پایگاه دادگان زبان فارسی (پیکره پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی) استخراج شد و در بافت کاربردی خود مورد بررسی و تحلیل معنایی-کاربردی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که مفهوم احترام در نه زمینه مختلف قدرت، آداب معاشرت، شایستگی ها و صلاحیت ها، تسلیم و انقیاد، سن، مهمان نوازی، محبت و توجه، دارایی، و زیبایی به کار می رود. همچنین، بر پایه پژوهش های جامعه شناسان در باره قشربندی اجتماعی، استدلال شده است که مفهوم واحدی که همه این مقوله ها و زمینه های کاربردی را به هم پیوند می دهد مفهوم شان به معنای جایگاه در سلسله مراتب اجتماع است. علاوه بر این، نشان داده شده که حرمت کمتر وابسته به عوامل بافت موقعیتی است و بر مبنای نظام ارزش های سطح کلان فرهنگ به جایگاه افراد و به تبع آن به خود افراد، گذاشته می شود. شایان ذکر است که «حرمت» نوعی احترام ویژه در فرهنگ ایرانی است که مبتنی بر ارزش یا شان ذاتی و مطلق افراد و مقوله ها می باشد.کلیدواژه ها: مردم نگاری ارتباط، کاربردشناسی پیکره بنیاد،احترام، حرمت، شان، فرهنگ ایرانی
    کلیدواژگان: مردم نگاری ارتباط، کاربردشناسی پیکره بنیاد، احترام، حرمت، شان، فرهنگ ایرانی
  • حسین رضویان*، ندا زارع صفحات 85-103
    هر شاعر و یا نویسنده برای بیان آنچه در ذهن خود دارد، از شیوه خاصی استفاده می کند که متفاوت از دیگران است. در دنیای ادبیات نیز هر شاعر و یا نویسنده زن یا مرد سبک خاص خود را دارد، به طوری که سبک هر یک از بزرگان ادبی به دیگری شباهت ندارد. نویسندگان زن و مرد هرکدام به نحوی تحت تاثیر عواملی مانند باورها و عقاید خود، عوامل اجتماعی دوران خود، جنسیت و مشخصه های رفتاری خاص خود، سبک خاصی دارند. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی تلاش می کند تا بر اساس چارچوب نظری سارا میلز به این سوال پاسخ دهد که چگونه نویسنده زن و مرد دارای سبک متفاوتی در داستان های کوتاه فارسی هستند. برای پاسخ به این پرسش سبک زنانه در پنج داستان کوتاه فارسی از غزاله علیزاده و پنج داستان کوتاه از مصطفی مستور بر اساس چارچوب میلز بررسی شده است. نتایج بررسی نشان داد که علیزاده به عنوان یک نویسنده زن با استفاده از بسامد بالای واژگان متعلق به حوزه زنان، گرایش بیشتر به استفاده از صورت های عاطفی، رنگ واژه ها، صورت های مبهم، گرایش به ساده نویسی و همچنین گرایش به ساخت های خلاف قواعد دستوری و جملات ناتمام، سبکی زنانه دارد، در مقابل، با وجود اینکه مستور در داستان های خود به وضعیت زنان توجه نشان داده است ولی ساخت های مذکور در داستان های بررسی شده او پربسامد نیست. بنابراین جستار حاضر تاییدی است که سبک زنانه و مشخصه های زبانی مربوط به این سبک در آثار نویسنده زن به میزان و شکل معناداری هویداست و با نویسنده مرد تفاوت دارد.
    کلیدواژگان: سبک زنانه، سارا میلز، غزاله علیزاده، مصطفی مستور، داستان کوتاه فارسی
  • الهام نیکروش، عامر قیطوری*، شجاع تفکری رضایی صفحات 105-123
    پژوهش حاضر به بررسی عملکرد ناشنوایان فارسی زبان در کاربرد فرآیندهای تصریفی و اشتقاقی غیرفعلی می پردازد. با این فرض که در اختلالات زبانی بخش های مختلف دانش زبان در دوره حیاتی فراگیری زبان به یک اندازه آسیب نمی بینند، دانش صرفی افراد مورد مطالعه از طریق آزمون های چند گزینه ای مورد سنجش قرار گرفت. این آزمون ها جهت بررسی دانش ساختواژی اسم، صفت و قید طراحی و برای دو گروه ناشنوا و شنوا (کنترل) اجرا شدند. تعداد شرکت کنندگان گروه ناشنوا در رده سنی 15 تا 20 سال ، 10 نفر و برابر با تعداد شرکت کنندگان در گروه شنوا بودند. پس از تعیین خطاهای دانش آموزان در هر مقوله و مقایسه آن ها دریافتیم که اختلاف معناداری میان گروه ناشنوا و شنوا وجود دارد. همچنین، تحلیل درون گروهی حاکی از تفاوت معنی داری میان فرآیندهای تصریفی و اشتقاقی غیر فعلی در نمرات گروه ناشنوا بود، به طوری که مقوله های تصریفی آسیب پذیری بیشتری را نشان می دادند. علاوه بر این، براساس نتایج این مطالعه می توان دریافت که ناشنوایان به دلیل از دست رفتن سال های نخستین فراگیری زبان یعنی دوره بحرانی، در مقایسه با گروه شنوا عملکرد ضعیف تری در به کارگیری فرآیندهای تصریفی و اشتقاقی دارند.
    کلیدواژگان: دوره حیاتی، افتراق، تصریفی، اشتقاقی، ناشنوا، فارسی
  • هیوا حسن پور*، هاجر هدایتی زاده صفحات 125-151
    زبانشناسی زیست محیطی از دانش های بینارشته ای معاصر است که به مطالعه و بررسی ارتباط بین زبان و محیط زیست می پردازد. پیوند میان زبان و محیط زیست بر پایه نحوه برخورد انسان ها با جهان طبیعت است که متاثر از دیدگاه ها، مفاهیم و جهان بینی ها است و تمام این ها در زبان شکل می گیرد. در همین راستا در پژوهش حاضر با استفاده از شیوه پژوهش توصیفی - تحلیلی به مطالعه تاثیرپذیری علی اشرف درویشیان (1320-1396ه.ش) از زبان شناسی زیست محیطی و نحوه انعکاس آن در آثار منتخب او (آبشوران و همراه آهنگ های بابام) می پردازیم. درویشیان در خانواده ای کم برخوردار و در حاشیه شهر کرمانشاه - آبشوران- متولد شد. به همین خاطر او از کودکی شاهد فقر گسترده ای بود که گریبانگیر خانواده شده بود. لذا طبیعت و محیط پیرامونی او به نحو خشنی اوضاع را برای این قشر از مردم سخت تر کرده بود. این ارتباط دو سویه طبیعت و زندگی طبقه فرودست به نحو بارزی درویشیان را تحت تاثیر قرار داده بود که در این پژوهش در قالب دسته بندی هایی شامل «برجسته سازی»، «هویت»، «محوسازی»، «قالب ها و قالب سازی» و «واقع بودگی» نشان داده شده است. تفسیر موارد ذکر شده نشان از آن دارد که زیست بوم، نقش بسیار زیادی در شکل گیری واقعیت و طرز تلقی آن، نامگذاری ها، ایدئولوژی و سلطه آن بر مردم فرودست دارد. این داستان ها بازنمایی واقع گرایانه از زندگی افرادی بود که نقش طبیعت را در ارتباط با زندگی و روح و روان خود به خوبی درک کرده بودند.
    کلیدواژگان: زبان شناسی زیست محیطی، برجسته سازی، هویت، محوسازی، قالب سازی و واقع بودگی
  • فرخ لطیف نژاد رودسری* صفحات 153-186
    هدف از پژوهش حاضر که به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام گرفته، بررسی نوع نگرش و میزان باور امام علی (ع) در خطبه 108نهج البلاغه و چگونگی رسیدن به پیوستگی متنی و جهان معرفت شناختی از طریق فرایند های شناختی افزایش و انطباق در نظریهشناختی جهان های متن پل ورث است که متن را در سه بعد جهان گفتمان، جهان متن و جهان زیرشمول بر رسی می کند. پژوهش کنونی در پی پاسخ به این سوالات است که امام در خطبه یادشده از چه نوع متنی استفاده کرده و به کدامیک از جهان های سه گانه زیر شمول توجه بیشتری نشان داده و چگونه از آنها برای اقناع مخاطب و القای پیام استفاده کرده اند. سوال آخر اینکه چه فرایندهایی در ترکیب جهان های سه گانه خطبه دخالت دارند. یافته ها نشان داد که در «جهان متن» خطبه مذکور به دلیل داشتن ماهیت تعاملی از سه نوع متن توصیفی- گفتمانی و ابزاری استفاده شده است. سه جهان زیر شمول اشاری، نگرشی و معرفتی در متن به کار رفته است؛جهان اشاری و مکانی بازه زمانی و مکانی گسترده ای از خلقت آدم تا عصر امام و از عالم ملک تا ملکوت را در بر می گیرد. از جهان های نگرشی بیشتر به جهان هدف توجه شده، اما جهان زیر شمول معرفتی که برجسته تر از جهان های دیگر است، با استعاراتی ساخته می شود که زیر ساخت های آن الهام گرفته از استعارات قرآن مجید است که طی فرایند «افزایش» نظام شبکه ای استعاری می سازند که در آن رابطه بنی امیه- مردم در تقابل با رابطه پیامبر و امام-مردم با نگاشت های استعاری گرگ- گوسفند و پزشک- بیمار بیان می شوند. همچنین، فرایند «انطباق» در جملات مرکب نقش توصیفی، توضیحی یا تبیینی دارد.
    کلیدواژگان: شعرشناسی شناختی، نهج البلاغه، پل ورث، جهان های زیر شمول، افزایش، انطباق
  • بهمن حیدری*، کورش صابری صفحات 187-201
    چکیدهساخت معنا چیزی نیست که در خلا رخ دهد، بلکه گویشوران زبان های مختلف با ساخت معنا و رمزگذاری کلمات زبان همواره با مخاطبین خود ارتباط برقرار می کنند و مخاطبین نیز بر اساس معنایی که از واژگان دریافت می کنند آن ها را رمزگشایی می کنند. نگارندگان قصد دارند تا با بررسی رمزگان زبان کردی به کار رفته در سریال تلویزیونی «نون.خ» به بازنمایی کردها با استفاده از نظرات کاربران فضاهای مجازی از منظر بازیگر نقش اول سریال با نام نورالدین خانزاده که وانمود می کند فردی کردزبان است، با لهجه فارسی کردستانی صحبت می کند و نیز خانواده وی که به فارسی کرمانشاهی صحبت می کنند پرداخته و نشان دهند که در این سریال تصویر کردها چگونه به نمایش درآمده است. داده ها از نظرات کاربران در فضای مجازی گردآوری و از منظر نشانه شناسی فرهنگی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته اند. یافته ها نشان داد که زبان بازیگر نقش اول این سریال و خانواده وی، بازنمایی واقعی زبان مردمان مناطق کردنشین نبوده، بلکه لهجه هایی ساختگی اند که بازیگران سریال آن را به کار می بردند. همچنین در بازنمایی پوشاک نیز طراحی مناسبی از لباس کرد ارائه نشده است و نجابت زن کرد که در قالب فردی زمخت و مردانه وار به تصویر کشیده شده است نیز به خوبی نمایش داده نشده است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی فرهنگی، بازنمایی، زبان کردی، سریال تلویزیونی
  • فریده امینی* صفحات 203-223
    زبان شناسی فرهنگی به بررسی رابطه بین زبان و فرهنگ و تاثیر متقابل آن ها می پردازد، در این دیدگاه زبان زیر مجموعه ای از فرهنگ به شمار می آید که ویژگی های گوناگون فرهنگ را منعکس می کند. از ابزارهایی که زبان شناسی فرهنگی برای رسیدن به هدف خود از آن بهره گرفته است استعاره های مفهومی است؛ چرا، که استعاره های مفهومی به طور اتفاقی ساخته نمی شوند، بلکه بر اساس کنش های متقابل و پایدار با فرهنگ پایه ریزی می شوند. مطالعه ی حاضر به مفهوم سازی «زندگی» در قرآن با تمرکز بر گونه های اقتصادی رایج نزد مردمان عصر نزول پرداخته است تا از این طریق بازتاب گونه های رایج در مفهوم سازی «زندگی» را در کل آیات قرآن بکاوند. بررسی های صورت گرفته حاکی از آن است که در می ان گونه های رایج اقتصادی، گونه «تجارت» با بسامد بالاتری نسبت به سایر گونه ها در مفهوم سازی استعاری «زندگی» بکار گرفته شده است و پس از آن شاهد مفهوم سازی «زندگی» از طریق گونه های اقتصادی زراع، دامدار، شکار، غارت و صنعتگری هستیم. داده ها بیانگرآن است قرآن از الگوهای رایج در فرهنگ برای مفهوم سازی و تولید استعاره های حوزه «زندگی» بهره گرفته است و پس از نزدیکی به اندیشه مخاطب با تولید استعاره های مفهومی و به کارگیری آن درون روابط جدید به ایجاد الگوهای جدید و انتقال جهان بینی الهی در حوزه «زندگی» می پردازد. استعاره های بکارگرفته شده در حوزه مزبور نه تنها منعکس کننده الگوهای فرهنگی موجودند، بلکه الگوهای جدید تولید می کنند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، مفهوم سازی فرهنگی، استعاره مفهومی، زندگی، اقتصاد
  • سعیدرضا یوسفی*، مهین ناز میردهقان فراشاه، فاطمه بهرامی صفحات 225-250

    پژوهش حاضر به هدف شناسایی و طبقه بندی واژه بست ها در زبان وفسی بر اساس پارامترهای آیخنوالد (2003) انجام شده است. این مطالعه به صورت تحلیلی و بر اساس منابع کتابخانه ای انجام شده است، زیرا نمونه های وفسی در این تحقیق اغلب از پیکره وفسی استخراج شده توسط استیلو (2004ب) به شکل 24 داستان عامیانه وفسی و همچنین از دیگر اثرات وی در زمینه وفسی (استیلو، 2004آ، 2010) به کار گرفته شده است. در مواردی هم  از پیکره بوگل و همکاران (2018) و یوسفی (2021) و نیز داده های گردآوری شده از گویشوران زبان استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که اولا نسبت به معیارهای زویکی و پولوم (1983) و سداک (1991) در دسته بندی واژه بست ها، پارامترهای آیخنوالد (2003)، نه تنها همه معیارهای دو دسته دیگر را شامل می شود، بلکه بر خلاف رویکرد دوگانه آن ها، مزیت بررسی واژه بست ها را در یک طیف چندبعدی از ویژگی ها از یک تکواژ کاملا مقید تا یک تگواژ کاملا آزاد دارد. در ادامه، بر اساس مجموعه پارامترهای آیخنوالد (2003) نشان داده شده است که وفسی هشت نوع واژه بست دارد که تنها ویژگی های نوع هشتم، یعنی واژه بست های oblique PAMs در وفسی، تحت تاثیر عوامل واج شناختی-نوایی قرار دارند. در پایان، بر اساس ویژگی های indelibility و locality نشان داده شد که واژه بست های oblique PAMs در واقع وندهای تصریفی هستند، از این رو، نمی توانند به عنوان واژه بست ها مطرح شوند.

    کلیدواژگان: پارامترهای رده شناختی، واژه بست، آیخنوالد، وفسی، قلب نوایی
  • عرفان رجبی*، مسعود دهقان، فاطمه غلامی مطلق صفحات 251-271

    رنسانس به عنوان عصری پربار که در آن ادبیات و خصوصا شعر شکوفا گردید، تا کنون موضوع مطالعات بسیاری بوده است. این دوره، که در بریتانیا دوره الیزابت نیز نامیده می شود، عصر طلایی غزل سرایانی نامی همچون سر فیلیپ سیدنی (1586-1554) و ادموند اسپنسر (1599-1552) است. جستار پیش رو، به تحلیل 16 غزل از غزلیات سیدنی و اسپنسر بر اساس نظریه جامعه شناختی-معنایی ون لیوون (1996) پرداخته است و رویکرد ایدئولوژیک این دو شاعر در بازنمایی کنش گران اجتماعی از خلال تعامل آن ها با ساختار قدرت مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، یافته ها نشان داد که الگویی یکسان در بازنمایی شخصیت ها در این غزلیات وجود دارد؛ به گونه ای که شخصیت مردان صدای مسلط در متن ها هستند، اما شخصیت زنان به حاشیه رانده می شوند. این الگو بیانگر بستری ایدئولوژیک در متون مورد بررسی است. نتایج نشان داد که این الگو  بازنمای ساختار قدرت در دوره الیزابت است که بر اساس آن کنشگران اجتماعی بر اساس مرز بندی های جنسیتی طبقه بندی می شوند.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، کنش گران اجتماعی، ون لیوون، شعر، اسپنسر، سیدنی
|
  • Elham Ziyayiquchanatiqe, Azam Estaji *, Atiye Kamyabi Pages 1-19
    In this article, the authors try to investigate the effect of phonological awareness on the mathematics of second grade female students. Phonological awareness is one of the basic skills that begins to form in the early years of language development and brings success in reading and writing in later years. According to the results of the researches conducted in this field, it seems that there is a relationship between phonological awareness skills and mathematical learning. In order to investigate this issue, the statistical population was selected from the second grade female students of Quchan city.One group was chosen as the control group that was not exposed to the phonological awareness training and continued the usual training process and the other group was chosen as the experimental group that was exposed to the phonological awareness training). For both groups pre-tests and post-tests were performed . The results show that phonological awareness has a significant effect on the math performance of second-grade female students, which is in line with the researches conducted in this field.
    Keywords: phonological awareness, mathematics, second grade elementary school student, test, Subcomponent
  • Mahsa Khalili * Pages 21-39
    Discourse systems are considered important topics in semiotic. These systems play an important role in defining the type of relationships between people and the formation of the power system. The current research has chosen the twenty-third story of the first chapter of Golestan, which was the place of showing the relationship between the powerful and their subordinates, as the subject of investigation. In the first stage, the researcher seeks to identify the discourse systems and factors in this story and finally the role of these factors in the formation of a certain style of life. Since the semiotic values play a role in creating meaning and defining discourse factors, they are also discussed in this research. The results of the present research show that in this story, the actionional regime of discourse is complex and although according to the current situation, it is expected to observe tensive and stative regimes of discourse, but this does not happen. Finally, it became clear that Saadi tried to introduce a new lifestyle in this story by using the solution of changing discourse factors and changing values. An approach of semiotics proposed by Julien Algirdas Grems under the title of Paris school has been used in the analysis of this story. This research was done with a library method and descriptive-analytical method.
    Keywords: Semiotic, discourse systems, Value system, discourse factors, lifestyle
  • Soraya Sobhani, Bahman Gorjian *, Elkhas Veysi Pages 41-63
    Forensic linguistics as a branch of applied linguistics has taken place in the analysis of court discourse in the world, and newly, in the Iranian court contexts. This discipline has helped the legal language to analyze discoursal elements among the court participants. This is a mixed-methods research through which qualitative and quantitative analyses have been followed. The research was to discover pragmatic aspects of court discourse. One of these aspects was the spoken style markers (McMenamin, 2004) used by judges and defendants in Iranian criminal courts. Data were analyzed through descriptive (i.e., frequency, means, and percentages) and inferential statistics (i.e., Chi-square, X2) to compare judges' and defendants' conversations. Analysis of the “spoken style” variable showed that defendants' and judges' spoken styles differed significantly. The judges use the “use of formal spoken style” discourse markers more than the defendants. In sum, results revealed that judges and defendants used each discourse marker differently to play a role in strengthening or weakening speakers' power. Implications of the study suggest several guidelines for training judges in pre-service and in-service courses that provide them with linguistic and discoursal knowledge of how to use language pragmatically and practically to smooth the court processes.
    Keywords: forensic linguistics, speech style, pragmatics, court discourse, style markers
  • Zahra Moghaddasi *, Seyed Mohammad Hosseini Pages 65-84
    In this paper attempt is made to shed light on the conceptualization of ehterām (‘respect’, ‘deference’) as a cultural keyword in a corpus of written Persian, using ethnography of communication. 717 tokens of the uses of ehterām and its cognates mohtaram (respected), mohtaramāneh (‘respectably’, ‘respectfully’), and hormat (roughly ‘reverence’) were extracted from the Persian Linguistic Data-base corpus and were semantically and pragmatically analyzed in their respective contexts. Findings indicate that ehterām and its cognates are primarily employed in relation to the 9 contexts of power, manners, qualifications, subjugation and submission, age, hospitality, caring, wealth and beauty. Drawing on research on social stratification, it is argued that the concept that unites all these contexts and concepts is sha’n or social status, in the sense of a person’s position in the social hierarchy. Furthermore, it is suggested that the concept of hormat is less dependent on the situational context and is a form of respect that is paid primarily to the position occupied by an individual according to the culturally defined system of values. Hormat is a special form of ehterām in the Iranian culture based on the culturally defined intrinsic or absolute status of categories and individuals. Keywords: ethnography of communication, corpus-based pragmatics, respect, deference, social status, Persian culture
    Keywords: ethnography of communication, corpus-based pragmatics, respect, deference, Social Status, Persian culture
  • Hossein Razavian *, Neda Zare Pages 85-103
    Each and every poet or writer, uses a certain method to express what they have in mind which varies from that of any other poet or writer. Also, male and female writers, each in their own particular way, have been under the influence of the social factors of their own era, their behavioral traits and beliefs, qualities which led to a special style of their own. In this study an attempt has been undertaken to answer the following question: Do female writers possess a different and particular style in their writing or not? To answer to this question, an analysis on five stories by Qazal Alizade, added to five stories by Mostafa Mastur has been done based on Sarah Mills' theoretical framework. Based on the outcomes of this study, a conclusion must be reached that as a female writer, Qazal Alizade, exhibits a feminine style by using a high frequency of words related to the female domain, more tendency to apply emotional figures, more use of ambiguous figures, a tendency for writing with a simple style and also an inclination for breaking the grammatical structures and incomplete sentences, shows a feminine style. Contrary to that, although Mastur has focused on the condition of women, his style cannot be counted as that of feminine. Hence, this research confirms that feminist style and linguistic characteristics of this style in women writers are meaningfully obvious and differ from male writers.
    Keywords: Feminine style, Ghazaleh Alizade, Mostaf Mastoor, Persian short stories, Sarah Mills
  • Elham Nikravesh, Amer Gheitury *, Shoja Tafakori Rezaei Pages 105-123
    The present study aims to investigate the performance of Persian deaf individuals in using nonverbal inflectional and derivational processes. Drawing upon the assumption that different components of language are not impaired to the same extent as a result of missing a critical period, the morphological knowledge of participants in the three categories of noun, adjectives, and adverbs were examined using multiple choice questions. Participants were ten deaf students aged 15-20 and a matched number of hearing students of similar age. While error scores indicated a significant gap between deaf and hearing group, a within group analysis indicated a significant difference between inflectional and derivational processes within the deaf group who were significantly worse on tasks related to inflectional processes. It is also concluded that the deaf students, due to missing the critical years of language acquisition are less skilled at using both inflectional and derivational morphology as compared to their hearing peers.
    Keywords: critical period, dissociation, inflectional, derivational, deaf, Persian
  • Hiva Hasanpour *, Hajar Hedayatizadeh Pages 125-151
    Ecolinguistics is a contemporary interdisciplinary field that focuses on studying and examining the relationship between language and the environment. The connection between language and the environment is based on how humans interact with the natural world, shaped by perspectives, concepts, and worldviews, all of which are articulated through language. In this research, using a descriptive-analytical approach, we examine the influence of Ali Ashraf Darvishian (1320-1396 AH) in ecolinguistics and its reflection in his selected works (“Abshooran” and “The Sound of My Father’s Music”). Darvishian was born into a less-privileged family on the outskirts of Kermanshah, Abshooran. Consequently, he witnessed widespread poverty from an early age, which greatly affected his family. The harsh nature and surrounding environment made life even more difficult for this segment of the population. The mutual relationship between nature and the lives of the lower class significantly influenced Darvishian, as demonstrated in this study through categories such as “highlighting,” “identity,” “erasure,” “patterns and shaping,” and “realism.” The interpretation of these aspects indicates that the ecosystem plays a significant role in shaping the reality and perception, naming, ideology, and authority over the lower class. These stories provide a realistic representation of the lives of individuals who had a deep understanding of the role of nature in their lives and their inner selves.
    Keywords: Ecolinguistics, Foregrounding, identity, deletion, framing, Realism
  • Farrokh Latifnejad Roodsari * Pages 153-186
    The main purpose of current study, which is conducted through a descriptive-analytic method, is representation of belief and epistemic sub-world in Emam Ali’s khotbe-ye- 108(108th Peech) Based on Paul Werth’s Text worlds theory. It consider text in three dimensions; Text worlds, Discourse worlds, Sub-worlds. Author and reader intract In Text worlds through of text. Discourse worlds deal with situation and sub-worlds determine producer’s believes and approachs. Sub-worlds be devided to Diectic sub-worlds, Attitudinal sub-worlds and Epistemic sub-worlds. Current study want to answer these questions:Which kind of text use in this text, which Sub- worlds is predominate in text, how does is combined together three worlds. Achievements demonstrate usage of descriptive- discoursive and Instructive text that are suitable for interaction in ceremony. All of sub-worlds has used in speech, but Epistemic sub-worlds are outstanding. They are represented by a metaphoric system through of Incrementation. Incrementation reveal main Mapping in which relationship between the government and the people is encounter Emam and people’s one. Government-people’s relationship is represented by a binary oppositions; Wolf-sheep and Emam- people’s frindship is showed by doctor- sick’s one.
    Keywords: cognitive poetics, Werth, text world, sub-worlds worlds, Accommodation, Nahj-al-balagheh
  • Bahman Heidari *, Kourosh Saberi Pages 187-201
    Creating meaning is not something that happens in a vacuum, but the speakers of different languages always communicate with their audience by creating meaning and encoding the words of the language, and the audience decodes them based on the meaning they receive from the words. By examining the Kurdish language codes used in the TV series "Nun.Kh", the authors intend to represent the Kurds by using the opinions of the users of virtual spaces from the perspective of the main actor of the series named Nuruddin Khanzadeh, who pretends to be a Kurdish speaker. He speaks with a Kurdish Farsi accent, and his family who speak Kermanshahi Farsi will show how the image of the Kurds is shown in this series. The data was collected from the opinions of users in the virtual space and analyzed from the perspective of cultural semiotics. The findings showed that the language of the main actor of this series and his family was not a real representation of the language of the Kurdish people, but fake dialects used by the actors of the series. Also, in the representation of clothing, proper design of Kurdish clothing is not presented, and the decency of a Kurdish woman, who is portrayed as a rough and masculine person, is not well represented.
    Keywords: Cultural semiotics, representation, Kurdish language, television series
  • Farideh Amini * Pages 203-223
    Cultural linguistics examines the relationship between language and culture and their mutual influence. In this perspective, language is a subset of culture that reflects various characteristics of culture. One of the tools that cultural linguistics has used to achieve its goal is conceptual metaphors, because conceptual metaphors are not created by chance, but are based on mutual and sustainable actions with culture, the present study focuses on the conceptualization of "life "In the Qur'an, he focused on the common economic types among the people of the descent era, in order to study the reflection of the common types in the conceptualization of "life" in all the verses of the Qur'an. The studies conducted indicate that among the common types of economy, the type of "trade" is used with a higher frequency than other types in the metaphorical conceptualization of "life" and then we witness the conceptualization of "life" through economic types. We are farmers, ranchers, hunters, looters, and artisans. The data shows that the Qur'an has used common patterns in culture to conceptualize and produce metaphors in the field of "life" and after getting close to the audience's thoughts by producing conceptual metaphors and applying them in new relationships to create new patterns and convey the divine worldview in the field "Life" pays. The metaphors used in this field not only reflect the existing cultural patterns but also produce new patterns
    Keywords: Holy Quran, cultural conceptualization, conceptual metaphor, Life, Economy
  • Saeed Reza Yousefi *, Mahinnaz Mirdehghan Farashah, Fatemeh Bahrami Pages 225-250

    The present research aims at identification and typology of clitics in Vafsi based on Aikhenvald’s (2003) parameters. This study is analytical and library-based as the Vafsi examples in this study are mostly from Vafsi corpus gathered by Stilo (2004b) in form of 24 Vafsi folk tales and also from his other works on Vafsi (Stilo, 2004a, 2010). In other cases, Bögel et al. (2018) and Yousefi (2021) along with native speakers are consulted. The results of this study show that, first, compared to Zwicky and Pullum’s (1983) and Sadock’s (1991) criteria in classification of clitics, Aikhenvald’s (2003) parameters set, not only is inclusive of all the criteria belonging to two other classifications, but also, contrary to the binary approach of them, it has the advantage of investigating clitics on a multi-dimensional continuum of features from a completely bound morpheme to a completely free one. Next, based on Aikhenvald’s (2003) parameters set, it has been shown that Vafsi has eight types of clitics, which only the characteristics of the eighth type, i. e. Vafsi oblique PAMs, are affected by phonological-prosodic factors. In the end, based of indelibility and locality features of agreement markers, it has been shown that Vafsi oblique PAMs are in fact inflectional affixes, so they cannot be considered as clitics.

    Keywords: typology parameters, clitics, Aikhenvald, Vafsi, prosodic inversion
  • Erfan Rajabi *, Masoud Dehghan, Fatemeh Gholamimotlagh Pages 251-271

    The aim of this quantative-qualitative research is to analyze the selected sonnets composed by two Elizabethan sonneteers, Sir Philip Sydney and Edmund Spenser, based on Van Leeuwen’s Critical Discourse Analysis model in order to reconstruct the underlying discourse through which the social actors are represented. To this end, 16 sonnets (224 lines) have been critically analyzed using Van Leeuwen’s (2008) socio-semantic model of categories such as inclusion, exclusion; personalization; somatization, abstraction; overdetermination, activation, passivation, association, instumentalization, objectivation, backgrounding, anachronism, possessivation, and appraisement and Halliday & Matthiessen’s (2004) transitivity model (Material process, Mental process Verbal process, Relational process and Behavioral process). The results of the analysis indicate an identical pattern of representation in all of the sonnets: while the masculine social actors are legitimized as the central voice, the female social actors are marginalized and unvoiced. This proves that there are ideological implications in the representation of the social actors in the sonnets. In conclusion, it is finally argued that the mentioned pattern of representation provides an image of power relations in the Elizabethan era in which the social actors are empowered or disempowered according to their gender.

    Keywords: Leeuwen, Social Actors, poetry, Spenser, Sidney