فهرست مطالب

نشریه تحقیقات اسنادی انقلاب اسلامی
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/24
  • تعداد عناوین: 11
|
  • زمینه ها و پیامدهای کشف حجاب در لارستان
    رسول احمدلو*، آذر اردیانیان صفحه 1

    دوران شانزده ساله سلطنت رضاشاه بر ایران (1304- 1320)، متضمن اقدامات فرهنگی متعددی بود که عموما با ترک سنت های قدیمی و رو آوردن به مظاهر تمدن غربی صورت گرفت. کشف حجاب از اساسی ترین اقدامات رضاشاه برای غربی کردن ظواهر کشور بود که آن را با هدف تجددخواهی انجام داد. سیاست کشف حجاب در مناطق مختلف کشور از جمله شهرستان لارستان بدون در نظر گرفتن ویژگی های خاص فرهنگی، اجتماعی و قومی به مرحله اجرا درآمد و پیامدهای سیاسی اجتماعی مهمی برجای گذاشت. این پژوهش درصدد پاسخ به این سوال است که برنامه های حکومت پهلوی برای اجرای سیاست کشف حجاب چه بود و مردم لارستان در تقابل با این سیاست چه واکنشی نشان دادند؟ فرضیه پژوهش بر این اساس استوار است که قشرهای مختلف اجتماعی همچون روحانیون، کارکنان دولت و بانوان به مقابله با سیاست فوق برخاستند و به همین دلیل حکومت توفیق چندانی در پیشبرد برنامه موردنظر خویش در لارستان نداشت. هدف این پژوهش بررسی زمینه، واکنش و پیامدهای کشف حجاب در لارستان است. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از اسناد و منابع آرشیوی و کتابخانه ای صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که به واسطه بافت سنتی و مذهبی حیات سیاسی و اجتماعی لارستان سیاست کشف حجاب در آن خطه به شکست انجامید.

    کلیدواژگان: کشف حجاب، لارستان، پهلوی اول، بانوان
  • تحلیلی بر شیوه های مبارزه و نقش یاری گرایانه اصناف و بازاریان اصفهان در پیروزی انقلاب ایران
    مهشید سادات اصلاحی* صفحه 2

    انقلاب اسلامی یکی از وقایع مهم سیاسی تاریخ ایران است که در 22 بهمن 1357 ه. ش با مشارکت اکثریت اقشار جامعه به ثمر نشست. این حرکت مهم و بنیادین به صورت پیوسته، مستمر و با تکیه بر رهبری امام خمینی صورت گرفت. بازارها به دلیل مرکزیت قطب اقتصادی شهر توانستند در فعالیت ها و به ویژه مبازات انقلابی نقش مهمی را ایفا کنند. به علاوه اصناف و بازاریان با ایجاد روابط اقتصادی و پیوند با روحانیت بستر مناسبی را جهت تداوم مبارزات خود فراهم نمودند. درواقع نقش یاری گرایانه آنان در پیوند با مردم رقم خورد و همین عامل سبب شد تا اصناف و بازاریان در این مبارزات نقش داشته باشند. این پژوهش به دنبال پاسخی برای این سوال است که اصناف و بازاریان از چه ابزار و شیوه هایی برای مبارزه با حکومت پهلوی استفاده می کردند؟ و نقش یاری گرایانه آن ها چه تاثیری در پیروزی انقلاب ایران داشت؟ روش کار در این پژوهش توصیفی تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخان ه ای، اسناد و مصاحبه های تاریخ شفاهی از کسبه و بازاریان اصفهان می باشد. فرض مهم آن است که نهاد بازار اصفهان به دلیل پیوند سنتی با مردم نقش یاری گرایانه ای در پیشبرد انقلاب اسلامی ایران داشته است. به گونه ای که حامی و پشتیبان مردم در این نهضت شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد که بازاریان و اصناف اصفهان ضمن حمایت از انقلاب اسلامی به شیوه ی اعتصاب سراسری کسبه، شرکت در مجالس و منابر، پخش اعلامیه مضره و شعارنویسی و دستگیری و شکنجه بازاریان با رژیم پهلوی مبارزه کردند.

    کلیدواژگان: رژیم پهلوی، نهاد بازار، اصناف، شیوه های مبارزه، انقلاب اسلامی ایران
  • بررسی نقش مبارزاتی سید حسین علم الهدی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی
    مرضیه بیگی زاده* صفحه 3

    سید حسین علم الهدی از شخصیت های موثر سازمان توحیدی موحدین بود که در مهم ترین عملیات های این سازمان حضور فعالی داشت. پرسشی که مطرح است این است که سید حسین علم الهدی چگونه و تحت چه شرایطی جذب فعالیت های سیاسی گردید؟ چرا از بین گروه ها و سازمان های فعال در عرصه مبارزه علیه نظام پهلوی جذب سازمان موحدین و پشتیبانی از نهضت اسلامی به رهبری امام خمینی روی آورد؟ این مقاله با بهره گیری از خاطرات شفاهی، اسناد و پژوهش های انجام شده و با تکیه بر رویکرد توصیفی-تحلیلی می کوشد رفتار سید حسین علم الهدی را در این موضوع ارزیابی کند. مقاله سرانجام به این نتیجه می رسد که تولد و رشد و نمو در یک خانواده مذهبی، پشتیبانی و ارادت اعضای خانواده نسبت به امام خمینی،  تاثیر آموزه های اسلامی و نشست وبرخاست با شخصیت های مبارز در موضع گیری های سید حسین علم الهدی و حمایت از نهضت اسلامی به رهبری امام خمینی تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: سید حسین علم الهدی، سازمان موحدین، امام خمینی، نهضت اسلامی
  • بررسی فرایند انقلاب اسلامی در شهرکرد
    مریم رفیعی وردنجانی* صفحه 4

    شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری، ازجمله مناطقی است که پابه پای مناطق دیگر کشور در مبارزه با حکومت پهلوی مشارکت داشت. پژوهش حاضر بر آن است تا نحوه گسترش باورها و اعتقادات اسلامی و انقلابی در شهرکرد و حوادث و رخدادهای منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی را مورد بررسی قرار دهد و به چگونگی همه گیر شدن گفتمان انقلاب اسلامی بپردازد. بنابراین ضرورت دارد به بررسی نقش گروه ها و اقشار مختلف شهرکرد، که در جریان مبارزات انقلابی حضور چشمگیر داشتند، پرداخته شود. در این خصوص پس از توصیف تحولات اداری و اجتماعی شهر در دو دهه 1340 و 1350 با استفاده از روش کتابخانه ای، اسناد و مصاحبه سیر حوادث و رخدادهای انقلاب در سال 1357 و نقش اقشار گوناگون در تحولات انقلابی در این شهر بررسی شده است.
    براساس یافته های این پژوهش وجود افراد فعال مذهبی در شهرکرد همچون رحمان استکی، سید تقی جعفریان، محمد دانش و مسافرت تعدادی از روحانیون متعهد از قم و دیگر نقاط به این منطقه و سخنرانی های روشنگرانه آنان موجب آشنایی مردم شهرکرد با جریان کلی انقلاب اسلامی شد. در داخل شهر فعالیت های فرهنگی مدرسه امامیه و افراد مذهبی، فعالیت های گروه توحیدی محرم سرخ، در آموزش و تربیت نیروهای آگاه و ایجاد فضای انقلابی در شهرکرد موثر بودند. در ابراز مخالفت ها و اعتراضات مردم شهرکرد در سال 1357 فعالیت فرهنگیان (دانش آموزان و معلمان) جالب توجه بوده است. مردم این شهر افزون بر نارضایتی منطقه ای، تحت تاثیر جریان و حوادث دیگر شهرها (مانند اصفهان) به سیل عظیم انقلاب اسلامی پیوستند.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، شهرکرد، رحمان استکی، معلمان، دانش آموزان
  • بررسی چالش ها و تکاپوهای تبعیدیان حزب توده ایران در جزیره خارک(1327-1337ه.ش.)
    مرضیه سعادتمند، حسن الهیاری* صفحه 5

    جزیره خارک در عصر حکومت محمدرضا پهلوی میزبان تبعیدیانی از حزب توده ایران بود. جریانی که به نوعی منسجم ترین تشکل سیاسی کشور به شمار می رفت. عمده آنها زندگی در یک محیط جزیره ای با حداقل امکانات و شرایط طبیعی طاقت فرسا را تاکنون تجربه نکرده بودند. بدین ترتیب زندگی آنها با سابقه ای از فعالیت سیاسی ضد رژیم حاکم، با چالش هایی مواجه بود. این پژوهش درپی آن است تا ضمن بررسی چالش های تبعیدیان حزب توده در چارچوب شرایط طبیعی - امنیتی جزیره خارک در فاصله سال های 1327 تا 1337 ه.ش. اقداماتشان برای غلبه بر آن چالش ها را تبیین نماید. بنابراین پرسش این پژوهش این است که: زندگی تبعیدیان حزب توده ایران در جزیره خارک بین سال های 1327 تا 1337 ه.ش. تحت تاثیر چه عواملی بوده و آنها چه اقداماتی برای غلبه بر چالش های خود انجام دادند؟ این مقاله به روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای، اسناد آرشیوی، نشریات و داده های مبتنی بر تاریخ شفاهی انجام شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد زندگی تبعیدیان وابسته به حزب توده در جزیره خارک در زمان مذکور آمیزه ای از تمامی محرومیت های جغرافیایی جزیره و محدودیت های تامینی و تادیبی بود. اما آنها توانسته بودند با بهره گیری از تنوع قابلیت های تخصصی خود، کادرسازی و تقسیم مسیولیت ها و تعامل با جامعه کوچک بومیان خارک، بر مشکلات خود فایق آیند و تا حدودی از محدودیت های خود در یک تبعیدگاه امنیتی بکاهند و محیط جزیره را برای ادامه حیات خود مناسب تر کنند.

    کلیدواژگان: حزب توده ایران، تبعید، جزیره خارک، دوره پهلوی دوم، حیات اجتماعی
  • اجرای قانون کشف حجاب در شهر قم (بررسی اسنادی)
    فاطمه السادات ضیغمیان* صفحه 6

    حجاب در تاریخ معاصر ایران با ورود فرهنگ و اندیشه های غربی و دخالت سلبی حکومت ها ابعاد پیچیده ای پیدا کرده است. مسلما هرگونه بررسی و چاره اندیشی در مورد آن نیازمند بررسی ریشه ای شکل مواجهه عمومی با رفع و کشف حجاب و البته مطالعه سیاست های حکومت ها در قبال آن مسیله می باشد. شهر قم به عنوان یک شهر مذهبی با تمرکز روحانیت در آن، می تواند مورد مطالعاتی مناسبی در این زمینه محسوب شود. در این تحقیق با روشی توصیفی تحلیلی، طی تحقیقی کتابخانه ای و با بهره مندی از اسناد و مدارک آرشیوی موجود در آنها به بررسی و البته تحلیل موضوع پرداخته و در کنار آن تلاش شده با استفاده از خاطرات افراد آگاه معاصر رویداد(تاریخ شفاهی) بر جنبه استنادی و اقناعی کار افزوده شود. نتایج و یافته های تحقیق را می توان این گونه بیان کرد که سیاست ها و روش های حکومت رضاشاه در زمینه اجرای قانون کشف حجاب در قم، به دو بعد تبلیغاتی و اجرایی قابل تقسیم بندی است. ابعاد تبلیغاتی معمولا در قالب مراسم و جشن های کشف حجاب، که بیشتر رویه ای فرمایشی و نمایشی داشت، دنبال می شد و جنبه اجرایی آن که به مرور نسبت به جنبه اول، پررنگ تر، جدی تر و خشن تر شد؛ شامل ممانعت از حضور و برخوردهای تند با بانوان محجبه در مدارس، ادارات، معابر و اجتماعات عمومی بود. روش تقابل مردم و علما نیز در برابر قانون کشف حجاب عموما، بیشتر روشی تدافعی بود نه تهاجمی.

    کلیدواژگان: اسناد کشف حجاب، چادر، قم، رضا شاه، روحانیون
  • تبیین ترویج سبک زندگی غیراسلامی در دوره پهلوی دوم براساس اسناد و روزنامه ها
    محدثه قنبری، علی اکبر جعفری* صفحه 7

    الگوی فکری حکومت پهلوی دوم اشاعه و ترویج سبک زندگی غیردینی بود. حاکمیت با بهره گیری از همه ظرفیت ها و ابزارهای موجود به ویژه با استفاده از مطبوعات و روزنامه ها، به دنبال تغییر هویت دینی و گسترش فرهنگ غرب گرایی و غیردینی بود. رسانه ها و مطبوعات مهم ترین ابزار حاکمیت برای ترویج و اشاعه سبک زندگی غیردینی بودند. در این دوره، مطبوعات به ویژه روزنامه اطلاعات و آیندگان، پرچمدار انجام این رسالت بودند و در راه نیل به این هدف، از هیچ اقدامی فروگذار نکردند. این پژوهش با هدف بررسی ترویج سبک زندگی غربی و غیراسلامی بر اساس اسناد و روزنامه های دوره پهلوی دوم صورت گرفته است. برای بررسی موضوع این فرضیه به آزمون گذاشته شده که «روزنامه ها و مجلات ابزار اصلی حاکمیت برای فرهنگ سازی زندگی با سبک غربی و غیراسلامی در دوره پهلوی دوم» بودند. در این پژوهش از روش تحقیق تاریخی مبتنی بر روش کیفی و تحلیل محتوا و استفاده از منابع دست اول و کتابخانه ای استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد در دوره پهلوی دوم، گرایش و تمایل به زندگی غربی شدت یافت و علت اصلی آن، این بود که حاکمیت به طور آگاهانه و هدفمند به دنبال تغییر اندیشه و سبک زندگی مردم بوده و سعی در ترویج سبک زندگی غیردینی داشته است. همچنین یافته های تحقیق نشان می دهد که این دوره، زمان اوج گرفتن اندیشه و تفکر غرب گرایی در جامعه بوده است، به طوری که همه ابزارها و عناصری که تحت کنترل و اداره حاکمیت بودند، به طور هماهنگ و یکپارچه سبک زندگی غیردینی را ترویج می کردند. از این رو مسایل و اتفاقات جامعه ایرانی، بر سبک زندگی مردم تاثیر نهاده و آنها را به سمت زندگی غرب گرایانه سوق می داد.

    کلیدواژگان: پهلوی دوم، سبک زندگی، سبک زندگی غربی، تبلیغات، روزنامه
  • چشم انداز تاریخی تشکیلات فراماسونری در دوره پهلوی دوم
    امیر محمدی* صفحه 8

    ریشه تشکیلات ماسونی در ایران به اوایل دوره قاجار بازمی گردد. ساختار و ماهیت این تشکیلات با تحولات تاریخی فلسفه سیاسی و حاکمیت گره خورده است. لژهای فراماسونری بعد از شهریور 1320 و کودتای 28 مرداد در ایران پا گرفتند و به حوزه های نفوذ پیوستند. تشکیلات ماسونی به مثابه قدرت های پنهان و در سایه، دارای وابستگی ها و کنش های مختلفی بوده اند. دوره پهلوی دوم عصر تکوین واقعی تشکیلات ماسونی در ایران است. فراماسونری در این دوره 37 ساله دارای ابعاد و زوایای پنهان و متناقضی است که در طول تاریخ مغفول مانده است. هدف از نگارش این مقاله، بررسی، رصد و تبیین تاریخی تشکیلات فراماسونری ایران در عصر پهلوی دوم است که پژوهشگر با روش توصیفی- تحلیلی و در چارچوب مطالعات تاریخی و با تکیه بر اسناد آرشیوی و کتابخانه ای درصدد پاسخ گویی به ابهامات پژوهش می باشد. یافته ها بر این است که تشکیلات فراماسونری در طول سه دهه از عمر پهلوی دوم هم به ساختار هویتی مستقل دست یافت و در مقام یکی از مولفه های قدرت به صورت علنی ظاهر شد. این تشکیلات در روابط و کشمکش های درباری چه در سطح داخلی و هم به عنوان عناصر وابسته قدرت های فرامحلی و جهانی دارای کارکردهای متعددی بودند. در این دوره حوزه نفوذ لژهای فراماسونری وسعتی کشوری یافته و کانون های وابسته از انفعال خارج شدند و اولیای قدرت مناسبات درون تشکیلاتی را هدفمند و سازمان دهی نمودند.

    کلیدواژگان: پهلوی دوم، لژهای فراماسونری، تبیین تاریخی، فراماسون
  • بررسی اسنادی عملکرد آستان قدس رضوی در هشت سال جنگ تحمیلی؛ پشتیبانی، تبلیغات، اعزام نیرو، ایثارگری
    سید علی مزینانی*، علی میرهاشمی صفحه 9

    از جنگ جهانی نخست به این سو دیگر تقریبا هر جنگی را می توان با عبارت «جنگ تام» توصیف کرد چرا که جنگ به میدان نبرد محدود نمانده و تمام ظرفیت های نظامی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و جمعیتی یک کشور را به خود مشغول می دارد. جنگ هشت ساله ایران و عراق نیز به خصوص برای طرف ایرانی یک «جنگ تام» به شمار می آمد. آستان قدس رضوی یکی از نهادهای مذهبی- اجتماعی-اقتصادی ریشه دار در کشور بود که به سهم خود در جنگ تحمیلی هشت ساله نقش آفرینی کرد. مسیله اصلی این مقاله بررسی زوایا و ابعاد مختلف نقش آفرینی سازمانی این نهاد در طول هشت سال جنگ تحمیلی از خلال اسناد می باشد. بر این مبنا مقاله حاضر با اتکا بر رهیافتی توصیفی- تشریحی و با اتکا بر اسناد آرشیوی و مصاحبه های تاریخی شفاهی منتشرنشده درپی پاسخ گویی به مسیله اصلی خود برآمده است. با اتکا بر داده های اسنادی، نقش آفرینی آستان قدس رضوی در جنگ تحمیلی الگویی متشکل از پنج مقوله اصلی «پشتیبانی جنگ»، «تبلیغات و سازمان دهی و اعزام نیرو»، «امور مهاجرین جنگی و بازسازی»، «تشکیل دفتر جبهه و جنگ» و نهایتا «ایثارگری» است که باز این مجموعه به نوبه خود مشتمل بر نه زیرمقوله می باشد.

    کلیدواژگان: آستان قدس رضوی، جنگ تحمیلی، جبهه، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، هویزه
  • روابط ایران و اسرائیل(1326-1357) از منظر نگاه نمایندگان مجلس شورای ملی
    توران منصوری* صفحه 10

    با صدور قطعنامه سازمان ملل متحد در سال 1948م/1327ش مبنی بر تقسیم کشور فلسطین، تشکیل دولت اسراییل رسمیت پیدا کرد و برخی از کشورها آن را به رسمیت شناختند. در ایران این موضوع با مخالفت جامعه مذهبی مواجه شد. نمایندگان مجلس شورای ملی نیز در ابتدا به تاسی از خواست مردم، در نطق های خود به مخالفت با تشکیل دولت اسراییل پرداختند. پس از کودتای 28 مرداد1332 با استحکام حکومت محمدرضا پهلوی و مناسبات دوستانه وی با آمریکا، سیاست حکومت در قبال اسراییل چرخش پیدا کرد و سمت و سویی دوستانه اما پنهانی یافت. نمایندگان دوره های 15-24 مجلس شورای ملی به مناسبت های مختلف، روابط ایران و اسراییل را دنبال و با توجه به سیاست حکومت درباره مناسبات، روابط و رخدادهای مرتبط با اسراییل اظهار نظر می کردند. مقاله حاضر تلاش دارد با استفاده از مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی و منابع کتابخانه ای و روش تحلیلی-توصیفی به این پرسش پاسخ دهد که نمایندگان مجلس شورای ملی چه واکنشی در قبال تشکیل دولت اسراییل، جنگ های اعراب و اسراییل و روابط ایران با اسراییل داشتند؟ یافته های پژوهش حاکی است نمایندگان مجلس متاثر از گفتمان غالب در فضای سیاسی ایران، موضع گیری می کردند و مواضع تند و رادیکال نمایندگان مجلس دوره پانزدهم(در بدو تشکیل دولت اسراییل) به تدریج فروکش کرد و هم راستا با مواضع دولت ایران و شاه به انتقاد از اسراییل در حد مواضع کلی سازمان ملل مبنی بر خروج اسراییل از اراضی اشغالی پس از جنگ 1967م اکتفا شد.

    کلیدواژگان: نمایندگان مجلس شورای ملی، اسرائیل، فلسطین، روابط خارجی
  • تبعید روحانیون مبارز استان همدان در دوران انقلاب اسلامی
    ابوالفتح مومن* صفحه 11

    در نهضت اسلامی به رهبری آیت الله خمینی، روحانیون همدان از همان آغاز نهضت (1341) تا دستگیری و بازداشت وی و مهاجرت علما به تهران و تبعید امام خمینی از ایران و ورود به عراق با ایجاد دالان ارتباطی انقلابیون با آیت الله خمینی نقش بارزی داشتند. به خاطر این فعالیت ها روحانیون همدان در روند انقلاب اسلامی بازداشت، دستگیر و زندانی شدند و در آستانه پیروزی انقلاب به نقاط دورافتاده کشور تبعید گردیدند. مسیله این مقاله بررسی علل تبعید، میزان تاثیرگذاری فعالیت های سیاسی - اجتماعی روحانیون تبعیدشده همدان علیه رژیم و فرجام کار آنها است. شیوه تحقیق در این پژوهش توصیفی - تحلیلی است که با بهره گیری از منابع آرشیوی- کتابخانه ای و تاریخ شفاهی انجام شده است. فرضیه مقاله این است که ارتباط معناداری بین اقلیم، عقاید، فعالیت های تبعیدیان، میزان تاثیرگذاری و مقبولیت اجتماعی در زیستگاه بومی و محل اقامت اجباری آنها وجود دارد. یافته های پژوهش نشان می دهد که فعالیت و عقاید سیاسی اجتماعی و مذهبی روحانیون مبارز توام با مقبولیت عامه با انتخاب تبعیدگاه های آنان ارتباط داشته که معمولا محل تبعید ازنظر اقلیم زندگی و فعالیت های آنان، دقیقا مقابل وضعیت قبلی تبعیدشدگان بوده است.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، روحانیون، همدان، فعالیت های سیاسی، تبعیدیان
|
  • Backgrounds and consequences of the discovery of hijab in Larestan
    Rasul Ahmadlu *, Azar Ardiyanian Page 1

    The sixteen-year period of Reza Shah's reign over Iran, 1320-1304, included numerous cultural measures, which were generally based on abandoning old traditions and turning to the manifestations of Western civilization. The discovery of the hijab was one of Reza Shah's most basic measures to westernize the appearance of the country, which he did in line with his modernism measures. The policy of removing the hijab was implemented in different regions of the country, including Larestan city, without considering specific cultural, social, and ethnic characteristics, and it left important political and social consequences. This research tries to answer the question that what were the plans of the Pahlavi government to implement the policy of removing the hijab and how did the people of Larestan react to this policy? The hypothesis of the research is based on the fact that different social strata such as clerics, government employees and women opposed the above policy and for this reason the government was not very successful in advancing its desired program in Larestan. The purpose of this research is to investigate the background, reaction and consequences of the discovery of hijab in Larestan. The present research method is descriptive-analytical and using archival and library documents and sources. The findings of the research show that the policy of removing the hijab in Larestan failed due to a context with traditional and religious thoughts.

    Keywords: Removing the hijab, Larestan, First Pahlavi, Women
  • An analysis of the fighting methods of the bazaars and the helpful role of guilds in the victory of the Iranian revolution (case study: Isfahan)
    Mahshid Sadat Eslahi * Page 2

    The Islamic revolution was one of the important political events in Iranian society, which took place on 22 Bahman 1357 AH with the participation of the majority of the society. This important and fundamental movement was continuous, continuous and based on the leadership of Imam Khomeini (RA) in order to be able to establish Islamic values with a conscious choice. Markets as an institution and public places had various functions in historical developments. In fact, the markets were able to play an important role in the activities and especially the revolutionary battles due to the centrality of the city's economic pole. In addition, guilds and marketers provided a suitable platform for the continuation of their struggles by establishing economic relations and connecting with the people. In fact, their helpful role was established in connection with the people, and this factor caused the people to play a role in these struggles along with the guilds and marketers.

    Keywords: Pahlavi regime, Market Institution, guilds, methods of struggle, Islamic Revolution of Iran
  • Investigating the role of Seyyed Hossein Alam Al-Hadi's struggles before the victory of the Islamic Revolution
    Marziyeh Beygizadeh * Page 3

    Seyyed Hossein Alam Al-Hadi was one of the influential figures of the Khuzestan Monotheistic Organization, who was actively present in the most important operations of this organization. The question that is raised is that how and under what conditions was Seyyed Hossein Alam-ul-Hadi attracted to political activities before the victory of the Islamic revolution and during the Islamic movement? Why, among the groups and organizations active in the field of struggle against the Pahlavi regime, did the Mohedin organization attract and support the Islamic movement under the leadership of Imam Khomeini? This article tries to evaluate the behavior of Seyyed Hossein Alam-Al-Hadi in this matter by using oral memories, documents and researches and relying on the descriptive-analytical approach. The article finally comes to the conclusion that the birth and growth in a religious family, the support and devotion of the family members towards Imam Khomeini, the influence of Islamic teachings and meeting with militant personalities in the positions of Seyyed Hossein Alam-al-Hadi And supporting the Islamic movement led by Imam Khomeini has been influential.

    Keywords: Seyyed Hossein Alam Al-Hadi, Mohedin Organization, Imam Khomeini, Islamic movement
  • Investigating the process of Islamic revolution in Shahrekord
    Maryam Rafie * Page 4

    The city of Shahrekord, the capital of Chaharmahal and Bakhtiari province, is one of the regions that participated in the fight against the Pahlavi regime along with other regions of the country.The current research aims to focus on the spread of Islamic and revolutionary beliefs and beliefs in the city of Shahrekord and the events leading to the victory of the Islamic Revolution in this city. In this regard, after describing the administrative and social developments of the city in the 1940s and 1950s, using the library method and numerous interviews, the course of events and events of the revolution in 1357 and the role of various strata in the revolutionary developments in this city have been investigated. .Based on the findings of this research, the existence of religious activists in Shahrekord, such as Rahman Staki, and the travel of a number of committed clerics from Qom and other places to this region and their enlightening speeches made the people of Shahrekord familiar with the general flow of the revolution. Inside the city, the cultural activities of the Imamiya school, and the cultural activities of active religious people, the activities of the Red Moharram monotheistic group, were effective in educating and training the knowledgeable forces and creating a revolutionary atmosphere in Shahrekord. In expressing the objections and protests of the people of Shahrekord city in 1357

    Keywords: Islamic Revolution, Shahrekord, Rahman Staki, teachers, students
  • Studying the Challenges and efforts of exiles of Tudeh Party of Iran in Khark Island (1327-1337 AH)
    Marziyeh Saadatmand, Hasan Allahyari * Page 5

    Khark Island hosted exiles from the Tudeh Party of Iran during the reign of Mohammad Reza Pahlavi. It was the most cohesive political organization in the country. Most of these exiles had never lived on an island in the Persian Gulf. Thus, their life on the island faced challenges. This research seeks to measure the social life of Tudeh Party exiles within an island environment between 1327 and 1337 A.H. To explain. This article is a descriptive-analytical method based on library resources, archival documents, publications, and data based on oral history.The results of this study show that the life of the exiles affiliated with the Tudeh Party on Khark Island at that time was a mixture of all the geographical deprivations of the island and the disciplinary and security restrictions of deportation. But they were able to overcome their problems by taking advantage of the diversity of their professional skills, staffing, and division of responsibilities - based on their ideology - and interacting with the small Kharkiv indigenous community. Their religion was able to alleviate some of the living problems in an island exile and make the island's environment more conducive to survival. Fear, however, was the most pervasive component of this social group's life in an island exile.

    Keywords: Second Pahlavi period, Tudeh Party of Iran, Exile, Khark Island, Social Life
  • Implementation of the Hijab Discovery Law in Qom(document check)
    Fateme Sadat Zeyghamiyan * Page 6

    Hijab in the contemporary history of Iran has acquired complex dimensions with the introduction of western culture and ideas and the negative interference of governments. Certainly, any investigation and solution thinking about it requires a fundamental investigation of the form of public confrontation with the removal and discovery of the hijab, and of course, a study of the policies of the governments regarding that issue. The city of Qom, as a religious city with a concentration of clergy in it, can be considered as a suitable case study in this field. Regarding the research method, it should be said that in this research, with a descriptive-analytical method, during a library research and with the benefit of archival documents and documents available in them, the subject will be examined and of course analyzed, and besides that, the citation and persuasive aspect of the work will be added by using the memories of contemporary knowledgeable people of the event (oral history).The results and findings of the research can be expressed as follows: The policies and methods of Reza Shah's government in the field of implementation of the Hijab Removal Law in Qom can be divided into two dimensions, propaganda and implementation. Advertising dimensions; It was usually followed in the form of hijab unveiling ceremonies and celebrations, which mostly had a commanding and theatrical procedure, and its performance aspect, which gradually became more colorful, serious and violent, compared to the first aspect.

    Keywords: Documents on Discovery of hijab, veil, Qom, Reza Shah, Clergymen
  • Explaining the promotion of western lifestyle in the second Pahlavi period based on newspapers
    Mohadeseh Ghanbari, Ali Akbar Jafari * Page 7

    The intellectual paradigm of the second Pahlavi government was to spread and promote a non-religious lifestyle. The second Pahlavi government sought to change the religious identity and expand the western culture by using all the available capacities and tools, especially by using the press and newspapers such as the daily information and future. This research investigates the promotion of western and non-Islamic lifestyle based on the newspapers of the second Pahlavi period. In this research, a historical research method based on qualitative method and content analysis and using first-hand and library sources has been done. The findings of the research indicate that in the second Pahlavi period, the tendency and desire for western life intensified. The second Pahlavi government consciously and purposefully sought to change people's thinking and lifestyle and tried to promote non-religious lifestyle. Also, the findings of the research show that the second Pahlavi period was the era of the peak of Western thinking in the society, so that all the tools and elements that were under the control and administration of the government promoted the non-religious lifestyle in a coordinated and integrated manner. With the expansion and deepening of the non-religious approach in people's lives, clerics and scholars and religious groups openly opposed and protested the government's plans. Therefore, the issues and events that happened in the course of modernity in the Iranian society affected the lifestyle of the people and pushed them towards a westernized life.

    Keywords: Second Pahlavi, Lifestyle, Western lifestyle, advertisement, Newspaper
  • The historical perspective of Freemasonry in the Pahlavi (2) period
    Amir Mohammadi * Page 8
    Introduction

    The roots of Masonic organizations in Iran go back to the early Qajar. The structure and nature of these organizations are tied to the historical developments of political philosophy and governance. Freemasonry lodges started in Iran after September 20th and August 28th coup and joined the spheres of influence.Iranian missionaries had identity and social functions apart from organizational actions and played a role as the emerging components of the 20th century. The Pahlavi period is the period of continuation and real development of Masonic organizations in Iran. Freemasonry in this thirty-seven-year period has hidden and contradictory dimensions and angles that have been neglected throughout history.

    Purpose

    The purpose of writing this article is to academically review observe and explain the history of Freemasonry in Iran during the Pahlavi era. It is able to respond to many contradictions and orientations in this field.

    Method

    The researcher tries to answer the unsolved ambiguities of the research with a descriptive-analytical method and in the framework of historical studies and relying on archival and library documents.Freemasonry organizations achieved an independent identity structure during the three decades of Pahlavi II's life and they appeared publicly as one of the components of power. These organizations had conflicts both at the domestic level and as dependent elements of extra-local and global powers.During this period the sphere of influence of the lodges gained a national extent and the affiliated centers were withdrawn from passivity and the leaders of power aimed and organized intra-organizational relations.

    Keywords: Pahlavi (2), Freemasonry, Masonic lodges, historical explanation, Freemason
  • A Documentary Account on Astan-e Qods-e Razavi’s Participation in the Imposed War (Eight-Years War); Logistics, Advertisements, Dispatching Force
    Seyyed Ali Mazinani *, Ali Mir-Hashemi Page 9

    Since the WWI onward all wars can be labeled as “Total War” more or less due to the fact that the war exceeds dramatically its battleground limits and incorporates all martial, political, economic, social, cultural and demographic resources of a nation into itself. In this view the Eight-Years War, imposed by Iraq on Iran, was also a “Total War” particularly for the Iranian side. Astan-e Qods-e Razavi (the trusteeship institution for Imam Reza’s (p.b.u.h) Holy Shrine) as a well-established and religious-social-economic institution pied its contribution along the Eight-Year War. In this regard the central problem to this article is elucidating various aspects of the institution’s participation in the war through archival sources. To achieve the mentioned goal this text relying on unpublished archival documents and oral history interviews approaches it problem through a describing-explicating method. Accordingly Astan-e Qod’s participation in the Eight-Year War is constituted of five main categories namely war logistics, war advertisements, war asylum-seekers, “Daftar-e Jebhe va Jang” (the War and Frontline Office), and devotees affairs a pentagon model which in itself still includes more nine sub-categories.

    Keywords: Astan-e Qods-e Razavi, the Eight-Year War, the Frontline, Sepah-e Pasdaran-e Enghelab-e Eslami (IRGC), Howayzeh
  • Relations between Iran and Israel (1357-1326) from the point of view of the representatives of the National Council
    Tooran Mansouri * Page 10

    With the issuance of the United Nations resolution in 1948/1327 AD regarding the partition of Palestine, the formation of the state of Israel became official. In Iran, this issue was opposed by the religious community. After the coup d'état on August 28, 1332, with the strengthening of the government of Mohammad Reza Pahlavi, the government's policy towards Israel took a turn and found a friendly but hidden direction. The representatives of the 24th-15th periods of the National Assembly followed the relations between Iran and Israel on various occasions and commented on the relations and events related to Israel according to the government's policy. Therefore, the main question of the article is, what was the reaction of the representatives of the National Council to the formation of the Israeli government and Iran's relations with Israel? Therefore, this research aims to evaluate the general positions of the representatives of the National Council regarding Israel during the years 1326-1357, relying on the details of the parliament's deliberations. The findings of the research indicate that parliamentarians were influenced by the dominant discourse in Iran's political environment, and the strong and radical positions of parliamentarians of the 15th term (at the beginning of the formation of the Israeli government) gradually subsided and aligned with the positions of the Iranian government. And the Shah limited himself to criticizing Israel to the extent of the general position of the United Nations regarding the withdrawal of Israel from the occupied territories after the 1967 war.

    Keywords: National Assembly, Israel, Palestine, Foreign Relations, Members of Parliament
  • "Deportation of militant clerics of Hamadan province during the Islamic Revolution"
    Abolfath Momen * Page 11

    In the Islamic movement led by Ayatollah Khomeini, Hamadan clerics played a significant role from the very beginning (1342) until his arrest and detention and the migration of scholars to Tehran and exile from Iran and entering Iraq by creating a communication corridor between the revolutionaries and Ayatollah Khomeini. Because of these activities, Hamadan clerics were arrested, arrested and imprisoned during the Islamic revolution and were exiled to remote parts of the country on the eve of the victory of the revolution. The problem of this article is to investigate the causes of exile, the extent of the influence of the political-social activities of the exiled clerics of Hamedan against the regime and the outcome of their work. The research method in this research is descriptive-analytical, which was done using archival-library sources and oral history.The hypothesis of the article is that there is a significant relationship between the climate, beliefs, activities of exiles, the degree of influence and social acceptability in their native habitat and their forced residence. The findings of the research show that the activity and political-social and religious beliefs of militant clerics, along with popular acceptance, were related to the choice of their places of exile..

    Keywords: Islamic Revolution, clerics, Hamadan, political activities, exiles