فهرست مطالب

نشریه پیشرفت های مالی و سرمایه گذاری
پیاپی 13 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن زارعی، مجید داودی نصر*، مجید زنجیردار صفحات 1-38
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش محتوای اطلاعاتی متقابل سود از شاخص های بازار در هم زمانی بازده و عملکرد پرتفوی بوده است.

    روش شناسی پژوهش: 

    این پژوهش کاربردی و توصیفی - تحلیلی می باشد. جامعه آماری آن کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1391 تا 1400 بوده که پس از غربالگری، تعداد 118 شرکت به عنوان نمونه آماری موردمطالعه قرار گرفت. جهت سنجش محتوای اطلاعاتی متقابل متغیرها از آنتروپی توام استفاده شد. از نرم افزار ره آورد نوین و سایت سازمان بورس، جهت جمع آوری داده ها و از آزمون های تی استودنت، مقایسه میانگین، زوجی، برابری واریانس لوین، بوت استرپ در آزمون فرضیه ها و از نرم افزار R جهت تجزیه وتحلیل استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میزان اطلاع متقابل سود شرکت از شاخص های بازار، اگرچه منجر به هم زمانی بیشتر در بازده می شود، اما ازنظر آماری معنی دار نیست. همچنین نتایج نشان داد که پرتفوی های دارای ضریب اطلاع متقابل از سود، عملکرد متفاوتی را نسبت به پرتفوی های سنتی دارند. یافته های پژوهش بیانگر آن است که پرتفوی حاصل از چندک 20 درصد ضریب اطلاع متقابل، درمجموع و در دوره های نگه داری 6، 9 و 12ماهه، عملکرد مطلوب تری از پرتفوی های سنتی و سایر پرتفوی ها داشته است.

    اصالت / ارزش افزوده علمی: 

    دانش افزایی این پژوهش شامل استفاده از ابزار آنتروپی توام در سنجش محتوای اطلاعاتی متقابل سود از بازار و بررسی اثر آن در هم زمانی و ارایه یک الگوی جدید تشکیل پرتفوی می باشد.

    کلیدواژگان: آنتروپی توام، اطلاع متقابل سود، شاخص های بازار، عملکرد پرتفوی، هم زمانی بازده
  • باقر سیاری، میرفیض فلاح شمس*، رضا غلامی جمکرانی، حسین جهانگیرنیا صفحات 39-64
    هدف

    با گسترش فرآیند جهانی شدن، نه تنها بازارهای مالی کشورهای توسعه یافته بلکه بازارهای مالی کشورهای درحال توسعه نیز به یکدیگر مرتبط شدند. در مباحث مالی ارتباط بین بازارهای مالی تحت عنوان سرایت مالی مطرح شده است. سرایت مالی بازارها می تواند تلاطم یک بازار را به بازار دیگر منتقل کرده و سبب رونق و یا رکود و یا دستیابی به ریسک و بازده شود؛ لذا به جهت اهمیت سرایت تلاطم در بازارها برای سرمایه گذاران و تصمیم گیرندگان هدف از این پژوهش، بررسی اثر سرایت پذیری پویا چرخه تلاطم بین بازار آتی طلا و نرخ ارز در بازارهای مالی و بورس اوراق بهادار تهران است.

    روش شناسی پژوهش:

     داده ها به صورت روزانه در فاصله زمانی 1388 الی 1397 جمع آوری شده است. به منظور بررسی آزمون فرضیه های پژوهش از مدل های GARCH-BEKK، مارکوف سوییچینگ و اتورگرسیو برداری استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که اثر سرایت پذیری تلاطم از بازار ارز به بازار آتی طلا است و همچنین اثر سرایت پذیری تلاطم از بازار ارز به بازار آتی طلا در رژیم های مختلف متفاوت است.

    اصالت / ارزش افزوده علمی:

     نتایج این پژوهش می تواند بینش جدیدی ارایه کند که بتواند سیاست گذاری و تصمیم گیری را در صنعت مالی تعیین کند.

    کلیدواژگان: بازار آتی طلا، بورس اوراق بهادار تهران، چرخه تلاطم، سرایت پذیری پویا، نرخ ارز
  • داریوش آدینه وند، ابراهیم علی رازینی رحمانی*، محمود خدام، فریدون اوحدی، الهام سادات هاشمی زاده صفحات 65-92
    هدف

    انتخاب سبد بهینه سهام تخصیص سرمایه در بین موقعیت های مختلف سرمایه گذاری در بازار سهام برای رسیدن به حداکثر بازده در سطح معینی از ریسک می باشد. این یک سبد کارا است.

    روش شناسی پژوهش:

     روش دستیابی به یک سبد کارا مستلزم حل مسیله بهینه سازی می باشد. تکنیک و ابزارهای متعددی برای حل این مسیله وجود دارد. در این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، تعداد 15 سهم از شرکت های پذیرفته شده در سازمان بورس اوراق بهادار تهران شامل نمادهای خپارس، خزامیا، وپاسار، فولاد، اخابر، کگل، فملی، تاپیکو، سپاها، فاذر، فخاس، شبهرن، شفن، قمرو و قثابت انتخاب شدند. ابتدا بازده این سهام به صورت روزانه در بازه زمانی 1394 - 1399 طی 5 سال به مدت 1183 روز محاسبه کرده و با استفاده از مدل های ریسک میانگین نیم واریانس و ارزش در معرض خطر مشروط، ریسک سبد بهینه سرمایه گذاری آنها محاسبه می شوند و این دو معیار از روش حل کلاسیک با هم مقایسه می شوند. سپس خروجی داده های به دست آمده از محاسبات با استفاده از نرم افزار متلب با معیار الگوریتم ازدحام ذرات تحت معیار ریسک میانگین نیم واریانس و الگوریتم ژنتیک تحت معیار ریسک ارزش در معرض خطر مشروط با هم مقایسه می شوند.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان می دهد که روش فراابتکاری الگوریتم ازدحام ذرات در مقایسه با روش الگوریتم ژنتیک نسبت بازدهی سبد سهام بیشتری در معیار ریسک میانگین نیم واریانس را دارد.

    اصالت / ارزش افزوده علمی: 

    در این پژوهش جهت حداقل کردن مقدار تابع هدف با استفاده از معیار ارزش در معرض خطر مشروط و میانگین نیم واریانس از الگوریتم های ژنتیک چندهدفه و ازدحام ذرات که الگوریتم های هوشمند و جدیدی هستند، استفاده شده است که نسبت های بازدهی و ریسک سهام موجود در سبد سرمایه گذاری را با بالاترین دقت ممکن بهینه می نمایند. همچنین مقایسه کارآمدی این مدل ها با استفاده از نرم افزار متلب موضوع نوآوری را در این پژوهش را ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: الگوریتم ازدحام ذرات، الگوریتم ژنتیک، بهینه سازی، میانگین نیم واریانس و ارزش در معرض خطر مشروط
  • یونس حیدری، رسول عبدی*، یعقوب اقدم مزرعه، علی جعفری صفحات 93-116
    هدف

    عدالت رویه ای به ادراک کارکنان از عدالت در روند اتخاذ شده در فرآیندهای سازمانی اشاره دارد. عدالت تعاملی به ادراک کارکنان از عدالت در جنبه های بین فردی یا رویه ای اشاره دارد، به دو گروه اطلاعاتی و بین فردی تقسیم شده است. عدالت اطلاعاتی به توضیحات ارایه شده به کارمندان اشاره دارد. عدالت بین فردی به میزان حسن نیت، عزت و احترامی که مافوقان با آن رفتار می کنند، اشاره دارد. استفاده از مقیاس های عملکرد چندگانه بر تعهد سازمانی و همچنین عدالت توزیعی و رویه ای تاثیر می گذارد. به عبارت دیگر، مدیران معتقدند که استفاده از مقیاس های چندگانه، احتمال ارزیابی دقیق تر عملکرد آنها را افزایش می دهد. براین اساس هدف این پژوهش بررسی تاثیر مولفه های حسابداری رفتاری بر توسعه درک عدالت و تعهد سازمانی می باشد.

    روش شناسی پژوهش: 

    جامعه هدف این پژوهش حسابداران عضو بخش خصوصی و دولتی بود که از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب و در بازه زمانی 6 ماه مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسش نامه های استاندارد بود و برای برازش و آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل حداقل مربعات جزیی (PLS) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد اثر ویژگی های حسابداری رفتاری بر مسیولیت پذیری اجتماعی و اصل قابلیت کنترل تاثیر مثبت و معناداری دارد. تصمیم گیری یکی از وظایف مدیریتی و قلب مدیریت است. تصمیم گیری مدیران کار موردنیاز را نشان می دهد و اطلاعات حسابدار را در یک سازمان خاص از تصمیم گیری پشتیبانی می کند. مشکل عملکرد مشکل کلاسیک در شرکت ها است و باید توسط اقتصاددانان موردتوجه قرار گیرد تا عملکرد را تعیین کنند.

    اصالت / ارزش افزوده علمی: 

    وارد شدن علوم رفتاری به حوزه حسابداری در بالندگی حرفه اهمیت زیادی داشته و اطلاعات جدیدی را برای حسابداران به ارمغان آورده است. آگاهی از ارتباط بین رفتار افراد و حسابداری، حسابداران را به ابزار جدیدی برای ارزیابی و حل مشکلات واحدهای تجاری تجهیز نموده است. در این پژوهش برای نخستین بار، تاثیر مولفه های حسابداری رفتاری بر توسعه ادراک عدالت و تعهد سازمانی مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: درک عدالت، حسابداری رفتاری، تعهد سازمانی
  • جابر زحمتکش، اکرم تفتیان*، محمود معین الدین، امین نظارات صفحات 117-144
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نظام مند مدل های پیش بینی ورشکستگی در راستای ایجاد مدلی است که به عنوان راهنمایی برای انتخاب ابزار مناسب که بهترین انطباق را با داده های موجود و معیارهای کیفیت مدل های پیش بینی ورشکستگی دارد عمل کند.

    روش شناسی پژوهش: 

    برای انجام این پژوهش، جستجوی سیستماتیک از database (web of Science) با استفاده از کلیدواژه های Bankruptcy، Default، Distress، Failure، Forecasting، Predicting، Prediction و Insolvency بین سال های 2015 لغایت 2023 صورت پذیرفت. باتوجه به معیارهای ورود و خروج تعریف شده، حاصل این جستجو 1000 مقاله بود که درنهایت 49 مقاله از میان آن ها انتخاب و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. سپس یافته های به دست آمده از مقالات، در جداول خلاصه سازی وارد گردیده و در گام بعدی، مدل های بزرگ پیش بینی ورشکستگی بر اساس 9 معیار کلیدی با یکدیگر مقایسه و نتیجه گیری نهایی به عمل آمد.

    یافته ها

    شبکه عصبی مصنوعی و ماشین های بردار پشتیبان دارای بیشترین دقت می باشند درحالی که تحلیل شخصیتی چندگانه دارای کمترین دقت است. همچنین شبکه عصبی مصنوعی و تحلیل شخصیتی چندگانه، درخت تصمیم گیری و رگرسیون لجستیک به نمونه آموزشی بزرگی نیاز دارند تا الگویی را منطقا شناسایی کرده و طبقه بندی بسیار دقیقی ارایه دهند؛ اما استدلال مبتنی بر مورد، مجموعه های راف و ماشین های بردار پشتیبان می توانند با اندازه نمونه های کوچک کار کنند.

    اصالت / ارزش افزوده علمی: 

    نتایج این پژوهش به درک کامل ویژگی های ابزارهای مورداستفاده برای توسعه مدل های پیش بینی ورشکستگی و کاستی های مربوط به آن ها کمک می کند.

    کلیدواژگان: ابزارهای آماری، ابزارهای هوش مصنوعی، بررسی نظام مند، مدل های پیش بینی ورشکستگی
  • عادله بحرینی، مریم اکبریان فرد*، مهدی خوشنود صفحات 145-176
    هدف

    در غالب پژوهش های پیشین در ایران و سایر کشورهای دیگر توانمندی سیستم های هوشمند در پیش بینی متغیرهای اقتصادی و مالی به ویژه قیمت سهام تایید شده است، اما در ارزش گذاری معاملات بلوکی برای اولین بار محاسبه می گردد. هدف پژوهش حاضر بررسی نتایج رویدادها و اطلاعات از گزارش های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در قالب 15 شاخص مالی و یافتن میزان تاثیرگذاری این شاخص ها بر ارزش گذاری معاملات بلوکی با استفاده از آزمون Rmse بر روی داده های Test موردمطالعه قرار گرفته است.

    روش شناسی پژوهش:

     بدین منظور از اطلاعات مالی 64 شرکت ازمجموعه شرکت های پذیرفته شده درسازمان بورس اوراق بهادارتهران برای دوره زمانی 1390 تا1400 استفاده شده است. فرضیه ی تحقیق با بهره گیری از شبکه عصبی یادگیری عمیق مدل LSTM آزمون شده است.

    یافته ها

    شبکه عصبی  LSTM به جهت توانمندی بالا در آموزش داده ها و وزن های مناسب به این داده ها و خلق مسیری که با سرعت و دقت نتایج قابل قبولی جهت پیش بینی ارزش گذاری معاملات بلوکی دارد.

    اصالت / ارزش افزوده علمی: 

    در مدل ارایه شده با اندازه گیری ارزش گذاری معاملات بلوکی، قیمت این معاملات، اثرات اطلاعات و نقدینگی معاملات با اندازه بزرگ را واپایش خواهیم نمود.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری معاملات بلوکی، شبکه عصبی یادگیری عمیق، مدلLSTM، نوسانات قیمت
  • دانیال محمدی، عمران محمدی، نعیم شکری*، نیما حیدری صفحات 177-206
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تشکیل پرتفوی بهینه با استفاده از الگوریتم های یادگیری ماشین و نظریه فازی است که بازدهی بهتر از بازده میانگین بازار (شاخص کل بورس اوراق بهادار) داشته باشد.

    روش شناسی پژوهش: 

    در پژوهش حاضر، سهام شرکت های منتخب در مرحله اول با استفاده از دو الگوریتم معرفی شده، کلاس بندی می شوند. در مرحله بعد سهامی که وارد کلاس مثبت شده اند، با کمک الگوریتم جنگل تصادفی، برای روز معاملاتی بعد پیش بینی می شوند. برای هریک از شرکت ها سه پیش بینی صورت می گیرد که ورودی های بهینه سازی با روش فازی هستند. بهینه سازی با هدف کمینه کردن ریسک با سنجه های ریسک ارزش در معرض خطر و ارزش در معرض خطر شرطی صورت می گیرد. اطلاعات سهم ها پنج ساله، به صورت روزانه و بازه زمانی آن از ابتدای سال 1397 تا پایان سال 1401 می باشد.

    یافته ها

    در پایان، هرکدام از الگوریتم ها و سنجه ریسک مورداستفاده آن، با بازده واقعی بازار سنجیده و مقایسه گردید. بر اساس نتایج به دست آمده سنجه ریسک CVAR قابلیت و نتیجه بهتری را نسبت به سنجه ریسک VAR داشته است و الگوریتم ماشین بردار پشتیبان نیز، عملکرد بهتری را در انتخاب سبد سرمایه گذاری رقم زده است.

    اصالت / ارزش افزوده علمی: 

    این پژوهش با یکپارچه سازی روش های یادگیری ماشین و سنجه های ریسک، به شکل یک نمونه سرمایه بهینه می شود. اضافه کردن سنجه های ریسک VaR و CVaR فرآیند تصمیم گیری در خصوص کاهش ریسک را تقویت می کند. پیش بینی به کمک جنگل تصادفی و استفاده از رویکردی بر پایه نظریه فازی برای تحلیل ریسک و ارزش، پژوهش را به یک چشم انداز نوآورانه در تشکیل پرتفوی می بخشد. یافته ها، به سرمایه گذاران و پژوهشگران در جستجوی استراتژی های سرمایه گذاری بهتر، یافته های ارزشمندی ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: ارزش در معرض ریسک شرطی، بورس اوراق بهادار تهران، سبد سهام، یادگیری ماشین
|
  • Hassan Zarei, Majid Davodi Nasr *, Majid Zanjirdar Pages 1-38
    Objective

    The purpose of this research was to examine the role of the mutual information content of earnings from market indices in the synchrony of returns and portfolio performance.

    Research Methodology

    This study was applied, descriptive, and analytical. The statistical population consisted of all companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2012 to 2021. After screening, 118 companies were selected as the statistical sample. Joint entropy was used to measure the mutual information content of the variables. The Rahavard Novin software and the website of the Securities and Exchange Organization were used for data collection. Student's t-tests, mean comparison, paired tests, Levene's test for equality of variances, and bootstrap in hypothesis testing were employed, along with the R software for analysis.

    Findings

    The results indicated that while the mutual information of company earnings from market indices leads to greater synchrony in returns, it is not statistically significant. Additionally, the results showed that portfolios with a coefficient of mutual information from earnings perform differently than traditional portfolios. The findings of the study suggest that portfolios formed from the top 20% coefficient of mutual information, overall and in holding periods of 6, 9, and 12 months, performed better than traditional and other portfolios.

    Originality / Value:

     The contribution of this research includes the use of joint entropy as a tool to measure the mutual information content of earnings from the market and examining its effect on synchrony, as well as presenting a new model for portfolio formation.

    Keywords: Market indices, Mutual entropy, Mutual information of profit, Portfolio performance, Synchronicity of return
  • Bagher Sayari, MirFeyz Falah Shams *, Reza Gholami Jamkarani, Hossein Jahangirnia Pages 39-64
    Objective

    With the expansion of globalization, financial markets in both developed and developing countries have become interconnected. In financial discourse, the interconnection between financial markets is referred to as financial contagion. Financial contagion can transmit the volatility of one market to another, potentially leading to economic booms, recessions, or varying levels of risk and return. Consequently, given the significance of volatility contagion in markets for investors and decision-makers, the purpose of this study is to examine the effect of dynamic contagion in the volatility cycle between the futures market of gold and the foreign exchange rate in financial markets and the Tehran Stock Exchange.

    Research Methodology

    The data were collected daily over the period from 2009 to 2018. To test the research hypotheses, GARCH-BEKK models, Markov Switching, and Vector Autoregression were employed.

    Findings

    The results of the study indicate that the contagion effect of volatility is from the foreign exchange market to the gold futures market. Moreover, the contagion effect of volatility from the foreign exchange market to the gold futures market varies across different regimes.

    Originality / Value: 

    The findings of this research could provide new insights that may guide policymaking and decision-making in the financial industry.

    Keywords: dynamic contagion, exchange rate, gold futures market, Oscillatory Cycle, Tehran Stock Exchange
  • Dariush Adinehvand, Ebrahim Ali Razini Rahmani *, Mahmoud Khoddam, Fereydoun Ohadi, Elham Sadat Hashemizadeh Pages 65-92
    Objective

    The goal is to select an optimal portfolio of stocks by allocating capital among various investment opportunities in the stock market to achieve maximum return at a specified level of risk. This constitutes an efficient portfolio.

    Research Methodology

    Attaining an efficient portfolio involves solving an optimization problem. There are numerous techniques and tools available to solve this issue. In this study, 15 stocks from companies listed on the Tehran Stock Exchange, including symbols such as Khapars, Khazamiya, Vepasar, Foulad, Akhabar, Kegel, Femli, Tapiko, Sepaha, Fazer, Fakhas, Shohbaran, Shefan, Qamro and Qathabat, were selected using cluster sampling. First, the daily returns of these stocks were calculated over a 5-year period from 2015 to 2020 (1183 days). The risk of the optimal investment portfolio was then calculated using the Mean-Semi Variance and Conditional Value at Risk models. These two criteria were compared using a classic solution method. Subsequently, the output data obtained from these calculations were compared using MATLAB software, employing the Particle Swarm Optimization algorithm under the Mean-Semi Variance risk criterion and the Genetic Algorithm under the Conditional Value at Risk criterion.

    Findings

    The results of this study indicate that the meta-heuristic Particle Swarm Optimization method yields a higher portfolio return ratio compared to the Genetic Algorithm in the Mean-Semi Variance risk criterion.

    Originality / Value: 

    This research utilizes multi-objective genetic algorithms and Particle Swarm Optimization, which are intelligent and novel algorithms, to minimize the objective function value using Conditional Value at Risk and Mean-Semi Variance criteria. These algorithms optimize the return and risk ratios of the stocks in the investment portfolio with the highest possible accuracy. Additionally, the efficiency comparison of these models using MATLAB software contributes an innovative aspect to this study.

    Keywords: Genetic Algorithm, Mean–Semi Variance, Conditional Value at Risk, Particle swarm Algorithm, portfolio management
  • Younes Heidari, Rasoul Abdi *, Yaghoub Aghdam Mazraeh, Ali Jafari Pages 93-116
    Objective

    Procedural justice refers to employees' perceptions of fairness in the processes adopted within organizational procedures. Interactional justice pertains to employees' perceptions of fairness in interpersonal or procedural aspects, divided into two categories: informational and interpersonal. Informational justice refers to the explanations provided to employees. Interpersonal justice relates to the degree of goodwill, dignity, and respect with which superiors interact. The use of multiple performance scales influences organizational commitment as well as distributive and procedural justice. In other words, managers believe that the use of multiple scales increases the likelihood of more accurate performance assessments. Consequently, the aim of this research is to investigate the impact of behavioral accounting components on the development of perceptions of justice and organizational commitment.

    Methodology

    The target population of this research comprised accountants in the private and public sectors, selected through random sampling and examined over a six-month period. The research tool was standardized questionnaires, and Partial Least Squares (PLS) analysis was employed for fitting and testing research hypotheses.

    Findings

    The results of this study demonstrate that the impact of behavioral accounting characteristics on social responsibility and the principle of controllability has a significant positive effect. Decision-making is a managerial duty and the core of management. Managerial decision-making indicates the necessary work and supports accounting information in a specific organization. Performance issues are a classic problem in companies and should be addressed by economists to determine performance.

    Originality / Value:

     The integration of behavioral sciences into accounting significantly enhances the profession's growth and brings new insights for accountants. Awareness of the relationship between individual behavior and accounting equips accountants with new tools for evaluating and solving problems in business units. This research, for the first time, examines the impact of behavioral accounting components on the development of justice perception and organizational commitment.

    Keywords: Behavioral Accounting, Organizational Commitment, Understanding Justice
  • Jaber Zahmatkesh, Akram Taftiyan *, Mahmoud Moeinadin, Amin Nezarat Pages 117-144
    Objective

    The current research aims to systematically examine bankruptcy prediction models with the goal of developing a model that serves as a guide for selecting the most suitable tools. These tools should ideally align with the existing data and quality criteria of bankruptcy prediction models.

    Research Methodology

    To conduct this research, a systematic search was performed on the Web of Science database using keywords such as Bankruptcy, Default, Distress, Failure, Forecasting, Predicting, Prediction, and Insolvency, spanning the years 2015 to 2023. Based on defined inclusion and exclusion criteria, this search yielded 1000 articles, out of which 49 were ultimately selected and analyzed. The findings from these articles were then summarized in tables. Subsequently, major bankruptcy prediction models were compared based on nine key criteria, and final conclusions were drawn.

    Findings

    Artificial neural networks and support vector machines were found to have the highest accuracy, while multiple personality analysis showed the lowest accuracy. Additionally, artificial neural networks, multiple personality analysis, decision trees, and logistic regression require a large training sample to logically identify and precisely classify patterns. However, case-based reasoning, rough sets, and support vector machines can work with smaller sample sizes.

    Originality/ Value:

     The outcomes of this research contribute to a comprehensive understanding of the characteristics of tools used in developing bankruptcy prediction models and the shortcomings associated with them.

    Keywords: artificial intelligence tools, Bankruptcy Prediction Models, statistical tools, Systematic Review
  • Adeleh Bahreini, Maryam Akbaryan Fard *, Mehdi Khoshnood Pages 145-176
    Objective

    The capability of intelligent systems in predicting economic and financial variables, particularly stock prices, has been confirmed in previous research in Iran and other countries. However, the valuation of block transactions is calculated for the first time in this study. The aim is to investigate the outcomes and information from the financial reports of listed companies on the Tehran Stock Exchange using 15 financial indices and determine the impact of these indices on the valuation of block transactions by employing the RMSE test on the Test dataset.

    Research Methodology

    For this purpose, financial information from 64 companies within the accepted companies of the Tehran Stock Exchange for the period from 1390 to 1400 has been utilized. The research hypothesis is tested using the Long Short-Term Memory (LSTM) deep learning neural network model.

    Findings

    The LSTM neural network, due to its high capability in training data, appropriate weights for these data, and creating a path that efficiently and accurately produces acceptable results for predicting the valuation of block transactions.

    Originality/Value: 

    In the proposed model, by measuring the valuation of block transactions, we will scrutinize the prices of these transactions and the effects of information and liquidity in large-sized transactions.

    Keywords: BlockTrade transaction valuation, Price fluctuations, deep learning neural networks, LSTM model
  • Danial Mohammadi, Emran Mohammadi, Naeim Shokri *, Nima Heidari Pages 177-206
    Purpose

    The purpose of the current research is to create an optimal portfolio using machine learning algorithms and fuzzy theory, which has a better return than the average return of the market (total index of the stock exchange).

    Research Methodology

    In this article, the stocks of the selected companies are classified in the first stage using the two introduced algorithms. In the next step, stocks that entered the positive class are predicted for the next trading day with the help of random forest algorithm. For each company, three predictions are made, which are the inputs of fuzzy method optimization. Optimization is done with the aim of minimizing the risk with risk measures of value at risk and value at conditional risk. Shares information is five years old (daily) and its time period is from the beginning of 2017 to the end of 2021.

    Findings

    In the end, each of the algorithms and the risk measure used were measured and compared with the actual market return. Based on the obtained results, the CVAR risk measure has a better capability and result than the VAR risk measure, and the support vector machine algorithm has also achieved a better performance in choosing the investment portfolio.

    Originality/ value: 

    This research is optimized in the form of a capital sample by integrating machine learning methods and risk measures. Adding VaR and CVaR risk metrics enhances the decision-making process regarding risk reduction. Forecasting with the help of random forest and using an approach based on fuzzy theory for risk and value analysis gives the research an innovative perspective in portfolio formation. The findings provide investors and researchers with valuable insights in their search for better investment strategies.

    Keywords: Conditional Value at Risk, Machine Learning, Stock Portfolio, Tehran security exchange