فهرست مطالب

نشریه دانش کارآفرینی
پیاپی 6 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیروس طهماسبی زاده، افسانه زمانی مقدم، منیژه حقیقی نسب* صفحات 1-12

    توجه به اثرات فرهنگی، اقتصادی واجتماعی کارآفرینی ، نقش دانش آموختگان و نوآوران در توسعه جامعه را مشخص خواهد نمود و متخصصین کارآفرینی به نیازهای مختلف جامعه پاسخ می دهند. این پژوهش با هدف شناسایی و رتبه بندی ابعاد و مولفه های کارآفرینی سازمانی در صنعت حفاری نفت و گاز، مورد مطالعه شرکت حفاری شمال انجام گردید. پژوهش حاضر توسط روش تحقیق آمیخته (کیفی و کمی) انجام شد. برای گردآوری داده ها در بخش کیفی 12 نفر از خبرگان دانشگاهی در زمینه کارآفرینی مورد مصاحبه قرار گرفتند. در بخش کیفی، توسط مصاحبه و روش تحلیل محتوا، ابعاد و مولفه های کارآفرینی سازمانی در صنعت شناسایی گردید و سپس در بخش کمی، داده های لازم توسط پرسشنامه های مقایسات زوجی ANP، جمع آوری گردید. در این بخش پرسشنامه های استاندارد ANP در اختیار 14 نفر از آگاهان شرکت شامل مدیران ارشد و میانی شرکت حفاری شمال قرار داده شد و داده های لازم این بخش جمع آوری گردید. بر اساس نتایج بخش کیفی، 5 بعد، 14 مولفه اصلی و 119 مولفه فرعی برای کارآفرینی سازمانی در صنعت شناسایی شد. نتایج ANP نیز نشان داد که بعد مدیریتی بیشترین اهمیت را در میان سایر ابعاد کارآفرینی سازمانی دارد. همچنین در روابط درونی زیرمعیارها، فناوری در تولید، مدیریت منابع انسانی و سیاست های داخلی و خارجی به ترتیب رتبه های اول تا سوم را دارا میباشند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، صنعت حفاری نفت و گاز، ANP
  • پیمان غفاری اشتیانی*، مریم غیاث آبادی فراهانی صفحات 14-25
    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر بازاریابی کارآفرینانه بر قابلیت نوآوری و عملکرد اقتصادی در صنعت هتلداری بوده است.

    روش

    این پژوهش به لحاظ روش یک تحقیق توصیفی- پیمایشی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه ی آماری این پژوهش را 302 نفر از مدیران و کارشناسان در صنعت هتلداری شهر قم تشکیل داد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر اساس جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان تعداد 170 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. ابزار گردآوری داده های تحقیق، پرسشنامه استاندارد بود. به منظور آزمون فرضیات و ارزیابی مدل های تحقیق از نرم افزار اس پی اس اس و لیزرل بهره گرفته شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند شبکه سازی تاثیر معناداری بر قابلیت نوآوری و عملکرد اقتصادی ندارد؛ همچنین متغیرهای فعال-سازی، تمرکز فرصت، ایجاد ارزش تاثیر مثبت و معناداری بر قابلیت نوآوری دارد؛ متغیرهای فعال سازی، تمرکز فرصت، ایجاد ارزش تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد اقتصادی دارد و در نهایت قابلیت نوآوری تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد اقتصادی دارد. بازاریابی کارآفرینانه می تواند به عنوان یکی از راهکارهای رشد و توسعه در عملکرد اقتصادی در صنعت هتلداری محسوب شود.

    نتیجه گیری

    بنابراین بایستی توجه ویژه ای به کارآفرینان در صنعت هتلداری شود و با تقویت بازاریابی در کارآفرینی و ایجاد بستر مناسب برای توسعه آن، موجبات پیشرفت اقتصادی صنعت هتلداری در شهر قم و سپس در کشور را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: بازاریابی، کارآفرینی، قابلیت نوآوری، عملکرد اقتصادی، صنعت هتلداری
  • میلاد بخشی، عباس اسدی*، کامبیز حیدرزاده صفحات 26-46
    زمینه

    بسیاری از تصمیمات خریداران در نقطه فروش و یا همان فروشگاه گرفته می شود. لذا تاثیرگذاری بر خریداران در این مرحله برای خرده فروشان و تولیدکنندگان بسیار اهمیت یافته است. مفهوم بازاریابی درون فروگشاهی که در طی چند سال گذشته در ادبیات خرده فروش روز دنیا رواج پیدا کرده است به بکارگیری ابزارهای مختلف در فروشگاه اشاره دارد.

    هدف

    با توجه به گستردگی موضوع بازاریابی درون فروشگاهی، هدف این مطالعه شناسایی محدوده بازاریابی درون فروشگاهی، ترسیم چارچوب جامع و شناسایی پرکاربردترین ابزارهای بازاریابی درون فروشگاهی است.

    روش ها

    واژه های وکلیدی مرتبط با بازاریابی درون فروشگاهی در پایگاه های داده های علمی مورد جستجو قرار گرفت. مقالات شناسایی شده در 2 مرحله مورد پایش قرار گرفت و در نهایت 95 مقاله در پژوهش انتهایی بکارگرفته شد. همچین پژوهش حاضر، مطالعه مروری از نوع دامنه محور است.

    یافته ها

    ابتدا مفاهیم مرتبط با بازاریابی درون فروشگاهی که عبارتند از پروموشن، مرچندایزینگ، مرچندایزینگ بصری، نمایش ها، اتمسفریک ها و علایم تعریف و حوزه های پژوهش در این موارد مورد بررسی قرار گرفته اند. سپس اشتراکات و هم-پوشانی های این مفاهیم با بازاریابی درون فروشگاهی نشان داده شده اند در انتها پرکاربردترین ابزارهای درون فروشگاهی معرفی شده اند.

    نتیجه گیری

    بازایابی درون فروشگاهی مفهومی گسترده شامل ابزارهای مختلف است که درک ابعاد مختلف آن برای پژوهشگران و افراد فعال در حوزه خرده فروشی بسیار مهم است. از سویی با توجه به کاربردی بودن این ابزارها و تاثیرات بسیاری که بر فروش و تجربه مشتریان دارند، بکارگیری بهینه آنها باعث بهبود کسب و کارهای خرده فروشی می گردد.

    کلیدواژگان: خرده فروشی، بازاریابی درون فروشگاهی، پیشبرد فروش، مرچندایزینگ، اتمسفریک ها
  • مرجان مردانی حموله، آلیس خاچیان، لیلی بریم نژاد* صفحات 47-53

    کارآفرینی در پرستاری فرصت های عظیم و امیدوارکننده ای برای یک پرستار دارد. این شامل مراقبت تسکینی / مراقبت در منزل، مشاوره پرستاری، آموزش مراقب، و غیره است. با این حال، توسعه کارآفرینی در پرستاری هنوز با موانع متعددی مواجه است. هدف از این مطالعه، تعیین موانع کارآفرینی در پرستاری از دیدگاه دانشجویان پرستاری بود .

    روش کار

    مطالعه حاضر، یک مطالعه توصیفی و مقطعی بود. همه دانشجویان پرستاری و مامایی شاغل به تحصیل در نیمسال.تحصیلی 1401-1400 در این دانشکده در کلیه مقاطع از طریق فراخوان وارد مطالعه شدند. تمام شماری برای مطالعه در نظر گرفته شد. جهت گرداوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته که بر اساس مرور متون استفاده شد. برای تعیین پایایی ضریب کودرریجاردسون عدد 0.74 مورد تایید قرار گرفت. داده های گردآوری شده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تحت نرم افزار SPSS نسخه 16 و نرم افزار برخط AHPتحلیل شد.

    نتایج

    از 162 نفری که پرسشنامه برایشان ارسال شده بود 65 نفر به آن پاسخ دادند (نرخ پاسخدهی 62 درصد) سه مانع اصلی کارآفرینی از دیدگاه دانشجویان ببه ترتیب اولویت مانع نداشتن دانش کسب کار، نفوذ و قدرت پزشکان و نداشتن سرمایه اولیه بود و نداشتن وقت کافی در اولویت اخر قرار داشت. بحث و نتیجه گیری با توجه به اینکه مهمترین مانع |، نداشتن دانش کسب و کار ذکر شده است. به نظر می رسد آموزش های لازم در این زمینه اثربخشی کافی را ندارد لذا پیشنهاد می شود. دوره های آموزشی منتورینگ و کارآفرینی برگزار گردد و اثربخشی آنها ارزیابی شود.

    کلیدواژگان: پرستاری، کارآفرینی، موانع تحلیل سلسه مراتبی
  • سید رسول حسینی*، عمار مقدس شرق، مهدی غفوری فرد، احسان محمدی باجگیران صفحات 54-65

    هدف از این پژوهش بررسی اثر عوامل فرهنگی بر خلق اعتماد به تجارت الکترونیک در شرکت های کوچک و متوسط دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری شهر تهران می باشد. این پژوهش بر حسب روش توصیفی-پیمایشی، از نظر هدف، کاربردی می باشد. جامعه آماری این پژوهش، کلیه مدیران و کارکنان شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری شهر تهران است. جامعه آماری این پژوهش حدود 700 نفر را شامل می گردد. در این پژوهش، 248 نفر از کارکنان و مدیران به روش غیر تصادفی در دسترس به عنوان نمونه آماری در این پژوهش شرکت نمودند. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل و آزمون فرضیه ها از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که جمع گرایی، اجتناب از عدم اطمینان و رویکرد بلند مدت بر اعتماد به تجارت در شرکت های کوچک و متوسط دانش بنیان اثر معناداری ندارد. فاصله قدرت بر اعتماد به تجارت الکترونیک در شرکت های کوچک و متوسط دانش بنیان اثر منفی دارد و مردگرایی بر اعتماد به تجارت الکترونیک در این شرکت ها اثر مثبت دارد. همچنین مشخص شد که اعتماد به تجارت الکترونیک بر توانمندی، انسجام و خیرخواهی در شرکت های کوچک و متوسط دانش بنیان اثر مثبت دارد. بنابراین برای حصول اعتماد الکترونیکی پیشنهاد می شود که مدیران سطوح عالی این موسسات با مشورت افراد پایین دستی تصمیم گیری کرده و مرتبا نظر افراد پایین دستی را در تصمیماتشان جویا شده و تعاملات سازنده با آنها داشته باشند.

    کلیدواژگان: اعتماد به تجارت الکترونیک، عوامل فرهنگی، شرکت های دانش بنیان، معادلات ساختاری، شرکت های کوچک و متوسط
  • عباس قائدامینی هارونی*، مهرداد صادقی، سمانه کلدانی، غلامرضا مالکی فارسانی صفحات 66-81

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثرات مسیولیت اجتماعی شرکت بر شهرت شرکت و ارزش ویژه برند با نقش میانجی اعتماد به برند است، تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه مشتریان در شعب بانک صادرات به تعداد 4662118 تشکیل دادند که از طریق فرمول نمونه گیری کوکران تعداد 645نفر به عنوان نمونه از طریق روش نمونه گیری هدفمند وابسته به معیار انتخاب شدند ابزار پژوهش پرسشنامه استاندارد مسیولیت اجتماعی شرکت لوپز-گونزالس و همکاران (2019) و پرسش نامه استاندارد شهرت شرکت سوکی و سوکی (2019) و پرسش نامه استاندارد ارزش ویژه برند سیفسی و همکاران (2016) و پرسش نامه استاندارد اعتماد به برند تزمپلیکوس و گوناریس (2017) بودند که روایی پرسشنامه ها بر اساس روایی محتوایی با استفاده از نظر صاحب نظران،صوری بر مبنای دیدگاه تعدادی از جامعه آماری و سازه با روش تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفتند و پس از اصطلاحات لازم روایی مورد تایید قرار گرفت و از سوی دیگرپایایی پرسش نامه ها با روش آلفای کرونباخ به ترتیب 77/0 ،77/0 ، 75/0و 75/0 برآورد شد . تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی مشتمل بر مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که مسیولیت اجتماعی شرکت از طریق اعتماد به برند بر شهرت شرکت تاثیر مثبت و معناداری دارد که ضریب این تاثیر 735/0 است و مسیولیت اجتماعی شرکت از طریق اعتماد به برند بر ارزش ویژه برند تاثیر مثبت و معناداری دارد که ضریب این تاثیر 685/0 است.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکت، ارزش ویژه برند، اعتماد به برند، شهرت شرکت
|
  • Siross Tahmasebi Zadeh, Afasneh Zamanimoghadam, Manijeh Haghighinasab * Pages 1-12

    Paying attention to the cultural, economic and social effects of entrepreneurship will determine the role of academics and innovators in the development of society, and entrepreneurship experts will respond to the various needs of society. This research was conducted with the aim of identifying and ranking the dimensions and components of intrapreneurship in the oil and gas drilling industry, the study of North Drilling Company. The current research was conducted by a mixed research method (qualitative and quantitative). To collect data in the qualitative section, 12 university experts in the field of entrepreneurship were interviewed. In the qualitative part, the dimensions and components of intrapreneurship in the industry were identified through interviews and content analysis methods, and then in the quantitative part, the necessary data were collected by ANP paired comparison questionnaires. In this section, standard ANP questionnaires were given to 14 knowledgeable people (experts) of the company, including senior and middle managers of North Drilling Company, and the necessary data for this section were collected. Based on the results of the qualitative section, 5 dimensions, 14 main components and 119 sub-components were identified for intrapreneurship in the industry. The results of ANP also showed that the management dimension is the most important among other dimensions of intrapreneurship. Also, in the internal relations of the sub-criteria, technology in production, human resources management and internal and external policies have the first to third ranks respectively.

    Keywords: Intrapreneurship, Oil, Gas Drilling Industry, ANP
  • Peyman Ghafari Ashtiani *, Maryam Ghiasabadi Farahani Pages 14-25
    Purpose

    The purpose of this research was to investigate the entrepreneurial marketing model on innovation capability and economic performance in the hotel industry.

    Method

    This research is descriptive-survey in terms of method and practical in terms of purpose. The statistical population of this research consisted of 302 managers and experts in the hotel industry of Qom city. Using stratified random sampling method, 170 people were selected as a statistical sample based on Karjesi and Morgan's sampling table. The research data collection tool was a standard questionnaire. In order to test hypotheses and evaluate research models, SPS and Lisrel software were used.

    Findings

    The findings showed that networking does not have a significant effect on innovation ability and economic performance; Also, activation variables, opportunity focus, value creation have a positive and significant impact on innovation capability; Activation variables, opportunity focus, value creation have a positive and significant effect on economic performance, and finally innovation ability has a positive and significant effect on economic performance. Entrepreneurial marketing can be considered as one of the strategies for growth and development in economic performance in the hotel industry.

    Conclusion

    Therefore, special attention should be paid to entrepreneurs in the hotel industry, and by strengthening marketing in entrepreneurship and creating a suitable platform for its development, it will provide the economic progress of the hotel industry in Qom city and then in the country.

    Keywords: marketing, Entrepreneurship, Innovation capability, economic performance, hospitality industry
  • Milad Bakhshi, Abas Asadi *, Kambiz Heidarzadeh Pages 26-46
    Background

    Many shoppers' decisions are made at the point of sale. Therefore, influencing shoppers at this stage has become very important for retailers and manufacturers. The concept of in-store marketing, which has become popular in the global retail literature in recent years, refers to the use of various in-store tools. The purpose of this research is to provide a framework for the various in-store marketing tools and to identify the most commonly used in-store marketing tools.

    Objective

    Considering the scope of in-store marketing, the purpose of this study is to identify the range of in-store marketing, draw a comprehensive framework and identify the most widely used in-store marketing tools.

    Methods

    scientific databases were searched for keywords related to in-store marketing. The identified articles were reviewed in 2 stages and finally, 95 articles were used for the final research. The current research is a domain-oriented review.

    Findings

    First, the concepts related to in-store marketing, which include promotion, merchandising, visual merchandising, displays, atmospherics, and signage, were defined and the research areas in these cases were examined. Then, the similarities and overlaps between these concepts and in-store marketing were highlighted, and finally, the most commonly used in-store tools were presented.

    Conclusion

    in-store marketing is a broad concept that encompasses various tools, and understanding its different dimensions is very important for researchers and retailers.

    Keywords: Retailing, In-store marketing. Promotion, merchandising, Atmospherics
  • Marjan Mardani-Hamooleh, Alice Khachian, Leili Borimnejad * Pages 47-53

    Entrepreneurship in nursing has huge and promising opportunities for a nurse. This includes palliative care/home care, nursing consultation, caregiver training, etc. However, the development of entrepreneurship in nursing still faces several obstacles. The purpose of this study was to determine the barriers to entrepreneurship in nursing from the point of view of nursing students.

    Methods

    The present study was a descriptive and cross-sectional study. All nursing and midwifery students studying in the academic year of 1401-1400 in this school were enrolled in the study at all levels through invitation. All numbers were considered for the study. In order to collect data, a researcher-made questionnaire was used based on a literature review. To determine the reliability, Coudre-Richardson's coefficient was confirmed to be 0.74. The collected data were analyzed using descriptive and inferential statistics under SPSS version 16 software and AHP online software.

    Results

    Out of 162 people to whom the questionnaire was sent, 65 answered it (62% response rate). The three main barriers to entrepreneurship from the student's point of view were lack of business knowledge, influence and power of doctors, and lack of initial capital. Sufficient time was the last priority.Discussion and conclusionConsidering that the most important obstacle is lack of business knowledge. It seems that the necessary training in this field is not effective enough, so it is suggested. Mentoring and entrepreneurship training courses should be held and their effectiveness evaluated.

    Keywords: Barriers, Entrepreneurship, nursing, AHP
  • Seyed Rasoul Hoseini *, Ammar Moghaddas Shargh, Mahdi Ghaforifard, Ehsan Mohammadi Bajgiran Pages 54-65

    The purpose of this study is to investigate the effect of cultural factors on creating trust in e-commerce in small and medium knowledge-based companies located in Tehran Science and Technology Park. This research is applied in terms of purpose in terms of descriptive-survey method. The statistical population of this study is all managers and employees of knowledge-based companies located in Tehran Science and Technology Park. The statistical population of this study includes about 700 people. In this study, 248 employees and managers participated in this study using non-randomly available methods as a statistical sample. In this study, Structural Equation Modeling was used to analyze and test the hypotheses. The results showed that collectivism, avoidance of uncertainty and long-term approach do not have a significant effect on trust in business in small and medium-sized knowledge-based companies. The power gap has a negative effect on e-commerce trust in small and medium-sized knowledge-based companies, and masculinity has a positive effect on e-commerce trust in these companies. It was also found that trust in e-commerce has a positive effect on empowerment, cohesion and benevolence in small and medium-sized knowledge-based companies. Therefore, in order to achieve e-trust, it is recommended that the top level managers of these institutions make decisions in consultation with downstream people and regularly seek the opinion of downstream people in their decisions and have constructive interactions with them.

    Keywords: Trust In E-Commerce, Cultural Factors, knowledge-based companies, structural equations, Small, Medium Enterprises
  • Abbas Ghaedamini Harouni *, Mehrdad Sadeghi, Samaneh Kaldani, GhulamReza Maleki Farsani Pages 66-81

    The purpose of this research is to determine the effects of corporate social responsibility on the company's reputation and brand equity with the mediating role of trust in the brand. The statistical population of this research was made up of all the customers in the branches of Saderat Bank in the number of 4662118, and 645 people were selected as a sample through the Cochran sampling formula through the purposeful sampling method dependent on the criteria. colleagues (2019) and the standard questionnaire of Suki and Suki's company reputation (2019) and the standard questionnaire of Sifsi et al.'s brand equity (2016) and the standard questionnaire of brand trust Tzemplikos and Gounaris (2017) that the validity of the questionnaires were based on validity The content was analyzed using the opinions of experts, the form based on the views of a number of the statistical community and the structure were examined with the factor analysis method, and on the other hand, the reliability of the questionnaires was 0.77, 0.77, 0.75 and Cronbach's alpha method respectively. 0.75 was estimated. Data analysis was done at two descriptive and inferential levels including structural equation modeling. The results of the research showed that corporate social responsibility through trust in the brand has a positive and significant effect on the reputation of the company, the coefficient of this effect is 0.735, and corporate social responsibility through trust in the brand has a positive and significant effect on the brand equity, the coefficient of which is 0.735.

    Keywords: Corporate social responsibility, Brand Equity, Brand trust, company reputation