فهرست مطالب

دانش کارآفرینی - پیاپی 7 (تابستان 1402)

نشریه دانش کارآفرینی
پیاپی 7 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین عهدی هوجقان* صفحات 1-18

    هدف پژوهش حاضرشناسایی عوامل تسهیل کننده وبازدارنده تربیت کارآفرینی هنرجویان در استان های شمال غرب کشور و نواحی 15-18-5 تهران بوده است. نوع پژوهش آمیخته وروش نظریه داده بنیاددراین پژوهش ملاک عمل بوده است. جامعه آماری این پژوهش را اعضای هنرآموزان دانشگاه های فنی وحرفه ای، صنعتی وهنرآموزان هنرستان هاوکارشناسان وکارشناس مسیولان ادارجات، آموزش پرورش تشکیل دادند. روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری هدفمند تا جایی ادامه یافت که پژوهشگربا استفاده ازمصاحبه نیمه ساختاریافته سرجمع با 25 نفر از اعضای نمونه به اشباع نظری رسید. محقق ازروش تحلیل محتوابه منظور جمع آوری اطلاعات استفاده کرده است.برای اعتبارسنجی و بدست آوردن روایی داده ها از دوروش بازبینی مشارکت کنندگان وسه سویه سازی درپژوهش و پایایی مصاحبه ها به روش پیاده سازی عینی ودقیق گفتارمصاحبه شوندگان استفاده کرده است. با استفاده از نتایج حاصل ازبررسی مبانی نظری وپیشینه پژوهش وتجزیه وتحلیل محتوای مصاحبه های انجام گرفته، شاخص ها و معیارهای اولیه عوامل تسهیل کننده وبازدارنده تربیت هنرجویان درهنرستان های فنی وحرفه ای شناسایی شده وتعداد 140کدبازاشباع شده استخراج وازتلفیق آنهاتعداد 32 کد محوری وازتلفیق آنهانیز تعداد 29 کدانتخابی احصاءگردید.محقق پس ازطی سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کد گذاری انتخابی،مدل پارادایمی یاالگوی مطلوب، درقالب یک پارادایم ارایه شده است. درمرحله کمی ازآزمون کولموگروف-اسمیرنوف برای نرمال بودن داده هاوازآزمون علامت برای معنی داربودن سوالات پرسشنامه، آزمون پراکندگی داده ها، آزمون کشیدگی وچولگی داده ها، آزمون تحلیل عاملی باشاخص کیمیووبارتلت، مولفه های عامل درماتریس چرخیده شده ونشده شناسایی شد، محقق برای پایایی پرسشنامه ازآزمون آلفای کرونباخ استفاده کرده است. درپایان مدل کلی تحقیق به همراه ،مدل استاندارد، مدل مفهومی ،مدل تی ولیو با برازندگی (برارزش)مدل توسط نرم افزارلیزرل طراحی شده است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، شناسایی، تسهیل کارآفرینی، بازدارندگی کارآفرین
  • بیژن علی زاده*، عبدالله نعامی، محمد نصرالله نیا صفحات 19-34
    زمینه

    بازاریابی با اهمیتی که دارد در همه کسب و کارها یک راهبرد اساسی است.

    هدف

    این پژوهش با هدف کشف الگوی ذهنی نخبگان، متخصصان، اساتید و مدیران ارشد حوزه کشاورزی و بازاریایی در ایران از توسعه بازاریایی کشاورزی طراحی شد.

    روش

    روش این پژوهش ترکیبی است که با استفاده از راهبرد اکتشافی متوالی ابتدا به روش کیفی گراندد تیوری یک الگوی بومی تدوین شده است. در بخش کیفی با استفاده از مصاحبه های عمیق در بین نخبگان، اساتید و مدیران ارشد حوزه کشاورزی و بازاریابی با تکنیک کدگذاری فرایند تیوری سازی با پانزده مصاحبه به اشباع نظری رسید و نتایج بر اساس سه مرحله کدگذاری با بیش از 108 گزاره معنادار، 211 مفاهیم متناظر، و 23 مقوله فرعی و 9 مقوله اصلی و یک مقوله هسته به دست آمد. در بخش کمی نیز مدل پارادایمی به دست آمده با استفاده از داده های کمی به آزمون گذاشته شد. یافته ها و

    نتایج

    یافته های بخش کمی نشان داد که مقوله هسته به دست آمده شامل؛ «توسعه بازاریابی کشاورزی ایران به علت مهارت پروری و درک بازار در بستر تعهد و گرایش مدیران به بازاریابی با مداخله آزادسازی تجاری در دو راهبرد مهم هم افزایی در بازاریابی و بازارگرایی به پیامدهای مطلوب توسعه پایدار کشاورزی، جهانی شدن بازارها و ترویج کشاورزی منجر می شود» است که می تواند راهبرد نظری احصا شده برای بازار گیاهان دارویی در کشور باشد که مولفه های سازنده آن در یک الگوی پارادایمی در بخش کمی نیز معتبر بودن این الگوها را به اثبات رسانده است.

    کلیدواژگان: بازاریابی، بازاریابی کشاورزی، رویکرد آمیخته، اعتباریابی
  • سحر سهیلی نجف آبادی*، طهمورث سهرابی، امیر بیات ترک صفحات 35-47

    امروزه یکی از مهمترین رسالت های دانشگاه ها مسیولیت پذیری اجتماعی می باشد از این رو هدف اصلی تحقیق طراحی مدل مسیولیت پذیری اجتماعی دانشگاهی با تاکید بر مولفه های گرایش کارآفرینانه در آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی می باشد.روش تحقیق پژوهش آمیخته کیفی و کمی و از نوع کاربردی است.جامعه آماری در قسمت کیفی تحقیق 10 نفر از مدیران ، خبرگان و اساتید دانشگاهی و همچنین در قسمت کمی 52 نفر از کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی می باشند.جهت تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش تحلیل تم و نرم افزار Maxqda و در بخش کمی برای بررسی نرما بودن داده ها از روش کلموگروف- اسمیرنوف،برای آزمون فرضیه ها از روش معادلات ساختاری و نرم افزار Smart pls و سپس برای اولویت بندی متغییرها از روش مدلسازی ساختاری تفسیری (ism) و نرم افزار (super decision)استفاده کرده ایم.یافته های بخش کیفی 5 متغییر برای مدل مسیولیت پذیری اجتماعی دانشگاهی می باشد که عبارتند از: 1- مسیولیت های قانونی 2- مسیولیت های اقتصادی 3- مسیولیت های زیست محیطی 4- مسیولیت های اخلاقی 5- مسیولیت های اجتماعی بشر دوستانه.یافته های بخش کمی حاکی از تایید تمامی فرضیه ها می باشد و با توجه به مقادیر به دست آمده متغییر مسیولیت های اجتماعی در اولویت اول می باشد.به مدیران و مسیولان دانشگاهی توصیه می شود زمینه رابرای پیاده سازی برنامه های مسیولیت اجتماعی و کارآفرینی را در دانشگاه فراهم کنند.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی دانشگاهی، گرایش کارآفرینانه، مسئولیت اجتماعی
  • رویا شهابی، احسانه نژادمحمد نامقی* صفحات 49-87

    پیشرفت های جدید عصر دیجیتال، وسایل و تجهیزات هوشمند پیرامون ما و به طور کلی سبک زندگی هوشمند را برای ما به ارمغان آورده است و به طور پیوسته و با سرعت تغییر زیاد، به میزان این هوشمندی با گذشت زمان افزوده شده است. رشد هوشمندی وسایل و تجهیزات پیرامون ما در اینترنت اشیاء و افزایش قابلیت های ارتباطاتی و پردازشی زیرساخت های شبکه ای آن، باعث به وجود آمدن یک اکوسیستم هوشمند اینترنت اشیاء در زندگی انسان ها با ارتباطات و تاثیر دوطرفه و متقابل، شده است. از این نظر، کارآفرینی و خلق و حفظ ارزش، در حوزه های وابسته به فناوری جدید اینترنت اشیاء، اهمیت زیادی یافته و نقش مهم و پررنگی در پیشرفت و توسعه آن، بازی می کند. این مقاله مروری، به بررسی نظام مند و سیستماتیک کارآفرینی در اینترنت اشیاء، در پایگاه استنادی معتبر ساینس دایرکت، در همه سال ها پرداخته است و موضوعات مهم وابسته به کارآفرینی در اینترنت اشیاء را مانند کاربردها و فرصت های کارآفرینانه در اینترنت اشیاء، مدل های کسب و کار فناورانه در این حوزه، خلق ارزش های جدید و حفظ آنها، چالش های اینترنت اشیاء، مباحث حقوقی و قانونی کارآفرینی در اینترنت اشیاء، مورد بحث و تجزیه و تحلیل قرار داده است. همچنین نمونه های عملی و موفقی از کارآفرینی در اینترنت اشیاء و اکوسیستم های آن، به همراه استفاده از ظرفیت های دانشگاهی برای پیشرفت بیشتر اینترنت اشیاء، نقش اینترنت اشیاء در تحول سازمانی و جهت گیری های استراتژیک مورد نیاز برای کارآفرینی در حوزه اینترنت اشیاء در این مقاله مروری بررسی شده است.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، مدل های کسب و کار، کارآفرینی، مرور سیستماتیک، خلق ارزش
  • محسن شیرمحمدزاده*، علی عبادی باباجان صفحات 88-98
    مقدمه و هدف

    سازمان های ورزشی با توجه به تعداد کثیر کارکنان و ذینفعان در رده ها و سطوح مختلف دارای ظرفیت بالایی جهت به کارگیری کارآفرینی و مدیریت دانش هستند. از این رو این تحقیق با هدف ارایه مدل توسعه ی کارآفرینی سازمانی مبتنی بر مدیریت دانش در سازمان های ورزشی انجام شد.

    روش شناسی پژوهش: 

    در این تحقیق از نظریه داده بنیاد با رویکرد استراوس و کوربین استفاده شد و اطلاعات به صورت میدانی و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شد. جامعه آماری پژوهش کارکنان و مدیران ادارات ورزش و جوانان استان آذربایجان شرقی بودند. انتخاب نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند با رویکرد گلوله برفی بود و انتخاب نمونه آماری تا انجام مصاحبه با 17 نفر ادامه یافت و محقق به اشباع نظری رسید و با انجام مصاحبه ای جدید، اطلاعات جدیدی به دست نیامد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق در قالب پنج مولفه عوامل علی (عوامل مرتبط با مدیریت دانش شامل بکارگیری دانش، حفظ دانش، تبدیل و انتقال دانش و کسب و ایجاد دانش)، عوامل زمینه ای ، عوامل مداخله گر، راهبردهاو پیامدها (پیامدهای مرتبط با توسعه سازمانی شامل توسعه اقتصادی، توسعه فناوری، توسعه منابع انسانی و افزایش بهره وری) به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق می توان بیان کرد که بکارگیری مدیریت دانش می تواند بسیاری از مشکلات کارآفرینی در سازمان های ورزشی را حل کند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، مدیریت دانش، سازمان های ورزشی
  • سمانه هادی سیچانی* صفحات 99-113
    رفتار شهروندی سازمانی اقدامات ایثارگرانه و از خودگذشتگی کارکنان به منظور تامین آسایش دیگران است و بیانگر فعالیت های کاری مرتبط، داوطلبانه است که به طور مستقیم یا غیرمستقیم از طریق مسیولیت اجتماعی شرکت و رضایت شعلی کارکنان تنظیم می شود. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر مسیولیت اجتماعی شرکت بروی رفتار شهروندی سازمانی با نقش میانجی گری رضایت شغلی با تعدیلگری سایز شرکت در صنعت مواد غذایی استان اصفهان می باشد. روش تحقیق، از نوع همبستگی و توصیفی پیمایشی است و روش کتابخانه ای در جمع آوری مبانی نظری و روش میدانی در جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفته. جامعه ی آماری این تحقیق، کلیه ی کارکنان صنعت مواد غذایی استان اصفهان می باشد و داده ها از نمونه ای 229 نفری به روش تصادفی دردسترس جمع آوری شده است. در این تحقیق از پرسشنامه های استاندارد استفاده شده و تحلیل های آمار توصیفی و استنباطی در محیط نرم افزارهای SPSS و PLS انجام شده است. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که، تاثیر مسیولیت اجتماعی شرکت با ضریب استاندارد 519/0 بر رفتار شهروندی سازمانی و تاثیر مسیولیت اجتماعی شرکت با ضریب استاندارد 589/0 بر رضایت شغلی و تاثیر رضایت شغلی با ضریب استاندارد 511/0 بر رفتار شهروندی سازمانی و نقش میانجی گری رضایت شغلی با ضریب استاندارد 301/0 در تاثیر مسیولیت اجتماعی شرکت بر روی رفتار شهروندی سازمانی و نقش تعدیلگر سایز شرکت با ضریب استاندارد 416/0 در تاثیر مسیولیت اجتماعی شرکت بر رفتار شهروندی سازمانی تایید شده است.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکت، رفتار شهروندی سازمانی، رضایت شغلی، سایز شرکت، صنعت مواد غذایی
  • منصور ایزدی، منصوره علیقلی*، غلامحسین حسینی نیا صفحات 114-125
    هدف از پژوهش حاضر طراحی و تبیین مدل توانمند سازی مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) مبتنی بر رویکرد کار آفرینی اجتماعی می باشد. در این راستا و برای نیل به این هدف، با اتکا بر رویکرد تیوری زمینه ای، به جمع آوری داده های کیفی از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 10 نفر از خبرگان، اساتید دانشگاه، کارآفرینان و مسیولین مرتبط بر اساس روش نمونه گیری هدفمند و تا رسیدن به اشباع نظری پرداخته شد و سپس مدل توانمند سازی مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) مبتنی بر رویکرد کارآفرینی اجتماعی پس از طی مراحل کدگذاری باز، محوری و گزینشی ارایه گردید. در ادامه در بخش کمی، پرسشنامه ای طراحی و توسط مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) در کل کشور به تعداد 361 نفر تکمیل گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نتایج پژوهش بیانگر این است که تمامی شش فرضیه تایید شد؛ به عبارت دیگر شرایط بر عمل/ تعامل، پیامدها و موفقیت تاثیر مثبت دارد. همچنین تاثیر عمل/ تعامل بر پیامد و موفقیت و تاثیر پیامد بر موفقیت نیز تایید گردید.
    کلیدواژگان: توانمند سازی، کار آفرینی اجتماعی، تئوری زمینه ای
|
  • MohammadHossein Ahadi Hojqan * Pages 1-18

    The aim of this research was to identify the facilitating and hindering factors of entrepreneurship education of students in the northwestern provinces of the country and districts 5, 15 and 18 of Tehran. The present study is a mixed research and data theory method has been the basis of this research. The statistical population of this research includes the students of technical and professional universities, industrial universities and students of conservatories, and experts as well as officials of education departments. Purposive sampling method continued was used until the researcher reached theoretical saturation by using a semi-structured interview with 25 members of the sample. The researcher used the method of content analysis in order to collect information. The methods of reviewing the participants and triangulation in the research were used to obtain the validity of the data, and the reliability of the interviews was checked by implementing the objective and accurate speech of the interviewees. Using the results obtained from the study of the theoretical bases and the research process and analysis and analysis of the content of the conducted interviews, the primary indicators and criteria of facilitating and inhibiting factors in the education of students in technical and vocational schools were identified, and 140 saturated open codes were extracted and and 32 central codes were calculated after combination of them and finally by combining them, 29 optional codes were obtained.

    Keywords: Entrepreneurship, identification, entrepreneurship facilitation, entrepreneurship inhibition
  • Bijan Alizadeh *, Abdollah Naami, Mohammad Nasrollahniya Pages 19-34
    Background

    Marketing, with its importance, is a basic strategy in all businesses, have adopted many activities with the aim of increasing the share in the industry, reducing costs and increasing efficiency.

    Purpose

     professors and senior managers in the field of agriculture and marketing in Iran regarding the development of agricultural marketing.

    Method

    The method of this research is a combination that was developed using a sequential exploratory strategy, firstly using the qualitative grounded theory method of a native model, and then using the quantitative method of modeling the structural equation of the developed model, it was tested. In the qualitative part, using in-depth interviews among elites, professors and senior managers in the fields of agriculture and marketing, with the coding technique of the theory building process, theoretical saturation was reached with fifteen interviews, and the results were based on three stages of coding with more than 108 meaningful propositions, 211 corresponding concepts. , and 23 sub-categories, 9 main categories and one core category were obtained. In the quantitative part, the obtained paradigm model was tested using quantitative data.

    Findings and results

    The findings of the quantitative section showed that the obtained core category includes; " commitment and tendency to marketing with the intervention of commercial liberalization in two important strategies of synergy in marketing and market orientation leads to the favorable consequences of sustainable agricultural development, globalization of markets and agricultural promotion" It can be the calculated theoretical strategy for the market of medicinal plants in the country,

    Keywords: marketing, Agricultural Marketing, Mixed Approach, Accreditation
  • Sahar Soheili Najaf Abadi *, Tahmoores Sohrabi, Amir Bayattork Pages 35-47

    The research method is a mixed qualitative and quantitative research and of an applied type. The statistical community in the qualitative part of the research is 10 managers, experts and university professors and also in the quantitative part 52 employees of the Islamic Azad University. For data analysis in Qualitative part of the theme analysis method and Maxqda software, and in the quantitative part to check the normality of the data using the Kolmogorov-Smirnov method, to test the hypotheses using the structural equation method and Smart pls software, and then to prioritize the variables using the interpretive structural modeling method. ism) and software (super decision). The findings of the qualitative part are 5 variables for the university social responsibility model, which are: 1- Legal responsibilities 2- Economic responsibilities 3- Environmental responsibilities 4- Responsibility Ethical 5- Humanitarian social responsibilities.The findings of the quantitative part indicate the confirmation of all the hypotheses and according to the values ​​obtained, the variable of social responsibilities is the first priority.

    Keywords: universal Social Responsibility, Entrepreneurial orientation, social responsibility
  • Roya Shahabi, Ehsaneh Nejad Mohammad Nameghi * Pages 49-87

    The new developments of the digital age have brought smart devices and equipment around us and a smart lifestyle in general, and the amount of this intelligence has been added to the level of intelligence with time. The intelligent growth of the devices and equipment around us in the Internet of Things and the increase in the communication and processing capabilities of its network infrastructures make there is an intelligent ecosystem of the Internet of Things in human life with two-way and mutual communication. In this sense, entrepreneurship and value creation and preservation are important in the fields related to the new Internet of Things technology and play an important role in its progress and development. This article systematically review entrepreneurship in the Internet of Things, using reliable website of the Internet of Things, in all years and the important issues related to entrepreneurship in the Internet, such as the applications and entrepreneurial opportunities in the Internet of Things. Technological business models in this field, new values and their preservation, Internet of Things challenges, legal and legal issues of entrepreneurship in the Internet of Things, are discussed and analyzed. Also, practical and successful examples of entrepreneurship in the Internet of Things and its ecosystems, along with the use of academic capacities for the further development of the Internet of Things, the role of the Internet of Things in organizational transformation and the strategic orientation required for entrepreneurship in the field. The Internet of Things is reviewed in this review article.

    Keywords: Internet of things, Business Models, Entrepreneurship, Systematic Review, value creation
  • Mohsen shirmohamdzadeh *, Ali Ebadi Babajan Pages 88-98
    Introduction

    Sports organizations have a high capacity to apply entrepreneurship and knowledge management due to the large number gers of sports and youth departments of East Azarbaijan province. The selection of the statistical sample was by using the purposeful sampling method with the snowball approach, and the selection of the statistical sample continued until conducting interviews with 17 people, and the researcher reached theoretical saturation, and by conducting a new interview, no new information was obtained. In the current research, data analysis was done according to the theory of data base with the approach of Strauss and Corbin. The collected data were coded. MAXQDA software was used to classify the extracted codes.

    Findings

    The results of the research in the form of five components of causal factors (factors related to knowledge management including applying knowledge, preserving knowledge, transforming and transferring knowledge and acquiring and creating knowledge), background factors (legal-political, social-cultural factors, individual and structural abilities and characteristics) ), intervening factors (factors related to human resources, including employee motivation and the ability and individual characteristics of employees, and factors related to organizational culture, including creativity and innovation, management beliefs and organizational communication (formal communication and informal communication),

    Keywords: Entrepreneurship, knowledge management, sports organizations
  • Samaneh Hadi Sichani * Pages 99-113
    Organizational citizenship behavior is the self-sacrificing actions of employees to ensure the comfort of others and expresses related, voluntary and activities that are directly or indirectly regulated through corporate social responsibility and employee satisfaction. The aim of this research is study the effect of corporate social responsibility on organizational citizenship behavior with the mediating role of job satisfaction by moderating corporate size in the food industry of Isfahan province. The method of the research is survey - descriptive of correlation type and in the theoretical framework of the research has been used library research and field method was used for data collection. Statistical society is emploee in the food industry and data were collected from a sample of 229 people and the sampling method is available random sampling. Descriptive and inferential statistical analyzes were performed in SPSS and PLS softwares. The results of hypothesis testing show that, The effect of corporate social responsibility with standard coefficient of 0.519 on organizational citizenship behavior and the effect of corporate social responsibility with standard coefficient of 0.589 on job satisfaction and the effect of job satisfaction with standard coefficient of 0.511 on organizational citizenship behavior and mediating the role of job satisfaction with standard coefficient 0.301 in the effect of corporate social responsibility on organizational citizenship behavior and the role of the size modifier of the company has been confirmed with a standard coefficient of 0.416 in the effect of corporate social responsibility on organizational citizenship behavior.
    Keywords: Corporate social responsibility, Organizational Citizenship Behavior, Job Satisfaction, Company size, Food Industry
  • Mansour Izadi, Mansoureh Aligholi *, Gholamhossein Hosseininia Pages 114-125
    The purpose of this study is to design the empowerment model for Imam Khomeini Relief Committee Based on Social Entrepreneurship Approach. To achieve this goal, relying on the grounded theory approach, to collect qualitative data through semi-structured interviews with 10 experts, university professors, entrepreneurs and related officials based on the sample method targeted sampling was done until theoretical saturation was reached and then the model of empowering the patients of Imam Khomeini Relief Committee (RA) based on the social entrepreneurship approach was presented after going through the stages of open, central and selective coding. Next, in the quantitative section, a questionnaire was designed and completed by 361 people of the Imam Khomeini Relief Committee (RA) throughout the country. Confirmatory factor analysis was used to analyze the data. The research results show that all six hypotheses were confirmed; In other words, conditions have a positive effect on action/interaction, consequences and success. Also, the effect of action/interaction on outcome and success and the effect of outcome on success were confirmed.
    Keywords: Empowerment, Social entrepreneurship, Grounded Theory